PDA

View Full Version : Хранителни добавки!

mordohy
30-11-2011, 21:25
Това , че не ща да съм овца, която е готова винаги да я доят и стрижат, а понякога и колят, е всеизвестно!
Приятелите ми знаят, че за семейството си произвеждам и основните храни за през зимата.
Наскоро разбрахме, че лютеницата ни е била преимуществено тиквено пюре.
Оказва се, че млечните произведения нямат нищо общо с млякото.
Оказа се, че ни хранят с отрови!
Как мислите?
Каква ни е вината?
До кога ще тровят децата ни!
Кой точно да стреляме!:sniping:

Liminat
30-11-2011, 21:30
Заглавието има ли общо с баките/кофите с протеини, креатини, аминокиселини и тем подобни, или темата е друга?

mordohy
30-11-2011, 21:38
И да и не , колега!
Говориме за оцета, който не държи туршията, маслото дето не мирише на такова, кюфтетата без месо, олиото, дето цвърчи и не става за нищо, сиренето, което отдавна сме забравили и киселото млеко, без Бациликус Булгарикус.
Измамниците от Данон, КФЧ, МакДоналдс и прочие бутафории.
Как да предпазим децата и тъпите ни жени!
Те не са тъпи, ама хормоните им ги правят такива

Liminat
30-11-2011, 21:43
Ми как... По 10 декара, една мотофреза и дама пълен с добитък, иначе няма как. Да, и заредена картечница-да ги браниш от мангалите, сега като огладеят зимата.

mordohy
30-11-2011, 22:05
Гледам сега фермерите и се сещам за....
Като лютеницата е от вносни тикви, нашите фермери нямат къде да пласират доматите си.
Като сиренето, кашкавала и останалото е от палмово масло и соя- нашите крави ще ги колят, а децата ни ще са с криви кокали и изпадащи зъби.
Лошото е, че не можем да си изколим и селяните, дето гледат въпросните животинки, колкото и да не се харесва на ЕС!

Liminat
30-11-2011, 22:11
ЕС изигра своята рола, държавата е пред разруха а икономика всъщност нямаме вече. Какво като се разпадне, след като ние сме наникъде?

old alfist
30-11-2011, 22:15
Глобализация, жажда за печалби, стремеж за лесно управление - всичко това е допринесло за положението в това отношение.
Преди 20-тина години ми говореха, че в Щатите е така и още оттогава очаквам това да се случи и у нас - Е, случи се.

mordohy
30-11-2011, 22:21
Глобализация, жажда за печалби, стремеж за лесно управление - всичко това е допринесло за положението в това отношение.
Преди 20-тина години ми говореха, че в Щатите е така и още оттогава очаквам това да се случи и у нас - Е, случи се.
Не се случи, а Стана!!!
Щото всички го очаквахме!
Майната му!
Дайте да видим, как да му се противопоставим и защитим семействата ни!

old alfist
30-11-2011, 22:41
Не се случи, а Стана!!!
Щото всички го очаквахме!
Майната му!
Дайте да видим, как да му се противопоставим и защитим семействата ни!
А, ти какво предлагаш.

Като, че ли съм знаел, че ще откриеш такава тема.
Точно днес стана въпрос в службата и разказвах като дете за прасетата на баба ми и дядо ми по майчина линия - тя е от едно село в Еленския Балкан, Капиново известно с Капиновския манастир.
Всяка година си гледаха по едно прасенце, но го отлеждаха с любов - варяха им коприва, следяха да му е чистичко в кочинката, която беше направена от преплетени пръти, но и тия прасета бяха много разглезени и нещо малко да не им е наред и квичаха, дори и през нощта.
Та тези прасенца бяха едни дребнички, колкото и да се занимаваха с тях - повече от 120кг. не можеха да станат, но от бутовете им се получаваше месо, което сега се опитват да представят като деликатес известен като Еленски бут.
Тези бутчета си стояха на сянка целогодишно в едни дървени шкафове със стени от финна мрежа или тензух и когато на някой му се доядеше, ходеше и си резваше по малко, естествено нарязано тънко на дъска.

RUNNING WILD
30-11-2011, 23:02
хората в градовете са принудени каквото има в магазините-това,за това селяните за здрави разболяват се по -рядко и са по-жилави и пъргави ние по градовете сме толупи а за най активният се счита този който ходи на фитнес,Мордохи аз за нашето смеейство като ходя до Монтана си взимам сирене на тенекия на 5.50 лв това е от години взимам една за в нас и още 3-4 за приятели те си я делят ама говориме за сирене как си е леко жълто солено и скърца по зъбите...не напразно като ходя при братовчед ми качвам за 3-4 дена 2 кг...и там акто се наям не огладнявам по 7-8 часа се движа а тука всеки час се тъпчеш и не се наяждаш...после си запушваш артерийте и тялото и се почва ходене по лекари и лекарства и кръвно и какво ли не...на пазара в Богоров ходя неделя като е за домашни яйца има на 22 ст размер хикс ел ама огромни зимам кори по 2-3 от една жена и са страхотни с оранжев желтък.

dimitar_vd62
30-11-2011, 23:19
Дядо ми умря на 88 години, пушеше по кутия слънце, ядеше по комат хляб, сирене и лук, тъй кат го фрасне та се сцепи и ти прокапят очите, ма не от купешките и до 80 години беше строител и носеше по торба цимент до 2 етаж.Знам щото тогава бях малък и баба ма караше да му нося обяда.И по 50 грама ракийка преди лягане.Нямаше бастун и кат та шамароса зад врата, цял ден пареше.

old alfist
30-11-2011, 23:26
Дядо ми умря на 88 години, пушеше по кутия слънце, ядеше по комат хляб, сирене и лук, тъй кат го фрасне та се сцепи и ти прокапят очите, ма не от купешките и до 80 години беше строител и носеше по торба цимент до 2 етаж.Знам щото тогава бях малък и баба ма караше да му нося обяда.И по 50 грама ракийка преди лягане.Нямаше бастун и кат та шамароса зад врата, цял ден пареше.
Дядо ми по бащина линия на 84г. правеше фасадната мазилка на вилата - мааше яко с мистрията и едвам смогвах да му донеса вар по талпите на скелето на втория етаж, но си почиваше след обяд, докато приготвяхме разтвора.

Susscrofa
01-12-2011, 09:12
Темата е за раздел политика, там вилнеят демократичните, свободни пазарджиклии. Според тях търсенето на печелба и стремежът към увеличаване на продажбите повишава качеството на продуктите. :bigracer:

Мордохи, темата е озаглавена неправилно. Трябваше да се казва "С какво се храним?"
А и тиквата не е вредна, но защо да плащам домати, а да ям тиква.

Бобби
01-12-2011, 10:45
Който има възможност ще пройзвежда...другите с възможности ще обикалят и купуват, а тези без възможности ще се блъскат с хранителни добавки.
:picnic:...къде е нашето мило и родно АПК....:))
п.п. заглавието на темата си е много правилно....и прасчо да не го политизира:))

old alfist
01-12-2011, 11:18
Предполагам, че темата е свързана с инициатива за подкрепа на възраждащо се производство на биологически чисти храни.Напоследък се говори за такова произдодство у нас, което 95% се изнася.Цената е такава, че търсенето на нашия пазар е слабо.Всеки може да си прецени дали да плаща по-висока цена за по-качествена храна и доколко качеството отговаря на цената.

kolev
01-12-2011, 12:03
Това , че не ща да съм овца, която е готова винаги да я доят и стрижат, а понякога и колят, е всеизвестно!
Приятелите ми знаят, че за семейството си произвеждам и основните храни за през зимата.
Как мислите?
Каква ни е вината?

ами аз внимавам какво купувам, че после и да ми е кеф като го ям :D . ако производителя на въпросния продукт занижи качеството или не ми хареса цената, го сменям или не купувам. кренвирши, бургери, дунери, кашкавал, "лютеница" и други боклуци ям само по изключение. ама в българия определяща е цената. хората предпочитат да си вземат една идея по-евтин боклук отколкото нещо истинско и магазините това и зареждат. комунистически стандарти като стара планина не признавам, нищо не става от тях. най ми е кофти за хляба, тоя сега е като галош.
а това че една храна е "био" и скъпа, не значи че е добра. един зеленчук като не е виждал почва, има вкус на пластмаса пък била тя "био" .
ако още малко вдигнат цената на олиото, просто им вдигам среден пръст и с чиста съвест си купувам вносен зехтин :P

lordliness
01-12-2011, 12:32
Тиквата сигурно е универсална,едно време разправяха,че правят швепса от тиква и кренвирши с тоалетна хартия,а това е сигурно най-старата добавка в храната- http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%82%D1%80%D 0%B8%D0%B5%D0%B2_%D0%B3%D0%BB%D1%83%D1%82%D0%B0%D0 %BC%D0%B0%D1%82

Susscrofa
01-12-2011, 13:03
ами аз внимавам какво купувам, че после и да ми е кеф като го ям :D . ако производителя на въпросния продукт занижи качеството или не ми хареса цената, го сменям или не купувам. кренвирши, бургери, дунери, кашкавал, "лютеница" и други боклуци ям само по изключение. ама в българия определяща е цената. хората предпочитат да си вземат една идея по-евтин боклук отколкото нещо истинско и магазините това и зареждат. комунистически стандарти като стара планина не признавам, нищо не става от тях. най ми е кофти за хляба, тоя сега е като галош.
а това че една храна е "био" и скъпа, не значи че е добра. един зеленчук като не е виждал почва, има вкус на пластмаса пък била тя "био" .
ако още малко вдигнат цената на олиото, просто им вдигам среден пръст и с чиста съвест си купувам вносен зехтин :P

С две думи: скачаш от боклук на боклук.:picnic:
Повярвай ми, че стандартът Стара планина е много добър.
Но ако искаш яж бели немски наденици. Много са вкусни, а и са доказано вегетариански.

kolev
01-12-2011, 13:12
С две думи: скачаш от боклук на боклук.:picnic:
Повярвай ми, че стандартът Стара планина е много добър.
Но ако искаш яж бели немски наденици. Много са вкусни, а и са доказано вегетариански.

абе на тебе баба ти като е правила туршия едно време, много е знаела кои са Е-тата на оцета и аспирина :D
стандарта стара планина е с вкус на комунистически каскет. в истинската стара планина ти е бедна фантазията какви неща се произвеждат :plane:.
ям каквото ми е вкусно, в това число и всичко свинско без пача :sick1: тя не ми харесва :thumbdown:

Susscrofa
01-12-2011, 13:28
абе на тебе баба ти като е правила туршия едно време, много е знаела кои са Е-тата на оцета и аспирина :D
стандарта стара планина е с вкус на комунистически каскет. в истинската стара планина ти е бедна фантазията какви неща се произвеждат :plane:.
ям каквото ми е вкусно, в това число и всичко свинско без пача :sick1: тя не ми харесва :thumbdown:

Тук не става дума за стабилизатори.
Става дума за сок от праскова със 70 процента тиквено пюре.
В стандарта знам какво се слага, преди седмица имах късмета да вляза в производственото хале на един от големите производители на колбаси в БГ и се убедих с очите си какво мелят в едното и какво в другото.
Мой приятел работи там като технолог.
:picnic:
Радвам се много, че го въведоха.

old alfist
01-12-2011, 13:42
След като всичко се скапа, крайно време е вече да има ясна диференциация на производството, което дава отражение върху цените, но когато тръгне да се прави нещо, трябва наистина да е така, а не да се прилагат познатите байганьовски прийоми - тук трябва да помагат и държавните органи.

Susscrofa
01-12-2011, 13:55
След като всичко се скапа, крайно време е вече да има ясна диференциация на производството, което дава отражение върху цените, но когато тръгне да се прави нещо, трябва наистина да е така, а не да се прилагат познатите байганьовски прийоми - тук трябва да помагат и държавните органи.

Ааааааа, не! Никаква намеса на държавата. Свободният пазар ще направи така, щото сокът от праскова с най-качествена тиква вътре да бъде най-продаван и най-търсен. :picnic:

kolev
01-12-2011, 14:14
Тук не става дума за стабилизатори.
Става дума за сок от праскова със 70 процента тиквено пюре.
В стандарта знам какво се слага, преди седмица имах късмета да вляза в производственото хале на един от големите производители на колбаси в БГ и се убедих с очите си какво мелят в едното и какво в другото.
Мой приятел работи там като технолог.
Радвам се много, че го въведоха.
искрено съжалявам хора като теб.дори не сте опитвали истинска минерална вода, какво говорим за останалото. просто нямате база за сравнение кое е хубаво и кое не.

има стандарти осигуряващи минимума, то това им е и целта. на всеки един продукт е оказано. стандарта стара планина стандартизира нещо в средата- тоест нищо. като те гледам от къде си, кажи ми каква е разликата в една домашна пастърма или еленски бут и това което го продават като "стара планина" или един истински и киселеещ хляб и тоя по стандарта незнамсикой където мухлясвал за 3 дена :D

old alfist
01-12-2011, 14:30
има стандарти осигуряващи минимума, то това им е и целта. на всеки един продукт е оказано. стандарта стара планина стандартизира нещо в средата- тоест нищо. като те гледам от къде си, кажи ми каква е разликата в една домашна пастърма или еленски бут и това което го продават като "стара планина" или един истински и киселеещ хляб и тоя по стандарта незнамсикой където мухлясвал за 3 денаНе се спазват обявените стандарти или ако е така е на случаен принцип - едни определят минимум, друг точен състав, трети конкретизират друго.Когато се обяви, че един продукт е произведен по дадения стандарт трябва да се спазват условията, а това, че на теб не ти харесва - просто не купуваш, но това е достатъчно показателно, че не е спазен стандарта.

Susscrofa
01-12-2011, 14:34
искрено съжалявам хора като теб.дори не сте опитвали истинска минерална вода, какво говорим за останалото. просто нямате база за сравнение кое е хубаво и кое не.

има стандарти осигуряващи минимума, то това им е и целта. на всеки един продукт е оказано. стандарта стара планина стандартизира нещо в средата- тоест нищо. като те гледам от къде си, кажи ми каква е разликата в една домашна пастърма или еленски бут и това което го продават като "стара планина" или един истински и киселеещ хляб и тоя по стандарта незнамсикой където мухлясвал за 3 дена :D

От твоето съжаление не се нуждая. Ти просто си бездумец. Липсва ти нещо, до което никога няма да се докоснеш. Това нещо се нарича :"умение да защитаваш теза".
Стара планина е стандарт за "естествен произход".
Яз искам вкусен колбас, защото той е от месо, а не вкусен колбас от соя. Има много вкусни колбаси от соя. защо за Бога, трябва да се кьоравя да чета дребните надписи, като знам, че щом пише стара планина значи е това, което искам да ям.
Ти какво си опитвал бе Колев, дижонска горчица с патешки кълки :))))). Ходил съм на места и съм опитвал храни, които малко хора са опитвали, за теб да не говрим. Най-голямото ми разочарование изпитах в Брюксел, когато за пръв път си поръчах наденичка, от тези белите и безвкусните.
Брат ми живее от 15 години там и до сега като си идва тук не пропуска да набива луканка и шпеков по стандарта.:)
Не сравнявай домашно произведени храни с купешки, смешно е, но не ме изненадваш.:picnic: Ти си Царят на неудачните примери и "леките" аргументи.

kolev
01-12-2011, 14:37
От твоето съжаление не се нуждая. Ти просто си бездумец. Липсва ти нещо, до което никога няма да се докоснеш. Това нещо се нарича :"умение да защитаваш теза".
Стара планина е стандарт за "естествен произход".
Яз искам вкусен колбас, защото той е от месо, а не вкусен колбас от соя. Има много вкусни колбаси от соя. защо за Бога, трябва да се кьоравя да чета дребните надписи, като знам, че щом пише стара планина значи е това, което искам да ям.
Ти какво си опитвал бе Колев, дижонска горчица с патешки кълки :))))). Ходил съм на места и съм опитвал храни, които малко хора са опитвали, за теб да не говрим. Най-голямото ми разочарование изпитах в Брюксел, когато за пръв път си поръчах наденичка, от тези белите и безвкусните.
Брат ми живее от 15 години там и до сега като си идва тук не пропуска да набива луканка и шпеков по стандарта.:)
Не сравнявай домашно произведени храни с купешки, смешно е, но не ме изненадваш.:picnic: Ти си Царят на неудачните примери и "леките" аргументи.
абе виден ганьовец си ти, ама ми образуваш газове. и НЕ не са от соята :D :D :D

Susscrofa
01-12-2011, 14:42
абе виден ганьовец си ти, ама ми образуваш газове. и НЕ не са от соята :D :D :D

Аз съм си аз. Ти за мен не се притеснявай. По-добре ганьовец, отколкото цял живот незаслужил и неприет от никой сноб.:picnic:

Газовете са ти от соята във френския салам, който си купуваш от "втората" столица.:picnic:

kolev
01-12-2011, 14:44
ти си хапвай саламче "стара планина" , аз ще ходя на свинско погребение без никакви стандарти :D :D :D
разбрахме вече че си най-големиЬО

Susscrofa
01-12-2011, 14:46
ти си хапвай саламче "стара планина" , аз ще ходя на свинско погребение без никакви стандарти :D :D :D
разбрахме вече че си най-големиЬО

Едва ли някога ще успееш да събудиш някъде подобен интерес.:doctor:
Не знам кои сте тия дето сте разбрали нещо.:picnic:

kolev
01-12-2011, 14:49
Едва ли някога ще успееш да събудиш някъде подобен интерес.:doctor:
Не знам кои сте тия дето сте разбрали нещо.:picnic:

ще ти запазя едни свински ушички пърлени на бензинова лампа че у "стара планина" не ги слагат пък у тях няма соя да го ева :thumbdown:
айде кажи сега за тоалетната.

old alfist
01-12-2011, 14:54
Май се поотплеснахте и изпаднахте в междуличностни дразги - хайде малко уважение към всички искащи да споделят нещо по темата.

Susscrofa
01-12-2011, 14:55
ще ти запазя едни свински ушички пърлени на бензинова лампа че у "стара планина" не ги слагат пък у тях няма соя да го ева :thumbdown:
айде кажи сега за тоалетната.

Аз ще ти приготвя гюведже по болярски със ситно натрошено сирене и счукани орехи.:picnic:

Бобби
01-12-2011, 15:44
Я елате в блатото да си мерите пишките....но ако някой е сложил силикон да знаете, че не влиза в стандарт "стара планина"..:))

kolev
01-12-2011, 15:55
Я елате в блатото да си мерите пишките....но ако някой е сложил силикон да знаете, че не влиза в стандарт "стара планина"..:))

бегай от тука с тия коч партита :D

trace
01-12-2011, 18:27
"Наскоро разбрахме, че лютеницата ни е била преимуществено тиквено пюре."

Коя лютеница точно?
Много общо говориш, може ли малко по-конкретно.

"Оказва се, че млечните произведения нямат нищо общо с млякото."

Всички ли? Без изключение?

Така както представяш нещата излиза, че няма нито един читав продукт на пазара.
Ами не си спомням туршия да не е станала, каймата ми я мелят пред очите (от какво месо е друг въпрос),
след като плащам по 12-13лв. за кг сирене се очаква да е поне малко истинско, кисело мляко с Бациликус Булгарикус има поне 4. И деца с криви кокали и падащи зъби не съм виждал още.

mordohy
01-12-2011, 19:11
"Наскоро разбрахме, че лютеницата ни е била преимуществено тиквено пюре."

Коя лютеница точно?
Много общо говориш, може ли малко по-конкретно.

"Оказва се, че млечните произведения нямат нищо общо с млякото."

Всички ли? Без изключение?

Така както представяш нещата излиза, че няма нито един читав продукт на пазара.
Ами не си спомням туршия да не е станала, каймата ми я мелят пред очите (от какво месо е друг въпрос),
след като плащам по 12-13лв. за кг сирене се очаква да е поне малко истинско, кисело мляко с Бациликус Булгарикус има поне 4. И деца с криви кокали и падащи зъби не съм виждал още.
Всички лютеници без изключение са с тиквено пюре.
Производителите го казаха, а не някой друг.
Всички млечни произведения, които са под 2.50 за млякото и 15-17 лева за сиренето са с пълнежи и боклуци.
Точно една прехвалена мандра, да не и казвам името, че ще стане мазало, като попитах технолога им: след като произвеждат само чиста продукция, за какво по дяволите са им били двата вагона със сухо мляко на соева основа и палмовото масло.
Не успя да ми отговори.
Кажи ми кое кисело мляко ще се вкисне на втория ден!
Проблема е, че хората отдавна са забравили вкуса на истинското мляко, месо, сирене ...
За кривите кокали:
Излез и виж, че особено момичетата около 12-18 , а вече и по-големи, ходят като гъски, с изкривени стъпала и сякаш нямат колянна става. Огледай ги по плажовете. Особено последните им ребра.
Пак ми кажи, че нямат криви кокали.
Зъбите!?
Аз съм на 48 само с две пломби през живота ми и с извадени три зъба. Даже и три от мъдреците ми са читави и са ми зъби.
А децата?
Ако не са през месец на зъболекар...
Ама нали и това влиза в цялата игра.
Вчера ми предложиха в Кауфланд свинска вратна пържола, колкото капак на кофа за боклук.
Опитах се да си представя размера на прасето, от което е пържолата и се ужасих.
Може ли да сме сигурни, че под формата на хранителни добавки не ни тровят пак с ГМО.
Колегата го каза по-горе: ядеш и все си гладен.:picnic:
Не ни ли свикват нарочно с вкуса на боклуците?
По какво да познаем доброто от боклука?
Интересно ми е какво знаят експертите по въпроса.

Кайо
01-12-2011, 21:51
след като произвеждат само чиста продукция, за какво по дяволите са им били двата вагона със сухо мляко на соева основа и палмовото масло.
Не успя да ми отговори.

Една тънка подробност за палмовото масло,български и македонски ,,мандри" алхимици изкупуват масово многократно използвано палмово масло от гръцките заведения за бързо хранене,използват го после в ,,кашкавали" и разни пикантни жълти ,,сирена".
Големи български фирми месопроизводители изкупуват кости и всякакъв вид месни отпадъци от гръцките кланици и на всичко отгоре ги превозват с най-обикновени а не хладилни камиони.
И за ,,гръцките" маслини и ,,зехтин" на българският пазар може много да се каже,там обаче не лъжата само нашите търговци..........

old alfist
01-12-2011, 22:29
Нацията е затлъстяла и сме станали една общност от тюфлеци - да го ударим само на качествена храна и да не се тъпчем с боклуци, белким стимулираме производството на истинските продукти.
Лошото е, че няма свестна храна за децата, а както стана въпрос те са започнали да се превръшат в някакви странни мутанти.
Като няма какво да ядем, ще пием бира - тя поне все още става за пиене, а на децата ще търсим качествена храна.

morfius
01-12-2011, 22:36
Производителите го казаха, а не някой друг.
Всички млечни произведения, които са под 2.50 за млякото и 15-17 лева за сиренето са с пълнежи и боклуци.
Точно една прехвалена мандра, да не и казвам името, че ще стане мазало, като попитах технолога им: след като произвеждат само чиста продукция, за какво по дяволите са им били двата вагона със сухо мляко на соева основа и палмовото масло.
Не успя да ми отговори.
Кажи ми кое кисело мляко ще се вкисне на втория ден!
Проблема е, че хората отдавна са забравили вкуса на истинското мляко, месо, сирене ...
За кривите кокали:
Излез и виж, че особено момичетата около 12-18 , а вече и по-големи, ходят като гъски, с изкривени стъпала и сякаш нямат колянна става. Огледай ги по плажовете. Особено последните им ребра.
Пак ми кажи, че нямат криви кокали.
Зъбите!?
Аз съм на 48 само с две пломби през живота ми и с извадени три зъба. Даже и три от мъдреците ми са читави и са ми зъби.
А децата?
Ако не са през месец на зъболекар...
Ама нали и това влиза в цялата игра.
Вчера ми предложиха в Кауфланд свинска вратна пържола, колкото капак на кофа за боклук.
Опитах се да си представя размера на прасето, от което е пържолата и се ужасих.
Може ли да сме сигурни, че под формата на хранителни добавки не ни тровят пак с ГМО.
Колегата го каза по-горе: ядеш и все си гладен.:picnic:
Не ни ли свикват нарочно с вкуса на боклуците?
По какво да познаем доброто от боклука?
Интересно ми е какво знаят експертите по въпроса.

И дали е само храната... зъбните/ставните/костните проблеми ескалираха скоро след 90 а... и е в пъти по-вероятно да са следствие на Чернобилския геноцид.
Аз например съм с реактивен полиартрит с все още неустановен възпламентел... който се разви 93/94.
Голяма част от метаболитните заболявания имаха бум пак около същия период.
Пък тогава още се ядеше истинско от село.

Млякото мога да ти го подквася в домашни условия, от село от кравата взето и със селска подкваса и да не мръдне 6 месеца, изпробвано лично.
След 6 ия става на грозни парцали вътре но пак не вкисва.
И в буркана няма нищо друго освен кисело мляко.

Проблема е, че дори читавите продукти след някой месец ги развалят, това е до липса на БДС и контрол... както и до манталитет, що да не прецакаме клиента и да спечелим 2 - 3 пъти повече.
Инак в другите държави има и боклук но и свестни стоки, а тук вноса макар евтин е по-читав от местното производство.

Кайо
01-12-2011, 23:30
Лъжат не само в качеството но и в количеството,прост пример,луканка и старец с цена 22-27 лв. за килограм от уж добри и качествени марки пак са плен боклук,реално килограма излиза почти двойно защото не са достатъчно изсъхнали,правил съм прост експеримент,махам дадената луканка от найлона и я държа в хладилника около 10-15 за да изсъхне допълнително,резултата е загуба на 35-40 процента от теглото.......

Yavor
01-12-2011, 23:30
Производителите го казаха...

Аааа, кой точно производител го е казал?
И къде?

Това за тиквата е журналистическа партенка...
Да, слага се тиква и по скоро пюре от тиква, но само в най-евтините варианти на лютеницата, тип 'паста'.
И в интерес на истината тиквата участва в рецептурата на на 'едновремешната' лютеница, Първомайската... Ако не вярваш - пускам ти на мейл технологична документация от преди 1989 година. От къде я имам - ами служител съм на най голямата бългаска фирма произвеждаща лютеница

А ти явно си купуваш лютеничка от под лев буркана, затова така говориш. Като всички стоки - има икачествени, и некачествени. Под лев за 100грама - всичко е индустриални варианти, повярвай ми.

Като си я правиш в къщи, ако остойностиш всичко - продикти, труд, енергия - пак толкова излиза. Ако не вярваш - смятай!

Апелирам към всички които четат това, купувайки си консерви, каквито и да са - четете какво пише на етикета!
И най вече - купувайте такива на които пише 'Стерилизиран продукт' , защото не добавките - тиква, каротфено брашно и подобни съсипват организма, а КОНСЕРВАНТИТЕ!

old alfist
01-12-2011, 23:42
Суровините и подправките са съсипани - пак не се получава както преди, дори да си направи някой сам лютеница, домати в буркани, кисели краставички, царска туршия, кисело зеле и др., а бабите и майките разни други по-въртеливи сладко-кисели произведения.

Кайо
01-12-2011, 23:44
Аааа, кой точно производител го е казал?
И къде?

Това за тиквата е журналистическа партенка...
Да, слага се тиква и по скоро пюре от тиква, но само в най-евтините варианти на лютеницата, тип 'паста'.
И в интерес на истината тиквата участва в рецептурата на на 'едновремешната' лютеница, Първомайската... Ако не вярваш - пускам ти на мейл технологична документация от преди 1989 година. От къде я имам - ами служител съм на най голямата бългаска фирма произвеждаща лютеница

Повярвай ми,че не е точно ,,журналистическа партенка",пък ти нека си служител където и да е,не казваме,че абсолютно всичките марки лютеница са тиквеница но......
Ти си служитела,а аз имам клиент един от големите производители на лютеница и тем подобни в Блгария,негови продукти се продават в Кауфлнд,Била,Лидъл и т.н.т и не са от евтините,та сме си говорили на тая тема доста с него,човека казва,че първо има разлика в качеството на един и същ негов продукт в зависимост за коя верига супермаркети е направен,и че във всички има и едно А количество тиква и други.....
Ял съм колбаси за търговската мрежа от Българска фирма с реноме,фирма която произвеждаше колбаси за НИКАС-Гърция,ама съм ял и колбаси от тая фирма произведени и за лично ползване,та разликата е точно от нас до Луната.........

п.п.Най-голяма няма,няколко са големите водещи фирми за лютеница.....

undy
01-12-2011, 23:48
Как мислите?
Каква ни е вината?
Адаш,аз този въпрос си го задавам всеки ден....особено като седне детето ми срешу мене на масата......и все си задавам въпроса "с кво си храня детето"....иии въобще не съм доволен от отговора....но и решение на проблема нямам...
..за стрелбата,май ще се наложи ,цевта да е насочена към парламента...

Susscrofa
02-12-2011, 09:31
Тиквата не е вредна, но не е редно да плащаш за домати, а да ти набутват тиква.

Yavor
02-12-2011, 09:57
п.п.Най-голяма няма,няколко са големите водещи фирми за лютеница.....

Добре де, две са водещите - и по обороти, и по количество, тази в която работя е на предно място с 10% преднина според последното проучване.

Не искам да правя реклама, само уточнявам.

И да - има разлика в продуктите за различните вериги, когато са с различни марки, макар и да си приличат.

Всички вие обаче не отчитате натиска на пазара и най вече натиска, който се оказва върху всички производители най вече от веригите. Те казват - 'Искаме евтино, няма значение какво има вътре". Даваш им нещо евтино, относително добро, плащаш входни такси като поп и се почва - всяка година - нови отстъпки в цената, а повишаване не приемат. В същото време себестойността на продукцията се вдига заедно с вдигането на стандарта в страната и международните цени на основните суровини, както и вдигането на енергията. Как да стане тогава?
Истината е че контрата е във веригите, те командват пазара и реализират големите печалби. И тези печалби - ги изнасят навън. Честито.
Това важи за нашия бранш, за млеко- и месо-преработващия бранш, както и за хлебната индустрия - т.е. стоките от първо потребление.

Веригите не смеят да извиват брутално ръцете само на доставчици от ранга на НЕСТЛЕ, КРАФТ, ЮНИЛИВЪР, ПРОКТЪР&ГЕМБЪЛ и подобни. Щото ако един от тях се изнесе с стотиците си продукти, на които прави непрекъсната реклама - веригата губи средно около 10% от клиентелата си - за всеки от тях.

А друг в въпроса за производство на продукти с марка на веригата - там направо ти вземат душата. Няма никога да забравя един байър на една от големите вериги, който лично видях да потрива доволно ръце и да казва - "Още един го фалирахме"... като става дума за доставчик на тяхна марка... Те се държат не като партньори, а като вся и всьо за продажбите.

Замисляли ли сте се защо веригите продължават да строят магазини като бесни, въпреки кризата? Явно има защо. А инвестицията в един магазин от 3500-4000км.м. е от порядъка на 1,5 до 4 милиона за бройка, в зависимост къде се строи (заради цената на земята най вече са разликите). И никоя от веригите не строи с отстъпено право на строеж, а купува земята :wallbash:

Защо пиша всичко това -за да ви покажа че картинката е много-много по-сложна от това което потребителя може да си представи като не е наясно.

old alfist
02-12-2011, 10:37
За едни хора храните са средство за печалба, но за повечето е средство за подържане на жизнения цикъл.Тук вече идва въпроса - как да направим така и двете страни да са доволни. Според мен трябва да се подкрепя крехката инициатива на някои предприемчиви хора за производтво и продажба на качествени храни.Нашата подкрепа може да се изрази в отделянето на повече средства за купуване на по-малко, но по-качествена храна, а ролятя на държавата е да упражнява текущ контрол на качеството.

kolev
02-12-2011, 11:16
Нашата подкрепа може да се изрази в отделянето на повече средства за купуване на по-малко, но по-качествена храна, а ролятя на държавата е да упражнява текущ контрол на качеството.

тя системата е организирана точно по тоя начин, значи проблема не е там.

old alfist
02-12-2011, 11:27
тя системата е организирана точно по тоя начин, значи проблема не е там.

Не е точно така, но не ми се спори с теб.Какво правят хората - предпочитат да купуват боклуците, че са по-евтини и в същото време реват.За колите си гледат да купят най-хубавото, а за храната ги боли когато отделят повече пари.

kolev
02-12-2011, 11:34
Не е точно така, но не ми се спори с теб.Какво правят хората - предпочитат да купуват боклуците, че са по-евтини и в същото време реват.За колите си гледат да купят най-хубавото, а за храната ги боли когато отделят повече пари.

ми баш де, никой не може да казва на хората какво да купуват щото тогава вече ще има действително умрели от глад. търсят се евтини боклуци на промоция и това се произвежда и продава.
между другото, сиренето на габрово милк е с добро качество и доста сносна цена ;)

Кайо
02-12-2011, 11:43
И да - има разлика в продуктите за различните вериги, когато са с различни марки, макар и да си приличат.

Всички вие обаче не отчитате натиска на пазара и най вече натиска, който се оказва върху всички производители най вече от веригите. Те казват - 'Искаме евтино, няма значение какво има вътре". Даваш им нещо евтино, относително добро, плащаш входни такси като поп и се почва - всяка година - нови отстъпки в цената, а повишаване не приемат. В същото време себестойността на продукцията се вдига заедно с вдигането на стандарта в страната и международните цени на основните суровини, както и вдигането на енергията. Как да стане тогава?
Истината е че контрата е във веригите, те командват пазара и реализират големите печалби. И тези печалби - ги изнасят навън. Честито.
Това важи за нашия бранш, за млеко- и месо-преработващия бранш, както и за хлебната индустрия - т.е. стоките от първо потребление.

Веригите не смеят да извиват брутално ръцете само на доставчици от ранга на НЕСТЛЕ, КРАФТ, ЮНИЛИВЪР, ПРОКТЪР&ГЕМБЪЛ и подобни. Щото ако един от тях се изнесе с стотиците си продукти, на които прави непрекъсната реклама - веригата губи средно около 10% от клиентелата си - за всеки от тях.

А друг в въпроса за производство на продукти с марка на веригата - там направо ти вземат душата. Няма никога да забравя един байър на една от големите вериги, който лично видях да потрива доволно ръце и да казва - "Още един го фалирахме"... като става дума за доставчик на тяхна марка... Те се държат не като партньори, а като вся и всьо за продажбите.

Замисляли ли сте се защо веригите продължават да строят магазини като бесни, въпреки кризата? Явно има защо. А инвестицията в един магазин от 3500-4000км.м. е от порядъка на 1,5 до 4 милиона за бройка, в зависимост къде се строи (заради цената на земята най вече са разликите). И никоя от веригите не строи с отстъпено право на строеж, а купува земята :wallbash:

Защо пиша всичко това -за да ви покажа че картинката е много-много по-сложна от това което потребителя може да си представи като не е наясно.

Да бе веригите са виновни,те натискът производителите,а милите грешни производители се дърпат и казват ,,не ние само качествена стока ще правим"?????
Да приемем,че наистина е така...:roll2:
А годините преди появата на тези вериги????
А малките супери и суперчета по тази логика продават само качествена продукция........
Точно на веригите производителите могат да дават по-качествена продукция и на по-ниски цени,защото там имат осигурен пазар за големи количества.....ама ае да не ти обяснявам теории за печалби и оборот....
Да веригите постоянно се разрастват,но за пример ще ти дам Карфур,правата за Карфур в България ги държи г-н.Маринополос,представител на Карфур за Гърция,та на тоя господин му изнася 100% отварянето на магазини в България поради следните причини:
-По-ниска стойност на парцела и по-ниски разходи за построяването на магазина
-По-ниско заплащане и по-ниските социални осигуровки на работниците отколкото в Гърция
-По-ниското даначно облагане в България в сравнение с Гърция,10% а тук започва от 23 и стига до 57% в зависимост от реализираните печалби
-Даначните облекчения поради инвестициите вложени в България
.............................................
И на всичко отгоре доставни цени на голяма част на продуктите за тези супермаркети много по-ниски от доставните цени в Гърция,а крайна цена за потребителите в доста случаи по-виоска от цените тук в Гърция,по подобен начин стоят нещата и с Лидъл който също е под гръцка шапка.
Ае не ми обяснявай колко излиза отварянето на един голя супер маркет в България на всичките не български(а и български вериги),виж колко излиза отварянето на магазин от съществуващите в България вериги но в Европа,заплатите които трябва да плащат там и крайните цени на които се продават стоките по тези вериги........

Susscrofa
02-12-2011, 11:51
Да бе веригите са виновни,те натискът производителите,а милите грешни производители се дърпат и казват ,,не ние само качествена стока ще правим"?????
А малките супери и суперчета по тази логика продават само качествена продукция........
Точно на веригите производителите могат да дават по-качествена продукция и на по-ниски цени,защото там имат осигурен пазар за големи количества.....ама ае да не ти обяснявам теории за печалби и оборот....
Да веригите постоянно се разрастват,но за пример ще ти дам Карфур,правата за Карфур в България ги държи г-н.Маринополос,представител на Карфур за Гърция,та на тоя господин му изнася 100% отварянето на магазини в България поради следните причини:
-По-ниско заплащане и по-ниските социални осигуровки на работниците отколкото в Гърция
-По-ниското даначно облагане в България в сравнение с Гърция,10% а тук започва от 23 и стига до 57% в зависимост от реализираните печалби
И на всичко отгоре доставни цени на голяма част на продуктите за тези супермаркети много по-ниски от доставните цени в Гърция,а крайна цена за потребителите в доста случаи по-виоска от цените тук в Гърция,по подобен начин стоят нещата и с Лидъл който също е под гръцка шапка.
Ае не ми обяснявай колко излиза отварянето на един голя супер маркет в България на всичките не български(а и български вериги),виж колко излиза отварянето на магазин от съществуващите в България вериги но в Европа,заплатите които трябва да плащат там и крайните цени на които се продават стоките по тези вериги........

Свободният пазар рано или късно унищожава качеството.
Причината е в Световния икономически модел, който се базира на следното: "Оцеляват само тези, които продават колкото се може повече". Демек, нямаш изгода да произвежаш нещо качествено и една идея по-скъпо.
При хранителните продукти то няма да се купува много, а при другите, то ще издържа толкова години, че през това време отново никой няма да го купува.
Ако моят телевизор бачка 20 години, аз 20 годни няма да посетя магазин и да си купя нов. Той "планово" трябва да се развали след три години, така се конструира.:grin:

Кайо
02-12-2011, 11:58
Причината е в Световния икономически модел, който се базира на следното: "Оцеляват само тези, които продават колкото се може повече". Демек, нямаш изгода да произвежаш нещо качествено и една идея по-скъпо.
При хранителните продукти то няма да се купува много, а при другите, то ще издържа толкова години, че през това време отново никой няма да го купува.
Ако моят телевизор бачка 20 години, аз 20 годни няма да посетя магазин и да си купя нов. Той "планово" трябва да се развали след три години, така се конструира.:grin:

Тва е така бе Прасчо,никой не го успорва,но поне в изброените от мен вериги се продават уж едни и същи,говоря само за конкретни продукти,които трябва да са едни и същи,но качеството в България е едно тук друго с една и съща крайна цена......

kolev
02-12-2011, 12:12

точно плановата икономика унищожава качеството, тъй като няма конкуренция. да не мислиш че по комунизма храната в магазините е била качествена. има евентуално един вид сирене, захар и брашно в скъсани торбички и 2 шишета жълта лимонада, ако искаш друго значи си против режима.
имам телевизор електрон цветен, още работи. произведение на плановата икономика. взет е след записване предплащане и чакане. посетил е сервизите десетки пъти къде гаранционно къде не. 2 пъти му е сменяна цялата електроника като е взимана от други клиентски телевизори за ремонт.съвсем сериозно ти го давам подарък да го гледаш още 20 години.
истината е че новите уреди се правят да се повреждат след изтичане на гаранционния срок, щото е сметнато че след толкова години клиента просто няма да го иска, а желае да си вземе нов по-хубав с повече функции и по икономичен и да се чувства като бял човек.
сега просто те виждам как ще изригнеш отново с лайняната бомба :D :D :D
ама пак ти казвам - ако решиш телевизора е твой. има и хладилник мраз и за него може да измислим нещо...

trace
02-12-2011, 12:17
"Всички млечни произведения, които са под 2.50 за млякото и 15-17 лева за сиренето са с пълнежи и боклуци."

При изкупна цена на млякото около 60ст/л, как да ти повярвам, че реалната цена е 2,50лв?
И на сиренето 15-17, след като 1кг става от 6-7л. мляко (според интернет) т.е 7х0,60=4,20лв

"Проблема е, че хората отдавна са забравили вкуса на истинското мляко, месо, сирене ..."

Баба ми, която е на 92 и живее в София, си купува мляко директно от кравата, така да се каже. Ами сори, но не ми харесва - мазно, гаден вкус и т.н.
На жената баща и гледа прасета, агнета, кози та имаме редовни доставки на месо, естествено купуваме от време на време от магазините - не мога да намеря някаква особена разлика.
За децата - това се получава от неправилно седене в детските години - отвори която и да е книга на тая тема. Когато децата сядат на пода да играят, трябва краката да са им изпънати напред, а не свити в колената.
За зъбите - аз съм на 37, нямам ваден зъб, около 4 пломби. Детето ми засега няма никакви кариеси, ама е на 4г. В неговата група има едно дете което е с 8 кариеса, няколко са на предните зъби - ужас, огромни дупки. Друг е въпроса, че когато и да го видиш е с близалка в уста. Моя такова е ял 2 пъти, а шоколад не беше близвал до 3г. Сега му даваме от време на време, но зъбите се мият редовно.
т.е всичко е генетично, хигиена, какво ядеш и т.н.

Някой, някъде доказа ли че ГМО е вредно?

Кайо
02-12-2011, 12:27
На жената баща и гледа прасета, агнета, кози та имаме редовни доставки на месо, естествено купуваме от време на време от магазините - не мога да намеря някаква особена разлика.

Или нямаш добре развити вкусови рецептори или на жената бащата не рани с естествени храни стоката.......
За вредата от ГМО,търси,чети,глава имаш,прави си изводите..........

Susscrofa
02-12-2011, 12:45
точно плановата икономика унищожава качеството, тъй като няма конкуренция. да не мислиш че по комунизма храната в магазините е била качествена. има евентуално един вид сирене, захар и брашно в скъсани торбички и 2 шишета жълта лимонада, ако искаш друго значи си против режима.
имам телевизор електрон цветен, още работи. произведение на плановата икономика. взет е след записване предплащане и чакане. посетил е сервизите десетки пъти къде гаранционно къде не. 2 пъти му е сменяна цялата електроника като е взимана от други клиентски телевизори за ремонт.съвсем сериозно ти го давам подарък да го гледаш още 20 години.
истината е че новите уреди се правят да се повреждат след изтичане на гаранционния срок, щото е сметнато че след толкова години клиента просто няма да го иска, а желае да си вземе нов по-хубав с повече функции и по икономичен и да се чувства като бял човек.
сега просто те виждам как ще изригнеш отново с лайняната бомба :D :D :D
ама пак ти казвам - ако решиш телевизора е твой. има и хладилник мраз и за него може да измислим нещо...

Излез от матрицата!!!!!!!
Светът не е двуполюсен, нито е черно бял.
Ако за теб има само една алтернатива за "нещо си", то за мен има няколко възможности.
Нямаше нужда от тази плеяда, аз не противопоставям тези два варианта.:grin:

kolev
02-12-2011, 13:28
Излез от матрицата!!!!!!!
Светът не е двуполюсен, нито е черно бял.
Ако за теб има само една алтернатива за "нещо си", то за мен има няколко възможности.
Нямаше нужда от тази плеяда, аз не противопоставям тези два варианта.:grin:

абе момче , ТИ СИ ТОЗИ който представя нещата в черно и бяло от виртуалната си дупка в село банишора ли къде беше.

Susscrofa
02-12-2011, 13:36
абе момче , ТИ СИ ТОЗИ който представя нещата в черно и бяло от виртуалната си дупка в село банишора ли къде беше.

Нещо си се поизнервил днес:)
На произход и местоживеене, просто няма как да ме засегнеш:boost:

Отивай да се оплакваш от лошо отношение накърняващо финната ти, клоняща към състояние на менопауза душа.

Свободния и нерегулиран с държавни механизми пазар, води до снижаване на качеството. Тарикатите излизат на преден план.
Би ли могъл да сравниш качеството на едно Волво и Мерцедес от 70-80 години с тези кошници, които се търкалят сега. На къде сме тръгнали според теб.......аз натам няма да ходя.:boost:

kolev
02-12-2011, 13:52
Би ли могъл да сравниш качеството на едно Волво и Мерцедес от 70-80 години с тези кошници, които се търкалят сега. На къде сме тръгнали според теб.......аз натам няма да ходя.:boost:

директно ти ги сравнявам - по опасни са при катастрофа за водач, пътници и пешеходци и замърсяват повече.липсват им системи за сигурност и освен това са 30-40годишни бангии. ти що не си купи такъв убав автомобил ми алфа.
аз ти казвам - липсва ти мерило за качество на тебе.

Susscrofa
02-12-2011, 13:56
директно ти ги сравнявам - по опасни са при катастрофа за водач, пътници и пешеходци и замърсяват повече.липсват им системи за сигурност и освен това са 30-40годишни бангии. ти що не си купи такъв убав автомобил ми алфа.
аз ти казвам - липсва ти мерило за качество на тебе.

Знаеш ли какво е "Устойчиво развитие" или още "Щадящо развитие"?
Създаването на некачествени продукти е свързано със системно налагане на един адски загробващ и тежък консуматорски модел на поведение у всички потребители. Купуваш, с мисълта, че скоро пак ще купуваш и от това печели търговеца и производителя, но не и ти.
За мен качествено е това, което има дълъг живот и ти върши работа.
Говоря за качество на ДВГ, а не за системите за сигурност, които спестяват доста пари на застрахователите.:)

Бобби
02-12-2011, 14:08
Аз да се включа за качеството на алкохола...той поне се консумира и е по темата, защото Суска и Колев започнаха да разглабят коли за да установят коя е по качествена и така ще направят темата морга
Искам стандарт и за алкохола да има, може да не е "Стара планина"....нещо старопрестолно:))
Друго си е , да е отлежало
п.п. Суси покани Колев в мазето....там е мястото на тези диспути....ще те вземат пак в казармата:))...запас:))

kolev
02-12-2011, 14:15
Знаеш ли какво е "Устойчиво развитие" или още "Щадящо развитие"?
Създаването на некачествени продукти е свързано със системно налагане на един адски загробващ и тежък консуматорски модел на поведение у всички потребители. Купуваш, с мисълта, че скоро пак ще купуваш и от това печели търговеца и производителя, но не и ти.
За мен качествено е това, което има дълъг живот и ти върши работа.
Говоря за качество на ДВГ, а не за системите за сигурност, които спестяват доста пари на застрахователите.:)

да, устойчиво развитие е като се блъснеш с колата или блъснеш някого, да се запази човешкия живот благодарение на системите за сигурност и инженерния дизайн.
щадящо развитие е като ти изтече фреона от хладилника, да не отвори нова озонова дупка. като отвориш прозореца да влиза въздух, а не смог щото има норма евро едиквоси.
щом имам пари и си купувам нова техника, има и пари търговеца има и пари производителя пък той ми плаща щото работя, а работя щото искам да имам пари, да се развивам и да живея добре.
въобще, живота е кръг прасчо... такова славчо май беше.

Susscrofa
02-12-2011, 14:28
да, устойчиво развитие е като се блъснеш с колата или блъснеш някого, да се запази човешкия живот благодарение на системите за сигурност и инженерния дизайн.
щадящо развитие е като ти изтече фреона от хладилника, да не отвори нова озонова дупка. като отвориш прозореца да влиза въздух, а не смог щото има норма евро едиквоси.
щом имам пари и си купувам нова техника, има и пари търговеца има и пари производителя пък той ми плаща щото работя, а работя щото искам да имам пари, да се развивам и да живея добре.
въобще, живота е кръг прасчо... такова славчо май беше.

Пое в правилната посока, поздравявам те, за което.
Учиш се в движение :grin:

Озоновата дупка е измислица, но да не мажем чак толкова темата.
Косвената вреда за човешкия живот от консуматорската политика е много по тежка.
Увеличаването на удобствата и стандарта на едни, води неизбежно до задълбочаване на бедността при други. Или за теб животът има различни опаковки и няма еднаква значимост при различни географски ширини.
Огромен ресурс от елементи поглъща производството на един автотмобил.
Нека ме поправи матричаря, ако е наблизо, но хардуерното развитие и повишаване скокообразно на мощността на компютърните процесори на битово ниво, не се ли прави единствено и само заради компютърните игри. Офис пакетите могат да бачкат добре и с процесор от 80 те години. /извинявам се, ако терминологията ми е слаба/.
Всичко върви към върха на една пирамида, всичко става еднакво, и всичко обслужва некви "лиготии" накъде отиваме.:prison:
Разглезени и претенциозни консуматори от една страна и от друга, готови на всичко да задоволят този нагон производители и търговци.

kolev
02-12-2011, 14:42

Увеличаването на удобствата и стандарта на едни, води неизбежно до задълбочаване на бедността при други. Или за теб животът има различни опаковки и няма еднаква значимост при различни географски ширини.
Нека ме поправи матричаря, ако е наблизо, но хардуерното развитие и повишаване скокообразно на мощността на компютърните процесори на битово ниво, не се ли прави единствено и само заради компютърните игри. Офис пакетите могат да бачкат добре и с процесор от 80 те години. /извинявам се, ако терминологията ми е слаба/.
Всичко върви към върха на една пирамида, всичко става еднакво, и всичко обслужва некви "лиготии" накъде отиваме.:prison:
Разглезени и претенциозни консуматори от една страна и от друга, готови на всичко да задоволят този нагон производители и търговци.

ще си обадиш ти че си от конспираторите. и като се затвориш в пещерата да топиш восък за свещи как ще помогнеш на тия от 3-тия свят.
в основата на човека е заложено желанието да се развива. всички обществени строеве са построени върху това желание.

Susscrofa
02-12-2011, 14:54
Светът изпрати човек в космоса без и частичка от тази "развита" технология да се ползва за битови лиготии.
ФАКТ!

Аз не искам да спирам развитието. Но то не бива да се превръща в слуга на разглезени консуматори, населяващи 1/4 от планетата.

kolev
02-12-2011, 15:11
Светът изпрати човек в космоса без и частичка от тази "развита" технология да се ползва за битови лиготии.
ФАКТ!

Аз не искам да спирам развитието. Но то не бива да се превръща в слуга на разглезени консуматори, населяващи 1/4 от планетата.

бе видех ти снимката та ти си същия консуматор като тия които мразиш.
както са казали, демокрацията е лоша система, ама за сега по-добра от нея не е измислена.
ПП
гпс в колата и сателитна телевизия имаш ли :D

Бобби
02-12-2011, 15:13
Колев, нали беше тръгнал да оправяш раздел "Общи приказки"....по този начин ли ...?:))
п.п. я си елате в мазето:))

kolev
02-12-2011, 15:16
Колев, нали беше тръгнал да оправяш раздел "Общи приказки"....по този начин ли ...?:))
п.п. я си елате в мазето:))

то само тоя остана който не съм пробвал. на коч партита не ходя, казах ти вече :kiss:

Susscrofa
02-12-2011, 15:17
бе видех ти снимката та ти си същия консуматор като тия които мразиш.
както са казали, демокрацията е лоша система, ама за сега по-добра от нея не е измислена.
ПП
гпс в колата и сателитна телевизия имаш ли :D

Имам разбира се, но аз живея в такова общество, с такива правила. От мен зависят други същества. Не мога да нямам тези неща, защото без тях трудно ще оцелея в подобно общество. :boost:
Няма да съм конкурентен на пазара на труда.:)
Ние не живеем в демокрация!!!!!!!
Живеем в свят управляван от капитала, във всичките му урудливи форми.

kolev
02-12-2011, 15:19
Имам разбира се, но аз живея в такова общество, с такива правила. От мен зависят други същества. Не мога да нямам тези неща, защото без тях трудно ще оцелея в подобно общество. :boost:
Няма да съм конкурентен на пазара на труда.:)
Ние не живеем в демокрация!!!!!!!
Живеем в свят управляван от капитала, във всичките му урудливи форми.

аааа виждаш ли, оправданието е като задника - всеки си го носи. пък се пишеш идеалист :D

ПП
електрона те чака - 8 канала и 2 входа за антена. ще го гледаш поне още 20 години и няма да храниш търговците.

Susscrofa
02-12-2011, 15:43
аааа виждаш ли, оправданието е като задника - всеки си го носи. пък се пишеш идеалист :D

ПП
електрона те чака - 8 канала и 2 входа за антена. ще го гледаш поне още 20 години и няма да храниш търговците.

Моля , моля, инстинктът ми за оцеляване е много по-силен от всичките ми идеали, но това не ми пречи да мисля и разсъждавам.:grin:
Имам самсунг, плазмен на 4 години, 42 инча, влюбен съм в него. Но мога и без него.:grin:

Бобби
02-12-2011, 16:08
то само тоя остана който не съм пробвал. на коч партита не ходя, казах ти вече :kiss:
:))..то като гледам в тая тема само кочове...в мазето има и женско присъствие...и сега не ми обяснявай, че не си попаднал точно на коч парти...и си се задържал прекалено дълго:))

trace
02-12-2011, 17:49
Или нямаш добре развити вкусови рецептори или на жената бащата не рани с естествени храни стоката.......
За вредата от ГМО,търси,чети,глава имаш,прави си изводите..........

Първото е възможно, това няма как да го знам и няма как да се сравни. Второто - всички животни се хранят с произведена от него храна. Има ниви човека, сади, жито, тикви, царевица, картофи и какво ли не и с тях си храни животните. Нищо не се купува (то и с 200лв. заплата няма какво да купиш).

Интересно филмче:
Купи,хвърли, купи!
http://hdbox.bg/uclip.php?id=3237&lowq=1&new_lang=bulgarian&lang=bulgarian

Кайо
02-12-2011, 17:58
Първото е възможно, това няма как да го знам и няма как да се сравни. Второто - всички животни се хранят с произведена от него храна. Има ниви човека, сади, жито, тикви, царевица, картофи и какво ли не и с тях си храни животните. Нищо не се купува (то и с 200лв. заплата няма какво да купиш).

Интересно филмче:
Купи,хвърли, купи!
http://hdbox.bg/uclip.php?id=3237&lowq=1&new_lang=bulgarian&lang=bulgarian

Това,че той си произвежда,сади храни,не означава,че са натурални и чисти храни,има значение семената..........та ако те са ГМО или нещо подобно няма как да е кой знае колко по-различно месото от магазинското...........

morfius
02-12-2011, 18:44
Добре де, две са водещите - и по обороти, и по количество, тази в която работя е на предно място с 10% преднина според последното проучване.

Не искам да правя реклама, само уточнявам.

Това сигурно има пръст в хаоса... но защо тогава западните еквиваленти на тия вериги продават на по-ниски цени от тези у нас?
Толкова евтино ли произвеждат там или има нещо друго?
А да не говорим, че в представителни магазини същите стоки са по-скъпи от колкото във веригите.

---------- Post added at 18:40 ---------- Previous post was at 18:36 ----------

Най-скъпата домашна машина която съм виждал отвътре изобщо не беше за игри.
Струваше някакви 5000$ и беше за архитект.
Същия сменяше машините веднъж годишно, продаваше ги за 1000-1500$ и купуваше нови... и ги избиваше за под 3 месеца.
Игрите бутат масовката, но бизнеса е този който налага експоненциалното развитие.
А ако представата на някой за компютър е равна на пишеща машина със сметало, не му трябва жокер.

---------- Post added at 18:44 ---------- Previous post was at 18:40 ----------

"Всички млечни произведения, които са под 2.50 за млякото и 15-17 лева за сиренето са с пълнежи и боклуци."

При изкупна цена на млякото около 60ст/л, как да ти повярвам, че реалната цена е 2,50лв?
И на сиренето 15-17, след като 1кг става от 6-7л. мляко (според интернет) т.е 7х0,60=4,20лв

"Проблема е, че хората отдавна са забравили вкуса на истинското мляко, месо, сирене ..."

Баба ми, която е на 92 и живее в София, си купува мляко директно от кравата, така да се каже. Ами сори, но не ми харесва - мазно, гаден вкус и т.н.
За децата - това се получава от неправилно седене в детските години - отвори която и да е книга на тая тема. Когато децата сядат на пода да играят, трябва краката да са им изпънати напред, а не свити в колената.
За зъбите - аз съм на 37, нямам ваден зъб, около 4 пломби. Детето ми засега няма никакви кариеси, ама е на 4г. В неговата група има едно дете което е с 8 кариеса, няколко са на предните зъби - ужас, огромни дупки. Друг е въпроса, че когато и да го видиш е с близалка в уста. Моя такова е ял 2 пъти, а шоколад не беше близвал до 3г. Сега му даваме от време на време, но зъбите се мият редовно.
т.е всичко е генетично, хигиена, какво ядеш и т.н.

Племенника ми реагира точно като теб на истинското мляко :roll2:
Разликата в месото е просто безумна ако се приготви прясно, ако се замразява домашното се губи вкуса и аромата.

ГМО тепърва ще си покаже, вредното тук е патентното право.

Yavor
02-12-2011, 20:12

Колега, аз само дадох пример какви невидими фактори влияят върхи качеството на това, което ядем.

А ти теории за обороти и печалби не ми развивай, а научи правописа на думата данъчен, пише се с Ъ, не с А.

Не, горките производители не са цвете за мирисане и те, но целта ми беше да покажа невъзможността да се продава наистина хубав продукт.

Интересно, никой не спори за това че качественото е скъпо, а се реве че евтиното е калпаво :) голяма мистерия :)

А темата ужасно се изроди и аз честно казано, не само изпуснах нишката, ами и загубих интерес. Отново се подхванаха няколко човека...

morfius
02-12-2011, 21:19
Интересно, никой не спори за това че качественото е скъпо, а се реве че евтиното е калпаво :) голяма мистерия :)

Четеш много избирателно... точно срещу това, че не можем да си гарантираме качество срещу парите си е воя.
Нямам нищо против да плащам скъпи продукти, имам против да плащам скъпи боклуци или безумни надценки!

Кайо
02-12-2011, 21:36
Колега, аз само дадох пример какви невидими фактори влияят върхи качеството на това, което ядем.

А ти теории за обороти и печалби не ми развивай, а научи правописа на думата данъчен, пише се с Ъ, не с А.

Не, горките производители не са цвете за мирисане и те, но целта ми беше да покажа невъзможността да се продава наистина хубав продукт.

А темата ужасно се изроди и аз честно казано, не само изпуснах нишката, ами и загубих интерес. Отново се подхванаха няколко човека...

Брей,човек една грешка да не допусне.....
Темата не е за правописа а за това,което пише колегата от ,,Матрицата''
А това,което си дал не са невидими фактори а всеизвестни фактори за всеки.
Всяко бизнес начинание започва с тъй нареченият ,,Бизнес План",тоест,колко ще се инвестира,за какво време ще се възвърнат вложените инвестиции,кога и какви печалби ще се реализират и т.н.т..............
А в милата родна България планът е лесен,влагаме малко,произвеждаме боклук и го продаваме на високи цени,лесно,точно и кратко.......
Аз не живея в България,но ти като там живеещ и работещ в хранително-вкусовата промишленост,трябва много добре да знаеш,че съществува и монопол в тази сфера...........,но както отбеляза Митничаря имаш избирателно четене,а аз ще допълня и мислене......

п.п.За човек,който не живее в България от 16 години и не пише редовно на български имам завидно добър правопис:rotfl:

Susscrofa
02-12-2011, 22:22

Възможността да си купиш нещо евтино и качествено е нулева, но възможността да си купиш нещо скъпо и некачествено е доста голяма.