PDA

View Full Version : Стикер за Инвалид. Синя зона. Как и къде?

bg_alfist
24-10-2006, 11:13
За съжаление баба ми е инвалид :( и бих искал да
се сдобия със стикера за инвалид, който позволява
паркиране в синята зона.

Къде трябва да се отиде?
Какви документи са необходими?

Благодаря ви предварително.

trustworthy
24-10-2006, 12:09
A баба ти ли кара колата :roll:

sharky
24-10-2006, 13:08
1. Стикера не се ползва за синя зона, точно там ше ти лепнат глоба. Така беше преди. Сега имаш право да паркираш навсякъде, където има знак "инвалид" и упоменато под него колко места след знака са за инвалиди, 1,2 и т.н. Тези места трябва да са боядисани в синьо.
2. Имаш право да спираш обаче на спирки, на места където изобщо е забранено спирането по принцип. Имаш право да влизаш в забранени за движение улици, като графа например, но! само с инвалида в колата, че ше береш ядове.

Картончето се издава вече от социалните служби по местоживеене на инвалида, след представяне в оригинал на ТЕЛК и нотариално заверено пълномощно или лично от инвалида. Носи си копие на личната карта на инвалида и копие на ТЕЛК-а. Картончето се дава на инвалиди 1 група със и без придружител, както и на инвалиди в по малка степен със заболявания на краката. По закон имаш право да го ползвеш само с инвалида вътре, както и той може да си го сложи в такси например и да си се вози.

П.С. внимавай че има некви хора дато ходят с едни списъци и проверяват номера на стикера, правят справка по станцията и ако ти е изтекло - лошо.

Alexanderbb
24-10-2006, 14:49
не съм точно спец но не е ли задължително и колата да е регистрирана на името на въпросния инвалид

sharky
24-10-2006, 14:58
не съм точно спец но не е ли задължително и колата да е регистрирана на името на въпросния инвалид

Не, така беше преди. Затова дадох примера с таксито.

bg_alfist
24-10-2006, 15:57
A баба ти ли кара колата :roll:

Де да можеше :(

Mind_Control
25-10-2006, 00:09
1. Стикера не се ползва за синя зона, точно там ше ти лепнат глоба. Така беше преди. Сега имаш право да паркираш навсякъде, където има знак "инвалид" и упоменато под него колко места след знака са за инвалиди, 1,2 и т.н. Тези места трябва да са боядисани в синьо.
2. Имаш право да спираш обаче на спирки, на места където изобщо е забранено спирането по принцип. Имаш право да влизаш в забранени за движение улици, като графа например, но! само с инвалида в колата, че ше береш ядове.

Картончето се издава вече от социалните служби по местоживеене на инвалида, след представяне в оригинал на ТЕЛК и нотариално заверено пълномощно или лично от инвалида. Носи си копие на личната карта на инвалида и копие на ТЕЛК-а. Картончето се дава на инвалиди 1 група със и без придружител, както и на инвалиди в по малка степен със заболявания на краката. По закон имаш право да го ползвеш само с инвалида вътре, както и той може да си го сложи в такси например и да си се вози.

П.С. внимавай че има некви хора дато ходят с едни списъци и проверяват номера на стикера, правят справка по станцията и ако ти е изтекло - лошо.

А какво става ако инвалида живее на Графа, срещу макдоналдс и искаш да го вземеш от тях!? Пак трябва да влезеш в забранената улица, без той да е в колата.. Или друг пример, оставил си инвалида в четвъртък на Алеко и искаш да го прибереш в събота, ама в събота стоят едни полицаи обикновенно горе на пътя за Алеко и връщат колите.. мен с такъв инвалиден стикер са ме връщали, защото инвалида не бил в колата, обаче ако ме чака горе какво правиме? Това как е уредено в закона?

sharky
25-10-2006, 01:32
Ами по принцип нямат право да не те пускат и ако направиш един скандал ще те пъснот, маже би с уговорката, че ше им покажеш инвалида навръщане :) Тва важи и за първия пример. Тук въпроса опира до това, че прекалено много коли ги ползват тия картончета и е очевадно, не са инвалиди повечето хора. Както и в безброй други случаи на пътя, проблема се рашава с правилен разговор с органа на реда :)

BatVas
25-10-2006, 11:15
Aз само да вметна , че имах такъв стикер (валиден) - та заради него ми разбиха колата за да го вземат - така , че внимавай като спираш и слагаш стикера - щото спестеното левче може да е скъпо

pr_00f
25-10-2006, 11:53
Абе Васе ти май нещо нямаш вид на инвалид бе :Tease:

търтей
25-10-2006, 11:54
Абе Васе ти май нещо нямаш вид на инвалид бе :Tease:
ем те поне 50% от инвалидите са едни инвалиди ... :P

pr_00f
25-10-2006, 11:56
Oт врата нагоре ли имаш предвид ?

търтей
25-10-2006, 11:56
Oт врата нагоре ли имаш предвид ?

ц
от кръста надолу :lol: :lol: :lol:

Dodo 155
25-10-2006, 22:22
А какво става ако инвалида живее на Графа, срещу макдоналдс и искаш да го вземеш от тях!? Пак трябва да влезеш в забранената улица, без той да е в колата.. Или друг пример, оставил си инвалида в четвъртък на Алеко и искаш да го прибереш в събота, ама в събота стоят едни полицаи обикновенно горе на пътя за Алеко и връщат колите.. мен с такъв инвалиден стикер са ме връщали, защото инвалида не бил в колата, обаче ако ме чака горе какво правиме? Това как е уредено в закона?
Недомислици в тази държава колкото искаш :lol: :lol: :lol: