Log in

View Full Version : Данъчен казус ...

tokata_pz_flex
19-12-2011, 16:35
Колеги дайте съвет ...
Трябва ни удостоверение по чл. 87 за липса на данъчни задължения на физическо лице . Пускаме молбичката и излиза задължение от 2005-та в размер на 360 лв. + 600 лв. лихви . Задължението е за неплатени осигуровки на наши служители . Да , ама ние сме много прибрани и откриваме папката за 2005-та година и съответно необходимото платежно . Носим го в НАП и каката на гишето ни заявява , че те не могли да си намерят тяхното и в такъв случай нашето най-вероятно било фалшиво :waving: Аз до колкото съм запознат , това че те не си намират тяхното си е изцяло техен проблем ? Дайте съвет как да постъпя ... удостоверението ми трябва по най-бързия начин , а тези се подиграват с мен .

soldier81
19-12-2011, 17:19
И ти не я хвана за гушата?

Няма какво да се занимаваш с тази на гишето,направо търси директора или там който им е шефа.
Аз лично с тези каки,дето изобщо не знаят за какво са там,не се занимавам,търся направо шефа и на него му обяснявам с какво може да ми бъде полезна тяхната институция.

Също така можеш и да се консултираш с някой по-знаещ от мен за давността на данъците.Този на МПСтата е 5г за невнесени данъци.Т.е. не могат да ти искат данъци на които срока им е по-голям от 5 години.
Успех!

tokata_pz_flex
19-12-2011, 17:20
Утре имам среща с директора . Само не знам той какво ще свърши :)

kolev
19-12-2011, 17:34
пишеш едно възражение за изтекла давност от повече от 5 години. тоест щом за 5 години не са си потърсили парите-не им ги дължиш.
разбира се те това няма да ти го кажат щото нито са длъжни, нито е в техен интерес.

ФЕРАРИСТ
19-12-2011, 17:36
На 360 лв, 600 лева лихви......ебаси кефа......

tokata_pz_flex
19-12-2011, 17:38
пишеш едно възражение за изтекла давност от повече от 5 години. тоест щом за 5 години не са си потърсили парите-не им ги дължиш.
разбира се те това няма да ти го кажат щото нито са длъжни, нито е в техен интерес.

Въпроса е кога ще бъде отразено това възражение , защото удостоверението по чл. 87 ми трябва веднага :)

kolev
19-12-2011, 17:41
Въпроса е кога ще бъде отразено това възражение , защото удостоверението по чл. 87 ми трябва веднага :)

аааа, виж в НАП времето е относително понятие :D

Бобби
19-12-2011, 17:42
Баце, бюрокация трудно се бори...пробвай кой и как може да ти го издаде най бързо дори и с рушвет щом е неотложно...:priest:

tokata_pz_flex
19-12-2011, 17:42
Именно . Аз за това разчитам повече на копието от платежното което имам ...
Ако бяха само тези 360 лв. щях да ги платя , защото много бързам . Ама и 600 + лв. лихви ...

Бобби
19-12-2011, 17:48
Именно . Аз за това разчитам повече на копието от платежното което имам ...
Ако бяха само тези 360 лв. щях да ги платя , защото много бързам . Ама и 600 + лв. лихви ...
А бе пич, има оправия...питай там някой от общината....ще ти ракаже нещата...тук само приказки
п.п. и те сега купуват подараци....ако не ме разбра...няма как да см ти плезен...:waving:

kolev
19-12-2011, 18:00
покажи на директора тогава копието (ама му направи още едно копие) и му кажи че ако не стане по тоя начин - ще пуснеш възражение.
ти си в правото си. що да даваш рушвети. а нито общината, нито НАП нито местни данъци имат връзка помежду си.

tokata_pz_flex
19-12-2011, 18:03
Ще му го покажа утре . А и рушвет да знам на кой да дам - ще дам :) Ама то ... в НАП ми е тъмна Индия :)

Бобби
19-12-2011, 18:08
покажи на директора тогава копието (ама му направи още едно копие) и му кажи че ако не стане по тоя начин - ще пуснеш възражение.
ти си в правото си. що да даваш рушвети. а нито общината, нито НАП нито местни данъци имат връзка помежду си.
Колев, и оставаш да чакаш.......до година живот и здраве... не разбра ли, че на момчетото му трябва на момента...е това е решението, послушай поне веднъж...най лесно е бля, бля...бля.....

---------- Post added at 16:08 ---------- Previous post was at 16:05 ----------

Ще му го покажа утре . А и рушвет да знам на кой да дам - ще дам :) Ама то ... в НАП ми е тъмна Индия :)
Попитай и ще научиш на кой трябва....ей туй е България....какъв и да ме изкарат....така се оправят нещата.....Колев ти какво ще кажеш..?:))
За бързи, смели сръчни......няма друг вариант....Колев, каквото и ще да си приказва:))

soldier81
19-12-2011, 18:20
Абе какви рушвети раздавате бе хора.
Нали си имаш копие от платежното,отиваш при оня байхуй директора и му казваш че бележката ти трябва веднага и няма да си тръгнеш докато не ти я издадът.
Ако ти каже да докажеш че ти е истинско платежното,ти му кажи да докаже че не е.
В банката в която са внесени парите,трябва да имат някакъв архив или там нещо си че са минали парите от там.

old alfist
19-12-2011, 18:22
Дано само не сте объркали номерата на сметките, БИН-овете или разходните параграфи, защото по принцип незнанието не се тълкува като оправдателна причина - може и да сте наредили точната сума, но да не е на точното място или да не е в рамките на допустимия период.
Дано да не е така, защото в противен случай става много трудно оправянето на проблема, ако изобщо може да се оправи без да се пращат лихвите за просрочие - усложнява се от времето и начислените лихви, но невъзможни неща няма, стига да има желание у служителите и да проявят разбиране.
Това наистина е проблем, който трябва да се отправи към по-висше стояща единица в структурата на Службата.

tokata_pz_flex
19-12-2011, 18:25
Осигуровките ни минават всеки месец през Райфайзен и никога не е имало проблеми . Преди 2 години ни трябваше същото удостоверение , и нямахме проблем с него . Сега изведнъж се появява тая сума ... И то в най-неподходящия момент .

soldier81
19-12-2011, 18:29
Осигуровките ни минават всеки месец през Райфайзен и никога не е имало проблеми . Преди 2 години ни трябваше същото удостоверение , и нямахме проблем с него . Сега изведнъж се появява тая сума ... И то в най-неподходящия момент .

Още един коз в твоите ръце,питай го как са ти издали документа преди две години,и дали и той е фалшив.
Не им отстъпвай изобщо,и им говори с малко по твърд тон(но без да се караш),просто не знаеш колко помага.

old alfist
19-12-2011, 18:29
Има вероятност и някой служител от Банката да е допуснал грешка - трябва да се заемете сериозно с проучването, защото лихвите си вървят.

tokata_pz_flex
19-12-2011, 18:33
Значи ще им приложа удостоверението от 2007-ма в което ясно пише , че нямаме данъци както и копие от платежното за въпросната сума ... пък да видим :smackbum:

soldier81
19-12-2011, 18:38
Има вероятност и някой служител от Банката да е допуснал грешка - трябва да се заемете сериозно с проучването, защото лихвите си вървят.

За съжаление го има и този вариант.
Тогава става по-сложно,но не непоправимо.

---------- Post added at 18:38 ---------- Previous post was at 18:33 ----------

Я хвани един двама от служителите ти(които по това време са работили във фирмата) и да си проверят на сайта на НОИ,дали имат внесени осигуровки за този период за който ти е задължението.

tokata_pz_flex
19-12-2011, 18:42
Ами ще отида сега да им взема ЕГН-тата и ще ги проверя . Ама 2 от служителките ни излизаха в дългосрочни болнични от тогава , и доколкото аз знам без осигуровки няма кой да им пусне болничен .

Георги Живков
19-12-2011, 18:49
През 2005г. нямаше НАП и в момента се прехвърлят данните от НОИ към НАП. А справка в НОИ можеш да направиш по интернет, като вземеш ПИК (персонален идентификационен код). Взима се от НОИ лично.

tokata_pz_flex
19-12-2011, 18:51
Проверих едно от ЕГН-тата и пише , че е с непрекъснати осигуровки .

soldier81
19-12-2011, 18:53
Еми сега ти остава да отидеш утре и да му кажеш че документа ти трябва до края на работния ден.

Георги Живков
19-12-2011, 18:54
Само по ЕГН, можеш да провериш здравните.

tokata_pz_flex
19-12-2011, 19:08
По ЕГН-тата всичко е наред . Документи за платени осигуровки имаме . А там все пак излиза задължение ... как става тая работа :priest:

Георги Живков
19-12-2011, 19:23
Може да не са прехвърлени от НОИ към НАП. А само по ЕГН как ги провери. Не ти ли иска ПИК. https://socialsecurity.nssi.bg/

tokata_pz_flex
19-12-2011, 22:31
Всичко уж е ОК .
Документално имам платежно за тия пари и удостоверение от 2007-ма година .
В интернет по ЕГН показва , че няма пропуски в здравноусигурителния статус .
Утре ще видим шефа им дали ще ми вдигне нервите , или ще оправи салатата .

kolev
20-12-2011, 08:49
Колев, и оставаш да чакаш.......до година живот и здраве... не разбра ли, че на момчетото му трябва на момента...е това е решението, послушай поне веднъж...най лесно е бля, бля...бля.....
абе ганьовска работа е да даваш рушвети при положение че си в правото си и после да псуваш държавата.
а разписки за рушветите дават ли, че как ще ги осчетоводяваме бля бля бля

Бобби
20-12-2011, 11:39
абе ганьовска работа е да даваш рушвети при положение че си в правото си и после да псуваш държавата.
а разписки за рушветите дават ли, че как ще ги осчетоводяваме бля бля бля
Е как няма да я псуваш, като тя го налага тоя стреотип...
Още с избирането си, политикът ти купува гласа, след това идва ред на възвръшане на средствата пръснати по изборите и всичко става една далвера....но не ми се политизира темата!!!
Колев, като не си Бай Ганьо......оставил си се, той да те управлява...а сега ми разправяш...ходи си търси правата:))
Правата = парата е това е България....и не само тя
Спора е излишен....всеки се оправя, както сметне за добре...:pimp:

BatVas
20-12-2011, 17:47
Първо: Ако си вадил преди година - две удостоверение им носиш копие и им показваш , че нямаш задължение
Второ: С платежното искаш извлечение от операцията в банката и доказваш , че не е фалшива вносната бележка
Трето: Казваш на оная овца служителката в НАП, че е платено, а и да не е има законова давност ако не е потърсено. Накрая я помоли да каже точно трите си имена и имената на служителя вписал ти неправомерно това задължение защото смяташ да го съдиш за пропуснати ползи и ако се наложи освен нап да знаеш и кого персонално да съдиш. Ако и тогава се опънат - писмено обясняваш грешката и входираш писмо с заплахата за съд и приложени копия на платежно и извлечения от банката + предходно копие на удостоверение от което е видно , че няма тези задължения. Ако си изряден до съд няма да се стигне и определено това ще стресне служителя да провери.

tokata_pz_flex
20-12-2011, 20:05
Вкарани са 2 документа за плащане на осигуровки , като реалните са платени - 390 лв , но дублираните - не . От там се започва трупане на лихви по дублираните и съответно 1097 лв. задължения . Тези на касите и гишетата нямат правомощия да видят тези галимации , и с шефката им ги видяхме и назначихме ревизия на фирмата , за да се изчистят нещата . Обещаха до 2 седмици да стане . Интересното е , че задълженията и лихвите са разхвърляни от периода 2007-ма та чак до 11.2011-та , а дублирането е от 01.2005 . Странно как фирмата има задължения натрупани през 11.2011-та при положение , че по нея не се работи от 2008-ма година . Директорката вдига рамене с думите - '' нещата се променят всяка година '' .