Log in

View Full Version : 68 години от подвига на Димитър Списаревски

Alfa User
20-12-2011, 18:16
Надали някой се сеща за това, но ...

"На 20 декември 1943 г. армада американски бомбардировачи ‘летящи крепости’ Б-24 Либърейтър /"Освободител"/, охранявани от 50 изтребители се насочва да бомбардира за пореден път София. Димитър Списаревски е един от изтребителите на бойно дежурство на летище Божурище с Месершмит Ме-109G-2, които трябва да пресрещнат „освободителите“ преди да достигнат града. Това е първият му боен полет, за който той се готви отдавна.

Според бойния дневник на 3/6 изтребителен орляк, в който лети Списаревски, битката протича по следния начин: Либърейтърите летят към София в клинов строй по тройки, ешелонирани в тилна колона, краят на която се губи до хоризонта. Българите формират насрещен боен ред, ешелонирани поятно, по четворки в тилна колона. Летят срещу противниковите самолети на 6000 метра височина. Българският орляк 3/6 има задачата да завърже бой с противниковите изтребители, двутелите П-38 Лайтнинг, а в това време другият орляк — 2/6, да удари бомбардировачите и да ги принуди да хвърлят бомбите си извън София.

Самолетът на Списаревски не успява да стартира, затова той излита с резервна машина, със закъснение след другите. Когато достига до бомбардировачите, въздушният бой вече е започнал. С безумно смела маневра, той сваля един бомбардировач. Списаревски се измъква от два американски изтребителя, насочва се към група от 16 Либърейтъра, но в борбата си с охраняващите го британски изтребители свършва патроните на бордовата картечница. Тогава, без колебание, той се блъска във водаческата машина. Бомбардировачът е разцепен във въздуха, спасява се само опашният стрелец, който е изхвърлен заедно с картечниците от ударната вълна. Самолетът на Списаревски пада на височините над село Пасарел, Софийско. Тялото му е открито сред отломките. От другата страна на селото пада поразеният бомбардировач. Врагът е принуден да се оттегли и да хвърли бомбите си в полето. Има различни свидетелства за тарана, но единствен реален очевидец е пилотът на американски изтребител, който малко след това също е свален и пленен.

Лейтенант Едуард Тинкър, участник във въздушния бой на 20 декември 1943 година, заявява: "Българските летци се бият с ожесточение, като че ли защитават най-скъпата светиня на света. За мен те изчерпват понятието ненадмината ярост в авиацията”.

Димитър Списаревски, първата жива българска торпила, е произведен посмъртно в чин капитан. Погребан е в Централните софийски гробища, Алеята на летците. За свалянето на един четиримоторен бомбардировач на летеца са признати три въздушни победи."

http://www.boiniznamena.com/picsbig/Spisarevski-s.jpg

Можем да запазим минута мълчание в памет на този герой, чиято смърт вероятно е спасила живота на доста от нашите родители и баби/дядовци ...
както се казваше в една книга - В крайна сметка всички умираме. Някои обаче избират да умрат геройски ...

Дълбок поклон и вечна памет !!!

Susscrofa
20-12-2011, 19:48
Поздравления за този пост.
Светла му памет. Такива личности и дела могат да ни обединят истински.

fred
20-12-2011, 19:55
Да, така е

renyx
20-12-2011, 21:07
Жалко , че махнаха гласуването за рейтинг.

Mind_Control
20-12-2011, 21:34
Това лято бях на мястото където е паднал самолета му. Като чета за такива подвизи хем съм горд с хората извършили ги, хем ми става мъчно за тях и се чудя какво ли бих направил на тяхно място.

Alfa User
20-12-2011, 21:59
Какво бихме направили ние на тяхно място е много трудно да се каже...
Едно е да твърдиш "И аз така бих направил", а в критичния момент да оцапаш гащите ... И съвсем друго е да не си мислил за това изобщо, а когато се наложи - да го направиш !
Такива действия са присъщи на един по-особен тип хора, с малко по-различно от модернистичното мислене, което ни е заробило и покварило до неузнаваемост.
Но пък кой знае - може сред нас все още да дремят истински патриоти, способни на саможертва в името на една по-висша цел от елементарното ни живуркане...
Дай Боже да е така наистина !!!

Кайо
20-12-2011, 22:19
Поклон!!!
Колега,браво за поста!

kongogo
20-12-2011, 22:35
Поклон браво колега за поста, научих нещо ново и интересно ;)

nicola 59
20-12-2011, 23:31
Смела постъпка без съмнение кофти само, че момчето е било на немска служба по това време .

Alfa User
21-12-2011, 00:17
Ако толкова те сърби за немската служба, колега, да ти кажа че има и немски пилоти, загинали в небето над София в защита на България ... Съвсем скромен пример е капитан Герхард Венгел - командир на I група от 5-та изтребителна ескадрила на Luftwaffe „Eismeer“ (I./JG5), загинал при защитата на София по време на голямата въздушна бомбардировка на 10.01.1944г. Този човек също има паметник в София, както и трябва да бъде.

http://edinzavet.files.wordpress.com/2008/08/hpim0272.jpg

Сваляйки 3 американски бомбардировача с цената на собствения си живот кап. Венгел е спасил от смърт стотици мирни жители на София, сред които може би са и нашите родители…

Това, че Списаревски се е обучавал в Германия съвсем не значи, че е бил по това време на немска служба...
Нека не засираме темата типично по български, моля ви !!!
Имайте поне капчица уважение към паметта на загиналите, ако не друго ...

Кайо
21-12-2011, 00:30
.................................................. .................................................. ...

nicola 59
21-12-2011, 01:53
И ти си в Италия,това означава ли че си Фашист?:offtopic:
Eто колега ти си в Гърция значи ли че си византиец.

Ако толкова те сърби за немската служба, колега, да ти кажа че има и немски пилоти, загинали в небето над София в защита на България ... Съвсем скромен пример е капитан Герхард Венгел - командир на I група от 5-та изтребителна ескадрила на Luftwaffe „Eismeer“ (I./JG5), загинал при защитата на София по време на голямата въздушна бомбардировка на 10.01.1944г. Този човек също има паметник в София, както и трябва да бъде.

http://edinzavet.files.wordpress.com/2008/08/hpim0272.jpg

Сваляйки 3 американски бомбардировача с цената на собствения си живот кап. Венгел е спасил от смърт стотици мирни жители на София, сред които може би са и нашите родители…

Това, че Списаревски се е обучавал в Германия съвсем не значи, че е бил по това време на немска служба...
Нека не засираме темата типично по български, моля ви !!!
Имайте поне капчица уважение към паметта на загиналите, ако не друго ...

Колега и Българския и Немския пилот са загинали героиски в защита на Райха България е била съюзник на германия Ти да не мислиш че тоя пилот немец е дошъл да брани София та чак и паметник му направили. Трее пише на паметника Загинал защитаваики Третия Раих. И ако не беше загинал и го бяха гепили Братушките щеха да го обесят .

Пишеш колега за уважение към кои ,към фашистите утре трябва да уважаваме сигурно и Американските пилоти бомбардирали Сърбия и да им правим паметници ,че храбрите Американци защитавали Косово.

Liminat
21-12-2011, 06:39
... Ти да не мислиш че тоя пилот немец е дошъл да брани София та чак и паметник му направили.
Колега, факт е, че е бранил София - спасил е хора. Трябва ли да те пребият петима, за да разбереш, че не е от значение кой точно ще ти помогне - доказан пандизчия и престъпник или компютърен специалист, по случайност със 160 кг на лежанка?
........................
Останах гръмнат, като разбрах колко самолета е свалил един от асовете във втората световна война, явно, както и във Ф1 има хора-машини.

morfius
21-12-2011, 08:16
Поклон.
Не цапайте моля, българин загинал за защитата на български град и неговите жители няма общо с политиката и последващата и оценка на историята.

Old Fox
21-12-2011, 08:50
Поклон!
Хубаво е в такива дни повечко да се мълчи...
Още веднъж Поклон!

Susscrofa
21-12-2011, 09:27

В Италия има и комунисти.

---------- Post added at 07:27 ---------- Previous post was at 07:23 ----------

Eто колега ти си в Гърция значи ли че си византиец.

Колега и Българския и Немския пилот са загинали героиски в защита на Райха България е била съюзник на германия Ти да не мислиш че тоя пилот немец е дошъл да брани София та чак и паметник му направили. Трее пише на паметника Загинал защитаваики Третия Раих. И ако не беше загинал и го бяха гепили Братушките щеха да го обесят .

Пишеш колега за уважение към кои ,към фашистите утре трябва да уважаваме сигурно и Американските пилоти бомбардирали Сърбия и да им правим паметници ,че храбрите Американци защитавали Косово.

Българският пилот е защитавал собствения си народ, независимо от геополитическата конюктура. Дайте да не мажем по неговата памет.

За немския пилот съм съгласен с теб, но паметникът не ми пречи.

Alfa User
21-12-2011, 11:39
Аз пък искам да помоля наистина да не цапате повече темата.
Една метла няма да е излишна, за да се премахне излишното.
Няма начин българина да не опорочи нещо ... Жалки сме просто !

Liminat
21-12-2011, 11:49
...Една метла няма да е излишна, за да се премахне излишното.
Какво лошо има по една тема не всички мнения да са еднакви? В други форуми можеш да намериш и доста по-разностранни мнения от досега изказаните по темата.
...................
Разни хора-разни идеали и това никога няма да се промени, може би само /засега/ в северна Корея, там сега всички плачат, ни един не смее да се изхили на нещо, което всъщност наистина буди смях.

Susscrofa
21-12-2011, 11:50
Аз пък искам да помоля наистина да не цапате повече темата.

Нали не очакваш всички да излезем по Севернокорейски и да леем сълзи на площада?
Всеки има право да изрази своето мнение.
Не бях прочел последното мнение:)

koolio
21-12-2011, 12:41
Поклон! Да се знае и помни делото му!

AnastasKOSTOV-REX
21-12-2011, 13:03
утре трябва да уважаваме сигурно и Американските пилоти бомбардирали Сърбия и да им правим паметници ,че храбрите Американци защитавали Косово.

http://www.youtube.com/watch?v=bDW55zLBfg0
Мога да кажа само Radzaj se Srbijo , Zivela Srbia!!!

Ники адаша ти незнам дали е фашист,ама знам че не е онанист като някой........И казва квот му е на душа.

И хора престанете с тия метли,прахосмукачки и незнам си още какво.Тва тоя форум го обръщате на бащиния.И к'во значи излишно?

Какво лошо има по една тема не всички мнения да са еднакви? В други форуми можеш да намериш и доста по-разностранни мнения от досега изказаните по темата.

По темата:Героя си е герой.Поклон!Политики,интереси не са от значение.Някой беше казал че мъжете не отиват на война,за да отстояват претенциите на управницитв си.А за да защитават умиращите си другари на фронта,жените и и децата си.
Нека бъдем различни.Нека бъдем шарени,ма и нека да не се качваме по метлите.Не е хелоуин.

Alfa User
21-12-2011, 13:04
Нали не очакваш всички да излезем по Севернокорейски и да леем сълзи на площада?
Всеки има право да изрази своето мнение.
Не бях прочел последното мнение:)

Никой не ви кара да леете сълзи на площада, но поне имайте малко уважение към паметта на достойните. Толкова ли е трудно ???

Susscrofa
21-12-2011, 13:32
Никой не ви кара да леете сълзи на площада, но поне имайте малко уважение към паметта на достойните. Толкова ли е трудно ???

Аз уважението го изразих, но се противопоставям на опита ти да наложиш на всички задължението да се покланят.

nicola 59
21-12-2011, 13:48
---------- Post added at 07:27 ---------- Previous post was at 07:23 ----------

Българският пилот е защитавал собствения си народ, независимо от геополитическата конюктура. Дайте да не мажем по неговата памет.

За немския пилот съм съгласен с теб, но паметникът не ми пречи.

Точно това е колега и аз в първия си пост казвам това е смело момче кофти само че ,по онова време много смели хора са били на немска служба А и при нашия пилот личните интереси са се застъпили с интересите на службата.
Колегата после привежда неадекватния пример за немеца,които е помогнал на София без да иска по време на военна операция по назначение на Райха и ако е извършил нещо смело то е било направено само с мисълта Хаил Хитлер. Този немски пилот би бомбардирал София със същия ентосиазъм и героизъм стига да е бил назначен от Райха за това.

А за паметника ще ти кажа.Преди години махнаха руските паметници ,сега гледам правят на германците,утре нищо чудно Патриоти ,като Алфаузер,да почнат да правят паметници на турците,че некои си паша спасил нещо.

Alfa User
21-12-2011, 14:10
Евала пич ... ТИ си истински патриот !!!
Изобщо не ме познаваш, за да знаеш на кого бих издигнал паметник ... Айде със здраве.

И все пак да благодаря на хората, които показаха съпричастие към идеята на темата - радвам се, че има все още хора, които могат да оценят какво означава една саможертва. :cheers:

Alexandrov70
21-12-2011, 23:14
Този човек летейки е мислел за дълга и любовта си към народ и родина.Поклон пред паметта му.

А този дето мисли за служби и паметници в съответвие с интересите на дупедавци не би направил подвиг , би си обрал крушите като плъх от потъващ кораб...

Alfa User
21-12-2011, 23:18
Аз уважението го изразих, но се противопоставям на опита ти да наложиш на всички задължението да се покланят.

Tочно това е далеч от идеята на този пост ... Който има съвест и самосъзнание, ще благодари. Който няма - ще пише ... ми ще пише тъпотии. Далеч съм от мисълта, че всички наоколо могат да разберат това дело и да го оценят подобаващо, та затуй не искам да се кланяте на дела, които не ви касаят !
Хвала вам за родолюбството ... или да кажа сърболюбство ?!?

RPWWD
22-12-2011, 10:32
Точно това е колега и аз в първия си пост казвам това е смело момче кофти само че ,по онова време много смели хора са били на немска служба А и при нашия пилот личните интереси са се застъпили с интересите на службата.
Колегата после привежда неадекватния пример за немеца,които е помогнал на София без да иска по време на военна операция по назначение на Райха и ако е извършил нещо смело то е било направено само с мисълта Хаил Хитлер. Този немски пилот би бомбардирал София със същия ентосиазъм и героизъм стига да е бил назначен от Райха за това.

А за паметника ще ти кажа.Преди години махнаха руските паметници ,сега гледам правят на германците,утре нищо чудно Патриоти ,като Алфаузер,да почнат да правят паметници на турците,че некои си паша спасил нещо.

Не те познавам лично и не знам точните причини да емигрираш при жабарите, но ако приемем, че са икономически ще ти кажа, че ако чичко Хитлер беше спечелил войната България щеше да е доста по-голяма като територия, нямаше да ти се налага да си търсиш препитанието в чужбина и мафията в Италия нямаше да я има ;-)

Susscrofa
22-12-2011, 12:40
Не те познавам лично и не знам точните причини да емигрираш при жабарите, но ако приемем, че са икономически ще ти кажа, че ако чичко Хитлер беше спечелил войната България щеше да е доста по-голяма като територия, нямаше да ти се налага да си търсиш препитанието в чужбина и мафията в Италия нямаше да я има ;-)

И след евреите и ромите, щеше да изтреби и всички, за които има съмнения, че имат нещо общо със славянските племена.
Тъкмо да освободи територия за "доказаните" арийци.
Мафия нямаше да има, защото при всички диктаторски режими, рано или късно държавата започва да изпълнява тази функция.

nicola 59
22-12-2011, 13:20

И след евреите и ромите, щеше да изтреби и всички, за които има съмнения, че имат нещо общо със славянските племена.
Мафия нямаше да има, защото при всички диктаторски режими, рано или късно държавата започва да изпълнява тази функция.

Eто колега при този отговор аз няма какво да допълня
освен ,че е каде по добра мафията, отколкото примерно Гестапо.

Кайо
22-12-2011, 13:44
---------- Post added at 13:44 ---------- Previous post was at 13:37 ----------

Колеги,
Оспамихме темата на човека!
По пример на колега от друга тема,предлагам всички ни да си изтрием мненията,които нямат връзка с темата.

Благодаря!

mordohy
22-12-2011, 14:49
Смела постъпка без съмнение кофти само, че момчето е било на немска служба по това време .
Кольо, ще те помоля да се въздържаш от глупави и откровено анти-български изказвания!
Полковник Списаревски е български офицер!
На българска служба и всякакви обвинения, че е бил на германска служба са пълна гнусотия!
Той лети и загива в самолет с български опознавателни знаци!
Показателна е случката от авиационната школа в Германия.
Немски офицер се изказва презрително за България.
Спаича го спуква от бой.
Работата стига до съд.
Висш немски офицер, когато се запознава със случая казва, че ако Германия има 5% такива офицери, то тя ще бъде непобедима.
Освобождават го и спечелва уважението на всички.
Не обръщате достатъчно внимание на изказването на английския офицер!
Смелост и храброст, надхвърлящи....
Великобритания има такова понятие и медал.
За проявена храброст , надхвърляща изискванията за британски войник.
За 200 години има само около хиляда и нещо такива кавалери.
Приятелите ни го величаят, враговете ни също!
Как все се намира по някое говедо да сере по най-светлите ни и чисти неща!
Аман от лумпени!

Alfa User
22-12-2011, 15:54
Иво пак се намесва съвсем на място !!! :cheers:
Подкрепям предложението на kaio156 за изтриване на безсмислените мнения. Даже помолих и за намеса на мод, ма явно това няма значение. Да не говорим, че бях и подигран за това от видни деятели в тоя форум ... но нищо де, те хората не са слепи :)
Типичната ни черта да засираме всичко ни е довела до това мизерно подобие на живот, и до липсата на всякакво уважение към по-достойните от нас. Тази сутрин в София паметниците на всички велики българи осъмнаха с превръзки на очите - точно поради подобни предателски деяния и изказвания в наши дни...
На ваше място бих се замислил, преди да пиша глупости по теми, които не разбирам и са ми чужди ! (знаете към кого се обръщам)

nicola 59
22-12-2011, 22:08
Ето колеги не се притеснявайте ,следващия път като Алфаузер пусне пак тема да оплакваме някои аз ще открия и дарителска сметка в банката .И няма да чакате много ,че той подобни теми пуска всяка седмица.

mordohy
22-12-2011, 22:31
Кольооооо!
Не се научихте, че героите не се оплакват!
Те служат за пример, когато възпитаваме децата си!
Верно не сме народ, а мърша!
Щом и тоя светъл човек го изкарахте престъпник!

old alfist
22-12-2011, 22:35
Евала на Списаревски за уменията му като пилот - човека си е вършел перфектно работата.
Ако погледнем от друга гледна точка - той се е бил срещу победителите във войната и в защита на поробителите на България.
Човека е изключителен професионалист борещ се за каузата която му е била вменена в момента.

AnastasKOSTOV-REX
23-12-2011, 01:21
Четири дена как не го оплакахте този човек бе.
Бетер турски сериал.
За сметката да подхвърля,пари за глупости не давам.

Stoyan Georgiev
23-12-2011, 01:24
гарантирам ти че насочвайки самолета си в последните си мигове към бомбардировача не си е мислил за "вменената" му кауза, а за истинската си кауза - да спаси човешки животи на своите сънародници

както каза мордохай - усещайте се кога пикаете върху неща, които не бива да бъдат политизирани...

pr_00f
23-12-2011, 01:43
Дали са 68 или 681 годините е все тая.
По важното обаче е че за да се класифицира един "мъж" като путка не се изискват невероятни усилия. Това поне се вижда доста ясно от текущата тема.
Хвала момци. Хвала.
А путки - дал Господ.
Даже повече отколкото трябва.

п.с А ако някой се припознае - има си бутон за докладване на нарушение.
п.п.с Надвявам се че думата путка реално погледнато не е обидна, иначе шъ мъ банат от форума.

Susscrofa
23-12-2011, 09:37
Дали са 68 или 681 годините е все тая.
По важното обаче е че за да се класифицира един "мъж" като путка не се изискват невероятни усилия. Това поне се вижда доста ясно от текущата тема.
Хвала момци. Хвала.
А путки - дал Господ.
Даже повече отколкото трябва.

п.с А ако някой се припознае - има си бутон за докладване на нарушение.
п.п.с Надвявам се че думата путка реално погледнато не е обидна, иначе шъ мъ банат от форума.

Ти да не си станал член на някое женско дружество с нестопанска цел?
Сърдиш ли се на някой, кой те нарани? :picnic:

mim
23-12-2011, 10:42
Срам ме е, че има хора в този форум, които дори могат и да си помислят, да говорят подобни глупости.
Поне да бяхте послушали поговорката "За мъртвите или добро, или нищо" и да бяхте пропуснали тази тема, вместо така да се гаврите с малкото ни светли имена в новата ни история.

Liminat
23-12-2011, 10:50
Не се научихте, че героите не се оплакват!
Те служат за пример, когато възпитаваме децата си!

Виж сега, аз не отричам себеотрицанието на човека, решил да загине, за да спре атаката на вражески самолет. Негови колеги са разказвали, че няколко пъти в разговор е споменавал, че ще стори това, така, както аз казвам, че ако врагове нападнат страната ни с цел да избиват моите близки, няма да ям храната от кухнята, а ще ям враговете ни и ще гледам да напълнея.
Но във възпитанието на децата си нека наблегнем и на други елементи, като примерно да ги пази Господ да им се налага, но в подобна ситуация да се приземят, да заредят гориво и муниции и да бъдат отново полезни на Родината си. Всичко това да е съобразно начина по който ще бъде оценен подвига им, това всеки от нас го рабира.
В други форуми при обсъждане на подвига на Героя дадоха пример за летци с по около 200 + свалени самолети, понякога сваляни в бой, на кросче до летището и отново излитат да се бият и да правят беля на врага.

old alfist
23-12-2011, 10:51
Според мен най-добре да се закрие темата, защото тръгва в друга посока.

Кайо
23-12-2011, 10:58
Според мен най-добре да се закрие темата, защото тръгва в друга посока.

Или неподходящите коментари да се метнат в Блатцето,че да си почеша пръстите без угризения.

Zeppelinist
23-12-2011, 11:24
Животът и делото на Д. Списаревски заслужават единствено и само ПОКЛОН.

п.с. Е па няма на тази планета друго такова нихилистично племе като нашето, царе сме на самооплюването и самоунижението към собствените си народ и герои... ама в крайна сметка всичко опира до възпитание и простотия... за съжаление.

Alexandrov70
23-12-2011, 17:09
Само хипотетично , ако Списареевски не бе постъпил така , дядото на някой от пишещите можеше да е загинал от бомбардировка и съответно да няма как самият той да съществува.Не се ли запитахте дали този човек не е спасил вашия дядо , преди да го изкарате никой?Ай баста.....

RPWWD
24-12-2011, 18:56

Ние не сме единствената славянска страна съюзник на Райха - такива са Словакия и Хърватия, а отношението на Фюрера към България като бивш съюзник от Първата световна война е много положително - за справка ние сме единствените от Оста, които нямат воени части на Източният фронт.

Eто колега при този отговор аз няма какво да допълня
освен ,че е каде по добра мафията, отколкото примерно Гестапо.

Не знам за Гестапо, но Дучето определено е ликвидирал Мафията в Италия и я е прогонил в Щатите през 30-те години на миналия век ;-)

---------- Post added at 16:56 ---------- Previous post was at 16:51 ----------

Евала на Списаревски за уменията му като пилот - човека си е вършел перфектно работата.
Ако погледнем от друга гледна точка - той се е бил срещу победителите във войната и в защита на поробителите на България.
Човека е изключителен професионалист борещ се за каузата която му е била вменена в момента.

Дай боже всекиму такива поробители, които ти връщат Тракия, Македония и Поморавието и които раздават шоколади на децата, вместо да ограбват къщите ти и да посягат на жените ти, като "братушките" от Магадан и Колима ;-)

old alfist
24-12-2011, 19:08
Дай боже всекиму такива поробители, които ти връщат Тракия, Македония и Поморавието и които раздават шоколади на децата, вместо да ограбват къщите ти и да посягат на жените ти, като "братушките" от Магадан и Колима ;-)
Не ми се иска да влизам в детайли за да не дразня колегите, но за мен - уважение към Списаревски, но с резерви. Все пак е бил години наред докато се е обучавал и след това в среда на откровени фашисти.

RPWWD
24-12-2011, 19:14
Не ми се иска да влизам в детайли за да не дразня колегите, но за мен - уважение към Списаревски, но с резерви. Все пак е бил години наред докато се е обучавал и след това в среда на откровени фашисти.

И Хитлер и Мусолини винаги са твърдяли, че са социалисти, а официалният празник на Райха е бил 1 май, Денят на труда.

Кайо
24-12-2011, 19:16

Има ли значение,фашист,демократ,комунист,монархист....... ..,за България е умрял човека!

old alfist
24-12-2011, 19:20
Има ли значение,фашист,демократ,комунист,монархист....... ..,за България е умрял човека!
Така е - съгласен съм, но самоубийствените действия не винаги са признак за героизъм и водят до размисъл за нещо фанатично.

koolio
24-12-2011, 19:22

Леле майкоооооооо ...

mordohy
24-12-2011, 19:26
Старуха, Списаревски и фашизма е тема, много добре описана .
Четете повечко!
Сега ако го изкарате и педераст...

RPWWD
Леле майкоооооооо ...

Имаш нещо против обединена България ли?

Susscrofa
И Хитлер и Мусолини винаги са твърдяли, че са социалисти, а официалният празник на Райха е бил 1 май, Денят на труда.

Националсоциалист и фашист, диктатори.

RPWWD
24-12-2011, 19:27
Националсоциалист и фашист, диктатори.

Като Путин и Бойко ;-)

koolio
24-12-2011, 19:29
Имаш нещо против обединена България ли?

Ма според теб сериозно ли Хитлер е искал обединена България?

RPWWD
24-12-2011, 19:35
Ма според теб сериозно ли Хитлер е искал обединена България?

Със сигурност повече от дъртия грузинец Джугашвили или пък оня булдог Чърчил.

nicola 59
24-12-2011, 19:52
Старуха, Списаревски и фашизма е тема, много добре описана .
Четете повечко!
Сега ако го изкарате и педераст...

Сексуалната ориентация на пилота не ни интересува:pokey:

koolio
24-12-2011, 20:05
Със сигурност повече от дъртия грузинец Джугашвили или пък оня булдог Чърчил.

Със сигурност точно толкова малко, колкото и тях.
Никакво обединяване не може да оправдае подлагане на Хитлер или Сталин.

mordohy
24-12-2011, 20:36
И какво предлагате!
Да ни сгазят и третират като врагове ли, когато цялата ни икономика е свързана с Германия.
До тоя момент България е под игото на Ньойския договор.
Германия и тя е опоскана и иска точно като нас реванш.
Хитлер ни предлага изконните български земи, като не иска твърде много. От друга страна, трябва да мине през България.
Какъв да бъде избора!?

Liminat
25-12-2011, 13:07
Сексуалната ориентация на пилота не ни интересува:pokey:Не знам досега в бойната ни авиация да е имало педали. Поне допреди 20-тина години такива ги отсвирваха от армията мигновено.

Кайо
25-12-2011, 18:42

Много правилно.....пък и двамата са чифути.............

RPWWD
26-12-2011, 00:44
Със сигурност точно толкова малко, колкото и тях.

И затова предава въпросните територии под наш контрол ли? Принципно немската кауза в тази война е правилната, друг е въпросът, че оня шизофреник Хитлер е настроил световният еврейски капитал срещу собствената си държава с действията си по отношение на евреите а и нали знаеш, че немците изпреварват с някакви си 2 седмици съветското нападение насрочено за 06.07.1941 година :guillotine:

Кайо
26-12-2011, 00:54
Няма ли кой да заключи темата???

RPWWD
26-12-2011, 00:58
Няма ли кой да заключи темата???

Венизелос - внук, например ;-)

koolio
26-12-2011, 11:07
И затова предава въпросните територии под наш контрол ли? Принципно немската кауза в тази война е правилната, друг е въпросът, че оня шизофреник Хитлер е настроил световният еврейски капитал срещу собствената си държава с действията си по отношение на евреите а и нали знаеш, че немците изпреварват с някакви си 2 седмици съветското нападение насрочено за 06.07.1941 година :guillotine:

И кое и е било правилното?
Отделно от това, нали знаеш какво е било мнението на Хитлер за славяните? Що мислиш, че сме му били много симпатични и ако е спечелил, сме щяли да му седим до дясното коляно?

RPWWD
26-12-2011, 22:31
И кое и е било правилното

Ревизия на Версайският договор.

Alfa User
27-12-2011, 00:06
Баси, не мога да си позная темата просто ...
Евала бре ... от идеята за поклон пред една саможертва все има начин да се извъртят нещата на политиканстване.
Някой от вас сериозно ли си мисли, че в оня критичен миг, когато решението се взема "сега или никога", Списаревски е мислил за Сталин, Хитлер или за на майка им шортите ?!?
Почти спрях да пиша в тоя форум, ма вече със сигурност знам защо може да спра съвсем ...

Аре най-после наистина да се намери един свестен мод в тоя утрепан форум и да заключи тая тема, че се излагаме зверски вече !!!

old alfist
27-12-2011, 00:15
Евала бре ... от идеята за поклон пред една саможертва все има начин да се извъртят нещата на политиканстване.
Някой от вас сериозно ли си мисли, че в оня критичен миг, когато решението се взема "сега или никога", Списаревски е мислил за Сталин, Хитлер или за на майка им шортите ?!?
Почти спрях да пиша в тоя форум, ма вече със сигурност знам защо може да спра съвсем ...

Аре най-после наистина да се намери един свестен мод в тоя утрепан форум и да заключи тая тема, че се излагаме зверски вече !!!
Преди няколко дни направих такова предложение, но ...

RUNNING WILD
27-12-2011, 00:20
..................

Mind_Control
27-12-2011, 12:27

А дали си даваш сметка, че ако не е бил той някоя бомба можеше да падне в кенефа, където е серяла баба ти в тоя момент? И дали сега щеше да ги пишеш тия резервирани мнения?

И тоя въпрос ми е към всички в темата, които имат резеври!

Списаревски е защитавал живота на бабите и дядовците ви, пък ако ще да е бил и на страната на дявола!

Можели ли такива малоумни мнения да има!?

Susscrofa
27-12-2011, 12:31
А дали си даваш сметка, че ако не е бил той някоя бомба можеше да падне в кенефа, където е серяла баба ти в тоя момент? И дали сега щеше да ги пишеш тия резервирани мнения?

Списаревски е защитавал живота на бабите и дядовците ви, пък ако ще да е бил и на страната на дявола!

Залиташ в неправилната посока.
Ако не беше режимът обучил и дал самолет в ръцете на този пилот никой нямаше да бомбардира София.
Ако, ако, ако.

Old Fox
27-12-2011, 13:51

Алекс, Алекс...На кого в тоя форум си седнал да обясняваш за саможертви и геройства? Кой ще те разбере? Хората за които всичко започва и свършва с тях? Празните дърдорковци ли? Не се ядосвай. Спаича е почитан и ще бъде почитан - но не и на места като това.

old alfist
27-12-2011, 17:42

Ти си го почитай както искаш - никой не те е спрял, но недей да искаш това от всички.
Всеки си ги разбира историческите факти по различен начин.
Не оспрорвам фактите, но за мен имат друго значение.
Има много хора, които в мирно време с действията си са направили така, че да спасят живота на много повече хора, но са останали неизвестни.

nicola 59
27-12-2011, 19:49

Kолега аз не съм от София и Баба кротко си е срала на полето под една круша докато са бомбардирали София ,та в случая несъм облагодетелстван от подвига на пилота.

Alfa User
28-12-2011, 12:18
Аз също не съм във или от София, но това изобщо не ми пречи да се преклоня пред саможертвата.
В тоя ти пост виждам типичното мислене на нашенеца "щом не е у моя двор, начи ни мъ касае ..."
Айде сега да се замислиш, ако всички загинали с името "България" на уста по време на войните мислеха като теб, какво щеше да е сега положението ???
Срам ... мислите като абсолютни ***** ...

nicola 59
28-12-2011, 13:54
Аз също не съм във или от София, но това изобщо не ми пречи да се преклоня пред саможертвата.
В тоя ти пост виждам типичното мислене на нашенеца "щом не е у моя двор, начи ни мъ касае ..."
Айде сега да се замислиш, ако всички загинали с името "България" на уста по време на войните мислеха като теб, какво щеше да е сега положението ???
Срам ... мислите като абсолютни ***** ...

Колега със или без загинали ние никога не сме се спасили сами тия хора са умряли както викат сърбите без везе.Добре ,че все са били братушките че без тях за никаде ,ма сега сме се отделили от тях лягаме си с НАТО та викам бай бабо да не го вземем нещо чепатия ,че без братушките и крем нема да видим .

60 те или 70 години турците пак беха налетели по границата ма малко само им направиха нежно забележка и се укротиха ма сега нема кой да прави забележки та незнам.

Susscrofa
28-12-2011, 14:33
Колега със или без загинали ние никога не сме се спасили сами тия хора са умряли както викат сърбите без везе.Добре ,че все са били братушките че без тях за никаде ,ма сега сме се отделили от тях лягаме си с НАТО та викам бай бабо да не го вземем нещо чепатия ,че без братушките и крем нема да видим .

60 те или 70 години турците пак беха налетели по границата ма малко само им направиха нежно забележка и се укротиха ма сега нема кой да прави забележки та незнам.

............................................
Захари Стоянов
Кой въстана срещу нашето свещено дело - съединението на Южна със Северна България? Кой караше турците да навля-зат в България и да пуснат малко кръвчица на братушките? Кой отчисли българския княз от редовете на армията си, за да го опозори и омаскари, когато той се намираше на границата срещу неприятеля? Кой си дръпна от нашата войска офицерите, които хрантутехме като просяци с единствена адска цел да ни съсипе войската, когато тя се намираше в път за бойното поле? Кой насъска сърбите да ни нападнат откъм гърба, когато ние бяхме въз друга страна? Кой настояваше най-много да се пратят турските комисари в Южна България? Ами я кажете, кой ни открадна княза от Софийския палат в това време, когато на неговата глава не бяха изсъхнали още лавровите венци от Сливница? Кой даваше честно и благородно слово, че ако си отиде тоя княз, то и съединението ще бъде пълно, и правата на България ще да си останат непокътнати, и конституцията ще си бъде в сила, с една реч, България ще да цъфти и вирее?

Така ли излезе? Кой изпрати подир няколко дена подлия Генерал Каулбарс да развращава, подкупва, лъже, бунтува и беснее? Кой подучи пичовите и вагабонтите да вдигат бунтове в Бургас, Сливен, Силистра и Русе, да леят кръв и въвеждат анархия, щото по тоя начин да се отвори път за чужда окупация? Кой унизи и се подигра с България като й препоръчваше за княз един развратен черкезин - Мингрели? Кой прибра под свое крило всичките чапкъни в България, а законните власти, в това число и В. Н. Събрание, за незаконни с единствена цел, да се продължи още в България безредицата, да се отчая и омаломощи българският народ и да каже: „Дойдете и ни спасете" - Русия, нашата фатална освободителка, покровителка, славянската, братската, християнската и великата Русия, с която сме една вяра и една кръв!

Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука... То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти! Право имали ония старци, съвременници на Екатерина, на Александра I и на Никсолая, които ни говореха: „Ще плачете за зеленото парцалче". Видели тия и патили, на основание на факти и на събития говорели горните думи. Цял свят, хора, които не ни бяха ни в клин, ни в ръкав, припознаха нашата висока култура и благородните ни борби, само московците стоят настрана и викат: „Стрижено е !" - Необяснимо. Царуванието на нагайката, монголското иго, татарщината и крепостното право може би да са едни от най-силните фактори, които са направили от руските държавни мъже зверове и идиоти. От друга страна пък, твърде е обяснимо тяхното подло поведение, защото хората искат да ни направят московци, прочее, правят ни всичките злини и пакости, които може да измисли развратният човек. Но и това е недоволно. Малко ли други държави има, които също така се стремят да владеят над чужди земи и народи. Между това, ние не виждаме тая подлост в техните стремления, тия адски и гнусни средства, каквито руската дипломация употребява над България.

И подир всички тия върволици жестокости и злини, които ни една държава не е направила над България, възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива идиоти и изменници даже, които да клеветят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка! Мълчете и не говорете, защото и природните стихии ще да въстанат и протестират срещу подобно едно престъпление! По-малък грях е да обереш черква и манастир, отколкото да клеветиш пред олтара на историята и на събитията, че руското правителство имало братски, честни и благородни намерения, когато е стъпило в земята ни да ни освобождава. Ще ни се смеят ташкенците, авганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла. Ще ни кълне
Полша, тая китка на славянството, която руските железни автократи три пъти хайдушки разделиха помежду три царства, с бесилници и с колове окичиха цели градове и села. Ще ни кълне още нещастна Босна и Херцеговина, която пак руските дипломати харизаха на Австрия, а ние идиотите заедно с много още идиоти славяни псувахме ли, псувахме Австрия, че ги узурпирала!

Но в София, в столицата на България, гдето живеят най-голямото количество интелигенти и патриоти, един развратен до в черната си душа, калугер излиза дьрзостно пред очите на всички и говори, че народът е признателен на своята освободителка! Не е крив той. Криво е онова стадо, което е стояло гологлаво отпреде му. То трябваше да запита мръсния калугер, да каже добро ли, зло ли е направила тая покровителка на България от две години насам, то трябваше да му предложи горните въпроси, изложени начело на нашата статия.

Време е, трябва вече, щото българските деятели, офицери, учители и пр., когато говорят на своите подчинени и слушатели за вънкашните неприятели на отечеството, официалният московец със своите донски и кубански казаци да стои на първо място. Това учение трябва да се продължи дотогава, докогато в Петерсбург царствува Александьр III... Защо московците не са десет или петдесет милиона? Колко любезно ще си решим и наредим аладжака!...

.................................................. ...........................
ИВАН ВАЗОВ

На руските воини

О, руси, о, братя славянски,
защо сте вий тука? Защо сте
дошли на полята балкански
немили, неканени гости?

Желали би вас възхитени
да срещнем со сълзи и с китки…
Но идете вий настървени,
на грозни зовете ни битки!

Желали би вас да прегърнем
и тоз път сърдечно, горещо.
Но взорът ви свети зловещо…
Как ръце сега да разгърнем?

Дошле сте да браните,клети,
на хищник грабежа хайдушки,
та вместо любов и привети
вий срещате нашите пушки.

О, руси! Аз друг път ви славях
за подвиг велик и чудесен,
високо ви ликът поставях
във мойта душа, в мойта песен!

Вий някога знаме Христово
развяхте за благо човешко –
строшихте ни игото тежко,
а днеска ни носите ново!

И пак не ви мразим (не крия:
обича ви още народа);
но любим и свойта свобода,
стократно по любим я ния.

За тоз кумир ние се бием
и с чужд, и със близък упорно
и няма ний врат да превием
пред никакво иго позорно!

Не залитай в крайности колега!!!!!!!!!!!!:tequilla:

old alfist
28-12-2011, 14:59
Съжалявам, но един един самоубиец не може да предизвика уважението ми.

Susscrofa
28-12-2011, 15:04
Съжалявам, но един един самоубиец не може да предизвика уважението ми.

Захари Стоянов ли?:)

Лека му пръст, дядо ми казваше - "и едните и другите са империалисти"
Простичко, но ясно.

old alfist
28-12-2011, 15:08
Захари Стоянов ли?:)

Лека му пръст, дядо ми казваше - "и едните и другите са империалисти"
Простичко, но ясно.
Няма знанчение кой, а пилота можеше да катапултира докато изтребителя се насочва към бомбардировача.

Old Fox
28-12-2011, 16:07
Няма знанчение кой, а пилота можеше да катапултира докато изтребителя се насочва към бомбардировача.
Престанете моля ви! Ако не можете да кажете нещо хубаво не казвайте нищо. Годината е 1943 какви катапулти, Ме 109 няма катапултна седалка, а като освободиш лостовете за управление машината не продължъава в прав полет накъде е била насочена преди това.

Апоропо редовна практика е американските изтребители да разстрелват парашутисти във въздуха.

Кайо
28-12-2011, 16:12
-----------------------------------------

old alfist
28-12-2011, 16:14
Престанете моля ви! Ако не можете да кажете нещо хубаво не казвайте нищо. Годината е 1943 какви катапулти, Ме 109 няма катапултна седалка, а като освободиш лостовете за управление машината не продължъава в прав полет накъде е била насочена преди това.

Апоропо редовна практика е американските изтребители да разстрелват парашутисти във въздуха.
Добре, де - оставям ви да си се прехласвате по него, но както знаете човека го е била някаква мания за величие и не е ясно дали действията му са били в зашита на хората или заради невъзможност по друг начин да победи и да докаже превъзходството си.

Mind_Control
28-12-2011, 16:27

Като няма кой да прави забележки сега, ще си вдигнеш задника от Италия и ще дойдеш на границата да пазиш! Иначе знам, че е най- лесно от Италия да разчиташ на Русия да ни пази..

RUNNING WILD
28-12-2011, 18:39
верно срам нямате..аз в сравнение с вас съм като бебешка сълза...вечна Чест и Слава на геройте!!!

nicola 59
29-12-2011, 22:30
Като няма кой да прави забележки сега, ще си вдигнеш задника от Италия и ще дойдеш на границата да пазиш! Иначе знам, че е най- лесно от Италия да разчиташ на Русия да ни пази..

Баце и кучето не шава с опашката гратис ,аз съм наемен войник в Италия и вземам 2200 евро на месец и пълен пансион ,казармата е 5 звезди има и наемнички при нас само кадето са в друга сграда ма не е проблем ти ако ми дадеш 2300 евро и по добра храна ще те пазя и тебе нямаш грижи . Аз не съм патриот а наемник и се бия само на стрната на парите.

Кайо
29-12-2011, 22:39

Alfa User
29-12-2011, 22:46
Що да не моеш ... ако изоставиш Родината и приемеш повечето пари ...

nicola 59
29-12-2011, 22:47
Моем ли и я да се пишем наемник в Италия?

Трее поседиш 3 или 4 години преди това та да се оправиш с документите ,ма сега не е лесно преди години беше по лесно да вземеш истински документи или трее се ожениш за някоя кака ма искат много пари .

Mind_Control
30-12-2011, 22:19
Баце и кучето не шава с опашката гратис ,аз съм наемен войник в Италия и вземам 2200 евро на месец и пълен пансион ,казармата е 5 звезди има и наемнички при нас само кадето са в друга сграда ма не е проблем ти ако ми дадеш 2300 евро и по добра храна ще те пазя и тебе нямаш грижи . Аз не съм патриот а наемник и се бия само на стрната на парите.

Колко искаш да ти дам да си пуснеш един куршум в слепоочието, след като всичко се купува с пари...

old alfist
30-12-2011, 22:44
Дайте да я закриваме тази тема, защото наистина се отвлича и тръгва нанякъде, където създателя предполагам не му е приятно.

nicola 59
30-12-2011, 23:23
Колко искаш да ти дам да си пуснеш един куршум в слепоочието, след като всичко се купува с пари...

Ако се бяхме натъкнали във форума на Бентли или Майбах бих си помислил върху предложението ,ма като се има в предвид че тука е Алфа Ромео ,ме навежда на мисълта ,че не можеш да си позволиш да ми платиш да застрелям и мишка ,преди да предлагаш нещо замисли се дали си в състояние да го изпълниш ,ако ли не просто ставаш смешен с предложението .

divaneto
31-12-2011, 00:35
Alfa User, благодаря ти за темата! Дано не съжеляваш много че я пусна. За всички, които ги интересува може да погледнат и този линк http://clubspisarevski.org/p_club.htm

Liminat
31-12-2011, 11:00
Дайте да я закриваме тази тема, защото наистина се отвлича и тръгва нанякъде, където създателя предполагам не му е приятно.
Като се пусне тема, не е задължително на създателя да му е само приятно, просто във форум е така, хора различни и мнения различни.
Пуснеш ли тема, трябва да си готов да чуеш и мнения, различни от твоето. Да не говорим, че живеем във време в което не се уважава никой и нищо. То в темите /в други форуми/ за Левски какво оплюване беше.

Alfa User
31-12-2011, 12:45
Alfa User, благодаря ти за темата! Дано не съжеляваш много че я пусна. За всички, които ги интересува може да погледнат и този линк http://clubspisarevski.org/p_club.htm

Не мога да съжалявам за пускането на такава тема - мога да съжалявам обаче хората, изписали толкова нелепи глупости в нея...
Радвам се обаче, че има достатъчно хора, които все още имат някакви морални ценности. Никой не е и не бива да бъде каран насила да отдава почит или да изпитва уважение към героите - това е въпрос на вътрешно убеждение, култура, и най-малкото способност да оцениш какво е сторено в дадения момент (или в един цял живот).

Весело посрещане на Новата 2012, и ако наистина има някакво значение молбата ми - спрете да се излагате в тази тема, и тя да се заключи !

Liminat
31-12-2011, 14:07
Не мога да съжалявам за пускането на такава тема...
Разбира се, съвременни хора трябва да могат да разгледат всякаква тема и да изслушат /не да разберат/ всякакво мнение.
Отивам преди година-две в някакво селце по пътя Варна - Добрич, вляво, забравих му името, и там, в началото на селото има чешма с огромни борове насадени около нея. И има табелка с имената на хората от селото, загинали през войните, много хора! Отделно има една табелка , която баща е поставил в памет на сина си, загинал като пилот във войната. Въздействащо е, не е необходимо да си баща на пилот, за да схванеш момента, понякога не е необходимо дори да си баща.

Кайо
31-12-2011, 14:47
Idle talk and hollow promises
Cheating Judas', doubting Thomas's.....

Is simplicity best or simply the easiest?
The narrowest path is always the holiest.....

Mind_Control
31-12-2011, 16:18
Ако се бяхме натъкнали във форума на Бентли или Майбах бих си помислил върху предложението ,ма като се има в предвид че тука е Алфа Ромео ,ме навежда на мисълта ,че не можеш да си позволиш да ми платиш да застрелям и мишка ,преди да предлагаш нещо замисли се дали си в състояние да го изпълниш ,ако ли не просто ставаш смешен с предложението .

Ти на мене парите не ми ги брой... Особено пък щом си си продал задника на италианците за 2200 Евро :)

Айде през новата година повече акъл пожелавам на всички!

nicola 59
03-01-2012, 14:01
Ти на мене парите не ми ги брой... Особено пък щом си си продал задника на италианците за 2200 Евро :)

Айде през новата година повече акъл пожелавам на всички!
Не само задника ,и друго съм продал ма на Италианките и съм много доволен.:kiss:

PEPI-2ALFA
23-02-2012, 00:00
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4584951

mordohy
23-02-2012, 09:33
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4584951
Ха да видим, какво ще излезе.
Някога в авиобазите се разказваха доста неща за него, но не е бил сам. Около него е имало и други щураци.
Дано и те намерят своето място във филма.