View Full Version : табло 33 3-та серия състав
ей скрапери айде малко да ви раздвижим.
табло veglia
платка оборотомер
интегралата е sak215
тримера е за калибрация на показанието
скоростомер
състав
rca927
bdb02c на моторола-това е транзистора който ви гори
тахометър- това е платката в бялата кутийка зад оборотомера
състав
saf1091
bc327
другата платка в корубата на оборотомера която не знам за какво е и не ме интересува :D
състав
mc14070bcp
sgs112
друго какво да ви кажа- аман от студени спойки.
вече има и един калибриран оборотомер който чака да бъде тестван.
И това ще стане , утре-в други ден ще разпилея моя да е готов ,но ще сложим само оборотомера няма да слагаме цялото табло .
Колега ако това е бившия ми километраж, може ли да споделиш, голямата платката ли е изгоряла (като цяло) или този транзистор от малката платка на километража.
Колега ако това е бившия ми километраж, може ли да споделиш, голямата платката ли е изгоряла (като цяло) или този транзистор от малката платка на километража.
здрасти колега, да това е твоя километраж и искам страшно много да ти благодаря че го прати.
засега само оборотомера съм пробвал и то на генератор да го калибрирам. другата седмица ще пробваме цялото табло вече на колата.
платката в скоростомера беше много зле - студени спойки навсякъде, така че предполагам там е бил проблема, но ще разберем когато го закачим на колата.
за сега съм повторил всички спойки, сменил съм всички електролитни кондензатори и съм сложил многооборотен тример на оборотомера. друго повредено не намерих за сега.
да се надяваме че в крайна сметка от 2 неработещи табла, ще съберем 2 работещи :D и ако ти трябва,няма проблем да ти го върна. въпроса е и 2-те да заработят ;)
ПП
а какъв му е проблема по принцип- скоростомера или тахометъра беше
Значи, от моите скромни разбирания по електроника, проблема е в голямата платка на скоростомера. Може и да не е така защото извода си го правя от това,че както си карах с 20км/ч той показваше 70км/ч и след около 20секунди замириса на изгоряло и то силно, даже се поошашавих. Относно връщането, дано свърши работа на някой който има нужда.
Значи, от моите скромни разбирания по електроника, проблема е в голямата платка на скоростомера. Може и да не е така защото извода си го правя от това,че както си карах с 20км/ч той показваше 70км/ч и след около 20секунди замириса на изгоряло и то силно, даже се поошашавих. Относно връщането, дано свърши работа на някой който има нужда.
ами платката на скоростомера беше много зле. цялата в окиси и студени спойки, но нямаше никъде нагоряло. снимките са правени преди да работя. само е почистена със спирт. ще мисля някакъв начин да я тествам преди да я боднем на колата ;)
Аз всъщност си правя извода , че е изгоряла само по цвета на самата платка, пък и откакто изпуши таблото от тогава и спря да работи скоростомера. Пък дано като си я презапоил да заработи.
Може да е пръднал някой кондензатор!
Те така миришат!
Иначе евала на Колев за темата!
Може да е пръднал някой кондензатор!
Те така миришат!
Иначе евала на Колев за темата!
нямаше протекъл кондензатор или поне не видях, но съм ги сменил всички профилактично. остава да измисля начин как да тествам и скоростомера.
иначе какво приказваш, тука е скраперския раздел и се разглобяват и ремонтират неща които не са предвидени за това :D няма са оставяме ;)
То скоростомера си е просто един мотор, дето върти магнит. Магнита пък се опитва да върти чашката, дето е натегната от часовникарската пружина
значи върти ли си мотора, няма акво да му тестваш
Поне електрично де
оказа се че интегралата в оборотомера на другото табло не е sak215 a sn29736p за която няма никаква информация но предполагам са аналози тъй като не забелязвам никаква друга разлика по платката или елементите а и разменихме вече оборотомерите и работят.
самия скоростомер също вече работи. замених bdb02c с 2sa1315, като трябва да се внимава с пиновете. на bdb подредбата е EBC ,а на 2sa е ECB . има обаче някакъв проблем с платката зад оборотомера. тя трябва да хване сигнала от датчика на скоростната, да го модулира по някакъв начин и да го подаде към скоростомера. е това за сега не става :D
ето и честотите за настройка на оборотомера.
формулата е
оборотите в минута ПО 2 импулса на оборот делено на 60 секунди - дава честотата в херц
примерно 3000 х 2 / 60 = 100хз
1500-50хз
2000-67хз
3000-100хз
4000-134хз
5000-167хз
6000-200хз
7000-234хз
най-доброто което успях да постигна е до 4000 работи сравнително точно, а на 6000 вече показва с около 100 оборота по-малко от действителното.
NightRider
02-01-2012, 12:14
Имам един комплект от 33 1.3V, 3-та серия. Ако на някой му трябва ... имам и някои други неща
момчета, оказва се че платката на гърба на оборотомера, в бялата кутийка със saf1091 вероятно е zero crossing detector. задачата и е да чете сензора на скоростите и по сигнала да изработва правоъгълни импулси които отиват в скоростомера. понеже за saf1091 дейташита е доста постен и връзването на интегралата няма нищо общо с него, работим отзад напред :D
ето и честотите при подаване на сигнал директно на скоростомера
40km/h - 43Hz
60km/h - 67Hz
80km/h - 91Hz
100km/h - 116Hz
120km/h - 142Hz
140km/h - 166Hz
160km/h - 190Hz
180km/h - 214Hz
200km/h - 240Hz
220km/h - 263Hz
по сметки стойностите които трябва да дава сензора при едни стандарти гуми 185/60R14 би трябвало да са
10km/h - 15Hz
20km/h - 24Hz
40km/h - 49Hz
60km/h - 73Hz
80km/h - 98Hz
100km/h - 122Hz
120km/h - 147Hz
140km/h - 171Hz
160km/h - 195Hz
180km/h - 220Hz
200km/h - 244Hz
220km/h - 268Hz
тоест скоростомера показва с 5км повече от действителното. скоростомера на таблото изглежда не работи заради тая платка и ще видим какво ще я правим.
Здравейте господин Колев,собственик съм на 33 SW 1,7 IE
1993г. Преди около 2 месеца скоростомера изгоря и се оказа някакъв тиристор или транзистор на "Моторола"/не разбирам от тези неща/,който не можах да открия дори в каталозите на фирмата производител.Бихте ли могли да ми
помогнете? Името ми е Николай Денев,GSM 0888 736 752.
firedragon
19-02-2012, 14:34
http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=37523
В тази тема има снимки на транзистора и с кой е заменен.
Колега,много благодаря,че взехте проблема ми присърце,но
не разбирам абсолютно нищо от електроника и предпочитам да се занимае човек специалист.Още венъж БЛАГОДАРЯ !
Колега, напиши от къде си и колата каква ти е.
Това ще ни улесни много.
После там горе има тема, където са адресите, телефоните и имената ни.
Запиши се и там.
писах ти в другата тема, какво да провериш
Колега, напиши от къде си и колата каква ти е.
Това ще ни улесни много.
После там горе има тема, където са адресите, телефоните и имената ни.
Запиши се и там.
писах ти в другата тема, какво да провериш
Благодаря колега! От софия съм,колата е 33 SW 1,7 IE 93г.
Не я карам от 3 години , но препалвам,следя масла,разхождам я по малко и т. н.Преди два месеца някъде като я запалих взе,че вдигна 200 км. на място и след това срелката на скоростомера не помръдна по-вече
.Приятел я кара на ел.техник и той констатирал гръмнали кондензатор и транзистор "Моторола"на малката платка зад скоростомера.Кондензатора сменил,но такъв
транзистор не намерил и ми го прати да търся.Не открих никъде пък и загубих мострата та бях зарязал проблема,
но тия дни приятел ме подсети за клуба и аз съм при вас
с молба за помощ.
здравей колега, по-горе съм писал
замених bdb02c с 2sa1315, като трябва да се внимава с пиновете. на bdb подредбата е EBC ,а на 2sa е ECB
виж и линка на firedragon. въпроса е дали проблема ти е само в платката на скоростомера.