View Full Version : Задължителни къси светлини !!!
Dodo 155
31-10-2006, 20:02
Запалени фарове и денем от 1 ноември
31 октомври 2006 / News.dir.bg
От 1 ноември до 1 март 2007 г. всички водачи на автомобили в страната са задължени да шофират на къси светлини. Промяната в Закона за движение по пътищата предвижда глоба от 20 до 150 лева за неспазване на изискването.
До 8 ноември, обаче, шофьорите няма да бъдат глобявани, а само предупреждавани, каза Марин Раковски, началник на сектор в направление “Пътна полиция“ В 14 страни от ЕС е задължително карането с включени светлини и през деня, като по този начин е катастрофите са намалели с 15%-20%. От днес КАТ вече започна проверки за сключена "Гражданска отговорност" и изправност на фаровете. Всеки ще може безплатно да провери фаровете на автомобила си в сервизите на СБА. Това обяви председателят на съюза Георги Янакиев. (Сервизите са в столицата са в "Младост" 3, Горубляне (Сакоковско шосе 90), кв. Лозенец (ул. Филип Кутев 7), жк Люлин (ул. Матей Преображенски 1) и Орландовци (ул. Първа българска армия). Раковски обясни, че най-голяма опасност през зимата създава внезапното излизане на пешеходец на пътното платно през тъмната част на денонощието. Междувременно стана ясно, че по-малко от 10% от случайно избрани автомобили в София нямат "Гражданска застраховка", установиха евроексперти. Резултатът е удовлетворителен и българите ще могат да пътуват без "Зелена карта" в ЕС, предаде БНР.
Екипът на комисар Стратиев успя да свърши и 1 (едно) полезно нещо тази година!
Поздравление комисар Стратиев, дано следващата година започнеш х 2 (две) хубави идеи да осъществяваш!!!
Аз винаги съм си карал и денем и нощем на фарове.......от крушки не пестя.
Само на фарове ама с халогените май няма да се раЗберем със служителите на реда :roll:
Да и аз винаги карам само на фарове, наистина има полза :)
винаги и аз си карам през деня на включени къси. с подобни закони почваме да се цивилизоваме бавно но славно.
Но дали ще доживеем да видим "цивизацията"?!?!
Славчоо, оправи ли се човече?
Dodo 155
02-11-2006, 10:03
Само на фарове ама с халогените май няма да се раЗберем със служителите на реда :roll:
В закона пише, че допълните фарове за мъгла може да се ползват при лоша видимост. "Лоша видимост" е когато видимостта е под 500м.
Следващият път когато те спрат им кажи, че нямаш добра видимост и затова си ги включила. Ако вземат да се правят на интересни им препоръчай четиво - Правилник за прилагане на движение по пътищата :wink:
Винаги при мен е работил, работи и ще работи този аргумент :idea:
Славчоо, оправи ли се човече?
О6е малко ми остава и съм на 100%. :lol:
В закона пише, че допълните фарове за мъгла може да се ползват при лоша видимост. "Лоша видимост" е когато видимостта е под 500м.
Следващият път когато те спрат им кажи, че нямаш добра видимост и затова си ги включила. Ако вземат да се правят на интересни им препоръчай четиво - Правилник за прилагане на движение по пътищата :wink:
т.е. вечерта видимостта не е над 500м ,следователно е разрешено.Тогава що се заядат като в тъмното сме ги пуснали?
т.е. вечерта видимостта не е над 500м ,следователно е разрешено.Тогава що се заядат като в тъмното сме ги пуснали?
Щото бате по закон е ПОД 50 метра :wink:
няма кой да го про4ете :oops:
АЗ денем и нощем "нямам" добра видимост :wink: Най-много да ме накарат да отида на очен преглед :lol: Ще последвам съвета ти Додо :D :spiteful:
АЗ денем и нощем "нямам" добра видимост :wink: Най-много да ме накарат да отида на очен преглед :lol: Ще последвам съвета ти Додо :D :spiteful:Ако кажеш, че нощем не виждаш на 50м. и затова си пускаш фаровете за мъгла, най-много на полицая да му се спука далака от смях :idea:
абе не знама за вас колеги ма мен ми писна за секви гъзета със сто ватови грушки и халогени да ми вадят очите и усещам как някой ден ще извадя един такъв от колата и ще си го отнесе за сички :laser:
ПС забравих нерегулираните фарове дето осветяват звездите :laser:
Мое ти е писнало от кво ще да е, ама аз предпочитам да ти светя в очите, наместо да правя картер или сорт оф :lol:
офф:
ама аз предпочитам да ти светя в очите... :lol:
Тва е шот си голям и нямаш притеснения, че някой ше успее да те извади от колата :D
Чл. 133. (1) При движение през нощта и при намалена видимост моторните превозни средства и трамваите трябва да бъдат с включени къси или дълги светлини, габаритни светлини и светлина за осветяване на задната табела с регистрационния номер.
.....................................
Чл. 135. Светлините за мъгла трябва да се включват едновременно с габаритните светлини и да се използват само при намалена видимост поради мъгла, снеговалеж или дъжд.
................................................
Чл. 138. При движение през нощта и при намалена видимост е забранено използването на светлини, непредвидени в правилника
ППЗДП
Чл. 74. (1) Допълнителни светлини за мъгла може да се използват само при значително намалена видимост поради мъгла, снеговалеж, дъжд или други подобни условия. Тези светлини не може да се използват самостоятелно.
(2) Допълнителна задна светлина за мъгла с червен цвят се използва само когато видимостта е намалена под 50 метра.
ЗДП
:sick:
офф:
Тва е шот си голям и нямаш притеснения, че някой ше успее да те извади от колата :D
кат се разбеснея сичко вадим бря :lol: :lol: :lol:
офф:
кат се разбеснея сичко вадим бря :lol: :lol: :lol:
:rotfl: :tooth:
Аз, в интерес на истината, не съм забелязал, лупите да "бъркат" толкова в очите. Проблема е като им сложат много силни крушки ли? :?: Според мен нерегулираните "къси" правят повече проблеми, отколкото фаровете за мъгла.
Мое мнение де!
Лупите трее се видат от далече ! Само това ни отличава външно от типовците :lol: