View Full Version : Клима SYSTEM
webfusion
31-10-2006, 21:36
Здравейте на всички.
Колата е alfa romeo 145 1.6 T.S 16V. 2000 г.
Икам някой да ми обясни ако може разбирасе, какво ще рече клима система на тази кола.Тва климатроник ли е или чист климатик?
Защото има градуси и като сложа на топло и включа тва дето опдухва купето точно покрай прозорците " бутона за регулиране на въздухопроводите в купето завъртян докраи на дясно където има надпис MAX " климатика трагва сам. Тва битрябвало да значи че ще прави топло може би ?
DiStefano
31-10-2006, 21:49
какво е климатик .... еми у дома ако си имаш климатик е те това е ...
а климатроника е същия само че с електронно управление ... онова другото дето духа само студено и пише A/C е Еър къндишън ...
демек в колите има Еър Къндишън и Климатик ... Климатроника е производно на некоя мутра ... или поне това са моите разбирания за тези неща ... на врътката MAX започва да духа топло да и предпазва от запотяване стъклата ... демек много полезна функция особено при дъждовно и зимно време ... това е ...
georgievst
01-11-2006, 08:59
При климатика избираш на коя степен да ти работи а при климатроника на каква температура. Това е разликата, а това дето предпазва стъклата от изпотяване си е ценно от всякъде и сега като паднаха температурите, вече влиза в употреба.
Според мен това е точно автоматичен климатик. Нагласяш градусите, врътваш копчето на ауто /ако не е на ауто а на степени пак си гледа зададените градуси/ и системата си смята какво да пусне- парно или климатика. А позицията МАХ е за бързо размразяване или обезвлажняване на стъклата и не духа топло, а студено т.е. включва компресора на климатика. Топлото идва както при всички коли от антифриза в парното. Доколкото знам само американските коли са с климатик дето духа и топло т.е. като климатика в къщи
Климатроник е фирма за разработка на "Автоматични климатични системи" клиенти на която са фалве груп.
:!: Автоматичната климатична система в алфата ти е Валео.
колегата Боян хубаво е обяснил само да допълня да няма неясноти:
Системата следи външния въздух и въздуха в купето. В зависимост от отклонението смесва топло от парното със студено от климатика в т.н. климатична матрица с променлива скорост на въртене на вентелатора/положение Авто/. Така се следи зададената температура. При околна температура <+5 климатика изобщо не се включва дори и да си натиснал копчето.
колегата Боян хубаво е обяснил само да допълня да няма неясноти:
Системата следи външния въздух и въздуха в купето. В зависимост от отклонението смесва топло от парното със студено от климатика в т.н. климатична матрица с променлива скорост на въртене на вентелатора/положение Авто/. Така се следи зададената температура. При околна температура <+5 климатика изобщо не се включва дори и да си натиснал копчето.
И двамата с Боян сте се убъркали много климатика се включва не за да духа студено или да смесва @#$@#$$ ами се включва за да СУШИ въздуха - това в позиция MAX DEF :wink:
истинския "климатроник" (което е търговска марка) освен градуси, може да ти сменя и посоките на въртене на въздуха в купето - такъв е в 155/164 делта2 дедра ... и прочие
webfusion
01-11-2006, 22:29
Благодаря !
истинския "климатроник" (което е търговска марка) освен градуси, може да ти сменя и посоките на въртене на въздуха в купето - такъв е в 155/164 делта2 дедра ... и прочие
Ето един да го каже точно :lol:
Оффффффф
.......ами се включва за да СУШИ въздуха - това в позиция MAX DEF :wink:
Лятото суши :lol: :lol: и не му трее да знае кой сезон сме оти
зимата въздуха си е готов сухичък а и под -5 не включва компресора.
Оффффффф
Тва сега от къде го измисли кажи честно :?:
Оффффффф
шо шо ?!? баце , тука верно се обърка, стъклата се изпотяват от ВЛАГА, а като въздуха мине през дехидрататора на климатика, се ИЗСУШАВА, и затова и конденза изчезва
MAX DEF режима според моите наблюдения, в зависимост от показанията на датчика за външната температура, променя температурата и пуска дехидратацията на въздуха, и воала
и затва и вкарва външен, шото вътрешния е хидратиран от дишането на хората в колата (престаи си бате ти танас колко "хидратира" ) ;)
:roll: :( :gruebel:
Студен въздух при затопляне в повърхността на стъклата поглъща влага
Топъл въздух при охлаждане в повърхността на стъклата отделя влага. Демек зимата трее топличко да обдухва :wink:
При отворена клапа /макс деф/ дехидрация(СУШЕНЕ)- да но тя става върху ламелите на изпарителя при охлаждане/ЛЯТОТО повече(това имах предвид по-горе), зимата почти нищо/ и после вече студения въздух "работи" влагата по стъклата:!: . Впрочем то само да влиза не става от къде излиза? :roll:
Аз лично зимата по-бързо си събарям конденза ръчно от колкото с режима макс деф :lol: :D 8)
п.с
Тия теоприи впрочем не са интересни оти врътваш копчето и какво става май никуму не е интересно крайния резултат само :)
Мдаа Вальо е много прав :wink:
А относно от къде излиза въздуха ше научиш някой ден като те ударят отзад :wink: И спри да пишеш извънземни теории щото дори лятото на +35 градуса МАКС ДЕФ духа топло :!: А и като си събаряш конденза ефекта е че следващия път стъклата се запотяват много по-лесно - Аз такива като теб като ми влязат у колата ги бия през ръцете :idea:
Е де, ти да не си помисли , че свалям конденза с гидорийката дето седи в джапката. :lol: :D :lol: Ръчно си въртя копчетата дето приличат на въртоци от готварска печка.
Теорията не е извънземна нарича се "процеси с Влажен Въздух" и го пише в учебниците по топлотехника :!:
Лятото точката на оросяване е високо тя зависи от околната температура +35 и поради голяма разлика в температурата вънк/вътре/ охладен/сух/ въздух от изпарителя минава и през парното/смесва/ и при затоплвнето поглъща влагата от купето затова духа топло :!:
Ама за едно бат Бобо си мнооо прав - трее да престана да пиша :wink:
trustworthy
03-11-2006, 12:15
...и затва и вкарва външен, шото вътрешния е хидратиран от дишането на хората в колата (престаи си бате ти танас колко "хидратира" ) ;)
A-a-a-a. Значи затова така се запотяват стъклата като 'плющиш' в колата през есенно-зимния сезон :lol:
П.С. Tова последното само съм го чувал оттук-оттам, не е от личен опит, да не стане грешка нещо :chair:..че съм женен човек :roll:
A-a-a-a. Значи затова така се запотяват стъклата като 'плющиш' в колата през есенно-зимния сезон :lol:
И биричката като извадиш от хладилника :lol: :lol: /При темп 10 градуса на шишето и температура на оросяване 10 градуса за околния въздух/зависи от неговата влажност/
Като се изпотят при :hump: отваряйте от време на време прозорците хем да се проветри хем и киризите да видат нещо :lol: :lol:
И биричката като извадиш от хладилника :lol: :lol: /При темп 10 градуса на шишето и температура на оросяване 10 градуса за околния въздух/зависи от неговата влажност/
Много офтопик стана ма при влажността в БГ и спрямо атмосверното налягане температурата на кондензиране е около 11 градуса :wink:
А иначе Йон оросяване има в човешкия организъм и се извършва от кръвта :wink:
Приема се за оф топик
Значи температурата на оросяване НЕ Е постоянна в околната среда да не говорим за затворени помещения в които бирата излиза от хладилник , а зависи от температурата на средата и относителната влажност на въздуха. Варира от 5.6 градуса до 28 градуса (последното е при висока темп и 90% относителна влажност)
Това са респективно температурите на контактните повърхности под които съответната система разтоверва влагата върху тях :wink:
Който се интересува имам таблица
По темата:
След като стана ясно откъде иде конденза по стъклата следва да кажем какво става при макс деф :
При Макс деф околния въздух/клапата се отваря автоматично / минава през изпарителя и се изстудява при този процес се отделя влага във вид на скреж по ламелите/суши се/ и после през радиатора на парното се затопля.Получава се поток към стъклата от сух и топъл въздух който поглъща влагата моментално :wink: .
Зимата въздуха е студен т.е. сух и не е нужно да минава през работещ изпарител просто затопли ли се върши същата работа.
Аере стига сте ме хранили на тая тема оти се занимавам с топлотехника и изолации в свободното си време :oops:
Не правете аналогии с домашните климатици оти те въртят един и същ въздух щото стаята е затворена система
п.с.
:th_up: не е лесно вирусе не е лесно старост нерадост :cry: :cry:
Mind_Control
05-11-2006, 14:13
Е де, ти да не си помисли , че свалям конденза с гидорийката дето седи в джапката. :lol: :D :lol: Ръчно си въртя копчетата дето приличат на въртоци от готварска печка.
Теорията не е извънземна нарича се "процеси с Влажен Въздух" и го пише в учебниците по топлотехника :!:
Лятото точката на оросяване е високо тя зависи от околната температура +35 и поради голяма разлика в температурата вънк/вътре/ охладен/сух/ въздух от изпарителя минава и през парното/смесва/ и при затоплвнето поглъща влагата от купето затова духа топло :!:
Ама за едно бат Бобо си мнооо прав - трее да престана да пиша :wink:
А аз да питам- зимата въздуха не е ли по- влажен от лятото??? В това поне ме убеждава доцентката по Климатична и Отоплителна техника...
trustworthy
05-11-2006, 14:21
....
А аз да питам- зимата въздуха не е ли по- влажен от лятото??? В това поне ме убеждава доцентката по Климатична и Отоплителна техника...
Скъсай и дипломата на тази доцентка :wink: Помисли колко влага ВЪВ ВЪЗДУХА има при по-висока и при по-ниска температура и ще стане ясно. Това, че се образува конденз при по-студено време, също е показателно, че водата от въздуха се 'извлича' от него
....
Скъсай и дипломата на тази доцентка :wink: Помисли колко влага ВЪВ ВЪЗДУХА има при по-висока и при по-ниска температура и ще стане ясно. Това, че се образува конденз при по-студено време, също е показателно, че водата от въздуха се 'извлича' от него
Да ,но влагата(конденза) се лепи на студеното,а не на топлото:
Отива(извлича се) от топлото към студеното,когато има разлика в температурата,затова конденза ти е отвътре ,а не отвън :wink: .Доцентите това са го учили НЕ си го измислят.Защо пиеш вода като ти е топло(лятото)?Защото се изсушаваш(обезводняваш).Колкото по-топло толкова по-сухо.Влажността не я
измерваме ние с погледа си,а има апарати които го доказват :wink:
Mind_Control
05-11-2006, 14:53
....
Според H, X Диаграмата за състоянието на влажния въздух, с падане на температурата се повишава влажността на въздуха...
Стига спамили моля да заключим темата
Прочетете тука
http://www.geocities.com/vancho1955/hidro_bg.html
При отделяне на влага и зиме и лете и борбата с това явление на практика се "регулира" ОТНОСИТЕЛНАТА ВЛАЖНОСТ
Понеже наистина немога да се изразявам просто сега ще опитам с долното изречение :D :oops:
"топъл разтворител разтваря по-добре :wink:
п.с
Минд контрол Диаграмата е за затворена система/хладилни камери/ и показва , писал съм го по-горе При охлаждане влажен въздух отделя вода. Доцентката е права:wink: :wink: Няма противоречие защото Околния въздух е отворена система и ако е студено вече е разтоварил водата нейде /мъгли, дъжд и т.н./ :wink: :idea:
п.с.2 Най добре в организма оросява кръвта но мечата кръв на цена 5 лв /килото :wink:
trustworthy
06-11-2006, 13:13
Стига спамили моля да заключим темата
Прочетете тука
http://www.geocities.com/vancho1955/hidro_bg.html
При отделяне на влага и зиме и лете и борбата с това явление на практика се "регулира" ОТНОСИТЕЛНАТА ВЛАЖНОСТ
Понеже наистина немога да се изразявам просто сега ще опитам с долното изречение :D :oops:
"топъл разтворител разтваря по-добре :wink:
п.с
Минд контрол Диаграмата е за затворена система/хладилни камери/ и показва , писал съм го по-горе При охлаждане влажен въздух отделя вода. Доцентката е права:wink: :wink: Няма противоречие защото Околния въздух е отворена система и ако е студено вече е разтоварил водата нейде /мъгли, дъжд и т.н./ :wink: :idea:
п.с.2 Най добре в организма оросява кръвта но мечата кръв на цена 5 лв /килото :wink:
Амин :priest: