Log in

View Full Version : Търся ръчка за темпопат (Cruise control).

tweety
03-02-2012, 13:26
Колеги търся да си купя ръчката за мигачите с функцията за темпомат. Моля ако някой продава да ми пише или да ме посъветвате от къде мога да я намеря.

Dob4i
03-02-2012, 13:29
Влизаш в мобиле.бг и званиш на обявите на коли с 2.0турбо, 2.5, и 3.0 мотора. Почти всички от тях имат. Като търсих за мен на доста места звънях и доста цени чух. Хващай телефона :)

tweety
03-02-2012, 15:39
Не би ли трябвало колата да се продава на части (не открих много такива освем 1,2 които го нямат). Струва ми се че от читава кола няма да се навият да свалят ръчката за да ми я продадат отделно.

Dob4i
03-02-2012, 16:28
http://www.mobile.bg/5kgaqa преди 2 месеца като я купувах звъннях на обявите от мобиле.бг, звъннах на 10-тина от тях 7-8 я имаха, невярвам да има бум в търсенето на ръчка с круиз, че да са свършили. Колегата също я имаше http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=64888 . Ще намериш спокойно.

Едит: Естествено, че ще търсиш от кола обявена на части.

mate545
04-02-2012, 10:41
Не само ти търсиш, аз търся от няколко месеца но където и да питам всички ми казват някакви космически суми от порядъка на 150-200лв. Още не съм ходил при италианеца там ще има със сигурност - но нямам време да проверя. Ако искаш мини през италианеца и питай.

leketo84
04-02-2012, 12:25
Че то и на Италиянеца можеш да му звъннеш вместо да се разкарваш ! :humpx:

tweety
04-02-2012, 16:56
Днес звънях на няколко места и ми казаха, че я имат. Цените които ми казаха са 70-80 лв. Изпращат ги с куриер. 150 лв. е възможно но ако е нова, а аз си търся втора ръка защото няма смисъл от нова.

Linkestis
04-02-2012, 18:52
А за какво ти е?
Ако си тръгнал към Аутобана на Джърманито разбирам...ама тук освен да си качиш с около 1-1.5л. разхода на 100км. пълноценно няма да използваш екстрата.
Аз я имам и да ти кажа честно само и единствено съм я използвал един път нощно време на "Магистралата" до Нова Загора.

Dob4i
04-02-2012, 19:16
Това за разхода наистина е вярно, моя се вдигна с около 1л. Ако карането ви е предимно градско - смисъл няма. Аз често пътъвам извънградско и по магистрала и си е удобно, заслужава си 1л повече за удобството което ти предоставя круиза. Където пътя го позволява за повече от 10мин винаги го включвам.

gorang
06-02-2012, 13:59
Къде е логиката да се вдига разхода с цял литър, като се кара равномерно и особено ако е равно?

Dob4i
06-02-2012, 14:48
Незнам къде е логиката, но вдига разхода. Често пътувам по един път около 70км е включва магистрала(около 45-50км) и извънградско другото. Когато аз си карам колата при поддържане на скорост от 110км/ч разхода ми по борда е 5.1-5.2. С включен темпомат е около 6. Съответно при 130км/ч около 5.8-6 без и около 6.5 с включен темпомат. Замервал съм го и пълно-пълно почти същата работа като борда 0.1-0.3 литра разлика с борда.

ACEHOB
06-02-2012, 16:38
При некадърно шофиране може и да стигне разлика от литър. Принципно е както е написал колегата в горният пост - "0.1-0.3 литра разлика с борда"

gorang
06-02-2012, 22:32
тази разлика е възможна, ако има голяма денивелация на терена или се натиска спирачка по някаква причина и после се възстанови скоростта на темпомата, иначе няма логика - колкото по-равномерно - толкова по-икономично...А за грешките на борд комп-а е ясно.

Linkestis
07-02-2012, 00:43
Един литър е приблизително разликата! Не знам що се правите на интересни и се опитвате да спорите????

gorang
07-02-2012, 07:12
колега, не се опитваме нищо, просто ми е любопитно защо е така. Аз карам освен Алфите и Крайслер, където няма никаква разлика в горенето с и без темпомат. А ако има 15-20 % разлика, то има логична причина, това е.

didod
07-02-2012, 09:27
Причината е, че в 'крачен' режим хората само си мислят, че поддържат дадена скорост. :)

VIHHRONNY
09-02-2012, 22:09
аз нямам но един приятел на петицата има и твърди същото, че му дига с литър.
сигурно има обяснение и то не е борда....

savoibul
09-02-2012, 22:53
Добре де в крайна сметка някой ще обясни ли защо качва разхода, аз през цялото време до сега си мисля, че постоянната скорост без колебания ще даде икономия и даже съм свикнал вече щом излезна от града веднага го пускам (това не е свързано с икономия толко, колко до това че така си свикнах и ми е адски удобно, все пак нямам притеснение че съм се загледал някаде и съм вдигнал над ограничението или като натисна спирачка да намаля заради някое ограничение и само натискаш после копчето отстрани и колата си възтановява поседната скорост с която се е движила, като свикнеш направо е безценно).

Bobo
10-02-2012, 20:13
Много е просто когато човек кара той не държи точно скороста по наклон след който следва баир леко инстинктивно засилва, докато темпомата и надолу и нагоре гони точната скорост и се получава така че на терен с големи денивелации темпомата на баира кара на пълна газ ;)

savoibul
10-02-2012, 22:59
Много е просто когато човек кара той не държи точно скороста по наклон след който следва баир леко инстинктивно засилва, докато темпомата и надолу и нагоре гони точната скорост и се получава така че на терен с големи денивелации темпомата на баира кара на пълна газ ;)Аха и аз си мислех че е това, но не бях сигорен дали няма и още нещо, защото се коментира че качва разходът с повече от литър, та ми се видя много да е само от това. Но то явно не е фиксирано всичко зависи от терена, трафикът и пътната обстановка (примерно вятър,сняг и др.), сигорно при перфектни условия по-равно, без трафик по пътя, на оптимална предавка, с примерно 90км, няма да има никаква разлика дали ще си на круиза контрол или ти си натискаш педала, стига да не промениш някое от горните условия.

gorang
11-02-2012, 11:33
тази разлика е възможна, ако има голяма денивелация на терена или се натиска спирачка по някаква причина и после се възстанови скоростта на темпомата, иначе няма логика - колкото по-равномерно - толкова по-икономично...А за грешките на борд комп-а е ясно.

това казвам и аз, че ако има денивелация или се възстановява скоростта след принудително намаляване е възможно...

tweety
11-02-2012, 11:50
Колеги, някъде във форума бях прочел, че ръчката за темпомата не върви отделно а заедно с тази за чистачките. Вярно ли е това или могат да се разглобят и да се закупи само едната?

leketo84
11-02-2012, 12:19
Разглабят се , но няма никаква логика да се правят тия гимнастики ! Цената не мисля , че ще се промени а и монтажа е доста лесен и бърз , ако замениш целия обръч !!! :yes:

moniiii
13-02-2012, 21:34
Ако си сръчен в ръцете можеш да извадиш старата ръчка за мигачите и да монтираш новата без дори да развиеш 1 болтче.Само трябва права отверка и здраво напъване на две издатини ,около които се върти лостчето,аз лично направих смяната за 20 мин.

fenixs
29-08-2014, 12:24
Здравейте колеги,

скоро ми предстои покупка на Алфа 166. Искам да попитам дали някой от вас може да ми помогне с подмяната на съответната ръчка за темпомата, или да ме опъти към сервиз в София, където да се извърши подмяната. Благодаря.