View Full Version : Нещо ми товари компютъра ?
Бе колеги като играя някоя игра с малко по големи изисквания ядрата на процесора загряват до почти 100 градуса , преди като бях с уин7 32бита не ми го е правил, преди 3 месеца сложих 64битов 7 и почна да се изключва при 10-15 мин игра, всяка седмица чистя перки и сички надупчени места на кутията и ме съмнява да е хардуерен проблема, супер много се дразня щото не мога да си сеифам :)
Процесор - QuadCore AMD Athlon 3000mhz
рам - 4096 DDR3 -1333
видео - NVIDIA GeForce GTS 450
ако имат значение тея параметри
КЪДЕ ДА ТЪРСЯ ТЪПИЯ ПРОБЛЕМ ?
RUNNING WILD
05-02-2012, 20:54
често е домашен прах или лошо охлаждане,да не си инсталирал някоя програма дето товари много,виж си нет браузърите,AMD атлона беше добър за преди 5 години,можеш да го пържиш процесора от 1800 работно на горе ма не знам дали е добре,виж си видео картите да не са остаряли за играта.
Бе колеги като играя някоя игра с малко по големи изисквания ядрата на процесора загряват до почти 100 градуса ...
КЪДЕ ДА ТЪРСЯ ТЪПИЯ ПРОБЛЕМ ?
Task manager , там гледаш в Applications и Processes кое товари CPU.
С добър охладител - дори и да е постоянно на 100% процесора няма да стигнеш такива температури. Но малко хора дават 50-100лв за такъв.
Може да се окаже , че радиатора на охладителя на процесора да не прави добър контакт с процесора.
Ако пък си с масивен и тежък охладител и си пренасял компютъра в кола във вертикално положение може да се е поразместил...
Или пък често срещаната грешка на хората като свалят охладителя да го чистят и не сменят пастата с нова ... или слагат твърде много (твърде малко).
Причини много , може и захранването да не е достатъчно...
Хубаво е да напишеш каква марка и колко w е захранването и какъв е охладителят. ( ако не знаеш какъв е - най-вероятно е т.нар. box )
Cardinala
05-02-2012, 23:59
Първо виж заради какво ти гасне-дали е заради прегрял процесор или видео. За целта си пусни един тест на Ортос да видиш проца, ако не е от него минаваш на GPU stress test, и ако така не угасне и двете едновременно и отиваш според мен на ремонт на захранване. Дано съм помогнал!
32 битовия не ползва цялата РАМ, но това да има връзка с прегряването не виждам как.
От слабо захранване ще рестартира много преди да прегрее.
Залагам на нужда от чистене.
thecleaner
06-02-2012, 03:22
С какво дъно си колега, понякога с Gygabite е голям филма, CPU то грее кат котлон за нема нищо ;) просто някои път дъното не се разбира с процесора по непонятни за никому причини. Виж си версията на BIOS a да не е някоя поостаряла и да няма на новата некое FIX че ;)
Компа е почистен основно, няма как да е от прахоляк, уина е последната излязла версия със вдички ъпдеити,преди да почна да цъкам спирам всички работищи програми и само го чувам как си усилва скороста на перката и ще излети за някаде, антивира е НОД32 оригинален лицензиран!
на снимката където са ядрата пускам игра и излизам с алт и таб , и гледам как почват да загряват до 98Ц и пц-то спира, а на същата игра с 32бита не го е правило!
Cardinala
06-02-2012, 10:53
Ами пробвай с ъпдейт на биоса, но да не те отчайвам преди 2-3 години имаше едни дъна на МСИ, дето го правеха тоя номер и обикновено ги подменяхме гаранционно! НЕ знам при тебе как е положението с гаранцията. Може да пробваш и да подмениш пастата на процесорчето с няк`ва хубава(ако не си го направил) и да видиш къде е батко тогава. Търсиш си и нов драйвер за процесора и ако нищо не става минавай пак на 32бита. Обаче ако и там почне пак така си за ново дъно!
ами тои е още в гаранция и не ми се ще да го отварям, сега ще потърся нови драивери да видим кво ще стане.
бе то било по сложно от колкото на приказки , някой може ли да ми ги намери обновленията на
ecs mcp61m-m3 - дънна платка ?
Cardinala
06-02-2012, 12:26
http://www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Product/Product_Detail.aspx?DetailID=1099&CategoryID=1&MenuID=19&LanID=0
Ето тук са нещата за твойто дъно, но щом си в гаранция го носи в сервиза и не се занимавай! Те да си бият главата :)
Компа е почистен основно, няма как да е от прахоляк, уина е последната излязла версия със вдички ъпдеити,преди да почна да цъкам спирам всички работищи програми и само го чувам как си усилва скороста на перката и ще излети за някаде, антивира е НОД32 оригинален лицензиран!
на снимката където са ядрата пускам игра и излизам с алт и таб , и гледам как почват да загряват до 98Ц и пц-то спира, а на същата игра с 32бита не го е правило!
Щом е гаранционен и не е отварян, като как е почистен?
Сервиза, да го изчистят хубаво, да сменят пастите.
За десктоп ли иде реч или за лаптоп?
декстоп
чистих го с прахосмукачка :naughty: вярно не добре почистен но имаше малко подобрение след като изкарах 1 топка говна от вътре колкото можах
Занеси го в читав сервиз.
еми ще го върна в мултирама от кадето го взех, ъпдеитнах всичко що може без БИОС щото четох че е малко опасно и рисковано като не разбираш, ше им кажа да се погрижат и за това, мерси за инфото на всички :)
Няма нищо страшно да флашнеш биоса, но не е гаранция, че ще ти се реши проблема.
Имам едно РС с MSI-ко дано, дето като му кача сървис пак 3 на ХР и умира.
Щом 32битовата версия е работила О.К., върни нея, освен ако изришно не ползваш някое 64битово приложение.
А може да си завъдил някоя гад,дето Нода не я хваща.
Добре де,кой процес трови професора,виж в гугъл кво пише за него и решавай ,или го килни и пробвай пак с игрицата,може да е нещо тъпо и след като го стопираш да не се стартира повече.Ако е ексето на играта търси си по-читав крак.
old alfist
07-02-2012, 00:05
На твое място бих си прехвърлил документите, форматиране на диска, записване на отново на операционната система, а след това ще му мисля.
Старуха,харесва ми радикалния ти подход,а след това което препоръчваш може да пробва и по трудния начин
проблема ми се реши с друг 64 битов уин, тоя просто е бил няква бъгава версия.
Няма как да мина на 32 щото имам 2 програми за 64 които ми трябват и най важното игрите вече искат много рам а с тая 32 не може повече от 3.00ГБ мисля ,че беше и не мога да използвам останалата рам :) МЕРСИ НА ВСИЧКИ ОТЗОВАЛИ СЕ !!!!