View Full Version : Темперетура през зимата на 2.0 тс
Алфист11
05-02-2012, 22:19
Здравейте.Може да се повтарям,но искам да попитам колегите с бензинки каква температура поддържат зимата извънградско.Днес пътувах 200 км извънградско и температурата ми варираше от 60,когато съм на пета и карам по равен път,до 75 - 80 градуса,когато съм по нагорнище и включвам по-ниски предавки.За смяна ли ми е термостата при положение,че и при минус 20 градуса външна температура в града колата си поддържа 85-90 градуса.
Не термостата е за смяна,когато не отлепва 50 градуса или ги качва много трудно. В твоя случай,всичко е наред :)
lordliness
05-02-2012, 22:43
Бих добавил,че тези деления на скалата са твърде символични(поне на моята кола) не знам как ги определяш с такава точност.Ако термостата не затваря течността минава през радиатора и той стопля бързо, бързо.
Алфист11
06-02-2012, 00:07
Да,деленията са символични,но мисълта ми е,че зимата температурата ми варира, от малко над 50 до малко под 90 в зависимост от терена по който се движа,и то само извънградско.
... За смяна ли ми е термостата ...
Прост тест: палиш колата сутринта , чакаш 2 минути , отваряш капака и проверяваш дебелия маркуч, който отива към радиатора. Ако е леко топъл - термостатът ти не затваря напълно.
thecleaner
06-02-2012, 00:59
Здравейте.Може да се повтарям,но искам да попитам колегите с бензинки каква температура поддържат зимата извънградско.Днес пътувах 200 км извънградско и температурата ми варираше от 60,когато съм на пета и карам по равен път,до 75 - 80 градуса,когато съм по нагорнище и включвам по-ниски предавки.За смяна ли ми е термостата при положение,че и при минус 20 градуса външна температура в града колата си поддържа 85-90 градуса.
За термостат си ;)
ecotronic
06-02-2012, 11:24
При мен, след като веднъж температурата достигне 90 гр. (според индикатора на таблото), стрелката стои като закована там. Без и най-малко да се влияе от начин на каране, скорост или околна температура.
Моето мнение е, че термостатът ти не работи добре.
Точно така, като достигне стрелката 90 треба да стои като закована там, не е важно дали си градска или на магистралата. Така работи здрав термостат!
old alfist
06-02-2012, 14:46
Зиме, лете - все на 90 градуса държи, като зимата естествено ги достига малко по-бавно, а вчера дори ми се включи и перката за охлаждане.
Нетрябва да мърда от 90 градуса.:yes:
И аз мисля, че освен при екстремни ситуации не бива температурата да варира толкова много. Под екстремни разбирам 45С външна и висяне в задръстване.
При режима за който говори колегата при работещ нормално термостат , температурата трябва да не мърда от работната
Алфист11
06-02-2012, 17:58
Значи преобладаващите мнения са,че е за смяна:)
Значи преобладаващите мнения са,че е за смяна:)
100% си за смяна ;)
alfaa156
23-02-2012, 21:58
100% си за смяна ;)
айде и аз да питам неска вързах колата с ФЕС-а и следях температурата на двигателя искам да кажа ,че имаше 5-6 градуса несъотвествие между ФЕС-а и показващото на таблото.Гледам аз температурата стига 80-90-95-98-100 и започнах да се притеснявам нито перката чух ,нито нищо и точно като одари 100градуса изведнаж спадна на 78, после дигна 88 и през целия път кам 30-40км варираше 88-92-3 предполагам ,че е за смяна заедно с датчика ? (с малко отклонение колата е 156 1.6 тс :) просто видях темата и реших да питам) благодаря предварително :)
old alfist
23-02-2012, 22:49
айде и аз да питам неска вързах колата с ФЕС-а и следях температурата на двигателя искам да кажа ,че имаше 5-6 градуса несъотвествие между ФЕС-а и показващото на таблото.Гледам аз температурата стига 80-90-95-98-100 и започнах да се притеснявам нито перката чух ,нито нищо и точно като одари 100градуса изведнаж спадна на 78, после дигна 88 и през целия път кам 30-40км варираше 88-92-3 предполагам ,че е за смяна заедно с датчика ? (с малко отклонение колата е 156 1.6 тс :) просто видях темата и реших да питам) благодаря предварително :)
С този ФЕС-а може да си играеш колкото си искаш.
Би трябвало да усещаш по работа на двигателя, температура в купето и др. дали имаш проблеми - стрелката на таблото реагира бавно, но е достатъчно показателна за състоянието на температурата.
Извинявам се,че ползвам темата на колегата аз не съм за този раздел,но все пак да попитам защото съм със същият мотор това нормална температура ли е при извън градско каране?
Колега,термостата ти е останал леееко открехнат.Иска нов,според мен,а и според повечето други колеги.
Коя от температурите да е нормална Аз виждам две снимки и то доста различни
ecotronic
24-02-2012, 20:13
Извинявам се,че ползвам темата на колегата аз не съм за този раздел,но все пак да попитам защото съм със същият мотор това нормална температура ли е при извън градско каране?
Разликата при двете снимки е около 10 градуса. Ако и двете са правени не по-малко от 15 - 20 минути след студен старт, мисля, че имаш проблем с термостата.
old alfist
24-02-2012, 21:53
При мен стрелката стои като при нощната снимка и смятам, че е нормално.
Колеги нека кажа и аз нещо.Моята алфа е 2.0ТС и не съм забелязал температурата да ми варира.От моя опит с други коли знам ,че най вероятно не затваря добре и част от антифриза се завърта и през големия кръг, затова ти играе температурата.Не е задължително обаче термостата да се е прецакал.В доста от случаите по оста по която се движи мембраната се хваща котлен камък или мръсотия и не позволява да се свие максимално и да затвори плътно.Тази ос може да се почисти и термостата става като нов.Това става само ако мембраната е здрава.
Alfation
27-02-2012, 00:55
Да се възползвам от темата и тук да питам. Значи след по-бавно каране или в задръствания, стрелката ми тръгва към делението над 90C, но след като загася и веднага пак запаля, заковава на 90.. Датчика ли е заминал или е нещо по-кофти? Термостата е сменян преди 3 месеца :dunno:
old alfist
27-02-2012, 10:05
Някои колеги май много се втеляват с тази стрелка. Все пак индикацията, която виждаме не е цифрова и стрелката не може да отчете, а пък дори и да може не можем да забележим такива малки температурни разлики. Датчика може да по-муден, но това зависи и от гъстотата на охлаждащата течност, както и наслоени твърди частици по площта, която контактува с течността.