Log in

View Full Version : Толерантни шофьори ли са българите?

Omni
17-02-2012, 00:01
Та, въпроса се породи от спор (разбира се срещу мезенце и ракийка). Аз и мнозинството в компанията твърдим, че въобще този израз "толерантни шофьори" неможе да се използва в БГ, а това нещо като толерантен шофьор е толкова рядко, че трябва да го вкараме в някоя книгата с изчекващи видове.
Вие какво мислите скъпи съфорумци?

nightroller
17-02-2012, 00:07
Та, въпроса се породи от спор (разбира се срещу мезенце и ракийка). Аз и мнозинството в компанията твърдим, че въобще този израз "толерантни шофьори" неможе да се използва в БГ, а това нещо като толерантен шофьор е толкова рядко, че трябва да го вкараме в някоя книгата с изчекващи видове.
що задаваш отговори аз да те питам ;)
иначе има и толерантни - ай-толерантните са в Търново там аз минавам като призрак през трафика без никой да ме засече или напсува а най-нетолерантните са в Стара загора а де за София няма какво да коментирам :)

Доко
17-02-2012, 00:07
НЕ... :coolio:

nightroller
17-02-2012, 00:09
НЕ... :coolio:
а така :) сега колегата да ме пита - толерантни шофьори ли са в Лондон ;) НЕ!!! ;)

Доко
17-02-2012, 00:12
а така :) сега колегата да ме пита - толерантни шофьори ли са в Лондон ;) НЕ!!! ;)

Ми то в Бургас кЪт у Лондон... Хаха :machinegunner:

nightroller
17-02-2012, 00:14
Ми то в Бургас кЪт у Лондон... Хаха :machinegunner:
извинявай аз в Бургас винаги се губя,там има за мен един път за Созопол и като мина Лукойл-а след Меден Рудник съм спокоен :)

Доко
17-02-2012, 00:16
извинявай аз в Бургас винаги се губя,там има за мен един път за Созопол и като мина Лукойл-а след Меден Рудник съм спокоен :)

Споко, Аз съм така в Пловдив. Всеки път като си тръгвам от там хващам къра към Смолян... :brickwall:
п.с. А и там са толерантни като у Лондон.

nightroller
17-02-2012, 00:38
Споко, Аз съм така в Пловдив. Всеки път като си тръгвам от там хващам къра към Смолян... :brickwall:
п.с. А и там са толерантни като у Лондон.
ндааа Пловдив ...аз веднъж там се оказах в квартал Столипиново насред гонка с каруци.

Omni
17-02-2012, 02:18
За Лондон, незнам бил съм само като турист там и не ми се стори да е някакъв ад, но както казах само турист. В Рим съм работил където имах една много приятна служебна колица фиат стило дизелак :-D с която имах няколко премеждия, но както и да е отклоних се, и често пътувах за Чивитавекия. С други думи в Рим има много отвратителни неща: 1.трафика и още по сериозният проблем 2.паркирането и след това излизането (както се майтапихме там имаш право на две чуквания8-)) и въпреки всичко там е удоволствие да се кара сравнено с тука.

DiStefano
17-02-2012, 06:50
Пловдив е уникален. Ако некой не е виждал булевард с 4 летни за ляв завой .. е аз видях. 1-ва лента за ляво, 2-ра и 3-та за направо и 4-та за на дясно, но движението и в 4-те беше за наляво - естествено без мигачи. Готино е .. не знаеш кво се случва около теб .. изненади и излишен адреналин.

Кайо
17-02-2012, 08:59
Това анкета от Стършел ли е????

Lei-chery
17-02-2012, 09:29
Във всяка държава има и от едните и от другите от това, което съм видяла.
В България преобладават нетолерантниите, но пък забелязвам тенденция от една, две години към превъзпитаване към по-добро.:)

П.П. Това са само моите лични разсъждения и наблюдения по въпроса!!!!

Susscrofa
17-02-2012, 09:49
Във всяка държава има и от едните и от другите от това, което съм видяла.
В България преобладават нетолерантниите, но пък забелязвам тенденция от една, две години към превъзпитаване към по-добро.:)

П.П. Това са само моите лични разсъждения и наблюдения по въпроса!!!!

Доообре, мисис околосветско пътешествие.:picnic:

Шофьорите са спазващи правилата и неспазващи правилата!

Ако аз пропусна неправилно навлязъл в насрещното движение шАфиор, толерантен ли съм?
Ако аз пусна, неправилно навлязъл в кръстовище тъпанар, който е видял, че няма да може да го напусне до светването на червен сигнал, толерантен ли съм?
И нетолерантен ли съм, ако ги напсувам и двамата?
Когато извършваме дейност, строго регламентирана с определени правила, не можем да говорим за толерантност.
Толератността е категория свързана с един друг тип човешки взаимоотношения, за които няма писани правила.:picnic:

didod
17-02-2012, 10:03
Дори и в тази област има нерегламентирани ситуации. Ама дали за тях иде реч?

И стига яде с пълна уста :)

-Bobby-
17-02-2012, 10:19
Кратко и ясно - на територията на страната толерантността е дума, дето я няма в речника. Отвъд границата нататък, българския шофьор е по-кротък от агънце-сукалче...
Следствие - малки са ни наказанията, слаб контрола, и пропаднали ушевите...

mim
17-02-2012, 10:38
толерантност е като видиш някой, че идва от улица без предимство - да го пуснеш
толерантност е като видиш някой, че се бори да си откопае колата от леда, не да му бибиткаш, щот се е надупил и ти пречи, ами да го заобиколиш с 20см,
а може да дойдеш и да му помогнеш

ей такива дребни неща

спазването и неспазването на законите и правилника са едни съвсем други неща

и не, не сме толерантни, щото сме си загубили човещината

Mind_Control
17-02-2012, 11:06
Прекалено много са тъпанарите на пътя, за да проявяваме толерантност. Повечето хора си мислят, че копчето на аварийките осигурява безпрепятствено паркиране, където и да било по пътното платно. Как да съм толерантен към такива? А покрай сухото гори и мокрото- като по цял ден се сблъскваш с идиоти, дори да попаднеш на нормален човек в нужда, ти е писнало на оная работа и той го отнася покрай другите.

А малоумщината по пътя е следствие от раздаването на шофьорски книжки. Да караш кола си е майсторлък, да го ева. Не може всеки 2-ри да има книжка, не е нормално просто!!!

Omni
17-02-2012, 13:14
толерантност е като видиш някой, че идва от улица без предимство - да го пуснеш
толерантност е като видиш някой, че се бори да си откопае колата от леда, не да му бибиткаш, щот се е надупил и ти пречи, ами да го заобиколиш с 20см,
а може да дойдеш и да му помогнеш

ей такива дребни неща

спазването и неспазването на законите и правилника са едни съвсем други неща

и не, не сме толерантни, щото сме си загубили човещината
Ейй с това съм много съгласен. А като става дума за простащина, мога да ви кажа много случки като магнит за простаци съм. В рамките на 5 мин. един мангал ме зарина със сняг пред технополиса като реши да покаже, че скапаното му БМВ може да върти гуми и като всеки мангал каращ БМВ и той си мислеше, че кара ферари, я кажи как да ги интегрираш като той разбира само от чалга. Като го питаш, защо направи така бе г-н Селендур, ми вика: Извинявай не те видях, а ако беше минал отгоре ми щеше ли да ме видиш! В следващият момент тръгва да ми се набира, хем виновен, хем силен, Казах си въри наритай майка си, че не те е възпитала. После човек как да има чисто досие:furious::stretcher:. Един друг идиот пък ще ме блъсне като се опитвах да се изкача на един от онези хълмове, на които се казва неизчистено паркоместо и задалжително идиоти, които тръгват без мигач и на косъм да ме пратят на бояджията. Истори много, както казаха много колеги от форума, но тука става дума за толерантност.

ФЕРАРИСТ
17-02-2012, 15:50
Спрямо положението в което са подложени - ДА - толерантни са......

old alfist
17-02-2012, 21:04
Хора, внимавайте и пазете както себе си, така и околните.
Чудех се дали да откривам нова тема или да използвам някои от съществуващите и избрах тази.
Тази вечер разбрах за края на живота на едно дете от Плевен - дете на познат, в разцвета на младостта си.

http://inews.bg/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/%D0%9C%D0%B0%D1%80%D1%88%D1%80%D1%83%D1%82%D0%BA%D 0%B0-%D0%B1%D0%BB%D1%8A%D1%81%D0%BD%D0%B0-%D0%B8-%D1%83%D0%B1%D0%B8-22-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%BE-%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5-%D0%B2-%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F_l.a_c.327_i.154040. html

Omni
18-02-2012, 00:11
Хора, внимавайте и пазете както себе си, така и околните.
Чудех се дали да откривам нова тема или да използвам някои от съществуващите и избрах тази.
Тази вечер разбрах за края на живота на едно дете от Плевен - дете на познат, в разцвета на младостта си.

http://inews.bg/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/%D0%9C%D0%B0%D1%80%D1%88%D1%80%D1%83%D1%82%D0%BA%D 0%B0-%D0%B1%D0%BB%D1%8A%D1%81%D0%BD%D0%B0-%D0%B8-%D1%83%D0%B1%D0%B8-22-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%BE-%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5-%D0%B2-%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F_l.a_c.327_i.154040. html

И сега ще следва познатата история, някой символична присъда, с което уж ще накажат виновника. Позорна страна със позорна съдебна с-ма. Много жалко за детето, тоя идиот (шофьорът) имали представа как са го отгледали това дете, а той им го отнема за един миг.

fred
18-02-2012, 08:57
Има толерантни шофьори у нас, има и много кретени.И понеже няма ред, кретените си показват кретенщините често.По тая причина един кретен, може да направи 10 магарии за един час, а 10 кретени -100 съответно :)
Мисля, че от там идва виждането, че повечето шофьори са нетолерантни.

old alfist
18-02-2012, 09:49
Тук има и други виновни - тротоарите са непочистени и заледени, иначе децата нямаше да вървят по платното, а по тях. Също така улицата е тъмна - без улично осветления.

Lady Marmalade
18-02-2012, 10:39
Спазването на правилата е едно, а толерантността- съвсем друго. Ако се движиш например в малка улица с предимство, а срещу теб е влязла друга кола, която е без предимство и няма къде да се прибере, кое е правилно? Ако спазваш стриктно правилата, ще си навреш муцуната в него и ще го чакаш да направи хиляда сложни маневри, за да ти освободи пътя, защото ти си с предимство. Ако си толерантен, още отдалеч ще се прибереш в първата свободна дупка и ще го пуснеш. Ако и той е толерантен, ще ти благодари. Примери още много.
Всеки е нарушавал правилата по един или друг начин. Въпроса е, като видиш че си направил простотията, вдигни ръка и се извини. Човека отсреща ще разбере, че си се усетил, макар и късно и ще се усмихне. Ако навириш нос или гледаш лошо.. ми как да не те напсува :)

Gogata
18-02-2012, 10:41
Мен най-много ме дразни натискането на клаксон за няма нищо.Карам в средна лента с 50(колкото е и ограничението в Пловдив) и съм хванал зелената вълна,другите две ленти свободни обаче мачото зад мен решава да ми свири,защо и той сигурно не знае.Вървя по тротоара и изкача кола,която ми свири,защото видиш ли г-жата искала да паркира на тротоара там.Аз ли съм крив нещо и не мога да разбера защо трябва да се свири постоянно не знам,но дори и на животни като минават по пътя не им свиря.Иначе се срещат и толеранти хорица,които ще те пуснат да се престроиш,да излезеш от малка улица и други подобни ситуации.Сега в лошото време добрите и толерантите хора са повече ми се струва.

fred
18-02-2012, 12:14
Мен най-много ме дразни натискането на клаксон за няма нищо.Карам в средна лента с 50(колкото е и ограничението в Пловдив) и съм хванал зелената вълна,другите две ленти свободни обаче мачото зад мен решава да ми свири,защо и той сигурно не знае.Вървя по тротоара и изкача кола,която ми свири,защото видиш ли г-жата искала да паркира на тротоара там.Аз ли съм крив нещо и не мога да разбера защо трябва да се свири постоянно не знам,но дори и на животни като минават по пътя не им свиря.Иначе се срещат и толеранти хорица,които ще те пуснат да се престроиш,да излезеш от малка улица и други подобни ситуации.Сега в лошото време добрите и толерантите хора са повече ми се струва.

А по принцип свиренето е забранено, трябва да се използва в краен случай или леко да свирнеш,

Omni
18-02-2012, 14:34
Толерантен шофьор означава, да си толерантен не само към тези, които използват МПС, а към всички в движението в това число влизат и пешеходците. Пример пресичам кръстовище докато свете зелено за пешеходец, но докато пресичам светва червено и един баровец с джип започва да скача на клаксона вместо да ме изчака 10сек., а аз не съм от тези, които се влачат като охлюви.

Moment4life
18-02-2012, 16:19
Миналата година ми се случи следното:
Стигам аз до пешаходната пътека,бутайки една количка с бебе в нея, и чакам,за да миина. Колите спряха и стигнах до средата,сичко беше ок,но една високопланинка селска дива,реши,че ще заобиколи спрелите коли и ще си мине с доста голяма скорост. В последния момент успя да спре и започна да ме псува и да ми казва каква идиотка и селянка съм аз,че минавам с количка по пешаходната пътека. Не искам да си помислям какво щеше да стане,ако не беше спряла.
Разбирам да съм само аз,но при положение,че вижда,че бутам бебешка количка,,е тва не го разбирам.
И тя ''беше чела правилника''
:)

fred
19-02-2012, 16:09
Аз да си продължа за кретените, та кретените освен на пътя са и кретени навсякъде.
Сега в тия снежни месеци, видях два случая на хора, спрял и позапушили места на някой си-в единия счупен прозорец на шофьора, а в другия и 4 гуми спуснати (не знам дали не са спукани).
Та от такива какво да очакваш и на пътя,

Lady Marmalade
19-02-2012, 22:53
Вандализма по паркингите, и не само, също не е рядко явление. Поне около мен има доста такива случаи. Най- пресните- преди 2-3 дни на моя колежка и нарязаха двете гуми посред бял ден пред входа на работното и място, не че беше паркирала неправилно, а защото въпросния е трябвало да направи няколко маневри в повече, докато излезе. Е, излязъл беше безаварийно. Щото е много трудно, ако ти е чак толкова зор, да влезеш и да питаш на кой е колата. На друг колега скоро му откраднаха бронята на БМВ-то, разходи- близо 500 лв., смяна на номера, разправии и пр. На мен ми счупиха огледалото пред един фитнес в центъра, където паркират и живущи, които явно ги дразни, че им заемаме местата. Костваше ми не толкова средства, колкото главоболия, докато си намеря оригинално, защото по магазините са уникални ментаци.. В случаите, вандализмът стайлинг ли е или синдром на бургаската "мутра" с малка п...а :evil:

Кайо
19-02-2012, 23:49
Повечето българи нито сме толерантни,нито сме шофьори.........:beer:

Xman
20-02-2012, 00:53

Много са толерантни-като излязат в чужбина..и аз влизам в числото:evilsmiley:

Кайо
20-02-2012, 00:57
Много са толерантни-като излязат в чужбина..и аз влизам в числото:evilsmiley:

Тук си в грешка,има катили де и в чужбина са си катили....от личен опит го знам :beer:

Xman
20-02-2012, 01:02
Тук си в грешка,има катили де и в чужбина са си катили....от личен опит го знам :beer:
Прав си брат..и тук ги има,няма да казвам от кой град са, че ще има обидени колеги от форума:excl:

Susscrofa
20-02-2012, 08:43

Нали се разбрахме, че Гърция не е чужбина.:big_beer:

Kuku
20-02-2012, 08:56
Катилте в чужбина са изключение - тук са задължение!
МАСОВО явление е превъзпитаването на катила за около 24часа още при първото му появяване на чуждоземна почва.
Както важи в сила и обратното - превъзпитаните толеранти от чужбинско си стават типични катили в нашенското.
ФАКТИ!!!

Кайо
20-02-2012, 11:12
Нали се разбрахме, че Гърция не е чужбина.:big_beer:

За мен не е,тя е моя или те е хванала амнезията Прасчо.....

---------- Post added at 11:12 ---------- Previous post was at 11:02 ----------

Катилте в чужбина са изключение - тук са задължение!
МАСОВО явление е превъзпитаването на катила за около 24часа още при първото му появяване на чуждоземна почва.
Както важи в сила и обратното - превъзпитаните толеранти от чужбинско си стават типични катили в нашенското.
ФАКТИ!!!

Напълно си прав г-н. Куку,но за всичко си има логично обяснение....
Прост пример и фаКт....чуждестранните,възпитани и толерантни шофьори у нас стават катили след,като се запознаят с органите на властта в България..............

Kuku
20-02-2012, 12:00
Именно - щом може да си катил, защо да не си такъв.
Пък като се върнеш удома, пак си ставаш толерант :)

Furious 155
20-02-2012, 12:05
Повечето българи нито сме толерантни,нито сме шофьори.........:beer:
това изчерпва темата... няма светофари, пешеходни пътеки и ленти за движение за нас. Тояга трябва!
Напоследък ми прави впечатление, че жените шофьори са много повече и толератност или съпричастност с трафика имат нулева!

Alexandrov70
20-02-2012, 23:30
То пък понеже и условията ни за шофиране са едни чудесни....

Кайо
20-02-2012, 23:50
То пък понеже и условията ни за шофиране са едни чудесни....

Да,така е,и ние запълваме множеството дупки с нетолерантност и простащина.....
Точно и условията изискват да сме малко по-толерантни....

Alfa_Fenka
20-02-2012, 23:51
Да,така е,и ние запълваме множеството дупки с нетолерантност и простащина.....
Точно и условията изискват да сме малко по-толерантни....
еее, ми правилно... толерантност?! това нещо за ядене ли беше?:flirt:

Кайо
20-02-2012, 23:53
еее, ми правилно... толерантност?! това нещо за ядене ли беше?:flirt:

Цъ...за пиене ;):big_beer:

Alfa_Fenka
20-02-2012, 23:57
Цъ...за пиене ;):big_beer:
Верно?! Леле, как съм пропуснала... :) и какво? добро ли е, или да не го пробвам :unsure:

Кайо
20-02-2012, 23:59
Верно?! Леле, как съм пропуснала... :) и какво? добро ли е, или да не го пробвам :unsure:

За нищо не става,то за това никой е България не го пие ;)

Alfa_Fenka
21-02-2012, 00:01
За нищо не става,то за това никой е България не го пие ;)
Ааааа, значи да не се прецакам и да взема да го пробвам :)

Кайо
21-02-2012, 00:04
Ааааа, значи да не се прецакам и да взема да го пробвам :)

Огледай се малко,и ако видиш в рамките на 10 минути някой да си поръча пробвай се и ти :):):):)

Alfa_Fenka
21-02-2012, 00:06
Огледай се малко,и ако видиш в рамките на 10 минути някой да си поръча пробвай се и ти :):):):)
Айде, ще рискувам, ама ако ми стане нещо ще ти тежа на съвестта да знаиш :beer:

Кайо
21-02-2012, 00:09
Айде, ще рискувам, ама ако ми стане нещо ще ти тежа на съвестта да знаиш :beer:

Ох и ти ли на моята съвест ще легнеш :):):)

Alfa_Fenka
21-02-2012, 00:13
Ох и ти ли на моята съвест ще легнеш :):):)
Еми на твоята, на чия да легна, ти тука някакви скверни мисли ми вкарваш в главата :) искаш да се пропия...:beer:

Кайо
21-02-2012, 00:20
Еми на твоята, на чия да легна, ти тука някакви скверни мисли ми вкарваш в главата :) искаш да се пропия...:beer:

Да ще идеш накрая в клуб за анонимни алкохолици и ще кажеш ,,Здравейте аз съм Алфа Фенка и пия Толерантност....":):)

Alfa_Fenka
21-02-2012, 00:23
Дам и само като си представя каква ще бъде реакцията на това изказване.... Мани, по-добре да си пия :beer::beer::beer:

viki
21-02-2012, 09:37
В случаите, вандализмът стайлинг ли е или синдром на бургаската "мутра" с малка п...а :evil:
Синдром на ампутираният мозък според мен :lol_sign:

Поведението на пътя е проекция на поведението на човека в обществото.Т.е всичко е въпрос на възпитание,на култура,на способност да уважаваш нещо, което е различно от теб:)
Толерантността нараства с осъзнаването,което е характерно за представителите на цивилизованите държави :):):)
Ние цивилизована държава ли сме ?!:wierdo:

Lady Marmalade
21-02-2012, 10:07
Между другото, пешеходците също са доста нетолерантни. Пресичат където им падне, на групи, чакат по средата на лентата, не спазват правилата, не се оглеждат, изскачат от къде ли не, в тъмното, даже и по натоварени околовръстни пътища. Някои явно си мислят, че шофьорите са длъжни навсякъде да им дават предимство и да ги пазят.

bager
21-02-2012, 10:15
Вики го написа добре - "поведението на пътя", без значение с какво си там - кола, колело, мотор или... новите ти маратонки! Както караш - така и ходиш...
Ние не сме толерантни по принцип, така че е съвсем логично, да не сме толерантни и на пътя. Но това не би трябвало да има голямо значение ако останалото ни беше наред- закони, контрол, инфраструктура...
Простотията не ходи по гората - ходи по хората!

fred
21-02-2012, 11:19
Вандализма по паркингите, и не само, също не е рядко явление. Поне около мен има доста такива случаи. Най- пресните- преди 2-3 дни на моя колежка и нарязаха двете гуми посред бял ден пред входа на работното и място, не че беше паркирала неправилно, а защото въпросния е трябвало да направи няколко маневри в повече, докато излезе. Е, излязъл беше безаварийно. Щото е много трудно, ако ти е чак толкова зор, да влезеш и да питаш на кой е колата. На друг колега скоро му откраднаха бронята на БМВ-то, разходи- близо 500 лв., смяна на номера, разправии и пр. На мен ми счупиха огледалото пред един фитнес в центъра, където паркират и живущи, които явно ги дразни, че им заемаме местата. Костваше ми не толкова средства, колкото главоболия, докато си намеря оригинално, защото по магазините са уникални ментаци.. В случаите, вандализмът стайлинг ли е или синдром на бургаската "мутра" с малка п...а :evil:

И от другите мнения е ясно, че вандализмът си израз на на малка п-а и на други неща, но най вече на липсата на ред у нас.Както е писал и Куку, в дръга държава такива субекти за час два стават примерни..

CBET
21-02-2012, 18:36
Вместо да си задаваме въпроса дали са/сме толерантни шофьорите, не е ли по-добре да си зададем един друг по-генерален въпрос, а именно: "Защо продължава стремглаво да се понижава интелектуалното ниво на българите и как рефлектира това, като цяло на начина на живот в нашата Родина?"

Днес го гледам един относително млад човек видимо на 35, вози детето си на задната седалка, напира на едно кръстовище, като не иска да даде предимство на пешеходците, чак си отвори прозореца да псува и да подвиква, че закъснявал за работа, а да повторя на задната седалка неговото дете стои, гледа безмълвно и се "учи" ... И тоя не е единица ... такива като нега са множеството ...

За вас не знам, но аз започвам много сериозно да се замислям през последните 6-12 месеца ... И мислите ми за емиграция стават все по натрапчиви ...

Кайо
22-02-2012, 11:51
......да си зададем един друг по-генерален въпрос, а именно: "Защо продължава стремглаво да се понижава интелектуалното ниво на българите и как рефлектира това, като цяло на начина на живот в нашата Родина?"

Точно тук е разковничето.....:cheers: