View Full Version : Помощ относно дебитна карта !!!
Преди няколко дена си взех една дебитна карта от пощенска "мастеркард голд" защото ми поискаха от новата работа - да ми превеждат заплатата . Та вчера ми преведоха от германия 100 евро ( да уточня че това не е зарплата , а парите са от брат ми за подарък ) до мене стигнаха 150лв , а 100евро са 194лв .
Та въпросът е някой дали е имал такава карта , или да е запознат с банките (да работи в банка) , за какво става дума , всмисъл не ми се иска да им плащам 25% от заплатата - ще е тъпо . Дали е защото превода е бил в евро?? Дали при всеки превод ще ми взимат такива кинти???
Знам че е най добре да ги питам тях , ама до понеделник има доста време (нервирам се като съм преебан а няма на кой да викам :) ) От кол центъра пък ми казаха че не могат да ми отговорят по теллефона ( за какво по дяволите служат кол центровете , като не могат да ми отговорят по телефона ) . Ох ,омръзна ми от тая еврейска система . Ако не ме бяха накарали от работата изобщо нямаше да се занимавам с тия простотии ... аз бачкам изкарвам пари и за това ми зимат пари ...егати простотията.......
Та ако имаме накой банкер или просто по запознат моля за помощ...
Бъди спокоен, няма да ти вземат 25% от заплатата. Ще получиш толкова, колкото ти преведат за заплата .
Бъди спокоен, няма да ти вземат 25% от заплатата. Ще получиш толкова, колкото ти преведат за заплата .
Ами това с еврото защо е така?
Ами това с еврото защо е така?
Щото си ги теглил в левове.Винаги тегли в същата валута, в каквато са внесени.При дебитните карти се взима само такса за теглене и най-голямата мисля, че не надвишаваше 5лв.Всеки месец те сурвакат и с такса за обслужване на сметката, но нея можеш да разбереш каква е, само ако спреш да внасяш по сметката за известно време и видиш с колко намалява, като предварително си сметнал лихвата в + .
Поискай детайлно извлечение за дните през които става случката, веднага ще си покаже.
Другия вариант е онлайн банкиране върху сметката на която е картата, можеш да видиш по всяко време всичко, преводи, такси и суми.
Щото си ги теглил в левове.Винаги тегли в същата валута, в каквато са внесени.При дебитните карти се взима само такса за теглене и най-голямата мисля, че не надвишаваше 5лв.Всеки месец те сурвакат и с такса за обслужване на сметката, но нея можеш да разбереш каква е, само ако спреш да внасяш по сметката за известно време и видиш с колко намалява, като предварително си сметнал лихвата в + .
ДА това за всеки месец ми казаха че е 1левче .... значи ако ги бях взел от банката в евро , нямаше да платя толкова така ли?
---------- Post added at 11:17 ---------- Previous post was at 11:10 ----------
Сумата, която ти "липсва" е горе-долу равна на минималните такси за международен превод (това дори без да знам коя е изпращащата банка, която си има нейна тарифа), също така имаш превалутиране, защото дебитната ти карта е левова сметка най-вероятно... Имай предвид и, че обикновено има драстична разлика в таксите относно това, дали парите се пращат същия работен ден или следващия, точно по какъв начин се пращат и т.н.
Не мисля, че някой ти е виновен, че не си запознат с тaрифата на банката, която ползваш, тоест няма нужда от удивителни, викане и т.н.
Ако се поразровиш съм сигурен, че ще намериш приложимата тарифа на банката ти, както и на тази, която е изпращач в случая и ще можеш лесно да си сметнеш сам дали правилно са ти удържали, тарифите на банките определно не са нещо топ сикрет.
Успех на новата работа и бъди спокоен за заплатата.
Ама човек разбираш ли че не съм финансист и последното нещо с което искам да се занимавам са тези глупости ... отидох като клиент там , казах така и така трябва ми карта за тези и тези цели ...... какво може да ми предложите ..... отговориха ми ето тази карта , питам а дали може да ми преведат от друга държава ..... отговарят ми да , разбира се . Но не ми казват по добре не ,щото ще ви удържим половината пари (преувеличавам с цел да подсиля психологическия натиск :)) , или по добре ползвайте друга услуга за тази цел , ето това нещо ме дразни .
И мерси за пожеланието :) и отговорите!!!
Когато няма смяна на валута, не могат да те цакат с курса.
Таксата за превода би трябвало да е заплатена още с внасянето на парите.За друга такса аз поне не знам.
В същност и от банкомат трябва да може да теглиш във валута.
Mind_Control
26-02-2012, 08:48
Не обърквайте човека! Минималната такса за международен превод е 20 Евро!!! Брат ти, като е внесъл тия 100 евро е трябвало да доплати още 20, за да получиш ти 100 тука. Пощенска банка не са те ощетили с обменния курс.
Не обърквайте човека! Минималната такса за международен превод е 20 Евро!!! Брат ти, като е внесъл тия 100 евро е трябвало да доплати още 20, за да получиш ти 100 тука. Пощенска банка не са те ощетили с обменния курс.
А с какво са ме ощетили? щото брат ми си е платил там каквото трябва , а и ми казаха че имало някаква такса за получаване на превод , но каква е и колко е тя не ми казаха. Както и да е във всички случаи утре ще ходя да видя за какво става дума
Mind_Control
26-02-2012, 10:49
А с какво са ме ощетили? щото брат ми си е платил там каквото трябва , а и ми казаха че имало някаква такса за получаване на превод , но каква е и колко е тя не ми казаха. Както и да е във всички случаи утре ще ходя да видя за какво става дума
Брат ти колко пари точно е вкарал в банката, като е внасял сумата? Ако е дал само тези 100 евро, всичко се връзва: 100-20=80*1.95= 156 лв.
И аз си мисля, че основното е таксата за превод.В такива случаи има избор, за кой да бъдат разноските.Тоест, ако искаш някой да получи чистата сума, трябва да поемеш разноските, евентуално може да има такса и от Пощенска.Питай в банката и ще ти обяснят.
С нищо не са те ощетили, хората ти казаха: има минимална такса за международните преводи, която при малки суми (като 100 евро) се оказва значителна част. Затова е по-добре да се използват системите за бързи преводи като Western Union. В Пощенска например, банков превод за 100 евро до Германия е 20 евро, а превод чрез Western Union е 13 евро.
При международните преводи има 3 опции за поемане на разходите: за наредителя, за получателя или поделени между двамата. За да получиш 100 евро, трябва брат ти да нареди 100 евро към твоята сметка и да избере първата опция. Тогава ще го накарат отделно да плати и таксата за превода.
Имайте предвид, че всички преводи във валута, различна от лева също са международни, така че важи същото. Изключение правят само преводи в рамките на една и съща банка.
old alfist
27-02-2012, 21:22
Толкова изчерпателно е обяснено всичко от колегите, че аз не бих могъл да кажа нищо повече.
Пощенска банка е с най-високи такси за преводи от чужбина. В повечето банки е около 20%. ВИНАГИ когато ти превеждат от чужбина ще ти удържат този процент от общата сума. Само в ПИБ няма такса за международен превод.
Mind_Control
28-02-2012, 17:09
Пощенска банка е с най-високи такси за преводи от чужбина. В повечето банки е около 20%. ВИНАГИ когато ти превеждат от чужбина ще ти удържат този процент от общата сума. Само в ПИБ няма такса за международен превод.
Тука май се пообърка леко.. Особено с 20-те процента.
Всяка банка има такса за входящ валутен превод. Дори и ПИБ. Обикновено е фиксирана сума почваща от 10 евро. Ако в твоята банка е 20 евро е нормално да получиш 150 лв. От 2010 г. при международен превод между физически лица, таксите могат да са само споделени.
Пощенска банка е с най-високи такси за преводи от чужбина...
Това не е вярно. Тарифата на Пощенска е като на повечето банки. Таксата за входящ превод в дискутирания случай е 10 евро - виж картинката (т. 3.1.1.)
Само в ПИБ няма такса за международен превод.
Няма такса за суми до 10 000 евро, нагоре има.
Значи ходих до банката и ми казаха че 20 лв са ми одържали щото картата е нов и ще ги върнат когато си затворя сметката , а за вхдящ евров превод има такса 0.1%
като минимума е 10 евро. Демек за малки суми не става ама за по големи суми примерно над 500 евро си е далаверка. Мерси на всички за отговорите