View Full Version : Справка онлайн за данък МПС
За София вече може да се провери онлайн какви данъци очаква да получи общината, в частност за МПС, та да не се чуди човек с какъв калкулатор и по какви ставки да го смята. Поне тези, които плащаме по банков път де, иначе на гише сигурно го смятат лелките.
https://sonet09.sofia.bg/WSClient/
Заредете с питие преди да си пуснете справката, че...
Данък МПС за София - с 8 стинки нагоре за кВ при кошляците над 100 коня... в моя случай, 10 лв повече от миналата година...
75TwinSpark
28-02-2012, 20:56
Колега как и3числи ,8ст. нагоре?
При мене няма промяна.
Mind_Control
28-02-2012, 23:21
Хм 263 лева и някакви 50 лв глоба.. Имам една глоба от преди 2 години и половина за говорене по телефон с фиш, може би е това, но защо излиза чак сега!?
Я....от 219лв миналата година е станал 146лв данъка ми, страно и някак си приятно ми стана :)
Е не и като видях тотала от 481лв де...
Колега как и3числи ,8ст. нагоре?
При мене няма промяна.
Казах - при колите над 100 коня, т.е. над 74 кВ.
Миналата година беше 1,30 лв на кВ, тази не знаех колко е, но виждам колко дължа, знам кВ и коефициента, останалото е математика.
Сметката се прави елементарно и я пише в наредбите на СОС.
( кВ х 1,38 ) х коеф* = данъка в лв
* коеф зависи от годината на производство:
до 5 год - 2.8
5-14 год - 1.5
над 14 г. - 1
На Гери й е паднал данъка, защото вече е прескочила 14-те год, това ще се случи и при мен догодина. Тази обаче, за последно ще ми съдерат кожичката с коеф. 1.5.
За колите под 100 коня, ставката е 0,68 лв на кВ за София (без отстъпката за катализатор), не помня дали миналата година беше пак толкова или по-малко. Върти ми се нещо, че беше 0,66 лв миналата, а и по-миналата година, защото ставките за 2011 ги оставиха без промяна.
Едит: математиката ми куца нещо. :)
Правя сметката без да включа в уравнението 5-те % отстъпка, които дават при плащане до 30 април.
Промяна няма в данъците тази година, сори за заблудата.
Е да,ама не е прескочила 14 год. ;) тази година декември ги прави, тва брои ли се?
2012 - 1998 = 14.
В закона пише "от 5 ДО 14", т.е. това означава до 13 включително. ;)
И се брои годината, дали е януари или декември, все тая.
scarface
29-02-2012, 18:53
Я....от 219лв миналата година е станал 146лв данъка ми, страно и някак си приятно ми стана :)
Е не и като видях тотала от 481лв де...
Аз като видях тотала на мойте две расови кочинки направо ме заболя главата,имам зачислени две коли в общината да ме пита човек защо го направих.Това е лудост едната ми кола е 175кс,другата 171кс,по близо 200лв на кола,поне да знаехме за какво ги плащаме тея пари.
А супер е, даже данъка ми е по нисък, сигурно е от възрастта на возилото :)
Ехе, аз съм с по 227 лева на всяко от двете ми возила. Нищо работа...
По TV казаха, че това било някаква бета версия и е възможно да има грешки.:idea:
Нищо чудно...щом е по ниска :sad:
75TwinSpark
01-03-2012, 11:39
Промяна няма в данъците тази година, сори за заблудата.
Миналата година беше 1,30 лв на кВ, тази не знаех колко е, но виждам колко дължа, знам кВ и коефициента, останалото е математика.
Така е колега 3а София няма.
И миналата година беше 1.38лв.
Алфа ли е Бета ли е програмата, 3а данъка си е вярна.
dilian alfa gtv
01-03-2012, 11:40
До 5-тата година на автомобила,данъка ми във столична община е 403 лв за 159-ката...:new_Eyecrazy:
Ако наистина няма значение месеца на производство а само годината ще е перфектно, защото моята е произведена в края на 98ма година. Дали 300+ или 200+ ще видя като отида в общината.
old alfist
02-03-2012, 23:29
Има значение датата на първата регистрация, а не датата на производството - данъка се изчислява на база 1/12 от годината, но ако не се развика клиента ще го брулнат за цялата година.
Да попитам само на мен ли не ми отваря линка ?
Furious 155
04-03-2012, 01:16
Да попитам само на мен ли не ми отваря линка ?
явно правиха промени по страницата, защото беше за малко недодтъпна и сега вече освен егн иска и номер на партида.
Фандъкова ги беше набрала, че само с егн може да се извади имотно състояние на всички в София.
Какъе в тоя номер на пратида?
edit: сега видях.Ама нямам никакви бележки и известия и няма от къде да го взема...
честитките вече и в пощенските кутии
Честито на тези с коли 1998.... Тази година им пада данъка....:drive:
Някой ще ми даде ли една-две причини да си плащам данъка на колата?
Mind_Control
05-03-2012, 15:43
Ето ти една добра причина- не искам аз да плащам за поддръжка на града ни, а ти да ползваш на готово! Аман от тарикати на дребно.
Като не искаш да плащаш данък- ми ползвай такси. Хем и от поддръжка ще спестиш.
Днес гледах как едно от тия малките багерчета разчистваше останали огромни купчини недоразтопен сняг на булеварда пред офиса, при местата за паркиране до тротоарите. Това се плаща с парите от данъците ни, не идва даром от общината.
Дупките по главни артерии, като Драган Цанков например, дето бяха като кратери - въпреки студа ги запълниха по студения метод, колкото да изкарат до голямото пролетно кърпене, щото дупките бяха тип - влизаш и game over, и гумата и джантата са фира... тва пак от данъците ни идва.
Есента по много улици и булеварди пълнеха шуплите по настилката с течен асфалт - това спаси доста от тях, щото след далеч по-леки зими преди години, положението беше много по-страшно напролет, а сега за моя изненада - дупки има, но много по-малко, отколкото очаквах, след тази мега зима, дето беше...
Още причини?
И есента пълнеха дупки по тоя начин.Сега са още по-дълбоки.И общината пак наема същите фирми, и се дават едни хубави пари.Гласувани са 26 милиона само за дупки, само за София.Някой да ми сметне колко се гушкат за дупка от фирмите, дето ги правят със срок на годност 3 месеца, та да може пак да лапнат офертата после.Винетките също - плащам и карам по дупки, чупя си колата и пак плащам.Затова съм "тарикат на дребно", щото мразя тарикатите на едро.Знам, че до никъде не се стига от "що да плащам, като ги крадат".Да, ама ми писна, съжалявам.
Извинявам се ако вече е питано, но като си проверя данъка, който дължа, мога ли да платя по интернет? Регистирах се в тъпия сайт на НАП - https://payments.nra.bg:4351/taxpay/client/login.php
обаче вътре не намирам данък за превозни средства? Сигурно защото се плаща към общината? Дали някъде има публикувани сметки и дали това платежно после ще свърши работа за прегледа например?
Данък МПС се плаща на общината, не на НАП.
Данък МПС се плаща на общината, не на НАП.
И аз го установих вече :) Имаш ли идея къде може да се намерят сметките и кодовете за всяка община? Аз съм в Подуене (София)
Нямам идея, не ми се е налагало да търся... май epay имаха опция за плащане, там в списъка ако излизат като регистриран търговец... иначе не се сещам...
Mind_Control
06-03-2012, 19:20
И есента пълнеха дупки по тоя начин.Сега са още по-дълбоки.И общината пак наема същите фирми, и се дават едни хубави пари.Гласувани са 26 милиона само за дупки, само за София.Някой да ми сметне колко се гушкат за дупка от фирмите, дето ги правят със срок на годност 3 месеца, та да може пак да лапнат офертата после.Винетките също - плащам и карам по дупки, чупя си колата и пак плащам.Затова съм "тарикат на дребно", щото мразя тарикатите на едро.Знам, че до никъде не се стига от "що да плащам, като ги крадат".Да, ама ми писна, съжалявам.
Като ти е писнало излез на протест. Или не си карай колата. Но недей да караш по кръпките правени с парите на останалите!
Ами това е моята форма на протест.Не мисля, че ако изляза да вися като сопол на паветата е по-добре.Както казах 12 години бях оптимист, че нещо ще се промени и другите караха по кръпките, правени с моите пари.Е, вече съм песимист.А и ми писна парите ми да ходят при:
Аз съм пряк свидетел , как потъват милиони в обществените поръчки (а те са милиарди за цялата държава). И тия пари вместо да се въртят в държавата, седят в банка и носят лихва на някой дебел чичко. А той дори няма нужда от толкова много..
...сам си го написал в друга тема.
Mind_Control
07-03-2012, 12:53
Ами това е моята форма на протест.Не мисля, че ако изляза да вися като сопол на паветата е по-добре.Както казах 12 години бях оптимист, че нещо ще се промени и другите караха по кръпките, правени с моите пари.Е, вече съм песимист.А и ми писна парите ми да ходят при:
...сам си го написал в друга тема.
Ами другия начин е повсеместно неплащане на данък и въоражаване с бронирани джипове :D