View Full Version : Заслужава ли си.
dimitar_vd62
01-03-2012, 21:16
Имам едно питане, смятам да запиша курс за професионално обучение с придобиване на степен за професионална квалификация, съгласно чл-12 т.1,2 и 6 и в съответствие с чл.49а, ал.1 от Закона за професионално образование и обучение, специалност "Електрообзавеждане на кораби" и "Електрически инсталации".Издава се сертификат, валиден в България и ЕС.Понеже курса е 8 месеца и струва 1500лв., питането ми е - заслужава ли си инвестицията и времето.Абе не мога да взема решение, то по принцип от акъл глава не боли и по-добре с него отколкото без него, чудя се ще ми бъде ли в плюс при търсенето на работа.
ivan dimitrov
01-03-2012, 21:49
---
lordliness
01-03-2012, 21:51
Едва ли,според моя опит се гледа най вече в каква престижна компания си работил и колко е била престижна работата която си вършил там.Разни курсове и колежи са се обезценили тотално,просто някаква хартия.Важно е как ще се представиш на интервюто и колко доверие вдъхваш , какво е умението ти да говориш и да си убедителен,да се държиш свободно и уверено , да имаш необходимото чувство за хумор.Аз самия досега нямам загубено интервю. Ще питат за стаж,чужди езици,които вероятно няма да ти трябват.Хлапета на 25-30 години ,които са добре подстригани :) вече са едни гърди пред теб,без да те превъзхождат с друго.Инвестицията ми се струва висока и с малка вероятност за възвращаемост. Не забравяй,че никой не може да вземе решение вместо теб и трябва да направиш правилната преценка сам,ако тези пари няма да се отразят пагубно на бюджетата ти се запиши,никога не е късно да се научи нещо ново.Успех!
dimitar_vd62
01-03-2012, 22:21
Ами проблема е че имам средно образование, математическа гимназия, трябваше да ми помогне при кандидатстването за военен пилот.Но ми откриха нещо дребно на зрението, някаква слаба форма на далтонизам.Виждам си цветно, но според техните изисквиния не ставам.Та след туй ПУЦ за ел монтьор, после придобих и други квалификации по часта но се оказва че вече не е достатъчно, макар че цял жевот съм работил в големи предприятия като ел.монтьор на промишлени машини и съоръжения, последно в топлофикация и тямам нито една авария по моя вина или ненавременно отстраняване на пробле, но се оказва че не едостатъчно.Та така, мисля си дали ще ми бъде в полза, не че имам зор да се качвам на кораб, макар че не изключвам такава възможност ако ми се отвори.Абе като те видят на пейсе и почват да мънкат.Ходих на интервю за ел. техник в един хотел/то еладжия между другото/оня ми иска висше или поне средно специално.Аз му викам че съм работил почти пет години в 5 звезден хотел, оня е да ама....това,онова.Че затова се чудя дали дали да се набутам.Имам сертификат като машинист на котли високо налягане с голяма мощност,/ само в АЕЦ не мога да работя/, от лицензирана фирма, признат в ЕС, удостоверение за работа в ел.уредби до и над 1000v. в електречески централи, топлоцентрали и ел.мрежи - 5-та квалификационна група,4-та квалификационна група по безопасност на работа в ел. съорежения... и с всичко това не мога една шибина ламба да сменя.:pain:
lordliness
01-03-2012, 22:34
На моето последно интервю само книжка за космонавт не ми поискаха :). Както казваш,ако идеш в хотел и кажеш ,че можеш да ремонтираш и космически совалки това няма да ги впечатли.А като гледам какво става, без подходящи познати повечето хора трудно си намират работа.Тази възраст е много коварна.
dimitar_vd62
01-03-2012, 23:08
Да, напоследък все по често чувам че трябват познати.Ех, ако бях русо и с цици...
Да, напоследък все по често чувам че трябват познати.Ех, ако бях русо и с цици...
Не е баш така,ама си требват :):):),а за дипломата от мен имаш ДА,абе една диплома си е важна,по-добре да я имаш........
ivan dimitrov
02-03-2012, 00:37
---
dimitar_vd62
02-03-2012, 02:16
С хотелите приключих.Първо целегодишно почти няма хотели освен Марина Гранд Биич където съм работил,Астера-забрави и Кемпински, но само едно крило.И какъв гърч е зимата не е истина.За сезонна няма смисъл - ще загубя 10 месеца на борсата и ще те уволнят тяка че дя не можеш да отидеш на борса.А и имам познати които от октомври не са вземали заплати.Вярно че сертификата не е диплома но ти разширява възможностите.Жена ми има добри контакти в една италианска фирма, която се занимава и с ремонти на кораби, работят на проект но си заслужава.За качване на параход...еми може, ама не се натискам, но ако се отвори възможност що не.Ако обаче ми се отвори работа и го нямам тоя сертификат ще ме е яд.2009 година като напуснах хотела имах само удостоверения и въпреки това можех да избирам измежду 4 фирми, сега дори не мога да намеря подходяща обява, без да броим хотелите.
Потърси в трудовата борса или из интернет Център за Професионално Обучение (ЦПО), който да предлага такава квалификация и си вземи ваучер от борсата. Представяш ваучера в ЦПО-то, а те си взимат парите за ваучера по европрограма. Дипломите са съвсем легални и се признават навсякъде, така ще си спестиш тия 1500 кинта. Пък за ученето, никога не е излишно :beer:
boris037
02-03-2012, 17:48
Има програми към бюрото по труда- "Аз мога" и "Аз мога повече", където можеш да кандидатстваш за придобиване на допълнителни квалификационни степени и курсовете са безплатни. Повечето неща са описани в интернет, в сайта на бюрото като изисквания, срокове и други подобни. Има доста различни специалности от чужди езици до ел.техници и заварчици.
Пиша го само информативно, за да съм честен трябва да кажа, че мен не ме одобриха за курс по немски език, въпреки, че май отговарях на изискванията.
Ако срещнеш затруднения с намирането на информация в интернет пиши.
dimitar_vd62
02-03-2012, 19:16
Поразгледах туй онуй, обаче не ме устройва защото като безработен не мога да се възползвам от "аз мога повече", ами от някаква друга програма.И докато се уредят формалностите ще загубя време, а имам 10 месеца на борсата, курса е почнал скоро и се вмъквам.Ценат се договорихме на 1000 лв.Имам възможност до го изкарам докато съм безработен.Въпросът беше, с това удоставерение, диплом или сертификат - квото е там да го ева, ще го вземат ли под внимание на интервю.Някой ако е изкарал подобни курсове да каже - признават ли ги или само идеята е такава.
Ами явно те тегли да го караш, дано след това да е от полза като тапия и знания
dimitar_vd62
02-03-2012, 20:16
Ами какво да ти кажа, до преди седмица живота си ми беше наред и смятах че е дошло време когато усилията и лишенията дават резултат и през ум не ми минаваше за учене.Дори не си давах сметка че съм на петдесет.Да, ама не.Сега съм меко казано паникьосан, за пръв път в живота си.Досега все аз го контролирах, явно че се изчерпах, но все още не искам да се призная да победен.
ivan dimitrov
02-03-2012, 20:58
---
dimitar_vd62
02-03-2012, 21:10
Отчайва ме факта накъде отива тази държава, как пък само ние сме все на дъното в класацията.Ще търся начин който да ме удовлетворява.
За съжаление, колегата Иван Димитров е много прав, не си ли човек на ЧОВЕКА нищо не става... Жена ми има три висши образования, и е безработна, като не виждам някъкъв шанс да си намери работа в близките годинки.
old alfist
02-03-2012, 22:48
Така е другари, но все пак да не губим надежда - все на някой ще му потрябват старите кучета с опит.
lordliness
02-03-2012, 23:39
Имаше един роман- ''Уморените коне ги убиват- нали''
old alfist
02-03-2012, 23:42
Просто сега сме в рецесия - ако икономиката е в подем, ще има глад за кадри.
ivan dimitrov
03-03-2012, 00:00
---
old alfist
03-03-2012, 00:11
Абе то е ясно какво им се случва на уморените коне. Вьпросьт е уморени ли са те и има ли значение дали са уморени или само са "наречени" за такива. След година две пенсионната вьзраст ще стане 200г. Демек само орлите и гарваните ще се пенсионират.
Като минеш 35 лазарника вече почват да те гледат с други очи. Малкият и среден бизнес го гонят всячески и от всякьде.
Розово бьдеще се заформя. Добре че е последна година, чакаме краят на светьт, да видиме ка ще е в другата реялност.
Баща ми е на 75г. и все още изкарва по някой лев с интелектуалния си труд.
dimitar_vd62
03-03-2012, 00:15
Абе то е ясно какво им се случва на уморените коне. Вьпросьт е уморени ли са те и има ли значение дали са уморени или само са "наречени" за такива. След година две пенсионната вьзраст ще стане 200г. Демек само орлите и гарваните ще се пенсионират.
Като минеш 35 лазарника вече почват да те гледат с други очи. Малкият и среден бизнес го гонят всячески и от всякьде.
Розово бьдеще се заформя. Добре че е последна година, чакаме краят на светьт, да видиме ка ще е в другата реялност.
Верно бе, ся ма подсети, ми то от 25.02.2012, като броим 10 месеца на борсата и те свършват точно със свършека на света, даже и 2-3 дена имам в резерв ако нещо закъснее.
ivan dimitrov
03-03-2012, 00:20
---