View Full Version : какво да правя с тоя мотор
митака-пловдив
29-03-2012, 20:48
На кратко,преди 3 години продадох една Ямаха на човек от с/Цалапица,Пловдивско.Момчето си плати мотора,като остана уговорката до седмица в удобно за него време да дойде пак и да го прехвърлим.
От тогава ни вест,ни кост.На мотора му текът данъци,но никога не съм получавал писма за глоби или неплащане на ГО.
Големият талон е в мен.Нито моторът нито собственика могат да бъдат открити.За последно мотора беше видян на мотосреща в Черноморец през 2010.
Да го обява за откраднат?
Или да го бракувам ? (само с големия талон не вярвам че ще стане).
Или.....?
Става да се бракува, но трябва да обявиш номерата са липсващи в РПУ
митака-пловдив
29-03-2012, 20:55
А трябва ли да му се платят данъците преди това?
Susscrofa
29-03-2012, 21:00
А трябва ли да му се платят данъците преди това?
Каквото и да правиш, трябва да платиш данъка.
Най -добре, го обяви за откраднат, ако сделката не е изповядана пред нотариус, разбира се:)
митака-пловдив
29-03-2012, 21:04
Не е обявяван никъде,момчето с такъв мерак дойде да го гледа,че след 2 часа донесе парите,стиснахме ръцете и право отпраши с него.
И аз мисля че ако го обявя за откраднат ще мина най-безболезнено :big_whoops:
Каквото и да правиш, трябва да платиш данъка.
Най -добре, го обяви за откраднат, ако сделката не е изповядана пред нотариус, разбира се:)
за брак може и без платени данъци,знам от личен опит...но трябват номерата.Митак,ти си от Пловдив,продал си го в пловдиско село,мини и намери човека и свършета работа
Susscrofa
29-03-2012, 21:20
за брак може и без платени данъци,знам от личен опит...но трябват номерата.Митак,ти си от Пловдив,продал си го в пловдиско село,мини и намери човека и свършета работа
Знам, но той няма номерата, какво ще бракува?
---------- Post added at 18:20 ---------- Previous post was at 18:19 ----------
Кофтито е за момчето, че ако случайно го набарат, ще го отнесе, но това е адски малко вероятно.
митака-пловдив
29-03-2012, 21:27
Търсих го няколко пъти.Има някъква врътка с мотора но немога да усетя каква е.Никой не го е засичал там,нито са го виждали.Имам познати от Цалапица,казвал съм им да разпитат но резултата е същия,мотора е потънал в дън-земя.
Онзи ден бях да платя малко данъци и отново се присетих за него.
а купувача къде го........
митака-пловдив
29-03-2012, 21:57
Дори и името му непомня повече.
Ми какво му се чудиш?Обявявай го за откраднат и приключвай въпроса.Такова отношение от негова страна друго не предполага.Я си представи, че утрепе някой и избяга!:thumbdown:
Ми какво му се чудиш?Обявявай го за откраднат и приключвай въпроса.Такова отношение от негова страна друго не предполага.Я си представи, че утрепе някой и избяга!:thumbdown:
+1,ако имаш познат полицай,адвокат или нотариус,консултирай се с тях
митака-пловдив
29-03-2012, 22:32
+1,ако имаш познат полицай,адвокат или нотариус,консултирай се с тях
Нямам,затова питам вас.А и някой може да се е сблъсквал и да има някой вариянт/идея.
Колега аз имам подобен проблем и за това отидох във кат да ми обяснат какво трябва да направя. Отиди и ти в кат, питай, обясни без да лъжеш каква е работата и как може да решиш казуса, хората ще ти обяснят, а данъците искаш неискаш ще си ги платиш
митака-пловдив
29-03-2012, 22:56
Колега аз имам подобен проблем и за това отидох във кат да ми обяснат какво трябва да направя. Отиди и ти в кат, питай, обясни без да лъжеш каква е работата и как може да решиш казуса, хората ще ти обяснят, а данъците искаш неискаш ще си ги платиш
Данъците ще си ги платя в някакъв момент.Но засега неискам да се трупат повече.А и предпочитам да намеря собственика на мотора и той също да реши иска ли документи или неиска.
Митак,каквото и да стане с този мотор п.т.п,обир.... на теб се пише..........
nicola 59
30-03-2012, 05:35
Здрасти колега сега ще ти обясня положението ,понеже си пред един от наи трудно решимите казуси в Република България.
По принцип можеш да обявиш мотора за откраднат ,но това не ти решава въпроса понеже след пускането на жалбата има законен ред на търсене полицията трябва да търси мотора и ако не го намери до определен срок тогава ,чак можеш да го отчислиш ,ма срока е доста дълаг и през това време пак си тече данък,а може и да го намерят.После когато пускаш жалбата ти трее да опишеш как е станала кражбата каде си бил спрял и други подробности,евентуално има ли свидетели и така на татък.Това не е проблем да го измислиш и излъжеш обаче това е официален документ за чиято верност ти трее се подпишеш,и ако куките намерат мотора което е много вероятно и тогава момчето каже че го е купил от тебе ще те подведат под съдебна отговорност,за фалшиви показания.
Втори вариант бракуване ,но там също трее да пуснеш жалба за загубен регистрационен номер и пак пишеш как и каде е станало.После с големия талон и жалбата от полицията отиваш в кат и бракуваш.Ако онзи герои обаче се вози с мотора и един ден го спрат ще видят че е бракуван с неверна жалба и ти пак си под отговорност.
Трети вариянт е законния в този случаи но е краино не удачен ,а именно отиваш и пускаш жалба и пишеш истината ,ти не знаеш кои е този и как се казва нямаш му и точен адрес,полицията ще издирва мотора и може и никога да не го намери понеже може вече да е нарязан за скрап,а през това време няколко години минимум данъка си върви на твое име.
По закон нищо неможеш да направиш.
митака-пловдив
30-03-2012, 08:18
Тогава сменяме тактитката.
Мога ли да си въстановя номера и малкия талон?
За малкия талон знам че се вади нов,като се представи големия,без да карам кола/мотор в кат.Но как стои въпроса с номера после?
nicola 59
30-03-2012, 08:25
За малкия талон знам че се вади нов,като се представи големия,без да карам кола/мотор в кат.Но как стои въпроса с номера после?
Неможеш понеже при липсващ номер се прави пререгистрция и трябва и превозното средство да се яви в кат.
mimouzunov
30-03-2012, 08:58
Миналата година ми краднаха личните документи.. Естествено там бяха и документите на колата (малък талон гражданска, преглед и тн)...
Пътят е да се иде в районното да се обявят за откраднати, след което от там ще ти извадят бележка, тази бележка трябва да представиш в КАТ + големия талон!
Бележката ти трябва защото иначе имаш глоба за унищожен изгубен документ!!! Та в кат с големия талон и бележката от полицията (на която пише какво е задигнато в нашия случаи само документите на мотора )
Взимат ти големия талон, бракуват го и ти дават нов голям и малък на които пише "дубликат"...
А за номера трябва да питам един познат на които му падна връщаики се от морето...
soldier81
30-03-2012, 09:45
Имам го абсолютно същия проблем,само че с едно БМВ продадено в Стара Загора и данък 163лв..Продадох го на човека с пълномощно че искаше да е на името на жена му,а нея я нямаше и се разбрахме до две седмици да си го прехвърли и да ми прати копие от договора по Еконт.Сети се сам какво стана,беше 2007г,и аз още си чакам договора.
Имам доста връзки и познати в КАТ,но от там ми казаха същото което каза колегата Никола59.
Можеш при някой застраховател да провериш дали в момента има някаква застраховка,при сключването евентуално ако си е оставил някакъв негов телефон,тя ще си е на твое име,но телефона може да е на момчето дето ти е купил мотора.
В най лошия случай ще плащаш данъка само за последните пет години,по-назад губи давност,но ти си го продал преди две.За това недей да го плащаш преди да го намериш.
митака-пловдив
09-04-2012, 21:25
Търси се някой който живее,или познава някой от с/Цалапица.
Чудя се що не си оформяте продажбите по закон за да няма после такива теми,,,,,
митака-пловдив
16-04-2012, 23:30
Това ми беше единствената такава глупост.Времето и обстоятелствата бяха такива.
Накрая ще подпаля някоя рамка от мотор и ще кажа че е изгорел.
Големия талон мисля че ще свърши работа да го бракувам.
Искат и малкия, но ще исмислиш някаква версия(случка). Каквото и да кажеш най-вероятно ще те пратят да обявиш номерата и талона в РПУ
големият и номерата са достатъчни, малкият го обявяваш за загубен с една декларация на място
но как ще се оправиш без номера - нямам идея
митака-пловдив
17-04-2012, 22:04
Чакам да ми направят такъв като на камионите които си слагат с имената на предното стъкло,мисля че като го полея и него хубаво с бензин ще придобие автентичен вид :)
haljscho
17-04-2012, 23:04
Здрасти колега сега ще ти обясня положението ,понеже си пред един от наи трудно решимите казуси в Република България.
По принцип можеш да обявиш мотора за откраднат ,но това не ти решава въпроса понеже след пускането на жалбата има законен ред на търсене полицията трябва да търси мотора и ако не го намери до определен срок тогава ,чак можеш да го отчислиш ,ма срока е доста дълаг и през това време пак си тече данък,а може и да го намерят.После когато пускаш жалбата ти трее да опишеш как е станала кражбата каде си бил спрял и други подробности,евентуално има ли свидетели и така на татък.Това не е проблем да го измислиш и излъжеш обаче това е официален документ за чиято верност ти трее се подпишеш,и ако куките намерат мотора което е много вероятно и тогава момчето каже че го е купил от тебе ще те подведат под съдебна отговорност,за фалшиви показания.
По ей тая точка нещо не мога да се съглася.
Щом няма документ, че му е дал пари как ще докаже, че го е купил?
Все едно да ми откраднат мотора (наистина), аз да го обявя за откраднат в полицията, те да го намерят и крадеца да каже аз го купих от него!!!
Ако няма документи за сделка няма как да издържи версията на крадеца.....
Имам подобна история. Дадох си полото на един доктор за няколко дни и забрави да го върне. Бях по чужбина и до като се усетя минаха 6-7 години. Та се поинтересувах от компетентен човек, какво да правя.
Пускаш си жалба до прокурора, в която описваш всичко, с молба да ти се върне возилото.
Има срок, в който ти отговарят и си бракуваш каляската съвсем законно.
Данъците си ги плащаш , като можеш после да съдиш другия хайванин .
Това е:Topic-is-closed-bg:
old alfist
17-04-2012, 23:58
Всяко превозно средство си е една отговорност и при смяна на собствеността трябва да се следи за надлежното прехвърляне, колкото и пари да струва - просто трябва човек да се интересува предварително, а не да гледа само да се отърве от него физически.
Толкова съм приказвал и на родителите ми и те - продали едно руско ремарке ингкогнито за 150лв. преди 6 г. и му плащат данъците все още, а вече се въвежда и гражданска отговорност за тях и глобата е 200лв. ако я няма тази застраховка.
Ще тръгваме по процедурата за извеждане от експлоатация/т.е.бракуване/, защото няма друга оправия.