View Full Version : От 205/55/16 на 235/45/17 и показанията на ICS-а
Вчера най-сетне смених зимните гуми и обух новите летни 17-ки.
При първите 100-на км забелязвам следното: за маршрут, за който е проверявано хиляди (буквално) пъти, че е точно 19.00 км, с новите гуми ICS-а отчете 18.3 км. Наясно съм, че ще има отклонение, но какво трябва да бъде то? 700 м на 19 км си е към 40 км на 1000. Как влияе при вас минаването на по-голям цолаж?
Pepko-Bepko
13-04-2012, 22:48
Кви джанти забоди бре ?Я покажи?Има си калкулатори смятай там !
thecleaner
14-04-2012, 00:42
При първите 100-на км забелязвам следното: за маршрут, за който е проверявано хиляди (буквално) пъти, че е точно 19.00 км, с новите гуми ICS-а отчете 18.3 км. Наясно съм, че ще има отклонение, но какво трябва да бъде то? 700 м на 19 км си е към 40 км на 1000. Как влияе при вас минаването на по-голям цолаж?
Минаването на новите ти гумета според мен е +1л. нафта нагоре, а в отчитането на ICS а не би трябвало да има разлика, новите ти гуми са 11мм по-високи което е нищожно.
Минаването на новите ти гумета според мен е +1л. нафта нагоре, а в отчитането на ICS а не би трябвало да има разлика, новите ти гуми са 11мм по-високи което е нищожно.
Е не би трябвало, ама има.
old alfist
14-04-2012, 10:26
Разлика до 9мм.включително от предписаните от производителя размери е приемливо - всичко друго над тази разлика си дава отражение.
Опитох се да го кажа в една друга тема, но големите специалисти ме изкараха, че разбирам само от бебешки колички.
Linkestis
14-04-2012, 12:01
Ти явно или НЕ можеш или НЕ искаш да проумееш и да прочетеш че производителя на АЛФА РОМЕО 166 СЛАГА гуми с размер 235/45/17!!!!!!
Но явно и от бебешки колички не разбираш.
Ти явно или НЕ можеш или НЕ искаш да проумееш и да прочетеш че производителя на АЛФА РОМЕО 166 СЛАГА гуми с размер 235/45/17!!!!!!
А аз искам, но не мога да проумея за какъв размер е настроен ICS-а и какво е нормалното отклонение?
old alfist
14-04-2012, 12:55
Явно вие не можете да проумеете някои зависимости и заблуждавате хората - физичните закони важат за всички автомобили, независимо каква марка са.
От Алфа до Алфа има разлика, дори да са от една година и един и същи модел - не е лошо малко да отвори някой книжката на колата си и да прочете какво е написано за негова.
Така като ни познаваш, смяташ ли че някои от нас е засичал такова нещо? Премери разстоянието с поне 2 други коли и осредни резултата, така ще разбереш приблизително кое показание на ИЦС-а е по верно. То ако задълбаваме, разлика ще има и при чисто нови гуми и поизтъркани такива. А най добре си караи и не се занимавай с глупости.
Пък ако не ти харесват ми ги дай тез гадни 17-ки, аз ще ти взема 16-ки джанти с чисто нови гуми каквито си избереш. :gas:
old alfist
14-04-2012, 14:22
Аз имах един случай, заради разлика в размера на гумите - глобиха ме заради 22 км./ч превишение, а аз си карах по моя километраж само с 19км./ч превишение.
Така като ни познаваш, смяташ ли че някои от нас е засичал такова нещо? Премери разстоянието с поне 2 други коли и осредни резултата, така ще разбереш приблизително кое показание на ИЦС-а е по верно. То ако задълбаваме, разлика ще има и при чисто нови гуми и поизтъркани такива. А най добре си караи и не се занимавай с глупости.
Пък ако не ти харесват ми ги дай тез гадни 17-ки, аз ще ти взема 16-ки джанти с чисто нови гуми каквито си избереш. :gas:
Хехехе, ти още не си ги виждал наживо колко са "гадни" ;).
Разстоянието е между блока ми в Плевен и вилата и е мерено многократно с десетки разнообразни коли, между които Трабант, Рено 19, ФВ Поло и старата ми 155-ца и 166-цата с 16-ките. Затова ми направи впечатление, че като сложих 17-ките пътят се съкрати.
Направи им снимки да ги видим че и аз ще купувам гуми
alfa156jtd
14-04-2012, 17:50
Колега,слагат гуми 225/45/17 а не 235
old alfist
14-04-2012, 18:03
Това вече е съвсем друго нещо и е съвсем нормално, но гъзарията не мори, а мъчи
Linkestis
14-04-2012, 18:07
Доообрееее не слагат 235/45/17 а слагат 235/45 на 18!!!
Малоумниците от Фиат са в конспирация с българските гъзари да има разминаване в разхода и скоростомера!
http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=38624&page=7
Може да прочетеш малко,а колкото до Олд,може да спре да спори за глупости
old alfist
14-04-2012, 18:14
Сега на Колето като вземе да му опира някъде и да му стърже няма да смее да се обади.
Нито ми опира, нито ми стърже. Само не говорим нищо по същество ...
Pepko-Bepko
14-04-2012, 19:20
http://www.margel.info/web/lang_bg/%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B0%D1%82%D 0%BE%D1%80-%D0%B7%D0%B0-%D0%B3%D1%83%D0%BC%D0%B8
ето ти калкулатора смятай.. новите ти джанти са по-високи с около 10 мм,което заблуждава ицса приблизително с 2 км на всеки 100 км измерени...Караш с 100 ама по километраж ти показва 98 км.в час....Ай сега покажи новите джанти!
ecotronic
14-04-2012, 20:39
Готови калкулатори не ползвам, защото в случая сметките са въпрос на проста геометрия. А именно:
При размер на гумата 205/55/16, обиколката на колелото е 1984 мм.
При размер на гумата 235/45/17, обиколката на колелото
e 2020 мм.
Разлика в обиколките 36 мм.
Ако приемем, че вярното показание на километража е било при размер 205/55/16, то след като си сложил 17 цоловите гуми, следва да умножаваш показанието по коригиращ коефициент К = 1,018 (2020/1984) за да получиш реалното.
Между другото, моят ICS може да се калибрира така че, показинието да си бъде вярно с различни размери гуми. Но това само за ICS - а.
old alfist
14-04-2012, 23:10
а колкото до Олд,може да спре да спори за глупости
За теб може да са глупости, но на мен не ми е все тая да отнеса някоя глоба за превишена скорост заради размера на гумите, както и едно 500лв.разлика в цена - някои хора работят цял месец за тези пари.
thecleaner
14-04-2012, 23:10
Готови калкулатори не ползвам, защото в случая сметките са въпрос на проста геометрия. А именно:
При размер на гумата 205/55/16, обиколката на колелото е 1984 мм.
При размер на гумата 235/45/17, обиколката на колелото
e 2020 мм.
Разлика в обиколките 36 мм.
Ако приемем, че вярното показание на километража е било при размер 205/55/16, то след като си сложил 17 цоловите гуми, следва да умножаваш показанието по коригиращ коефициент К = 1,018 (2020/1984) за да получиш реалното.
Между другото, моят ICS може да се калибрира така че, показинието да си бъде вярно с различни размери гуми. Но това само за ICS - а.
Xaхах, тоест и по тая сметка не излизат, Кольовите показания.
ecotronic
14-04-2012, 23:18
Xaхах, тоест и по тая сметка не излизат, Кольовите показания.
Налягането и по-точно деформацията на балона при различните размери също може да е причина затова да се разминават сметките.
thecleaner
14-04-2012, 23:24
Налягането и по-точно деформацията на балона при различните размери също може да е причина затова да се разминават сметките.
И галошките с които караше vs. чисто новите де ;)
По принцип най-добре е със 195-65-15. Взимате от Ланча Капа джанти. Най точен е киломтража / за да не ви глобяват де/ а пък и вози най хубаво.
Между другото един приятел ми каза че от София до Стара загора по магистралата ако завоите се взимат по-късата страна се съкращава разтоянието с 3км.
Pepko-Bepko
15-04-2012, 10:03
хаха вярно е и това,и на мен един бакшиш ми го спомена:)
old alfist
15-04-2012, 12:35
По принцип най-добре е със 195-65-15. Взимате от Ланча Капа джанти. Най точен е киломтража / за да не ви глобяват де/ а пък и вози най хубаво.
Между другото един приятел ми каза че от София до Стара загора по магистралата ако завоите се взимат по-късата страна се съкращава разтоянието с 3км.
Във Формула 1 карат с 13 цолови джанти и по идеалната линия, това е заради икономия - да не харчат много пари.
Абе вие не разбрахте ли,че няма италианска кола,която да и показва вярно борда,някои хора са баси конете с капаци:bash::bash::bash::bash::bash:
Dodo 155
15-04-2012, 19:43
Абе вие не разбрахте ли,че няма италианска кола,която да и показва вярно борда,някои хора са баси конете с капаци:bash::bash::bash::bash::bash:
Най-после едно смислено мнение по тази тема :clap2:
Батка, прав си , но може да не знаят, че карат италианки:tongue::rotfl: или са минали от някой немско към италианско и шока им идва в повече:dyrvo_v_kenefa:.
Linkestis
15-04-2012, 19:50
Батка, прав си , но може да не знаят, че карат италианки:tongue::rotfl: или са минали от някой немско към италианско и шока им идва в повече:dyrvo_v_kenefa:.
И ти се обади.....:clap2:
Специално пробвах - от Обзор и обратно --около 160 км една и съща колонка - разликата по борда беше по -малка от 70 милилитра....:afro:
Специално пробвах - от Обзор и обратно --около 160 км една и съща колонка - разликата по борда беше по -малка от 70 милилитра....:afro:
ОК а реално колко е разхода....................стига моля ви се,тея разходи които ги споменават тук някои хора са абсурдни,особено за кола която тежи 1400-1500 кг. :bg::bg::bg::bg::bg::bg::bg:
old alfist
17-04-2012, 21:23
Не е задължително някой да е карал немски амтомобил, за да бъде реалист и това, че си обичаме Алфите, не пречи да бъдем критични към тях.
ОК а реално колко е разхода....................стига моля ви се,тея разходи които ги споменават тук някои хора са абсурдни,особено за кола която тежи 1400-1500 кг. :bg::bg::bg::bg::bg::bg::bg:
Около 10/100 бензин.:drive:
ecotronic
18-04-2012, 14:37
Само да припомня на тези от Вас, които имате тази опция на ICS - а:
http://snimki.be//store/1/451334748852.jpg
Можете с промяната на стойността на този параметър, да си направите TRIP функцията да работи напълно коректно с всякакъв размер гуми.
Около 10/100 бензин.:drive:
В Бургас може,но я ела в Сф да те видим дали ще паднеш под 12-13 :drive::drive::drive::drive:
Сега на Колето като вземе да му опира някъде и да му стърже няма да смее да се обади.
Абе Миро, 5 човека наоколо караме с такива гуми и на никой не му опира нито стърже. И, вЕрвай ми, нямаше да ги препоръчваме из форума, ако си беше наша измишльотина, а не написано в книжката , а то е написано - даже и снимка на книжката ти сложих и пак не вЕрваш, Неверни :calc:
---------- Post added at 16:19 ---------- Previous post was at 16:06 ----------
За теб може да са глупости, но на мен не ми е все тая да отнеса някоя глоба за превишена скорост заради размера на гумите, както и едно 500лв.разлика в цена - някои хора работят цял месец за тези пари.
А кой те кара да превишаваш с 19 км/ч.?
Извинявай, ама е смешно да обвиняваш гумите, че ти дават 3 км/ч. разлика при положение, че те глобяват за превишение с 20 км/ч.!
---------- Post added at 16:30 ---------- Previous post was at 16:19 ----------
Разликата в диаметъра отговаря на точно 330 м разлика за 19 км. Ще трябва да смениш диоптъра :)
Разликата между обиколките на двата размера гуми е 3.454 см. Ако километражът отчита 19 км с 16-ките, значи колелата правят 9574.3 оборота. Същите обороти с 235/45/17 отговарят на 19.33 км - 1.74% повече. 19 км с 235/45/17 съответстват но по-малко обороти на колелата и километражът би трябвало да отчита 18.675 км.
old alfist
18-04-2012, 18:25
А кой те кара да превишаваш с 19 км/ч.?Коки, аз съм си направил сметка да си платя глоба до 20км./ч., а доста често настройват измервателните устройства да не отчитат до 20, а над тях, а то заради разни такива гуми ме щтрафосват яко.
ecotronic
18-04-2012, 18:38
Коки, аз съм си направил сметка да си платя глоба до 20км./ч., а доста често настройват измервателните устройства да не отчитат до 20, а над тях, а то заради разни такива гуми ме щтрафосват яко.
Тези 1.74%, които Коки е сметнал, са в рамките на грешката, която допускат и радарите и скоростомерите на колите.
Накратко - много може да се спори.
Но по-добре е да стоиш по-далеч от 20 километровата горница, че от опит знам, че с катаджия на глава не се излиза.
Коки, аз съм си направил сметка да си платя глоба до 20км./ч., а доста често настройват измервателните устройства да не отчитат до 20, а над тях, а то заради разни такива гуми ме щтрафосват яко.
:roll2::roll2::roll2:
ecotronic
18-04-2012, 20:14
Цялата тази дискусия ме подсеща за един въпрос, който ми се върти из главата от известно време:
Знае ли някой каква е точно законовата постановка относно ограниченията на скоростта? По-конкретно ако имаме знак за ограничение, кога сме в нарушение? Ако автомобилът е подминал знака, или ако само част от автомобила се намира след знака?
Преди да се засмеете на тази моя дребнавост, ще Ви опиша следната ситуация.
Софиянци знаят за снимачката, която се намира на цариградско шосе преди орлов мост в посока центъра (ограничение 50 км/ч)
Та аз разполагам със снимка, на която сме моя милост и управлявания от мен автомобил и респективно наложена глоба от 100 лв., заради това, че съм се движил със скорост 71 км/ч.
На снимката ясно се вижда, че знакът се намира на нивото на предната колонка на колата.
И сега разсъждавам:
Ако допуснем, че спирачният ми път на сух и равен асфалтов път е 70 м (той със сигурност е по-малък), то грубата сметка показва, че ако в момента в който ме е снимало фотото, съм рипнал на спирачката, то за 3 м изминат път (толкова колкото беше необходимо за да премине цялата кола отвъд знака), скоростта ми щеше да бъде 68 км/ч и нямаше да подлежа на тази глоба.
Очевидно въпросната снимачка е настроена да снима в "златния" участък от зоната с ограничението.
Радарите тип ТР-4 имат два режима на обхват 150м и 300м.
Та ако патрулка с такъв радар е застанала на 100м след знака и те засече, първо питаш най любезно на кои режим е(в случая със 100м не е от значение, но ако са застанали на 250м и са на режим 150 гориш), и като вече знаеш ако ти се занимава почваш да мериш.....
Предполагам че и с въпросната камера е същото, има обхват и ако знака е в рамките на обхвата то си си в правото, но ако знака е преди зоната на обхвата гориш. Провери често никои не ги мисли тия неща набиват знак ама дали е по правилата всичко....
Коки, аз съм си направил сметка да си платя глоба до 20км./ч...
Мислиш ли че не знам :) Ясно, ама замен няма скоростомер на сериен автомобил, на който да се довериш с точност до 1 км/ч. По-скоро разликата с реалната може да е 10 км/ч.
Аз моя скоростомер не съм го сравнявал с Жи Пи Ес, но минавам редовно покрай един от тези радари, които ти показват скоростта на едно светещо табло. Намира се близо до нас и съм минавал стотици пъти покрай него със сегашните гуми - 235/45/17 и винаги ми е показвал по-малко от скоростомера.
---------- Post added at 19:41 ---------- Previous post was at 19:37 ----------
Цялата тази дискусия ме подсеща за един въпрос, който ми се върти из главата от известно време:
Знае ли някой каква е точно законовата постановка относно ограниченията на скоростта? По-конкретно ако имаме знак за ограничение, кога сме в нарушение? Ако автомобилът е подминал знака, или ако само част от автомобила се намира след знака?
Преди да се засмеете на тази моя дребнавост, ще Ви опиша следната ситуация.
Софиянци знаят за снимачката, която се намира на цариградско шосе преди орлов мост в посока центъра (ограничение 50 км/ч)
Та аз разполагам със снимка, на която сме моя милост и управлявания от мен автомобил и респективно наложена глоба от 100 лв., заради това, че съм се движил със скорост 71 км/ч.
На снимката ясно се вижда, че знакът се намира на нивото на предната колонка на колата.
И сега разсъждавам:
Ако допуснем, че спирачният ми път на сух и равен асфалтов път е 70 м (той със сигурност е по-малък), то грубата сметка показва, че ако в момента в който ме е снимало фотото, съм рипнал на спирачката, то за 3 м изминат път (толкова колкото беше необходимо за да премине цялата кола отвъд знака), скоростта ми щеше да бъде 68 км/ч и нямаше да подлежа на тази глоба.
Очевидно въпросната снимачка е настроена да снима в "златния" участък от зоната с ограничението.
Случката е интересна, но според мен, за да спазиш закона, трябва предната броня да мине покрай знака с не по-висока от позволената скорост.
---------- Post added at 19:45 ---------- Previous post was at 19:41 ----------
Тези 1.74%, които Коки е сметнал, са в рамките на грешката, която допускат и радарите и скоростомерите на колите...
Именно заради тази грешка, за по-малко от 10 км/ч. превишение никой не те глобява. Един единствен път са ми писали фиш за 10 лв за точно 10.00 км/ч превишение на магистралата. Това означава, че се допуска скоростомерът ти да лъже и ти да караш с 10 км/ч. по-бързо. Но опитът показва, че почти всички скоростомери на почти всички коли лъжат в обратната посока. Това се прави от производителите нарочно
Linkestis
19-04-2012, 19:57
Специално за Олд Фокс..натоварена с 480кг. камъни,две деца и жена с багаж.Не е опряла никъде!
93052
------------
камъните са мерени на кантар :)
Специално за Олд Фокс..натоварена с 480кг. камъни,две деца и жена с багаж.Не е опряла никъде!
93052
------------
камъните са мерени на кантар :)
Тва на Радко джантите ли са бре?
Linkestis
19-04-2012, 23:04
Мне нямат нищо общо :)
Това вече е съвсем друго нещо и е съвсем нормално, но гъзарията не мори, а мъчи
Ако могат гъзарчетата и 20 цолови ще сложат ама не могат да намерят
20-06-2013, 13:24
Ако могат гъзарчетата и 20 цолови ще сложат ама не могат да намерят
Щото от 8 мнения всичките 7 са ти реклама,а последното лишено от смисъл.
Компренде?