View Full Version : Осветление на таблото на 145
Колеги здравейте. Имам Алфа 145 1.4 TS junior 98-ма година.
Реших да си смена оригиналната подсветка която е зелена с червена. За целта купих диодна лента и свалих успешно лайсната пред стаклото и след това цялата конзола. Разглобих я до основи и установих, че самия циферблат е зелен и отзад какъвто и цвят да сложа няма да получа желания ефект. Сглобих си всичко докато разуча от колеги как да постъпя за да разкарам зеления цвят, но забелязах, че е спрял да ми работи индикатора за дългите светлини. Не съм пипал диодите на уредите долу. Вчера работеше след сглобяването, тази вечер забелязах, че не свети като пусна на дълги. Сигурен съм, че след като си сглобих всичко индикатора работеше.... Някакви идеи имате ли какво се е случило??? И ако някой има идея или го е правел нека ми каже и зеления цвят как да махна.
Ще съм много благодарен.
http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=51194&highlight=%F2%E0%E1%EB%EE
Малко са се позатрили снимките, ама мисля че ще ти стане ясно.
По втория ти въпрос - индикацията за дълги е с крушка, може да е изгоряла, или просто да си я разместил в цокъла.
http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=51194&highlight=%F2%E0%E1%EB%EE
Малко са се позатрили снимките, ама мисля че ще ти стане ясно.
По втория ти въпрос - индикацията за дълги е с крушка, може да е изгоряла, или просто да си я разместил в цокъла.
Хиляди благодарности колега за бързия отговор. От 1 час търсех из форума и не намерих нищо. Утре ще пробвам и или ще счупя нещо и ще зимам от морга нова конзола или ще стане както трябва. Аз обаче останах с впечатление, че лентата с индикациите долу за фарове, ръчна. масло и всичките уреди заедно с индикатора за дългите - всичко е с запоени за платката диоди... Сигурен ли си, че специално дългите са с крушка. Надявам се да е така, че иначе става по сложно.
Наистина индикаторите са с диоди, но специално за дългите е крушка ;)
Наистина индикаторите са с диоди, но специално за дългите е крушка ;)
Мерси много. Олекна ми. Сега нямам търпение да дойде утре да започна работа. Имаш една бира с цаца от мен колега :) Иначе ето едно клипче на което се забелязват таблото и вратите. Миналия ден си ги тапицирах сам и много ми харесва как се е получило. :)
http://vbox7.com/play:ac0fa004ad
Хареса ми, сега разбирам защо искаш червена подсветка ;)
Това е бившата ми 146-ца:
http://clubalfaromeo.com/forum/album.php?albumid=113
Хареса ми, сега разбирам защо искаш червена подсветка ;)
Това е бившата ми 146-ца:
http://clubalfaromeo.com/forum/album.php?albumid=113
Големи красавици са :)
nikolchoni
19-04-2012, 15:42
Колеги, трудно ли се стига до свалянето на тези диоди? Може ли с няколко по-прости думи да обясните стигането до тях, да знам дали и аз да си направя малко подобрение. :)
За кои диоди по-точно? На таблото, или по копчетата?
nikolchoni
19-04-2012, 18:15
За кои диоди по-точно? На таблото, или по копчетата?
Извинявай, на таблото.
Колеги, искам да споделя постигнатото от мен днес. След много нерви, мазол от шкуркането, белег от поялника и няколко часа занимавка издокарах положението.
Разглобих всичко из основи. После отлепих циферблатите. С водна шкурка 1000 изтърках оригиналното зелено фолио.93054
93055 93056 93057.
Диодната лента мислех да я разположа в кръг с цифрите, но пластмасите не ми позволиха равномерното и разпределение и се принудих да я увия около моторчетата с диодите на вън. 93058 93059
После им хванах ток от местата на оригиналните крушки и сглобих 93062 93063
И естествено накрая всичко хубаво, но се появи сериозен проблем. Забелязах, че дисплейчето на километража не ми работи.... Някакви идеи???
...
И естествено накрая всичко хубаво, но се появи сериозен проблем. Забелязах, че дисплейчето на километража не ми работи.... Някакви идеи???
Ами първото което ми идва наум е да питам как направи неговата подсветка?
Ами първото което ми идва наум е да питам как направи неговата подсветка?
Него не съм го пипал. То си стоеше на платката през цялото време, а аз си работех по циферблатите и пластмасите около тях. Накрая само ползвах платката да хвана ток за диодите. Дисплея не съм го пипал. Но съм махнал абсолютно всички оригинални крушки. Само за индикацията на дългите оставих.
Него не съм го пипал. То си стоеше на платката през цялото време, а аз си работех по циферблатите и пластмасите около тях. Накрая само ползвах платката да хвана ток за диодите. Дисплея не съм го пипал. Но съм махнал абсолютно всички оригинални крушки. Само за индикацията на дългите оставих.
Ами зад дисплея има крушка, която го осветява ;) Щом си я махнал ....
Забеляах, че има тема относно този дисплей и крушката. И доколкото разбрах старото и новото табло има разлика. Моята кола е 98 година с кръглите духалки. 93104
На новото табло дисплеят е бял с черни цифри (на колите с външен фейс) Ти си със старото.
На новото табло дисплеят е бял с черни цифри (на колите с външен фейс) Ти си със старото.
Аха. Ясно... А аз мислех, че това ,че съм с кръглите духалки значи че съм с новото. Един мой приятел с QV ми беше казал преди време, че мойта е няква междинка. Еми значи утре ще си сложа крушката зад дисплейа и сичко ще е наред да се надявам. Иначе много ми харесва как се получи цвета. В момента докато беше разглобено се замислих да си сложа бели циферблати. Но сичко разглобено и чака да го сглабям и си казах ''ае ае като си купя QV ще го направя с бели ся тва ще си е с черни'' :)
alfa boy Qv
20-04-2012, 01:18
Даваи братле ти каза и ги направи друг цвят а ???:clapping:
Даваи братле ти каза и ги направи друг цвят а ???:clapping:
Бат Емо душата ми излезна ама стана :) Ся остава само утре да подкарам дисплея да тръгне и да си коригирам малко стрелката на скоростомера, че като съм я слагал одеве и съм я забил малко надолу и ся ми показва с около 10-15 км по малко от реалното.
Сложих си крушката и дисплея светна.
Благодарности !!!
---------- Post added at 13:53 ---------- Previous post was at 13:51 ----------
Но свети зелено. Как да го направя и него червено? Не е ли самия цвят на LCD-то зелен? Ако е така възможно ли е да се смени изобщо?
трябва да разглобиш дисплея. това става като откопчаеш черната рамка отгоре. в задната му част ще видиш зелено полупрозрачно фолио. трябва да го замениш. подобни фолиа има в книжарниците в различни цветове във формат А4 на бройка.
трябва да разглобиш дисплея. това става като откопчаеш черната рамка отгоре. в задната му част ще видиш зелено полупрозрачно фолио. трябва да го замениш. подобни фолиа има в книжарниците в различни цветове във формат А4 на бройка.
Мерси колега. При първа възможност като имам време ще го разглобя и ще видя.