View Full Version : Дръжката на шофьорската врата не работи - ремонт
bonevski
19-04-2012, 18:34
Въпросът ми е: Как е свързан лоста отварящ бравата към дръжката?
В стари теми е писано че на дръжката има ухо което задвижва лоста.Ако някой има снимка на свалена дръжка и я качи ще му бъда много благодарен.
my_power88
19-04-2012, 20:15
и аз искам да разбера нещо по въпроса колега,
и мен ме тормози едната врата,опитах се да регулирам пантата,която е на купето,а явно проблема е в самата врата,а пък отвътре си се отваря много леко както си требва и незнам кво да я правя,
(не е пропаднала вратата)???
колеги които иска да ми пише на скаип darkbeat1 да обясня къде е проблема и как се решава а после вие ще побликувате в темата
bonevski
20-04-2012, 18:43
Днес ремонта започна със сваляне на кората:
- необходими инструменти:
1 Права отверка
2 Отверка звезда
3 Шестограм
Следват снимки:
Пропуснал съм да снема свалянето на високоговорителя/държи се на 4 болта/ и панела за ел.огледало.
пп Важно: джоба който е в долната част се сваля заедно с кората /която остава да се държи на щипките -5 броя/
След свалянето на кората се видя и повредата за която пуснах темата: лостчето което свързва дръжката с бравата беше откачено откъм страната на дръжката.
И по точно дръжката наистина има ухо в което влиза щипка под прав ъгъл, а в нея и ухото лостчето.Именно тази щипка се беше счупила и лоста се беше извадил от ухото.
Не посмях да сваля дръжката защото можеше да се счупи и затова свалих бравата с отверка еврейска звезда.В долната част на лостчето,/която контактува с бравата/ също има такава щипка извадих я и сложих на местото на счупената, а на нейното място винт с гайка да обере луфта.
- следват снимки:
killuminati
22-04-2012, 10:02
аз намазах с поксипол лостчето и ухото. вече доста време нямам ядове.
my_power88
24-04-2012, 17:49
как точно го изкарахте тоя шибан механизъм,много време се мъчих и се отказах,беше ме страх да не прецакам неещо по централното,а пък и релсата за стъклото ми пречи......???
bonevski
24-04-2012, 19:04
Долният водач /релсата на стъклото/ се държи на два болта, развиваш ги при вдигнато стъкло и го сваляш.
Горният водач които започва на нивото на бравата продължава като гумено уплътнение на стъклото /при мен беше срязано горе в ъгъла/ го извадих при спуснато стъкло.
Откачаш лоста идваш от ключалката /бялата пластмаса/ и сваляш бравата.
За по добър достъп до дръжката - развиваш двата болта под нея от външната страна на вратата.
С малко търпение и много псувни нещата ще станат.
пп Обърни внимание на червените стрелки на снимката.
my_power88
24-04-2012, 19:53
мерси колега,нямаш ли и снимка на механизма какво си поправил,
за да знам каде да пипна,че така кат мен кадет несам пипал такова нещо ще има се мотам и да правя двойни работи като днес...?
bonevski
25-04-2012, 16:50
Колега като задаваш въпроси,моля уточнявай какъв ти е проблема,ако е като моя има снимка на причината /счупената щипка/ и решението замяна със здрава.
С това мисля,че темата е приключена: http://www.alfa145.com/upload/Alfa14...boot%20146.PDF (http://www.alfa145.com/upload/Alfa145Manual/Volume%202/doors%20bonnet%20boot%20146.PDF)
PEPI-2ALFA
10-11-2012, 21:53
Добавям малко снимки и от моя ремонт. Проблема беше счупена щипка на лостчето от дръжката до бравата. Имах стара резервна, но се оказа, че е малко по-различна. На снимката се вижда разликата между двете щипки. Сложих здравата откъм дръжката (там отвора е в пластмаса, която е по-дебела), а старата от друга брава сложих на бравата. Там влиза в по-тънък метал и за компенсация имаше пластмасова шайба. Явно не само за компенсация на дебелината, а и защото отвора в бравата е елипсовиден и щипката излиза. С шайбата не излиза. Наложи се да изпиля и бравата и новата метална шайба. За да стигна до дръжката махнах долния водач на стъклото, свалих стъклото до долу, извадих го с лек напън от горния водач и извадих самия горен водач от рамката на вратата. Външната лайсна на вратата също извадих на риск.
Добавям малко снимки и от моя ремонт. Проблема беше счупена щипка на лостчето от дръжката до бравата. Имах стара резервна, но се оказа, че е малко по-различна. На снимката се вижда разликата между двете щипки. Сложих здравата откъм дръжката (там отвора е в пластмаса, която е по-дебела), а старата от друга брава сложих на бравата. Там влиза в по-тънък метал и за компенсация имаше пластмасова шайба. Явно не само за компенсация на дебелината, а и защото отвора в бравата е елипсовиден и щипката излиза. С шайбата не излиза. Наложи се да изпиля и бравата и новата метална шайба. За да стигна до дръжката махнах долния водач на стъклото, свалих стъклото до долу, извадих го с лек напън от горния водач и извадих самия горен водач от рамката на вратата. Външната лайсна на вратата също извадих на риск.
А как успяхте да откачите лостчето за лкючалката?
и аз на скоро сменях бравата с дръжката..
gps_07 с яко дърпане и се моли да не се счупи ;)
PEPI-2ALFA
18-11-2012, 07:55
gps_07 с яко дърпане и се моли да не се счупи ;)
Да, аз използвах дълга отвертка за лост. Там е ябълковидно съединение. Пръснах малко WD40 за по-лесно. После сглобяването само с ръка.
именно аз с клещите дърпах... ;) :shoot: