PDA

View Full Version : Тече хидравлично масло?!

vankichaaaa
29-04-2012, 02:42
Колеги карам си колата и по пътя Варна-Добрич влязох в един кратер, много СИЛНО изчатка колата. Гумата и джантата даже не са и за вторични суровини толкова са зле.Прибрах се с патеричката, след около 2 часа слязох до колата да си прибера СД-то и що да видя точно пред патеричката (предна лява) огромна локва най-вероятно от хидравлично масло. Въпросът ми е какво е станало, от къде е тая локва с масло за да знам какво да правя?! Сигурно точно тази тема не е за тук защото се знае от къде идва това масло и на какво се дължи тази голяма локва, но уви не разбирам а следващите дни са НЕ-работни и нямам идея но доста се SAD-нах като видях колата в това състояние..Дали пък не е нещо за което не бива да се притеснявам толкова..
МОЛЯ КОЛЕГИТЕ КОИТО ЗНАЯТ ИЛИ ПОНЕ ПРЕДПОЛАГАТ ОТ КЪДЕ ЗАЩО И КАК Е ДОЩЪЛ ТОЗИ ТЕЧ (колата е 145 1.9жтд)
Благодаря Ви!!
Поздрави

kolev
29-04-2012, 07:28
като имаш в предвид че хидравличната течност е около литър, лягай под колата и гледай дали не си хакнал картера.

vankichaaaa
29-04-2012, 13:55
Как може теча да е пред гумата, и да е хидравлично масло , а да идва от картера където там маслото е моторно....

martyy
29-04-2012, 21:45
Ако ти е напръскан джантата и калника може да е пробит или скъсан маншон, но щом имаш локва неможе да е от маншона. Провери дали тие спаднал хидравличното масло, може да си изкривил рейката и дати е протекло.

Sent from my GT-I9001 using Tapatalk 2

vankichaaaa
29-04-2012, 23:59
НЕ! Оказа се че теча е точно от другата страна на картера (в дясно от него) и тече Масло! Дали пък не е скоростна кутия (полуоска ит.н)

kolev
30-04-2012, 07:50
ами знаеш ли къде ти е щеката за маслото на двигателя :p
виж какво показва и ако е ок, развиваш пробката на скоростната и мериш колко масло ще източиш.

Shider
30-04-2012, 09:39
На тая кола има нивомерна щека и на скоростната кутия - отзад на диференциала.
Ако е спукан картера на двигателя - (поне от личен, че и доста чужд опит) бързо ще остане без масло и ще светне лампата - което очевидно не се е случило.
Ама се чудя от вчера следобед защо трябва да гадаем, а не я качиш на някой канал, или друго що годе удобно място и да видиш за какво иде реч???

П.п. Точно пред предна лява гума е интеркулерът - има ли вероятност да си го ударил и да изтича събраното в него масло (въпреки, че се очаква то да е катранено черно)?

vankichaaaa
30-04-2012, 15:44
Със сигурност маслото не е от двигателя, не е спирачно, не е и хидравлично, а маслото е трансмисионно един вид от скоростната кутия. Проблема е че изтече ( и продължава да тече) и не искам да я паля и да карам така. Учудващото е как може колата да влезе в такава голяма дупка и да почне да тече масло от скоростната кутия..Дано е семеринг или нещо от което няма да ме боли джоба не мога да разбера от какво е освен да снимам точно от къде тече и да публикувам снимката тук?

vankichaaaa
30-04-2012, 16:46
Ето и снимките, снимал съм възможно най-разбираемо

Shider
30-04-2012, 21:57
Изглежда като да е от семеринга на полуоската. Може би не само гумата и джантата са щета при минаването през дупка... Възможно е и нещо по окачването да е поддало. Може и само с наместване на полуоската и доливане на масло да се реши проблема, но така във форума няма как да се каже категорично.
Колега, бръкни до щекичката и виж дали и колко е останало. Принципно не е фатално да я палиш без масло в скоростната кутия - както и да я придвижиш лекичко някъде наблизо...

Cardinala
02-05-2012, 13:37
И при мене капе доста масло от кутията някъде, но ми подлизва повече по картера на мотора и не мога да видя откъде е точно! Проблемът се търси!

Cardinala
02-05-2012, 16:28
Проблемът беше локализиран и отстранен! Оказа се, че на втори цилиндър тече от тръбичката на инжектора! За щастие имам друга и я смених и сега всичко е 6!

vankichaaaa
05-05-2012, 12:45
И моят е решен, оказа се семеринг на скоростната кутия и от там е изтекло маслото

nikit087
09-05-2012, 07:12
Е щом е било от 1 семеринг значи всичко е ок....Радвам се като нещата се оправят по лекия начин :)

b0jo
12-12-2013, 13:20
хидравличното масло с какъв цвят е,защото и при мен се появи теч, долу в дясно и всичко е уплискано.При мен капе нещо прозрачно леко жълтеникаво, в първия момент реших че е нафта, но под декоративния капак всичко е сухо.

stamenov_go
26-01-2014, 19:33
Здравейте колеги.Някой да е сменял хидравличното масло?Как става?Колата е 146 1.6 БОКСЕР.

tonov
26-01-2014, 19:56
На канал става най-лесно. Откачаш маркуча от серпентината за охлаждане отпред вляво, изчакваш да изтече колкото може, след което няколко пъти въртиш пълно ляво-дясно волана (без да палиш) та да изхвърли всичко. После закачаш обратно маркуча и наливаш новото масло. И пак няколко пъти ляво-дясно да обезвъздуши.

stamenov_go
30-01-2014, 22:30
Благодаря!