View Full Version : ALFA 166 ИЛИ KAPPA ДА ИЗБЕРА???
Здравейте!
От няколко месеца съм решил да сменя "старата" кола.
Имам впредвид да разкарам най сетне Пасата.
Четах, гледах по автосалоните, търсих мнения, и на финала : KAPPA vs ALFA 166
Много ми харесват тия двете.
Нямам наклон към бензин или дизел.
Ама вече не ми се чака и се ровя с часове в нета всеки ден за новата си кола.
Помогнете с мненията си :-)
Не изчетах целия форум затова извинете ме ако вече я има и тая тема.
Ще попитам същото и в Ланчия форума за което искрено се извинявам на Алфа феновете.
Не е проява на неуважение. http://clubalfaromeo.com/forum/./images/smilies/icon_smile.gif Търся си Колата. http://clubalfaromeo.com/forum/./images/smilies/icon_smile.gif
Дилемата ти е все едно Мерцедес или БМВ - шофьорите на тези коли са просто коренно различни. 166 и Капа са със сходна техника, като усещане обаче нямат нищо общо. Качи се в едната и в другата и ги покарай, след това няма да имаш нужда от мнението на никой ;)
Murderer
30-04-2012, 22:10
Дилемата ти е все едно Мерцедес или БМВ - шофьорите на тези коли са просто коренно различни. 166 и Капа са със сходна техника, като усещане обаче нямат нищо общо. Качи се в едната и в другата и ги покарай, след това няма да имаш нужда от мнението на никой ;)
Колегата много точно те съветва какво да направиш:clap:
а и ако все още имаш колебания коя да бъде "избраната", направи 1-2 кръгчета из квартала с всяка от тях и по начина как те гледат хората(гъделичкайки егото ти) вече
няма как да сбъркаш в избора си ;)
Защо Капа а не Либра?
Алфата е с по-скъпо окачване, но се усеща по-добре на пътя.
Коя е твоята най-добре ще разбереш като се качиш вътре.
Големи коли с две-три кръгчета в квартала трудно ще ги усетиш. Много трудно ще намериш запазена Капа. Все пак колата се произвежда от 94-та до 2000 г.
Може би сте прави. Ще опитам да намеря и да покарам двете коли за да изградя някакво мнение по въпроса. Проблема е че не са масови и ще е трудно. По автосалоните във Варна са едни ... абе зле са.
Питам за вашето мнение за да имам и друго освен моето все пак. Няма да ми навреди. Пък и не вярвам да се мина кой знае колко с избора на едната или другата. Така мисля сега. Стига да намеря запазена все пак.
Кажете ми пристрастията си моля :-)
А и търся кола след 2000г. Така че ако щее капа ще е от последните, и както казва 1 познат :
По добре от последния випуск на предходния модел отколкото първи випуск на следващия...
По автосалоните във Варна 166-ците обикновенно отлежават доста време,та е добре някой като Пинифарина да погледне колата преди да я платиш,че после да не викаш неволята.
546? Абе днеска и аз това забелязах. Даже не ги бяха и позабърсали.
Май няма да купувам от Варненски автосалон.
И кво ся? ... Нещата май не стават по розови ,а аз не ща вече немска или френска кола, а за японска да не говорим. Имам и 1 такава.
Има една дето е що годе читава, ама е с шестак в коша,иначе я смъкнаха на три бона.ако ти е по джоба толкова бензин мога да ти кажа в коя къща ръждясва,но утре вечер чак.
Не е проблем щото ще и сложа газово ако няма. В района ли е?
И тоя мотор сполучлив ли е, че не знаех че имат и такъв?
Ами в някоя от къщите под кайсийката е. Мотора е сполучлив,но да караш шестак на газ ми се струва, че ще ти излезе в пари колкото на нафта,а жтд то е безгрижно наистина,само дето трака. Та ако те бърка тунджата търси дизел или четири цилиндъра бензинка.Колата е на дневната ми смяна,докара я е от германия миналата година и от тогава седи по автосалоните щото я даваше скъпо,трябва да е с два комплекта джати и гуми,ако не ги е продал и заради това да е смъкнал цената,има хубава кожа и не е карана въобще тук.Лошото е, че не я е регистрирал и не са платени застраховки,преглед ,няма номера и т.н.така ,че с обслужването ще стъпи поне на четири бона.Добре е да вземеш с теб Пинифарина,да я види грешки дава ли,щото стои поне половин година.Утре ще го питам в коя къща е и ще ти пиша.Мисля ,че не е обявена по сайтовете.Тел. на собственика е 0878762096 Евгени се казва,а на Пинифарина е 0888757558 Иво.
SandoOne
01-05-2012, 10:16
и в капа и в 166 съм се возил спорред мене 166 2.4 жтд е най - добрия избор както и да го гледаш под 9 няма как да харчи освен с мапване и пак не е сигорно на бензин или газ просто под 14 няма да падне така че ... и двете коли са добри въпроса както са казали по горните постове дали искаш италианско БМВ или италиански мерцедес
Здравейте!
Ще попитам същото и в Ланчия форума за което искрено се извинявам на Алфа феновете.
Не е проява на неуважение. http://clubalfaromeo.com/forum/./images/smilies/icon_smile.gif Търся си Колата. http://clubalfaromeo.com/forum/./images/smilies/icon_smile.gif
Аз също много се колебаех м/у 166 и Капа в началото. Капата е много голяма, комфортна и здрава кола, много добър климатик абе хубава кола, НО стара.Бензиновите двигатели харчат много, двулитровият двигател е 5 цилиндров и цената на газовата уредба е по-висока. Както и да го гледаш и да мислиш 166 е по-добрият вариант.Огледай се за Либра ако искаш или взимай 166.
Мноооооооооого по-трудно ще намериш хубава Каппа, иначе според мен е по-добрия избор.
То зависи и какво искаш от колата де - 166 ще ти даде различно усещане, както вече казаха колегите ;)
Pepko-Bepko
01-05-2012, 14:19
Имал съм и двете коли.Мога много да пиша по темата.Капата е по-широка и просторна вътре,окачването и е в пъти по-здраво и по-евтино от на 166,но просто е демоде вече.По принцип за такава голяма кола желателно да е на нафта.На капа просто подминавай ТДС моторите.Бензиновия петак на Капа пасва мн по-добре от колкото ТС на 166 които е в пъти по капризен от на Ланчия.Изобщо за този размер коли най-добре пасва ЖТД мотора.Алфата е с доста капризно и скъпо окачване ....Във Варна всички автосалони са цифромани.Читава кола за мен е да я купиш от някои които я е регистрирал тук и успее да ти докаже че е сменил най наложащите части.Моя съвет е да търсиш по форумите.
leketo84
01-05-2012, 19:30
И аз съм имал и Капа , а сега 166 и съм доволен и от двете ! Разликата е там е че Капата е по-ретро и за по улегнали , затова я смених с 166-та ! ! !
Колата за която писах вчера може да видиш автокъща "Луцифер "под кайсиева градина.
Здравейте пак,
мерси за ценните съвети :-)
Явно няма да е лесно,
едната кола дава едно а другата друго.
Явно няма да се брза че ще се натреса на някой ...
Леко везната клони към Капа JTD засега, само да я намеря читава. Търся семейна кола и май по се вписва. И много мразя да правя окачване често. С пасата хич не ми се налага да внимавам за дупки, а с алфата ще трябва да се превъзпитавам според вас.
546? Ще ида да я видя тая алфа дето казваш.
Не за да я купувам. Да я усетя. Тоз шестак обаче леко ме тревожи. С тез много коньове ти ми подсказа че разхода няма да е 10/100.
Днеска скокнах в 2 Капи. :-( И двете с удари и външно зле. Раздрънкана работа.
nightroller
01-05-2012, 21:44
Здравейте пак,
мерси за ценните съвети :-)
Явно няма да е лесно,
едната кола дава едно а другата друго.
Явно няма да се брза че ще се натреса на някой ...
Леко везната клони към Капа JTD засега, само да я намеря читава. Търся семейна кола и май по се вписва. И много мразя да правя окачване често. С пасата хич не ми се налага да внимавам за дупки, а с алфата ще трябва да се превъзпитавам според вас.
546? Ще ида да я видя тая алфа дето казваш.
Не за да я купувам. Да я усетя. Тоз шестак обаче леко ме тревожи. С тез много коньове ти ми подсказа че разхода няма да е 10/100.
Днеска скокнах в 2 Капи. :-( И двете с удари и външно зле. Раздрънкана работа.
хм ... ами логично - Капите са стари и раздрънкани - но като замисъл са добри автомобили даже много добри проблема е че и 166 да търсиш пак ще намериш само зомбита ... ако искаш Капа покарай малко - колата е като 166 има същия монокок почти същия мотор но е с по-комфортни настройки - което значи много или нищо зависи дали ги усещаш тези неща - щото ти си карал Пасат а това в сравнение с Капа и 166 си е каруца ама пълна ... така че натрупай опит и търси читава кола от двата модела - това е въпроса - дали ще намериш :) ако имаш късмет, ще караш истинска кола ако не ... по добре си вземи нещо друго.
Pepko-Bepko
01-05-2012, 21:56
Колега 546 колата за която говориш в автосалон Луцифер се продава от около 3 години вече и цената и на времето беше от 8500 ако не се лъжа.В момента се продава на 3500 от автосалона и на около 3000 лева от собственика зависи на кого ще се обадиш.Предното стъкло и е счупено и е доста поръждясала.Ня пръв поглед дисковета и накладките и са аут....Каква и е последната цена ако не е тайна?
nightroller (http://clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=4393) високо ценя мнението ти щот инак не трябва да вярвам и на очите си, а и те ми приказват същото за съжаление.
Ама знаеш ли колко марки коли разгледах около 2000-дната година? Все трошляци. Или някой да ми каже читава марка и модел около тая година?
Ми надали. Всичко е някакъв вид компромис и пристрастие. А ако се и бърза, ... хоп греешкаа.
:smile:
Дано да имам късмет.
nightroller
01-05-2012, 22:23
nightroller (http://clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=4393) високо ценя мнението ти щот инак не трябва да вярвам и на очите си, а и те ми приказват същото за съжаление.
Ама знаеш ли колко марки коли разгледах около 2000-дната година? Все трошляци. Или някой да ми каже читава марка и модел около тая година?
Ми надали. Всичко е някакъв вид компромис и пристрастие. А ако се и бърза, ... хоп греешкаа.
:smile:
Дано да имам късмет.
пожелавам ти късмет истински!!
значи на прав път си да търсиш тези коли но просто трябва много да търсиш и очите ти да са не на четири ами на шестнайсе - принципа е следния - купуваш истинска кола на висока начална цена и само я караш поддържаш или купуваш кола на ниска продажна цена и я правиш да стане технически ок, зависи кой път ще избереш и двата пътя са хубави, само при втория е малко като хоби цялата работа но е за предпочитане поне за мен (въпреки че аз следвах първия начин)
georgi_pg
01-05-2012, 23:19
Здравейте!
Не го мисли, търси 166 JTD. Ако обаче си пенсионер, може да погледнеш някоя капа.:smile:
Колега 546 колата за която говориш в автосалон Луцифер се продава от около 3 години вече и цената и на времето беше от 8500 ако не се лъжа.В момента се продава на 3500 от автосалона и на около 3000 лева от собственика зависи на кого ще се обадиш.Предното стъкло и е счупено и е доста поръждясала.Ня пръв поглед дисковета и накладките и са аут....Каква и е последната цена ако не е тайна?
Хм.на мен ми разправя друго,как я докарал на ход,колко стегнато и много вървяла и т.н.,но явно е една и съща кола.При мен кара дневна смяна на таксито от половин година и от тогава ми е казал, че има алфа за продаване,преди няколко месеца ми иска зарядно,че и бил паднал акумулатора,а някой искал да я купува.Тогава търсеше 3500-3700.Сега на 3000 ще я даде,но толкова седяла кола ще има проблеми дори и да са я припалвали всяка седмица,ако и да е била в отлично състояние.Утре ще го разпитам по-подробно.
Преди 1-2 години гледах една капа в тони-м беше в уникално състояние отиди и я потърси там
Ще звънна , но като че ли 2 години да е стояла ще са множко.
Предпочитам да намеря кола която се ползва и е в движение.
Ще видя какво е дереджето все пак ако е още там де. Или може да имат друга.
Мерси за жокера :smile:
endeavour
02-05-2012, 19:58
Колега,извинявам се за включването,ама ти сериозно ли след пасат ще си купуваш капа или алфа:wow: Наясно ли си ква е разликата?
Колега,извинявам се за включването,ама ти сериозно ли след пасат ще си купуваш капа или алфа:wow: Наясно ли си ква е разликата?
Що, няма ли огромна разлика в поддръжката между Пасат2 или 3, какъвто предполагам, че кара човека и Пасат 4/5/6? Щото окачването на последните 3 варианта на оная немска щайга е всичко друго, но не и здраво и евтино ;-)
Каквото и да е, по-добре си го внеси по поръчка, за предпочитане от Германия или Швейцария. Ако бюджетният ти лимит е 4-5 бона определено се насочи към Капа или Либра, хем ще останат и за почерпка. :super:
Всъщност Пасата с кеф ще го сменя. Не че е лош.
Дори много си го бива . Ама може ли само с едни обувки цял живот?
Как ще знам че има и друго ако не опитам?
И кво ще науча ако си карам само пасата и не пробвам нищо друго?
Можеш ли да научиш нещо ако не правиш нищо?
Най много да загубя някой леф и малко време ако нямам "късмет" с новата кола. :-D
Но пък ще си намеря и нови приятели :-D:-D
Важно е да се изяснят няколко неща.
Какви пари си готов да отделиш за колата?
Колко ще караш и за какво ще я ползваш?
Каква годишна потдръжка си готов да понесеш?
Важно е да се изяснят няколко неща.
Какви пари си готов да отделиш за колата?
Колко ще караш и за какво ще я ползваш?
Каква годишна потдръжка си готов да понесеш?
Ми да речем че има някой леф и за по засукана кола :-)
Карам около 15х. км годишно като половината са ми градско във Варна.
Ще се ползва изцяло като семеен автомобил, и за това гоня комфорт и удобство което Пасата не ми дава.
По отношение на поддръжката вече имам проблем. Мога да понеса и много, и малко НО предпочитам да е малко. Като за семейна кола тя трябва предимно да служи на семейството ми и мен без много много да се обажда :-) Поддържам си колите, и пример мога да дам но надали ви интересува :-)
За туй реших да пробвам с Капа, стига да я открия . Е може и да го обсъдим. За мен ще е полезно.
Поздрави
i.ganchev.ganchev
03-05-2012, 12:17
Тъй като гледам по писането ти, сякаш ми се струва повече, че си за каппа-та.
И тъй пак като чета за кво ти е, си само за ЖТД човек!
По-малко ядове ще имаш с окачването.
Само че, от тоя пасат, сега наистина ще трябва да си преконфигурираш стила на каране.
Италианските коли имат една много обща и не лека болка - предницата. И колкото и нежен да си накрая с нея, пак се разбива... ама се преживява де, поне вече не е чак толкоз безбожно скъпо както преди няколко години. На фона на целия кеф, който ти предоставя италянската кола, всички екстри и прочие... ся, че ше правиш едно окачване си е нищо работа :)
И последно моя съвет е - ако имаш повечко пари, всеми си Либра ЖТД!
Мерси за съветите.
Определено ще се кача и в някоя либра да пробвам как е усещането.
Инак ги гледам вътре са много по съвременни от капата.
Да видим как ще е и комфорта и мястото отзад ... трябва да ми е широчко. :-) Че двамата ми сина растът , и трябва да има "спейс"
Pepko-Bepko
03-05-2012, 20:27
Щом търсиш място Капата е твоята кола нито 166 нито Либра мои да се борят за място на задните седалки.
Mхм
Ся се запознавам с мнения на хората във форума за нея :-) , проблеми, решения и прочие....
Ивсичко ми се вижда много приемливо. :-)
Като се има в предвид и че я харесвам?
И че ще си возя децата в нея?
Сами преценете дали ще я гледам добре :-)
Само трябва да я намеря добре гледана.
Добре че имам кво да карам че както рязко се развиха събитията щях до сега да съм скочил в някоя от първите които видях и сигурно щях да съжалявам после.
Имам нещо в предвид. :-)
:-)
Вземай смело 166 няма да сгрешиш, ако попаднеш поне на що годе добър екземпляр. Окачването вече се лекува доста евтино, почнаха да се намират и части. Препоръчвам ти jtd... Гледай внимателно и задължително на преглед ходова част и диагностика(качествена от до...) Успех.
bat_go6o
03-05-2012, 21:49
Само искам да вметна, че 166 има и задно окачване за поддръжка. За Капа нямам впечатления, но Либра съм карал. Чудесна количка, но е по-тесничка вътре.
Аз също скокнах в 166 от Пасат 2 - 1992-ра с всички екстри за модела. Разликата е огромна, но лошо за Пасата не мога да кажа. Още го имам, но го кара тъщата. На последък обаче на очи ми се набива Thesis и ме обхваща един мерак...
хахаха
бат-гошо?
Адаш?
Тезиса си е фантастика направо.
Няма да се надскачам като кажа че мога да си я позволя , но уау.
Да не изброяваме сега каква е :-)
Даже видях 1 днес за 5х лв. в софия да се продава.
Тва мога да си позволя , и следващото , но не ми е дошъл момента за сага. Крсива кола.
Имам ги и двете и доста мога да пиша. Накратко ако можеш да си позволиш и няма да те е яд че изсипваш годишно една добра сума за подръжка 166-цата, за мен е много по добра от капата. Като капата не е никак лоша, подръжката и е много по евтина, но и личи че е по стара, някак си е като нормална кола докато Алфата е уникална за мен.
gigi?
Завиждам ти :-) :-) :-)
Благородно.
:-)
Partyзанин
27-05-2012, 15:11
"Капата" / респективно "Тезиса" / е италианската S-класа. Вози по-меко, по-просторна е и значително по-обезшумена. Алфа 166 е опит да се направи спортна лимузина, но такова понятие няма - една кола или е спортна или е лимузина. Капата е изключително здрав и непретенциозен автомобил с широчина на салона 183 см. / за сравнение "очиларката" на Мерцедес е почти 10 см. по -тясна /. Алфата пък е с уникален дизайн и бяга повече. Ланчия и Алфа са за сегментирани за различни потребителски групи и макар да се твърди, че си приличат, това съвсем не е така. Карал съм и двата модела по 2 години. Капата ще ти достави удоволствие на теб, докато 166-цата ще достави удоволствие на околните. Ако търсиш външния ефект вземи 166, в обратния случай - вземи ланчията.
Linkestis
27-05-2012, 15:25
"Капата" / респективно "Тезиса" / е италианската S-класа. Вози по-меко, по-просторна е и значително по-обезшумена. Алфа 166 е опит да се направи спортна лимузина, но такова понятие няма - една кола или е спортна или е лимузина. Капата е изключително здрав и непретенциозен автомобил с широчина на салона 183 см. / за сравнение "очиларката" на Мерцедес е почти 10 см. по -тясна /. Алфата пък е с уникален дизайн и бяга повече. Ланчия и Алфа са за сегментирани за различни потребителски групи и макар да се твърди, че си приличат, това съвсем не е така. Карал съм и двата модела по 2 години. Капата ще ти достави удоволствие на теб, докато 166-цата ще достави удоволствие на околните. Ако търсиш външния ефект вземи 166, в обратния случай - вземи ланчията.
Сравняваш два различни автомобила!?!??!
А и си написал неща дето си си ги изсмукал от пръстите.
спортна лимузина, но такова понятие няма - една кола или е спортна или е лимузина.
166 от кой вид е ?
endeavour
27-05-2012, 20:05
Неспортна нелимузина ще да е:devil: