View Full Version : Зелена карта - Пътуване до Букурещ...
ODPleven
11-05-2012, 15:22
Здравейте колеги...
Налага се да пътувам в неделя до Букурещ за 1 ден...
Стана ми интересно след като нямам зелена карта как стоят нещата и поразпитах...Всички ми казват че не е проблем...
Порових и се съгласих с тях...
Прочетох това:
http://www.bulins.com/index.php/site/pid/9
и това:
http://www.globetravel-bg.com/cat_228/offer_2077.html
И стигнах до заключение че няма проблем...
Но днес минах случайно покрай офис на SDI и викам да попитам за всеки случай...Онази направо ме хвърли в оркестъра ... и на всичкото отгоре издаването ще ми струва скромните 100 лв.
Чудя се какво да правя...Някой знае ли нещо повече и по -конкретно за Румъния
Благодаря
sasho_n2
11-05-2012, 15:27
Незнам какво са ти обяснявали в SDI, но зелена карта за страни от ЕС не ти е необходима. Там важи стандартната полица за Гражданска отговорност. Виж, ако ше ходиш Сърбия или Македония или други страни извън ЕС, там е друга работа. Така, че пътувай и си свиркай :cheers:
ODPleven
11-05-2012, 15:34
Ами и аз така знам по принцип, а оная кифла ме хвърли в големия филм...Каза ми застраховката която сте сключили важи само за република България...
зелена карта в ЕС не е задължителна, но естествено е по-добре да имаш. цената на допълнително издадена зелена карта зависи от застрахователната компания. зелената карта изтича с гражданската отговорност, независимо че си я извадил по-късно. в някои случаи излиза по-евтино да сключиш нова застраховка със зелена карта към нея.
най-добре е да отидеш направо в застрахователната компания и там ще ти кажат цени и варианти.
sasho_n2
11-05-2012, 15:36
Оффф...Тия за какво ги слагат там, незнам. От коя дата е полицата ти?
ODPleven
11-05-2012, 15:38
От 05.11.2011
sasho_n2
11-05-2012, 15:44
От 05.11.2011
В такъв случай не би трябвало да има проблем. Аз често пътувам до Гърция и не ми е била нужна зелена карта. А в Сърбия и Македония на границата не ме пускат без нея.
Да не говорим, че 100 лв е безумна цефра. Моята я вадих за 10 лв.
какво значение има датата, кажи кой ти е застрахователя.
ODPleven
11-05-2012, 15:46
Доколкото прочетох цената е от 8-ми май...Според двата линка които постнах по-горе не трябва да има проблемация...
Доколкото прочетох цената е от 8-ми май...Според двата линка които постнах по-горе не трябва да има проблемация...
:D
абе момче, няма такава сума 100лв за зелена карта. кой ти е застрахователя. ако е бул инс - 10лв е издаването, а при доста други застрахователи е безплатна.
ODPleven
11-05-2012, 15:53
Олимпик...
ми там е най-скъпата изглежда. 51лв е. в другите компании варира от без пари до 10 лв. следващия път като сключваш застраховка, разпитай какво има към нея.
ODPleven
11-05-2012, 15:58
Такааа това ясно прее*ал съм се...Но никъде не видях че е нужна за Румъния...
за ЕС не ти е нужна. въпроса е че ушавите като те спрат и ти искат зелената карта е по-лесно да им я покажеш отколкото да им обясниш че си от бг и не ти е нужна.
Mind_Control
11-05-2012, 16:41
Такааа това ясно прее*ал съм се...Но никъде не видях че е нужна за Румъния...
Не ти е нужна зелена карта. А в SDI все пак живеят от твоите пари, естествено, че ще ти кажат, че трябва.
Само не забравяй да си купиш винетка като влезеш в Румъния. Струва 3 евро за една седмица.
Mind_Control
11-05-2012, 17:20
Само не забравяй да си купиш винетка като влезеш в Румъния. Струва 3 евро за една седмица.
И си слагай колана дори да минаваш 10 метра.
Мен един тъпанар, румънски катаджия, искаше да ме глоби, че от последната бариера на границата до първата бензиностанция (20 метра разтояние) не съм си сложил колан. Един приятел му показа едно документче и ми се размина, но голяма простотия беше :)
А пък друг Румънски митничар се въртя около колата, гледа, гледа документите, обаче нямаше за какво да се захване. Накрая се примоли за 3 евро :D
Незнам какво са ти обяснявали в SDI, но зелена карта за страни от ЕС не ти е необходима. Там важи стандартната полица за Гражданска отговорност. Виж, ако ше ходиш Сърбия или Македония или други страни извън ЕС, там е друга работа. Така, че пътувай и си свиркай :cheers:
Точно така
Не ти трябва и аз нямам зелена карта, но от време на време отивам до Румъния, по-точно до летището в Букурещ.
rossenvn
10-10-2012, 18:33
Да не отварям друга тема - за Гърция как стои въпроса със зелената карта? Ако има хора, които по-често ходят до там и знаят дали тамошните КАТ-аджии се заяждат?
Да не отварям друга тема - за Гърция как стои въпроса със зелената карта? Ако има хора, които по-често ходят до там и знаят дали тамошните КАТ-аджии се заяждат?
Ами Гърция е все още в ЕС, така че стои по същия начин, тоест не се изисква.
Тамошните КАТаджии глобяват яко, ако нарушиш правилата и те хванат де, щото гърците карата като улави (но по коректно от нашенските галфони).
rossenvn
10-10-2012, 21:17
Ами Гърция е все още в ЕС, така че стои по същия начин, тоест не се изисква.
Тамошните КАТаджии глобяват яко, ако нарушиш правилата и те хванат де, щото гърците карата като улави (но по коректно от нашенските галфони).
Аз по влашко карах без, ама за всеки случай викам да проверя и за тук. Иначе я знам наредбата, но друго си е ако има някой с опит.
Добре че попаднах на тази тема, сега знам какво да правя :mrgreen:
Аз по влашко карах без, ама за всеки случай викам да проверя и за тук. Иначе я знам наредбата, но друго си е ако има някой с опит.
Абе това е по закон, а недай боже да опреш до практиката :)