PDA

View Full Version : Компютърната индустрия в България, минало и настояще.

Pages : 1 2 [3]

ecotronic
23-10-2013, 18:21
Aми защо казваш тогава че бълг. икономика трябва да разчита на селското стопанство.

Защото според мен земеделието, животновъдството и туризмът представляват поминъка на България.

БКП се опита да създаде и друг поминък в сферата на електроника, металургия, автомобилостроене и пр.
Но тези производства се провалиха, защото бяха неефективни по основните показатели (наличие на суровини, енергоемкост, степен на автоматизация, пазар за продукцията). Те функционираха що-годе успешно в затворената система СИВ. И когато СИВ се разпадна, тяхната продукция се оказа неконкурентноспособна на муждународния пазар. А некачествена продукция, произведена посредством нискоефективни способи води единствено до фалит и до нищо друго.

pavlin
23-10-2013, 18:37
Ти в коя сфера работиш. Ако си толкова убеден в развитието на селското стопанство защо не се пренасочиш там.

ecotronic
23-10-2013, 20:42
Ти в коя сфера работиш. Ако си толкова убеден в развитието на селското стопанство защо не се пренасочиш там.

Ти защо не се завърнеш за да развиеш компютърните технологии в България и така да построиш комунизма, за който милееш и тъй усърдно проповядваш от разстояние?

pavlin
23-10-2013, 22:35
Аз бих се върнал и бих работил в сферата на високите технологии ако имам възможност. На теб май не ти стиска да се върнеш към селското стопанство.

Mario_95
23-10-2013, 23:54
Бре имаш възможност да си седиш в щатите пък нямаш да се върнеш тук :unsure: Може да се разбереш с ония другия пич който е подхванал Правец и в Перник да направите българската силиконова долина. Не обичам да споря с хора на които не знам положението, но откровенно мисля че големи абсурди пишеш. Като всичко е толкова розово тука в България защо си в САЩ?

morfius
24-10-2013, 00:25
Aми защо казваш тогава че бълг. икономика трябва да разчита на селското стопанство.

---------- Post added at 15:13 ---------- Previous post was at 15:10 ----------

Така беше планирано, ама не от Москва. Те и Русия се опитаха да я направят бананова ама безуспешно.

Там са едра феодалия, при нас гледаме цирк на дребно, плановете са си московски.

Mind_Control
24-10-2013, 16:42

---------- Post added at 15:13 ---------- Previous post was at 15:10 ----------

Така беше планирано, ама не от Москва. Те и Русия се опитаха да я направят бананова ама безуспешно.

Русия до ден днешен догонва и не може да догони. Не е бананова република, само и единствено заради наличието на безкрайни природни ресурси. Нещо ми се губи да съм чул за революционни технологии дошли от Русия. Поправи ме ако греша.

И отговори най- после, защо си САЩ, а не в Русия. 100 човека те попитаха по 100 пъти!!!

pavlin
24-10-2013, 17:22
http://m.fastcompany.com/1738950/10-most-innovative-companies-russia

dimitar_vd62
24-10-2013, 22:47
Русия до ден днешен догонва и не може да догони. Не е бананова република, само и единствено заради наличието на безкрайни природни ресурси. Нещо ми се губи да съм чул за революционни технологии дошли от Русия. Поправи ме ако греша.

Двигателите с които летят американските ракети Атлас.Конструирани от Корольов в края на 60-те.Четири пъти по мощни от стандартен двигател.КПСС е разпоредило да бъдат унищожени на времето, но Корольов ги крие в някакви катакомби в Сант Петербург.След перестройката Роскосмос ги предлага на съответния пазар.

"Международната космическа станция - възможна благодарение на парите на САЩ и руските космически технологии" - в кавички е защото е цитат на представител на НАСА. Особено рециклирането на всичко що съдържа вода от въздуха ,урината, потта и т.н.

Има и други ама не се сещам в момента пък и не ми се разправя по този въпрос.

pa4ito
24-10-2013, 23:56
http://m.fastcompany.com/1738950/10-most-innovative-companies-russia

пич, ти добре ли си??? Сериозно, започвам да се съмнявам за психическото ти състояние.... :yes:

pavlin
25-10-2013, 00:34
:big_flowers:
пич, ти добре ли си??? Сериозно, започвам да се съмнявам за психическото ти състояние.... :yes:

На теб явно нещо ти липсва щом правиш такива глупави и безмислени коментари, а пич може да казваш на баща си.

Mind_Control
25-10-2013, 10:53
Когато руснацита направят свой компютър превъзхождащ американските, тогава ще ги призная.

Факт е, че гениални инженери работещи за САЩ са руснаци, както и българи, но реално тези хора в собствените си държава, нямаше да постигнат нищо.

Май сте прави- Америка има парите, Русия има мозъците.

pavlin
25-10-2013, 15:41
http://www.youtube.com/watch?v=4yeZoOn-VtM

ecotronic
25-10-2013, 16:08
http://www.youtube.com/watch?v=4yeZoOn-VtM

Кажи сега кое точно му е руското на това устройство.

Процесор:

Quad-Core ARMv7 - произведен от Samsung

Видео-процесор:

PowerVR SGX 544MP - на британската компания Imagination Technologies

......операционна система Android

Накратко - нищо ново под слънцето. Копирането продължава с пълна сила.

Ти Павлине, като живееш в САЩ, посочи поне една щатска фирма, която да сглобява таблети или каквото и да било на базата на руски компоненти.

О - забравих, че те са дълбоко засекретени!

kolev
25-10-2013, 16:50
фендер ползват в класическите си усилватели руски лампи, но не знам тоя пример става ли, щото руските лампи са копия на западни. а тия западните са отдавна спрени от производство, но и китайците вече произвеждат... :D

ecotronic
25-10-2013, 17:05
Павлине, ти вероятно си внедрен съветски шпионин в САЩ, ма са те забравили там, пък ти още не си разбрал, че комунизмът отдавна падна и още влакове взривяваш:)

---------- Post added at 17:05 ---------- Previous post was at 16:54 ----------

фендер ползват в класическите си усилватели руски лампи, но не знам тоя пример става ли, щото руските лампи са копия на западни. а тия западните са отдавна спрени от производство, но и китайците вече произвеждат... :D

Ти не знам дали си спомняш какви руски германиеви транзистори продаваха някога - П213 по 3,50 лв. парчето. Това бяха адски много пари тогава.
Месеци наред събирах стотинки и накрая тичам до "млад техник" за си купя блянувания транзистор.
Прибирам се вкъщи, меря го с мултицета и той пробил.
Тичам обратно, връщам го и другия, който ми дават ги карам да го премерят в магазина. Всичко е OK. Прибирам се, меря го - и той пробил.....
И тогава се сещам, че съм го държал в джоба и той се стоплил. Оставих го да изстине и се оказа здрав:)
Не мога да опиша, колко щастлив бях :)

kolev
25-10-2013, 17:15
това ми е малко далече, но помня кт315 в червения корпус и колко шепи смених в един юност докато случа на работещ.
те пък, се оказва, че били правени по "усвоена" от американците технология :D
а руската фирма за лампи sovtek, която снабдява фендер е със собственик американец баси :D той възстановил производството.

pavlin
25-10-2013, 17:18
Кажи сега кое точно му е руското на това устройство.

Процесор:

Quad-Core ARMv7 - произведен от Samsung

Видео-процесор:

PowerVR SGX 544MP - на британската компания Imagination Technologies

......операционна система Android

Накратко - нищо ново под слънцето. Копирането продължава с пълна сила.

Ти Павлине, като живееш в САЩ, посочи поне една щатска фирма, която да сглобява таблети или каквото и да било на базата на руски компоненти.

О - забравих, че те са дълбоко засекретени!

Важното е че руснаците развиват собствено производство базирано на особеностите на тяхния пазар. Иначе всички съвременни таблети и компютри са комбинация от части произведени от някой друг.

ecotronic
25-10-2013, 17:21
КТ - тата бяха полупроводниците от следващото поколение:)
А когато дялкахме крайни стъпала за радиолюбителските предаватели, търсехме под дъво и камък лампи ГУ-50 :)

---------- Post added at 17:21 ---------- Previous post was at 17:19 ----------

Важното е че руснаците развиват собствено производство базирано на особеностите на тяхния пазар. Иначе всички съвременни таблети и компютри са комбинация от части произведени от някой друг.

Ако си купя няколко Алфи на части и си сглобя една, колата мое производство ли трябва да се води или на АР?

pavlin
25-10-2013, 17:24
Павлине, ти вероятно си внедрен съветски шпионин в САЩ, ма са те забравили там, пък ти още не си разбрал, че комунизмът отдавна падна и още влакове взривяваш:

Ето това е пример да си задръстен мисловно. Продължавай да гониш вещиците, ама нищо няма да хванеш.

ecotronic
25-10-2013, 17:29
Ето това е пример да си задръстен мисловно. Продължавай да гониш вещиците, ама нищо няма да хванеш.

От цялата дискусия по темата с теб, си направих следния извод:

Щом човек като теб може да печели живота си в САЩ, значи всеки може:)

pavlin
25-10-2013, 17:33
Ами ела и ти да печелиш ако ти стиска.

ecotronic
25-10-2013, 17:47
Ами ела и ти да печелиш ако ти стиска.

Ако съм искал, щях да съм го направил отдавна.

Но предпочитам да живея тук, въпреки многото несгоди, вместо да напускам кораба, като плъх.

pavlin
25-10-2013, 17:59
Ако си купя няколко Алфи на части и си сглобя една, колата мое производство ли трябва да се води или на АР?

Ако си имаш една фабрика и си купиш гуми, двигател и каросерия може да си сглобиш една кола и да си я продаваш, ама трябва да сложиш твоето име на капака. На кратко казано примера ти въобще не е удачен.

ecotronic
25-10-2013, 18:08
Ако си имаш една фабрика и си купиш гуми, двигател и каросерия може да си сглобиш една кола и да си я продаваш, ама трябва да сложиш твоето име на капака. На кратко казано примера ти въобще не е удачен.

За двигатели и гуми ОК - това е широко приета практика. Но каросерията (купето), която пък върви с окачването и още една камара неща.........

Тъй че помисли още, та ми дай друг пример, щото твоя е съвсем неудачен.

pavlin
25-10-2013, 18:22
Да един автомобил има хиляди компоненти. Мислиш ли че всичките трябва да изредя за един прост пример. Ако не схващаш смисъла, проблемът си е твой.

pa4ito
26-10-2013, 21:53
:big_flowers:

На теб явно нещо ти липсва щом правиш такива глупави и безмислени коментари, а пич може да казваш на баща си.

На глупаво пуснат линк, подходящ коментар, литъл янки... Я, като си толкова стриктен, ме светни кое в твоя линк е по темата за комп. индустрията в РБ?? То бива лизане на руски задници, ма твойто изби рибата. По-зле си от серГей-я и Р.Овч.-арина... :tooth:
А на кого, какво ще говоря, си е лично моя работа и точно ти не си човекът, който ще ми каже. Обикновено, всеки си го заслужва сам... ;)
И бай дъ уей, запознай се що е това Витоша, Изот,... па помисли защо нямаха пласиране никъде... :brickwall:

pavlin
27-10-2013, 01:27
Много си кух, това личи от твоите коментари. По друг начин казано, прост та дрънка.

nikolaaaay
27-10-2013, 15:13
Много си кух, това личи от твоите коментари. По друг начин казано, прост та дрънка.
Пацо, когато 100 човека ти кажат, че си кон с капаци и си силно заблуден, най-тъпото нещо е да почнеш един по един да им казваш че те са криви, а не ти. Разсъжденията ти са на 99% продукт на пропагандата на една катастрофирала система - комунистическата. Ти не го разбраш, но то е очевидно за всички около теб. Спри да се излагаш с неадекватни постове. Пиши за звездите или за нещата, за които си наясно.

pavlin
27-10-2013, 16:21
Всеки може да си дава мнението но без да прави лични характеристики. Един кон с капаци не може да каже на някой друг че е кон с капаци. Ще пиша каквото си искам, на теб ако не ти е интересно не го чети.

gigi
27-10-2013, 18:39
От повечето такива теми, аз стигнах до следното заключение.
В САЩ здравната система не е добра..........:drinking:

pavlin
27-10-2013, 20:07

Ти приличаш на специален клиент на здравната система, може и да знаеш. Ама едва ли от тази тема.

pa4ito
28-10-2013, 20:47

Или в местното психо са прекалено либерални и имат свободен интернет за всички, дори и за пациентите... :rotfl:

dimitar_vd62
28-10-2013, 22:57
Ми не че нещо ама...

Владимир Козмич Зворикин: Зворикин е създателят на приемо-предавателната телевизионна система, използваща електронно-лъчеви тръби, както и на кинескопа. Участва и в разработването на електронния микроскоп.

Александър Николаевич Лодигин:През 1872 г. изобретява лампа с нажежаема жичка с тънка пръчица от ретортен въглен в стъклен съд, а през 1890 г. - лампа с метална жичка.

Игор Иванович Сикорски: Създател на първия четиримоторен бомбардировач „Иля Муромец“ и вертолета (1908).

Александър Николаевич Проко̀фиев-Севѐрски: Произвежда няколко много сполучливи типа самолети, приети на въоръжение в американската армия и е в основата на станалата световноизвестна Republic Aviation.

Владимир Шухов: Изобретател на първата в света промишлена установка за крекинг на нефт.

Борис Семьонович Якоби (Мориц Херман): През 1834 изобретява първия електрически двигател, с който през 1838 г. задвижва кораб. Съвместно с Хайнрих Ленц изследва електромагнитите. Изобретява галванопластиката (1838).Създава кабели и начини за производството им.

Дмитрий Менделеев - Периодичната таблица.
.....
.....
.....
След като тъпите руснаците нямат свой процесор, защо умните американци не са си произвели това http://en.wikipedia.org/wiki/RD-180

Не че съм за и против ама да гледаме малко по-обективно.

pavlin
28-10-2013, 23:41
Да гледат, ама като не могат. Трябва да си свалят капаците, ама като не искат.

nikolaaaay
28-10-2013, 23:55
Ми не че нещо ама...

Владимир Козмич Зворикин: Зворикин е създателят на приемо-предавателната телевизионна система, използваща електронно-лъчеви тръби, както и на кинескопа. Участва и в разработването на електронния микроскоп.

Александър Николаевич Лодигин:През 1872 г. изобретява лампа с нажежаема жичка с тънка пръчица от ретортен въглен в стъклен съд, а през 1890 г. - лампа с метална жичка.

Игор Иванович Сикорски: Създател на първия четиримоторен бомбардировач „Иля Муромец“ и вертолета (1908).

Александър Николаевич Проко̀фиев-Севѐрски: Произвежда няколко много сполучливи типа самолети, приети на въоръжение в американската армия и е в основата на станалата световноизвестна Republic Aviation.

Владимир Шухов: Изобретател на първата в света промишлена установка за крекинг на нефт.

Борис Семьонович Якоби (Мориц Херман): През 1834 изобретява първия електрически двигател, с който през 1838 г. задвижва кораб. Съвместно с Хайнрих Ленц изследва електромагнитите. Изобретява галванопластиката (1838).Създава кабели и начини за производството им.

.....
.....
.....
След като тъпите руснаците нямат свой процесор, защо умните американци не са си произвели това http://en.wikipedia.org/wiki/RD-180

В една 143 милионна държава има и гении и тъпанари... и какво от това. Супер е, че има учени руснаци, но нас това какво ни грее. Па да не говорим, че ни върна в 19-ти век.

gigi
29-10-2013, 00:02
Ти приличаш на специален клиент на здравната система, може и да знаеш. Ама едва ли от тази тема.

:tooth::tooth::tooth:
Интересно къде ме видя, че да ти и приличам на нещо??
Пък от достоверен източник разбрахме че ей това си ти като малък, което обяснява доста неща....
:kissy:

ecotronic
29-10-2013, 10:36
Ми не че нещо ама...

.....
.....
.....

Като изключим последния линк.......примерите, които си дал само потвърждават тезата, че социализмът НЕ може да обуслови благоприятен климат за иновации.
Тук няма нищо общо с националната принадлеждност на конкретен учен.

А и темата беше за компютърните технологии и тяхното развитие или упадък при различните "климатични" условия.

ivan dimitrov
29-10-2013, 13:15

В един момент, умните Американци просто решиха че ще замразят развитието на тия технологии. Ориентираха се ма-а-алко по в страни.

pavlin
29-10-2013, 14:24
]
Като изключим последния линк.......примерите, които си дал само потвърждават тезата, че социализмът НЕ може да обуслови благоприятен климат за иновации.
Тук няма нищо общо с националната принадлеждност на конкретен учен.

А и темата беше за компютърните технологии и тяхното развитие или упадък при различните "климатични" условия.

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Science_and_technology_in_the_Soviet_Union

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Oleg_Losev

ecotronic
29-10-2013, 14:38
]

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Science_and_technology_in_the_Soviet_Union

Ако имаш да изказваш някаква своя мисъл по темата, то ще се радваме да я чуем. А пък, ако аргументираш твърденията си пак със свои разсъждения, още по-добре.

Действия като copy-paste - ване на линкове или детски заяждания с колеги, възприемам като обида към форума.

pavlin
29-10-2013, 15:10
Давам ти факти които оборват твоите твърдения. Оказва се че дори и LED и технологиите за разработване на транзистори са открити от руски учен.

---------- Post added at 13:10 ---------- Previous post was at 13:08 ----------

Действия като copy-paste - ване на линкове или детски заяждания с колеги, възприемам като обида към форума.

Не съм аз този който се опитва да се заяжда.

ecotronic
29-10-2013, 15:25
Давам ти факти които оборват твоите твърдения. Оказва се че дори и LED и технологиите за разработване на транзистори са открити от руски учен.

---------- Post added at 13:10 ---------- Previous post was at 13:08 ----------

Не съм аз този който се опитва да се заяжда.

Кои точно мои твърдения си мислиш, че оборваш?

За да е ясно, ще кажа отново това, което аз твърдя:

Гениални хора е имало и ще има на много места по света.

Много е важно обаче, това в каква среда ще попаднат те.

Никъде не съм казал, че руснаците нямат гениални творения. Жалкото обаче е това, че една идиотска политическа система не им е дала възможността да дадат това на което са способни.

От друга страна САЩ от много време насам КУПУВАТ най-способните мозъци, поставят ги в нормална работна среда и така получават максимума от тях.

Резултат от това последното са и всички постижения, за които говорим в темата.

Накратко - каква полза от това, че руснаците са открили първи светодиода, години преди транзистора, след като поради чисто политически причини в момента са на светлинни години назад, що се касае до електроника.

pavlin
29-10-2013, 17:38
Напротив, много нововъведения са направени по времето на социализма и голяма част от новите се базират на изследвания от онова време.

ecotronic
29-10-2013, 17:55
Напротив, много нововъведения са направени по времето на социализма и голяма част от новите се базират на изследвания от онова време.

Не знам кои точно нововъведения направени по времето на соца имаш впредвид, но аз вече повече от 30 години работя в сферата на електрониката и IT технологиите и добре наблюдавам кой и какво постига във времето.
И изводът от всички тези наблюдения е, че като се започне с елементната база и се свърши с комуникационните протоколи, в IT сферата, руснаците изостанаха страшно много именно по времето на соца. Сега ще им трябва много време за да компенсират проспаното. Лошото е това, че в този бранш дори и няколко месеца "спане" и си невъзвратимо вън от играта.

nikolaaaay
29-10-2013, 19:06
Има иновации, но просто не са много. Перспективните високи технологии неминуемо водят до сериозна печалба. Продават се скъпо. Който има високи технологии има и пари. Руснаците в края на соц-а бяха бедни като църковни мишки, което автоматично значи, че технологично няма как да са били на високо ниво. ОК, МИГ 29 супер машината сигурно е хубав изстребител, но това е 143 милионна държава. Един МИГ и един ракетен двигател държава не храни.
И в момента си дават индустриалните предприятия да ги менажират западни компании. Вече не защото нямат пари, а само по една причина - ноу хау.

pavlin
29-10-2013, 19:21
Нито преди, нито сега руснаците са бедни.

fade
29-10-2013, 19:51
...
И изводът от всички тези наблюдения е, че като се започне с елементната база и се свърши с комуникационните протоколи, в IT сферата, руснаците изостанаха страшно много именно по времето на соца. Сега ще им трябва много време за да компенсират проспаното. Лошото е това, че в този бранш дори и няколко месеца "спане" и си невъзвратимо вън от играта.

Уважавам мненията Ви колега, защото смятам че сте ерудиран човек с опит, но с горе посоченото твърдение не мога да се съглася.
Руската наука винаги е имала блестящи умове, винаги е правила иновации и винаги е била ако не на равно на не повече от една крачка от световните достижения. Изоставането в посочената от Вас сфера стана в годините на безвремие след така наречената "перестройка" когато условията за каквото и да било наука са отвратителни, и всеки нормален учен (или ако предпочитате човек) с някакъв потенциал предпочита да емигрира някъде където да може спокойно да работи.
Има и един друг фактор, а това е психологията на руснака- прагматичност. Давам един пример който е много популярен. Когато в 60 те се решава проблема с това как да пишат космонавтите, в условията на безтегловност НАСА влагат в изследвания почити 1M$ и създават капилярните писалки, или за кратко флумастер, Руснаците имат решение на момента... пише се с молив... безплатно и сигурно! Нищо че след това НАСА печели от Copyright много повече. Този пример точно отразява разликата в двата типа мислене. Всеки има право да избира на коя страна да застане. Давам Ви типичен пример за това какво казва руснак когато сме говрили за тези неща, за компютърната индустрия, за това защо толква са изостанали в тази област и не са работили в тази насока:
"Ами защо трябва да откриваме нещо което вече е открито... можем просто да го вземем и да го ползваме, а ако нещо не ни харесва да го подобрим"
Разбирате ли това е просто народопсихология при тях, да бъдат прагматични и да не се напрягат и да хабят излишна енергия за неща който не е сигурно дали са полезни.
Друга отрицателна страна е и пословичната им и параноична склонност да засекретяват какво ли не за военно приложение. Не се заблуждавай, че не са имали комуникационни протоколи или системи за управление на процеси, напротив, дори в науката за управлението на процеси са на много високо ниво, за съжаление нищо не достига като информация, до цивилният сектор, в последсвие в годините на безвремие много от учените занимавали се в тази област емигрират и работят за "буржоата" както самите те ги наричат. Но това е нормален процес, в края на краищата когато човек изгуби каузата за която е работил всеки ден, нормално е да помисли за себе си. :) Наскоро гледах много хубаво предаване за самолетите с ниска радарна забележимост, познайте, те също са разработени на теоретичната база публикувана от руският учен Пётр Уфимцев за радарните системи през 60 те... но тогава не са видели някаква пракитчно приложение и просто са я изоставили. Американците просто са се възползвали или използвали кой като го предпочита.
Сега познайте, ами същият учен е разработил радар който вижда тия самолети, без никакво затруднение предполагам, че този път няма да публикуват в статия изследванията му ;) Филма беша много интересен, бил е поканен от Американците и е живял в Калифорния, бил е преподавател известно време при тях... познайте, зарязал е всичко и се е върнал обратно в Русия.
Е такива мисли ми се въртят в главата, и не разбрам защо трябва да се спори и да се размахват линкове когато нещата не са само черно бели.
И последно, Колега предполагам, че Вие (както и аз) сте получили образованието си точно по него време когато тия компютри Правец, ги имаше във всяко училище и всеки с желание е имал достъп до тях, ако не за друго то поне за игра. Знаете ли, че по това време (80те) в Европейските училища само бяха чували, че съществуват компютри. Продаваха ги на безумни цени и едва ли средностатистическият европеец е можел да си позволи да си купи подобна вещ. Пак по това време мой приятел дори си беше сглобил един работещ микро компютър и то с части почити само от "Млад техник". ;)
И понеже някой каза нещо за дисковете правени в Ст Загора, кажете ми от къде да се появят тия нови дискове, когато в началото на 90те бях в командировка в Сф и бях в стаята в хотела с човек който беше работил в ДЗУ и беше инженер работил над резонансните глави, но беше пратен в Сф да се учи да работи с машини за дървообработване и то не по негово желание а защото имаше семейство и трябваше да го храни. Как да се появят нови дискове с по висока инфо наситеност когато човека от глави за дискове се преквалифицираше, на дърводелец. Знаете ли колеги, мога да ви разказвам такива тъжни истории до утре за това как бе убита българската техническа мисъл. :rip: Стана доста дълго, знам че много хора няма да харесат това което съм написал, но така виждам аз нещата.
Няма надежда според мен, от тук нататък, и за всичко сме си виновни само ние и никой друг!

pavlin
29-10-2013, 20:09
Още малко електроника:

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Alexei_Ekimov

gigi
29-10-2013, 21:38
Абе както и да го гледаш положението е ей такова....
https://www.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gdp_mktp_cd&idim=country:BGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%B2%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_pcap_kd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:RUS:USA&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=false

Компютър правец 84г. около 4000лв, наще са взимали около 200лв заплата, демек за 20 заплати си купуваш компир.
Apple II 84г. цена 2000$ средна заплата около 900$, за около 2 заплати в САЩ си взимаш компютър.
Супер!! Как става тоя номер???

dimitar_vd62
29-10-2013, 21:40
Има едно предаване, "Кой е по-по-най".Вземете се запишете

nikolaaaay
29-10-2013, 22:14
Нито преди, нито сега руснаците са бедни.
Сега при рекордно-високите цени на нефта и газа са добре горе-долу. Обаче е тука (https://www.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gdp_mktp_cd&idim=country:BGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%B2%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_pcap_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country&idim=country:BGR:RUS:USA:SEN&ifdim=country&hl=bg&dl=bg&ind=false) си го пише. 1990г. САЩ 23 000 долара, Русия 3 000 долара.
Социализмът си отиде просто защото фалира. Ако не беше фалирал, болшевиките никога нямаше да пуснат властта.

dimitar_vd62
29-10-2013, 22:24
Нали знайш, от свиня мас и от комунист власт само с дране се вземат.

pavlin
29-10-2013, 23:39
Сега при рекордно-високите цени на нефта и газа са добре горе-долу. Обаче е тука (https://www.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gdp_mktp_cd&idim=country:BGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%B2%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_pcap_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country&idim=country:BGR:RUS:USA:SEN&ifdim=country&hl=bg&dl=bg&ind=false) си го пише. 1990г. САЩ 23 000 долара, Русия 3 000 долара.
Социализмът си отиде просто защото фалира. Ако не беше фалирал, болшевиките никога нямаше да пуснат властта.

Ето тук има по-различни данни.
http://historyofrussia.org/ussr-gdp/

Ако сравним обаче дъжавния дълг на двете страни. САЩ сега има 17 трилиона, Русия 200 млрд. около 85 пъти по-малък размер.

pavlin
29-10-2013, 23:52
Ето още:

fade
30-10-2013, 08:27
Абе както и да го гледаш положението е ей такова....

Компютър правец 84г. около 4000лв, наще са взимали около 200лв заплата, демек за 20 заплати си купуваш компир.
Apple II 84г. цена 2000$ средна заплата около 900$, за около 2 заплати в САЩ си взимаш компютър.
Супер!! Как става тоя номер???
Компютър Правец 84г около 4000 лв ~ 2000$ на такава цена е продаван т.е. толкова колкото е струвал на международният пазар, и на такива цени са продавани на Русниаците примерно и на останлите които са го купували. На училищата се отпускаше "безплатно" от министерството на просветата! Знам това със сигурност защото като ученици в 11 кл на МГ правихме първият компютърен кабинет дори с мрежа.
Компютър Правец 8Д - 410 лв. май около 85г. т.е. точно две заплати на "вашите"! ;)
Между другото цената на тоя Apple II e без флопидиското устройство, и монитор мисля. За допълнитително флопидисково устройство, се плаща допълнително към 500$ а също така и разширителна платка към 400$ но това не го твърдя на сигурност, все пак може да се провери дали е било така. Цената на Правец е с монохромен монитор и две флопита.
Между другото, погледнах във Википедия, каква е била ситуацията, по него време, и колко много компании са произвеждали клонинги на Apple II, и не разбирам какво толкова се самооплюваме.
Изобщо, доста повърхностно ми се вижда така да се вадят нещата от разни статистически справки в които не е много ясно кое какво е и кой как се е заиграл с цифрите.

ecotronic
30-10-2013, 09:49
Уважавам мненията Ви колега, защото смятам че сте ерудиран човек с опит, но с горе посоченото твърдение не мога да се съглася.......

Хубав пост. :)
Повечето неща в него намирам за верни.
Най-важното - нещата не са само в черно и бяло.
Малко се отклонихме от темата и сякаш подхванахме спор Русия vs САЩ.
Ще си позволя обаче да продължа още малко в тази посока, защото мисля, че е важно.........

Прословутата писалка на NASA.....

Оставам с впечатлението, че се изтъква този пример за да се илюстрира с него гениалността на руския човек.

Мислите ли, че в NASA не са се сетили за молива?

Руският подход бил прагматичен. Аз бих го нарекал консервативен.

Всъщност именно този пример обяснява всичко. Някой отказва да мисли за иновации, защото счита, че нещо е незначително и няма смисъл от него. Друг смята да инвестира пари в него. Всеки може да прецени кое от двете е по-добро за развитието на каквото и да било.

---------- Post added at 09:49 ---------- Previous post was at 09:38 ----------

Компютър Правец 84г около 4000 лв ~ 2000$ на такава цена е продаван т.е. толкова колкото е струвал на международният пазар, и на такива цени са продавани на Русниаците примерно и на останлите които са го купували. На училищата се отпускаше "безплатно" от министерството на просветата! Знам това със сигурност защото като ученици в 11 кл на МГ правихме първият компютърен кабинет дори с мрежа.
Компютър Правец 8Д - 410 лв. май около 85г. т.е. точно две заплати на "вашите"! ;)
Между другото цената на тоя Apple II e без флопидиското устройство, и монитор мисля. За допълнитително флопидисково устройство, се плаща допълнително към 500$ а също така и разширителна платка към 400$ но това не го твърдя на сигурност, все пак може да се провери дали е било така. Цената на Правец е с монохромен монитор и две флопита.
Между другото, погледнах във Википедия, каква е била ситуацията, по него време, и колко много компании са произвеждали клонинги на Apple II, и не разбирам какво толкова се самооплюваме.
Изобщо, доста повърхностно ми се вижда така да се вадят нещата от разни статистически справки в които не е много ясно кое какво е и кой как се е заиграл с цифрите.

Не може да се отрече това, че в ония времена компютъризацията у нас беше държавна политика и имаше много ползи от нея. Лошото е това, че си помислихме, че това може да ни направи световен компютърен гигант.
Крайно време е да спрем с необоснованото помпане на националното си самочувствие, да си дадем ясна и обективна представа относно това, къде ни е мястото.
Тогава може би ще тръгнем нагоре.

Това, че с Правец и Изот 1035 не се е получило не трябва да ни убива. Да погледнем настоящото време.
България в момента е на едно от челните места по достъп до високоскоростен Интернет. Говоря с немци и австрийци, които още ползват мижави DSL-и и само си мечтаят за скорости от порядъка на 20 - 30 Mb/s.

Тъй че уважаеми колеги, нещата не са толкова трагични що се касае до IT бизнеса у нас. :)

morfius
30-10-2013, 10:21
Тук проблема изобщо не е в нивото на ИТ сферата у нас преди и сега, а в постоянното оплюване от някои хора, как сме били унищожили това или онова, което изобщо не е вярно, дали се касае за тежка заблуденост или умишлена манипулация, но не е вярно.
Родните активи бяха разграбени от управлявалата преди "прехода" върхушка, разрушаването беше още една форма на разграбване.
Производството на желязо в наличните форми след 90 та става нерентабилно (още Правец 16 го доказва с азиатските си чаркове), рисковано (от гледна точка на възможни дела за патенти) и неизгодно за същите червени кратуни от по-горе, за които активите му са просто бърз начин за обръщане на политическата власт в пари.
Не, че можем да се борим с азиатските мащаби... не си го и помисляйте, икономията от мащаба щеше да го убие така или иначе, но тук стана съвсем друго.

kolev
30-10-2013, 11:09
това с молива и руснаците е много добра история, но и невярна.

A common urban legend states that NASA spent a large amount of money to develop a pen that would write in space (the result purportedly being the Fisher Space Pen), while the Soviets just used pencils.[1][2] Like most urban legends, there is a grain of truth: NASA began to develop a space pen, but when development costs skyrocketed the project was abandoned and astronauts went back to using pencils, along with the Soviets.[1][2] However, the claim that NASA spent millions on the Space Pen is incorrect, as the Fisher pen was developed with company money, not government funding. NASA – and eventually the Soviets as well[2][3][4] – then began purchasing such pens.

NASA programs previously used pencils[5] (for example a 1965 order of mechanical pencils[6]) but because of the substantial dangers that broken-off pencil tips and graphite dust pose in zero gravity to electronics and the flammable nature of the wood present in pencils,[6] and the inadequate quality documentation produced by non-permanent or smeared recordkeeping, a better solution was needed. Russian cosmonauts used pencils, and grease pencils on plastic slates until also adopting a space pen in 1969 with a purchase of 100 units for use on all future missions.[7] NASA never approached Paul Fisher to develop a pen, nor did Fisher receive any government funding for the pen's development.[6] Fisher invented it independently and then, in 1965, asked NASA to try it. After extensive testing, NASA decided to use the pens in future Apollo missions.[5][8][7] Subsequently, in 1967 it was reported that NASA purchased approximately 400 pens for $2.95[9] a piece.[7]

http://en.wikipedia.org/wiki/Space_Pen

какво значи че правец е даван безплатно на училищата. все някой го е платил. имаше по един който стоеше като музеен експонат и не се буташе.
имам и наблюдения върху руска силно специализирана техника от началото на 90-те уж с висока прецизност. елементи от 60-те, 70-те и 80-те години. всичко събрано накуп и сделано с теслата. дава сериозни отклонения и точно когато ти трябва - не работи.
балистичните ракети с твърдо гориво /които и сега се ползват за бустери от американците/, реактивните самолетни двигатели, стелт самолети и други са дело на нацистка германия. нито сащ нито ссср щяха да имат космически програми.

ecotronic
30-10-2013, 11:55
Това на кого, къде и кога му идва гениалната идея все още нищо не означава.
Например един от хората, на които за първи път е дошла идеята за принципа на действие на квантовия компютър също е руснак (Юри Манин - 1980 та.)
Познайте къде най-здраво се работи в момента върху тази идея, респективно къде ще се пръкне първата такава машина.

pavlin
30-10-2013, 13:48
Тук проблема изобщо не е в нивото на ИТ сферата у нас преди и сега, а в постоянното оплюване от някои хора, как сме били унищожили това или онова, което изобщо не е вярно, дали се касае за тежка заблуденост или умишлена манипулация, но не е вярно.
Родните активи бяха разграбени от управлявалата преди "прехода" върхушка, разрушаването беше още една форма на разграбване.
Производството на желязо в наличните форми след 90 та става нерентабилно (още Правец 16 го доказва с азиатските си чаркове), рисковано (от гледна точка на възможни дела за патенти) и неизгодно за същите червени кратуни от по-горе, за които активите му са просто бърз начин за обръщане на политическата власт в пари.
Не, че можем да се борим с азиатските мащаби... не си го и помисляйте, икономията от мащаба щеше да го убие така или иначе, но тук стана съвсем друго.

Ти сам изпадаш в противоречие. Не било унищожено, ами било разрушено.

morfius
30-10-2013, 14:17
Ти сам изпадаш в противоречие. Не било унищожено, ами било разрушено.

Ограбено бре, ограбено от червените кратуни които се опитваш да защитаваш всякак.

Mind_Control
30-10-2013, 14:31
Това на кого, къде и кога му идва гениалната идея все още нищо не означава.
Например един от хората, на които за първи път е дошла идеята за принципа на действие на квантовия компютър също е руснак (Юри Манин - 1980 та.)
Познайте къде най-здраво се работи в момента върху тази идея, респективно къде ще се пръкне първата такава машина.

Напротив. Точно идеята е важна. Всичко останало е лесно- пари се намират, математици и инженери, които да смятат се намират. Впрочем Айнщайн далеч не е бил гениален математик. Той е давал насоките, а математици са правили изчисленията. Негова е и мисълта- "Въображението е по- важно от знанието!"

ecotronic
30-10-2013, 14:43
Напротив. Точно идеята е важна. Всичко останало е лесно- пари се намират, математици и инженери, които да смятат се намират. Впрочем Айнщайн далеч не е бил гениален математик. Той е давал насоките, а математици са правили изчисленията. Негова е и мисълта- "Въображението е по- важно от знанието!"

Принципно е така, но що се касае до конкретния пример, освен идеята са нужни много, ама много пари и всякакъв друг ресурс за да бъде тя материализирана. Както виждаме повече от 30 години по-късно и въпреки много сериозните апетити и труд в областта, все още няма ясен практически резултат.

pavlin
30-10-2013, 14:50
Ограбено бре, ограбено от червените кратуни които се опитваш да защитаваш всякак.

Някаква параноя те гони май.

Mind_Control
30-10-2013, 15:04
Имайте предвид, че по принцип БКП, а след това и БСП е разделена на два лагера вътре в себе си. Едните са простите овчари докопали се до властта след 1944-та, а другите са образовани и интелигентни хора, работещи в полза на обществото.

bager
30-10-2013, 16:01
Имайте предвид, че по принцип БКП, а след това и БСП е разделена на два лагера вътре в себе си. Едните са простите овчари докопали се до властта след 1944-та, а другите са образовани и интелигентни хора, работещи в полза на обществото.

Кажи честно?
Това че са разделени е вярно, но разделението не е на базата, която посочваш :) .

nikolaaaay
30-10-2013, 18:05
Ти на колко години си? Въображението и идеите имат стойност, но само в подходящата среда. В социализма и да имаш идеи и да нямаш нямаше никакво значение, ако дядо ти не е бил активен борец или член на Политбюро. В соц. условията се издигаха не хората с въображение, а тези с връзки. Изключенията бяха голяма рядкост.
В такава среда умряха и много хубави идеи на български и руски инженери и учени. Някои от тях избягаха на Запад, на други идеите ги взеха и ги развиха пак на Запад. Така, че в случая това, че "всичко останало било лесно" е едно голямо невярно клише. Да, лесно е да намериш финансиране на хубава и перспективна идея но в САЩ, Германия или пък в друга държава с пазарна икономика. При бай Тошо - забрави да беше лесно да намериш финансиране ако ще и перпетуум мобиле да си измислил.

---------- Post added at 18:05 ---------- Previous post was at 17:57 ----------

Смех в залата. Кои са тия работещите в полза на обществото?! В БСП има два лагера - едните са явни милонери като Кадиев и Червеняков. Другите са скрити милионери като Овчаров, Петков и Сергей Дмитриевич. Никой в БСП не работи в полза на нещо друго, освен собствените си интереси. БСП е мафиотска структура.
То, ако имаше 2 лагера, единият от които са честни хора, тогава там щеше да има непрекъснати явни борби. Такова нещо изобщо няма. Те гласуват под строй без да питат какво и защо.

pavlin
30-10-2013, 18:33
А ти на колко години си бил бе Никалай, когато са се развивали идеите за които говориш.

morfius
30-10-2013, 18:33
Някаква параноя те гони май.

Липса на доводи = занимания с опонента.
Червен лъжец :blah::blah::blah::tooth::tooth::tooth:

pavlin
30-10-2013, 18:49
Oправи си логиката първо. Не било унищожено, ами било разрушено и разграбено.

fade
30-10-2013, 19:12
Хубав пост. :)
....

Оставам с впечатлението, че се изтъква този пример за да се илюстрира с него гениалността на руския човек.

Илюстрира само начина на мислене на руския човек, не гениалноста!

Мислите ли, че в NASA не са се сетили за молива?

Руският подход бил прагматичен. Аз бих го нарекал консервативен.

Не сте разбрали колега, говорим за съсредоточаване над важните неща. Ако подхода беше консервативен едвали щяха да са изстреляли първият околоземен спътник и първият човек! Въпреки че американците бяха вземали наготово и правилният човек - Вернер фон Браун и наготово взетата технологията от Гермаците, имаха подходяща среда с неограничени ресурси за развитието на космонавтика. Нима мислите, че 13 години след войната след 20М жертви, и напълно разбита инфраструктура, и икономика ако си консервативен можеш да постигнеш такъв успех? Няма нужда да ми отговаряте, аз мисля, че ако някой отрече подобно постижение, с лека ръка и почне нещо да го усуква, той е със силно изкривна от пропаганда гледна точка!

Всъщност именно този пример обяснява всичко. Някой отказва да мисли за иновации, защото счита, че нещо е незначително и няма смисъл от него. Друг смята да инвестира пари в него. Всеки може да прецени кое от двете е по-добро за развитието на каквото и да било.

Да тук сме на едно мнение, всеки има право да преценява своите приоритети

Не може да се отрече това, че в ония времена компютъризацията у нас беше държавна политика и имаше много ползи от нея. Лошото е това, че си помислихме, че това може да ни направи световен компютърен гигант.

Според мен никой не си е мислил подобни неща, правеше се това което трябва да се прави, за да бъде предвидим и условно спокоен живота на хората, да имат хляб, жилище и ясно очертани пътеки от които да избират какво искат да правят с живота си. Компютърната индустрия беше просто една от тези пътеки.
Забележете, не коментирам дали това е правилно или не, дали е хубаво или лошо! Просто излгам гледна точка, така както аз съм го видял и както аз съм го усетил.

Крайно време е да спрем с необоснованото помпане на националното си самочувствие, да си дадем ясна и обективна представа относно това, къде ни е мястото.
Тогава може би ще тръгнем нагоре.

Аз мисля, че пък е крайно време да спрем с комплексарското, необоснованото ровене в миналото и да се самобичуване за неща които са се случили и няма как да променим.

Това, че с Правец и Изот 1035 не се е получило не трябва да ни убива. Да погледнем настоящото време.
България в момента е на едно от челните места по достъп до високоскоростен Интернет.

Убива ни това, че постоянно повтаряме колко сме били задръстени и глупави да се занимаваме с това в миналото, а всъщност истинат е, че хората които са се учили на тези Правец и Изот станаха фундамента върху който са стъпили, крепят и развиват тези технологии.

Говоря с немци и австрийци, които още ползват мижави DSL-и и само си мечтаят за скорости от порядъка на 20 - 30 Mb/s.

Тъй че уважаеми колеги, нещата не са толкова трагични що се касае до IT бизнеса у нас. :)

Мислите ли, че ако бяхме чакали някога да ни вкарат в училищата Apple II по 2000$ щеше да е това нивото сега? Аз мисля, че щяхме да сме точно на нивото на въпросните Австрийци и Германци, а най вероятно и много по зле. Също така мисля, че за да са на това ниво с интернета в Западна Европа си има и други причини, но ще стане много дебело сега да го обсъждаме и това

П.П. Накрая искам да сложа една връзка към едно много интересно писмо на Георги Марков ... на мен лично ми беше много интересна неговата гледна точка, и житейският ми опит ми е показал че нещата стоят точно по начина описан в това писмо (http://valentinfortunov.com/wordpress/%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2/)

fade
30-10-2013, 22:58
...
какво значи че правец е даван безплатно на училищата. все някой го е платил. имаше по един който стоеше като музеен експонат и не се буташе.
...
Колега сигурно не сте обърнали внимание в бързината да ми отговорите, но думата безплатно в моят пост е поставена в кавички!
Платили са го нашите родители, и тези пари са отишли за нашето образование, давайки ни още един шанс в живота! В този факт аз лично не виждам нищо лошо. А вие?
Аз не знам Вие в какво училище сте учили, но в моето училище се чакаше ред докато бях в по малките класове и компютрите бяха все още малко за да се седне и да се пробва нещо пък било то и игра. Имахме трима преподаватели които преподаваха, информатика, програмиране Фортран и Паскал и винаги можехме да се обърнем към тях когато имахме нужда от помощ. Дори си правехме шеги, че можем да накараме копютър Робко да наруши третият закон на роботиката и да се самоизкл от електрическата мрежа. За съжаление не се получаваше, щото му беше малка силицата. :tooth:
И всичко това в малък провинциален град през 80те...
Където и да сте учили можете само да съжалявате, че сте пропуснали шансовете които са Ви били предоставени.
Затова в един от предишните си постове казах, че единствените виновни за положението в което се намираме сега сме само и само ние, няма на кого да се сърдим!

kolev
31-10-2013, 10:52
виждам че не си прочел цитата за "звездната писалка".
и американците и руснаците в началото са ползвали моливи. те обаче имат няколко недостатъка. графитния прах /сигурен съм че знаеш/ е електропроводим. сети се какво става с електрониката , а и с дървото на молива в чисто кислородна среда.
след изобретяването на "звездната писалка" /от хора нямащи нищо общо с наса и нефинансирани от държавата/ дори руснаците си купуват и зарязват гениалните моливи.

ссср никога не е искал да развива космическа програма. целта е била изработката на балистични ракети със среден и междуконтинентален обсег/копия на фау/. за целта, вадят най-големия си ракетен инженер от.... гулаг /вкаран по доноси/ - Корольв. човека е имал страст към космонавтиката и другарите виждат възможността за пропаганда.
със смъртта му тотално спира всякакво развитие в космическата програма на руснаците. имаше и един филм на ббс по въпроса.
като си говорим за върхови технологии, знаеш ли колко дефекта е имал апарата с който загива Комаров.

учил съм в сравнително големи училища. имаше вече 386 и 486. наличните музейни експонати правец бяха с различна клавиатура дори. пишехме програми на паскал ..... в тетрадките. за кво ти е компютър.

ecotronic
31-10-2013, 12:15
Малко наивно е да си мислим, че компютъризацията у нас през 80-те години се е състояла само у нас.
Една по-обективна преценка води до други изводи. Това, което ние сме копирали и масовизирали, хората са го измислили, сътворили и направили публично достояние ПРЕДИ нас. Нещо повече - продължили това във времето, за разлика от нас.
Резултатите днес са очевидни.
Що се касае до високоскоростния интернет достъп - причините за развитието му у нас изобщо не се дължат на това, което се е случвало през 80-те а на съвсем други фактори, като огромни пазарни ниши и липса на закони.
Именно поради липсата на ясни закони бе възможно изграждането на "просторите" от кабели по улиците (колкото и смешно да звучи), но това именно доведе до практическото масовизиране и реализиране на технологията Metro-ethernet.
На тези от вас, на които това им се струва смешно препоръчвам да пробват да прекарат въздушно един кабел в Германия и ще ви стане ясно за какво говоря.

Mind_Control
31-10-2013, 13:53
П.П. Накрая искам да сложа една връзка към едно много интересно писмо на Георги Марков ... на мен лично ми беше много интересна неговата гледна точка, и житейският ми опит ми е показал че нещата стоят точно по начина описан в това писмо (http://valentinfortunov.com/wordpress/%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2/)

Това писмо е много интересно. Но според мен Марков не е бил абсолютно прав. Хората не се делят на творци и паразити. Всички хора са творци в даден етап от живота си, както и всички са паразити в друг етап от живота си. А, да си паразит също така не е непременно лошо. Творците имат нужда от паразитите точно толкова, колкото и паразитите от творците. Въобще светът, дори вселената е изградена на база противопоставянето.

Mind_Control
31-10-2013, 14:27
ссср никога не е искал да развива космическа програма. целта е била изработката на балистични ракети със среден и междуконтинентален обсег/копия на фау/. за целта, вадят най-големия си ракетен инженер от.... гулаг /вкаран по доноси/ - Корольв. човека е имал страст към космонавтиката и другарите виждат възможността за пропаганда.
със смъртта му тотално спира всякакво развитие в космическата програма на руснаците. имаше и един филм на ббс по въпроса.
като си говорим за върхови технологии, знаеш ли колко дефекта е имал апарата с който загива Комаров.

Ами те и американците не са се залетели да изучават космоса. За справка погледни, какъв бюджет дават на НАСА. Ясно им е, че в обозримо бъдеще, няма да имаме технология, с която да го направим. А може би технологично дори не е възможно да бъде изследван космоса. Евентуално биха могли да се осъществят такива пътувания на милиарди светлинни години единствено, чрез силата на мисълта. Но в момента сме далеч и от развитие в тази посока.

Там е и разликата между компютъра и човека. Компютърът винаги ще си остане една изичлителна машина. Дори да има изкуствен интелект, той никога няма да замени хората. Компютърът никога няма да разбере, какво е медитация например.

ecotronic
31-10-2013, 14:33
Аз мисля, че гледната точка на Марков е малко крайна и доста песимистична. На пръв поглед такова разделение е много лесно и доста удобно обяснява многото негативни неща с които се сблъскваме.
Много лесно е да се каже - има творци и паразити. Никак не е лесно обаче да се дефинират ясно критериите според които се прави това разделение.
Един чиновник, който изплаща пенсии какъв е?
Един застраховател какъв е?
Един банкер? Един политик? Един военнослужещ? .........

Изобщо с цялото ми уважение към паметта на този човек, считам,че нещата са доста по-сложни за да бъдат обяснени по такъв елементарен начин.

Може да се направи аналогия между живота на обществото и този на един индивид.

И така преди да стане ясно, какво добро или лошо притежава въпросният индивид, той трябва първо да може да съществува на физическо ниво.

Следвайки тази аналогия всяко общество първо живее на физическо ниво. Това става възможно най-общо-казано, като се движат едни ресурси от периферията към центъра и впоследствие тези ресурси биват разпределяни в обратната посока от държавния апарат.

При лошо-функциониращият обществен организъм прекалено малко са тези, които произвеждат ресурсите и прекалено много са тези които участват в тяхното разпределение.

Mind_Control
31-10-2013, 14:53
При лошо-функциониращият обществен организъм прекалено малко са тези, които произвеждат ресурсите и прекалено много са тези които участват в тяхното разпределение.

Тук е ключа на нашите проблеми. Нито сме по- малко работливи, нито по- глупави от запада. Явно сме по- неорганизирани.

П.С. Ама то как да си организиран с тия красиви жени и този хубав климат дето го имаме :) Лятото те влече към морето, есента към планината, зимата към ските. И на практика не остава време да се съсредоточиме върху работата...

ecotronic
31-10-2013, 15:16
Тук е ключа на нашите проблеми. Нито сме по- малко работливи, нито по- глупави от запада. Явно сме по- неорганизирани.

Глупави сме дотолкова доколкото позволяваме това да се случва. А именно голяма част от това, което сме произвели да отива в нечий незнаен джоб, вместо у нашите родители, деца или да служи за подобряването качеството на нашия живот.
Добрата новина е, че на това му се вижда края. Най-вероятно ще е труден и мъчителен край, но хората няма вечно да търпят това.

fade
31-10-2013, 21:02
виждам че не си прочел цитата за "звездната писалка".
и американците и руснаците в началото са ползвали моливи. те обаче имат няколко недостатъка. графитния прах /сигурен съм че знаеш/ е електропроводим. сети се какво става с електрониката , а и с дървото на молива в чисто кислородна среда.
след изобретяването на "звездната писалка" /от хора нямащи нищо общо с наса и нефинансирани от държавата/ дори руснаците си купуват и зарязват гениалните моливи.

Не знам какво виждате Вие колега, но аз виждам че вие този цитат сте го прочели като дявола Евангелието.
Или познанията ви по английски са слаби може би?
Първо да Ви кажа че винаги съм смятал тази история за градска легенда, и я използвах повече като илюстративна метафора. Наистина не знаех че тази история си има всъщност истински сюжет!
Та какво пише ако наистина сте зле с английския... ;) Всъщност NASA са разработвали подходящо средство за писане в условията на безтегловност и след като бюджета е достигнал космически стойности са го зарязали и са продължили да ползват пак моливи. По надолу пише, че руснаците са използвали молив с пластмасова обвивка, и маслен "графит" (такива са всички химически моливи и моливчета за оцветяване)...
Всъщност явно Фишер са видели ниша за продукт и перспектива за печалба в цялата тази история с космонавтите и са се възползвали, в което няма нищо лошо!
Не Ви прави чест да изопачавате по такъв жалък начин историята само за да защите несъществената си теза или просто елементарно да се заяждате. Не ви ли хрумна, че може да знам английски също толкова добре колкото и руски?:screwy:

Знам за Корольов много повече отколкото можете да си представите, но някак си нямам мотивация да Ви го споделя, а и не е мястото тук!

Що така колега ми се струва че след смърта на Корольов са осъществени някой важни за космонавтиката неща като скачване в орбита, между американската космическа станция руски кораб, изведена е руската космическа станция чийто престой в космоса все още не е подобрен май.... и още много други неща, пък и май американците в момента не изстрелват нищо и добре че са тия смотани Руснаци да поддържат с недодяланите си балистичните ракети международната станция :tooth:
Ами лично аз не знам колко дефекта е имал апарата на Комаров, но пък ми е интересно от къде BBC са разбрали...
Ако единственният Ви източник за информация е BBC съвсем добронамерено Ви съветвам, да си разширите малко кръгозора, може пък да почнете да виждате на света от малко по-висока орбита! ;)

учил съм в сравнително големи училища. имаше вече 386 и 486. наличните музейни експонати правец бяха с различна клавиатура дори. пишехме програми на паскал ..... в тетрадките. за кво ти е компютър.

Щом е имало 486 значи си мноо малък за да говориш за Правец 82 и Изот 1035
Пък иначе всеки начинаещ първо се учи да пише в тетрадка, пък ако след това има желание си пробва написането на компютър и си поправя грешките в логическото мислене и схема или (модерно казанао debug). За мен това е единственият естествен начин да се научиш да мислиш правилно за да се научиш след това да пишеш прибран и оптимизиран код!
Ама кво ли знам аз, с тия музейни експонати Правец... дето и клавитаурата им беше най "различната" QWERTY клавиатура дето не можаха да я изкопират даже като хората тия "посредствени" Българи. :tooth:

dimitar_vd62
31-10-2013, 21:45

.

16 септември 1953 г. по заповед на "ОКБ Корольов" в института била открита първата научноизследователска задача с космическа тематика "Изследвания по въпроса за създаване на първия изкуствен спътник на Земята". Групата на Тихонравов, имаща солидна подготовка по тази тема я изпълнила оперативно.
http://bg.wikipedia.org/wiki/Космическа_програма_на_СССР

НАСА е американска правителствена агенция, отговорна за националната програма за космически изследвания. Създадена е през 1958 г.Следвайки Съветската космическа програма, която успешно изстрелва първия изкуствен спътник в космоса (Спутник-1), САЩ също насочват усилията си към космоса. Конгресът на САЩ алармира за заплаха, свързана с американската безопасност и технологично лидерство (познато е като „Кризата Спутник“), което налага взимането на незабавни мерки.........
http://bg.wikipedia.org/wiki/НАСА

Да не забравяме че със смъртта на Вернер фон Браун американците доста се поизпотиха да поддържат темпото.Колкото до капсулата на Комарьов, да си припомним и тримата загинали американски астронавти поради дефект в капсулата Аполо и то на Земята.Да не говорим пък за двете совалки дето изгоряха.

Ама какво сте се хванали Русия срещу Америка на мога да разбера.То руснаците много тъпи, пък американците понеже са умни си купуват мозъци.

fade
31-10-2013, 22:27
Малко наивно е да си мислим, че компютъризацията у нас през 80-те години се е състояла само у нас.

Колега, аз може да съм всякакъв, но повярвайте ми изобщо не съм наивник на средна възраст!

Една по-обективна преценка води до други изводи. Това, което ние сме копирали и масовизирали, хората са го измислили, сътворили и направили публично достояние ПРЕДИ нас. Нещо повече - продължили това във времето, за разлика от нас.
Резултатите днес са очевидни.

Бихте ли ми дефинирали "обективна преценка" колега?
Хората... са всъщност двама човека:
Техническият гений Стиф Возняк и Визионера и ловък манипулатор Стив Джобс!
Да идеята им е брилянтна появава се в точното време и на точното място. Продуцира се по интелигентен и красив начин, и да, техният продукт става популярен, понеже са малка и гъвкава компания в началото и успяват да откликнат на нуждата на пазара за разлика от тромавият гигант IBM. Техният компютър е сглобен едва ли не с части от близкият "Млад Техник" (или както се казва там в щатите техният подобен магазин). Затова и почити в целият свят го репликират в последствие много лесно. Така, че не сме само ние дето сме копирали и масовизирали.
Чудя се дали някой във Франция или Германия, или пък Китай изпитва угризения, че ползва технологията за леене с противоналягане. Представяте ли си, въпреки, че сме "посредствени" и заврени някъде на гърба на географията, сме открили и разработили нещо също толкова масово като компютрите...
Ами ползва я целият свят във всяко производство на отливки от цветни метали. Имаме защитени около 100 патента за нея, обаче се тръшкаме, че сме жалки плагиати и сме си позволили по време на желязната завеса да заявим присъствието си на картата правйки компютри моля ви се... pathetic

Що се касае до високоскоростния интернет достъп - ...
С това не ми се занимава, просто нямам настроение пък и може би подготовка за подобни дискусии. Имам само бегли наблюденият от посещения в Англия и Холандия. как стоят там нещата напоследък. И съвсем бледи спомени за Франция от края на 90те... тогава тия франсета бяха много зле... може и аз да съм попаднал на такива не знам. Предполагаше се, че трябва да разбират от това което работят.

Аз мисля, че гледната точка на Марков е малко крайна и доста песимистична...
Е то е ясно че е бил нещо фрустиран, по скоро обаче основната идея като че ли е, заявлението му, че е приел света такъв какъвто е и, че всички негови мечти са се оказали заблуди. Мисля, че писмото трябва да се разглежда в контекста на времето, когато всички мислехме че оня живот, там е едва ли не раят на земята... "да ама не"
След като походих малко насам натам като, че ли мога да го потвърдя с няколко забележки "под чертата". Особенно като съм поживял почити еднакво и при двете системи!
Хм... тва вино май ми дойде в повече, отдавна не се бях изявявал толко мноо литературно, ама явно имам нужда, като ме предизвикахте ся му мислете :tooth:

fade
31-10-2013, 23:10
...

Ама какво сте се хванали Русия срещу Америка на мога да разбера.То руснаците много тъпи, пък американците понеже са умни си купуват мозъци.
:roll2: :lol:

nikolaaaay
31-10-2013, 23:54
Когато контактувам с някои русофилско настроени българи много се чудя на какво се основава тая безпределна гордост от постиженията на руснаците. Нас като българи какво ни грее дали руснаците са най-гениалната нация на света, или средно интелигентна или са тъпи като на носорог задните части. Ние не сме руснаци и освен, че пишем на кирилица и имаме някои леки културни прилики, друго общо с тях нямаме. Ние им викаме братушки, а те на нас - не. Даже и през соца не сме били братушки за тях. Очевидно пропагандата от преди 1989 има своето значение, защото русофили по-млади от 35 години няма много много. Това с космическия молив е типичен пример. Не му прави чест на колегата да се измъква така, защото той даде тази история като пример за прагматизма на руснаците. Нещо, в което и аз вярвах до към 15 годишен, когато чух тази басня. Какъв прагматизъм, обаче. В един момент ми хрумна, че е адски нелогично НАСА да прати човек на Луната, а да не се сети да пишат с моливи. Когато нещо е нелогично, шансът да е скалъпено е много голям.
Аз не отричам, че в Русия и СССР преди има наука, но когато говорим за руски технологии неизбежно отиваме или в космоса или във военната промишленост. Това не е лошо, ама не значи кой знае колко много, понеже една малка Корея е в пъти по-напред от Русия в технологично отношение и предлага далеч по-качествени продукти. Като се замисля какво руско имам вкъщи се сещам за 2 неща. Едното е антивирусната ми, а другото го забравих.
За писмото на Георги Марков, вие го коментирате като някакъв неоспорим факт, но аз си мисля, че шансът да е истинско е много много малък.

---------- Post added at 23:54 ---------- Previous post was at 23:48 ----------

То руснаците много тъпи, пък американците понеже са умни си купуват мозъци.
Американците не купуват мозъци, а мозъците сами отиват в средата, в която ще могат да се развият най-добре. Ние в България не правим нищо та читавите хора да остават тук. Когато/ако това се промени, тогава ще почнем да се движим напред.

morfius
01-11-2013, 01:25
Щом е имало 486 значи си мноо малък за да говориш за Правец 82 и Изот 1035
Пък иначе всеки начинаещ първо се учи да пише в тетрадка, пък ако след това има желание си пробва написането на компютър и си поправя грешките в логическото мислене и схема или (модерно казанао debug). За мен това е единственият естествен начин да се научиш да мислиш правилно за да се научиш след това да пишеш прибран и оптимизиран код!
Ама кво ли знам аз, с тия музейни експонати Правец... дето и клавитаурата им беше най "различната" QWERTY клавиатура дето не можаха да я изкопират даже като хората тия "посредствени" Българи. :tooth:

Е с такова мислене и заяждания за красиво изрисувани фигурни скобки трябваше да ставаме уж кодери, смях в аула без компютри и 3 ки с клизми.
Добре, че имах една изпаднала Тошиба 386 лаптопче, да ги сложа на място, че беше просто трагично.
Това в роден ВУЗ по времето на Пентиум 1...
Да не почвам за техникума, че ще настане една.

pavlin
01-11-2013, 03:23
Темата за Русия само че не я повдигнаха никакви русофили , ами разни такива които за всички несгоди в живота си се извиняват с Русия, комунистите и т.н.
Мозъците в Америка идват точно заради парите

Mind_Control
01-11-2013, 10:38
Ако се върнем в историята някъде средата на 18 в. ще разберем, че за малко Русия да заеме мястото, което заема САЩ в момента. Фамилията Ротшилд е искала да създаде централна банка в Русия, но по това време среща съпротивата на царя там. Целта е била пълен контрол на човечеството, чрез дълговете. Както е в момента, но всичко се управлява, като местоположение, от САЩ. А можеше да е от Русия и САЩ да са в 3-та глуха сега.
Затова след време прокарват и комунизма в Русия- един вид искат да ги съсипят, като отмъщение.

Та идеята ми е, че нито САЩ са много велики, нито Русия. Всичко е въпрос на интереси и случайности.

"Все пак нещо, което не вървяло добре за тях е „Конгресът на Виена“, който е започнал през септември 1814 г. и приключва през юни 1815 г. Причината за „Конгресът на Виена“, е че Ротшилдови се опитват да направят форма на световно правителство, което да им даде пълен политически контрол над цивилизования свят.

Много от политическите правителства са изпаднали в дълг към фамилията Ротшилд, и тъй като присъстват на „Конгресът“ са използвани да бъдат внедрени да подкопаят инициативата. Все пак руския цар Александър Първи, който не се поддава на натиска на Ротшилдовата централна банка и не бил протеже на Ротшилд осуетил плана за световното правителство на Ротшилд.

Вбесен от това, Нейтън Майер Ротшилд се заклева някой ден той или наследниците му да унищожи цар Александър Първи, цялата му фамилия и потомството му. За съжаление това става така 102 години по-късно след като Ротшилд фамилията финансира болшевиките, които изпълняват това обещание."

LeoVin4i
01-11-2013, 11:13
Е с такова мислене и заяждания за красиво изрисувани фигурни скобки трябваше да ставаме уж кодери, смях в аула без компютри и 3 ки с клизми.
Добре, че имах една изпаднала Тошиба 386 лаптопче, да ги сложа на място, че беше просто трагично.

Мдаммм спомних си и аз, че писах програми на Паскал с молива У тетрадката. Това по времето на Пентиум 2 вече :)
Имахме и китове със CM603 и прилежащата му периферия, на които програмите се пишеха чрез въвеждане на hex кода на инструкциите през клавиатурата... смех и сълзи.

ecotronic
01-11-2013, 11:29
Колега, аз може да съм всякакъв, но повярвайте ми изобщо не съм наивник на средна възраст!

Бихте ли ми дефинирали "обективна преценка" колега?
Хората... са всъщност двама човека:
Техническият гений Стиф Возняк и Визионера и ловък манипулатор Стив Джобс!
Да идеята им е брилянтна появава се в точното време и на точното място. Продуцира се по интелигентен и красив начин, и да, техният продукт става популярен, понеже са малка и гъвкава компания в началото и успяват да откликнат на нуждата на пазара за разлика от тромавият гигант IBM. Техният компютър е сглобен едва ли не с части от близкият "Млад Техник" (или както се казва там в щатите техният подобен магазин). Затова и почити в целият свят го репликират в последствие много лесно. Така, че не сме само ние дето сме копирали и масовизирали.
Чудя се дали някой във Франция или Германия, или пък Китай изпитва угризения, че ползва технологията за леене с противоналягане. Представяте ли си, въпреки, че сме "посредствени" и заврени някъде на гърба на географията, сме открили и разработили нещо също толкова масово като компютрите...
Ами ползва я целият свят във всяко производство на отливки от цветни метали. Имаме защитени около 100 патента за нея, обаче се тръшкаме, че сме жалки плагиати и сме си позволили по време на желязната завеса да заявим присъствието си на картата правйки компютри моля ви се... pathetic

С това не ми се занимава, просто нямам настроение пък и може би подготовка за подобни дискусии. Имам само бегли наблюденият от посещения в Англия и Холандия. как стоят там нещата напоследък. И съвсем бледи спомени за Франция от края на 90те... тогава тия франсета бяха много зле... може и аз да съм попаднал на такива не знам. Предполагаше се, че трябва да разбират от това което работят.

Е то е ясно че е бил нещо фрустиран, по скоро обаче основната идея като че ли е, заявлението му, че е приел света такъв какъвто е и, че всички негови мечти са се оказали заблуди. Мисля, че писмото трябва да се разглежда в контекста на времето, когато всички мислехме че оня живот, там е едва ли не раят на земята... "да ама не"
След като походих малко насам натам като, че ли мога да го потвърдя с няколко забележки "под чертата". Особенно като съм поживял почити еднакво и при двете системи!
Хм... тва вино май ми дойде в повече, отдавна не се бях изявявал толко мноо литературно, ама явно имам нужда, като ме предизвикахте ся му мислете :tooth:

Колега Fade, аз ни най малко не ви имам за наивник. Освен това, само изразявам своята гледна точка относно дискутираните събития и не твърдя, че тя е абсолютно-вярната.

Тъй че, ако тове е прозвучало обидно, то аз се извинявам.

Истината е че, за мен е удоволствие да водим тази смислена дискусия.

Изглежда има някакво объркване с цитатите. Явно цитирате мен вместо колегата Колев.

Под "обективна преценка" разбирам малко по-задълбочен анализ на ситуацията. А именно - кое е оригинал и кое е копие и конкретно това, че последвалото развитие на събитията показва това, че оригиналът търпи развитие за разлика от копието му.
Аз съм противник на плагиатството във всичките му разновидности и поради това не приемам факта, че всички копират, като оправдание за това, което сме правили ние през 80-те.
И все пак ако допуснем, че копирането е било допустимо за да се захванем и започнем отнякъде наготово, то последвалите събития доказват само това, че всъщност сме били лапнали прекалено голям за нас залък.

Накратко - очевидно не е толкова важно това дали дадена идея е твоя или не. Доста важно обаче е това, дали ще успееш да я доразвиеш в някаква степен или вечно ще чакаш някой друг да прави това а ти отново и отново само ще копираш наготово.

nikolaaaay
01-11-2013, 19:00
Ако се върнем в историята някъде средата на 18 в. ще разберем, че за малко Русия да заеме мястото, което заема САЩ в момента. Фамилията Ротшилд е искала да създаде централна банка в Русия, но по това време среща съпротивата на царя там. Целта е била пълен контрол на човечеството, чрез дълговете. Както е в момента, но всичко се управлява, като местоположение, от САЩ. А можеше да е от Русия и САЩ да са в 3-та глуха сега.
Затова след време прокарват и комунизма в Русия- един вид искат да ги съсипят, като отмъщение.

Та идеята ми е, че нито САЩ са много велики, нито Русия. Всичко е въпрос на интереси и случайности.

"Все пак нещо, което не вървяло добре за тях е „Конгресът на Виена“, който е започнал през септември 1814 г. и приключва през юни 1815 г. Причината за „Конгресът на Виена“, е че Ротшилдови се опитват да направят форма на световно правителство, което да им даде пълен политически контрол над цивилизования свят.

Много от политическите правителства са изпаднали в дълг към фамилията Ротшилд, и тъй като присъстват на „Конгресът“ са използвани да бъдат внедрени да подкопаят инициативата. Все пак руския цар Александър Първи, който не се поддава на натиска на Ротшилдовата централна банка и не бил протеже на Ротшилд осуетил плана за световното правителство на Ротшилд.

Вбесен от това, Нейтън Майер Ротшилд се заклева някой ден той или наследниците му да унищожи цар Александър Първи, цялата му фамилия и потомството му. За съжаление това става така 102 години по-късно след като Ротшилд фамилията финансира болшевиките, които изпълняват това обещание."
Извинявай, но това са митове легенди и откровени тъпизми. Няма никаква световна конспирация. Има 2 начина на работа - правилен и неправилен. Там където преобладава правилният, стандартът е висок. Там, където преобладава неправилният начин на работа - стандартът е нисък. Наличието на нефт и газ и държавната политика също влияят в някаква степен, но не и Ротшилд, Рокфелер, Алън Фостър Дълес или Елвис Пресли.
В България има страхотни предприятия, тръгнали от нулата и стигнали продажби от десетки и стотици милиони и работещи с ефективни системи за управление на процесите. Има и предприятия тръгнали от огромен държавен завод и стигнали до фалит. Всичко си зависи от нас, а не от американците, руснаците или марсианците.

pavlin
01-11-2013, 21:49
Кои са тези предприятия.

fade
02-11-2013, 16:28
Когато контактувам с някои русофилско настроени българи много се чудя на какво се основава тая безпределна гордост от постиженията на руснаците. Нас като българи какво ни грее дали руснаците са най-гениалната нация на света, или средно интелигентна или са тъпи като на носорог задните части. Ние не сме руснаци и освен, че пишем на кирилица и имаме някои леки културни прилики, друго общо с тях нямаме. Ние им викаме братушки, а те на нас - не.
Даже и през соца не сме били братушки за тях. Очевидно пропагандата от преди 1989 има своето значение, защото русофили по-млади от 35 години няма много много.

Колега понеже виждам тука едни камъни в градина на моето поколение май, рекох си, чек да начеша и Вашето... его
Вие къде видяхте в моите постове, или в тези на колегата dimitar_vd62една "безпределна гордост" аз и колегата който постна някой дати просто изложихме малко факти, които дали заради маргиналноста Ви или пък заради, умишленото не изнасяната в "модерните" медии информация през последните 20 години, не е имало как да научите. Затова и се изложихте тука заедно още няколко човека като някакви комсомолски секретари от преди "революцията". Те говореха така с клишета и лозунги заклеймяващи световният империализъм и въпреки фактите, които им размахваш пред лицето те те заклеймяваха като враг на обществото и назадничав реваншист.

Това с космическия молив е типичен пример. Не му прави чест на колегата да се измъква така, защото той даде тази история като пример за прагматизма на руснаците. Нещо, в което и аз вярвах до към 15 годишен, когато чух тази басня. Какъв прагматизъм, обаче. В един момент ми хрумна, че е адски нелогично НАСА да прати човек на Луната, а да не се сети да пишат с моливи. Когато нещо е нелогично, шансът да е скалъпено е много голям.

Понже колега явно не сте вникнали достатъчно в това което съм написал или поради това, че явно пък на вас сериозно Ви влияе уклона и посоката на днешната пропаганда, затова, ще повторя за вас... специално:
Този пример илюстрира манталитета и отношението към техническите предизвикателства за решаване на две коренно различни, нации и култури! Едната с внимание към детайлите, и загриженост към ергономията и функционалността, без оглед на средствата и ресурсите изразходвани за постигането им. Докато при другите, тези неща са на заден план и устройствата трябва да функционират някак си във всякакви условия и да изпълняват функцията за която са предназначени, с колкото се може по малко части от гледна точка на надеждността и бъдещото поддържане. Удобствата за ползване са поставени на втора линия и са несъществена подробност.
Понеже колега аз виждам тука и една неприязън към един голям народ, искам да Ви попитам съвсем справедливо:
Вие колко истински руснака сте познавали в живота си(не разбирайте, виждали на плажа)? Колко пъти сте говорили с интелигентни руснаци на родният им език, за личният им живот, за това как изглежда света през техните очи, какъв е манталитета им? За големият срам от това дето един мекушав, посредствен апаратчик като Горбачов и един алкохолик като Елцин поставиха една голяма нация на колене и обезсмислиха труда и себеотдаването на няколко поколения Руснаци?
Да, арогантни са, горделиви са, безпардонни са... типични представители на голяма нация, диктувала в някакъв период от историята си съдбините и пътищата на човечеството! Понеже заради работата ми съм контактувал и с двата свята мога с чисто сърце да заявя, че са същите като американците, и британците. Французите изобщо не ги слагам в списъка защото това са най-самовлюбените шовинисти които съм срещал, при тях е просто патология!

Аз не отричам, че в Русия и СССР преди има наука, но когато говорим за руски технологии неизбежно отиваме или в космоса или във военната промишленост. Това не е лошо, ама не значи кой знае колко много, понеже една малка Корея е в пъти по-напред от Русия в технологично отношение и предлага далеч по-качествени продукти. Като се замисля какво руско имам вкъщи се сещам за 2 неща. Едното е антивирусната ми, а другото го забравих.

Колега продължавате да говорите с абсолютни клишета. Ако една държава няма човешки и природен ресурс няма как да се развиват космически технологии! Ако това не е технологично превъзходство над останалите, споеред мен или нещо с логиката Ви не е наред или пък техническите Ви познания са на ниво консуматор на смартфони и смарт-телевизори! Пък и примерът ви с Корея е лично за мен е неудачен, защото нещо не се сещам за разни революционни неща дето да са измислени (подчертавам измислени) или направени от Корея... За мен са просто една добре оборудвана с чуждестранни технологии (предимно японски) а в началото и капитали евтина работилница. Малко по ранно подобие на Китай, само дето нямат ресурсите и размаха на Китай!

Като се замисля какво руско имам вкъщи се сещам за 2 неща. Едното е антивирусната ми, а другото го забравих.
За писмото на Георги Марков, вие го коментирате като някакъв неоспорим факт, но аз си мисля, че шансът да е истинско е много много малък.

Ами да, сигурен съм че не е удобно това писмо да е истинско защото икона като Г. Марков не може да напише подобно нещо... нали? Е хайде сега да Ви изненадам, слушал съм и Г. Марков и В.Костов по BBC и Свободна Европа в ония "мракобесни" времена и помня стилът му много добре! Или човекът написал това писмо е клонинг на Г. Марков или писмото, е истинско!

Американците не купуват мозъци, а мозъците сами отиват в средата, в която ще могат да се развият най-добре. Ние в България не правим нищо та читавите хора да остават тук. Когато/ако това се промени, тогава ще почнем да се движим напред.
Читавите хора няма да стоят тук защото червените комсомолски секретари се смениха със сини такива, които продължават да гонят вещици и улисани в тези си занимания предизвикаха цялото това противопоставяне в обществото, дори на най-ниските му етажи. Позволиха да боксуваме 20 години и да копаем в калта и да се боричкаме за някой жалък комат подхвърлен от къде ли не (и от Русия и от Европа) като някакви подивели свине!
И най-лошото подмениха и обезсмислиха свещеният идеал на Българите:
Съединението прави силата!

fade
02-11-2013, 17:00
Е с такова мислене

...

Мдаммм спомних си и аз, че писах програми на Паскал с молива У тетрадката. Това по времето на Пентиум 2 вече :)
...

Младежи, споменаването на Пентиум веднага определя по кое време са се случвали тези неща, т.е. средата на 90те. Не мислите ли, че е редно да отправите смешните си жалби със задна дата за състоянието на образованието по него време към тези които са се занимавали с това. Не да ми пръскате тука слюнки и жлъч за нещо от което нямате личен житейски опит!
Аз лично мисля, че няма нужда да хвърляте вината върху родната компютърната индустрия при положение, че по-това време тя беше вече убита, погребана и дори гроба беше ограбен.
Що бе млади хора не ви купиха нови Pentium-и, че да покажете на целият свят колко сте талантливи и как можете да пишете на езици от високо ниво в редактори дето ви помагат да слагате фигурните скоби на правилните места! :tooth:
Идете сега да си искате парите за обучението, ако сте си платили пък те не са ви дали Pentium-и! :tooth: Или пък, що още тогава не си поискахте парите а?
Ако ли е било безплатно... еми сори тате и мама са имали пари по него време само за тетрадки и моливи... няма за Pentium-и! :tooth:
Това е положението, няма безплатни работи в света, всичко се плаща!

pavlin
02-11-2013, 17:17
Добре е че Fade се опитва да разсее чувството на нихилизъм породено от някои другари. Все още чакам Никалай да ми каже имената на тези много успешни компании в България където били започнали от нулата и сега едва ли не са гръбнак на икономиката.

fade
02-11-2013, 17:32
...
Тъй че, ако тове е прозвучало обидно, то аз се извинявам.

Ай ся, тука да не сме детска градина се засягаме за глупости

Истината е че, за мен е удоволствие да водим тази смислена дискусия.

Ве тя тази дискусия прилича малко на разговор с комсомолски или партиен секретар ама айде...
Просто се забавлявам преди да заспя вечер или пък в събота и неделя като ми остане време или нямам някой часпорм да правя. Да видим колко време ще ме търпят модераторите още, щото тия господа ще почнат да обиждат аз ще им отвърна и ще стане "меле"
Аве къде е оня трол Свинята, той щеше да е мноо полезен спаринг партньор тука!

Изглежда има някакво объркване с цитатите. Явно цитирате мен вместо колегата Колев.

Оправих го тва с цитатите, просто ползвах фрагмент от скриптовия език в клипборда за да разделям текста и да отговарям на конкретното място и явно не съм обърнал внимание, че този фрагмент е останал от предишният ми отговор на другият колега. Извинявам се на вас и аудиторията дето ни чете тука бисерите :tooth:

Под "обективна преценка" разбирам малко по-задълбочен анализ на ситуацията. А именно - кое е оригинал и кое е копие и конкретно това, че последвалото развитие на събитията показва това, че оригиналът търпи развитие за разлика от копието му.
Аз съм противник на плагиатството във всичките му разновидности и поради това не приемам факта, че всички копират, като оправдание за това, което сме правили ние през 80-те.

Еми добре де колега, измислете некъв друг начин на придвижване а не колелото, щото иначе нарушаваме авторските му права на тоя който го е измислил някога в древноста ;)
Просто компютрите са такъв крайъгълен камък като колелото... всички ще ги копират ще правят техни вариации ще ги усъвършенстват и ще развиват функционалността им какво лошо има в това?
Айде сега, "Радини вълнения" ;)

И все пак ако допуснем, че копирането е било допустимо за да се захванем и започнем отнякъде наготово, то последвалите събития доказват само това, че всъщност сме били лапнали прекалено голям за нас залък.

Накратко - очевидно не е толкова важно това дали дадена идея е твоя или не. Доста важно обаче е това, дали ще успееш да я доразвиеш в някаква степен или вечно ще чакаш някой друг да прави това а ти отново и отново само ще копираш наготово.
Ами те не ни оставиха да я развием колега... просто бяхме принудени да я изоставим, щото трябваше да мислим за по битови неща като примерно "Ко ши ям утрИ?"
А че се правеха безсмислени неща е верно... ама кво да се прави грешки на растежа. Пък и всички са ги имали не е да сме само ние, примерно една мултимедийна платформа като Amiga не успя да се наложи въпреки че е по добра и от Apple и от х86... Как мислите дали Б Гейтс е имал угризения, че е откраднал мишката от Xerox? Или пък че Ст. Джобс се тръшкал, че е "заимствал" идеята за персонален компютър десктоп от Xerox Alto (http://en.wikipedia.org/wiki/Xerox_Alto)
Безжалостен е този свят, но трябва да живеем по неговите правила, иначе ще бъдем изхвърлени на бунището на историята!

ecotronic
02-11-2013, 17:56
.......Ами те не ни оставиха да я развием колега... просто бяхме принудени да я изоставим, щото трябваше да мислим за по битови неща като примерно "Ко ши ям утрИ?"
А че се правеха безсмислени неща е верно... ама кво да се прави грешки на растежа. Пък и всички са ги имали не е да сме само ние, примерно една мултимедийна платформа като Amiga не успя да се наложи въпреки че е по добра и от Apple и от х86... Как мислите дали Б Гейтс е имал угризения, че е откраднал мишката от Xerox? Или пък че Джобс се тръшка, че "заимствал" идеята за персонален компютър десктоп от Xerox Alto (http://en.wikipedia.org/wiki/Xerox_Alto)
Безжалостен е този свят, но трябва да живеем по неговите правила, иначе ще бъдем изхвърлени на бунището на историята!

Просто нямахме необходимия потенциал за да се развиваме в тази посока.

nikolaaaay
02-11-2013, 18:41
И най-лошото подмениха и обезсмислиха свещеният идеал на Българите:
Съединението прави силата!
Колега fade, осъзнавам, че е пълна загуба на време да обяснявам на човек като теб защо съветската система фалира. Причината изобщо не е Горбачов. Перестройката се наложи защото нямаше пари в икономиката вече. Нищо в държавното стопанство не работеше както трябва. Пълен разпад, за който причините са много ясни.
Нямам нищо против руския народ. Харесвам ги хората, особено рускините - те са страхотни наистина.
Обаче фактите са си факти. Всеки се е сблъсквал с руска изработка и знае, че качеството е лошо. Всеки е виждал чисто новите руски автомобили на панаира в Пловдив и ръждата избила по калниците им. Думата сделано в България има едно доста специфично значение, нали. Това Сорос ли го е измислил или Тачър?! Те ли са виновни, че руските изделия са като дялани с тесла?! Рейгън - врагът номер 1 на тутраканската селищна система ли е виновен, че бутоните на телевизор Електрон излизат сами и трябва да се защипват с клечки за зъби, за да гледаш телевизия, по времето когато на запад са се глезели с дистанционно?
В крайна сметка животът на хората се определя не от космическите или военните, а от индустриалните технологии. Понеже работата ми е в областта на супер коментираното от форумните специалисти индустриално производство, имам поглед върху стотици модели машини с или без ЦПУ и досега някой да работи на хубава руска машина не съм срещал. Всичките са немски, швейцарски, френски, японски, италиански или корейски. Дали затова и КИА отвориха завод в Русия, а Путин продаде Автоваз на французите от Рено?! Защо не стана обратното?
Същото е с нашата мила икономика. В моята фирма повечето работници са от соц. заводите и познанията им са само върху руската технология, която е невероятно стара и непроизводителна. С такава технология успешно можеше да се самозакрием без намеса на МВФ или другите ционисти. Ние решихме обаче да въведем някои "новости", въведени във ФРГ някъде около 1980г.!!! и още си работим, а производителността е несравнимо по-добра. За някои неща е над 10 пъти по-висока.
Подозирам, че същото е и с популистката тема за Челопечене. Това находище се експлоатираше десетки години от държавата преди и печалби нямаше. Вероятно технологията е била руска или българска, разработена от инженери, завършили в Русия. После дойдоха канадци, инвестираха 200 милиона долара, смениха технологията и сега печелят много добре. Сега Болен Сидеров иска да ги изгоним. Жалка държава сме защото нямаме посока и не ни е ясно какво искаме и накъде да вървим. Но времената се менят и поколенията неумолимо се сменят :band:

fade
02-11-2013, 18:43
Просто нямахме необходимия потенциал за да се развиваме в тази посока.
OК, това е твоето мнение, и аз го уважавам!
Аз не съм на същото мнение и се надявам и ти да го приемеш.
Всъщност това е фундамента на демокрацията, толерантност към противоположното мнение и различната гледна точка!

fade
02-11-2013, 20:09
Колега fade, осъзнавам, че е пълна загуба на време да обяснявам на човек като теб защо съветската система фалира. Причината изобщо не е Горбачов. Перестройката се наложи защото нямаше пари в икономиката вече. Нищо в държавното стопанство не работеше както трябва. Пълен разпад, за който причините са много ясни.

Що да е загуба на време колега, айде обяснете ми щом сте ги прозрели тези причини.
Ако можете да ми обясните как в една напълно затворена икономика която има и природните ресурси, и енергийните ресурси и средствата за производство вътрешна монетарна система обезпечена със златен номинал свършват парите?
Щом са ви ясни причините бихте ли ги споделили да ги чуем?

Обаче фактите са си факти. Всеки се е сблъсквал с руска изработка и знае, че качеството е лошо. Всеки е виждал чисто новите руски автомобили на панаира в Пловдив и ръждата избила по калниците им.

Ей тва вече е градска легенда колега, излагате се!
Ми аз видях на панаира преди 4-5 години след дъжда който беше валял предната нощ, избила ръжда по дисковете на спирачките на едно BMW :tooth:

Думата сделано в България има едно доста специфично значение, нали. Това Сорос ли го е измислил или Тачър?! Те ли са виновни, че руските изделия са като дялани с тесла?! Рейгън - врагът номер 1 на тутраканската селищна система ли е виновен, че бутоните на телевизор Електрон излизат сами и трябва да се защипват с клечки за зъби, за да гледаш телевизия, по времето когато на запад са се глезели с дистанционно?

Колега виновен е оня blue collar на шприц машината който е ускорил цикъла на шприцоване и произвел детайлите с по голямо свиване. Този "син елек" пък е бързл за да може да почне почивката в 10:00 с 15 мин по-рано иначе няма да могат да изиграят пълна игра на карти... примерно
Виновен е оня началник производство дето е допуснал тоя детайл да излезе като крайна продукция. Пък той щото не му пука за работното му място или пък за заплатата му, щото всеки знаеше, че освен някое друго мъмрене от партийния секретар няма да има други последствия.
Колегата му в един западен завод по него време е знаел много добре, че ако допусне подобно нещо, дори и да не го санкционират на момента ако му върнат телевизора обратно от клиент ще си загуби работата и после едва ли ще си намери работа на същото ниво в бранша! Затова и натяга бай Ханс да си седи до машината или пък го заменява с автоматизиран манипулатор, който не допуска грешки и не иска да ходи в обедна почивка или пък да спи през нощта.

В крайна сметка животът на хората се определя не от космическите или военните, а от индустриалните технологии.

Колега, рано или късно повечето от военните и космическите технологии стават граждански, не са ли ви ги казвали тези неща там където сте учили?

Понеже работата ми е в областта на супер коментираното от форумните специалисти индустриално производство, имам поглед върху стотици модели машини с или без ЦПУ и досега някой да работи на хубава руска машина не съм срещал. Всичките са немски, швейцарски, френски, японски, италиански или корейски.

Колега какво общо имат пък сега машините с ЦПУ... изместихме темата от компютри към космос сега и ЦПУ... хайде стига моля ви се сте скачали от тема в тема това липса на концентрация ли е или какво? :tooth:

Дали затова и КИА отвориха завод в Русия, а Путин продаде Автоваз на французите от Рено?! Защо не стана обратното?

Колега по добре погледнете какъв е процента на Рено в АвтоВАЗ (25%) ... пак се изложихте!:tooth:

Същото е с нашата мила икономика. В моята фирма повечето работници са от соц. заводите и познанията им са само върху руската технология, която е невероятно стара и непроизводителна. С такава технология успешно можеше да се самозакрием без намеса на МВФ или другите ционисти. Ние решихме обаче да въведем някои "новости", въведени във ФРГ някъде около 1980г.!!! и още си работим, а производителността е несравнимо по-добра. За някои неща е над 10 пъти по-висока.

Колегааа... въвели сте сопата от германската технология! Не Ви е виновна технологията ами сопата я е нямало, затова и производителността е била 10 пъти по ниска
Абе ще се разберем накрая къде причината за краха ама нейсе...

Подозирам, че същото е и с популистката тема за Челопечене. Това находище се експлоатираше десетки години от държавата преди и печалби нямаше. Вероятно технологията е била руска или българска, разработена от инженери, завършили в Русия. После дойдоха канадци, инвестираха 200 милиона долара, смениха технологията и сега печелят много добре.

Виж по горе... само дето тука сопата е размахана и над администрацията дето преди това си е лакирала ноктите в работно време и не и е пукало за мижавата заплатка, че да се поразтърси за пазари. Пък сега тези Канадци си дойдоха с клиентите, и като има дадоха някой лев отгоре, та се напъват да не загубят тези 30 сребърника.

Сега Болен Сидеров иска да ги изгоним. Жалка държава сме защото нямаме посока и не ни е ясно какво искаме и накъде да вървим. Но времената се менят и поколенията неумолимо се сменят :band:
Държавата не е жалка, тя само е функция на хората живеещи в нея. Определено тези хора не заслужават нито природните и дадености, нито климата и. Аз мисля, че ще бъдат наказани за това съвсем скоро. Така е поколенията неумолимо се сменят, идват едни полу-хора които се женят на 15-16 години и на 27 години вече имат по 7-8 деца и да доят социалната система. Само, че и те няма да оцелеят на тази територия, щото те пък съвсем не могат да съществуват без да паразитират.

ecotronic
02-11-2013, 20:30
Напълно споделям казаното от Николай.

Към него ще добавя следното:

Беше време, когато работех по подръжката на системи за сигнализация, централизация и блокировка (СЦБ) в системата на ЖП трандпорта. Тогава, както и в много други отрасли и производства имахме на щат така наречените "съветски специалисти", чиято задача беше да ни учат на челния опит на СССР. Името на конкретния специалист с когото работех беше Булат Мехмедов. Невероятен човек. Голям симпатяга. Беше на около 35 - доста интелигентен човек.
Технологията, която беше обект на нашата работа беше базирана основно на релейно-контактни схеми без абсолютно никакви полупроводникови схеми. Аз недоумявах, как така по времето, когато имаше вече компютри и много сходни системи по света бяха изградени на този принцип и така притежаваха доста по-добра функционалност, въпросният съветски специалист дори не даваше да се изрече думата "транзистор". Дълги и разгорещени спорове сме водили с този човек по темата. Изработвах собственоръчно отделни устройства, базирани на TTL логики, само и само за да му докажа предимствата им. Той пък непрекъснато се обосноваваше единствено с някакви правилници отпреди 30 години.

Накратко - сблъсках се с една невероятно голяма закостенялост и консерватизъм в мисленето, нещо според мен присъщо в характера на руснака.

Изобщо това за което Николай говори "с брадва дялано", според мен е в резултат на:

1 - Липса на всякаква среда на конкуренция
2 - Липса на нормален пазар
3 - Усещането, че животът на твореца е обезпечен не от неговите умения а от гарантираната, макар и мижава заплатка.
4 - Консерватизмът, за който говорих.

Извод:

На този етап на развитие на човешкия интелект, човек работи за пари. Не за партийни лозунги а за пари.
Някога това може и да се промени, но за настоящия момент това е така.

dimitar_vd62
02-11-2013, 20:47
Бих добавил че е наложено и от на тази затворена за света система която е давала приоритет на военните, а за обикнжвиния човек е било достатъчно да се придвижи от една точка до друга.Докато на запад е имало значение и как ще се придвижиш.Може и с Трабанче, но може и с Мерцедес.Консерватизма не е присъщ само за руснаците.Оня може и да се е позовавал на правилници отпреди 30 години но и германеца стриктно спазва правилници с тая разлика че те са актуални за момента, пред вид изискванията на конкурентната среда в която се намират.

fade
02-11-2013, 22:41
....

Тогава, както и в много други отрасли и производства имахме на щат така наречените "съветски специалисти", чиято задача беше да ни учат на челния опит на СССР. Името на конкретния специалист с когото работех беше Булат Мехмедов. Невероятен човек. Голям симпатяга. Беше на около 35 - доста интелигентен човек.

Гражданин на СССР... но не и Руснак с тази фамилия

Технологията, която беше обект на нашата работа беше базирана основно на релейно-контактни схеми без абсолютно никакви полупроводникови схеми. Аз недоумявах, как така по времето, когато имаше вече компютри и много сходни системи по света бяха изградени на този принцип и така притежаваха доста по-добра функционалност, въпросният съветски специалист дори не даваше да се изрече думата "транзистор". Дълги и разгорещени спорове сме водили с този човек по темата. Изработвах собственоръчно отделни устройства, базирани на TTL логики, само и само за да му докажа предимствата им. Той пък непрекъснато се обосноваваше единствено с някакви правилници отпреди 30 години.

Има друга причина думата транзистор и полупроводник да е табу... това пак прословутата им параноя да не ги нападне някой, с ядрено оръжие... При EMP всичката тази техника отива във вечните силиконови полета и нямаш функционираща система! Докато едно реле или електронна ламба продължава да работи ;)
Не разбирам как колега не сте усетили, че това е причината за "закостенялостта". Това е причината колега и в Миг 21 и в радио апаратурата им доскоро да се ползват електронни лампи. ЖП транспорта като едно стратегическо направление с двойно приложение също попада под вездесщите 30 годишни правилници предполагам. Това не е закостенялост... това е параноя, но донякъде и разбирам защо е така. Само народ който има горчив опит от унищожителна война с огромен брой жертви може да е толкова параноичен!
Разбирате ли ни най-малко не се опитвам да ги защитавам, опитвам се да ги разбера!

Накратко - сблъсках се с една невероятно голяма закостенялост и консерватизъм в мисленето, нещо според мен присъщо в характера на руснака.

Надявам се да сте разбрали, че този човек не е бил Руснак ;)

Изобщо това за което Николай говори "с брадва дялано", според мен е в резултат на:

Съгласен!

3 - Усещането, че животът на твореца е обезпечен не от неговите умения а от гарантираната, макар и мижава заплатка.

С това не съм съгласен!
Няма творчество колега ако постоянно мислиш за това дали утре може да се озовеш на улицата! За да твориш трябва да си в хармония със себе си и да не те притесняват никакви битовизми.
В това отношение онази обществена система си имаше някакво предимство. Лошото е че пък те потискаха и фрустираха разни комсомолски или партийни секретари с празнодумства и словесни диарии.

Съгласен, но с особено мнение! :tooth:

Извод:

На този етап на развитие на човешкия интелект, човек работи за пари. Не за партийни лозунги а за пари.
Ми не точно... човек работи за да осигури храна за себе си и за семейството си и да си доставя удоволствия... за съжаление в съвременният свят те са функция на парите обаче. Така, че косвено може би сте прав. Определено опита да се манипулира човешкото съзнание така, че да си мисли, че го прави за удовлетворение не беше много успешен. За това и се говори в писмото на Г.Марков, че всеки човек трябва да бъде творец в това което прави. Определено, съм съгласен, че съзнанието на човешките индивиди, още не е достигнало до това ниво и докато го достигне трябва да има и морков, и сопа! :paddle:

nikolaaaay
02-11-2013, 23:39
Всъщност ВАЗ поглъща Рено и Нисан. Ето тук си го пише
http://automedia.investor.bg/a/0-nachalo/16476-renault-nissan-poema-kontrola-vyrhu-avtovaz/
Не мога само разбера колко прави 67,13% от 74,5% и на какво му викат контролен пакет от акции.

---------- Post added at 23:39 ---------- Previous post was at 23:28 ----------

Извод:

Това е самата истина. При социализма няма конкуренция и следователно няма развитие. Никой не работи за "браво" или за едната чест. Знам, че така са се надявали болшевиките, когато са правили октомврийския преврат, но не са познали.
Западната система се развива по естествен път и там повишаването на конкурентността е жизнено важно за всяка фирма. Това става с непрекъсната работа по вдигане на качеството и чрез намаляване на разходите за производство, т.е. като се внедряват нови по-производителни технологии. Контролът върху качеството естествено не е проформа, а е по ясни и стриктни стандарти... Лошото е, че и китайците вече почват да работят по този начин и конкуренцията става жестока. Но то това е хубаво за цялата система.

dimitar_vd62
03-11-2013, 00:03
Аз да попитам, едно предприятие работи с 1000 човека, внасят нови автоматизирани линии и съкращават 500 човека. И тъй като бъдещето е в технологиите това ще е тенденция и в други производства и отрасли.Може да е добре за системата ама какво става с човека.Както казваха на старата ми работа преди всичко безопасността а после човека.То добре за работодателя, по малко разходи за заплати по-голяма производителност ма тез безработни де ги дяваме и с какво ще оцеляват.

nikolaaaay
03-11-2013, 00:33
Аз да попитам, едно предприятие работи с 1000 човека, внасят нови автоматизирани линии и съкращават 500 човека. И тъй като бъдещето е в технологиите това ще е тенденция и в други производства и отрасли.Може да е добре за системата ама какво става с човека.Както казваха на старата ми работа преди всичко безопасността а после човека.То добре за работодателя, по малко разходи за заплати по-голяма производителност ма тез безработни де ги дяваме и с какво ще оцеляват.
Тогава дай да копаме всички картофи на ръка. Така всички ще са заети. Нищо, че и всички ще са бедни.
Тези, които бъдат съкратени ще работят друго нещо. Това е далеч по-добрия вариант отколкото да затвори цялата фирма, защото конкуренцията ще я убие. Тогава всичките 1 000 човека ще останат без работа. Примери за такива случаи в България колкото искаш.
Наскоро бях в Берлин в една фирма. Като видях как работят ми стана страшно тъпо. Огромни зали пълни с нови машини и хора няма във всяка зала. Сутрин пускат машините и после само чакат да паднат готовите детайли и им правят качествен контрол пак на последно поколение уреди. И тая линия им била от цели 10 години. В Берлин безработицата е много ниска. Тези няколко процента, които се водят безработни, всъщност или не си търсят работа, или имат високи претенции. В друга фирма където бях, си търсят хора от доста време и не могат да намерят. Там е подобно положението с машините. И двете фирми са в сусбсидирани от държавата и ЕС технологични паркове, като тия дето нашият министър Стойнев вика, че са излишен разход.

pavlin
03-11-2013, 05:23
Руснаците произвеждат много добри стругове с ЦПУ, а това че Никалай не знае, въобще не ме очудва. Това че говори глупости също:
http://www.smz-stanki.ru/products/documents/view/DID__116/moid__13705/hook__1-206886741-default-3/

Сега да кажем нещо за Автоваз. Няма значение че Нисан и Рено придобиват преобладаващ дял. Важното е че се запазва производството, запазва се марката, откриват се нови производства усвояват се нови технологии и се откриват работни места. В това ново сдружение руската държава запазва контролен дял от около 32%. Рено и Нисан като придобиват своите дялове трябва да инвестират около 700 млн. долара в Автоваз. В Русия автомобилния пазар се разраства бързо, също така и производството на автомобили. Сглобяват се Шкода, Форд, Фолцваген, Нисан и др. Със закон се задължават всички чужди производители на автомобили да произвеждат в Русия определен % от частите влагани във автомобилите. Така се стимулира една индустрия съответно и икономиката. Руснаците имат и други собствени производства, ГАЗ, УАЗ, Камаз и др. Имат и автомобили съвместна разработка с Китай, електромобили и т.н.

kolev
03-11-2013, 07:45
въобще цялата работа с българската компютърна индустрия и правец ми прилича на вица за оня чукча, написал книга. редактора я прочел и питал -абе чукча, ти чел ли си я тая книга. чукчата отвърнал - чукча писател, не читател.
хората са видели и намерили практическото приложение на компютрите . работата която ти върши компютъра е много по-ценна от самия него.
тука сме "произвеждали" компютри с основна цел да произвеждаме компютри. и не само че те бяха копия, но и няколкото достъпни програми за правец бяха копия. появиха се и едни игри, те също бяха копия. и къде беше практическото приложение на правец. сигурно да подпираш масата с него или да чупиш орехи.
колегата фейд да ме извинява, но тия правеци не се ползваха в училищата. те стояха като експонати.
часовете по информатика се водеха практически. е къде е практиката да пишеш програми с молив в тетрадката, докато другите са писали със звездна химикалка или даже на истински работещ компютър. и без лафове че децата са нямали желание или видиш ли всички правец вкупом са спрели да работят 89-та година (ама те и преди това толкова са ползвани).

ecotronic
03-11-2013, 11:18
......
Има друга причина думата транзистор и полупроводник да е табу... това пак прословутата им параноя да не ги нападне някой, с ядрено оръжие... При EMP всичката тази техника отива във вечните силиконови полета и нямаш функционираща система! Докато едно реле или електронна ламба продължава да работи ;)
Не разбирам как колега не сте усетили, че това е причината за "закостенялостта". Това е причината колега и в Миг 21 и в радио апаратурата им доскоро да се ползват електронни лампи. ЖП транспорта като едно стратегическо направление с двойно приложение също попада под вездесщите 30 годишни правилници предполагам. Това не е закостенялост... това е параноя, но донякъде и разбирам защо е така. Само народ който има горчив опит от унищожителна война с огромен брой жертви може да е толкова параноичен!
Разбирате ли ни най-малко не се опитвам да ги защитавам, опитвам се да ги разбера!......

Страхът от EMP по време на война е някакво обяснение, често изтъквано, като мотив за отказ от внедряване на по-нови технологии.

Ако приемем, че това е водещия мотив, то тогава как да обясним следното:

1 - Споменах, че в СЦБ не се ползваха никакви полупроводникови схеми, в това число и лампови.
Защо?

2 - През 1981 - 1983 отбивах редовната си военна служба като радио-телеграфист и АДУ-механик в 95-ти свързочен полк на втора българска армия.
Като такъв имах възможността да се запозная с доста конструктивни особености на руската военна електроника от онова време. Устройствата бяха изградени на базата на електронни лампи, биполярни транзистори и хибридни схеми реализилани с последните.
Лампите се ползваха предимно в мощните трактове а транзисторите в слаботоковите схеми.
Защо именно във военна техника и то такава, която осигурява щабна връзка на армията се ползнаха транзистори?

3 - Има едно нещо наречено "ускорение", което може да навреди на електрониката не по-зле от EMP.
Кое издържа на по-големи ускорения - лампата или транзистора?

4 - Западните държави не бяха ли наясно със заплахата от EMP, та тъй смело компютъризираха всичките си отрасли, в това число и стратегическите?

.......

Ще спра дотук с въпросите, защото аз за себеси знам отговорите.

И те се съдържат в следното:

СССР не притежаваха мотив за възприемане и развитие на нови технологии.

nikolaaaay
03-11-2013, 11:49
Руснаците произвеждат много добри стругове с ЦПУ, а това че Никалай не знае, въобще не ме очудва. Това че говори глупости също:
http://www.smz-stanki.ru/products/documents/view/DID__116/moid__13705/hook__1-206886741-default-3/

Сега да кажем нещо за Автоваз. Няма значение че Нисан и Рено придобиват преобладаващ дял. Важното е че се запазва производството, запазва се марката, откриват се нови производства усвояват се нови технологии и се откриват работни места. В това ново сдружение руската държава запазва контролен дял от около 32%. Рено и Нисан като придобиват своите дялове трябва да инвестират около 700 млн. долара в Автоваз. В Русия автомобилния пазар се разраства бързо, също така и производството на автомобили. Сглобяват се Шкода, Форд, Фолцваген, Нисан и др. Със закон се задължават всички чужди производители на автомобили да произвеждат в Русия определен % от частите влагани във автомобилите. Така се стимулира една индустрия съответно и икономиката. Руснаците имат и други собствени производства, ГАЗ, УАЗ, Камаз и др. Имат и автомобили съвместна разработка с Китай, електромобили и т.н.
Пацо, това всичко (с една малка забележка) е вярно и какво от това. Има вероятност (макар и малка, според мен) тия стругове, които СЕГА сглобяват руснаците да са читави. В България мнозинството от машините в момента са произведени преди 20-30-40 години, и почти всичките от тези, които работят и в момента НЕ са руски. Има даже доста гдр-ейски, които си работят още много добре. Вкъщи имам видео Телефункен, което е произведено 1988г. във ФРГ и не го изхвърлям защото още си работи перфектно. Това е единственият западен продукт, който сме имали по това време. Всичко останало е било сделано в България или СССР и отдавна е заминало на боклука. Това са фактите, а русофилите да си вярват в каквото си искат.
В днешно време икономиката им се развива поне донякъде в пазарни условия. Без желязната завеса никой не може да си позволи да прави боклуци, поне не и когато говорим за професионални машини. Аз също нямам забележки към Касперски АВ. Само, че темата е за компютрите, произвеждани по времето на соц-а, а не в днешно време.
Естествено е сега руснаците да пускат западните фирми да внасят нови технологии в техните заводи и да правят смесени предприятия, както и проектът за самолета Сухой - френски двигатели, 80% от частите идват от Боинг, руска механика. Ако руснаците имаха технологиите да направят тоя самолет, щяха да го направят сами. Очевидно знаят, че не могат да го направят ДОБЪР, т.е. КОНКУРЕНТЕН и затова го правят със западни технологии. Той взе, че въпреки това падна на първия си полет. Дано да е случайно и да няма повече инциденти.
С ВАЗ е същата работа. Самите руснаци изчислили, че качеството на колите се е вдигнало над 10 пъти, след като французите внедрили техните производствени линии и стандарти за качество. А Рено дори на са някакъв еталон за качество. За безопасността на руските разработки пък пише тук: http://fakti.bg/avto/19429-otchaivasht-krash-test-za-novata-lada
Другарят Путин никога нямаше да продаде ВАЗ за няколкостотин милиона долара, при положение, че със сегашните цени на газа и нефта си докарват милиарди. Просто не успяха да направят читава кола. Кой ще си купи нова кола, която е толкова несигурна?! Една от пет звезди. Европа няма орбитална станция, но в индустриалните технологии очевидно е изпреварила Русия с десетилетия и разликата към 1990г. беше още по-голяма.

П.С. Пише се Фолксваген. Фолк-с-ваген. Фолк е народ, свързващо еС и ваген значи кола в този случай. Няма Ц в името. Холцваген дето им викат вероятно идва на майтап от Холц-дърво, т.е. дървена кола. Ако ФВ са дървета обаче, Лада Гранта не знам какво е :tooth:

morfius
03-11-2013, 11:56
Младежи, споменаването на Пентиум веднага определя по кое време са се случвали тези неща, т.е. средата на 90те. Не мислите ли, че е редно да отправите смешните си жалби със задна дата за състоянието на образованието по него време към тези които са се занимавали с това. Не да ми пръскате тука слюнки и жлъч за нещо от което нямате личен житейски опит!
Аз лично мисля, че няма нужда да хвърляте вината върху родната компютърната индустрия при положение, че по-това време тя беше вече убита, погребана и дори гроба беше ограбен.
Що бе млади хора не ви купиха нови Pentium-и, че да покажете на целият свят колко сте талантливи и как можете да пишете на езици от високо ниво в редактори дето ви помагат да слагате фигурните скоби на правилните места! :tooth:
Идете сега да си искате парите за обучението, ако сте си платили пък те не са ви дали Pentium-и! :tooth: Или пък, що още тогава не си поискахте парите а?
Ако ли е било безплатно... еми сори тате и мама са имали пари по него време само за тетрадки и моливи... няма за Pentium-и! :tooth:
Това е положението, няма безплатни работи в света, всичко се плаща!

Свежданията до абсурд обезсмислят разговора.

Не става дума за техниката, а за манталитета като цяло и нагласите сред ония дето уж трябваше да подтикват следващото поколение да се развива в някоя насока.
Не е като да нямаха 1 купчина старо желязо (386 вкл.) в склада...

То ако беше платено и трябваше да си искаме парите, щеше да е заради това, че от над 40 титлувани преподаватели реално преподаващите бяха 4 - 5, останалите гледаха само да продават учебници, да отглеждат немислещи зубъри и да се заяждат за безсмислени дреболии като формата (не местоположението, а формата) на скобичка написана на ръка.

И почти цялата структура на съответния ВУЗ си беше непроменена от времето преди 89 - манталитета и нагласите също.

Въпреки, че в заглавието на дипломата ми фигурира ИТ, реални познания под 1% от там.

Вината (без мезетата) е ясна ... тук май идеше реч защо индустрията ни стигна на това дередже.

Колкото до прословутото писмо, такива съм ги слушал много от хора върнали се от там - първите 1 - 3 месеца... после изведнъж запяват друга песничка.

---------- Post added at 11:56 ---------- Previous post was at 11:49 ----------

Не е като да няма значение, качество и нововъведения от нищото не падат.
Руските посткомундета имат от къде да гушат яко (с толкова ресурси не е трудно), нашите имаха само построеното - трябваше да се разпарчалядоса и разпродаде, че да има сухо за правилните хора.
Това много удобно го пропускате, когато не хвърляте вината за него върху другите.

nikolaaaay
03-11-2013, 12:02
В Русия автомобилния пазар се разраства бързо, също така и производството на автомобили. Сглобяват се Шкода, Форд, Фолцваген, Нисан и др. Със закон се задължават всички чужди производители на автомобили да произвеждат в Русия определен % от частите влагани във автомобилите. Така се стимулира една индустрия съответно и икономиката.
Това е вярно, но това, което се опитваш да внушиш - НЕ. Руският пазар е 143 милиона души, а нашият - под 8 млн.
В Русия се продават годишно милиони коли, а тук - едва десетки хиляди. Няма как ние да принудим големите производители да отворят заводи тук заради нашия пазар, защото той е адски малък. Нашият път за развитие е различен от руския.
Относно технологиите имам едни въпрос. Защо ДСО "СО МАТ", което беше най-голямата европейска фирма за сухопътен транспорт по времето на соц-а и притежаваше хиляди камиони се набутваше да купува камиони Мерцедес, а не Камаз? Познай колко е било лесно да се пробие желязната завеса тогава, за да се купи от врага и то скъпо и прескъпо, а не от СССР. И въпреки това са купили западни камиони. Отговорът е ясен. Огромна разлика в качеството. Няма как да тръгнеш от Чехословакия за Ирак с Камаз, защото ще трябва да вървят по 2 камиона. Един със стока и един с подвижна работилница.

morfius
03-11-2013, 12:08
Това е вярно, но това, което се опитваш да внушиш - НЕ. Руският пазар е 143 милиона души, а нашият - под 8 млн.
В Русия се продават годишно милиони коли, а тук - едва десетки хиляди. Няма как ние да принудим големите производители да отворят заводи тук заради нашия пазар, защото той е адски малък. Нашият път за развитие е различен от руския.
Относно технологиите имам едни въпрос. Защо ДСО "СО МАТ", което беше най-голямата европейска фирма за сухопътен транспорт по времето на соц-а и притежаваше хиляди камиони се набутваше да купува камиони Мерцедес, а не Камаз? Познай колко е било лесно да се пробие желязната завеса тогава, за да се купи от врага и то скъпо и прескъпо, а не от СССР. И въпреки това са купили западни камиони. Отговорът е ясен. Огромна разлика в качеството. Няма как да тръгнеш от Чехословакия за Ирак с Камаз, защото ще трябва да вървят по 2 камиона. Един със стока и един с подвижна работилница.

То ние не ги принуждаваме, гоним ги... да напомням ли за Булгар-Рено, Москвич в Ловеч, Ровър Маестро или защо Хюндай след преговори за комплектовъчен завод тук избягаха скоропостижно?
Просто и ясно е, но на някои хора не им изнася истината.

dimitar_vd62
03-11-2013, 19:15
Тогава дай да копаме всички картофи на ръка. Така всички ще са заети. Нищо, че и всички ще са бедни.
Тези, които бъдат съкратени ще работят друго нещо. Това е далеч по-добрия вариант отколкото да затвори цялата фирма, защото конкуренцията ще я убие. Тогава всичките 1 000 човека ще останат без работа. Примери за такива случаи в България колкото искаш.
Наскоро бях в Берлин в една фирма. Като видях как работят ми стана страшно тъпо. Огромни зали пълни с нови машини и хора няма във всяка зала. Сутрин пускат машините и после само чакат да паднат готовите детайли и им правят качествен контрол пак на последно поколение уреди. И тая линия им била от цели 10 години. В Берлин безработицата е много ниска. Тези няколко процента, които се водят безработни, всъщност или не си търсят работа, или имат високи претенции. В друга фирма където бях, си търсят хора от доста време и не могат да намерят. Там е подобно положението с машините. И двете фирми са в сусбсидирани от държавата и ЕС технологични паркове, като тия дето нашият министър Стойнев вика, че са излишен разход.
Еми и аз си търся работа, но не като разносвач на пици, но няма къде, или ако има претенциите са ми големи.Друг е въпроса за ЕГН-то.

Я ми прекарай един Мерцедес през Сибир натоварен с дърва примерно.Кой печели рали Дакар.

Прекалено много сте сърдити на СССР,та къде основателно къде неоснователно отричате всичко руско.Не знам защо от Наполеон насам поне никой не можа да превземе нискотехнологичната Русия, даже германците с високотехнологичните си Тигри не можаха да се справят с недодяланите Т34.

ecotronic
03-11-2013, 20:03
Я ми прекарай един Мерцедес през Сибир натоварен с дърва примерно.Кой печели рали Дакар.

Прекалено много сте сърдити на СССР,та къде основателно къде неоснователно отричате всичко руско.Не знам защо от Наполеон насам поне никой не можа да превземе нискотехнологичната Русия, даже германците с високотехнологичните си Тигри не можаха да се справят с недодяланите Т34.

He отричаме а само сравняваме.

Относно ралито, добре е да уточним все пак, че победите на КАМАЗ се състоят в последните години а през 80-те въобще не е било така. Както и това, че Mercedes вече не е това, което беше.
Което говори отново затова, че СССР е едно а сегашна Русия - съвсем друго.
Дано по-бързо успеят да наваксат пропуснатото и така да преодолеят вредите, които им нанесе комунизма.

dimitar_vd62
03-11-2013, 20:23
Нямя логика руснаците да правят камиони като Мерцедес при положение че в Сибир няма пътища а Мерцедес да правят обратното.

nikolaaaay
03-11-2013, 20:54
Нямя логика руснаците да правят камиони като Мерцедес при положение че в Сибир няма пътища а Мерцедес да правят обратното.
Искаш да кажеш, че във високо-технологичната държава СССР не е имало достатъчно пътища. Да не са пътували само с МИГове и ракети?
Е, сега като го няма соц-а явно са направили някое шосе, щото КАМАЗ-ите са позадобрели. 10 пъти печелят Париж-Дакар, ама пак случая е като с ВАЗ - 50,1% външни инвеститори и 49,90% държавата. Има и някакви Даймлер АГ там.

http://kamaz.net/ru/investor/stock/jointstock/

dimitar_vd62
03-11-2013, 20:59
Гледай от време на време Дискавъри.И защо в настоящия момент да не се кооперират с други фирми вместо дахарчат пари за разработки.Като има откъде да го вземат защо да губят време.Нали така ще се отворят към запада.Вечно ли ще се съревновават.Глупаво е да разработваш процесори при положение че има Интел АМД.Пък и откъде да знаем че военните не ползват вече позитронни процесори или нещо то Стар трек.

nikolaaaay
03-11-2013, 21:09
И защо в настоящия момент да не се кооперират с други фирми вместо дахарчат пари за разработки.Като има откъде да го вземат защо да губят време.Нали така ще се отворят към запада.Вечно ли ще се съревновават.Глупаво е да разработваш процесори при положение че има Интел АМД.
Нали за това е цялата тема. Нормално е руснаците да се кооперират със запада и да ползват техните технологии, просто защото руските са по-изостанали. Това е. Същото е и с Правец, ама там нямаше кой да го купи, защото това беше една измислица, която работеше на ръба на закона.

dimitar_vd62
03-11-2013, 21:11
По скоро в оново време нямаше кой да оцени потинциала на компютъра.Говоря за масите

ecotronic
03-11-2013, 21:14
Появата на Интернет е това, което отприщи интереса на масите спрямо компютрите. Колко от вас щяха да си купят компютър ако нямаше Интернет?

dimitar_vd62
03-11-2013, 21:16
Ми честно казано виждал съм Правец ма нямах идея за какво е....тогава.Са ако ми спре нета за ден се едно че са ми взели очите

ecotronic
03-11-2013, 21:26
Без да бъдем чуждопоклонници а обикновени реалисти - Интернет протоколът - едно средство за комуникация с първоначален замисъл на пентагона - да осигури надеждна комуникация във време на война.

nikolaaaay
03-11-2013, 23:18
Ми честно казано виждал съм Правец ма нямах идея за какво е....тогава.Са ако ми спре нета за ден се едно че са ми взели очите
Е, как бе. Правец-а беше за игри. Каратеката я превъртахме, накрая се биехме с чудовището. Много лесна беше. В училище имаше комп. стая, ама не помня дали сме пускали машините. Май само ни говореха.

pavlin
04-11-2013, 00:12
Гледай от време на време Дискавъри.И защо в настоящия момент да не се кооперират с други фирми вместо дахарчат пари за разработки.Като има откъде да го вземат защо да губят време.Нали така ще се отворят към запада.Вечно ли ще се съревновават.Глупаво е да разработваш процесори при положение че има Интел АМД.Пък и откъде да знаем че военните не ползват вече позитронни процесори или нещо то Стар трек.

Няма нищо лошо в това че се кооперират. Важното е да се развива определен вид производство и индустрия, да се отварят работни места да се правят изследвания да се обучават квалифицирани кадри и т.н. Крайслер като го купиха Фиат, да не би Додж да стана италианска марка. Соц блока изостана технологично едно време точно затова че му се налагаха външни ограничения и беше изолиран за обмяна на технологии.

ecotronic
04-11-2013, 21:43
Няма нищо лошо в това че се кооперират. Важното е да се развива определен вид производство и индустрия, да се отварят работни места да се правят изследвания да се обучават квалифицирани кадри и т.н. Крайслер като го купиха Фиат, да не би Додж да стана италианска марка. Соц блока изостана технологично едно време точно затова че му се налагаха външни ограничения и беше изолиран за обмяна на технологии.

Много често соц. блокът сам си налагаше тези ограничения, или още по-често те бяха налагани от големия брат.

nikolaaaay
04-11-2013, 22:15
Соц блока изостана технологично едно време...
Ще ги разбереш някои неща, Паца, ама трябва време да мине...

pa4ito
04-11-2013, 22:30
... Соц блока изостана технологично едно време точно затова че му се налагаха външни ограничения и беше изолиран за обмяна на технологии.

Точно това беше проблема, че никой не можеше да се развива, без мъдрите съвети на биг брадър....

ecotronic
04-11-2013, 22:56
Ако не бяха "мъдрите" съвети и "челният" опит на СССР сега много производства можеха да са живи. В това число и Кремиковци.

pavlin
04-11-2013, 23:42

Това че сме изоставали не значи че не сме се развивали или че трябва всичко да унищожим.

---------- Post added at 21:42 ---------- Previous post was at 21:40 ----------

Много често соц. блокът сам си налагаше тези ограничения, или още по-често те бяха налагани от големия брат.

Ограниченията идваха от Запада чрез налагане на ембаргота за обмяна на технологии и др. подобни.

ecotronic
05-11-2013, 00:02
Ограниченията идваха от Запада чрез налагане на ембаргота за обмяна на технологии и др. подобни.

В Кремиковци имаше едно феросплавно производство, което бълваше ситен черен прашец над софийското поле.
В края на 80-те дойде японска фирма със следната оферта:

Да изградят за собствена сметка съвременна пречиствателна инсталация и да внесат у нас няколкостотин нови автомобила Мазда.
В замяна на това искаха, каквото улавят филтрите, да си го вземат.
От нас не се искаше нито стотинка инвестиция.

Тогава се появиха разни партийни велики експерти, които казаха, че във въпросната прах се съдържа злато и други редки метали........И как така капиталистите ще печелят от това?

Сделката беше отказана а златото и другите редки метали продължиха да се сипят над софийското поле.

Ей-такива ми ти работи. За какво ни е ембарго, когато ние се убивахме и по по-лесен начин.

pavlin
05-11-2013, 00:23
Приказки от хиляда и една нощ. Такива ми ти работи.

ecotronic
05-11-2013, 00:41

Ти живееш в демократична страна.
Тъй че на каквото не ти изнася можеш и да не вярваш. Но аз съм работил 14 години в Кремиковци (от 1987 до 2001). А освен мен това го знаят още 20 000 души, които работеха там по това време.

nikolaaaay
06-11-2013, 22:17
Що да са приказки, бре Паца?! Малко ли абсурди имаше през соца? Три продавачки висят в магазин, в който няма абсолютно нищо за продаване щото стока няма, и в склада няма. Иначе всички ходят на работа и безработицата е нулева.

ecotronic
07-11-2013, 12:05
Далеч преди Кремиковци да бъде унищожено заради чисто икономически фактори, беше унищожено поради чисто технически и управленчески абсурди.
Въпреки, че инсталираното оборудване представляваше нискоефективна технология от началото на 20-ти век, въпреки лошата преценка за местните рудни ресурси, това производство все-пак имаше шанс да оцелее поради факта, че развитите държави се стремяха да се "очистват" от мръсните си производства и така това, което Кремиковци произвеждаше все пак намираше пазар.
Имаше и трезво мислещи и технически грамотни хора, които полагаха доста големи усилия за модернизацията на това производство. Често пъти обаче, те срещаха голямата съпротива на огромната маса от партийни некадърници, които съзнателно или не, водеха нещата към гибел.

Ще дам един пример за такова нещо:

Както е известно, бе взето решение в стоманодобивно производство да бъде изградена инсталация за непрекъснато леене - технология, която представлява неразделна част от всяко съвременно подобно производство. Това добре, но бяха допуснати 2 големи грешки още в самото начало:

1 - Непрекъснатата разливка бе проектирана и изградена далеч от входа на прокатните станове, вместо на самия им вход, което би спестило огромни разходи от транспорт, престой, допълнителна енергия за подгряване и пр.

2 - Програмното осигуряване, предложено от SIEMENS бе отхвърлено с лека ръка, поради преценената висока цена (250 000 валутни лева). "Експертите" казаха, че България разполага с добри програмисти, които сами могат да произведат въпросния софтуер................без да си дават ясната сметка, че това не е просто софтуер. SIEMENS искаха тези пари за НОУ-ХАУ, натрупано още от ерата на японските мечове. Никой не се сети за това, а когато го разбраха, беше вече много късно.

Много съм видял и много мога да говоря.

И какво от това........

Mind_Control
07-11-2013, 13:37
Далеч преди Кремиковци да бъде унищожено заради чисто икономически фактори, беше унищожено поради чисто технически и управленчески абсурди.
Въпреки, че инсталираното оборудване представляваше нискоефективна технология от началото на 20-ти век, въпреки лошата преценка за местните рудни ресурси, това производство все-пак имаше шанс да оцелее поради факта, че развитите държави се стремяха да се "очистват" от мръсните си производства и така това, което Кремиковци произвеждаше все пак намираше пазар.
Имаше и трезво мислещи и технически грамотни хора, които полагаха доста големи усилия за модернизацията на това производство. Често пъти обаче, те срещаха голямата съпротива на огромната маса от партийни некадърници, които съзнателно или не, водеха нещата към гибел.

Ще дам един пример за такова нещо:

Както е известно, бе взето решение в стоманодобивно производство да бъде изградена инсталация за непрекъснато леене - технология, която представлява неразделна част от всяко съвременно подобно производство. Това добре, но бяха допуснати 2 големи грешки още в самото начало:

1 - Непрекъснатата разливка бе проектирана и изградена далеч от входа на прокатните станове, вместо на самия им вход, което би спестило огромни разходи от транспорт, престой, допълнителна енергия за подгряване и пр.

2 - Програмното осигуряване, предложено от SIEMENS бе отхвърлено с лека ръка, поради преценената висока цена (250 000 валутни лева). "Експертите" казаха, че България разполага с добри програмисти, които сами могат да произведат въпросния софтуер................без да си дават ясната сметка, че това не е просто софтуер. SIEMENS искаха тези пари за НОУ-ХАУ, натрупано още от ерата на японските мечове. Никой не се сети за това, а когато го разбраха, беше вече много късно.

Много съм видял и много мога да говоря.

И какво от това........

Кремиковци беше съсипано след 1990-та от Андрей Луканов и Илия Павлов чрез така наречената примка на паяка. Демек- на входа и изхода на Кремиковци стояха фирмите на Илия Павлов, а Луканов наливаше държавни пари.
Всичко друго са подробности от пейзажа.

ecotronic
07-11-2013, 13:43
Кремиковци беше съсипано след 1990-та от Андрей Луканов и Илия Павлов чрез така наречената примка на паяка. Демек- на входа и изхода на Кремиковци стояха фирмите на Илия Павлов, а Луканов наливаше държавни пари.

За това говоря и аз. Че мафиотските гешефти са това, което уби Кремиковци.
Макар и с остаряла технология, макар и че рудата се внасяше от Алжир и от САЩ, то работеше. Не като Tyssen-Krupp, но работеше.

morfius
07-11-2013, 18:26

Да беше само Кремиковци, нямаше предприятие изпуснато в тая схема (дали точно Луканов - Павлов или другите от котилото се тая), после се пусна на троловете партийната линия - обвинявайте демократите за унищоженото.
И дедо на село вече знае, че демокрацията е лошо нещо и си крепи мафиотската власт, а троловете дебелеят.

nikolaaaay
07-11-2013, 19:43
Да беше само Кремиковци, нямаше предприятие изпуснато в тая схема (дали точно Луканов - Павлов или другите от котилото се тая), после се пусна на троловете партийната линия - обвинявайте демократите за унищоженото.
И дедо на село вече знае, че демокрацията е лошо нещо и си крепи мафиотската власт, а троловете дебелеят.
Точно затова Чехия, Полша и Унгария направиха шокова терапия и приватизираха заводите веднага след 1989. Шкода едва ли са били много технологични през 1990 като си спомня какво беше Шкода Фаворит преди да дойде ФВ. Обаче днес ги има и се правят милиони коли в Чехия. Плащат се милиарди данъци и осигуровки.
Грубата грешка на българите беше, че послушаха басните на БКП в началота на прехода за "плавен преход към демокрация". Това предреши нещата. После мафията много умело прехвърли вината за неуспешната приватизация върху Костов.

gigi
08-11-2013, 00:13
Абе както и да го въртите, Костов е виновен!!!!!:coolio:

spe4elist
08-11-2013, 09:58
Абе както и да го въртите, Костов е виновен!!!!!:coolio:

Пропускаш марсианците и световната конспирация!

pavlin
08-11-2013, 18:54
Кремиковци и другите предприятия ги съсипва некадърният преход. Архитекти на този преход в голямата си степен са разни престъпни демократчета в това число и Костов. Всичко това ставаше и с препоръките на разните му там западни съветници. Опитите сега да се изкара че онези демократчета са били жертва на някакви си комунисти са смешни. Добре все пак че се осъзнава грешката че сме унищожили индустрия която е имала потенциал. Сега се сещам и за глупостите които се приказваха за Балканкар, че японците ги купували за да ги претопяват. Имаше и др. такива светли прозрения на разни умници от онова време.

nikolaaaay
08-11-2013, 19:17
Кремиковци и другите предприятия ги съсипва некадърният преход. Архитекти на този преход в голямата си степен са разни престъпни демократчета в това число и Костов. Всичко това ставаше и с препоръките на разните му там западни съветници. Опитите сега да се изкара че онези демократчета са били жертва на някакви си комунисти са смешни. Добре все пак че се осъзнава грешката че сме унищожили индустрия която е имала потенциал. Сега се сещам и за глупостите които се приказваха за Балканкар, че японците ги купували за да ги претопяват. Имаше и др. такива светли прозрения на разни умници от онова време.
Ти май си емигрирал в империалистическия свят доста отдавна. "Демократчетата" бяха само в изпълнителната власт и то за има няма 10 месеца през 1992. През останалите години 1989-1997г. винаги всички видове власт са били в ръцете на ДС чрез БСП и ДПС. Всички правителства на прехода освен това на Костов и на Борисов са били на власт благодарение на ДПС, разбирай ДС. Няма никакви съветници отвън, които да са създали мутрите или Мултигруп или да са източвали държавните заводи. "Плавният преход към демокрация" беше идея на БСП и беше наложен от тях само защото народът е тъп и не прозря какво се крие зад тази лъжа. Какви ционисти и какви Сороси виждаш при положение, че другите държави от ЦИЕ направиха шокова терапия. Каквото нас са ни съветвали отвън, това и тях. Ако са ни съветвали да направим шокова терапия, то голямата ни грешка е, че не ги послушахме.
Да не говорим, че в СДС в ранните години бяха внедрени един куп агенти на мафията като Христо Бисеров, Данчо ментата, Пламен Орешарски, Антоан Николов, Берон, Бакърджиев и т.н. Всичките тия бяха изгонени от Костов и Надежда Михайлова когато се разбра за кой играят. Повечето от тях мафията или си ги взе директно в официалните партии или им даде пари да направят малки партии тип Атака, РЗС, ССД, "Радикали" и т.н., белким хванат някой глас и когато се наложи да закрепят управлението на БСП. Както сега прави Атака. За 4 години Сидеров отиде от "Престъпнико Станишев, подай си оставката" до "Правителството на БСП и ДПС е най-доброто за страната".

pavlin
08-11-2013, 20:59
Да и ако се поровиш в детайли около развитието на Надежда Михайлова, Иван Костов, Асен Агов, Петър Стоянов, Стоян Ганев и др. Много други неща ще откриеш.
Единственото нещо което мога да призная на Костов е че не допусна албански имигранти по времето на войната в Косово. Ако пък си направиш една равносметка за тази война, там пак изкачат разни чужди интереси.

morfius
09-11-2013, 02:11

Червен лъжец!
От 89 до 97 тия предприятия бяха няколко пъти фалирали... държаха ги с пари от бюджета, а комундетата цоцахте.
20 години БКП изчадия във властта, 4 на демократите.
На опашката на Европа.
Боклуци като теб са вредни.

pavlin
09-11-2013, 15:56
Червен лъжец!
От 89 до 97 тия предприятия бяха няколко пъти фалирали... държаха ги с пари от бюджета, а комундетата цоцахте.
На опашката на Европа.

Боклуци като теб май са вредни за самите себе си, освен всичко останало.

fred
09-11-2013, 17:47
Направо трябва да се копат в Белене такива.

pavlin
09-11-2013, 20:11
Те сами се закопават.

morfius
09-11-2013, 20:52
Боклуци като теб май са вредни за самите себе си, освен всичко останало.

Доводи някакви, а червен лъжецо?

ivan dimitrov
10-11-2013, 13:03
Доводи някакви, а червен лъжецо?

Защо са ти доводи? "Партията така каза" е достатьчно.
Май ще излезе вярно че - за да е щастлив човек, трябва да има следи от трапанация.

pa4ito
14-11-2013, 00:52
Защо са ти доводи? "Партията така каза" е достатьчно.
Май ще излезе вярно че - за да е щастлив човек, трябва да има следи от трапанация.
Я трапанация, я чавка, я червени доларчета... :big_money:

spe4elist
18-11-2013, 15:37
@pavlin
Пацка, любимата ти компютърна индустрия не желае вече Орешарски! Не го желае ВЕДНАГА!

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2013/11/18/2184880_shefove_na_36_softuerni_kompanii_poiskaha_ ot/

fade
18-11-2013, 16:56
Няма надежда... както казах в един мой по предишен пост!

Слушайте това (за който не го е слушал) (http://radio.dariknews.bg/?page=audio&id=226814)... знам, че хората който ще го изслушат до края са малко, още по-малко са сигурно и хората които ще го разберът. Колко жалко, че реши да "отглежда зелки" :(

pavlin
19-11-2013, 02:07
@pavlin
Пацка, любимата ти компютърна индустрия не желае вече Орешарски! Не го желае ВЕДНАГА!

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2013/11/18/2184880_shefove_na_36_softuerni_kompanii_poiskaha_ ot/

Да си гледат индустрията и да кажат какъв е проблема там и какво предлагат да се промени.

nikolaaaay
19-11-2013, 19:45
Няма надежда... както казах в един мой по предишен пост!

Слушайте това (за който не го е слушал) (http://radio.dariknews.bg/?page=audio&id=226814)... знам, че хората който ще го изслушат до края са малко, още по-малко са сигурно и хората които ще го разберът. Колко жалко, че реши да "отглежда зелки" :(
Споко, бре. Никой не е незаменим. Оставката му ще помогне да се обедини истинската опозиция на ДПСБСП мафията. Той даде каквото можа.

etrovskii
20-11-2013, 14:19
Споко, бре. Никой не е незаменим. Оставката му ще помогне да се обедини истинската опозиция на ДПСБСП мафията. Той даде каквото можа.
И като ги свалите от власт ти ли ще ги заместиш:gayfight::hehe:много зор ще видите:hehe:

---------- Post added at 14:08 ---------- Previous post was at 14:04 ----------

Направо трябва да се копат в Белене такива.
Може би имаш предвид себе си:gayfight::hehe:за:big_money:се продадеш и че и партийката си ше забравиш,давам бас че за кинти си готов да станеш кумунист но само се правиш:big_money:кажи си цената ще ти ги дам:spoko:ще станеш верен фен на червеногвардията ела при нас несе срамуваи,лошо няма

---------- Post added at 14:10 ---------- Previous post was at 14:08 ----------

:surrender:развей белото байряче

---------- Post added at 14:12 ---------- Previous post was at 14:10 ----------

:respect:

---------- Post added at 14:19 ---------- Previous post was at 14:12 ----------

Червен лъжец!
На опашката на Европа.
А ти по това време пак ходише с тъмни очила и мутреише нали:gayfight:тебе те е яд че неси могъл явно да се оредиш може би,и затова ги мразиш червените:hehe:такива всезнайковци в българия бол,всеки е специалист във вашата държавка пък се претенций имате,като знаете толкова земи се кандидатираите за народни представители,можеда оправите нещо,а не да драскаш глупости на таркалета ко било през 89година:hehe::nono:Тук разбрах едно нещо,някой ако не ви допада почвате да го обиждате,психясвате, а вие самите сте такива,това се дължи на анархията която се шири из ващи ширини

kolev
20-11-2013, 14:21
алоу , альоша, комунист се пише, а на майчиния ти език коммунист...

etrovskii
20-11-2013, 14:26
:big_flowers::sleepy:
Червен лъжец!
На опашката на Европа.

---------- Post added at 14:24 ---------- Previous post was at 14:23 ----------

:big_flowers::tooth::rotfl:

---------- Post added at 14:26 ---------- Previous post was at 14:24 ----------

мерси колега мерси:gayfight: