PDA

View Full Version : Нова придобивка

ML 20V
09-06-2012, 00:34
Здравейте съ-алфисти.

Да ви кажа привет, вече като собственик на Алфа Ромео 166. От няколко дни я карам и още не мога да и се накарам. 2003 г. 2.4 дизел 20 винтила. Първоначално за други марки имах мераци, но съдбата си каза думата и вече официално съм алфист. Това е втората ми алфа, като до сега карах 145 1.4 тс. Та, за 166-цата. Хванах първата, която ми хареса в карс.бг и след като я видях на живо, за да видя има ли смисъл, я заведох на преглед при лисан сервиз (между другото горещо го препоръчвам на тези, които си търсят сервиз) Като изключим малки проблеми по предното окачване (биалетки и тампони) друго лошо не ми казаха. Дори се оказа, че е на реални км (125к), въпреки че аз все още съм скептичен към това. Харесах я, Лисан си казаха думата и реших, че я взимам. Точно като правих последен тест драйв педала на съединителя падна като счупен. Оказа се помпа и то тази, за която трябва да се разглобява скоростната кутия, за да се стигне до нея. Първоначално си викам, мале, от сега почнаха тревогите, дай да бягам, но в крайна сметка е част, на която просто и идва времето. Продавачът пое разходите по ремонта (за което го поздравявам) и си отстоях на решението и я взех. Все още и свиквам, а и е кола с характер (коя алфа не е ), но спокойно мога да кажа, че е една от най-големите коли, които съм карал или поне придава такова усещане. Близо 100 автомобила съм карал, но този е за доста сериозни, дори бих казал олегнали хора. Малко странно, защото съм на 27 и не се смятам за най-олегналия човек, но поне съм сериозен. :) Имам малко забележки, които дойдоха след първите километри. Например, климатика като го включа, според мен "дърпа" повече мощност от колкото би трябвало (особено за такъв двигател) а и не е много ефикасен. Върши работа, но не духа нито много силно, нито много студено. Задницата, малко ме притеснява защото леко се клати на ляво -на дясно в някой неравности. Фаровете не ме впечатлиха със яркост. Единия даже примигва. Тези неща отивам да ги оправям в понеделник, дано няма нещо скъпо, щото купих нови гуми и пари не останаха :) Доста се заприказвах, но исках да споделя случващото ми се. Ще продължавам да споделям опита си с колата и ще се радвам, ако мога да съм полезен с нещо.

п.с. Като човек с бензин в кръвта(дизел в случая), не мога да не спомена и малко за как върви колата. Нормално беше, човек да има очаквания от 385нм въртящ момент. Впечатлението ми е, че мощността се разгъва сравнително плавно, което, обикновено, не е типично за дизел. На някой хора едното им харесва повече, на други другото. Идеята е да няма крайности, истината е по-средата. Въпреки, че колата си тежи, може да се кара динамично и до 2000 оборота. Приятно съм изненадан от мощността, която има дори и при 1500 оборота. Нагоре естествено става доста сериозно, но характерното за тази кола е, че се движиш по-бързо от колкото ти се струва. Тъкмо си кажеш, "А, не върви КОЙ знае колко" и гледаш 100 км/ч, когато си очаквал 70. Колата е създадена за дълъг път, и въпреки, че съм карал коли с по-дълга 6-та скорост, лекотата, с която "изяжда" километрите е завидна. Пропуснах да спомена, че звука е много приятен. Очаквах нещо по-различно от 5-те цилиндъра, но не и такъв добър звук. Последно ще кажа и за разхода, което за мен беше най-голямата изненада. Извънградско 130 км/ч на темпомат и климатик - среден разход 4.6. В София без климатик (но с отворени стъкла) спокойно мога да я карам с разход 6.5 литра, като се има предвид, че не карам бавно, а просто плавно. Но да не навлизам за това как се кара икономично. Като се има предвид, че по книжка е 9.9/6.1 градско/извънградско, изненадата наистина е сериозна. Това са измервания по бордови комп, на колонката ще видим какво ще покаже. Ще спирам, че доста стана.

Поздрави

Младен

nvladev
09-06-2012, 00:41
Дано да останеш само с добрите чувства!!!

popaay
09-06-2012, 08:16
Честито и много безаварийни километри.
Една идея от мен,докато не оправиш задното окачване не слагай новите гуми!Защото можеш да ги хвърлиш след 1000км.

gorbi
09-06-2012, 08:29
Значи я взе... Честито!! Много безаварийни километри ти пожелавам.
Като дойдеш насам може да дадеш едно кръгче - интересно ми е как върви с ръчна кутия ...:cheers:

ML 20V
09-06-2012, 09:47
Дано да останеш само с добрите чувства!!!

А, дано!

Честито и много безаварийни километри.
Една идея от мен,докато не оправиш задното окачване не слагай новите гуми!Защото можеш да ги хвърлиш след 1000км.

Вече съм ги сложил, няма да я карам много преди да я оправя значи.

Сега се сещам, че колата е минавала на реглаж малко преди да я взема, даже видях листа, той си остана в колата. Не съм специалист в областта, но предишния собственик твърди, че тревоги няма. Аз като го гледам има стойности в червено има и в зелено. Горе долу на половина са. Но не знам какви са допустимите граници и числата не ми говорят нищо.

Значи я взе... Честито!! Много безаварийни километри ти пожелавам.
Като дойдеш насам може да дадеш едно кръгче - интересно ми е как върви с ръчна кутия ...:cheers:

Реших се, да. Кръгчето е готово. ;)

ML 20V
13-06-2012, 22:46
Колеги, да споделя, че вече напълно стегнах колата. Свърших доста работа по окачването (тампони на щанга, на шенкел, на носачи - предни и задни, ремонт на шарнири, гресиране на горни носачи и след всичко това реглаж на преден и заден мост) освен това смених филтъра на купето, жилата по ръчната (стана като швейцарски часовник). Сега вече се качвам и си карам като пич. Колата е по-стегната от задника на щангист. Да чукнем на дърво всичко да е наред.

Успех на всички и поздрави.

vladev
14-06-2012, 10:09
Да чукнем на дърво всичко да е наред.

А да чукнем у форума някоя снимчица и колегите да оплакнем око? :)

M.Gruev
14-06-2012, 11:41
Качи снимки и ние да и се порадваме. ;)

ML 20V
14-06-2012, 13:34
А да чукнем у форума някоя снимчица и колегите да оплакнем око? :)

Качи снимки и ние да и се порадваме. ;)

Само да я лъсна колеги, и малко свободно време и ще кача хубави снимки.

kpmaster
15-06-2012, 09:10
Честито колега.
Много да се радваш на колата и да и да ти служи дълго време. Дано не са сериозни нещата за ремонт.. Прегледай темите в раздела за 166 - има много полезна информация и ще си отговориш на много въпроси...:bg:

ML 20V
16-06-2012, 20:25
Честито колега.
Много да се радваш на колата и да и да ти служи дълго време. Дано не са сериозни нещата за ремонт.. Прегледай темите в раздела за 166 - има много полезна информация и ще си отговориш на много въпроси...:bg:

Благодаря, колега. разглеждам доста форума и наистина има полезни неща, които няма къде другаде да ги намери човек.

ML 20V
20-06-2012, 16:08
Едно малко снимки да я видите.:photo:

andro88
20-06-2012, 17:32
Много е добра. Евала, Много да те радва и само нафта да наливаш. Много е красива.

Kuku
20-06-2012, 17:41
Честито, колега :)

Ако не е тайна, колко успя да свалиш от цената?

ML 20V
20-06-2012, 18:36
Благодаря.

Еми, не е тайна - 400 лв. свалих от цената и то след като направихме оглед и се видя, че по окачването има малко забележки.

leketo84
20-06-2012, 19:09
Много арна браво само безаварийно :busted_cop:

Pepko-Bepko
20-06-2012, 21:44
честито мн. сърдито гледа :)

inetsov
22-06-2012, 09:52
А колега, честито, колата изглежда страхотно и особено се зарадвах на коментара ти за извън градската возия и разход.
И аз съм се насочил към такава Алфа на Есен.
Ако не е тайна за колко парички я взе ?
Набелязал съм си няколко варианта в Mobile.bg, но имам още време.
Със сигурност искам да се повозя и да покарам преди да си купя, но за съжаление по автокъщите са все без регистрации и не може да стане това :(

simvola
22-06-2012, 10:14
Честито и от мен и много безавариини ,автомобила е и с хубавите джанти перфектна визия .Ще те очакваме на сбирките на 166 те.

ML 20V
22-06-2012, 11:49
А колега, честито, колата изглежда страхотно и особено се зарадвах на коментара ти за извън градската возия и разход.
И аз съм се насочил към такава Алфа на Есен.
Ако не е тайна за колко парички я взе ?
Набелязал съм си няколко варианта в Mobile.bg, но имам още време.
Със сигурност искам да се повозя и да покарам преди да си купя, но за съжаление по автокъщите са все без регистрации и не може да стане това :(

Разбрах намека :) нямам проблем да те повозя, а и да ти дам кръгче. В София ли си?

п.с. Това оправдание на автокъщите обикновено не е случайно...

Честито и от мен и много безавариини ,автомобила е и с хубавите джанти перфектна визия .Ще те очакваме на сбирките на 166 те.

Благодаря, там съм!

inetsov
22-06-2012, 16:27
Ясно, е че най-добрия ми вариант може би ще е да си купя от някой съфорумник тук, или от много доверено лице. Ще го мислим, първо да ми мине сватбата и тогава колата :)

ML 20V
22-06-2012, 18:05
Ясно, е че най-добрия ми вариант може би ще е да си купя от някой съфорумник тук, или от много доверено лице. Ще го мислим, първо да ми мине сватбата и тогава колата :)

Това обикновено е добър вариант, да. Айде, давай се и да ставаме колеги. ;) :)

qpwo
22-06-2012, 21:14
Може би най-добрия ти вариант е да ти е сватбена кола...:yes:

inetsov
22-06-2012, 21:50
Е за сватбена :) ако някой ми я подари няма да откажа :) Иначе може би ще е нещо по ново :) само за превоз. Много се надявам да ми допадне возията, да е тихо вътре и комфортно, седалките са супер удобни, поне до колкото съм успял да ги усетя при 5минути сядане в една автокъща.

gorbi
24-06-2012, 21:37
Е за сватбена :) ако някой ми я подари няма да откажа :) Иначе може би ще е нещо по ново :) само за превоз. Много се надявам да ми допадне возията, да е тихо вътре и комфортно, седалките са супер удобни, поне до колкото съм успял да ги усетя при 5минути сядане в една автокъща.

Возията - не знам, след 124 ми идва малко "подскачаща". Иначе вътре е тихо, комфортно, седалките са супер :)

ML 20V
26-06-2012, 18:39
Наложи се да мина през бокса отново. Имах загуба на мощност и доста пушене. Първоначално помислих, че съм сложил някаква скапана нафта, но не. Покарах на спокойствие, за да се опитам да разбера причината. Начина, по който липсваше експлозивността, а и как съскаше яко от някъде ме навя на мисълта, че ще е нещо по турбо пътищата. (надявах се да не е самото турбо)

Оказа се , че съм прав - тръба за турбото. Била е тръгнала на няколко места, на две от които имаше яко сцепване. Малко почаках да се намери точно такава тръба, но сега пак съм с всички коне и без черен дим в задното огледало.

Поздрави

gorbi
27-06-2012, 17:03
откъде намери тръба и колко струва, че моята е увита в тиксо и отдавна е на дневен ред.....?

ML 20V
27-06-2012, 18:55
откъде намери тръба и колко струва, че моята е увита в тиксо и отдавна е на дневен ред.....?

Писах ти на лично.