Log in

View Full Version : Покупка на къща

lokara
18-06-2012, 13:23
Привет на всички
Така днес намерих една къща в една кантора и реших да се срещнем за един имот.Искам да знам кои разноски са за моя сметка.Знам,че някой ще ми каже ,че както се разберете с продавача,но искам да знам кои са моите задължения като купувач
Мерси предварително

Kuku
18-06-2012, 13:43
Ако говориш за нотариалните такси и местни данъци, по принцип са за сметка на купувача, НО може и да се договорите да се поделят по равно с продавача :)

old alfist
18-06-2012, 14:36
Ако се меракладисаш проучи в регулационния план на Общината дали не е предвидено промяна на застрояването в квартала, провери в Службата по вписванията към Съда, дали няма някакви вещни тежести и забрани върху имота, по отношение за конструкцията на сградата се допитай до строителни специалисти.

Kuku
18-06-2012, 14:50
Ама тежестите не са ли работа на брокера?!
Че иначе за чий дедов се плаща комисионна?! :?

old alfist
18-06-2012, 16:45
На вълкът му е дебел врата, защото сам си върши работата.

adv_petrov
18-06-2012, 16:45
Конкретно по въпроса на колегата:

Ако говориш за нотариалните такси и местни данъци, по принцип са за сметка на купувача, НО може и да се договорите да се поделят по равно с продавача :)

Малко хора знаят, че по закон и по точно според чл.186 ал.1 ЗЗД "......при продажбата на недвижими имоти (..) разноските се заплащат от страните по равно".
Тези разноски биват:
- такса вписване,
- местен данък при покупка на недвижим имот в съответната община, и
- нотариална такса за заверка на нотариалния акт.
Други случаи на разпределяне заплащането на таксите, са по договаряне между страните.

Kuku
18-06-2012, 16:51
Именно, за това, в практиката рядко се прилага този метод на плащане.
Или възникват спорове от рода "аз ще покрия половината от таксите по прехвърлянето, до стойността на данъчна оценка", примерно.... :?

old alfist
18-06-2012, 17:21
Като се спомена за данъчна оценка се сетих нещо друго : ако бъдещия или настоящият собственик е фирма е необходима и пазарна оценка.

starata alfa
18-06-2012, 17:29
всички тежести като сметки данъци са за сметка на продавача,брокера ти може да провери дали всичко е покрито за да не те боли глава,ако нямаш брокер може брокера на купувача да ти набие сметката на неговия брокер,преди няколко години като купувахме и продавахме апартаментите с нашия брокер се виждахме само за огледите и подписите,той отговаряше за всичко-все пак за това взима толкова пари.даже ако търсиш брокер мога да ти дам координати на моя.според мен човека си заслужи парите и останах много доволен

lokara
18-06-2012, 18:41
А за 385квадрата каква би могла да е данъчната оценка,понеже ми казаха,че не можело да е доста по различна от цената която ще дам(26600лв.).Процента ще е 1.5% от цената която ще бъде оценена къщата с двора

fred
18-06-2012, 20:21
Най добре си вземи един адвокат, добър по имотните дела, да не излезе евтиното скъпо после.Щом търсиш съвет във форума ти го препоръчвам още по силно, не че нямам доверие на мнението тук :),

adv_petrov
19-06-2012, 00:30
Най добре си вземи един адвокат, добър по имотните дела, да не излезе евтиното скъпо после.Щом търсиш съвет във форума ти го препоръчвам още по силно, не че нямам доверие на мнението тук :),

Не бих и могъл да го кажа по-добре... 8-) Като чета на колегата последния въпрос, за насам е :)

mim
19-06-2012, 12:44
вяра на брокери нямам, ние също ползвахме адвокат и твърдя, че това е по-сигурният начин, а разходът не е безбожен

Kuku
19-06-2012, 13:12
Лошото е, че брокера щави комисионна и е хубаво да го впрегнеш поне малко в работа, с нещо да си заслужи парите.
Адвоката е допълнителен плюс и един вид подсигуряване.
Другия вариант е доверен нотариус, при който да се изповяда сделката ;)

adv_petrov
19-06-2012, 14:28
Лошото е, че брокера щави комисионна и е хубаво да го впрегнеш поне малко в работа, с нещо да си заслужи парите.
Адвоката е допълнителен плюс и един вид подсигуряване.
Другия вариант е доверен нотариус, при който да се изповяда сделката ;)

И да го впрегнеш, и да не го впрегнеш - само адвоката и нотариуса се подписват някъде спрямо купувача и имат задължителната застраховка "професионална отговорност" за имуществени вреди, причинени на клиента. Хубаво е да се знае преди да се плащат комисионни на братовчеда на чистачката на брокера кеш под масата срещу хвърчащи бележки, за да не реве някой после.

Mind_Control
19-06-2012, 14:41
Можете ли да ми обясните, какво точно ще направи адвоката при покупка на недвижим имот и колко е нормално да вземе, като пари за услугата?

kolev
19-06-2012, 14:49
и на мен ми е чудно какво аджеба прави адвоката при покупка на недвижим имот :P

Kuku
19-06-2012, 15:34
И да го впрегнеш, и да не го впрегнеш - само адвоката и нотариуса се подписват някъде спрямо купувача и имат задължителната застраховка "професионална отговорност" за имуществени вреди, причинени на клиента. Хубаво е да се знае преди да се плащат комисионни на братовчеда на чистачката на брокера кеш под масата срещу хвърчащи бележки, за да не реве някой после.Идеята ми беше, вместо да се плаща допълнителен хонорар на адвокат, да се впрегне брокера и да извади удостоверение за тежести на имота, да подготви документи за изповядване на сделката, ако е нужно да се свърже с кредитен инспектор в банкова институция и т.н. - поне с нещо да заслужи комисионната си :?
Така или иначе, после продавача ако реши да се ебава, може да заведе сто вида искове и пак да се проточат едни дела, а в крайна сметка купувача да остане прецакан.
Като цяло 100% сигурност не може да има никога, но поне може да се намали процента на риск до минимум.... да не давам примери, че сигурно и сам знаеш, колко хиляди варианта за имотни измами има :)

old alfist
19-06-2012, 16:25
Струва ми се, че не е излишно всичко, което се написа - дори и някой друг да върши работите, все пак колегата ще знае какво се прави, за какво си дава парите и може да проконтролира предвижването на документите.

adv_petrov
19-06-2012, 16:32
Разбира се донякъде съм съгласен, но нека не смесваме тичането по институции и ваденето на документи, което е техническата част, с проблемите, които могат да съпътстват една покупка на недвижим имот и които няма да ми стигне времето да изброявам. От опит.

По отношение да въпросите на колегите, каква е ролята на адвоката който представлява купувач на недвижим имот, ще се опитам да го обясня разбираемо: С имотите е същото като с Алфите на пазара - гледаш лачена, хубава, на добра цена - а скрити проблемчета колко щеш. Продавачите на Алфата тука са двама - самия продавач и брокера. Те и двамата имат интерес продажбата да стане независимо какво, защото: продавача ще си прибере цената, а брокера - комисионната и от двамата. И в тая насока и двамата убеждават купувача да си даде парите. А адвокатите са тия "диагностици" които проверяват колата и продавача преди да са дадени каквито и да било пари. И понеже работят с документи, диагнозата е нещо конкретно и доказано, за което те дават гаранция на клиента. Затова казах, че имаме застраховка за вреди към клиента.
Има и още много неща от финансово естество които адвоката прави за да спести пари и нерви да купувача - именно като подсигури че той няма да се натакова с данъци за сметка на печалбичката на продавача, спестява му нот.такси като му изготвя акта, и т.н. и т.н.

mim
20-06-2012, 18:09
да добавя, че нашият адвокат беше и причината да договорим по-дълъг срок между предварителния договор и окончателния, също да се гони другата страна да си приготви документите на време и провери дали всички е изрядно далеч преди да сме стигнали до нотариуса (недай си боже да се случи да стигнем до там и нещо да не е в ред и да увиснем)
а брокерът представляваше само продавача, не знам как и по какъв начин ще тръгне изобщо да защитава нашата позиция

fred
20-06-2012, 19:46
Не бих и могъл да го кажа по-добре... 8-) Като чета на колегата последния въпрос, за насам е :)

Не виждам обаче колегата пуснал темата да ни информира за решението си или развитието й.
А колкото за другите, които се съмняват от ползата от адвокат-толкова подводни камъни има, че си нямате представа.
Говорим за грамотен човек в тая област разбира се.
А брокерът може да свърши работа наистина, ама зависи от конкретния човек и фирма.

Бобби
20-06-2012, 23:07
Привет на всички
Така днес намерих една къща в една кантора и реших да се срещнем за един имот.Искам да знам кои разноски са за моя сметка.Знам,че някой ще ми каже ,че както се разберете с продавача,но искам да знам кои са моите задължения като купувач
Мерси предварително
Твойте задължения са да дадеш парите...и дано да не попаднеш в няква схема на измама....защото скритите лихвари ги няма в никоя статистика....а докато си защитиш правата на клиент в нашата държава...може да минат много години....в най добрият случай

lokara
21-06-2012, 13:18
здравейте колеги
Ами тези дни приготвихме парите и сега на мой приятел приятелката(адвокатка) се срещна с майка ми и се разбраха тя да поеме нещата,дори тя предложи.Днес дори майка ми каза,че няма проблем,понеже адвокатката и брокерката се познават доста добре.Апък аз вече си взех ключовете и започнах подготвяне за събаряне на част от престройки които има
Благодаря на всички за съветите

bouncer
21-06-2012, 14:16
Можете ли да ми обясните, какво точно ще направи адвоката при покупка на недвижим имот и колко е нормално да вземе, като пари за услугата?

Адвоката ще прегледа договор за покупко - продажба, който ПРОДВАЧА ще ти предостави. Ще го прегледа за нередности, скрити клаузи или неточни срокове и неустойки. Освен това адвоката ще извади от имотния регистър удостоверение за тежести, за което купувача ще чака в най-добрия случай 24 часа, а добрия адвокат ще го извади за час-два.

Общо взето адвоката ще се погрижи интереса ти да е защитен напълно.

alex052
21-06-2012, 20:45
да добавя, че нашият адвокат беше и причината да договорим по-дълъг срок между предварителния договор и окончателния, също да се гони другата страна да си приготви документите на време и провери дали всички е изрядно далеч преди да сме стигнали до нотариуса (недай си боже да се случи да стигнем до там и нещо да не е в ред и да увиснем)
а брокерът представляваше само продавача, не знам как и по какъв начин ще тръгне изобщо да защитава нашата позиция

нормална ситуация.брокерите за чеп за зеле не стават в общия случай/има и изключения......../смачкайте му хонорара на брокера,пазари се като циганин и хонорара на адвоката е готов.

fiore
22-06-2012, 14:52
Брях тез айдукати бе:)))
Брокерите единствено се интересуват да направят сделката и да си вземат комисиона. Масово са доста некоректни, некомпетентни относно имотите, да не говорим че в над 50% от случаите дори не са ги виждали на живо. Обикновенно се стремят да ти вземат максимално пари и не се свенят да плюят по другите и да се изкарват най компетентните.
Само че и в тази тема както и във всички останали в този форум, които се отнасят до съвет се започва с презумпцията че нещата са във възможно най тежко състояние.
аз лично съветвам да се направи проверка на документите- законност, тежести , съсобствености и т.н. Да се направи добър оглед и ако трябва да се полечи съвет от специалист по строителство който да оцени физическото състояние на имота и естественно възможността за промените които искат еда си направите след това(защото в повечето случаи купувания имот не е точно това което търсите и се налага да си го направите удобен за себе си)
При изповядване на сделката съответния нотариус си прави проверки на документите за това дали са заложени, ипотекирани и т.н.
разбира се Ако имате съмнения или неясноти можете да се посъветвате с адвокат относно самия договор и правата и задълженията си по него.

и една шегичка за адвокатите- Адвокат е човек който може да ви свърши работа и да ви вземе парите, но може да ви закопае и отново ще ви вземе парите:)
Разчитам на чуството за хумор на адвокатите в този форум

lokara
06-08-2012, 19:21
здравейте колеги
Вече ми започна ремонта на къщата,но искам да съборя 2-е стаи които са допълнително построени,но са от кирпич и да ги построя на ново с тухла.Едни ми казват,че трябва да имам нов план други не и така.Няма да променям квадратура а само ще заменя кирпича с тухли и естествено нов покрив с изолация.
С комшията се разбрахме и той да помогне даже ама се притеснявам,че може някой да ми направи мръсно

old alfist
07-08-2012, 16:27
Не би трябвало да се притесняваш за законността, при положение, че запазваш физическите очертания на сградата и не променяш обема, но въпреки всичко не пречи да попиташ и в Техническата служба на Общината, защото някъде си ги тълкуват законите както си искат. По отношение изпълнението на новата част - вижте основите как са и дали няма нужда от подсилване, удълбочаване или уширяване.
Ако променяш предназначението на новите помещения при всички случаи трябва разрешение и одобрени проекти.

fred
07-08-2012, 18:26
здравейте колеги
Вече ми започна ремонта на къщата,но искам да съборя 2-е стаи които са допълнително построени,но са от кирпич и да ги построя на ново с тухла.Едни ми казват,че трябва да имам нов план други не и така.Няма да променям квадратура а само ще заменя кирпича с тухли и естествено нов покрив с изолация.
С комшията се разбрахме и той да помогне даже ама се притеснявам,че може някой да ми направи мръсно

Ами ходи в общината и питай, съответно си извади докумнент.Защото, каквото и да ти кажат устно, утре ще се смени кмета и т.н. - а иначе, че някой ще ти направи мръсно-бъди сигурен.У нас особено това е като смъртта-неизбежно

lokara
07-08-2012, 19:31
привет
Колеги днес позната адвокатка ме посъветва да говоря комшията с който ни дели задните стени на тези стаите които искам да съборя.Трябва да си направим Декларация-Съгласие заверено при нотариус,че искам да направя ремонт на тези стаи и ако стане така,че някой друг е подаде жалба,че събарям и строя представям този документ.А в общината тук при нас човекът който отговаря за тези неща за да нямам проблеми с него за каквото и да е,трябва да нямам проблем с парите
Има ли сме работа преди години с него и наскоро пак този човек с всеки изминал си мисли нови закони и никой не му казва нищо

kolev
08-08-2012, 11:14
на тая "адвокатка" и кажи да си скъса дипломата. тъй като ще премахваш и изграждаш зидове и то носещи, това се води строеж. за да започнеш строеж ти трябва разрешение за строеж /което се обявява на всички засегнати лица/. за да ти издадат въпросното разрешение от общината, първо трябва да вземеш виза, да се изготвят и внесеш проекти по нужните специалности /част архитектура, част конструкции/за да не стане новата постройка вечния ти дом/, част вик, част ел, вероятно ПУП и други/ и те да бъдат одобрени.
в случая тая декларация няма никаква стойност тъй като "ремонта" ти ще е незаконен. няма да има и стойност при изготвянето на евентуален ПУП /тъй като тая пристройка едва ли са я строили законно/ /и то ако е възможен такъв пуп/ защото той се обявява на съседа който може да възрази срещу него въпреки че е подписал декларация.
с две думи или се обърни към проектанти или строй незаконно на собствена отговорност давайки си парите по адвокати и нотариуси :D