Log in

View Full Version : Мнение за газово котле

sasho_n2
12-07-2012, 15:08
Здравейте.
Предстои ми закупуване на газово котле, а никога не съм се отоплявал на газ. В тази връзка, моля за съвети и предложения от хора които наистина разбират или има сериозен опит в газифицирането кое котле да избера между тези:
- Immergas Mini Eolo 24
- Immergas Eolo star 24
-Ariston Class 24 FF
- Ariston BS 24
Тези котли са с идентични параметри ( като първят бил по-нов модел и технология) и цени, затова съм се спрял на тях. Тотолно съм се отказал от прехвалените Вайсман, както и от чешките Мора.
Благодаря предврително за съвета.

Mind_Control
12-07-2012, 15:32
Искаш ли един чисто нов (никога не ползван) Immergas Eolo Star. Просто си купих апартамента с него, а не смятам да го ползвам.

Ако те интересува офертата смятам, че ще се договорим и за цената.

Tonimir
12-07-2012, 15:35
Само да попитам, че и мен ме вълнува тази тема. По принцип работят ли тези котли с "пропан-бутан" или само с "природен газ"? Питам, от чисто техническа възможност.

sasho_n2
12-07-2012, 15:37
Искаш ли един чисто нов (никога не ползван) Immergas Eolo Star. Просто си купих апартамента с него, а не смятам да го ползвам.

Ако те интересува офертата смятам, че ще се договорим и за цената.
Много благодаря за предложението, колега. Ако се спра на този вариант, ще ти пиша, за да се разберем допълнително.
Иначе ( въпреки, че лично аз съм доста неграмотен в тази област), мисля, че тези котли работят само на природен газ.

Mind_Control
12-07-2012, 17:03
Само да попитам, че и мен ме вълнува тази тема. По принцип работят ли тези котли с "пропан-бутан" или само с "природен газ"? Питам, от чисто техническа възможност.

До колкото знам е възможно, обаче се сменя нещо по котела.

---------- Post added at 14:03 ---------- Previous post was at 14:01 ----------

Много благодаря за предложението, колега. Ако се спра на този вариант, ще ти пиша, за да се разберем допълнително.
Иначе ( въпреки, че лично аз съм доста неграмотен в тази област), мисля, че тези котли работят само на природен газ.

Аз от котли много не разбирам, но пазарният дял на котли Аристон клони към 0, докато Immergas са си известна марка в тези среди :) Разбира се ако искаш топ качество- Бош или Вийсман.

lordliness
12-07-2012, 17:26
Аз имам едни приятели в Симеоново, които се отказаха от газта защото твърдяха, че е много скъпо и минаха на дърва

tokata_pz_flex
12-07-2012, 17:53
Аз също се отказах от газта , защото беше скъпо . Сега с бойлер и климатик Дайкин ми е по-топло зимата , отколкото бях с газовите конвектори . Остана ми един газов бойлер Аристон за спомен :) Но това като че ли не е по темата вече :)

pinko
12-07-2012, 18:14
Аз имам едни приятели в Симеоново, които се отказаха от газта защото твърдяха, че е много скъпо и минаха на дърва

За съжаление с газ наистина е скъпо - и всичко говори, че ще става още по-скъпо. Имам приятели в газифицирани жилища и се оплакват, че е доста по-скъпо, отколкото на ток.

Аз тия дни ще поръчвам в Горна Оряховица една 25 кВт камина с водна риза, която ще включа в паралел със системата на централното отопление - което е с нафта, а дори и с безакцизна нафта за отопление пак си е цифромания. 2,5 - 3 тона нафта на сезон излитат през комина, средно 600-700 кинта на месец. Вярно, голяма къща е, но с дърва смятам да ги намаля поне наполовина.

П. П. Вярно, и това не е баш по темата, но дискусията е интересна.

Mind_Control
12-07-2012, 19:35
По принцип тези дето се оплакват от високи сметки на газ най- често са с некадърно настроени котли или некадърно подбрани котли за квадратурата на жилището. При газовия котел не важи правилото- колкото повече, толкова по- добре. Винги гледайте долната граница на мощност. За отопление на 3- стаен апартамент не са нужни повече от 7-8 кВт (изолиран говориме). Това, че котела е 24 или повече киловати ви помага, като се къпете да може да загрява водата на проточен принцип от 10 до 40 градуса например.

Ако долната граница ви е много висока, то котелът ще трябва постоянно да включва и изключва, а това ви гарантира висока сметка.

marti-69
12-07-2012, 23:56
По принцип тези дето се оплакват от високи сметки на газ най- често са с некадърно настроени котли или некадърно подбрани котли за квадратурата на жилището. При газовия котел не важи правилото- колкото повече, толкова по- добре. Винги гледайте долната граница на мощност. За отопление на 3- стаен апартамент не са нужни повече от 7-8 кВт (изолиран говориме). Това, че котела е 24 или повече киловати ви помага, като се къпете да може да загрява водата на проточен принцип от 10 до 40 градуса например.

Ако долната граница ви е много висока, то котелът ще трябва постоянно да включва и изключва, а това ви гарантира висока сметка.
колегата е прав,но има и котли на които сам избираш каква мощност да ползваш 12/24 De Dietrih повечето модели вкл. кондензните им модели.котлите са перфектни,достъпни като цена и работят безотказно при правилна инсталация.могат да са както икономични така и мощни

sasho_n2
13-07-2012, 09:15
Минималната мощност и на четирите котли, които съм изброил е идентична от 9 до 9.5 KW. Първият ( Минито) е на цена от 1 300 лв. и е с пластинчат топлообменник, а другите три са на цена около 1000-1100 лв. и са с битермичен топлообменик. Това е и основната разлика, за която ако някой може да ме посъветва кой вид да избера.
Само за сравнение минималната мощност на Боша, който ми предлагаха беше с минимална мощност 9.8, а Вайланта 10.5. Но както и да е - тези марки отпаднаха по една или друга причина.