View Full Version : Декларация/такса за придобиване
Pretorian
18-07-2012, 19:59
Здравейте,
Закупих си от Германия алфичка, най накрая след 2 месеца усилено търсене. В момента ми пътува насам, та очаквайте снимков материал скоро :)
Тъй като до сега не съм се занимавал с регистрации на мпс-та в кат и в данъчното, се рових днес в нета и разбрах, че в данъчното по време на регистрацията трябва да се попълни и плати някаква такса за придобиване, която била 2-3 процента от цената на автомобила и тука малко ме заболя сърцето, че трябва да се разделя със 800-900 лева отгоре. На друго място четох че няма такава такса.
Та я някой по осведомен да ме светне, ква е тая такса и трябва ли да се плаща и т.н.
Мерси предварително.
П.С Съжалявам, ако темата ми не е за тук, незнаех къде другаде да я постна.
Имаш такава такса ако купуваш кола , която вече е била регистрирана веднъж в България.
В твоя случай я взимаш от чужбина и нямаш такава такса.
Независимо откъде е колата такса придобиване се заплаща.
Таксата са заплаща на база застрахователна оценка на цената на автомобила.
Намираш някой да ти я оцени на 5 000лв примерно и таксата е 100лв.
niki_future
19-07-2012, 09:57
Така,
Животно "такса придобиване" няма.
Има местен данък за придобиване на имущество, който е в различен размер за всяка община (например във Враца е 2% за тази година). Когато внасяш кола нямаш договор за покупко-продажба, така че когато отидеш да я впишеш (след регистрация в КАТ) в "Местни данъци и такси" ще ти поискат удостоверение за застрахователна стойност на колата и върху тази стойност ще ти удържат еднократно примерно 2% или колкото е в твойта община. Това е цялата история. Намираш застраховател да напише бележка за 1000 лв. и плащаш 20 - 25 лв. в зависимост от коя община си.
Pretorian
19-07-2012, 19:41
Ясно мерси.
А за да не пускам нова тема да си питам тук.
Еко таксата къде се плаща? Като ходя да я регистрирам в КАТ или някъде другаде?
Няма никакви такси придобиване, ако колата е нов внос ;) Проверено за моята отпреди 5-6 часа. Срокът за регистриране в данъчното е 2 месеца от BG регистрацията.
Няма никакви такси придобиване, ако колата е нов внос ;) Проверено за моята отпреди 5-6 часа. Срокът за регистриране в данъчното е 2 месеца от BG регистрацията.
Ако закъснееш глобата в какъв размер е?
Ясно мерси.
А за да не пускам нова тема да си питам тук.
Еко таксата къде се плаща? Като ходя да я регистрирам в КАТ или някъде другаде?
В КАТ ще ти излезе малко по-скъпа еко-таксата... 200+. Има и за около 100 ако потърсиш.
И аз това написах но все ще се намери някой да твърди обратното без да е проверил.
Ако закъснееш глобата в какъв размер е?
Зависи колко закъснееш.
Зависи колко закъснееш.
Добре де, на месец закъснение колко е?
Добре де, на месец закъснение колко е?
Не съм сигурен но не е фиксирано на месец а по преценка на лелките. Пример: Баща ми беше закъснял с регистрация на един автомобил към 2 месеца и му взеха към 60 лв глоба. Но знам и за хора , които "забравят" да я регистрират за 1 година и после 200+ лв глоба.
Pretorian
19-07-2012, 20:42
В КАТ ще ти излезе малко по-скъпа еко-таксата... 200+. Има и за около 100 ако потърсиш.
Намерих това - http://xn--80ajkgbwxf.com/%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%87%D0%BA%D0%B0/ дали върши работа?
Екотаксата искаше един пич да ми я направи до КАТ, обясних му, че няма как да ми направи цена, тъй като ... няма значение.. и оня ми вика "Еййй за колко ще ти я направят, аз ще ти я направя за 50лв - няма такава цена" та по това се ориентирам, че това е около абсолютния минимум за "непознат" клиент.
chandler
19-07-2012, 21:46
Taкса придобиване на база данъчна оценка имаше по-рано за коли нов внос. Сега такава не се плаща и никой не я изисква. Първо се ходи в КАТ, после в данъчното. Там се попълва една декларация и ти казват колко ти е данъка. Ако искаш плащаш веднага, ако не искаш, може и по-късно.
За КАТ задължително еко такса, договор за покупко-продажба + копие, но не и превод на договора. Това в общи линии.
А, и гражданска ти трябва за КАТ. Още нямаш номер на колата, но той се дописва на талончето впоследствие.
Pretorian
19-07-2012, 23:53
Това че от Германия ми я внесе човек с пълномощно променя ли по някакъв начин процеса по регистрации в Кат и данъчното? Че гледам на повечето документи е неговото име (осен на договора за покупко-продажба разбира се.)
Нищо не променя, минаваш си по реда и си свиркаш ;)