View Full Version : Иска ли се книжка за това
Stefan Caromov
22-07-2012, 00:47
Въпросът ми е може би малко странен, но говорих до момента с поне пет човека, които имат подобни щуротиики, казват ,че няма нужда , освен един полицай, който твърди ,че трябва книжка ,но не можа да ми цитира члена от ЗДП.Става въпрос за колело с присадено двигателче от този тип ...
http://motobg.net/zcart/index.php?main_page=product_info&cPath=10&products_id=1042
Гледам из нета също, са малко противоречиви в мненията си, затова някой компетентен, ако се изкаже ,ще съм благодарен.
К олкото до регистрации, данъци и застраховки, със сигурност не подлежи, един дядо, който караше онзи ден такова ,ми каза, че моторчето се водело по закон " помощно средство на велосипеда", но и той не можа да ми цитира закон, друг познат пък ми каза, че не се искало книжка, ако е до 39 кубика (от тук и въпроса, че КАТ, няма как да докажат, че двигателчето е повече примерно) .А пък нали миналата година си взех книжката, сега ме е много страх да не и се случи нещо, а пък съм се запалил по такова колело, за от работата до вкъщи, че е близко за кола, пък далече за пеша. А пък скутерите не са ми никак любими
Както навремето ми каза един полицай , щом има мотор и се движи по пътя , значи е моторно превозно средство а МПС се управлява със свидетелство за управление на МПС..... това е от личен опит като преди 10г ме спряха с мотопед едни полицаи ;)
i.ganchev.ganchev
22-07-2012, 01:00
Всичко под 50 кубика - категория М.
Stefan Caromov
22-07-2012, 01:06
Както навремето ми каза един полицай , щом има мотор и се движи по пътя , значи е моторно превозно средство а МПС се управлява със свидетелство за управление на МПС..... това е от личен опит като преди 10г ме спряха с мотопед едни полицаи ;)
Така се мотивира и моя познат, но не може да ми цитира ЗДП, а за колелата там пише, че дори с инсталиран двигател НЕ подлежат на никакви интервенции и плащания.
Тези полицаи, като са те спряли с колело с двигател, поне казаха ли по кой член ще ти пишат акт?
Питането ми е ,защото, ако наистина по закон могат да напишат нещо, то тогава цените на тия пущини не би трябвало да е толкова висока, а и веднагически, ще си избия от тиквата тази покупка.
---------- Post added at 22:06 ---------- Previous post was at 22:01 ----------
Всичко под 50 кубика - категория М.
Добре де, ама за тия акумулаторните не се иска нищо, пък пак се води двигател..
А и в тоя ред на мисли, дори даси го карам с педали, пак могат да ме санкционират, че съм пил например. Нещо не е така...
За велосипед с двигателче и мотопед с педали не се изисква СУМПС и регистрация. Те спазват ЗДП като всички участници в движението с велосипеди.
Определението за велосипед е 19. "Велосипед" е пътно превозно средство най-малко с две колела, което се привежда в движение с мускулната сила на лицето, което го управлява, с изключение на инвалидните колички
Определението за МПС е 11. "Моторно превозно средство" е пътно превозно средство, снабдено с двигател за придвижване, с изключение на релсовите превозни средства
В чл. 149 се определят категориите МПСта и конкретно за тази сглобка е предполагам валидно това - б) (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) категория L1е - мотопеди - моторните превозни средства с две колела и конструктивна максимална скорост не по-голяма от 45 km/h, двигател с вътрешно горене с работен обем не по-голям от 50 cm3 или с 4 kW максимална постоянна номинална мощност в случай на електродвигател
МПСто пък трябва да се регистрира, като преди това да се узакони изменението в конструкцията ...а ако се кара така може да има глоба за изменение в конструкцията / има 2 такива, в зависимост от гледната точка на началника /, както и глоба за нерегистрирано МПС, която предвижда и лишаване от правоуправление
Stefan Caromov
22-07-2012, 10:40
Определението за велосипед е 19. "Велосипед" е пътно превозно средство най-малко с две колела, което се привежда в движение с мускулната сила на лицето, което го управлява, с изключение на инвалидните колички
Определението за МПС е 11. "Моторно превозно средство" е пътно превозно средство, снабдено с двигател за придвижване, с изключение на релсовите превозни средства
В чл. 149 се определят категориите МПСта и конкретно за тази сглобка е предполагам валидно това - б) (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) категория L1е - мотопеди - моторните превозни средства с две колела и конструктивна максимална скорост не по-голяма от 45 km/h, двигател с вътрешно горене с работен обем не по-голям от 50 cm3 или с 4 kW максимална постоянна номинална мощност в случай на електродвигател
МПСто пък трябва да се регистрира, като преди това да се узакони изменението в конструкцията ...а ако се кара така може да има глоба за изменение в конструкцията / има 2 такива, в зависимост от гледната точка на началника /, както и глоба за нерегистрирано МПС, която предвижда и лишаване от правоуправление
А това как да го тълкувам ?
"НАРЕДБА I-45/24.03.2000 Г. ЗА РЕГИСТРАЦИЯТА И ОТЧЕТА НА МОТОРНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА И НА РЕМАРКЕТАТА, ТЕГЛЕНИ ОТ ТЯХ
Издадена от министъра на вътрешните работи, обн., ДВ, бр. 31/14.04.2000 г., в сила от 14.04.2000 г., изм., бр. 48/ 14.05.2002 г.
I. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ
Чл.
(2) Не подлежат на регистрация по реда на тази наредба:
1. тролейбусите;
2. верижните, строителните, селскостопанските и другите самоходни машини;
3. моторните превозни средства, предназначени за състезания по затворен маршрут;
4. велосипедите с допълнително монтиран двигател;
5. инвалидните колички с двигател.
След като не подлежи на регистрация, не ползва мигачи и светлини като задължителни, следователно е колело...аз така го тълкувам, греша ли ?
От друга страна пък може спокойно да мине в раздела на М категорията, че дори и на А ,ако е с по-мощен двигател.
От тук следва да се запитам, как (след като аджеба ,регистрации, талони и застраховки не ми тнрябват) куката, ще докаже на пътя какви кубици е тоя двигател? Отделно, ако пък го приведем под знаменателя на М категорията, но аз въртя педалите като изоглавен , как ще ми напише акт ,като карам колело? Баси обърках се ... и двете ми се струват логични , ама нищо не намирам из нета цитирано, освен тая наредба
А това как да го тълкувам ?
"НАРЕДБА I-45/24.03.2000 Г. ЗА РЕГИСТРАЦИЯТА И ОТЧЕТА НА МОТОРНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА И НА РЕМАРКЕТАТА, ТЕГЛЕНИ ОТ ТЯХ
Издадена от министъра на вътрешните работи, обн., ДВ, бр. 31/14.04.2000 г., в сила от 14.04.2000 г., изм., бр. 48/ 14.05.2002 г.
I. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ
Чл.
(2) Не подлежат на регистрация по реда на тази наредба:
1. тролейбусите;
3. моторните превозни средства, предназначени за състезания по затворен маршрут;
След като не подлежи на регистрация, не ползва мигачи и светлини като задължителни, следователно е колело...аз така го тълкувам, греша ли ?
От друга страна пък може спокойно да мине в раздела на М категорията, че дори и на А ,ако е с по-мощен двигател.
От тук следва да се запитам, как (след като аджеба ,регистрации, талони и застраховки не ми тнрябват) куката, ще докаже на пътя какви кубици е тоя двигател? Отделно, ако пък го приведем под знаменателя на М категорията, но аз въртя педалите като изоглавен , как ще ми напише акт ,като карам колело? Баси обърках се ... и двете ми се струват логични , ама нищо не намирам из нета цитирано, освен тая наредба
И ти си прав, ама ако се гледа само закона излиза както аз съм го написал ...а и тази наредба не трябва да противоречи на закона ... и колелото с двигател е ни риба, ни рак ...
Stefan Caromov
22-07-2012, 11:56
Мдаам, ни риба, ни рак е наистина. Трябва някой компетентен да се произнесе, който се е сблъсквал с казуса от първа ръка.
Из нета гледам много подобни такива теми, но 99% от тях са писани от 14-15 годишни тиинейджъри, няма компетентни мнения.
i.ganchev.ganchev
22-07-2012, 12:12
Чакай ся... тва, че не подлежи на регистрация, не значи че е колело! Още по-малко значи, че не е МПС!
И тва че като не му плащаш данъци, не значи че може да го караш без свидетелство за правоуправление!
Аз не вярвам някой да ти направи проблем, ако караш такава пърпоретка и без свидетелство, но ако решат да се заяждат, има за какво да се хванат. Това си е МПС и се кара с необходимото свидетелтво за това :crazy:
А някои пък съвсем се вкарват в играта, че чак продават истински мотопеди с такива обяви http://prodavalnik.com/el-skuter-elektricheski-motoped-i4716355
Stefan Caromov
22-07-2012, 13:32
А някои пък съвсем се вкарват в играта, че чак продават истински мотопеди с такива обяви http://prodavalnik.com/el-skuter-elektricheski-motoped-i4716355
За тия пък електрото, грам не съм запознат..., ама тротинетка на батерии ,ми звучи като кола с педали.
Апропо относно тия токови безумия, сто процента знам че Сиигуей-а ,не ти трябват никакви документи , за да се возиш на него..
Ама са по 6-7000 лева
ФЕРАРИСТ
22-07-2012, 17:31
Аверчето ти да казва че тва не е моторно превозно средство, колелото се движи с педалите си, а двигателчето е сложено там да да прави вибромасаж или нещо от сорта......
Тва е някак си като с колесарите мътно и неясно......
Mind_Control
22-07-2012, 18:52
---------- Post added at 22:06 ---------- Previous post was at 22:01 ----------
[/COLOR]
Добре де, ама за тия акумулаторните не се иска нищо, пък пак се води двигател..
А и в тоя ред на мисли, дори даси го карам с педали, пак могат да ме санкционират, че съм пил например. Нещо не е така...
Ти и колело нямаш право да караш пил.
Stefan Caromov
22-07-2012, 18:55
Къде пише ? Дай да прочета, щото това не го вярвам.
Mind_Control
22-07-2012, 19:04
Ще потърся и ще ти покажа.
Stefan Caromov
22-07-2012, 19:13
Окс, ще съм благодарен.
Пише си го в закона, освен ако не изкараш колелото извън пътните превозни средства :grin:
На водача на пътно превозно средство е забранено:
1. да управлява пътно превозно средство под въздействие на алкохол, наркотици или други упойващи вещества
Stefan Caromov
22-07-2012, 19:43
Пише си го в закона, освен ако не изкараш колелото извън пътните превозни средства :grin:
На водача на пътно превозно средство е забранено:
1. да управлява пътно превозно средство под въздействие на алкохол, наркотици или други упойващи вещества
Велосипеда си е в отделен раздел . Няма такова нещо в него. Освен това, велосипедът е ППС ,но ,АКО не е на път дори не попада в графата на ЗДП.
Велосипеда си е в отделен раздел . Няма такова нещо в него. Освен това, велосипедът е ППС ,но ,АКО не е на път дори не попада в графата на ЗДП.
Ми земи тогава бутилка гроздова и два домата, напраи се на куче, карай из поляната велосипеда, колелото или тротинетката и после си викни такси да те откара в къщи :super:
Stefan Caromov
22-07-2012, 20:12
Ми земи тогава бутилка гроздова и два домата, напраи се на куче, карай из поляната велосипеда, колелото или тротинетката и после си викни такси да те откара в къщи :super:
Имах предвид друго :):)
Когато велосипедиста е на тротоар, парк, градинка, не е обект на ЗДвП. Тоест ще си се напия и ще си карам ( колкото мога) по тротоара.
Георги Живков
22-07-2012, 20:29
Магарето с каручката и то сигурно е ППС , като велосипеда :)
Stefan Caromov
22-07-2012, 20:35
Магарето с каручката и то сигурно е ППС , като велосипеда :)
Нищо общо няма ::))
Едното се задвижва от животинска тяга, другото от собствена мускулна сила
Имах предвид друго :):)
Когато велосипедиста е на тротоар, парк, градинка, не е обект на ЗДвП. Тоест ще си се напия и ще си карам ( колкото мога) по тротоара.
Каза преди, че имаш книжка ... значи си поне на 16 г. ...защо пишеш явни глупости ? :roll:
Stefan Caromov
22-07-2012, 21:08
Каза преди, че имаш книжка ... значи си поне на 16 г. ...защо пишеш явни глупости ? :roll:
Кое е глупост?
Точно ,защото имам книжка и не искам пак да остана без нея, обмислям тоя вариант. Ако нямах ,щеше да ми дреме на дедовия и да си карам колата. Но с тая пиянска работа :) почти всяка вечер си тръгвам на по 200-300 алкохол, а ми писна да се занимавам с тия таксита.
BTW разводнихме темата. Ще изчакам юридическо мнение и ще преценявам тогава.
Кое е глупост?
Глупост 1 -
Нищо общо няма ::))
Едното се задвижва от животинска тяга, другото от собствена мускулна сила
Глупост 2 -
Когато велосипедиста е на тротоар не е обект на ЗДвП. Тоест ще си се напия и ще си карам ( колкото мога) по тротоара.
На водача на двуколесно пътно превозно средство е забранено да управлява превозно средство по площите, предназначени само за пешеходци
"Тротоар" е изградена, оградена или очертана с пътна маркировка надлъжна част от пътя, ограничаваща платното за движение и предназначена само за движение на пешеходци
Stefan Caromov
22-07-2012, 21:25
Глупост 1 -
Глупост 2 -
На водача на двуколесно пътно превозно средство е забранено да управлява превозно средство по площите, предназначени само за пешеходци
"Тротоар" е изградена, оградена или очертана с пътна маркировка надлъжна част от пътя, ограничаваща платното за движение и предназначена само за движение на пешеходци
Относно "Глупост 1" ,както си написал, отвори и прочети ЗДП понеже се представяш за начетен. НЯМА нищо общо, каруца ,теглена от животно с велосипед ,който се задвижва от водача му!
Относно глупост 2 , след като няма специално направени и указани Велоалеи, имаш право да си се возиш с колелото ,където искаш.
И ,за да не си голословим тук, темата беше за друго, ама дай ми един пример за написан АКТ на велосипедист, който е карал в парка ,или по тротоара?
Относно "Глупост 1" ,както си написал, отвори и прочети ЗДП понеже се представяш за начетен. НЯМА нищо общо, каруца ,теглена от животно с велосипед ,който се задвижва от водача му!
Относно глупост 2 , след като няма специално направени и указани Велоалеи, имаш право да си се возиш с колелото ,където искаш.
И ,за да не си голословим тук, темата беше за друго, ама дай ми един пример за написан АКТ на велосипедист, който е карал в парка ,или по тротоара?
Съжалявам, че разводнихме темата наистина, но нямам намерение да ти давам повече жокери за замисляне, освен ако не ми платиш за консултация.
Добавям глупост 3 - това, че няма наказани за нещо си, не значи че, не е нерушение и съответно наказуемо ... замисли се ...
Stefan Caromov
22-07-2012, 23:06
Съжалявам, че разводнихме темата наистина, но нямам намерение да ти давам повече жокери за замисляне, освен ако не ми платиш за консултация.
Добавям глупост 3 - това, че няма наказани за нещо си, не значи че, не е нерушение и съответно наказуемо ... замисли се ...
Тук единствено ще се съглася с теб.че има нарушения,, които остават безнаказани....Но да си караш колелото по тротоара ,или в парка , не е нарушение ::))
Ай стига вече, че хем се уморих, хем трябва да се прибирам .
И нещо друго, презумпцията закона е, което не е забранено, значи е разрешено.
За момента мисля да спра спора, така и така е безмислен. Ще потърся някой познат катаджия да изкаже мнение по въпроса ,по който въобще повдигнах темата ::))
....Но да си караш колелото по тротоара ,или в парка , не е нарушение ::))
За момента мисля да спра спора, така и така е безмислен.
Знаеш ли какво е развален грамофон ? :drums:
Stefan Caromov
24-07-2012, 10:34
Това получих от официалния сайт на Moto Room като E-mail ,на запитването ми към тях и тяхното мнение:
Здравейте,
За велосипед с мовниран двигател не е необходимо свидетелство за управление.
Аргументи:
1. Не попада изцяло в нито една от категориите по ЗДП и Правилника за
прилагане на ЗДП;
2. Отговаря на дефиницията за велосипед - има педали и може да се движи с
мускулната сила на водача;
3. Няма как да се регистрира - основни данни за регистрация са номер на рама
и двигател, в нашия случай липсват такива данни;
4. Извадка от НАРЕДБА№ I-45 ОТ 24 МАРТ 2000 Г. ЗА РЕГИСТРАЦИЯТА, ОТЧЕТА,
ПУСКАНЕТО В ДВИЖЕНИЕ И
СПИРАНЕТО ОТ ДВИЖЕНИЕ НА МОТОРНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА И НА РЕМАРКЕТАТА,
ТЕГЛЕНИ ОТ
ТЯХ (ЗАГЛ. ИЗМ. И ДОП. - ДВ, БР. 105 ОТ 2002 Г.):
(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 57 от 2007 г.) Не подлежат на регистрация по
реда на тази наредба:
1. тролейбусите;
3. моторните превозни средства, предназначени за състезания по затворен
маршрут;
Цялата наредба може да намерите тук:
http://www.mvr.bg/NR/rdonlyres/73365584-62C6-4098-96D0-0172B45F5BE1/0/Naredb
a_I45.pdf
В нашата практика, от контакти с наши клиенти, каращи велосипед с двигател,
нямаме данни за проблеми с контролни органи. Нещо повече - мотопед с педали,
които служат само за палене, също се кара без книжка и без регистрация.
Надявам се да съм бил полезен.
Поздрави!
Та клоня към това, че НЕ се изисква никакво свидетелство и мога си го карам както искам
i.ganchev.ganchev
24-07-2012, 10:42
Колелото мое си го караш и пиян на челна стойка... :drunk:
Надявам се да съм бил полезен.
Поздрави!
Та клоня към това, че НЕ се изисква никакво свидетелство и мога си го карам както искамВярвай на всичко, което ти казват и никога не проверявай нищо :pancake:
Колелото мое си го караш и пиян на челна стойка... :drunk:
Браво на теб, но не го опитвай пред хора :-?
Те какво пише у вестник Дневник, естествено, че велосипедиста трябва да спазва правилника за движениеМ
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/06/13/1845703_kat_zapochna_akciia_velosipedist_sled_inci dent_mejdu/
Stefan Caromov
01-08-2012, 21:43
Да бе, да им го на.....я и на милиционерите.Прочетох и в ЗДП, че велосипеда, задължително трябва да е снабден с един милион простотии по него, а в магазина като ти продават колело, тия неща ги няма ... що така се получава? Звучи ми малко като парадокса с коланите, задължителни са, ама има коли ,които си нямат фабрично колани
Звучи ми малко като парадокса с коланите, задължителни са, ама има коли ,които си нямат фабрично колани
Кое те задължава да си с колан, когато колата няма колан ? :???:
Stefan Caromov
02-08-2012, 09:53
Кое те задължава да си с колан, когато колата няма колан ? :???:
Добра логика всъщност... Наистина не задължаваха в този случай. Но пак си е парадокс, да задължават всички тия цигании по колелото, а в същото време като си купуваш от магазина колело, то да не е оборудвано с тях
Добра логика всъщност... Наистина не задължаваха в този случай. Но пак си е парадокс, да задължават всички тия цигании по колелото, а в същото време като си купуваш от магазина колело, то да не е оборудвано с тях
Ми то като си купуваш кола и тя може да няма аптечка, триъгълник, пожарогасител и жилетка, но и те са задължителни
Я кажи какво е задължително за колелото, че и мен ме вълнува?
Я кажи какво е задължително за колелото, че и мен ме вълнува?
Чл. 79. За да участва в движението по пътищата, отворени за обществено ползване, всеки велосипед трябва да има изправни:
1. спирачки;
2. звънец и да няма друг звуков сигнал;
3. устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и червен светлоотразител отзад; допуска се поставянето на устройство за излъчване на червена светлина отзад;
4. бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата
Алоуууу!
Андрешковци!
Щом има ДВГ, значи е моторно превозно средство (МПС) и за него се изисква съответната категория. До 50 куб.см "М" , а над 50- "А".
Защото съм виждал монтирани и над 50 кубикови на колелета.
Всяко уважаващо себе си колело си има сериен номер, набит на рамата. Такива си се продават и с пълният набор принадлежности така, че формално могат да се регистрират като МПС. Това, че не се прави не означава, че не може.
Всяко ППС, което участвува в движението пада под ударите на ЗДП.
Това, че актове за алкохол се пишат на пияни каруцари само при ПТП не означава, че не може да им се съставят актове и по всяко друго време.
И последно- ЗДП важи по пътищата на страната и извън тях!
Доводите, че щом е с педали не е МПС иследователно не се изисква книжка са нелепи. По тая логика, всеки може да си спуска колата по нанадолнище без книжка.
За карането на колело пиян по тротоара и в парка важи общо взето същата логика. По нея следва, че можеш да си караш тира пиян в парка и да газиш бабичките наред!
Нали не си на пътя?....
Изобщо пийте умерено в рамките на разумното.
Та трябва ли за моторното колело книжка?- Да , трябва!:cheers:
Stefan Caromov
03-08-2012, 05:37
Алоуууу!
Андрешковци!
Щом има ДВГ, значи е моторно превозно средство (МПС) и за него се изисква съответната категория. До 50 куб.см "М" , а над 50- "А".
Защото съм виждал монтирани и над 50 кубикови на колелета.
Всяко уважаващо себе си колело си има сериен номер, набит на рамата. Такива си се продават и с пълният набор принадлежности така, че формално могат да се регистрират като МПС. Това, че не се прави не означава, че не може.
Всяко ППС, което участвува в движението пада под ударите на ЗДП.
Това, че актове за алкохол се пишат на пияни каруцари само при ПТП не означава, че не може да им се съставят актове и по всяко друго време.
И последно- ЗДП важи по пътищата на страната и извън тях!
Доводите, че щом е с педали не е МПС иследователно не се изисква книжка са нелепи. По тая логика, всеки може да си спуска колата по нанадолнище без книжка.
За карането на колело пиян по тротоара и в парка важи общо взето същата логика. По нея следва, че можеш да си караш тира пиян в парка и да газиш бабичките наред!
Нали не си на пътя?....
Изобщо пийте умерено в рамките на разумното.
Та трябва ли за моторното колело книжка?- Да , трябва!:cheers:
Темата е изчерпана вече. Консултиран съм от адвокат, двама познати полицаи и истината е, че щом е с педали, спада към разред велосипед. Това за колата и наклона е адски неуместен пример, щото просто автомобилът не може да се задвижва с мускулна сила. А всъщност, за да буташ кола, книжка не се иска. Въпросното ,може да се кара в паркове, велоалеи, спазва ЗДП като ППС участник в движението, не като МПС, не се изисква никаква регистрация ,дори си го пише в наредбата, която цитирах по- горе.
Друго, което няма нищо общо с истината е, че колелото има номер на рама.И да има такива велосипеди, то те са ,или бутикови, или струващи по няколко хиляди лева. Аз лично съм имал поне 30 планински байка до момента ( в момента имам 3 ), нито един не е имал номер на рамата. Сериини номера имат почти всички стоки, които се произвеждат, но въпросните номера стоят на лепенка , не набити, освен това за тяхното ползване, не се изисква регистрация в дадена държавна регистрационна служба.
Но за жалост, е истина факта, че е забранено да се кара велосипед при наличието на алкохол, което автоматично наланя везните в полза на това да НЕ си купувам тая изгъзица. Акта е 50-150 лева, който се пише въз основа на притежание на лична карта .
П.С. Моите уважения, но ще те поправя за още едно нещо....на цитата ти: "Такива си се продават и с пълният набор принадлежности така, че формално могат да се регистрират като МПС. Това, че не се прави не означава, че не може."
Мога да отговоря по съвсем логичен и законов начин - 1. Това, че не регистрират велосипедите е се , означава, че не е регламентирано в даден закон, което значи , че НЕ може да се направи от никоя институция.
2. Законите са, за да регулират дадени правила на поведение. Щом нещо не е изрично забранено от закона, значи е разрешено.
Но за жалост, е истина факта, че е забранено да се кара велосипед при наличието на алкохол, което автоматично наланя везните в полза на това да НЕ си купувам тая изгъзица.
Друга песен пееше преди, но е добре че си го осъзнал
Акта е 50-150 лева, който се пише въз основа на притежание на лична карта .
Първо акта е напълно безплатен, наказателното е пратено и после откъде я измисли тази глоба ?
Stefan Caromov
03-08-2012, 09:52
Друга песен пееше преди, но е добре че си го осъзнал
Първо акта е напълно безплатен, наказателното е пратено и после откъде я измисли тази глоба ?
Пеех наистина, относно алкохола и карането на колело признавам прав си бил.
Но за книжката не си, както и за това, че било забранено да се кара в паркове, градинки и други подобни.:biker::biker:
Това за алкохола ме отказва вече на 80 процента. А оня ден гледах едно с чисто нов двигател ,което и вървеше доста прилично ... с 35 (според скоростомерчето му).
За акта, така ми казаха куките - до 50 лева ,ако ти липсва звънец, фар, или светлоотразителчета и, до 150 лева, ако ме хванат пиян . Само не се разбра как ще определят, че съм бил пил. Актовете се пишели, както се пише акт за забравена лична карта примерно и отивали направо в общината , или нап (това не ми стана много ясно) не, че ще платя акт някога в живота си за каквото и да е .
Пеех наистина, относно алкохола и карането на колело признавам прав си бил.
Но за книжката не си, както и за това, че било забранено да се кара в паркове, градинки и други подобни.:biker::biker:
Това за алкохола ме отказва вече на 80 процента. А оня ден гледах едно с чисто нов двигател ,което и вървеше доста прилично ... с 35 (според скоростомерчето му).
За акта, така ми казаха куките - до 50 лева ,ако ти липсва звънец, фар, или светлоотразителчета и, до 150 лева, ако ме хванат пиян . Само не се разбра как ще определят, че съм бил пил. Актовете се пишели, както се пише акт за забравена лична карта примерно и отивали направо в общината , или нап (това не ми стана много ясно) не, че ще платя акт някога в живота си за каквото и да е .
Ръсиш бисер след бисер, обаче рядко се вслушваш, освен в неблагонадеждни източници :grin:
Темата е изчерпана вече. Консултиран съм от адвокат, двама познати полицаи и истината е, че щом е с педали, спада към разред велосипед. Това за колата и наклона е адски неуместен пример, щото просто автомобилът не може да се задвижва с мускулна сила. А всъщност, за да буташ кола, книжка не се иска. Въпросното ,може да се кара в паркове, велоалеи, спазва ЗДП като ППС участник в движението, не като МПС, не се изисква никаква регистрация ,дори си го пише в наредбата, която цитирах по- горе.
Друго, което няма нищо общо с истината е, че колелото има номер на рама.И да има такива велосипеди, то те са ,или бутикови, или струващи по няколко хиляди лева. Аз лично съм имал поне 30 планински байка до момента ( в момента имам 3 ), нито един не е имал номер на рамата. Сериини номера имат почти всички стоки, които се произвеждат, но въпросните номера стоят на лепенка , не набити, освен това за тяхното ползване, не се изисква регистрация в дадена държавна регистрационна служба.
Но за жалост, е истина факта, че е забранено да се кара велосипед при наличието на алкохол, което автоматично наланя везните в полза на това да НЕ си купувам тая изгъзица. Акта е 50-150 лева, който се пише въз основа на притежание на лична карта .
П.С. Моите уважения, но ще те поправя за още едно нещо....на цитата ти: "Такива си се продават и с пълният набор принадлежности така, че формално могат да се регистрират като МПС. Това, че не се прави не означава, че не може."
Мога да отговоря по съвсем логичен и законов начин - 1. Това, че не регистрират велосипедите е се , означава, че не е регламентирано в даден закон, което значи , че НЕ може да се направи от никоя институция.
2. Законите са, за да регулират дадени правила на поведение. Щом нещо не е изрично забранено от закона, значи е разрешено.
Ела ми ти в парка с мторно колело и ти гарантирам, че хем ще го отнесеш за книжката, хен ще те одрусам за дребно хулиганство, ако съдията не прецени, че си за едрото.
Не случайни ви нарекох Андрешковци.
Всеки пишещ тука се предполага , че има поне "М" катергория.
Тогава за какво е тоя спор?
Има смисъл, само ако иска някой да ме убеди, че понеже е "моторно"колело, то и 10 годишният му келеш може да го джитка по пътя!
Ако вместо 50 кубиков мотор Хонда, сложа 125 кубиков.....
Двата външно са неразличими.
Всички колелета, преди да дойдат ментетата имаха , а и още си имат серийни номера.
С тах се регистрираха в общините и им се плащаше данък. По едно време се заговори дори и номера да им слагат , но отпадна като явна глупост.
Пак по тия номера се издирваха велосипедите и ти е ..на майката, ако те пипнт с краден.
Изобщо пак да излъжем.
Когото можем
Stefan Caromov
05-08-2012, 13:38
Ела ми ти в парка с мторно колело и ти гарантирам, че хем ще го отнесеш за книжката, хен ще те одрусам за дребно хулиганство, ако съдията не прецени, че си за едрото.
Не случайни ви нарекох Андрешковци.
Всеки пишещ тука се предполага , че има поне "М" катергория.
Тогава за какво е тоя спор?
Има смисъл, само ако иска някой да ме убеди, че понеже е "моторно"колело, то и 10 годишният му келеш може да го джитка по пътя!
Ако вместо 50 кубиков мотор Хонда, сложа 125 кубиков.....
Двата външно са неразличими.
Всички колелета, преди да дойдат ментетата имаха , а и още си имат серийни номера.
С тах се регистрираха в общините и им се плащаше данък. По едно време се заговори дори и номера да им слагат , но отпадна като явна глупост.
Пак по тия номера се издирваха велосипедите и ти е ..на майката, ако те пипнт с краден.
Изобщо пак да излъжем.
Когото можем
Колега, никой не спори тук, темата беше за това има, или няма нужда от СУМПС, за да се кара велосипед с допълнително монтиран двигател. С жорката стигнахме до консенсус, аз не бях прав , признах си, той от друга страна за друго и спор не е имало. Ти не знам от кога цитираш спомени, но от 1989 година насам НЯМА и НИКОГА не е имало закон, да се рагистрират велосипеди в данъчното и да им се иска данък. Може да говориш за 70-те години, това е разликата. Първото ми колело нашите ми купиха 82 година - балканче с плоска рамка - сгъваемо за 69 лева. НЕ сме ходили в общината да регистрираме нищо! Колела ментета няма, има евтини и скъпи. Това, че е китайско не го прави по- малко колело ,или менте. Днес питах съседа, който впрочем кара Бианчи за 4000 лева, няма никакъв номер на рамата, или поне ние не открихме. Това да не би да значи, че е менте ?
Много уважавам свободния ти изказ и, винаги чета темите ти с интерес, но в случая се изказа доста комунистически.
Колкото до парка и колелото, и хулиганството, искам само да ми покажеш КЪДЕ е състава на престъплението по 325 НК? Щото, нещо не намирам връзка аз хулиганство.
Отделно да споделя, че се отказах от тая приумица, просто, защото прочетох в ЗДП, че не мога да карам велосипед , ако съм употребил алкохол. Това беше и причината да искам да купувам.
Хайде със здраве и, весел и успешен ден
С жорката стигнахме до консенсус, аз не бях прав , признах си, той от друга страна за друго и спор не е имало.
Далеч сме от консенсус, да не говорим че не съм казвал, че не съм прав за каквото и да е в тази тема и това, че прецених че е безполезно да ти обяснявам неща, които нито четеш правилно, нито се опитваш да разбереш, не значи че ти си прав ... Не се опитвай да ме въвличаш в подобни констатации :pancake:
Stefan Caromov
05-08-2012, 14:49
Далеч сме от консенсус, да не говорим че не съм казвал, че не съм прав за каквото и да е в тази тема и това, че прецених че е безполезно да ти обяснявам неща, които нито четеш правилно, нито се опитваш да разбереш, не значи че ти си прав ... Не се опитвай да ме въвличаш в подобни констатации :pancake:
Е, както кажеш. За мен темата е приключила отдавна.
Аз поне признах, че беше прав за алкохола и колелото. Не приемам, че си прав за нищо друго, докато не ми го покажеш изрично записано в закона - който и да е закон, било НК, ЗДвП, или всеки друг.
Аз поне подплътих думите си с цитирани наредби.
Е, както кажеш. За мен темата е приключила отдавна.
Аз поне признах, че беше прав за алкохола и колелото. Не приемам, че си прав за нищо друго, докато не ми го покажеш изрично записано в закона - който и да е закон, било НК, ЗДвП, или всеки друг.
Аз поне подплътих думите си с цитирани наредби.
Това, което писах не си го смуча от пръстите, а го взимам директно от нормативната база, обаче ти си пееш своето ... а ти кое цитира ? Една наредба за регистрацията, а не за книжката, което било основната тема според теб и после имейли от търговци, сведения от явно некомпетентни познати и собствени разсъждения със статут на проектозакон :-), а вече ти казах че
нямам намерение да ти давам повече жокери за замисляне, освен ако не ми платиш за консултация.
Колега, никой не спори тук, темата беше за това има, или няма нужда от СУМПС, за да се кара велосипед с допълнително монтиран двигател. С жорката стигнахме до консенсус, аз не бях прав , признах си, той от друга страна за друго и спор не е имало. Ти не знам от кога цитираш спомени, но от 1989 година насам НЯМА и НИКОГА не е имало закон, да се рагистрират велосипеди в данъчното и да им се иска данък. Може да говориш за 70-те години, това е разликата. Първото ми колело нашите ми купиха 82 година - балканче с плоска рамка - сгъваемо за 69 лева. НЕ сме ходили в общината да регистрираме нищо! Колела ментета няма, има евтини и скъпи. Това, че е китайско не го прави по- малко колело ,или менте. Днес питах съседа, който впрочем кара Бианчи за 4000 лева, няма никакъв номер на рамата, или поне ние не открихме. Това да не би да значи, че е менте ?
Много уважавам свободния ти изказ и, винаги чета темите ти с интерес, но в случая се изказа доста комунистически.
Колкото до парка и колелото, и хулиганството, искам само да ми покажеш КЪДЕ е състава на престъплението по 325 НК? Щото, нещо не намирам връзка аз хулиганство.
Отделно да споделя, че се отказах от тая приумица, просто, защото прочетох в ЗДП, че не мога да карам велосипед , ако съм употребил алкохол. Това беше и причината да искам да купувам.
Хайде със здраве и, весел и успешен ден
Ako си пазиш балканчето ще видиш, че на втулката на вилката, както и на задната вилка има набит номер..
Колкото за парка и колелото...
Ами ръмжащо и пушещо моторно колело в парка е същото, както и мотоциклет в мола!
>Говореше се за 2 години затвор.
Да ти припомня, че хулиганството никога няма конкретно определение. То е просто нарушение на приетите норми. Някога за хулиганство са считали целуването по улицата.
И още!
Данъчно се регистрират някои нещата и по усмотрение на общинския Съвет!
Не е необходим закон!
Казах ти ситуацията от практическа гледна точка.
На мен не ми е на дедовия какво ще караш и правиш
Важното е, като съм в парка с количката, да не минеш покрай мен с пърдящо и смърдящо колело, защото тогава с един шут ще те сваля от него, а после ще ти го наложа като венец на тиквата и никой няма да ме спре да го направя!:Topic-is-closed-bg:
В някои общини имаше една наредба 14. Та по нея и вратата на колата не можеш да си треснеш нощно време!
Абе закони и правила колкото щеш.
Стига да има кой да ги прилага:kicking:
..........
Днес случайно се заговорихме по друг повод с началник на отдел Регистрация МПС в КАТ София, Николай Петров и той предложи за всякакви въпроси относно регистрацията, отчета и др. касаещи МПСтата, да отправиш официално запитване чрез имейла на КАТ / има го на сайта им / и той ще ти отговори в най-кратък срок напълно изчерпателно и компетентно... само обещай после да го публикуваш тук :BBQ:
Днес случайно се заговорихме по друг повод с началник на отдел Регистрация МПС в КАТ София, Николай Петров и той предложи за всякакви въпроси относно регистрацията, отчета и др. касаещи МПСтата, да отправиш официално запитване чрез имейла на КАТ / има го на сайта им / и той ще ти отговори в най-кратък срок напълно изчерпателно и компетентно... само обещай после да го публикуваш тук :BBQ:
Това е добра идея
---------- Post added at 21:20 ---------- Previous post was at 21:19 ----------
Ako си пазиш балканчето ще видиш, че на втулката на вилката, както и на задната вилка има набит номер..
.........
Да, почти всяко колело има набит номер на рамата или рамката де.
Stefan Caromov
12-08-2012, 09:20
Дай ми e-mail адрес , за да отправя питането си до тях.
Това съвсем пък не го знаех, че кат отговаряли на всякакви въпроси....не знаех дори, че сайт имат.
Дай ми e-mail адрес , за да отправя питането си до тях.
Това съвсем пък не го знаех, че кат отговаряли на всякакви въпроси....не знаех дори, че сайт имат.
Стига мързел, де ... още малко и адреса на Гугъл ще искаш :picnic:
Абе видяхте ли?!?!?!? Тия катаджиите са почнали и колоездачи :shock:
old alfist
12-08-2012, 14:10
Абе видяхте ли?!?!?!? Тия катаджиите са почнали и колоездачи :shock:
А, ми да, почват ни - от 01 септември ни искат вече със светлоотразителни жилетки.
А, ми да, почват ни - от 01 септември ни искат вече със светлоотразителни жилетки.
Не е от тогава, вече си е в сила ... а и не е непрекъснато задължително
old alfist
12-08-2012, 14:28
Не е от тогава, вече си е в сила ... а и не е непрекъснато задължително
Добре, че все още не ни проверяват за алкохол.
Добре, че все още не ни проверяват за алкохол.
Проверяват , глобата за пиян колоездач е 30лв а ако си виновен в ПТП 50лв , преди няколко часа гледах по ТВ
old alfist
12-08-2012, 15:55
Проверяват , глобата за пиян колоездач е 30лв а ако си виновен в ПТП 50лв , преди няколко часа гледах по ТВ
Може би е така в София, но в Дълбокият Прованс не достигат полицаи и не се занимават с такива подробности - наблягат на водачите на МПС, а пък и по Телевизията се опитват да правят шоу понягога.
Също така се предполага, че от колоездач е по-молко вероятно да се припечели някой необлагаем лев.
Телевизията е новата законодателна власт, направо цялото Народно събрание да си ходи по родните места :screwy:...
Stefan Caromov
12-08-2012, 16:14
Стига мързел, де ... още малко и адреса на Гугъл ще искаш :picnic:
Колега, в сайта на кат има електронна поща, но няма имеил адрес. За да им пиша, трябва да си настроя имеил клиента на операта, което за един имеил няма просто да стане. А из гугъл не намерих друг актуален имеил адрес
Колега, в сайта на кат има електронна поща, но няма имеил адрес. За да им пиша, трябва да си настроя имеил клиента на операта, което за един имеил няма просто да стане. А из гугъл не намерих друг актуален имеил адрес
Заповядай trafficpolicesdvr@mvr.bg
Проявил си старание... ето ти го в готов вид да си копнеш и пейстнеш където ти е удобно trafficpolicesdvr@mvr.bg и за да не стане грешка, го адресирай текстово до посоченият по-горе от мен началник, иначе може и да се затрие някъде ...
Stefan Caromov
12-08-2012, 18:53
Проявил си старание... ето ти го в готов вид да си копнеш и пейстнеш където ти е удобно trafficpolicesdvr@mvr.bg и за да не стане грешка, го адресирай текстово до посоченият по-горе от мен началник, иначе може и да се затрие някъде ...
Ок, благодаря ти.
Добре, че все още не ни проверяват за алкохол.За кого е добре ?
...
Писа ли ? Отговор, нещо ? ... :mail2:
Stefan Caromov
20-08-2012, 19:58
Писа ли ? Отговор, нещо ? ... :mail2:
Отговор няма до момента, при появата на такъв, веднага пиша
Stefan Caromov
30-08-2012, 11:27
Отговорът от КАТ дойде. Книжка НЕ СЕ иска.
Сега може да отдъхнете
Сега може да отдъхнете
Ако цитираш какво точно си ги питал и какво точно са ти отговорили, цена няма да имаш :coolio::cheers:
Сега може да отдъхнете
То основния проблем май не беше точно книжката, доколкото си спомням, а нечестивите напитки. Там прошка няма - в събота един приятел е имал драматични неприятности за колоездене с 1,3 промила (по дрегера) и 1,1 промила по кръвна проба.
4 часа разправии, ходене с такси посред нощ за кръвна проба, актове, глоба, абе луда работа:cheers:
Щом се движел (или по-скоро лъкатушел по пътя), бил участник в движението - има логика.
Stefan Caromov
30-08-2012, 12:04
Ако цитираш какво точно си ги питал и какво точно са ти отговорили, цена няма да имаш :coolio::cheers:
Ами попитах в и-меил, дали велосипед с допълнително монтиран електрически, или бензинов двигател се нуждае за управлението си от СУМПС.
Ето принтиран отговора от КАТ :
Надявам се това приключва дебата . Вече поне на всички останали ,които се двуомят по казуса, ще знаят със сигурност
Stefan Caromov
30-08-2012, 12:12
То основния проблем май не беше точно книжката, доколкото си спомням, а нечестивите напитки. Там прошка няма - в събота един приятел е имал драматични неприятности за колоездене с 1,3 промила (по дрегера) и 1,1 промила по кръвна проба.
4 часа разправии, ходене с такси посред нощ за кръвна проба, актове, глоба, абе луда работа:cheers:
Щом се движел (или по-скоро лъкатушел по пътя), бил участник в движението - има логика.
На мен идеята сначалем ми беше да си го карам това, пиинал. След като Mind_Control ми показа, че в ЗдВП има специален член за пили колоездачи, се отказах. Но дебата на темата беше нужно ли е СУМПС, или не за този мелез.
Не прочетох, някой да е признал, че е сгрешил, както аз обикновено правя.
Не прочетох, някой да е признал, че е сгрешил, както аз обикновено правя.
На този етап нямам основания да се извинявам...мен лично такъв отговор не ме удовлетворява :???:
Stefan Caromov
30-08-2012, 14:19
На този етап нямам основания да се извинявам...мен лично такъв отговор не ме удовлетворява :???:
Колега, с цялото си уважение към теб и интелекта ти, кой аджеба отговор би те задоволил напълно?
Това е официален отговор от КАТ с (забележи) ВХОДЯЩ НОМЕР. Да, липсва мотивиран отговор, но, в крайна сметка щом от КАТ отговарят по този начин, тяхното мнение и то ли не е меродавно? Ти специално защитаваше тезата, без какъвто и да било доказателствен материал подкрепящ думите ти. Аз от своя страна, още в първите страници на темата предложих НАРЕДБА, която не беше "Изсмукана от пръстите" и, въпреки че ти не и обърна внимание, въпреки че тя не е в несъответствие със закона, аз приех, че е нужно професионално мнение. Ти беше човекът, който ми даде E-mail на КАТ, за което ти благодарих и ти благодаря отново. Поиска да погледнеш какво съм писал и какво са ми отговорили от там, наистина на първото си запитване, отговор не получих, на второто получих и приложих принт скриин на отговора, виждайки се ясно и входящия номер на запитването. От там нататък, се доказа по безспорен начин, че твоята теза е неправилна.
Не търся спор, не ме разбирай погрешно, може би си много добър юрист, по-начетен си от мен (аз нямам фисше образование за разлика от теб), но ми се ще, или (както аз признах, че не съм прав пред mind_control мисля беше) ,така и ти да признаеш грешката си.
На здраве в крайна сметка и весел и спорен ден .
На това ще ти пиша после, сега кажи има ли име на този дето ти е отговорл?
Stefan Caromov
30-08-2012, 15:06
На това ще ти пиша после, сега кажи има ли име на този дето ти е отговорл?
Не, Цялото писмо е принт скриинато в темата. Има само входящ номер. Кой персонално е отговорил ,не мога да кажа,сори. Освен изрично да се отиде в КАТ и да се попита, кой е отговорил на запитване с входящ номер еди кой си, по друг начин не знам как ще се добереш до името.
Но това е официален отговор, независимо кой го е написал.
Колега, с цялото си уважение към теб и интелекта ти, кой аджеба отговор би те задоволил напълно?
Това е официален отговор от КАТ с (забележи) ВХОДЯЩ НОМЕР. Да, липсва мотивиран отговор, но, в крайна сметка щом от КАТ отговарят по този начин, тяхното мнение и то ли не е меродавно? Ти специално защитаваше тезата, без какъвто и да било доказателствен материал подкрепящ думите ти. Аз от своя страна, още в първите страници на темата предложих НАРЕДБА, която не беше "Изсмукана от пръстите" и, въпреки че ти не и обърна внимание, въпреки че тя не е в несъответствие със закона, аз приех, че е нужно професионално мнение. Ти беше човекът, който ми даде E-mail на КАТ, за което ти благодарих и ти благодаря отново. Поиска да погледнеш какво съм писал и какво са ми отговорили от там, наистина на първото си запитване, отговор не получих, на второто получих и приложих принт скриин на отговора, виждайки се ясно и входящия номер на запитването. От там нататък, се доказа по безспорен начин, че твоята теза е неправилна.
Не търся спор, не ме разбирай погрешно, може би си много добър юрист, по-начетен си от мен (аз нямам фисше образование за разлика от теб), но ми се ще, или (както аз признах, че не съм прав пред mind_control мисля беше) ,така и ти да признаеш грешката си.
На здраве в крайна сметка и весел и спорен ден .
За втори път казваш, че аз съм писал врели-некипели, а ти имаш доказателства .... сега вече леко се обърка ! Всичко написано тук от мен го взимам директно от нормативната база, не си измислям и/или съчинявам, тълкуването е друга бира, докато твоето "доказателство" напрактика не е никакво такова, тъй като щом единствената спомената от теб наредба не касае регистрацията на колела с моторчета, което не значи, че няма друга такава, по реда на която такива сглобки да се регистрират . Това, че цитирам закона, без да прилагам снимка от броя на Държавен вестник, където е публикуван, не означаве че съм си го измисли аз ... такива неща лесно могат да се проверят .
ТОва, че съм ти дал имейла, при това не само аз, не изисква особена благодарност, не е нужно да го броиш нещо съществено, присто проява на елементарна форумна колегиалност...
А какво някой си отговорил от КАТ, още по-лошо за мен е че е по общо взето официален начин, по никакъв начин не доказва че не съм прав ...ако беше така, в съда нямаше да се водят дела срещу тях - нали са всезнаещи и тяхната дума е закон ? Да, ама тяхната дума НЕ Е закон и няма как да бъде ! Тяхната работа е да изпълняват закона, както и нашата като водачи, но когято някой направи или не направи нещо , това е нарушение на закона / най-общо казано/ . Не съм юрист, а висшето ми образование е далече от тази наука . Аз чета закона и разсъждавам на негова база, а ти вярваш на познати, бритчеди и на немотивиран отговор от КАТ .
Няма как да се извиня на основание този имейл, просто няма да стане :coolio:, а и това, че не ме "задоволява", както се изрази, си е мое виждане и бих им отговорил както подобава ...
И понеже знам, че обичаш да се въртиш наляво и надясно и да НЕ четеш това, което не ти изнася искам от тем много конкретно да ми посочиш, нещо което съм написал и за което няма обществено достъпна информация от благонадежден източник !
П.П. Няколко пъти ти казах към кого да се обърнеш от КАТ-СОфия, ти пак не слушаш ... ако изобщо прочетеш това, човека има приемен час утре и ще ти обясни някои неща в детайли и достатъчно мотивирано . Не искам да ме слушаш, ако искаш не го слушай и него, но би могъл да го изслушаш ...
Stefan Caromov
30-08-2012, 18:11
Колега, напротив, чета те много съсредоточено,защото, ако не друго, поне при спор, се аргументираш до някъде. До КАТ няма да ходя ,защото имеила изпратен ми, за мен е достатъчно доказателство. Ти се опитваш отново и за сетен път да ме опровергаеш, да ме пращаш при тоя и оня, след като веднъж ме накара да направя официално запитване и аз го направих. Ако отговора беше, ДА, нужно е, аз щях без да шикалкавя повече, да призная поражението!
Затова, не ми се спори повече, за мен въпроса е изяснен из основи.
П.П. А и аз поне цитирах нещо, принтирах и постнах тук. Сега дори прегледах отново темата, не видях никъде да се обосновеш с точно определен член ,алинея, наредба.
Няма какво да говоря повече. Ако карам някога такова.... нещо , задължително ще имам копие от имеила пратен ми от КАТ с ВХОДЯЩ НОМЕР, което го прави, лесно изискуемо в случай (дори от съда) и ще се аргументирам с него. Нека КАТ-аджиите да пишат АКТ, гледаме се в съда и там съдийски състав си казва тежката дума.
ЕДИТ: Цитирах ти наредба , която КАСАЕ " велосипеди с допълнително монтиран двигател", чети моля те.
ЕДИТ 2 : Единствено съм съгласен с теб, че те не са закона, а просто го изпълняват. Но пък на официалния майл, да отговаря някой, който хал хабер си няма и, ако да приемем ,че е така, не се е допитал до началника си... какво трябва да ми говори това ?
Колега, напротив, чета те много съсредоточено,защото, ако не друго, поне при спор, се аргументираш до някъде. До КАТ няма да ходя ,защото имеила изпратен ми, за мен е достатъчно доказателство. Ти се опитваш отново и за сетен път да ме опровергаеш, да ме пращаш при тоя и оня, след като веднъж ме накара да направя официално запитване и аз го направих. Ако отговора беше, ДА, нужно е, аз щях без да шикалкавя повече, да призная поражението!
Затова, не ми се спори повече, за мен въпроса е изяснен из основи.
П.П. А и аз поне цитирах нещо, принтирах и постнах тук. Сега дори прегледах отново темата, не видях никъде да се обосновеш с точно определен член ,алинея, наредба.
Няма какво да говоря повече. Ако карам някога такова.... нещо , задължително ще имам копие от имеила пратен ми от КАТ с ВХОДЯЩ НОМЕР, което го прави, лесно изискуемо в случай (дори от съда) и ще се аргументирам с него. Нека КАТ-аджиите да пишат АКТ, гледаме се в съда и там съдийски състав си казва тежката дума.
ЕДИТ: Цитирах ти наредба , която КАСАЕ " велосипеди с допълнително монтиран двигател", чети моля те.
Ти и на черното ще кажеш бяло .. мале мале ... не ми се занимава повече с теб, въпреки че е весело ... а това след ЕДИТ-та си поредната глупост след последните няколко, които ме мързи да конкретизирам, просто е безмислено
Яхай двуколесното създание и газ ... :cheers: