View Full Version : Помощ за избор на гуми
225/45R17 Eagle F1 Asymmetric 2 или 225/45R17 ContiSportContact 5
Колеги,кой модел да избера?
нито един, Uniroyal :)
но ако настояваш да е от тези Conti
old alfist
24-07-2012, 22:30
Хич, недей и питай - гуми всякакви, зависи колко пари ти се дават, колко я караш тази кола и колко смяташ, че са важни за безопастността - както твоята, така и на другите.
кученцетоОгиитаткоДоги
29-12-2015, 01:10
Колеги реших да повдигна темата отново,за избора на гуми.По скоро маркови vs немаркови гуми.Понеже от другата седмица са застудява и гледам че средния ми грайфер на предните гуми си заминава и тия дни ще взимам два броя гуми.Решил съм да си взема до 60 евро бройката,за тия пари ясно е че няма как да вземеш Мишелин,Континентал или Вредещайн или поне не 16-ки,за летни става на въпрос.Тия които съм решил да си взема гледам че имат ,,В,, за сцепление. ,,С,, знам че е добре, ,,В,, предполагам е много добре.Вие какво мислете за немарковите гуми,смисъл под немаркови имам предвит различни от гореспоменатите марки.До колко си заслужава да платиш между 100 и 140 евро за гума,като за тия пари на гума можеш да вземеш две немаркови гуми.
Според мен по-не марковата гума се криви по-лесно и се износва по-бързо и се опича по-бързо от марковата гума ... Не знам дали съм прав. Аз си поръчах 4 бр. Тойо Прокси за лятото на доста добра според мен цена. Предполагам знаеш, че златната среда е най-добре. Така избрах точно Тойо. Беше най-евтината маркова гума в сайта а пък от там надолу китайчета и турчета колкото щеш.
кученцетоОгиитаткоДоги
29-12-2015, 14:35
Най-вероятно си прав..........гледам доста интересни предложения от немарковите даже такива с три пъти ,,В,, смисъл разход,сцепление и шум, но на сайтовете не пиши къде са произведени.На някои даже пише ,,екстра подсилени,, сега това какво точно ще рече нямам си на идея.............
Аз пък съм виждал как мишелинки за 500 лева всяка им излиза балон на 2та седмица без да е уцелен кратер ....
кученцетоОгиитаткоДоги
29-12-2015, 19:32
Гледам че моя човек в сервиза на клиентите само некви немаркови им слага,до 60 евро бройката.Те клиентите си искат такива идва и вика искам гуми,ама не от скъпите:) Нито ги интересуват марки,ни сцепление,отива пие кафе идва след 1 час пали и заминава:)
alfa racer GTA
29-12-2015, 21:09
Екстра лоад e XL означение.Обикновенно от 730 -750кг натоварване на гума и нагоре ги слагат тези означения.За 159 -ката трябва XL защото са тежки- над 1500кг коли са.
Означава "Допълнителен товар" или допълнително натоварване.Гумата с това означение е усилена.
За лично за мен съм си решил НОКИАН.Може и пирели.За зимата може и GISLAVED.
За Гудиър казват че са много меки-"като балон" и лесно им се образуват балони или наранявания от камъчета/ъни по пътя.
Ето ви един сайт с отзиви на потребители: http://lovetyres.com/search/tyres/225-50-17
НОКИАН-а бият всички по отзив-рейтинг на потребители.
Пирелито също имат добри отзиви, но НОКИАНА са "Фърст" по отзиви ...
кученцетоОгиитаткоДоги
29-12-2015, 21:54
Ами тя мойта кола е 1600кг,ако приемим че и 159 е толкова,какъв е проблема да се сложат и гуми които максималното допустимо тегло на гума е 650кг каквито са стандартните,все пак е с 4 гуми х 650кг 2600кг. 5 човека х 100кг ако се качим пак идва на 2100кг.
Аз пък съм виждал как мишелинки за 500 лева всяка им излиза балон на 2та седмица без да е уцелен кратер ....
Според мен има 2 варианта нов мишлен да се изкриви.
1-карани са меки.
2-Произведени са в Турция в същия завод, където се произвежда и Петлас.
Но не отричам и 3-ти вариант разбира се. Този, който имаш в предвид. Просто 3-тия вариант ми звучи най-невероятно.
RUNNING WILD
29-12-2015, 22:42
за гуми мога доста да пиша както и вие,гледа се построяването на шарката,за момента най печеливша е "елхичката" или шеврона,гумата зимната трябва да е мека да е нарязана с достатъчно ламели,ламелите играят ролята на малки лопатки които като се върти гумата се забиват в снега и изобщо настилката,между тях влизат и се забиват малки камъчета и песъчинки и така те се отварят и допълнително драскат при заледена повърхност,европейските гуми по стандарт излизат с 8 мм грайфер а китайските излизат с 9 мм грайфер,по-тежката гума е признак като цяло за повече материал в нея като конци и телове много важни за една гума,марките като Мишелин правят отлични гуми като сцепление и за конфортно возене но с слаби бордове и наистина се кривят лесно и излизат балони и се нацепват жестоко горе до стъпката между борда и стъпката свивката,относно Гудиър ултра грип 7 и нагоре,няма такава гума като поведение на пътя повече от добра за мокро и за сухо и за всякаква настилка,меки са много но се износват много бързо за няма 20 хил км са приключили и то при нормално каране,при изливането на гумите се ползват различни смеси каучи и химии и има разлика в контактната повърхност не защото се трие гумата и изгаря а защото е различна изобщо,Фулдата зимната им гама е повече от отлична всякаквите Монтеро класове дори кристал айса но тои е много мек тои е за тежки заснежени райони и на асфалт колата се пързаля от мекотата на гумите с висока скорост,Дънлоп -нищо особенно корава яка гума с здрави бордове по скоро да си ходиш на вилата с нея от колкото за зимата,старите модели 3D обръщат ламелите при по-мощтните коли,Пирели-това само календара им бих си сложил на стената нищо повече,среден клас гума с претенция за нещо си,с Пирели си изпускаш пряката на за у вас зимата,Континентал-прекрасни зимни гуми правят ама да е лято да караш с тях,най трагичните шарки които съм виждал,гуми правени за аутобани и чисти магистрали,не познавам гумаджия които да кара зимата с континентал за летни гуми имат опадения добри,единствената им свясна беше като рпавеха шарката на Гиславед норд фрост 3-това е най добрата зимна гума като построяване,китайците я правят тая шарка до ден днешен произовдители като Фортуна,Ван Ли,Съни все китайски,Дебика фриго и фриго дир-отлична гума за нашите условия копа и сняг и киша и кал еднакво добре,гума на ниска цена с високи показатели много над прехвалените марки то е старата шарка на моделите Гудиър де освен че е тяхна собственост,Росава-типично руска яка гума с дебели бордове хич не лоши шарки нямат лоша шарка и много подходящи за джипове среден клас наполовина са от цената на другите,малко са тежки но не са жалили материал гумите са доста добри само малко вият шумни са,доста от ловците в България не щат да чуят за други гуми освен Росава и руските,Нокиан-тоталното качество,жестоки като изпълнение като оплетка,силиконови канали за вода,построяване на шарки безупречно,дълголетни като пробег,газене на киша и сняг никви грижи,много медиум гума между твърда и мека,за зимни-отлични за летни-няма по-добри поне в България.обезшумени сигурни с никакви фабрични дефекти,от хиляди броики гуми за няколко години съм виждал само 1 гума дефектна тяхна,където и да я погалиш гумата скърца и вътре също,ако си познаваш колата и шофьорските умения с хубави зимни гуми немаш грижи,това тестовете на ADAC дето тестват коли с блокажи и кво ли не и да ги сравнявам тука с 20 годишни коли и неизчистени улици просто нема смисъл да се влияеме от тях,дано съм бил полезен на форума,ако бяха старите модове на форума да са ме зачесали за тирета и точки и да трият ама мисля че ще се понесе от потребителите и така в тоя вид, всъщност навремето едва ли щях да си направя труда да сея познания преди да дойде демокрацията заради ония премъдрите.
кученцетоОгиитаткоДоги
29-12-2015, 23:29
Вчера ми паднаха случайно едни мишелинки с дот 2014 с 6мм+ грайфер нови ама едната беше крива и им търсят 50 евро на парче пратих го веднага на психодиспансер:) Иначе е тия съм си набелязъл149934 Petlas imperium pt515 според един холански сайт за тест,който е базиран на оценки от клиенти закупили си въпросния модел,доста добри показатели имат,на силния е за разход на гориво,най-слабия за шум.Имам една позната държи търговия на едро,предлага доста богат асортимент както от най-ефтините немаркови,така и от най-скъпите маркови.Ще мина утре да я преслушам:)
old alfist
29-12-2015, 23:32
Тази снимка съм съм я качвал по друг повод преди доста време, но този път ще е заради гумите.
Мишлен са, много елегантна гума, лека и безшумна - досега не ме е предала вече 4г, но се опитвам я да пазя, както с каране, така и със съхранение..
Според мен има 2 варианта нов мишлен да се изкриви.
1-карани са меки.
2-Произведени са в Турция в същия завод, където се произвежда и Петлас.
Но не отричам и 3-ти вариант разбира се. Този, който имаш в предвид. Просто 3-тия вариант ми звучи най-невероятно.
Аз ти казвам че съм виждал тая гума и преразказвам каквото са ми разказали :) Не са мои гуми за да ти кажа със сигурност....
Абе истината, е че трябва да си пазим и колите и гумите щото съществуват дупки дето никоя гума не може да им устои :D
кученцетоОгиитаткоДоги
30-12-2015, 00:39
Досега почти само с мишелинки съм карал,грайфера са протърква обаче състоянието на гумата и на 4 и 5 сезона оставя перфектно това което аз съм имал до сега.Ханкоок имах на два сезона,грайфер има обаче гумата беше такъв цървул станала и тогава са кутираха по 80 евро за 15-ка гума,директно ги заритах дейба жмела му:sniper:
RUNNING WILD
30-12-2015, 11:07
Абе истината, е че трябва да си пазим и колите и гумите щото съществуват дупки дето никоя гума не може да им устои :D
Marangoni ice 205/60/16 усилена кърти хасфалта и не я пробива и пирон,пръсна алуминиева джанта 16 ка на Благоевград се бех нещо разсеял една нощ се връщах от Гърция и на Кочериново нещо излезнах от пътя рипнах в предна десна,гумата е на кютук на борда можеш да трошиш орехи с чук,като рънфлет е,за асфалт не става трагедия е,за сухо не става за мокро не става,караш ги 2 години грайфера си е същтият и си викаш че си ги изпържил лятото нема да стават за зимата да ама излизаш по лед и сняг без да боксува оди разбери на сняг и лед се държи по хубаво от на чист асфалт,това е най шашавата гума дето съм карал с нея италианска разбира се.
хахах аз имах Марангони 205/45/16 Лятна и държеше само на мокър асвалт ... стига да няма насъбрана вода разбирасе. На сухо ме беше страх да дам газ в завой. Наистина много странна гума :D
Така и не можах да ги изтъркам.
Доволен съм от ханкок трета зима на алфонсо,четвърта на пежото на брат ми железни са. Вярно,че не се навърта много със зимните но за мен е добра бюджетна гума.
Sent from my SM-G920F using Tapatalk
кученцетоОгиитаткоДоги
30-12-2015, 15:38
Ханкока въоще не е бюджетна гума........:) Имах мишелин пилот спорт 3 на бавареца.Ми няма такава перфектна гума.......:) С 200 в завоите в най-големия дъжд,никакви ядове,след време ми се заби в предна лява голем болт,обаче така се забил че няма лепене:) Гумаджията вика нова гума или карай така.Така карах месец и нещо, държеше си перфектно налягане и въобще не издаваше излишни шумове,ако не знаеш че има болт няма и да разбереш:) Така и продадох колата:) В момента гледам че същите гуми 16-ки се кутират по 88 евро бройката,което е нищо за тази гума:) с 8 евро по скъпа от най-ефтината на Ханкок.
Hankook 195/65/15 icept-a вързаха ми се по 93лв за брой.
За мен си е направо бюджетна,на фона останалите марки. Изключвам разни безизвестни гуми за по 40-70лв. С тези неща не си играя и плащам веднъж за гуми.
кученцетоОгиитаткоДоги
30-12-2015, 16:18
Абе то и аз в Германия преди две години видях 195/65/15 Мишелинки по 55 евро гумата,ама не бяха бюджетни а на голяма промоция;)
Еее вземам ги всички гуми с 30% discount от примекс. Пропуснал съм да споделя :)
кученцетоОгиитаткоДоги
30-12-2015, 21:06
Е да си дойдем на приказката:)
RUNNING WILD
30-12-2015, 21:52
хахах аз имах Марангони 205/45/16 Лятна и държеше само на мокър асвалт ... стига да няма насъбрана вода разбирасе. На сухо ме беше страх да дам газ в завой. Наистина много странна гума :D
Така и не можах да ги изтъркам.
като отсея това дето ми казваш най вероятно става дума за Zeta Linea всеки техен модел е сам за себе си на пътя,не може не се търка те надживяват смяна на ангренаж.
Bobo Markov
30-12-2015, 21:57
Барум Поларис или Бравурис! Къртят! Меко гумве с голям потециал на мокро, безшумно е и супер ефтинжос но е с кратък ресурс
кученцетоОгиитаткоДоги
30-12-2015, 22:22
Днеска си лафим с моя майстор.Питам го какво мисли за турските и китайските гуми.Вика бате в днешни времена всичко се прави или в Китай или в източна европа:):) И е прав:):)
Е не баш ... Днес пристигнаха летните за 33-ката made in japan ...
Bobo Markov
31-12-2015, 01:15
Днеска си лафим с моя майстор.Питам го какво мисли за турските и китайските гуми.Вика бате в днешни времена всичко се прави или в Китай или в източна европа:):) И е прав:):)
Веско, Nankang са по-добри от MIchelin питай журналистите да, китайците правят адски добри но и евтини гуми някога и те ще поскъпнат разбира се но засега са адски евтини и са от същите смеси и имат характеристики като европейските марки и това е така защо??? защото ВСИЧКО се прави в китай :) майстора ти е съвсем прав! :)
---------- Post added at 01:15 ---------- Previous post was at 01:13 ----------
Примерно вземи ме мене бивш гъзар карам с Пирели П7 гумата като имидж е да си ебе ебе но е пластмасова, твърда, шумна има добри показатели и най-добрия и показател е че лонг-лайф но ... както започнах аз съм бивш гъзар :)
кученцетоОгиитаткоДоги
31-12-2015, 04:18
Предните са ми Гудяр,тая вечер хубава,ясна,суха нощ,като опънах на изхода за Амстердам 170-180 до Амстердам никакви ядове:) та спрех чек север на паркинга до ферибота:) Но не ме кефат Гудяр,за мен са жмел.Дота е 2012 отзад са Мишелин Праймаси със същия дот еми Мишелинките самата гума е къде къде по запазена.Моя позната също си взе миналата година Гудяр,еми за една година каране доста зле изглежда гумата иначе грайфер бол.Туркиш модел на една година предполагам че ще е на същия хал.
---------- Post added at 05:18 ---------- Previous post was at 05:00 ----------
Сега се сетих преди неколко години лятото в бг си взех къси дънкови панталони менте на Дискуайред,произведени в турция за 30лв.Оригиналните предполагам ще са поне 300.Харесаха ми,много готин модел.Еми скъсах ги от носене и пране и още са като нови,само където надебелях и не мога да ги носа вече:(:( И дизайна му дизайн и качество,те самите Дискуайред немогат да извадат такъв як дизай.Често пазарувам от турски супер маркет,еми тяхните хранителни продукти като качество са милион пъти пред нашите и западно европейските.Нашенско сиране и кисело мляко неща и да погледна,опитах турското и вече години наред само турско.Турците във всичко гонат най-доброто качество.Гуми не съм пробвал,но ще пробвам,до сега като качество съм много доволен от турчина не мога да си изкривя душата.
кученцетоОгиитаткоДоги
20-01-2016, 19:38
Гумите ще са Falken 914 взимам ги на много смешна цена:) Произведени са в Япония, със някаква защита на джантата която хабер си нямам за какво иде реч:) Иначе били по добри от Мишелин питайте холандеца:)
Гумите ще са Falken 914 взимам ги на много смешна цена:) Произведени са в Япония, със някаква защита на джантата която хабер си нямам за какво иде реч:) Иначе били по добри от Мишелин питайте холандеца:)
Ако е смешна цената трябват ми 4 бр. летни 215/55/16....:please:
кученцетоОгиитаткоДоги
22-01-2016, 00:41
Ако е смешна цената трябват ми 4 бр. летни 215/55/16....:please:
Ти па от кога почна да караш с 215................:) Трее се класираш..............:) Алфата е с 205..................:)
Ти па от кога почна да караш с 215................:) Трее се класираш..............:) Алфата е с 205..................:)
..........малка грешка:))
dimitar_vd62
25-01-2016, 22:00
Ф Перник.