Log in

View Full Version : Помощ за избор на гуми

ziko
24-07-2012, 18:07
225/45R17 Eagle F1 Asymmetric 2 или 225/45R17 ContiSportContact 5

Колеги,кой модел да избера?

flipz
24-07-2012, 18:13
нито един, Uniroyal :)

но ако настояваш да е от тези Conti

old alfist
24-07-2012, 22:30
Хич, недей и питай - гуми всякакви, зависи колко пари ти се дават, колко я караш тази кола и колко смяташ, че са важни за безопастността - както твоята, така и на другите.

кученцетоОгиитаткоДоги
29-12-2015, 01:10
Колеги реших да повдигна темата отново,за избора на гуми.По скоро маркови vs немаркови гуми.Понеже от другата седмица са застудява и гледам че средния ми грайфер на предните гуми си заминава и тия дни ще взимам два броя гуми.Решил съм да си взема до 60 евро бройката,за тия пари ясно е че няма как да вземеш Мишелин,Континентал или Вредещайн или поне не 16-ки,за летни става на въпрос.Тия които съм решил да си взема гледам че имат ,,В,, за сцепление. ,,С,, знам че е добре, ,,В,, предполагам е много добре.Вие какво мислете за немарковите гуми,смисъл под немаркови имам предвит различни от гореспоменатите марки.До колко си заслужава да платиш между 100 и 140 евро за гума,като за тия пари на гума можеш да вземеш две немаркови гуми.

V@K@T@
29-12-2015, 04:53
Според мен по-не марковата гума се криви по-лесно и се износва по-бързо и се опича по-бързо от марковата гума ... Не знам дали съм прав. Аз си поръчах 4 бр. Тойо Прокси за лятото на доста добра според мен цена. Предполагам знаеш, че златната среда е най-добре. Така избрах точно Тойо. Беше най-евтината маркова гума в сайта а пък от там надолу китайчета и турчета колкото щеш.

кученцетоОгиитаткоДоги
29-12-2015, 14:35
Най-вероятно си прав..........гледам доста интересни предложения от немарковите даже такива с три пъти ,,В,, смисъл разход,сцепление и шум, но на сайтовете не пиши къде са произведени.На някои даже пише ,,екстра подсилени,, сега това какво точно ще рече нямам си на идея.............

Orm
29-12-2015, 18:24
Аз пък съм виждал как мишелинки за 500 лева всяка им излиза балон на 2та седмица без да е уцелен кратер ....

кученцетоОгиитаткоДоги
29-12-2015, 19:32
Гледам че моя човек в сервиза на клиентите само некви немаркови им слага,до 60 евро бройката.Те клиентите си искат такива идва и вика искам гуми,ама не от скъпите:) Нито ги интересуват марки,ни сцепление,отива пие кафе идва след 1 час пали и заминава:)

alfa racer GTA
29-12-2015, 21:09
Екстра лоад e XL означение.Обикновенно от 730 -750кг натоварване на гума и нагоре ги слагат тези означения.За 159 -ката трябва XL защото са тежки- над 1500кг коли са.
Означава "Допълнителен товар" или допълнително натоварване.Гумата с това означение е усилена.

За лично за мен съм си решил НОКИАН.Може и пирели.За зимата може и GISLAVED.
За Гудиър казват че са много меки-"като балон" и лесно им се образуват балони или наранявания от камъчета/ъни по пътя.

Ето ви един сайт с отзиви на потребители: http://lovetyres.com/search/tyres/225-50-17

НОКИАН-а бият всички по отзив-рейтинг на потребители.
Пирелито също имат добри отзиви, но НОКИАНА са "Фърст" по отзиви ...

кученцетоОгиитаткоДоги
29-12-2015, 21:54
Ами тя мойта кола е 1600кг,ако приемим че и 159 е толкова,какъв е проблема да се сложат и гуми които максималното допустимо тегло на гума е 650кг каквито са стандартните,все пак е с 4 гуми х 650кг 2600кг. 5 човека х 100кг ако се качим пак идва на 2100кг.

V@K@T@
29-12-2015, 21:56
Аз пък съм виждал как мишелинки за 500 лева всяка им излиза балон на 2та седмица без да е уцелен кратер ....

Според мен има 2 варианта нов мишлен да се изкриви.

1-карани са меки.
2-Произведени са в Турция в същия завод, където се произвежда и Петлас.

Но не отричам и 3-ти вариант разбира се. Този, който имаш в предвид. Просто 3-тия вариант ми звучи най-невероятно.

RUNNING WILD
29-12-2015, 22:42
за гуми мога доста да пиша както и вие,гледа се построяването на шарката,за момента най печеливша е "елхичката" или шеврона,гумата зимната трябва да е мека да е нарязана с достатъчно ламели,ламелите играят ролята на малки лопатки които като се върти гумата се забиват в снега и изобщо настилката,между тях влизат и се забиват малки камъчета и песъчинки и така те се отварят и допълнително драскат при заледена повърхност,европейските гуми по стандарт излизат с 8 мм грайфер а китайските излизат с 9 мм грайфер,по-тежката гума е признак като цяло за повече материал в нея като конци и телове много важни за една гума,марките като Мишелин правят отлични гуми като сцепление и за конфортно возене но с слаби бордове и наистина се кривят лесно и излизат балони и се нацепват жестоко горе до стъпката между борда и стъпката свивката,относно Гудиър ултра грип 7 и нагоре,няма такава гума като поведение на пътя повече от добра за мокро и за сухо и за всякаква настилка,меки са много но се износват много бързо за няма 20 хил км са приключили и то при нормално каране,при изливането на гумите се ползват различни смеси каучи и химии и има разлика в контактната повърхност не защото се трие гумата и изгаря а защото е различна изобщо,Фулдата зимната им гама е повече от отлична всякаквите Монтеро класове дори кристал айса но тои е много мек тои е за тежки заснежени райони и на асфалт колата се пързаля от мекотата на гумите с висока скорост,Дънлоп -нищо особенно корава яка гума с здрави бордове по скоро да си ходиш на вилата с нея от колкото за зимата,старите модели 3D обръщат ламелите при по-мощтните коли,Пирели-това само календара им бих си сложил на стената нищо повече,среден клас гума с претенция за нещо си,с Пирели си изпускаш пряката на за у вас зимата,Континентал-прекрасни зимни гуми правят ама да е лято да караш с тях,най трагичните шарки които съм виждал,гуми правени за аутобани и чисти магистрали,не познавам гумаджия които да кара зимата с континентал за летни гуми имат опадения добри,единствената им свясна беше като рпавеха шарката на Гиславед норд фрост 3-това е най добрата зимна гума като построяване,китайците я правят тая шарка до ден днешен произовдители като Фортуна,Ван Ли,Съни все китайски,Дебика фриго и фриго дир-отлична гума за нашите условия копа и сняг и киша и кал еднакво добре,гума на ниска цена с високи показатели много над прехвалените марки то е старата шарка на моделите Гудиър де освен че е тяхна собственост,Росава-типично руска яка гума с дебели бордове хич не лоши шарки нямат лоша шарка и много подходящи за джипове среден клас наполовина са от цената на другите,малко са тежки но не са жалили материал гумите са доста добри само малко вият шумни са,доста от ловците в България не щат да чуят за други гуми освен Росава и руските,Нокиан-тоталното качество,жестоки като изпълнение като оплетка,силиконови канали за вода,построяване на шарки безупречно,дълголетни като пробег,газене на киша и сняг никви грижи,много медиум гума между твърда и мека,за зимни-отлични за летни-няма по-добри поне в България.обезшумени сигурни с никакви фабрични дефекти,от хиляди броики гуми за няколко години съм виждал само 1 гума дефектна тяхна,където и да я погалиш гумата скърца и вътре също,ако си познаваш колата и шофьорските умения с хубави зимни гуми немаш грижи,това тестовете на ADAC дето тестват коли с блокажи и кво ли не и да ги сравнявам тука с 20 годишни коли и неизчистени улици просто нема смисъл да се влияеме от тях,дано съм бил полезен на форума,ако бяха старите модове на форума да са ме зачесали за тирета и точки и да трият ама мисля че ще се понесе от потребителите и така в тоя вид, всъщност навремето едва ли щях да си направя труда да сея познания преди да дойде демокрацията заради ония премъдрите.

кученцетоОгиитаткоДоги
29-12-2015, 23:29
Вчера ми паднаха случайно едни мишелинки с дот 2014 с 6мм+ грайфер нови ама едната беше крива и им търсят 50 евро на парче пратих го веднага на психодиспансер:) Иначе е тия съм си набелязъл149934 Petlas imperium pt515 според един холански сайт за тест,който е базиран на оценки от клиенти закупили си въпросния модел,доста добри показатели имат,на силния е за разход на гориво,най-слабия за шум.Имам една позната държи търговия на едро,предлага доста богат асортимент както от най-ефтините немаркови,така и от най-скъпите маркови.Ще мина утре да я преслушам:)

old alfist
29-12-2015, 23:32
Тази снимка съм съм я качвал по друг повод преди доста време, но този път ще е заради гумите.
Мишлен са, много елегантна гума, лека и безшумна - досега не ме е предала вече 4г, но се опитвам я да пазя, както с каране, така и със съхранение..

Orm
30-12-2015, 00:22
Според мен има 2 варианта нов мишлен да се изкриви.

1-карани са меки.
2-Произведени са в Турция в същия завод, където се произвежда и Петлас.

Но не отричам и 3-ти вариант разбира се. Този, който имаш в предвид. Просто 3-тия вариант ми звучи най-невероятно.

Аз ти казвам че съм виждал тая гума и преразказвам каквото са ми разказали :) Не са мои гуми за да ти кажа със сигурност....

V@K@T@
30-12-2015, 00:29
Абе истината, е че трябва да си пазим и колите и гумите щото съществуват дупки дето никоя гума не може да им устои :D

кученцетоОгиитаткоДоги
30-12-2015, 00:39
Досега почти само с мишелинки съм карал,грайфера са протърква обаче състоянието на гумата и на 4 и 5 сезона оставя перфектно това което аз съм имал до сега.Ханкоок имах на два сезона,грайфер има обаче гумата беше такъв цървул станала и тогава са кутираха по 80 евро за 15-ка гума,директно ги заритах дейба жмела му:sniper:

RUNNING WILD
30-12-2015, 11:07
Абе истината, е че трябва да си пазим и колите и гумите щото съществуват дупки дето никоя гума не може да им устои :D

Marangoni ice 205/60/16 усилена кърти хасфалта и не я пробива и пирон,пръсна алуминиева джанта 16 ка на Благоевград се бех нещо разсеял една нощ се връщах от Гърция и на Кочериново нещо излезнах от пътя рипнах в предна десна,гумата е на кютук на борда можеш да трошиш орехи с чук,като рънфлет е,за асфалт не става трагедия е,за сухо не става за мокро не става,караш ги 2 години грайфера си е същтият и си викаш че си ги изпържил лятото нема да стават за зимата да ама излизаш по лед и сняг без да боксува оди разбери на сняг и лед се държи по хубаво от на чист асфалт,това е най шашавата гума дето съм карал с нея италианска разбира се.

V@K@T@
30-12-2015, 15:04
хахах аз имах Марангони 205/45/16 Лятна и държеше само на мокър асвалт ... стига да няма насъбрана вода разбирасе. На сухо ме беше страх да дам газ в завой. Наистина много странна гума :D
Така и не можах да ги изтъркам.

Zlobich
30-12-2015, 15:23
Доволен съм от ханкок трета зима на алфонсо,четвърта на пежото на брат ми железни са. Вярно,че не се навърта много със зимните но за мен е добра бюджетна гума.

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

кученцетоОгиитаткоДоги
30-12-2015, 15:38
Ханкока въоще не е бюджетна гума........:) Имах мишелин пилот спорт 3 на бавареца.Ми няма такава перфектна гума.......:) С 200 в завоите в най-големия дъжд,никакви ядове,след време ми се заби в предна лява голем болт,обаче така се забил че няма лепене:) Гумаджията вика нова гума или карай така.Така карах месец и нещо, държеше си перфектно налягане и въобще не издаваше излишни шумове,ако не знаеш че има болт няма и да разбереш:) Така и продадох колата:) В момента гледам че същите гуми 16-ки се кутират по 88 евро бройката,което е нищо за тази гума:) с 8 евро по скъпа от най-ефтината на Ханкок.

Zlobich
30-12-2015, 16:08
Hankook 195/65/15 icept-a вързаха ми се по 93лв за брой.
За мен си е направо бюджетна,на фона останалите марки. Изключвам разни безизвестни гуми за по 40-70лв. С тези неща не си играя и плащам веднъж за гуми.

кученцетоОгиитаткоДоги
30-12-2015, 16:18
Абе то и аз в Германия преди две години видях 195/65/15 Мишелинки по 55 евро гумата,ама не бяха бюджетни а на голяма промоция;)

Zlobich
30-12-2015, 16:29
Еее вземам ги всички гуми с 30% discount от примекс. Пропуснал съм да споделя :)

кученцетоОгиитаткоДоги
30-12-2015, 21:06
Е да си дойдем на приказката:)

RUNNING WILD
30-12-2015, 21:52
хахах аз имах Марангони 205/45/16 Лятна и държеше само на мокър асвалт ... стига да няма насъбрана вода разбирасе. На сухо ме беше страх да дам газ в завой. Наистина много странна гума :D
Така и не можах да ги изтъркам.

като отсея това дето ми казваш най вероятно става дума за Zeta Linea всеки техен модел е сам за себе си на пътя,не може не се търка те надживяват смяна на ангренаж.

Bobo Markov
30-12-2015, 21:57
Барум Поларис или Бравурис! Къртят! Меко гумве с голям потециал на мокро, безшумно е и супер ефтинжос но е с кратък ресурс

кученцетоОгиитаткоДоги
30-12-2015, 22:22
Днеска си лафим с моя майстор.Питам го какво мисли за турските и китайските гуми.Вика бате в днешни времена всичко се прави или в Китай или в източна европа:):) И е прав:):)

V@K@T@
30-12-2015, 23:29
Е не баш ... Днес пристигнаха летните за 33-ката made in japan ...

Bobo Markov
31-12-2015, 01:15
Днеска си лафим с моя майстор.Питам го какво мисли за турските и китайските гуми.Вика бате в днешни времена всичко се прави или в Китай или в източна европа:):) И е прав:):)

Веско, Nankang са по-добри от MIchelin питай журналистите да, китайците правят адски добри но и евтини гуми някога и те ще поскъпнат разбира се но засега са адски евтини и са от същите смеси и имат характеристики като европейските марки и това е така защо??? защото ВСИЧКО се прави в китай :) майстора ти е съвсем прав! :)

---------- Post added at 01:15 ---------- Previous post was at 01:13 ----------

Примерно вземи ме мене бивш гъзар карам с Пирели П7 гумата като имидж е да си ебе ебе но е пластмасова, твърда, шумна има добри показатели и най-добрия и показател е че лонг-лайф но ... както започнах аз съм бивш гъзар :)

кученцетоОгиитаткоДоги
31-12-2015, 04:18
Предните са ми Гудяр,тая вечер хубава,ясна,суха нощ,като опънах на изхода за Амстердам 170-180 до Амстердам никакви ядове:) та спрех чек север на паркинга до ферибота:) Но не ме кефат Гудяр,за мен са жмел.Дота е 2012 отзад са Мишелин Праймаси със същия дот еми Мишелинките самата гума е къде къде по запазена.Моя позната също си взе миналата година Гудяр,еми за една година каране доста зле изглежда гумата иначе грайфер бол.Туркиш модел на една година предполагам че ще е на същия хал.

---------- Post added at 05:18 ---------- Previous post was at 05:00 ----------

Сега се сетих преди неколко години лятото в бг си взех къси дънкови панталони менте на Дискуайред,произведени в турция за 30лв.Оригиналните предполагам ще са поне 300.Харесаха ми,много готин модел.Еми скъсах ги от носене и пране и още са като нови,само където надебелях и не мога да ги носа вече:(:( И дизайна му дизайн и качество,те самите Дискуайред немогат да извадат такъв як дизай.Често пазарувам от турски супер маркет,еми тяхните хранителни продукти като качество са милион пъти пред нашите и западно европейските.Нашенско сиране и кисело мляко неща и да погледна,опитах турското и вече години наред само турско.Турците във всичко гонат най-доброто качество.Гуми не съм пробвал,но ще пробвам,до сега като качество съм много доволен от турчина не мога да си изкривя душата.

кученцетоОгиитаткоДоги
20-01-2016, 19:38
Гумите ще са Falken 914 взимам ги на много смешна цена:) Произведени са в Япония, със някаква защита на джантата която хабер си нямам за какво иде реч:) Иначе били по добри от Мишелин питайте холандеца:)

Бобби
22-01-2016, 00:34
Гумите ще са Falken 914 взимам ги на много смешна цена:) Произведени са в Япония, със някаква защита на джантата която хабер си нямам за какво иде реч:) Иначе били по добри от Мишелин питайте холандеца:)
Ако е смешна цената трябват ми 4 бр. летни 215/55/16....:please:

кученцетоОгиитаткоДоги
22-01-2016, 00:41
Ако е смешна цената трябват ми 4 бр. летни 215/55/16....:please:

Ти па от кога почна да караш с 215................:) Трее се класираш..............:) Алфата е с 205..................:)

Бобби
22-01-2016, 08:02
Ти па от кога почна да караш с 215................:) Трее се класираш..............:) Алфата е с 205..................:)
..........малка грешка:))

dimitar_vd62
25-01-2016, 22:00
Ф Перник.