View Full Version : Грешка airbag
Вчера при палене лапмата на таблото за въздушната възглавница просто не изгасна. Всеки път като дам на контакт светва с всички останали но след това гасне. Вчера просто не изгасна. Вероятно компютърът е записал някаква грешка но незнайно защо. Моля за помощ от някой колега в София с кабел и лаптоп да го закачим да видим каква е грешката и да я изтрием, че така е много досадно а нямам възможност през работно време да ходя до сервиз. Моля ако има някой да пише...
duronman
13-08-2012, 12:09
Вероятно е паднало напрежението, но не е сигурно. Трие се лесно. Аз имам кабел и софтуер, но по някаква причина не мога да се закача към ABS и AIRBAG, мисля, че е заради пиновете и се закачвам само към мотори. Ако не на мериш някой може да отидеш в Лисан Сервиз и не вярвам да ти вземат повече от 20лв.
endeavour
13-08-2012, 15:13
Вчера при палене лапмата на таблото за въздушната възглавница просто не изгасна. Всеки път като дам на контакт светва с всички останали но след това гасне. Вчера просто не изгасна. Вероятно компютърът е записал някаква грешка но незнайно защо. Моля за помощ от някой колега в София с кабел и лаптоп да го закачим да видим каква е грешката и да я изтрием, че така е много досадно а нямам възможност през работно време да ходя до сервиз. Моля ако има някой да пише...
Че то като се замисля май не съм виждал 166-ца на 10+ години, дето да не й свети тая лампа.Моята също светна,триха два пъти грешка, пак се появи, казаха ми,че проблема е в някакъв датчик,дето го нямало и ОК. Посъветваха ме да отрежа единия извод на светодиода, ако много ме дразни :screwy: А на колегата ми 166-цата (нов внос от Италия) направо "оригинално" си беше със залепено черно тиксо пред диодчето за еърбега. Мамка му на инж. Тоци Бегали :bangin:
lordliness
13-08-2012, 15:59
И моето свети, дори като го няма ми липсва, така си имам компания в колата :)
ecotronic
13-08-2012, 17:04
Моята светна когато ми монтираха газовата. Явно момчетата бяха разбутали някой конектор. Но след еднократно изчистване на грешката повече не е светила. Пък е 98 г (една от първите 2000 произведени).
http://snimki.be//store/1/741344866604.jpg
Вероятно е паднало напрежението, но не е сигурно. Трие се лесно. Аз имам кабел и софтуер, но по някаква причина не мога да се закача към ABS и AIRBAG, мисля, че е заради пиновете и се закачвам само към мотори. Ако не на мериш някой може да отидеш в Лисан Сервиз и не вярвам да ти вземат повече от 20лв.
Трябва да си преправиш кабела.Иначе за еднократно може само да укъсиш пиновете, но по отделно за ABS и AIRBAG.Не и двата едновременно.
duronman
13-08-2012, 20:49
Благодаря много, ще го погледна. И моята беше записала ниско напрежение, като я купих. Изтрих си грешката и вече 2000км нищо не свети :)
Ако така по VIN-а се разбира бройката моята е от първите 7000 :)
ecotronic
13-08-2012, 20:55
Ако така по VIN-а се разбира бройката моята е от първите 7000 :)
Не съм 100% сигурен. Някой така ми каза а аз виждам някаква логика в това.
duronman
13-08-2012, 21:11
Има логика да, просто не се бях замислял :)
При мен ламбата на пасажерската възглавница светна, когато ми се износиха четките на стартера и буквално четкодържателя и колектора на ротора беше дал на късо с пружините.
Това преди 2 години. От тогава тая ламба не съм я виждал да свети. Иди на диагностика и я изчисти. И в никакъв случай не позволявай да ти падне напрежението на акумулатора. В противен случай ще има да си свети и ти да я гасиш...
Благодаря много колеги. Явно няма да може някой от вас да съдейства извън работно време и ще трябва да намеря време да я закарам да изчистят грешката, а държа да я махна защото ме дразни, а и се страхувам, че ако стане нещо няма да се отвори airbag-a
svetlastf
14-08-2012, 10:26
Шанса да се отвори еърбега на 10+ годишна кола е минимален, просто живота им е толкова...:rip:
Но за твое успокоение може да звъннеш на някой от сервизите - лятно време е , работят до късно.
duronman
14-08-2012, 20:54
Гаранцията им е толкова, животът е поне 15 години, дори повече в повечето случаи. Шансът да се отвори при катастрофа не е минимален, напротив - над 85% е според мен !
Аз знам за две причини да светне тази лампа, но най вероятно има и други. 1 Ниско напрежение - дозареждаш или сменяш акумулатор. 2 Развален датчик на така нареченият кантар на пасажерската седалка - тук има доста варианти Моята беше с два кабела на този датчик и след изолирането му лампата изгасна Казаха ми че ако датчикът е с три кабела изолирането му нямало да помогне за изгасването на лампата Другият вариянт е смяна на датчика. За смяна на датчик тогава никой не спомена и предполагам че може да се наложи разтапициране на седалката. Но ако стигнеш до такъв извод (развален датчик) все пак попитай как се сменя.
Поръчах си кабела от eBay и си изведох нужните кабели, които трябва да се дадат на късо и успях да се свържа с ЕКУ-то на airbag-a. Ето това са грешките, които беше записало. Изчистих ги и никакви проблеми. Лампата на таблото вече не свети и не записва нови грешки.
Имам следният проблем След цялостно изваждане на салона за пребоядисване логично след събирането светна лампата на бега Днес един приятел любител я закачи и показа четири грешки Трите ги изтри но едната неможе да се изтрие Тя е ОЕОА задействаща верига на възд възгл при шофьора, късо съединение Накъде да се насочвам
ecotronic
26-02-2017, 01:04
Имам следният проблем След цялостно изваждане на салона за пребоядисване логично след събирането светна лампата на бега Днес един приятел любител я закачи и показа четири грешки Трите ги изтри но едната неможе да се изтрие Тя е ОЕОА задействаща верига на възд възгл при шофьора, късо съединение Накъде да се насочвам
Откачи шофьорския ербег и повтори диагностиката. Ако грешката се е променила от "късо съединение" на "отворена верига" това е странно. Ако грешката не се промени, търси късо съединение по веригата между възглавницата и централата.
Свалих бега Май съм обърнал буксата Това ли е грешката че ме е страх да включа акумулатора
ecotronic
26-02-2017, 18:25
Възможно е от това да е записана грешката. Включвай си акумулатора.
Странно защо тази букса става в двете положения На самия аербег има вкопано от едната страна което явно не съм видял предният път Но това е предполагаем белег за посоката на буксата
Оправих буксата но грешката пак не може да бъде изтрита Някоя схема на връзката между бега и централата
ecotronic
04-03-2017, 11:40
Би трябвало да е това:
http://alfa.kachi-snimka.info/images-2013/bwy1488620330a.jpg
Тази централа в двигателният отсек ли е
ecotronic
04-03-2017, 14:23
Тази централа в двигателният отсек ли е
Не. Намира се зад ICS - а под онези модули. Свали долната кора откъм пасажерското място и ще я видиш. Метална кутия с жълта букса:
http://alfa.kachi-snimka.info/images-2013/klz1488630041h.jpg
Пръсках буксите на централата на бега с контактен спрей но пак не може да се изтрие тази грешка Централата е с две букси На старата кола е с една букса Свалих сега централата но немога да извадя електрониката от кутията да видя вътре как е Има следи от антифриз но стари А като взех колата тази лампа не светеше Някой може ли да ме насочи към замерване на вериги или как да извадя ела от металната кутия Грешката която неможе да се изтрие е ОЕОА
ecotronic
24-05-2017, 17:17
Пръсках буксите на централата на бега с контактен спрей но пак не може да се изтрие тази грешка Централата е с две букси На старата кола е с една букса Свалих сега централата но немога да извадя електрониката от кутията да видя вътре как е Има следи от антифриз но стари А като взех колата тази лампа не светеше Някой може ли да ме насочи към замерване на вериги или как да извадя ела от металната кутия Грешката която неможе да се изтрие е ОЕОА
По-нагоре беше писал, че пояснението на въпросната грешка е "късо съединение" в ербега на волана.
В пост 17 те посъветвах да откачиш ербега на волана и да видиш, дали грешката се променя на "отворена верига", но така и не разбрах, дали си направил това.
Ако има постоянен проблем с нещо по периферията, е нормално да не можеш да изтриеш грешката.
Поради това не следва да набеждаваш централата, преди да си изяснил напълно постановката с въпросната периферия - в случая - с веригата на възглавницата на волана.
PS:
Сега разбирам, че централата при теб е с две букси. Това означава, че схемата би трявало да е тази:
http://alfa.kachi-snimka.info/images-2013/opt1495637803f.jpg
Така Свалих бега Появи се грешка 0801-задействаща верига за въздушна възглавница на шофьора отворена верига и си стоеше въпросната грешка ОЕОА При опит за триене и двете останаха Закачих бега и 0801 я изтрихме но проблемната ОЕОА не мърда
ecotronic
25-05-2017, 10:31
Ако приемем описанието на грешките за вярно, то изводът е, че централата алармира едновременно за късо съединение и за отворена верига към възглавницата на волана, което е парадоксално.
Направи още един опит - да откачиш въпросната верига от самата централа (пинове 21 и 22 от конектор "A" ) и ако тогава пак вдига грешката за късо съединение, търси причината в централата.
Ще спомена нещо което ме съмнява за този странен проблем Като взех колата нямаше топ озвучение Взех от старата говорителите усилвателя и целият сноп кабели от АЦС до колоните и багажника и ги размених със снопа кабели и говорителите от тази кола На снопа кабели на тази кола имаше една букса с три пина която се включваше в букса със жълто покритие На старата кола снопа нямаше такава букса но и в самата кола няма къде да се влючи тази букса Замерих на кои пинове излиза връзка и я преместих на същите пинове на сегашният сноп кабели Според мен да откача тази букса и пак проверки Незнам защо на новата кола този сноп кабели има и връзка с беговете а на старата кола няма и защо е тази връзка Ако проблема след пробата е странен сигурно тази букса има нещо гнило
Откачих въпросната букса но без нея неможем да влезем в системата на арб Сега е наред теста от пост 28 Ако може да споделиш тънкост как да извадя пиновете че мястото там долу е малко кофти
ecotronic
27-05-2017, 12:40
E - като откачиш цялата букса, е ясно че няма да можеш да се свържеш с централата. Нали К-линията за диагностика е също на нея.
Имах впредвид да откачиш двете жички към възглавницата само.
Би ли уточнил, какво точно се случва с "теста" от пост 28?
Грешката се сменя от "късо" на "отворена верига" или не се променя?
Откачих буксата от пост 29 Сега ще откачам пиновете от буксата от пост 28 Но много вали Трудно ще извадя пиновете но ще видя Малко настрани Програмата с която работим не е професионална или нещо от сорта Може ли тя да е проблема да не може да се изтрие тази грешка Иначе другите грешки ги трие
ecotronic
27-05-2017, 15:48
Не си играй да вадиш пинове от буксата. Просто отрежи двата проводника от пинове 21 и 22 - би трябвало да са бял и зелен. После ще ги свържеш надеждно (запоиш).
Направих теста от пост 28 Излезнаха двете грешки и неможеше да се изтрие никоя Насочвам се към централата Но си мисля за тази букса която писах че съм прехвърлил Да не би като я местих на този сноп да е трябвало да е на други пинове Ще замеря към кои пинове е свързана сега и ще пиша
Пореден опит за отстраняване на проблема с аербега Грешката ОЕОА е късо съединение по веригата аербег шофьор В тази верига освен веригата към волана не влиза ли и веригата към шофьорската седалка
Край на двугодишното светене на лампа еърбег Полуизвадена букса под шофьорска седалка