Log in

View Full Version : Неплатен пътен данък при прехвърляне

knave
31-08-2012, 21:40
От 2009-а откакто взех колата не съм плащал пътен данък. Сега нещата вървят към продажбда и искам малко информация как евентуално да го избегна това плащане. Знам че нотариусите искат бележка за платен данък при прехвърляне, но ако да речем намеря такъв, който да си "затвори очите" какви ще са последствията? Неплатените данъци на моето име ли ще останат или на регистрацията на колата? И кога и при какви условия ще съм принуден да ги плащам?

ecotronic
31-08-2012, 21:46
Неплатeният пътен данък ще си се води на теб и след смяната на собствеността.

Доколкото знам, има давност за стари задължения. След като изтече този срок задължението ти не отпада автоматично но можеш да се позовеш на изтеклата давност за да ти бъде опростено.

Ако не можеш да намериш такъв нотариус, можеш да дадеш на купувача пълномощно, нещо което много хора правят.

ShoxXx
31-08-2012, 21:46
При прехвърлянето нотариуса ще ти даде един лист, на който пише, че към датата на продажба си платил всички дължими данъци на МПС и си наясно, че ако не са платени може да те съдят за укриване на данъци. Звучи безумно, но щом си сложиш подписа отдолу, значи си го прочел и знаеш какво подписваш.

Иначе не е проблем да си намериш такъв нотарус. Поне към момента все още не съм чул някой да бъде осъден, но така или иначе тия данъци си остават за теб да ги плащаш.

Друг е въпроса, че ако не си си завеждал колата въобще в общината, тя не фигурира там. Ако е така, просто си намираш нотариус, който да я прехвърли без данък и си пей сърце.

knave
31-08-2012, 21:50
При прехвърлянето нотариуса ще ти даде един лист, на който пише, че към датата на продажба си платил всички дължими данъци на МПС и си наясно, че ако не са платени може да те съдят за укриване на данъци. Звучи безумно, но щом си сложиш подписа отдолу, значи си го прочел и знаеш какво подписваш.

Иначе не е проблем да си намериш такъв нотарус. Поне към момента все още не съм чул някой да бъде осъден, но така или иначе тия данъци си остават за теб да ги плащаш.

Друг е въпроса, че ако не си си завеждал колата въобще в общината, тя не фигурира там. Ако е така, просто си намираш нотариус, който да я прехвърли без данък и си пей сърце.
Как да разбера дали се води в общината?

ecotronic
31-08-2012, 21:55
Като си спомниш ти ........или този, който я е купувал, дали я е декларирал в данъчната служба.

mian4o
31-08-2012, 22:00
Освен че няма давност има и лихва така че дори и да я продадеш, данъка до датата на продажба ако има договор си е за твоя сметка.

Поздрави

Пиша го от опит.

ecotronic
31-08-2012, 22:04
Освен че няма давност има и лихва така че дори и да я продадеш, данъка до датата на продажба ако има договор си е за твоя сметка.

Поздрави

Пиша го от опит.

Не е съвсем така. Цък (http://www.segabg.com/article.php?issueid=2991&sectionid=31&id=0001401)

Galeano
31-08-2012, 22:05

KAT има връзка с общината. До колкото знам от известно време всяка регистрирана кола се завежда в данъчното по електронен път. Така ,че измъкване няма.

ecotronic
31-08-2012, 22:08
KAT има връзка с общината. До колкото знам от известно време всяка регистрирана кола се завежда в данъчното по електронен път. Така ,че измъкване няма.

Защо тогава общината те глобява, ако не я декларираш в законния срок? И защо изобщо трябва да ходиш да я декларираш, ако това става по електронен път?

old alfist
31-08-2012, 22:16
Момчета, не се правете на голямата работа с данъците, защото както знаем Ал Капоне го вкарват в затвора заради неплатени данъци, поради липса на доказателства за другите му престъпни действия.

ShoxXx
31-08-2012, 22:46
Добре де каква е в крайна сметка давността? 5 години. И след 5 години трябва в писмен вид да им обясня, че са минали 5 години и вече не дължа данъци ли?

ecotronic
31-08-2012, 22:49
Добре де каква е в крайна сметка давността? 5 години. И след 5 години трябва в писмен вид да им обясня, че са минали 5 години и вече не дължа данъци ли?

Ако си ги поискат по някакъв начин, можеш да подадеш възражение, като се позовеш на закона за давността. И имаш шанс да успееш.

pinko
31-08-2012, 23:00
Ако си ги поискат по някакъв начин, можеш да подадеш възражение, като се позовеш на закона за давността. И имаш шанс да успееш.

През 2006 година продадох една Дедра. Преди продажбата платих дължимите данъци, а след продажбата надлежно я отписах от общината. И следващите години плащах за другите коли, Дедрата явно я нямаше в системата. И така 5 години.

През 2011 година изведнъж се оказа, че дължа некви неплатени за 5 години данъци за "възкръсналата" Дедра от 2006 година плюс доста лихви. Казах им да си се застрелят публично и че Дедрата е продадена през 2006 г. и имам договор за продажба. Но няма да им го занеса пак, щото вече съм го направил през 2006 г. Естествено не съм плащал тези данъци.

Тази година през март, когато си плащах данъците, ми съобщиха, че дължимите данъци за Дедрата от 2006 година вече не ги дължа поради давност. Ебати държавата, ебати администрацията, ебати чудото.

melenikos
31-08-2012, 23:05
От 2009-а откакто взех колата не съм плащал пътен данък. Сега нещата вървят към продажбда и искам малко информация как евентуално да го избегна това плащане. Знам че нотариусите искат бележка за платен данък при прехвърляне, но ако да речем намеря такъв, който да си "затвори очите" какви ще са последствията? Неплатените данъци на моето име ли ще останат или на регистрацията на колата? И кога и при какви условия ще съм принуден да ги плащам?

По нагла тема и до утре сутринта, няма да намеря в нета! Един път се правиш на две и половина, че не плащаш нищо, после се чудиш как да си продадеш колата (да вземеш някакви пари) и пак да не го платиш, и трето искаш съвети от колегите как да се правиш на фараон с пирамида. Безочието ти е неизмеримо, с една дума си наглец, от най-висша форма!

ecotronic
31-08-2012, 23:07
През 2006 година продадох една Дедра. Преди продажбата платих дължимите данъци, а след продажбата надлежно я отписах от общината. И следващите години плащах за другите коли, Дедрата явно я нямаше в системата. И така 5 години.

През 2011 година изведнъж се оказа, че дължа некви неплатени за 5 години данъци за "възкръсналата" Дедра от 2006 година плюс доста лихви. Казах им да си се застрелят публично и че Дедрата е продадена през 2006 г. и имам договор за продажба. Но няма да им го занеса пак, щото вече съм го направил през 2006 г. Естествено не съм плащал тези данъци.

Тази година през март, когато си плащах данъците, ми съобщиха, че дължимите данъци за Дедрата от 2006 година не ги дължа поради давност. Ебати държавата, ебати администрацията, ебати чудото.

И на мен ми се е случвало да ми търсят данъци за отдавна проданени коли. Не съм ходил в данъчното да я отпишат след продажбата.
Иначе, когато ми ги поискаха и аз използвах горе-долу същите думи.:yes:

ShoxXx
31-08-2012, 23:10
Неплащането на данъците са един от малкото начини, с които можеш да прецакаш системата, която така или иначе ни мачка всекидневно, така че след като те нямат изграден план да си взимат данъците, аз не мисля, че е нормално някой да се натиска да си ги плаща.

Аз данъци за сега плащам...само дето на майка ми един Фиат от преди 10 години още има 12лв данък...и на никой не му е за тия 12лв, но колата е отписана още при продажбата, а тия в данъчното явно български не говорят.

Друг е въпроса, че грам не одобрявам начина, по който се определят данъците, а именно щом имаш пари да си купиш кола от магазина - висок данък. Ако караш таралясник на 30 години, който пуши, тече и се разваля по улиците, да не говорим, че ги грози, плащаш 10лв...

knave
31-08-2012, 23:17
Отчето дето ми чете морал, сигурно като го спре катаджия си плаща глобите? Чак съм бил нагъл, че съм искал да взема пари, като си продам колата. :D Ми да ти я подаря, ако искаш?
Аз моя пътен данък си го плащам под формата на ремонти на ходовата част!

митака-пловдив
31-08-2012, 23:19
От твоята уста в народните уши.Ще платя данък,когато видя че някой прави нещо за мен,с моите пари.Иначе данък не плащам.

Сега очакваме Тимон да изкара конското евангелие и да ни анатемоса,анархист-бандит.

Има една ГОЛЯМА вратичка в момента в който зачисляваш за първи път кола в данъчното.Не мога да ви кажа тук,защото незнам кой още чете.

pinko
31-08-2012, 23:19
Отчето дето ми чете морал, сигурно като го спре катаджия си плаща глобите? Чак съм бил нагъл, че съм искал да взема пари, като си продам колата. :D Ми да ти я подаря, ако искаш?
Аз моя пътен данък си го плащам под формата на ремонти на ходовата част!

Често срещана заблуда - това не е пътен данък, а данък за собственост на МПС.

Точно поради това колкото е по-нов и скъп автомобила, толкова и данъка е по-висок.

ShoxXx
31-08-2012, 23:20
От твоята уста в народните уши.Ще платя данък,когато видя че някой прави нещо за мен,с моите пари.Иначе данък не плащам.

Сега очакваме Тимон да изкара конското евангелие и да ни анатемоса,анархист-бандит.

Има една ГОЛЯМА вратичка в момента в който зачисляваш за първи път кола в данъчното.Не мога да ви кажа тук,защото незнам кой още чете.

Вече се говори, че я няма тая вратичка...

ecotronic
31-08-2012, 23:20
Аз просто си представям следната ситуация:
1 - Имам таралясник, който съм закупил преди 10 години.
2 - В момента не мога да го продам за повече от 1000 лв.
3 - Допреди 5 години съм си плащал съвестно данъците.
4 - Преди 5 години съм изпаднал в сериозно материално затруднение (ще спестя безброй многото примери)
5 - За да издържам семейството си съм орязал разходите си, в това число тези по колата и данъците.
6 - Вече съвсем изнемогвам финансово и трябва да продам колата за да мога да преживея...............

Поради горния сценарий и с оглед на социалния ни хал, аз не бих си позволил да нарека някого "наглец" - не и с толкова лека ръка.

ShoxXx
31-08-2012, 23:23
На практика обаче, ако не си плащал данък и си в тежко положение, не можеш да си продадеш колата, докато не платиш данък...

Георги Живков
31-08-2012, 23:27
Отиваш в общината , на касата където се плащат данъците и ги питаш, какви задължения имаш.
Ако от 09г , до сега си плащал някакъв данък за имот или друга кола и не са ти поискали и за тая,значи не е регистрирана

митака-пловдив
31-08-2012, 23:37
Вече се говори, че я няма тая вратичка...

Има я.Преди два месеца регистрирах 146-цата.Яд ме е че ще има някой мухляр който да покаже това което ще ви напиша,какво и как да се подаде за да е малък данъка.

old alfist
01-09-2012, 00:44
Аз просто си представям следната ситуация:
1 - Имам таралясник, който съм закупил преди 10 години.
2 - В момента не мога да го продам за повече от 1000 лв.
3 - Допреди 5 години съм си плащал съвестно данъците.
4 - Преди 5 години съм изпаднал в сериозно материално затруднение (ще спестя безброй многото примери)
5 - За да издържам семейството си съм орязал разходите си, в това число тези по колата и данъците.
6 - Вече съвсем изнемогвам финансово и трябва да продам колата за да мога да преживея...............

Поради горния сценарий и с оглед на социалния ни хал, аз не бих си позволил да нарека някого "наглец" - не и с толкова лека ръка.
Когато не можеш да си плащаш данъците, отиваш в Данъчното и го обявяваш официално - ще ти преструктурират задълженията и ще ти направят схема за разсрочено плащане, а който си плаща редовно да си пази бележките или извлеченията от сметките, защото както спомена Пинко може да изкарат някой редовен платец за престъпник.

Liminat
01-09-2012, 07:41
Когато купувате кола, гледайте да си вземете и документа за платен данък от продавача, иначе няма да можете да я регистрирате в данъчното, голям филм е, ако е от друга община трябва да ходиш там и да го платиш, ако продавача не го е платил.
Така, че вкараш някого в кофти ситуация, ако не го платиш, ще се дърпате после за едно или друго - ето кого ще пре_беш.

adv_petrov
01-09-2012, 11:13
тънкия метър винаги излиза по-късно, това е колелото на живота.

ecotronic
01-09-2012, 17:34
Когато купувате кола, гледайте да си вземете и документа за платен данък от продавача, иначе няма да можете да я регистрирате в данъчното, голям филм е, ако е от друга община трябва да ходиш там и да го платиш, ако продавача не го е платил.
Така, че вкараш някого в кофти ситуация, ако не го платиш, ще се дърпате после за едно или друго - ето кого ще пре_беш.

Не са ми искали такъв документ. Нито в КАТ, нито в данъчното.
Когато декларирах колата в данъчното (преди около година), попълних декларация в която трябваше да впиша и данните на продавача (по нотариален акт).

Murderer
01-09-2012, 19:22
Аз моя пътен данък си го плащам под формата на ремонти на ходовата част![/QUOTE]

Аз абсолютно подкрепям становището ти колега :hvala:

Mind_Control
02-09-2012, 11:52
Има я.Преди два месеца регистрирах 146-цата.Яд ме е че ще има някой мухляр който да покаже това което ще ви напиша,какво и как да се подаде за да е малък данъка.

Каква е тази вратичка? Нарочно ли е оставена или е пропуск?

Stefan Caromov
02-09-2012, 16:34
Закона кратко, точно и ясно гласи, че :
Чл. 110. С изтичане на петгодишна давност се погасяват всички вземания, за които законът не предвижда друг срок.

Чл. 111. С изтичане на тригодишна давност се погасяват:

а) вземанията за възнаграждение за труд, за които не е предвидена друга давност;

б) (изм. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) вземанията за обезщетения и неустойки от неизпълнен договор;

в) вземанията за наем, за лихви и за други периодични плащания.
При условие, че в НАП нямаш задължения , данъка на колата ти се регулира от този член на този закон.

г) (зал. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.)

Тъй като твоя казус не попада в друга графа, ще се позовеш на този закон, член и алинея.

митака-пловдив
02-09-2012, 17:51
Каква е тази вратичка? Нарочно ли е оставена или е пропуск?

Мисля че е пропуск.Ако седнеш и се замислиш какви документи ти искат в данъчното,на база на какво се калкулира данъка? Ще се досетиш сам какво правя аз,за да не плащам скъп данък.Много бих искал да ви кажа как става,но голям процент от пишещите тук не заслужават.

BLUE1
03-09-2012, 14:57
Няма как да изтече давностният срок на неплатен данък МПС!!! Мислете с тези глави, не са ви дадени само за красота.

old alfist
04-09-2012, 23:01
Мисля че е пропуск.Ако седнеш и се замислиш какви документи ти искат в данъчното,на база на какво се калкулира данъка? Ще се досетиш сам какво правя аз,за да не плащам скъп данък.Много бих искал да ви кажа как става,но голям процент от пишещите тук не заслужават.
Предполагам, чо това го правиш само с коли нов внос, защото с тези които имат вече регистрационен талон е много трудно.

Бобби
05-09-2012, 22:33
Закона кратко, точно и ясно гласи, че :
Чл. 110. С изтичане на петгодишна давност се погасяват всички вземания, за които законът не предвижда друг срок.

Чл. 111. С изтичане на тригодишна давност се погасяват:

а) вземанията за възнаграждение за труд, за които не е предвидена друга давност;

б) (изм. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) вземанията за обезщетения и неустойки от неизпълнен договор;

в) вземанията за наем, за лихви и за други периодични плащания.
При условие, че в НАП нямаш задължения , данъка на колата ти се регулира от този член на този закон.

г) (зал. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.)

Тъй като твоя казус не попада в друга графа, ще се позовеш на този закон, член и алинея.
Закона го заеби.....сега в последно време трудно ще намериш нотариус....който без бележка от общината, че си платил всички данаци на колата....едва ли ще ти парафира...вече не минава и номера с платен данък за предходната година...или платен по банков път...:blah:

Stefan Caromov
05-09-2012, 22:47
Закона го заеби.....сега в последно време трудно ще намериш нотариус....който без бележка от общината, че си платил всички данаци на колата....едва ли ще ти парафира...вече не минава и номера с платен данък за предходната година...или платен по банков път...:blah:

Не ми се е налагало прехвърляне последните 7 години, затова не знам как процедират нотариусите. Знам само закона какво гласи .

митака-пловдив
05-09-2012, 22:59
Да,само на коли които са с първа регистрация в България става.

old alfist
06-09-2012, 01:57
Да,само на коли които са с първа регистрация в България става.
Аз го направих и с втора регистрация, но трябваше да се мине през Технотест, въпреки, че имах явно право - Евро3 и Евро 2 двигателите на ТС имат разлика от 4кW която дава разлика от дължимия данък при нас от 240лв.за 1година.