PDA

View Full Version : Пътят около Смолян и Кърджали



italfen
23-09-2012, 05:27
Здравейте, мисля да направя една екскурзийка с приятелката и алфата до Златоград, Смолян и Перперикон. Въпроса ми е как са пътищата в тази област? Кой път е за предпочитане? През Пловдив и Асеновград ли да мина? Ще пътуваме от Варна... Да тръгвам ли с 18ките или е прекалено голям риска и да остана с 16ките? Никога не съм бил в този регион.

DiStefano
23-09-2012, 08:22
Здравейте, мисля да направя една екскурзийка с приятелката и алфата до Златоград, Смолян и Перперикон. Въпроса ми е как са пътищата в тази област? Кой път е за предпочитане? През Пловдив и Асеновград ли да мина? Ще пътуваме от Варна... Да тръгвам ли с 18ките или е прекалено голям риска и да остана с 16ките? Никога не съм бил в този регион.

Миналата година ходих до Перперикон и спах в Кърджали - общо 3 дена. Пътят е ОК. Зависи откъде ще минеш де. Но ако пътуваш през Пловдив-Хасково-Кърджали настилката е нова. За Смолян Пловдив-Асеновград-Чепеларе-Смолян ... хммм ... от Асеновград до Чепеларе си е кофти, въпреки, че се кара бавно заради завоите и изкачването, внимавай за дупки в самите завои.

И да качиш снимки после .. приятен път !

boris037
23-09-2012, 12:17
Здравей, избрал си една много красива дестинация! Може да се каже, че съм пообикалял доста по тези пътища и това, което ще ти препоръчам е след Стара Загора да тръгнеш за Кърджали. Перперикон и Татул си заслужават да се видят, въпреки, че все още не са разкрити нацяло и са малко комерсиализирани. След Кърджали ако ти се обикаля в родопите тръгни за Смолян. Има много красиви гледки по пътя и много опасни завои. Ако си в Смолян задължително тръгни към Триград, Триградското ждрело, Ягодинската пещера, Дяволското гърло, връх Орлово Око, който е над Ягодина. Около Смолян може да се разгледат смолянските езера (не са като рилските, но също е много приятна местността там) и след това тръгваш към Асеновград. По път ти са Чудните мостове и Бачковския манастир. Качвам няколко снимки само за да онагледя за какво говоря. Но лично за мен си заслужава да направиш и четирите 16'ки квадратни, но да се обиколят тези места. Особено ако ще идваш от Варна. Има гугъл- направи си много подробна картировка и отдели поне 3-4 дни, като не допускай грешката да преспивате 2 вечери на едно и също място. Не се безпокой, че нямаш резервация, в Широка Лъка бяхме около 10 вечерта, защото на тръгване бензинопровода на спринта протече и в последния момент сменях коли, но хората са много гостоприемни и има къщи за гости навсякъде.
А и пробвай родопския качамак!

boris037
23-09-2012, 12:35
В Златоград не съм ходил, но мисля, че и там ще е хубаво да се види.

myato
23-09-2012, 21:50
Който и път да хванеш, 18-ките ги забрави.
Ако тръгнеш през Стара Загора - Димитровград - Хасково - Кърджали -Златоград, в Димитровград и Хасково карай през градовете. Обиколните им са отврат. В Кърджали ремонтират и има големи ями. Ремонтират и пътя за Момчилград.
От Кърджали за Златоград, през Джебел пътя не е прекрасен, но е приемлив.
В Златоград бяха разровили центъра, иначе не е лошо. Приятно малко градче с хубави хотели в битов стил и много добра кухня в някои от тях, на доста ниски цени.
Аз отскачах и до беломорието.
Пътят Златоград - Мадан - Смолян е с хубав асфалт в по-голямата си част, но с доста завои и тесен на места. Не знам за теб, но на мен такива пътища ми правят кеф и карам като на рали по тях. Оглеждай се за свободно пасящи крави.
Ако минаваш през Пловдив и Асеновград, Нареченски бани, Хвойна и Чепеларе, после минавай през Пампорово за Смолян. През Лъки пътят е отврат.

Doomguy
24-09-2012, 14:45
Махни гъзарията и си сложи 16-ките. Отбивката до чудните мостове е пълен отврат, но си заслужава да се види. Пътя до Нареченските бани е добър, завоите са леки до там. Пътя до пещерите е хубав, заслужава си да се видят и двете. Преди Триград може да спрете в музея на мечката. Пътя от Юговското ханче по посока Лъки е меко казано скапан, тесен е, видимостта е ограничена и на места има дупки. Заслужава си разходката, приятно изкарване!

ecotronic
24-09-2012, 15:55
В непосредствена близост до Смолян препоръчвам разходка (без кола) през каньона на водопадите.
До него се стига като се излезе от Смолян в посока - с. Мугла. На около 2 км по този път има табела вдясно преди едно мостче.