View Full Version : Задача за шофьори
Ето още една задача:
http://i48.tinypic.com/2wnwdud.png
Едната звезда е камион с ремарке, знаци няма, кой трябва да мине пръв ?
ecotronic
28-09-2012, 18:14
Ето още една задача:
Камионът с ремаркето трябва да премине пръв.
Камионът с ремаркето трябва да премине пръв.
Според мен черния джиБ винаги минава пръв. :-)
ecotronic
28-09-2012, 19:27
На мен не ми е известно правило, което на нерегулирано кръстовище, да регламентира точно този казус, но разсъждавам по следния начин:
Да допуснем, че някое от двете МПС та започне да прави левия завой (или и двете едновременно).
Тук са възможни следните 2 варианта:
1 - Платното по което завиват е достатъчно широко за да се разминат и спазвайки пралилото на дясностоящият се разминават и всичко е ОК.
2 - Платното не е достатъчно широко и поради дължината на едното МПС, не могат да се разминат.
При вариант №2 стигаме до правилата за предимство при разминаване.
А те гласят, че при липса на знаци, предимството за преминаване има по-голямата поредица МПС - та пред по-малката.
Приемам, че камионът с ремаркето трябва да се разглежда именно като поредица от няколко МПС - та и поради това е с предимство при разминаването.
На мен не ми е известно правило, което на нерегулирано кръстовище, да регламентира точно този казус, но разсъждавам по следния начин:
Да допуснем, че някое от двете МПС та започне да прави левия завой (или и двете едновременно).
1 - Платното по което завиват е достатъчно широко за да се разминат и спазвайки пралилото на дясностоящият се разминават и всичко е ОК.
2 - Платното не е достатъчно широко и поради дължината на едното МПС, не могат да се разминат.
А те гласят, че при липса на знаци, предимството за преминаване има по-голямата поредица МПС - та пред по-малката.
Приемам, че камионът с ремаркето трябва да се разглежда именно като поредица от няколко МПС - та и поради това е с предимство при разминаването.
А това дали е едно кръстовище или две ? Кой е дясностоящ при разминаване ? Правилата от "закона за движение на МПС" ли ги прочете ? А и тук няма разминаване, а извършване на леви завои и от двамата участици ...
3 - Обаждаме се на Бареков и той произвежда новина, може и на БТВ-Репортерите или на NOVA. :grandpa:
ecotronic
28-09-2012, 19:57
А това дали е едно кръстовище или две ? Кой е дясностоящ при разминаване ? Правилата от "закона за движение на МПС" ли ги прочете ? А и тук няма разминаване, а извършване на леви завои и от двамата участици ...
А има ли значение, колко кръстовища са?
При разминаване няма правило за дясностоящ (направо ме учудваш с въпросите си).
Правилата от "закона за движение на МПС" ли ги прочете ?
Това го възприемам като саркастично заяждане, което не е подобаващо, когато някой ти налива акъл в главата.
Ма явно освен сериозни пропуски в знанията, касаещи ЗДП, ти липсват и първите 7 години.
А има ли значение, колко кръстовища са?
При разминаване няма правило за дясностоящ (направо ме учудваш с въпросите си).
Правилата от "закона за движение на МПС" ли ги прочете ?
Това го възприемам като саркастично заяждане, което не е подобаващо, когато някой ти налива акъл в главата.
Ма явно освен сериозни пропуски в знанията, касаещи ЗДП, ти липсват и първите 7 години.
А при едновременно извършване на маневрата ляв завой от срещуположно позиционирани ППСта, какво общо има правилото за дясностоящия ?
Точно такова е, да , а ти да не се имаш за учител, който ме учи на нещо ? Всъщност е така донякъде, но не в посоката която си мислиш ...
Последното ще го пропусна... не си заслужава ...
ecotronic
28-09-2012, 20:15
А при едновременно извършване на маневрата ляв завой от срещуположно позиционирани ППСта, какво общо има правилото за дясностоящия ?
Точно такова е, да , а ти да не се имаш за учител, който ме учи на нещо ? Всъщност е така донякъде, но не в посоката която си мислиш ...
Последното ще го пропусна... не си заслужава ...
Ако едното МПС тръгне да прави ляв завой ще стигне до пресечната точка с пътя на който стои другото МПС (ако то още не е започнало да прави левия си завой) И тогава първото МПС ще трябва да спре там и да му даде предимство, защото второто му се явява дясностоящ.
Ако едното МПС тръгне да прави ляв завой ще стигне до пресечната точка с пътя на който стои другото МПС (ако то още не е започнало да прави левия си завой) И тогава първото МПС ще трябва да спре там и да му даде предимство, защото второто му се явява дясностоящ.
Това намеква, че кръстовищата са две .... да не говорим, че не знаеш нито габаритите на ППС-тата, нито възможностите им за завиване, нито нищо ... една картинка от пейнта и дай да се изказваме категорично, браво на теб ! С нищожна информация взимаш кардинални решения :pancake: ...
dimitar_vd62
28-09-2012, 20:33
По принцип не би трябвало да имат пресечна точка при ляв завой, трябва да се разминат с десните си страни.Ебаси и кръстовището това има ли го в някоя листовка или си ги рисувате.
ecotronic
28-09-2012, 20:41
Това намеква, че кръстовищата са две .... да не говорим, че не знаеш нито габаритите на ППС-тата, нито възможностите им за завиване, нито нищо ... една картинка от пейнта и дай да се изказваме категорично, браво на теб ! С нищожна информация взимаш кардинални решения :pancake: ...
Твърде често съществуват и ситуации, като тази от картинката, които не са описани и регламентирани от закона. Тогава, добрият шофьор следва да раздели иначе нестандартния проблем на серия от по-малки, за които има ясни правила.
И така да вземе правилното решение.
Затова е нужно мислене.
В конкретния случай, ако пътят е тесен за да се извърши разминаването и малкото МПС се вълползва от правото си на дясностоящ, то веднага след това ще изпадне в ситуацията на невъзможно разминаване.
Тогава вече малкото МПС по закон е длъжно да извърши маневра и да отстъпи пред по-дългото.
Поради това умният шофьор ще избере да се лиши от правото си на дясностоящ и да изчака преминаването на дългото МПС.
Но това - само за умният шофьор........
---------- Post added at 20:41 ---------- Previous post was at 20:36 ----------
По принцип не би трябвало да имат пресечна точка при ляв завой, трябва да се разминат с десните си страни.Ебаси и кръстовището това има ли го в някоя листовка или си ги рисувате.
Неслучайно в условието на задачата е казано, че едното от двете МПС - та е камион с ремарке. Ако можеха да се разминат без проблем, изобщо нямаше да го коментираме.
dimitar_vd62
28-09-2012, 20:44
Ако малкото МПС се възползва от правото си на дясно стоящ, умният шофьор от голямото МПС няма да започне едновременна маневра.
В конкретния случай, ако пътят е тесен за да се извърши разминаването и малкото МПС се вълползва от правото си на дясностоящ,..
Разминаване и дясностоящ в едно изречение... Бисер след бисер ...
ecotronic
28-09-2012, 20:52
Разминаване и дясностоящ в едно изречение... Бисер след бисер ...
Или не четеш внимателно какво пишат хората или ............другото ще го спестя.
Вземи прочети внимателно пост №259.
Копирам тук за да ти е по-лесно:
И ако още не можеш да вденеш за какво говоря, ще вадя цветните моливи.
Или не четеш внимателно какво пишат хората или ............другото ще го спестя.
Вземи прочети внимателно пост №259.
Копирам тук за да ти е по-лесно:
И ако още не можеш да вденеш за какво говоря, ще вадя цветните моливи.
Вади каквото искаш, но както го описваш са две кръстовища и това според мен обезмисля идеята на автора й ... На едно кръстовище и при едновременно правещи ляв завой ППС-та /насрещно разположени/, правилото за дясностоящ е неприложимо и безмислено като предположение, относимо до предимството ...
ecotronic
28-09-2012, 21:05
Вади каквото искаш, но както го описваш са две кръстовища и това според мен обезмисля идеята на автора й ... На едно кръстовище и при едновременно правещи ляв завой ППС-та /насрещно разположени/, правилото за дясностоящ е неприложимо и безмислено като предположение, относимо до предимството ...
Щом казваш............няма да споря.
Силно се надявам да не попадаш на нерегулирани кръстовища или в по-сложни ситуации на пътя.
Това ще е от полза за всички.
Щом казваш............няма да споря.
Силно се надявам да не попадаш на нерегулирани кръстовища или в по-сложни ситуации на пътя.
Това ще е от полза за всички.
Учителю, надявам да се срещнем в подобна ситуация с теб !
Да кажем , че нерегулирани кръстовища се срещат рядко. Затова само обсъждаме теоретично а съвета ми е да го обсъждаме някак по-спокойно . :respect:
Пояснявам:
Дали е едно или 2 кръстовища е въпрос на тълкуване.
В задачата е казано че имаме камион с ремарке , но не е казано другото какво е. Може и то да е камион с ремарке.
В този случай ако единия завие и трябва да спре да изчака дясно стоящия . Но пък дясно стоящия не може да завие защото другия блокира пътя.
Всичко това са някакви допускания , не търсим разминаване а кой има право да тръгне пръв . ;)
Добре де, ама камьона е с предимство, защото е по-голям или защото е по-умен :?:
Susscrofa
28-09-2012, 21:32
Добре де, ама камьона е с предимство, защото е по-голям или защото е по-умен :?:
КамИон.
:pancake:
ecotronic
28-09-2012, 21:38
Да кажем , че нерегулирани кръстовища се срещат рядко. Затова само обсъждаме теоретично а съвета ми е да го обсъждаме някак по-спокойно . :respect:
Пояснявам:
Дали е едно или 2 кръстовища е въпрос на тълкуване.
В задачата е казано че имаме камион с ремарке , но не е казано другото какво е. Може и то да е камион с ремарке.
В този случай ако единия завие и трябва да спре да изчака дясно стоящия . Но пък дясно стоящия не може да завие защото другия блокира пътя.
Всичко това са някакви допускания , не търсим разминаване а кой има право да тръгне пръв . ;)
Мисля, че подобни дискусии са много полезни. Или много по-полезни от други.
А конкретната ситуация е интересна с това, че ако се вълползваш от предимството си, се вкарваш в ситуация в която си без предимство и от която по-трудно ще излезеш.
Това е валидно и ако двете МПС - та са камиони с ремаркета.
И в двата случая решението се свежда до невъзползване от предимството на дясностоящият.
Особено, ако камионът отсреща е този:
http://vicove24.bg/cache/ab/ab726239090886fa2f143dd6f2e6f7c0.png
Добре де, ама камьона е с предимство, защото е по-голям или защото е по-умен :?:КамИон.
:pancake:Трябва да си взема по-голпм телефон..... :fish:
Трябва да си взема по-голпм телефон..... :fish:
Вече има блутут клавиатури по 20 кинта в продавалника, не ти трябва таблет с ГСМ модул 8)
Просто предпочитам S3 пред S2 :D
Просто предпочитам S3 пред S2 :D
Е то и на него може да му е от полза... на мен лично С3 и Уан Х са ми прекалено неудобни в ръката.
Надявам се като се наложи или реша да сменям, да са направили достатъчно добър като хардуер модел с 4" - 4.3"
А не само защото не е минат с валяка да му липсва половината памет например (бахта аз тоя чип струва 20$ няма да го оскъпи чак толкова).
Добре, че моя още работи... ако трябваше сега да го сменям щях да се видя в голямо приключение.
Susscrofa
29-09-2012, 09:00
Трябва да си взема по-голпм телефон..... :fish:
Не разбирам връзката:)
Техническа грешка би било, ако напишеш кампцион, но при теб имаме чиста правописна грешка.:)
Децата често произнасят неправилното камьон.:drinking:
Не се заяждам, но не виждам смисъл да се оправдаваш.:drinking:
/аз също допускам грешки, но твоята е особено интересна/
Ето още една задача:
Това са две Т -образни кръстовища.
По принцип подобни ситуации са изчистени много отдавна и на практика не съществуват. Или са с кръгово движение или със светофарна уредба. Виждал съм подобни уроди в стари градове.
Иначе ситуацията е идиотска.:bouncing_smiley:
Който тръгне пръв, веднага става лявостоящ, тоест без предимство и ще запуши пътя.
В закона изрично е казано, че трябва да направиш всичко възможно да предотвратиш, катастрои, задръствания и прочие.
Тоест изчакваш да мине по-трудноманеврения, а това е камиона с ремаркето.
Вече се разходих, после хапнах в приятна компания.
За пълното предимство на дясностоящия съм напълно съгласен.
А така бъди по твърд....какви бяха тия меки отговори:))
Не разбирам връзката:)
Техническа грешка би било, ако напишеш кампцион, но при теб имаме чиста правописна грешка.:)
Децата често произнасят неправилното камьон.:drinking:
Не се заяждам, но не виждам смисъл да се оправдаваш.:drinking:
/аз също допускам грешки, но твоята е особено интересна/Връзката, свиньО застреляна е, че буквите са ми една до друга на клавиатурата на телефона и с тлъстите ми кебапчести пръстЧЕТА съм натиснал 'ь' вместо 'и' :idea:
Изобщо не виждам смисъл да се заяждам, ама ти си толкова озлобено-комплексиран, че чак се чудя как още не си започнал сам да си правиш забележки и да си отговаряш на собствените глупости във форума :hmm: :?
Susscrofa
29-09-2012, 13:36
Връзката, свиньО застреляна е, че буквите са ми една до друга на клавиатурата на телефона и с тлъстите ми кебапчести пръстЧЕТА съм натиснал 'ь' вместо 'и' :idea:
Изобщо не виждам смисъл да се заяждам, ама ти си толкова озлобено-комплексиран, че чак се чудя как още не си започнал сам да си правиш забележки и да си отговаряш на собствените глупости във форума :hmm: :?
Каква е тази клавиатурка бре?
Това не е нито БДС, нито фонетика, да нямаш поръчков телефон.:drinking:
От къде да знам каква е.... Първата, която ми попадна в Андроид маркета.... :roll:
Една до друга са буквите по диагонал :?
УЖ е БДС, защото по-голяма част от буквите съвпадат, но има някои съществени разлики, предполагам заради ограниченото пространство...
К'во ти обяснявам - ти знаеш всичко :idea:
Никой не ми отговори на въпроса, защо кампциьона е с предимство :?:
Може да има iPhone 5... :drool::wow:
iPhone сам си пише без грешка... :-)
Защото го кара "Съществото" :wow:
Susscrofa
29-09-2012, 19:42
От къде да знам каква е.... Първата, която ми попадна в Андроид маркета.... :roll:
Една до друга са буквите по диагонал :?
УЖ е БДС, защото по-голяма част от буквите съвпадат, но има някои съществени разлики, предполагам заради ограниченото пространство...
К'во ти обяснявам - ти знаеш всичко :idea:
Имам таблет на самсунг Р1 и разгледах първата клавиатура в маркета:):bouncing_smiley:
Ей сега си свалих Bulgarian Keyboard 2 (https://play.google.com/store/apps/details?id=org.apelikecoder.bulgariankeyboard2&feature=search_result)
ПАК са близо, но са през една буква - повече няма да натискам 16 копчета едновременно, когато пиша думата калцмпиьоуън :bouncing_smiley:
Мерси, свиня, мерси :bouncing_smiley: :bouncing_smiley: :bouncing_smiley:
Susscrofa
29-09-2012, 20:44
Ей сега си свалих Bulgarian Keyboard 2 (https://play.google.com/store/apps/details?id=org.apelikecoder.bulgariankeyboard2&feature=search_result)
ПАК са близо, но са през една буква - повече няма да натискам 16 копчета едновременно, когато пиша думата калцмпиьоуън :bouncing_smiley:
Мерси, свиня, мерси :bouncing_smiley: :bouncing_smiley: :bouncing_smiley:
Аз от самото начало съм с нея.
Може да си тъп:grin:, но поне хубав телефон си си купил.
Банишора е хубав квартал.
Роден съм във Фондови Жилища.
Баща ми е от тази махала.
Както казваше Бахаров в Дзифт, триъгълника: Коньовица, Ючбунар и Банишора, това си е класика.
Този район и Подуене са ми много на сърце.
Това уточнение го направих да знаеш, че основно ме дразниш ти, а не Банишора.:grin:
За мен е чест да бъда твоя тъп дразнител, нищо, че не живея в Банишора и тоя пробит квартал го ползвам само да си съхранявам някои вещи там :-D
Смятай ти колко си залупен, щом се дразниш от подобни неща..... :kiss:
Сега като гледам как се дразните ....ми заприличахте на този филм:)))
http://www.youtube.com/watch?v=Z7EyKGDDwww
..тоя откъс е в чест на Суска в борба с форума:))
Susscrofa
30-09-2012, 20:12
За мен е чест да бъда твоя тъп дразнител, нищо, че не живея в Банишора и тоя пробит квартал го ползвам само да си съхранявам някои вещи там :-D
Смятай ти колко си залупен, щом се дразниш от подобни неща..... :kiss:
Не се дразня от това, но не ми се обяснява сега.
Незнам, аз в София...не виждам и един квартал като хората....на всякъде ми мякат....най вече в центъра, за Лозенец да не говорим:))....особено в тези новите вид затворен комплек....каква мека реч слушам там...пълно е с Златки:)).....сладки....това се дължи на демография...много обичам да чукам някоя от Ямбол...и да вика ие...ой, аз не прави такива неща:))...та Вие за квартали ми говорите ..още сте сукалчета, макар, че високо скачате и си ги мерите виртуално:))