View Full Version : Зимни гуми
Въпреки че лятото де факто още не си е отишло, време е да се разтърсим за зимни гуми. Нека в тази тема споделим впечатления.
Напоследък много ми хвалят марката Firestone. Някой ползвал ли ги е?
Да уточня, че предвид това, че няма да се карат повече от 2 сезона по 3-4 месеца, не търся топ-клас гуми, но да имат добро поведение на сняг.
Pepko-Bepko
30-09-2012, 13:54
За 17 цола ли става ?-с аз се колебая дали да не кача зимата алфата отново на старите 16 ски джанти понеже зимните 17 са на доста дебела цена,особено ако става дума за 4 гуми.Марката Фаерстон не съм я пробвал...
lordliness
30-09-2012, 16:48
Клебер- добри гуми, добра цена
И аз съм на това мнение!
ecotronic
30-09-2012, 17:55
Клебер е действително добра гума от средния клас. Мека и еластична с добро сцепление, добро поведение на пътя и много безшумна.
Струва ми се обаче, че е малко нежна за нашите пътища.
Аз съм много доволен от КЛЕБЕР на 145 ще ги обувам 3 сезон и неса мръднали като нови са,та мисля да взема едни и за 166.
lordliness
30-09-2012, 18:20
Клебер е действително добра гума от средния клас. Мека и еластична с добро сцепление, добро поведение на пътя и много безшумна.
Струва ми се обаче, че е малко нежна за нашите пътища.
не бих казал, миналата година минах през дупка( това ми е хобито напоследък) джантата се изкриви зверски, а на гумата не и стана нищо.
Говорим за 16-ки - 205/55/16 или 215/55/16.
lordliness
30-09-2012, 18:54
карам с 205/55/16, само веднъж буксува, когато колата легна върху снега и гумите бяха буквално във въздуха
endeavour
30-09-2012, 19:11
Карам с Корморан 205/55/16 и то заради ниската цена. Има много доводи в полза на тезата,че евтините зимни гуми не струват и сигурно е така. Аз обаче, с толкова зими зад гърба си без зимни гуми въобще и то с много по-калпави автомобили смятам, че проблеми през зимата има само водач,който не си познава колата и не преценява правилно пътните условия. Гумите идват след това като фактор.
ecotronic
30-09-2012, 19:49
166 - цата я купих с руски гуми Lassa, които са по-скоро със зимна шарка. Но ги карах и през лятото.
Трябва да кажа, че ги намирам за изненадващо добри гуми.
Pepko-Bepko
30-09-2012, 20:15
Еко Ласата е турска гума!
ecotronic
30-09-2012, 20:23
Еко Ласата е турска гума!
Бахти колко съм застрелян!:brickwall:
Никога ли не е била руска? Откъде ми е влязло това в главата:screwy:
lordliness
30-09-2012, 20:29
Карам с Корморан 205/55/16 и то заради ниската цена. Има много доводи в полза на тезата,че евтините зимни гуми не струват и сигурно е така. Аз обаче, с толкова зими зад гърба си без зимни гуми въобще и то с много по-калпави автомобили смятам, че проблеми през зимата има само водач,който не си познава колата и не преценява правилно пътните условия. Гумите идват след това като фактор.
Когато карах с '' всесезонни'' и се чувствах като на кънки с вързани ръце.
От моя опит Dunlop правят страхотни гуми, зимни в това число.
И аз мисля за 16-ки на малко по-висока гума, по-разбумно е през зимата.
Специално за сняг 'Сава Ескимо S3' е добра. И ценово също е някъде в средният клас. :) Така или иначе след 3-та зима гумите не стават...
Понеже, някой спомена за здравината на Клебер-а. Да борда им е адски мек, но пък две зими ги карах аз чисто нови на Вектра комби, плюс след това се караха и една зима на Авенсис. Няма балони, нито са се изкривили нищо, за разлика от летните ми Bridgestone Turanza Er300 - пол един балон на три от 4-те гуми :)
Само хубави неща мога да кажа на клебера.
И още нещо, дали е от колата, дали от наличието на ASR, миналата зима с няколко годишни Ultragrip7+, бях много по проходим и подвижен като цяло отколкото Вектрата с нови клебери.
Погледни и за зимните предложения на Семперит, в аутобилд бяха на челните позиции в зимният им тест пък и цената е приемвлива.
На 205 съм карал Гиславед Норд фрост,доста добра гума,хубавото е че е от евтините варианти..........Иначе сега на Алфата карам Дънлоп и съм супер доволен..............:kiss::kiss::kiss:
Клебер са от групата на Мишелин, т.е. логично е да са по-мека смес ;)
Аз карах 4 години летни 17-ки Клебер и съм направо очарован.
Предполагам и зимните им гуми ще са също толкова добри.... съдейки по мненията на хората около мен :)
Карал съм няколко зими с Ласса на различни автомобили и съм изключително доволен от поведението при сняг и хлъзгаво. На мерседеса бях с GY Ultragrip 5, обаче много често се късаха бордовете, иначе също бетон на снега със задното предаване...
old alfist
01-10-2012, 11:12
Мишлен Алпин А4 - лошото при тях е, че предоставят много комфорт и стабилност, водача много се разглезва и започва да губи представа за реалностите. Минала зима заради тези гуми веднъж без да искам изринах пред вилата, вседствие на което ми се разкачи предната броня.
Continental Eco Contact 205/55/R16. Добра гума, на кофти цена.
Тази година обаче, твърдо ще се сменят с втора ръка. Миналата седмица намерих едни Мишлен-ки, 4 броя, с дот 2010, за 40 лева едната...
Със сигурност ще драсна какво съм взел. за сравнение- 4 нови гуми с този размер са около 600-700 лв. И като видях на Лордлинес гумата след близка среща с дупка, на която имаше 3 цепки по 10 сантима, си мисля да не рискувам тия парички
lordliness
01-10-2012, 12:05
Continental Eco Contact 205/55/R16. Добра гума, на кофти цена.
Тази година обаче, твърдо ще се сменят с втора ръка. Миналата седмица намерих едни Мишлен-ки, 4 броя, с дот 2010, за 40 лева едната...
Със сигурност ще драсна какво съм взел. за сравнение- 4 нови гуми с този размер са около 600-700 лв. И като видях на Лордлинес гумата след близка среща с дупка, на която имаше 3 цепки по 10 сантима, си мисля да не рискувам тия парички
Нали знаеш, че зимна гума с грайфер около 4 мм. вече не е зимна, преди да купуваш може да премериш!
И аз съм много доволен от ЛАСАта и май такива ще са 4 бр. че старите зимни ги карах летни това лято щото са за смяна вече.
Поздрави
DiStefano
01-10-2012, 20:23
И аз съм с Dunlop Winter 3D 225/45/17. Втори сезон ще почват само че заминават на 166-цата. 147-цата мисля да пробвам Gislaved тази година, че ми ги дават на добра цена. Иначе с Dunlop-a никакви проблеми.
danchev63
01-10-2012, 20:34
Аз си взех втора ръка Pireli 205/55/16 грайфера е 5,5мм. Мерих го нарочно. Предишните дето ги изхвърлих пак бяха Pireli. Доволен съм от поведението на пътя.
Alexanderbb
04-10-2012, 15:30
Вчера си взех 4 броя Kleber 205/55/16. Сега са ми в офиса ама другата седмица като позахладнее ги слагам и може да минеш да ги видиш на живо. И да не ги крадеш в тъмна доба ей :-)
old alfist
04-10-2012, 20:18
Вчера си взех 4 броя Kleber 205/55/16. Сега са ми в офиса ама другата седмица като позахладнее ги слагам и може да минеш да ги видиш на живо. И да не ги крадеш в тъмна доба ей :-)
Добре си ги взел сега, защо цената им е най-изгодна, но поизчакай малко да изстине земята - както знаем температура на асфалта над 10 градуса изяжда зимните гуми или ги опича, след което не стават за нищо.
Alexanderbb
05-10-2012, 09:40
Добре си ги взел сега, защо цената им е най-изгодна, но поизчакай малко да изстине земята - както знаем температура на асфалта над 10 градуса изяжда зимните гуми или ги опича, след което не стават за нищо.
Абе скочили са им много цените на тия проклетии. Преди 2 зими за 150 кинта можеше и Dunlop да си вземеш. А за градусите си прав, но като гледам дългосрочната прогноза към захлаждане вървят нещата
dilian alfa gtv
05-10-2012, 10:15
Аз зимните гуми ги монтирам винаги на 1 ноември и ги свалям на 1 април.:thumbup:
lordliness
05-10-2012, 10:30
А някой дали знае с колко мм. грайфер излизат гумите от завода, зимни и летни? Мисля, че зимните са с 8, а летните с 6, но не съм сигурен.
Въпреки че лятото де факто още не си е отишло, време е да се разтърсим за зимни гуми. Нека в тази тема споделим впечатления.
Напоследък много ми хвалят марката Firestone. Някой ползвал ли ги е?
Да уточня, че предвид това, че няма да се карат повече от 2 сезона по 3-4 месеца, не търся топ-клас гуми, но да имат добро поведение на сняг.
Аз карам 159-ката вече 3-ти сезон с Firestone Winterhawk 2 EVO и съм доста доволен. Много добре се държи и е на доста приятна цена. Това на 159-ката, а тя е без ЕСП/ВДЦ и други подобни. Никога не ми е поднасяла и съм закъсвал само ако снега подпре пода на колата, но тогава няма особено значение с ква гума си.
ПС - Аз лично Ласа никога няма да сложа, защото на 147-цата са такива и по-шумна и тъпа гума не съм виждал.
Мда, благодаря ти за мнението. Ласса обаче, че е шумна, шумна е, но поведението на сняг е перфектно поне два сезона.
П.С. 159-ката верно ли няма ВДЦ ?!? Ебаси!
Мда, благодаря ти за мнението. Ласса обаче, че е шумна, шумна е, но поведението на сняг е перфектно поне два сезона.
П.С. 159-ката верно ли няма ВДЦ ?!? Ебаси!
мда, и аз така реагирах на втората седмица като го забелязах. В интерес на истината до сега не съм изпитвал остра нужда от такива системи и не съм съжалявал особено.
old alfist
05-10-2012, 14:47
Ако имах такава система щеше да е предимно изключена, може би само зимно време и то невинаги бих я оставил. Според мен се губи удоволствието от шофирането при наличието и.
Ако имах такава система щеше да е предимно изключена, може би само зимно време и то невинаги бих я оставил. Според мен се губи удоволствието от шофирането при наличието и.
Няма бутон за изключване на тези системи :)
Не че няма начин, дори е много лесен, но при метода който аз ползвам, освен VDC спира да работи АБС и стоп светлините отзад.
dilian alfa gtv
05-10-2012, 18:24
Няма бутон за изключване на тези системи :)
Не че няма начин, дори е много лесен, но при метода който аз ползвам, освен VDC спира да работи АБС и стоп светлините отзад.
На 159 има начин за деактивиране на системите,и именно чрез бутон на средната конзола.
Аз миналата зима карах с BF Goodrich G-force winte и смея да твърдя, че е много добра гума. Държи се много добре в завой, носи на бой по родните пътища и е на сравнително добра цена. Единствения недостатък може би е, че при киша грайфера явно се запълва с нея и при бавно каране тръгването става с повече превъртане. Другата добра гума за мен е Сава Ескимо С3. Много здраво копае тази гума и в комбинация с тежка предница е почти невъзможно да закъсате някъде.
old alfist
06-10-2012, 00:33
Гумата си е една компилация от физика, химия, технология на производство, качество на материалите и др. - неслучайно скъпите гуми обединяват до голяма степен всичките компоненти.
Май имаше тема някъде в която обсъждахме гумите.
Аз колата я имам 4 години вече. 1-вата я карах с гумите с които дойде - Michelin pilot alpin. За втората реших да си взема чисто нови. От всички предлагани на пазара най-много на финансите ми отговаряха Dayton DW 510 205x55x16. Това сега ще им е трета зима. Аз също ги слагам ноември и ги махам април.
1 път се окопах в една зверска пряспа, та се наложи камион да ме тегли. Снега беше около метър. Не съм имал иначе проблеми - наклони и т.н. Нямам блокажи.
Държат се доста прилично все още нищо, че това ще им е трета зима.
Ето едно място, в коеот открих, че пишеш размера на гумите и ти излизат офертите. Естествено са нови. Всеки може да провери
http://medina-med.com/shop/?seasonId=2&productWidth=205&productHeight=55&productDiameter=16&manufacturerId=&categoryId=3
В този случай излиза 205х55 R16, понеже това са моите, но всеки може да го смени
duronman
11-10-2012, 23:14
Колеги какъв размер препоръчвате за зимните 215/55/16 ? (говоря за 16 цолови фабрични лети джанти)
Колеги какъв размер препоръчвате за зимните 215/55/16 ? (говоря за 16 цолови фабрични лети джанти)
Аз съм със зимни с този размер и не ти ги препоръчвам. Много ниска става с тях и особенно миналата зима с този дъблок сняг и коловози беше ужас. Пролетта мазах предния мост с боя защото се беше ожулил до метал от стъргане по коловозите. По-добре избери по-високи или по-широки гуми.
geniusloci
12-10-2012, 12:18
Аз съм със зимни с този размер и не ти ги препоръчвам. Много ниска става с тях и особенно миналата зима с този дъблок сняг и коловози беше ужас. Пролетта мазах предния мост с боя защото се беше ожулил до метал от стъргане по коловозите. По-добре избери по-високи или по-широки гуми.Аз пък карах точно с такива, моята е значително снижена (отзад, отпред не толкова)... е, стъргах, ама... голяма работа. И да сложа 225х55х16, тези 11 милиметра няма да променят нищо съществено според мен. От друга страна - и цената е все тая почти, ще взема и аз да сложа 225...
Не знам при теб по шаси какво излиза като окачване, но моята се води със снижено окачване и видимо спрямо други 166-ци е по-ниска, а на 16-те и с 70л. бутилка газ в багажника, 5 човека и на легналите полицай слизат защото си остава там.:Suicide:
lordliness
12-10-2012, 15:23
В случая височината е 55, а това за което говорите е широчина .
old alfist
12-10-2012, 15:39
Е, да де, но нали знаеш, че това 55 е % от ширината.
lordliness
12-10-2012, 17:38
Широчината на гумата е разстоянието между двете страни на напомпeна гума в най-широката й част. Измерва се в милиметри.
Височината е равна на разстоянието между вътрешния ръб на гумата и най-високата част на грайфера, при липса на приложен натиск върху гумата.
Измерва се в милиметри.
Вътрешният диаметър е равен на диаметъра на вътрешния ръб на гумата. Измерва се в цолове (инчове).
Пропорционалното отношение е показател, който се получава по формулата:
(височина/широчина) x 100
При липса на стойност за пропорционалното отношение се приема пропорционално отношение 82.
old alfist
12-10-2012, 22:01
Широчината на гумата е разстоянието между двете страни на напомпeна гума в най-широката й част. Измерва се в милиметри.
Височината е равна на разстоянието между вътрешния ръб на гумата и най-високата част на грайфера, при липса на приложен натиск върху гумата.
Измерва се в милиметри.
Вътрешният диаметър е равен на диаметъра на вътрешния ръб на гумата. Измерва се в цолове (инчове).
При липса на стойност за пропорционалното отношение се приема пропорционално отношение 82.
Хвани един калкулатор за гуми и поразгледай как реагира при зададени различни ширини и еднакви височини - може би ще ти направи впечетление зависимостите.
lordliness
12-10-2012, 22:38
Дефинирай калкулатор.
old alfist
12-10-2012, 23:10
Какво да ти дефинирам, ето един :http://www.avtogumi.com/
lordliness
12-10-2012, 23:22
да коригираш височината посредством широчината е несериозно, както се вижда от линка.
old alfist
12-10-2012, 23:28
Много си е сериозно даже - никой няма да ти направи гуми по поръчка.
:th_up:Т.Е. при205 55 16 гумата трябва да е висока около 110-111мм... С калкулатор(елка) може да се изчисли с десети и тн...
geniusloci
17-10-2012, 10:20
Измерва се в милиметри.
С цитат:
The second pair of numbers (225/45R17) is the tire's aspect ratio or profile. This is a ratio of sidewall height to section width. The section height's measurement can be calculated by multiplying the section width by the aspect ratio. The answer will be the height of one sidewall
Т.е. това е съотношение (0.55 х 225мм). Мери се в милиметри, само че след като го умножиш по единствените милиметри, които знаеш...
Sidewall Markings
These convey size, aspect ratio, build construction, diameter, load index, and speed rating and indicate if the tire is rated for mud and snow. Let's investigate:
1. Tire width: This three-digit number refers to the overall width of the tire in millimeters.
2. Aspect ratio: The relationship between tire height and tire width. The higher the number, the taller the sidewall.
3. Primary speed rating: This specifies the maximum speed at which a tire is certified to carry its maximum load. Primary speed ratings range from A (lowest) to Z (highest). (Some tires also carry more specific secondary ratings.)
4. Radial: The letter R indicates radial-ply as opposed to bias-ply tire construction.
5. Wheel diameter: This number indicates the size of wheel the tire is designed to fit onto.
6. Load index: A relative scale that indicates how much weight the tire is certified to carry at maximum inflation. It can range from zero to 279. The higher the number, the greater the load-carrying capacity.
Read more: http://www.motortrend.com/womt/112_0309_dot_tire_sidewalls_markings/viewall.html#ixzz29XSGj6aS
Ето ви един сайт, с който може да се сравняват разликите в размера на гумите - http://beta.mcgrefer.com/v2/compare/225/45/17/2055516/compatible/
Измерва се в милиметри.
Не е вярно,височината се измерва в % от широчината .................:th_up::th_up::th_up:
lordliness
17-10-2012, 12:45
Не е вярно,височината се измерва в % от широчината .................:th_up::th_up::th_up:
Че кой твърди обратното.По нагоре Алф го пише.Това, че е процент не пречи да я измериш колко е.
Че кой твърди обратното.По нагоре Алф го пише.
Ми това ,което цитирам са твои думи :pimp::pimp::pimp::pimp:
lordliness
17-10-2012, 12:50
Изчислението и измерването са две различни неща.Не се измерва в процент, а се изчислява като такъв, меренето е механичен процес
Изчислението и измерването са две различни неща.Не се измерва в процент, а се изчислява като такъв, меренето е механичен процес
Защо на абривиетурата на гумата тогава не пише вече изчислените мм.,а пише процентите ????????Въпроса е сериозен,виждам че си запознат и ми е интересно.............:th_up::th_up::th_up::th_up:
lordliness
17-10-2012, 13:06
Такъв е стандарта, а и ми е все тая, не смятам в скоро време да се занимавам с производство на гуми:cheers:
---------- Post added at 13:06 ---------- Previous post was at 13:03 ----------
Защо на абривиетурата на гумата тогава не пише вече изчислените мм.,а пише процентите ????????Въпроса е сериозен,виждам че си запознат и ми е интересно.............:th_up::th_up::th_up::th_up:
А това какво значи според теб-
При липса на стойност за пропорционалното отношение се приема пропорционално отношение 82.Пост 48
Не са ли това проценти или май не четете или не разбирате какво четете
http://www.gumi1.bg/bg/usefull/tires.html
ecotronic
17-10-2012, 14:02
Защото един абсолютен размер (височина в мм.) не дава ясна представа за вида на гумата.
Когато за обозначаване на височината се посочва % от широчината е доста по-ясно.
Или казано иначе, 2 гуми с различна широчина но с еднакъв индекс за височина, са сходни като конфигурация, поради това че при двете съотношенията ширина/височина са еднакви.
geniusloci
18-10-2012, 10:14
И да, измерва се в милиметри, но тях ги няма на стената на гумата. Размерът е в проценти.
Да попитам, какъв скоростен и товарен индекс е препоръчителен за 205/55/16?
Това зависи от колата,не от нещо друго :smoke::smoke::smoke:
ecotronic
26-10-2012, 16:18
Скоростен индекс: "H" (208 km/h) или "W" (268 km/h)
Товарен индекс: "91" (615 kg)
Това зависи от колата,не от нещо друго :smoke::smoke::smoke:
Колата е в подписа.
Скоростен индекс: "H" (208 km/h)
Товарен индекс: "91" (615 kg)
Харесал съм си едни, но са 94 "T", тоест до 190км. Зимата не смятам да вдигам повече от 140 (по магистралата). Да ги взимам ли, или да търся други?
ecotronic
26-10-2012, 16:26
Колата е в подписа.
Харесал съм си едни, но са 94 "T", тоест до 190км. Зимата не смятам да вдигам повече от 140 (по магистралата). Да ги взимам ли, или да търся други?
Зависи и какви са. Аз бих предпочел Мишлен "T" пред Вида "W"
Semperit Speed-Grip 2 е гумата, но не ми се рискува, пуснах запитване за H и товарен XL.
Боже, колеги, с какви глупости се занимавате!!! :?
Боже, колеги, с какви глупости се занимавате!!! :?
К'ъв ти е проблема пък на теб?
Проблем нямам - странно ми е, как си губите времето с глупости! Мислите, умувате.... :)
До вчера всеки тесен специалист питаше за ДОТ и търсеше най-прясната гума.
Вече и за индексите започват проучвания :D
Вкарвате се в някакви филми....
Проблем нямам - странно ми е, как си губите времето с глупости! Мислите, умувате.... :)
До вчера всеки тесен специалист питаше за ДОТ и търсеше най-прясната гума.
Вече и за индексите започват проучвания :D
Вкарвате се в някакви филми....
Не бе колега, имаше случаи даже във форума на пръснати гуми на магистралата. Разлика от гума до гума при един и същи модел има съществена, едните са сметнати за градски коли и ванове а 166 е лимузина, при това доста тежка. Тези скоростни и теглови индекси не са сложени само за красота. Предпочитам да попитам за нещо в което не съм сигурен, от колкото да страдам след това. Там, където се касае за сигурността се "мисли и умува" предварително.
old alfist
26-10-2012, 22:15
Не бе колега, имаше случаи даже във форума на пръснати гуми на магистралата. Разлика от гума до гума при един и същи модел има съществена, едните са сметнати за градски коли и ванове а 166 е лимузина, при това доста тежка. Тези скоростни и теглови индекси не са сложени само за красота. Предпочитам да попитам за нещо в което не съм сигурен, от колкото да страдам след това. Там, където се касае за сигурността се "мисли и умува" предварително.
Много правилно - по-добре да попиташ, отколкото да правиш глупости.
Това което знам аз за скоростния индекс е, че колкото е по-голям, т.е за по-висока скорост, толкова по-добре.
И не толкова, че ще развиваш такива скорости каквито са указани, а за това, че такива гуми са по-издръжливи и по-малко губят от свойствата си при температурните колебания на асфалта.
Мисля, че прекалено много се затормозявате с излишни подробности :?
НО вие си знаете най-добре!
old alfist
27-10-2012, 01:06
Мисля, че прекалено много се затормозявате с излишни подробности :?
НО вие си знаете най-добре!
Ако теб това те затормозява - за други не е проблем.
Нищо не пречи човек да научи нещо, вместо да блее в пространството.
Не, не ме затормозява изобщо, защото не си губя времето с подобни незначителни подробности.
А иначе вие можете и химичния състав на смесите да проучите, че то е хубаво да научи нещо човек :D
Специалисти по всичко!
old alfist
27-10-2012, 22:13
Не, не ме затормозява изобщо, защото не си губя времето с подобни незначителни подробности.
А иначе вие можете и химичния състав на смесите да проучите, че то е хубаво да научи нещо човек :D
Специалисти по всичко!
Не виждам нищо лошо в това човек да научи нещо - ако има някой да каже нещо ново е добре дошло, ако ли пък не - по-добре да замълчи.