View Full Version : Подгряване на седалките
Здравейте колеги,
Имам 166-ца (от подписа) на която допълнително е слаган кожен салон с ел. настройване, памет и подгряване. Всичко без подгряването си работи и понеже зима иде мисля че сега е и негов ред. Доколкото са ми казвали просто трябва да им пусна 12V ама дали наистина е само това :gruebel:
ecotronic
09-10-2012, 11:24
Здравейте колеги,
Имам 166-ца (от подписа) на която допълнително е слаган кожен салон с ел. настройване, памет и подгряване. Всичко без подгряването си работи и понеже зима иде мисля че сега е и негов ред. Доколкото са ми казвали просто трябва да им пусна 12V ама дали наистина е само това :gruebel:
В общи линии е това, но е добре да пуснеш захранването, както е на фабричната схема:
http://snimki.be//store/1/991349770986.jpg
Мерси колега а малко разяснения по схемата може ли - D70 и D71 предполагам са седалките, а D26, B1 и J62 какво представляват и къде трябва да ги търся ?
Другия ми въпрос е дали има шанс цялата инсталация да я имам и допълнителните букси да са просто заровени някъде под мокета ?
ecotronic
09-10-2012, 12:27
D26-A e е междинна букса, която се намира зад жабката и изглежда по този начин:
http://snimki.be//store/1/801349774309.jpg
B1 e таблото с предпазителите (вляво под волана)
J 62 e релето за подгрева на седалките. Намира се в багажника (вдясно):
http://snimki.be//store/1/391349774713.jpg
Ако го има въпросното реле, твърде вероятно е кабелите да ги имаш изтеглени вече.
Ето на скицата:
http://snimki.be//store/1/841349775213.jpg
Под всяка седалка трябва да има по 2 конектора:
http://snimki.be//store/1/651349776770.jpg
Горният е за електрическото задвижване, долният е за отоплението.
Ясно, довечера ще ровя да видим какво ще излезе.
При мен фабрично си има подгрев, но не загрява нищо. Копчетата и на двете седалки си светят и до там. Нито една не загрява. Някакви идеи?
ecotronic
09-10-2012, 19:54
При мен фабрично си има подгрев, но не загрява нищо. Копчетата и на двете седалки си светят и до там. Нито една не загрява. Някакви идеи?
Като казваш, че светят, да разбирам, че като натиснеш бутона, индикаторът светва, но не грее?
Прикачена е снимка на релетата в багажника. Точно до това голямото сивото което трябва да е J51 имам реле, но малките релета са само 3 броя, някаква идея какви са J55, J56 и J57 за да видя дали някое от тях не липсва ?
Рових и под седалките - двупиновата букса я има и е включена, четирипиновата е само женска откъм седалката. Интересното е че освен кабела за задвижването който си е включен, от пода излиза и един жълт, който се вижда че влиза в седалката но няма как да видя каква му е буксата без да махна седалките. Та някаква идея той за какво е и как се махат седалките - развивам ги директно с релсата която е хваната за пода или ?
Като казваш, че светят, да разбирам, че като натиснеш бутона, индикаторът светва, но не грее?
Именно. Кажете какво и къде да меря и какво трябва да показва.
п.п. Колега, съжалявам че ти разводнявам темата.
endeavour
09-10-2012, 20:01
Често заболяване - най-вероятно прекъснати нагревателни елементи в самата седалка. Бушоните здрави, копчетата си светят... ама топло нъц. Така като гледам ремонтът им ще е як филм. Не знам дали си струва.
ecotronic
09-10-2012, 20:03
Именно. Кажете какво и къде да меря и какво трябва да показва.
п.п. Колега, съжалявам че ти разводнявам темата.
Виж по-горе скицата с двата конектора. Изключи конектора за подгрева (долния от картинката), при включено копче за подгрева, трябва между пинове 1 и 4 да премериш съпротивление от порядъка на няколко десетки ома (в посока към седалката). Ако не премериш такова съпротивление, вероятно е това прекъсване на нагревателите, за което говори колегата.
Често заболяване - най-вероятно прекъснати нагревателни елементи в самата седалка. Бушоните здрави, копчетата си светят... ама топло нъц. Така като гледам ремонтът им ще е як филм. Не знам дали си струва.
Точно от това се опасявах и аз, но пък и на двете седалки да прекъсне... Не че при тези коли на хиляди километри е невъзможно де.
Виж по-горе скицата с двата конектора. Изключи конектора за подгрева (долния от картинката), при включено копче за подгрева, трябва между пинове 1 и 4 да премериш съпротивление от порядъка на няколко десетки ома (в посока към седалката). Ако не премериш такова съпротивление, вероятно е това прекъсване на нагревателите, за което говори колегата.
Благодаря колега, още утре ще пробвам. Трябва ли нещо друго да се сваля, за да получа достъп до конектора?
Вдигаш седалката в най-горно положение, дърпаш я максимално напред и залягаш от задните седалки :yes:
Колеги нещо по моите питанки :help:
ecotronic
09-10-2012, 21:58
Прикачена е снимка на релетата в багажника. Точно до това голямото сивото което трябва да е J51 имам реле, но малките релета са само 3 броя, някаква идея какви са J55, J56 и J57 за да видя дали някое от тях не липсва ?
Рових и под седалките - двупиновата букса я има и е включена, четирипиновата е само женска откъм седалката. Интересното е че освен кабела за задвижването който си е включен, от пода излиза и един жълт, който се вижда че влиза в седалката но няма как да видя каква му е буксата без да махна седалките. Та някаква идея той за какво е и как се махат седалките - развивам ги директно с релсата която е хваната за пода или ?
J55 е релето за нагревателя на задното стъкло.
J56 е релето за отваряне на багажника (електрическата брава)
j57 e релето за отваряне на капачката на резервоара.
Търси въпросната букса под седалките.
Другите връзки, които виждаш вероятно са за сензорите за тегло (регистриране на седнал човек)
Като гледам тези и 3-те ми работят значи остава да го нямам въпросното реле за подгряването. Ще пробвам все пак и да махна седалките и да видя какво ще излезе.
Мерих и съпротивлението при включено копче за подгрева и на шофьорската излиза 10-12 ома, на пасажерската няма никой... Все пак на по-важната седалка изглежда като да работи :yes:
ecotronic
10-10-2012, 16:15
От снимката, която си постнал, на мен ми се струва, че това сивото реле, което е по-високо от другите е монтирано с една позиция вляво от нормалната.
Ако то стои с една позиция вдясно, непосредствено да предпазителите, според описанието би трябвало това да е таймера за осветлението в багажника (J51).
Направи си експеримента да го извадиш и да видиш дали ще спре да свети в багажника. Ако е така, означава, че позицията му е една позиция вдясно, а на празното място, което ще се отвори, трябва да стои релето за подгрева, което липсва.
Точно това си мислех и аз и така и излезе - дръпнах сивото реле и лампата в багажника угасна, т.е. въпросното реле за подгряването го нямам. Под седалките също го нямам конектора за подгряването. Понеже ми се струва че дори и да си намеря въпросното реле на старо, окабеляването на почти цялата кола ще е голям филм, та въпроса ми е от къде ще ми е най-лесно и на-добре да взема 12V за подгрева ?
ecotronic
11-10-2012, 11:11
Точно това си мислех и аз и така и излезе - дръпнах сивото реле и лампата в багажника угасна, т.е. въпросното реле за подгряването го нямам. Под седалките също го нямам конектора за подгряването. Понеже ми се струва че дори и да си намеря въпросното реле на старо, окабеляването на почти цялата кола ще е голям филм, та въпроса ми е от къде ще ми е най-лесно и на-добре да взема 12V за подгрева ?
12V можеш да вземеш от токовия кръг за моторите на седалките, но е добре да сложиш едно реле за да не си изтощиш акумулатора ако забравиш нагревателите включени.
Най-лесния вариант е следната схема:
http://snimki.be//store/1/971349942768.jpg
Ограденото в зелено е релето, което можеш да поместиш някъде около седалките (примерно под централния подлакътник).
Само един проводник трябва да изтеглиш до таблото с предпазителите (този в зелено).
Връзката към другата седалка е паралелна на тази от схемата.
А въпросното реле ако разбирам правилно е това което ми липсва в багажника. Върши ли ми работа някое не оригинално, купено от магазин за ел. части например или да отивам в раздел Продава и да си търся оригинално втора ръка ?
ecotronic
11-10-2012, 12:45
А въпросното реле ако разбирам правилно е това което ми липсва в багажника. Върши ли ми работа някое не оригинално, купено от магазин за ел. части например или да отивам в раздел Продава и да си търся оригинално втора ръка ?
Точно така. Допълнителното реле замества оригиналното. Не е нужно да търсиш точно оригиналното. Всяко реле с намотка за 12V и един нормално отворен контакт за ток 20 А или по-висок ще свърщи работа.
Примерно такова:
http://store.comet.bg/files/mf/product_images/7534_img_2.jpg
Описание: 12V133.3mA 40A/12VDC 40A/24VDC 50A max
Цената му е около 2 лв.
Мерси много колега :cheers:
Като се снабдя с релето и подвържа кабелите ще докладвам за резултата.
Такааа, навързах всичко по горната схема и всичко е ток и жица колега, жив и здрав да си :thumbup:
Един последен въпрос - в крайна сметка каква е ролята на релето - спира подгрева след известно време или ?
ecotronic
14-10-2012, 22:37
Такааа, навързах всичко по горната схема и всичко е ток и жица колега, жив и здрав да си :thumbup:
Един последен въпрос - в крайна сметка каква е ролята на релето - спира подгрева след известно време или ?
Радвам се, че всичко е заработило:notworthy:
Ролята на релето е да изключи нагревателите (ако са включени от копчетата) в момент в който върти стартерът, за да не черпят в този момент енергия от акумулатора, и също така за да се изключат когато загасиш двигателя и извадиш ключа - за да не ти изтощят акумулатора.
Самите нагреватели имат термочувствителен контакт (термична защита), която трябва да ги предпази от прегряване. Тази защита е реализирана в самите нагревателни елементи.
duronman
14-10-2012, 23:20
Добре, при мен светят и на двете седалки копчетата а подгрев няма. Не мога да си обясня как може да са изгорели, при положение, че салонът ми изглежда, като нов. Къде мога да търся проблемът или поне къде да премеря съпротивлението, за да разбера дали е Тоци Бегали или са реотани бегали... :)
Честито колега! Аз до къде я докарах...
Подгрев - йок... :biggrin:.
На първи и четвърти пин на двете предни седалки няма никой... Здраве да е.
Добре, при мен светят и на двете седалки копчетата а подгрев няма. Не мога да си обясня как може да са изгорели, при положение, че салонът ми изглежда, като нов. Къде мога да търся проблемът или поне къде да премеря съпротивлението, за да разбера дали е Тоци Бегали или са реотани бегали... :)
Както са писали колегите горе, вдигаш крайно нагоре и крайно напред, откачаш четирипиновата букса и мериш първи и четвърти пин. Колкото и да ти е запазен салона, винаги го има момента, когато италянското семейство обичало да похапва паста и с дебелите си задници е прекъснало проклетия подгрев...
Добре де, всъщност подгрева не трябва ли да работи на запален двигател? Ако правилно съм разбрал схемата? Това Е5010 какво е?
duronman
15-10-2012, 08:48
@Doomguy - дебелите задници водят до омачкан салон (личен опит) :D :D :D
Идеята на въпроса ми беше, че ако лампичките светят то би следвало, че релетата и бушоните са здрави ?
ecotronic
15-10-2012, 10:26
@Doomguy - дебелите задници водят до омачкан салон (личен опит) :D :D :D
Идеята на въпроса ми беше, че ако лампичките светят то би следвало, че релетата и бушоните са здрави ?
Щом светлинната индикация работи, вероятно проблемът е "реотани бегали".
Както ти каза колегата, откачи буксите и мери в посока към седалките съпротивление между пинове 1 и 4.
Радвам се, че всичко е заработило:notworthy:
Ролята на релето е да изключи нагревателите (ако са включени от копчетата) в момент в който върти стартерът, за да не черпят в този момент енергия от акумулатора, и също така за да се изключат когато загасиш двигателя и извадиш ключа - за да не ти изтощят акумулатора.
Самите нагреватели имат термочувствителен контакт (термична защита), която трябва да ги предпази от прегряване. Тази защита е реализирана в самите нагревателни елементи.
Ясно, хиляди благодарности за помощта колега :cheers:
Колега, може би трябва да изчакаш повече време. Моите започват да се усещат след 15-тата минута . Би трябвало да са здрави защото си нагряват добре, но нямам нерви да ги чакам толкова, а и за това време колата е топла от парното ...Така че не съм ги ползвал никога по предназначение...:disgust:
duronman
16-10-2012, 23:28
Tолкова никога не съм чакал, значи може и да се работи :D
За 15 минути ще съм направил няколко обиколки на града :mf_Flush:.
duronman
17-10-2012, 01:06
Аз тамън съм минал 3 светофара сутрин :D
Лошото е, че за 15 минути реално човек сам е подгрял седалката...
leketo84
17-10-2012, 21:47
И моите са бавнички ма чак пък 15 мин. :boxed:
Ако вечеряте с бобец редовно въобще няма да ви трябва подгрева.:tooth:
При моята шофьорската седалка не работи, а пасажерската подгрява сравнително бързо. За около 1 минута се усеща топло. Вижте си буксите за окисления и нагар.
ivanov_rz
21-10-2012, 09:52
Може ли да се включва подгряването на задното стъкло без да се вкл. парното - защото при мен като че ли не работи самостоятелно. Чак след като загрее двигателя тогава започва да подгрява стъклото.
lordliness
21-10-2012, 10:12
Може ли да се включва подгряването на задното стъкло без да се вкл. парното - защото при мен като че ли не работи самостоятелно. Чак след като загрее двигателя тогава започва да подгрява стъклото.
Не би трябвало да има връзка, има картинки с предно и задно стъкло.
Linkestis
21-10-2012, 10:24
Копчето за предно стъкло включва климатика за да изсуши въздуха и е краткотраен процес.Които пък е само за температура над 4-5 градуса.Задното работи заедно със страничните огледала и с парното.
ivanov_rz
22-10-2012, 22:01
И на мен ми се струва, че задното работи само с парното. Копчето го знам кое е - опитвал съм лятото да го вкл. за да изсуши по-бързо водата от отминалия дъжд но ефект нямаше.
duronman
23-10-2012, 19:34
По-скоро работи ПОД определена външна температура.
При мен се оказа че и пасажерската седалка си грее, кво съм мерил не знам :?
Колега ecotronic, по горе беше казал че за другата седалка връзката е паралелна на тази на схемата - т.е. паралелна от изходите на релето или дублирам всичко - взимам ток от другата седалка, друго реле и т.н. ?
ecotronic
23-10-2012, 20:20
При мен се оказа че и пасажерската седалка си грее, кво съм мерил не знам :?
Колега ecotronic, по горе беше казал че за другата седалка връзката е паралелна на тази на схемата - т.е. паралелна от изходите на релето или дублирам всичко - взимам ток от другата седалка, друго реле и т.н. ?
Не е необходимо друго реле. Запаралеляваш двете букси на седалките. Т.е свързвай един с друг едноименните пинове от буксите за подгряването на двете седалки.
Заемам се, благодаря :th_up: