View Full Version : Бушон service 10 - Автоматична СК
duronman
09-10-2012, 21:07
Здравейте колеги, от няколко дни съм във кофти "филм" с колата.
Историята започна така: В събота тръгнах да паркирам колата в едно село и при превключване от директна на задна на дисплея продължи да си пише D, вкарах лоста на паркинг, и от там няма мърдане, а на дисплея пише D.
Започнах да разглобява, включих ръчно колата на неутрално от самата скоростна кутия отпред... както и да е. Проверих описаните бушони и бяха здрави, тръгнах да свалям пластмасата над лоста със 100 зора, защото лоста беше в най-предно положение. Почти я счупих, но накрая я свалих.
Накрая отворих да видя да не е мокро ECU-то на скоростите - всичко беше ОК. След 3 часа безумно и безсмислено разглобяване на колата реших да проверя бушоните един по едни и воала: "service 10" - 5 ампера беше "чао".
Смених го, запалих, колата си тръгна и всичко беше прекрасно - колата ме прибра в София, карах я и вчера и днес.
Днес го направи отново, смених пак бушона, тръгна, отидох, пазарувах и т.н. От там нататък филмът се вгорчи: Със самото слагане на бушонът той гори на мига, дори и колата да не е на контакт. Накрая се стигна пак до ръчно избутване на неутрална и дърпане до сервиза...
Някакви предположения какво може да причинява ефекта пуканки на този бушон ?
ecotronic
09-10-2012, 21:47
Не съм запознат с този автомат, но разглеждайки електрическата схема, стигам до извода, че много вероятна причина затова да гори този предпазител (F10) е това, че +12V през F10 се подават към общия проводник на блока сензори (CAE sensors). Предполагам че това са сензори на положение. Ако има нарушена изолация на проводник и така общият извод да допира до корпус, F10 гори.
Ето я въпросната букса:
http://snimki.be//store/1/301349808377.jpg
Разгледай внимателно за оголен проводник, размърдай кабела за да видиш дали ще изгори бушона.
duronman
09-10-2012, 22:53
Благодаря много !!! По-точен и ясен отговор не знам от къде... Явно ще има лечение за тоци бегали.
ecotronic
10-10-2012, 11:52
Сигурно и ти си гледал схемите, но ето какво имам впредвид:
http://snimki.be//store/1/861349858831.jpg
Във веригата на F10 има само 2 консуматора:
1 - Пин 55 на управлението (M55) - означено в зелено.
2 - Блокът със сензорите (D79)
Да протече ток по-голям от 5 А през пин 55 на управлението е малко-вероятно, защото при такова обстоятелство управлението щеше да загине.
Остава ненормалният товар да е в другата верига - към D79.
duronman
10-10-2012, 14:02
Отново благодаря на ecotronic, за втори път ме спасява за 2 месеца !
Инженер Т. Бегали се оказа невинен. Газаджията И. Иванов е виновен. Изпраителят е над буксата на скоростите (датчик положение). Незатегнати скоби на водни маркучи... плувнала букса.
Подсушаване, затягане, контактен спрей. Отново на пътя !
Първа дестинация газаджията И. Иванов :laser:
Ще ми сменят скобите и маркучите с по-хубави !
Е те тва е,цял живот ще се върви след тея мърльовци газаджиите.............:bash::bash::bash::bash::ba sh:
duronman
10-10-2012, 15:04
Бяха ми слагали на либрата в същата фирма, но старият им сервиз. Там всичко беше ПЕРФЕКТНО. Но в новият им сервиз явно малко не са усвет. Пак бих ги препоръчал но с огромно напомняне САМО СТАРИЯТ СЕРВИЗ !
Не знам как си представят да не затегнат скоби над огромна букса на скъпа скоростна кутия. Вижда ми се безумно !
То толкова беше дало на късо, че на двата пина на гнездото за бушона имаше перфектен 12В + и - направо да си пуснеш крушка там...
ecotronic
10-10-2012, 18:18
Бяха ми слагали на либрата в същата фирма, но старият им сервиз. Там всичко беше ПЕРФЕКТНО. Но в новият им сервиз явно малко не са усвет. Пак бих ги препоръчал но с огромно напомняне САМО СТАРИЯТ СЕРВИЗ !
Не знам как си представят да не затегнат скоби над огромна букса на скъпа скоростна кутия. Вижда ми се безумно !
То толкова беше дало на късо, че на двата пина на гнездото за бушона имаше перфектен 12В + и - направо да си пуснеш крушка там...
Между другото, докато търсех инфо за датчиците на положение, попаднах на този материал (http://www.matrasport.dk/Cars/Espace/vault/JE/AUTOBOX_ZF4_HP20_training.pdf). Гледам, че доста неща са сходни или съответстват напълно с твоята кутия. Запази си го. Може да ти е от полза.
duronman
10-10-2012, 18:21
Отдаван е в папка F:\Install\Alfa 166 2.5 V6 Sportronic :D Благодаря все пак, дано не ми се налага да го отварям никога този PDF :) Как имаш нерви за всеки досадник, като мен да ровиш по схеми, да търсиш. Аз нещо много се дразня от интерфейса и подредбата на eLearn, но го преглеждам от време на време.
ecotronic
10-10-2012, 18:26
Никой не е досадник когато има някакъв проблем и търси помощ. На мен също ми е интересно да търся инфо по различни въпроси, защото така научавам много неща.
А относно Е-learn, 100% подкрепям мнението ти, но все пак това е додста добро помагало. Да не забравяме, че за много други популярни марки не се намира и 1% от инфото за АР.
duronman
10-10-2012, 18:55
Споделям мнението ти, ама като гледам, как се дърлят по другите теми - дизели, ТС и... страшна работа и се чудя колко ли хора, с желание да си помагат са останали :D
Аз за eLearn мислех да свалям всички таблици, да ги векторизираи и да ги правя в PDF оптимизирани за по-големи монитори, но се отказах, защото ми се видя доста работа, а време няма много, много.
Евала ти правя ecotronic (http://clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=17655),винаги си се отзовавал с точни отговори без шикалкавене,като някои хора които вече не посещават този раздел.Едно огромно Благодаря за теб,винаги си се отзовавал на моите тъпи въпроси.Вече е няма колата,но ще продължа да посещавам форума и по точно 166.
Съжалявам за спама но исках да изкажа благодарности към колегата ecotronic (http://clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=17655)
ecotronic
10-10-2012, 20:24
Евала ти правя ecotronic (http://clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=17655),винаги си се отзовавал с точни отговори без шикалкавене,като някои хора които вече не посещават този раздел.Едно огромно Благодаря за теб,винаги си се отзовавал на моите тъпи въпроси.Вече е няма колата,но ще продължа да посещавам форума и по точно 166.
Съжалявам за спама но исках да изкажа благодарности към колегата ecotronic (http://clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=17655)
Благодаря за добрите думи, приятелю:yes:
Не знаех, че си сменил возилото. Както и да е.
Да сме живи и здрави и занапред да си помагаме.
:cheers:
Аз също искам да благодаря на колегата ecotronic. От скоро имам колата и няма въпрос, на който да не ми е отговорил човека, при това напълно точно. Де да бяха всичките като него. Тоя тип който ми прави колата като ме види и му става лошо. По телефона се държи зле, изобщо все едно съм виновен с нещо, че имам проблеми. Е не мога да знам всичко! Последния път и предния капак не ми беше затворил като хората :smackbum:, хубаво, че видях навреме...
Още веднъж благодаря и се радвам че има такива хора в раздела на нашия модел :beer:
И аз искам да изкажа благодарности на ЕСО. Винаги се е отзовавал и от както е тук се доказа като всеотдаен колега, винаги готов да помогне, ясно и точно, без да говори глупости и без да дава тъпи съвети.
Благодаря, ECOTRONIC