View Full Version : Технически въпрос за (аудио) колона...
badmadafaka
11-10-2012, 08:39
Драмата е следната: Счупих механично "пищялката" в колоната и като я извадих се оказа, че на нея нищичко не пише... Лошото е, че така успях да я строша, че едното краче откъсна прекалено дълга част от намотката и стана невъзможно да се измери съпротивлението на говорителчето.
По модела на колоните и т.н. в интернет не става...
Единственото, което намерих е, че размера на говорителчето е 1 инч и в няколко български онлайн магазина за електрокомпоненти и подобни неща видях, че толкова малки високочестотни говорителчета не се продават... :(
Колоната е "center" и има 2 по-големи еднакви говорителя, които виждам, че са свързани паралелно директно на пиновете на кабела и един филтър за въпросната пищялка, който обаче не мога да извадя и да видя на него дали пише нещо...
Отзад има лепенка, на която пише, че импеданса на колоната е 6 Ома.
Не съм мерил нищо, защото се оказа, че батерията на мултицета ми е тоталка - днес ще си купя батерия, но като я нямам пищялката не знам точно какво да меря...
Сега от цялата тази информация, въпроса ми е как да разбера каква точно "пищялка" да си купя (какво да меря и ултимативно какво да кажа в магазина) и ако може инфо откъде да я купя...
Старата вече е изхвърлена, на съраунд колоните пищялката е същата, но е залепена за кутията и ако тръгна да я вадя за да я премеря съпротивлението и , шанса да строша и нея е огромен и към него трябва да прбавя шанса да прецакам облицовката на колоната, така, че засега това го отхвърлям като вариант. Казвайте нещо с мерене и смятане с инфото за останалите части в колоната... :magic:
Дай модела на колоните поне... така никой не може да ти помогне.
Не разбирам защо трябва да я вадиш за да я измериш но и с обикновен уред нищо няма да разбереш.
old alfist
11-10-2012, 11:46
Най-добре намери човек който се занимава с ремонт на високоговорители и му занеси пищялката. Той може да ти каже дали може да я пренавие или по дължината и сечението на проводника от бобинката да прецени съпротивлението. Ако са някакви евтини колонки по-добре ги смени.
ecotronic
11-10-2012, 12:01
Драмата е следната: Счупих механично "пищялката" в колоната и като я извадих се оказа, че на нея нищичко не пише... Лошото е, че така успях да я строша, че едното краче откъсна прекалено дълга част от намотката и стана невъзможно да се измери съпротивлението на говорителчето.
По модела на колоните и т.н. в интернет не става...
Единственото, което намерих е, че размера на говорителчето е 1 инч и в няколко български онлайн магазина за електрокомпоненти и подобни неща видях, че толкова малки високочестотни говорителчета не се продават... :(
Колоната е "center" и има 2 по-големи еднакви говорителя, които виждам, че са свързани паралелно директно на пиновете на кабела и един филтър за въпросната пищялка, който обаче не мога да извадя и да видя на него дали пише нещо...
Отзад има лепенка, на която пише, че импеданса на колоната е 6 Ома.
Не съм мерил нищо, защото се оказа, че батерията на мултицета ми е тоталка - днес ще си купя батерия, но като я нямам пищялката не знам точно какво да меря...
Сега от цялата тази информация, въпроса ми е как да разбера каква точно "пищялка" да си купя (какво да меря и ултимативно какво да кажа в магазина) и ако може инфо откъде да я купя...
Старата вече е изхвърлена, на съраунд колоните пищялката е същата, но е залепена за кутията и ако тръгна да я вадя за да я премеря съпротивлението и , шанса да строша и нея е огромен и към него трябва да прбавя шанса да прецакам облицовката на колоната, така, че засега това го отхвърлям като вариант. Казвайте нещо с мерене и смятане с инфото за останалите части в колоната... :magic:
Намираш говорителче от някой стар лаптоп. Импедансът му не е от голямо значение. Няма опасност да изгориш усилвател, тъй като то е свързано последователно през кондензатор. Пускаш да свири и ако не правиш разлика с другата колона, си ок.
badmadafaka
11-10-2012, 12:17
@ecotronic: От лаптоп няма да е, защото там няма да е високочестотен, а някаква пародия на фул рейндж... :) По-скоро ще намеря от друга колона качествен високочестотен говорител със същия размер... Щом казваш, че няма да думна ресийвъра заради филтъра, ще ти се доверя, щото те знам, че нищичко не разбираш от електротехника :handshake:...
Ама кажи все пак колко е приемливо да бъде съпротивлението на тая, която ще сложа - в онлайн магазините ги гледам, че високочестотните са или 4 или 8 ома импеданс..?
@morfius: То ваденето е необходимо за да разпоя кабелите и така, че после да мога да я монтирам обратно на здравата колона, все пак това е аудио колона, не компютърна кутия да се отваря от 3 страни с капаци... :mrgreen: Като я гледам няма вариант да стане без вадене. Иначе съм достатъчно грамотен, че да търся и сам в интернет по модела и казах, че не става рал'тата за съжаление...
@old alfist: Ако беше достатъчно евтина, че да си купя нова, честно ти казвам изобщо нямаше да се занимавам да описвам случката в тема във форума. Хубавото е, че е средата и може да се сложи нещо различно от другите без да е*е майката на целия звук...
А счупената пищялка съм написал в първото мнение, че вече е изхвърлена.
За меренето имах предвид, отпоява се от филтъра едното краче и мери колкото щеш, ама ти трябва индуктивен уред.
Другия вариант е да я отпоиш и да сложиш ватметър там... или оцсилоскоп.
Избщо нещица дето едва ли си ги имаш вкъщи.
Дай модела все пак, няма да навреди.
ecotronic
11-10-2012, 12:59
@ecotronic: От лаптоп няма да е, защото там няма да е високочестотен, а някаква пародия на фул рейндж....
На "Full - range" като му сложиш един кондензатор последователно ще стане високочестотен.
И се кълна в кварталния си, че разлика на слух няма да усетиш.:no:
old alfist
11-10-2012, 13:00
Присаждай една осемомова прищялка от съображение за сигурност и това - каквато и да сложиш няма да е като оригиналната, а ще е по-добре от никаква.
badmadafaka
11-10-2012, 13:19
Ще пробвам следните варианти:
1) Имам високочестотни говорителчета от удареното ми КуВе - като го видях това оригиналното как изглежда строшено, няма да се изненадам ако с това от колата свирне по-добре... Ще видя само какво съпротивление има, но предполагам,ч е ще е там някъде между 4 и 8, което мисля, че няма да е кой знае каква драма, защото цялата колона има импеданс 6 ома (демек може и да е с по-малко от 8);
2) Имам хубави РС-колонки ТЕАС, които са с по два говорителя за ниски/високи честоти и размера е сходен - ако се окаже, че с един от тях свири по-добре, ще ги жертвам и ще ги оставя само с големите говорители тях...
Мисля, че с всяка от двете опции има реална възможност качеството на звука дори да се подобри, освен ако нещо тотално не бъркам... :mrgreen:
old alfist
11-10-2012, 13:48
Не си разваляй работещи колонки - слагай другите от колата. Не знам колко чувствителен ти е слуха и колко ти е прецизна техниката, но едва ли ще се усети, освен ако нямаш изтънчен слух като на диригент на симфоничен оркестър и да можеш да улавяш звуци с честота на трептене 18 KHz.
badmadafaka
11-10-2012, 14:23
Тези от колата ми се струва, че ще са с по-малък импеданс, затова ще тествам с коя свири по-добре... По принцип тази, която се стремя да оправя ми е по-важна от ТЕАС-овете, които и без това не ползвам.. :)
Ако случайно на тях пък пише какъв им е импеданса, нали по-сейф за рисийвъра е да сложа тази с по-големия импеданс..?
old alfist
11-10-2012, 14:40
Да, за крайните стъпала на усилвателя е по-добре да са с по-голямо съпротивление.
badmadafaka
11-10-2012, 15:03
Оказа се, че на ТЕАС-овете високочестотните говорителчета са прекалено големи по размер и няма да станат... Явно ще мъча с тези от колата... Много тегав размер е това 1" - май единствения начин е да се свали от някаква стара колона, никъде не успявам да намеря такива... :-?
А размера е като на ония пиезо-пародии, които продават под името "пищялки", ама с такова няма да пробвам - по-скоро ще оставя така с дупка в колоната...
Благодаря на всички за помощта, ще кажа дали съм успял да оправя нещо или съм си купил нова колона (за 79 лева)... :(
old alfist
11-10-2012, 15:28
Вземи малко се поразходи и поразпитай - има разни малки магазинчета където могат да се намерят подходящи пищялки.
badmadafaka
11-10-2012, 21:31
Не стават тия от колата на форма - монтажа е направо неосъществим на определените места, ще се търси друг вариант... :(
old alfist
12-10-2012, 02:14
Ако се заинатиш съм сигурен, че ще намериш - ако си ми в Плевен, ще ти кажа къде би могло да откриеш нещо, което ще ти свърши работа.
В къщи сме с 4 комплекта тонколони и въпреки многото приказки към вече дъртите деца, все има някой изгорял говорител.
Едвам успявам да опазя моите 250 ватовите Cerwin Vega.
badmadafaka
12-10-2012, 22:20
Нямах време да търся, може би утре или другата седмица... Тия от колата освен, че не стават на форма са и 4-омови...
@old alfist: Ако си сигурен, че можеш да намериш правилната, занимава ли ти се да вземеш една и да ми я пратиш ако не намеря тук другата седмица..?
old alfist
12-10-2012, 23:03
Ще се опитам, но мога от понеделник нататък, защото утре сутринта започват да ни правят ремонт на покрива на блокчето и ще има огранизационна дейност.
badmadafaka
13-10-2012, 13:59
Драмата е решена по най-културния възможен начин - оказа се, че в магазина, откъдето съм ги купувал продават въпросното говорителче като резервна част... :thumbup:
Благодаря на всички, които се опитаха да помогнат.
old alfist
13-10-2012, 14:11
Драмата е решена по най-културния възможен начин - оказа се, че в магазина, откъдето съм ги купувал продават въпросното говорителче като резервна част... :thumbup:
Благодаря на всички, които се опитаха да помогнат.
Не се и съмнявах, че ще се справиш с този проблем - колко омова е пищялката.
badmadafaka
13-10-2012, 19:52
Вярваш или не, така се бях екзалтирал от факта, че я намерих, че не се сетих да я премеря... А на нея нищо не пише, както и на оригиналната - тя се продава като "говорител за система модел алабала"... Чак после се сетих, че щеше поне да е интересно да я мерна и да споделя тук колко ома е била... :-|
Това едва ли помага много, но на тая строшената магнита и е доста тежък а намотката е почти с диаметъра на магнита и доста голяма... Тази от колата я гледах, че структурата и е съвсем различна...
old alfist
13-10-2012, 21:10
Вярваш или не, така се бях екзалтирал от факта, че я намерих, че не се сетих да я премеря... А на нея нищо не пише, както и на оригиналната - тя се продава като "говорител за система модел алабала"... Чак после се сетих, че щеше поне да е интересно да я мерна и да споделя тук колко ома е била... :-|
Това едва ли помага много, но на тая строшената магнита и е доста тежък а намотката е почти с диаметъра на магнита и доста голяма... Тази от колата я гледах, че структурата и е съвсем различна...
Не се заричай, че няма да ти трябва друг път - знам ви що за стока сте, защото и аз съм малко така.
Внимавайте поне когато се задейства защитата на усилвателите и спирайте на починат системите или ги вентилирайте.
badmadafaka
14-10-2012, 08:38
По принцип не съм си ги купувал за да стоят като мебели (въпреки, че и за това стават на практика), но точно в този случай я строших механично, дори не работеше колоната...
А усилвателя за съжаление ми е боклук (не, че колоните са нещо кой знае какво ама си думкат достатъчно прилично за домашна обстановка) и като има пара ще го сменям с нещо по-качествено, което да минимизира риска, за който говориш... :neko:
old alfist
14-10-2012, 13:14
Живота е пред теб - да си жив и здрав, да си вземеш нещо качествено и да си го слушаш с кеф, с приятели.