PDA

View Full Version : Пожарогасител

lordliness
02-11-2012, 18:01
И тази година си занесох пожарогасителя на проверка и се оказа, че изпуска и е морално остарял и няма части за него. На второто място където отидох ми предложиха ремонт за 8 лева и получаване на другия ден. И понеже ми е доста далече реших да купя нов. Сега имам супер модерен китайски пожарогасител от един килограм с манометърче :) срещу 20 лв.
Интересно ми е дали си носите пожарогасителите всяка година на проверка, какви и колко големи ползвате. Дали някога са ви ги искали да ги представите - от КАТ или при техн. преглед и дали някой гледа дали са годни или се разчита на добросъвестността на шофьорите.

old alfist
02-11-2012, 18:18
Проверяват когато имат кампания или акция за проверка, както и когато искат да се заяждат, но извън тези простотии - изправността на пожарогасителя си е важно нещо.
Дори на теб да не ти потрябва никога, може да помогнеш на колега на пътя.

rossenvn
02-11-2012, 18:58
Праховите пожарогасители с времето стават неизползваеми. От влагата с годините се запушва дюзата през която излиза праха. Дори има случай на такива с пластмасови глави, при опит за задействане, главата да изхвърчи. Говоря за по-големите 6 и нагоре литра. Дори се е стигало до нараняване на хора. Сега мисля, че са само с метални глави, но не съм сигурен. Както и да е, проблемът със запушването си остава и стария пожарогасител в много случаи е просто за декорация. Лошото е, че на много от местата, където им се извършва проверка, само им лепят нови стикери без нищо друго.

Mind_Control
02-11-2012, 22:24
Ако ти изгори колата на пътя и нямаш пожарогасител, каското ще ти покрие ли щетата?

old alfist
02-11-2012, 22:30
Ако ти изгори колата на пътя и нямаш пожарогасител, каското ще ти покрие ли щетата?
Зависи от колата - при стара е по-добре пожарогасител, а при нова си изгорял предварително с каското.

lordliness
02-11-2012, 22:43

Това е интересен въпрос. Преди пишеха номера на колата върху пожарогасителя.

old alfist
02-11-2012, 22:48
Това е интересен въпрос. Преди пишеха номера на колата върху пожарогасителя.
Недей тръгва в тази насока, защото навремето имаше единна политика, между различните институции - КАТ, ДЗИ и др. отговорни за движението по пътицата.

lordliness
02-11-2012, 23:13
Недей тръгва в тази насока, защото навремето имаше единна политика, между различните институции - КАТ, ДЗИ и др. отговорни за движението по пътицата.

Е чак от толкова преди нямам спомени :) те и на винетките се опитаха да пишат номера...

old alfist
02-11-2012, 23:19
Е чак от толкова преди нямам спомени :) те и на винетките се опитаха да пишат номера...
Всичко е пари и власт и никой не мисли за безопастността на хората - хората трябва да се самосъхраняват.

lordliness
02-11-2012, 23:41
Преди имах един пожарогасител, решиха, че с него ще унищожа озона и ме принудиха да купя друг- тези с властта. Виждал съм горящи коли, някои ги гасяха успешно при наличие на пожарогасител, когато нямаше изгаряха.

old alfist
03-11-2012, 19:05
Неприятна гледка си е една горяща кола.
Преди години имах случай - спираме няколко коли да помагаме и всеки вади пожарогасителите, а те половината от тях не работеха.
Доста трудно отворихме предния капак, защото от температурата ключалката беше заяла и в момента на отварянето, поради притока на кислород, лумна буен пламък - избощо голямо шоу, което не пожелавам на никой.

The_Game
03-11-2012, 19:28
AЗ като си купих пожарогасителя (преди 3 години )
Избрах по-голям 2кг най-скъпия който беше там. Мисля, че даже беше и Български.

Страшно яка мацка работеше там, та я питах реално ако стане нещо дребно какво правим.

Та мацката ми каза този който аз съм взел реално пръска 5-6 секунди като ако пръскам както трябва върши работа.

обаче ако изпръскам във въздуха първите 2-3 секунди забрави да изгасне огънчето.

А тези по 1 кг с един много широк манометър с червен циферблат са най-големия боклук.
"Този е колкото да не те глобяват"

Така, че за мен това е важно

mian4o
03-11-2012, 20:36
Преди седмица взех моя от проверка. За да не се съмнявам дали са го проверили или само са ми сложили стикер просто го изпръсквам. 5лв. без ДДС и на следващият ден съм готов. Дано не се налага да ги ползваме.

Поздрави

ecotronic
03-11-2012, 21:17
От опит знам, че на тези пожарогасители, които си возим в колите, не може да се разчита при по-сериозни обстоятелства. А тези които приличат на спрей против хлебарки, изобщо не ги коментирам.
Та според златното правило - "Бай бабо да не ме среща мечката........."
Преглеждайте си редовно колите за течове, омаслявания, проблеми по кабелите и ползвайте само предписани стойности за ел. предпазителите.
И избягвайте да паркирате в близост до боклучийски кофи.

lordliness
03-11-2012, 21:45
Два пъти ми се е налагало да се правя на пожарникар и да гася пламъци с прахов пожарогасител и двата пъти горяха бобините на спирачките на един кран и все на мен се падаше честа да го гася като най- съобразителен и бърз :) . Ефекта е поразителен, в момента в който насочиш струята от прах пламъкът моментално изчезва, като с магическа пръчка с едно единствено и кратко натискане, а в тези бобини има доста лак и горят добре.

alex052
03-11-2012, 22:25
А аз съм си леко параноик.Имам два пожарогасителя в колата-един в краката на шофьора-1кг,/монтиран за лоста за преместване на седалката/ и един в багажника-2 кг./монтиран прав до стоповете.Всяка година ги изпръсквам и водя на профилактика.До сега не се е налагало да ги ползвам и дано не дава господ.

old alfist
03-11-2012, 22:32
А аз съм си леко параноик.Имам два пожарогасителя в колата-един в краката на шофьора-1кг,/монтиран за лоста за преместване на седалката/ и един в багажника-2 кг./монтиран прав до стоповете.Всяка година ги изпръсквам и водя на профилактика.До сега не се е налагало да ги ползвам и дано не дава господ.
Ти си перфектния водач - топ-пожарникаря на форума.

lordliness
03-11-2012, 22:46
Ти си перфектния водач - топ-пожарникаря на форума.

За тази титла трябва да се носи и поне кофпомпа :)

old alfist
03-11-2012, 23:39

И Пожарната Команда да го ескордира.

ecotronic
04-11-2012, 12:23

Не и ако шофираш премиерския джип:-)

fred
04-11-2012, 19:21
Един от тия праховите изгрмя, образно казано, в багажника на брат ми и опраши яко всичко.
Аз имам два-един от около 40 години, който си е пълен и с кран и един тип дезедорант, от около 5 г..

old alfist
04-11-2012, 20:01
Тези дезодорантовите дето са тип пянообразни стават за почистване на петна по дрехи.

tokata_pz_flex
05-11-2012, 09:07
Аз също си го нося на проверка всяка година . Далече съм от мисълта обаче , че при евентуален пожар ще ми помогне тази '' въшка '' :) Помня преди няколко години пиехме кафе срещу пожарната в Пазарджик . Запали се една Лада 1500 С , от пожарната измъкнаха огромен пожарогасител ... който не работеше :) Наложи се да изкарат цялата пожарна - Татра за да изгасят горящата на 20 метра Лада ... Докато запаят Татрата , на Ладата и изгоря цялата предница :stumm:

dimitar_vd62
09-11-2012, 21:30
Кво ви става в тоя форум бре, от 10 дена не съм влизал и чета един са отрекъл от марката, друг са барикадирал с пожарогасители кат за второ пришествие...Преди няколко дни във Варна изгоряха два автомобиля Рено, единия на мой приятел, запалил се в движение едвам избягал в стил Холивуд през вратата - тоталка е, колата де.С тея пожарогасителчета ще угасиш само ако си утървеш цигарата в гащите и ти пламнат мъдята.

kendo
10-11-2012, 22:52
Абе и аз съм с два пожарогасителя у колата,щото съм се палил(два пъти)и ако го нямаше пожарогасителя Ланчията щеше вече да е спомен .Пък и мъдята са ми ценни!:naughty:

fred
11-11-2012, 12:34
Тези дезодорантовите дето са тип пянообразни стават за почистване на петна по дрехи.

А, това не го знаех :)

---------- Post added at 16:34 ---------- Previous post was at 16:33 ----------

Кво ви става в тоя форум бре, от 10 дена не съм влизал и чета един са отрекъл от марката, друг са барикадирал с пожарогасители кат за второ пришествие...Преди няколко дни във Варна изгоряха два автомобиля Рено, единия на мой приятел, запалил се в движение едвам избягал в стил Холивуд през вратата - тоталка е, колата де.С тея пожарогасителчета ще угасиш само ако си утървеш цигарата в гащите и ти пламнат мъдята.
И то ако са бръснати преди седмица :furious: :hehehm: