View Full Version : Кола с чужда регистрация
mirchozo
27-11-2012, 18:31
Днес взех едно ситроенче на жената което е с френски номера. Интересува ме дали мога да го карам така с френските номера, по думите на джамбазите нямало проблем, дадоха ми 3 картончета които били застраховка и преглед, както и френски талон на колата и френски кауфентрак на предишния собственик (този който я е купил и докарал в България), също и нов кауфентрак който да се напише на мое име (все едно че аз съм си я докарал на автовоз)?
Днес взех едно ситроенче на жената което е с френски номера. Интересува ме дали мога да го карам така с френските номера, по думите на джамбазите нямало проблем, дадоха ми 3 картончета които били застраховка и преглед, както и френски талон на колата и френски кауфентрак на предишния собственик (този който я е купил и докарал в България), също и нов кауфентрак който да се напише на мое име (все едно че аз съм си я докарал на автовоз)?
Чувал съм, че имаш 14 дни след като си я придобил да я регистрираш в КАТ.
radostin_ivanov
27-11-2012, 21:23
Аз пък знам,че може да си караш докато имаш преглед,застраховка и номера.
Ако веднъж в годината идеш до Франция, да и платиш застраховката, данаците и прегледа, може.
Аз пък знам,че може да си караш докато имаш преглед,застраховка и номера.
Ако веднъж в годината идеш до Франция, да и платиш застраховката, данаците и прегледа, може.
Нещо от тоя сорт......
Румънците до скоро правеха така - купуват кола с наша регистрация, като съответно колата не я прехвърлят и не сменят номера. Не минават прегледи, не плащат данъци - нищо. Стария собственик отива с договора за покупко-продажба и отписва колата от данъчното. Та ти в случая ще си в ролята на "румънеца". Отделно гледам нашите застрахователни компании, правят ГО на такива индивиди, но последно видях лично как един румънец го тарифираха на 800 лв с един опел вектра 1.8
Та все си мисля, че не е удачен вариант да се отлага това прехвърляне.
Дам по закон имаш 14 дена след предобиването й да минеш КАТ. Два месеца след слагане на нови номера и да минеш през данъчното.
За каране с този номер не виждам пречка, стига да и се плащат всички необходими застраховки.
Докато ти изтече прегледа и застраховката карай, после на дали ще ти е на сметка да платиш застраховка и преглед във Франция. Все пак цените там са като сутришното кафе на френскта ривиера :)
(Едно регистриране в България не е чак толкова скъпо, аз бих отишъл да си я регистрирам директно)
А защо е нужно да се кара с чуждестранните номера? Какво се печели от цялата история? И за какво Ситроенче става въпрос?
67лв. струва регистрацията в КАТ.
Ако е под 100к.с. данъка ще е 30-40лв.
Г.О. е към 200лв.
mirchozo
28-11-2012, 20:27
Ситроенчето е Ксара 2001 2.0хди 90кс.
Ясно ми е че данъка е 37лв, регистрацията около 70-80лв, гражданската 200лв и т.н., но просто нямам време да се занимавам с кат в момента, а и защо да не се спести някой лев на първо време и да я обслужа с тия пари. Освен това ми се ще да я покарам малко за да видя как се държи, ако не ми хареса да търся друга количка на жената.
пс Май ще взема документите на колата в мен и като видя катаджий ще спра да ги питам.
Susscrofa
28-11-2012, 20:29
Ситроенчето е Ксара 2001 2.0хди 90кс.
Ясно ми е че данъка е 37лв, регистрацията около 70-80лв, гражданската 200лв и т.н., но просто нямам време да се занимавам с кат в момента, а и защо да не се спести някой лев на първо време и да я обслужа с тия пари. Освен това ми се ще да я покарам малко за да видя как се държи, ако не ми хареса да търся друга количка на жената.
пс Май ще взема документите на колата в мен и като видя катаджий ще спра да ги питам.
Цъкни в нета, регистрацията е около 60 кинта, докато ти пиеш бира, в София:)
А защо е нужно да се кара с чуждестранните номера? Какво се печели от цялата история? И за какво Ситроенче става въпрос?
67лв. струва регистрацията в КАТ.
Ако е под 100к.с. данъка ще е 30-40лв.
Г.О. е към 200лв.
Зависи къде караш.....аз си карах 156-цата в Гърция с български номера въпреки,че бях длъжен да я регистрирам в Гърция,ама 600евро ГО и още толкова годишен данък не ми се даваха за тая каляска.:biker:
mirchozo
29-11-2012, 21:34
Така...., колата ще се регистрира с бг номера и т.н., както си е редно, за да няма главоболия след време. Оказа се че френската гражданска изтича утре и просто не си струва усилията и нервите които ще прахосам в последствие.
Темата може да се счита за изчерпана.
Румънците до скоро правеха така - купуват кола с наша регистрация, като съответно колата не я прехвърлят и не сменят номера. Не минават прегледи, не плащат данъци - нищо. Стария собственик отива с договора за покупко-продажба и отписва колата от данъчното. Та ти в случая ще си в ролята на "румънеца". Отделно гледам нашите застрахователни компании, правят ГО на такива индивиди, но последно видях лично как един румънец го тарифираха на 800 лв с един опел вектра 1.8
Та все си мисля, че не е удачен вариант да се отлага това прехвърляне.
Специално малко от кухнята, вече "някой" застрахователи не правят ГО, ако собственика има повече от 3 или 5 коли и е ясно, че се карат в Румъния. Некви крупи мерки взимат за да не се минат, а отново нас ни набутват... типично.
Иначе по темата колегите са прави, регистрирай я тук, и не се занимавай повече с чуждите номера, може и тук да направиш ГО, но последно беше доста повече пари за коли от др. държава, а сега на кола 2.0 ГО е ~183лв.
mirchozo
01-12-2012, 23:38
Учудващо вчера за 1 час успях да свърша половината работа по регистрирането. Успях да си взема заявление (което по принцип се взима до обяд, поне при нас в Добрич е така), успях да мина и канал (което също отнема поне 1-2 часа, зависи от колите пред теб). В понеделник живот и здраве съм първи на гишето за подаване на документи, след което се надявам да разходя каляската вече легално из града :)