PDA

View Full Version : Договор за наем, заем или...

hristo2201
27-11-2012, 22:29
Здравейте колеги,

Имам следния казус: С приятелката ми харесахме и спазарихме една 156-ца. Дотук добре :) обаче се оказа, че човека, който уж е собственик всъщност не е. Алфата се води на баща му, който е извън България и ще се върне след някой друг месец и чак тогава ще може да се направи прехвърлянето. И това ни го казва няколко дни преди да се извърши сделката, но това хайде да не го коментираме.
Въпросът е има ли начин законно и юридически издържано да се изготви договор, в който да е описано че, всички права и задължения във връзка с ползването на автомобила се прехвърлят на бъдещия купувач. Също така възможно ли е в този договор да се запише, че е платена сумата по покупко-продажбата, въпреки че реално не е извършена покупко-продажба. Това ще стане след като собственика е в България.
Според вас какъв вид договор е това - за наем, за заем или някакъв друг?
Ако някой се е сблъсквал с подобен случай моля да помогне :)

dimitar_vd62
27-11-2012, 22:41
Ми ще те посъветвам да не даваш пари докато не се върне собственика.Може да се окаже че не е съгласен да си продава колата и ще се вкараш в един филм не ти е работа.Най малкото този който я продава или дава под наем трябва да има пълномощно от собственика, па ако ще да е сина му, жена му, брат му и т.н.

myato
27-11-2012, 22:49
Здравейте колеги,

Имам следния казус: С приятелката ми харесахме и спазарихме една 156-ца. Дотук добре :) обаче се оказа, че човека, който уж е собственик всъщност не е. Алфата се води на баща му, който е извън България и ще се върне след някой друг месец и чак тогава ще може да се направи прехвърлянето. И това ни го казва няколко дни преди да се извърши сделката, но това хайде да не го коментираме.
Въпросът е има ли начин законно и юридически издържано да се изготви договор, в който да е описано че, всички права и задължения във връзка с ползването на автомобила се прехвърлят на бъдещия купувач. Също така възможно ли е в този договор да се запише, че е платена сумата по покупко-продажбата, въпреки че реално не е извършена покупко-продажба. Това ще стане след като собственика е в България.
Според вас какъв вид договор е това - за наем, за заем или някакъв друг?
Ако някой се е сблъсквал с подобен случай моля да помогне :)

Какъвто и договор да направите, ако лицето няма пълномощно от собственика, всичко е вятър работа. Ако съществува съпруга на собственика и колата е придобита по време на брака, тя по-може да се разпорежда със собствеността. По-добре изчакай собственика и тогава брой парите.

AntiLuuP
27-11-2012, 23:08
Може да се капарира колата, но не плащай цялата сума! Най-добре се посъветвай с нотариус. Също собственика на автомобила може да изпрати пълномощно чрез посолството ни в държавата в която се намира, като в пълномощното да е споменато точно каква е неговата цел и тогава вече сделката е възможно да бъде изповядана. Пълномощното пристига за няколко дни.

tur4in
27-11-2012, 23:19
да намери връзки или да подкупи в общината да издадат необходимите документи с които ще може да ти е продаде. пичове използвайте предимството, че сте в българия. при мен беше аналогичен случая.

dimitar_vd62
27-11-2012, 23:32
Честно казано, кола карана в Бг не бих си купил, освен ако не познавам собственика.Досега съм купил три италианки, нов внос и задължително на преглед във фирмения сервиз и не се оплаквам.Да не се окаже че подържаш чужда кола и после нямаш кола и пари.

Susscrofa
27-11-2012, 23:41
да намери връзки или да подкупи в общината да издадат необходимите документи с които ще може да ти е продаде. пичове използвайте предимството, че сте в българия. при мен беше аналогичен случая.

Я да чуем какъв точно е бил твоЯТ случай?:prescription:

unlimitedman
28-11-2012, 00:18
Аз защо си мисля, че при нотариус собственика ще може да потвърди по телефона и така да стане фокуса и да си джиткаш хубавицата без ядове :).
П.С. Провери си колата много стриктно, най-вече двигателя да не полетиш по сервизите след това.
Успех!!!

Liminat
28-11-2012, 06:23
Какъвто и договор да направите, ако лицето няма пълномощно от собственика, всичко е вятър работа. Ако съществува съпруга на собственика и колата е придобита по време на брака, тя по-може да се разпорежда със собствеността. По-добре изчакай собственика и тогава брой парите.
Сложна работа, то като е тука собственика и ти продаде, току се появи някоя парясана булка и си иска пая от продажбата, защото дори да не е вписана в документите за собственост половината кола е нейна, а да го няма и собственика и да броиш парите си е живо премеждие на което не му се види края.
Купувам аз от един, викам му, абе ти не беше ли женен? А, не, тя не ми е жена. Решил човека да не усложнява нещата с жени разни, правим сделката и отивам в КАТ И там ми казват, намери на тоя жена му да ти разпише, че е съгласна с продажбата и тогава ще я регистрираш... А де! Ами викам той не бил женен?! Да, но тук при нас, казва тая, друго излиза :)
Аре пак маневри, при които се молиш ония да не са на на нож и да те посрещне джиннса и на оная с пушките, че и тя пред нотариус и т.н.

alex052
28-11-2012, 07:59
По добре не си правете живота интересен сами.156 ци на пазара с изрядни документи дал господ.

Susscrofa
28-11-2012, 08:16
Аз защо си мисля, че при нотариус собственика ще може да потвърди по телефона и така да стане фокуса и да си джиткаш хубавицата без ядове :).
П.С. Провери си колата много стриктно, най-вече двигателя да не полетиш по сервизите след това.
Успех!!!

Може и със смс-че.
За кво да се набутва да говори по телефона и да губи времето на нотариуса.

:biker:

Stoyan Georgiev
28-11-2012, 08:30
темата е направо скандална :gruebel:

и после се чудим как мошенническите схеми се случват... :yes:

Susscrofa
28-11-2012, 09:08
темата е направо скандална :gruebel:

и после се чудим как мошенническите схеми се случват... :yes:

Еманация на форумния профанизъм.

Old Fox
28-11-2012, 09:09
Пич, използвай предимството на главните букви поне за България!

niki_future
28-11-2012, 10:00
Колега,
Единствения легален начин да се случи сделката сега, е собственика да изпрати пълномощно от българкото посолство на държавата, в която се намира. Ако е семеен и няма избран режим на имуществени отношения между съпрузите (в българските семейства в 99,9 % няма такъв) задължително при нотариално изповядване на сделката трябва да присъства съпругата му. Най-добре да упълномощи съпругата си за продажбата. В пълномощното задължително трябва да е изрично упоменат автомобила (марка, модел, рег.номер, номер на рама....).
Всички други варианти са меко казано невъзможни и прекалено рискови за теб.
Надявам се да съм бил полезен.

BO
28-11-2012, 10:51
Правите сделката и сина да ти даде една Запис на заповед за същите пари с падеж около датата когато бащата трябва да се върне и да подпише всички документи.:kiss:

unlimitedman
28-11-2012, 16:33
Аз съм чувал, че по телефона става, ако не самата сделка самото пълномощно да разреши. Човека си диктува данните на нотариуса по телефона и опълномощава примерно сина да направи тази сделка и хоп. Сега не съм на 100% сигърен, но човека нека да отиде при нотариус и да провери

Kuku
28-11-2012, 17:27
Колега, недей така - звучи абсурдно!
Всеки може да излъже по телефона, че е собственик на автомобила :)

Linkestis
28-11-2012, 18:49
...Запис на заповед за същите пари с падеж .....:kiss:

Запис на заповед вече не става и на хартийка за клозет.
Абсолютно хвърчащ лист.

Susscrofa
28-11-2012, 19:17
Аз съм чувал, че по телефона става, ако не самата сделка самото пълномощно да разреши. Човека си диктува данните на нотариуса по телефона и опълномощава примерно сина да направи тази сделка и хоп. Сега не съм на 100% сигърен, но човека нека да отиде при нотариус и да провери

А с пощенски гълъб нЕма ли да стане?

Аз предлагам таткото да се включи по скайп.

ivailo rachev
28-11-2012, 19:29
Става ако бащата извади пълномощно на сина си със разрешението да продава колата и така директно да се прехвърли,но вече като е в друга държава не знам как стоят нещата.Разбира се е възможно ако няма замесена жена покрай колата.

Susscrofa
28-11-2012, 19:40
Става ако бащата извади пълномощно на сина си със разрешението да продава колата и така директно да се прехвърли,но вече като е в друга държава не знам как стоят нещата.Разбира се е възможно ако няма замесена жена покрай колата.

А, ако жената е бременна?

hristo2201
28-11-2012, 21:05
Благодаря на всички за мненията и препоръките :) Ще вземем колата така пък да става каквото ще :)

dimitar_vd62
28-11-2012, 21:13
Ми явно много сте навити, освен да ви пожелая всичко да е ОК с покупката и да се радвате на колата.

Liminat
28-11-2012, 21:18
Благодаря на всички за мненията и препоръките :) Ще вземем колата така пък да става каквото ще :)
Миии... Виж там, оправяй се :)

Susscrofa
28-11-2012, 21:25

Алфи, винаги карат хората да бъдат неразумни.

Kuku
28-11-2012, 21:26
А утре, ако ти я приберат мицифайките?

mirchozo
28-11-2012, 21:48
Ако после се дърпа собственика, минаваш покрай 20на камери с 150км/ч и така..., след което можеш спокойно да му върнеш колата да си я кара със здраве.

fred
28-11-2012, 22:19
Успех!!!

Ще може, ама трябва да се завери нотариално пълномощно, че синът му може да продаде колата в Министерсво на външните работи, ако не е заверено от нотариус от ЕС, а ако е нотариусът е от ЕС може и легализиран превод.Също така заверка може да се направи в българското посолство в съответната държава.
Но и аз си мисля, да не се вкарваш в излишни филми, ако не сключиш договор на база на горното пълномощно.

---------- Post added at 02:19 ---------- Previous post was at 02:19 ----------

Ако после се дърпа собственика, минаваш покрай 20на камери с 150км/ч и така..., след което можеш спокойно да му върнеш колата да си я кара със здраве.

Може и с 200 да мине я :biker:

Kuku
28-11-2012, 22:23
Лошото е, че стигне ли се до надлъгване, едва ли ще има възможност изобщо да припари до колата :)

Susscrofa
28-11-2012, 22:56
А утре, ако ти я приберат мицифайките?

Ай стига плаши момчето бе.
Това, че ти преди да направиш нещо си слагаш ламарина на задника, не означава, че и другите са така.:)
Нека животът го учи.

Kuku
28-11-2012, 23:18
Да разбирам ли, че не би помогнал на човек, който явно биха могли да измамят и то съвсем умишлено, само за да го "научи живота"?
Жалък копелдак си ти, жалък.....

niki_future
29-11-2012, 09:54
Колега, наистина не прави глупости. Изчакай да се върнат или да направят пълномощно. Това с разговорите по телефона и продиктуване на данни е някакъв абсурд ин някой е гледал много анимационни филми.

Ladjov
29-11-2012, 19:17
Определено тая кола бих я играл пас или ще го чакам наистина да дойде собственика и пред нотариус всичко да е ясно , че после тя колата да не е запорирана , крадена или извършено е престъпление с нея .

Бих рискувал само ако тия пари са ми паднали от небето и колата е супер рядка и запазена .

Така , че както пее Део : " Бате по-добре недей "

fred
29-11-2012, 19:20
Лошото е, че стигне ли се до надлъгване, едва ли ще има възможност изобщо да припари до колата :)

Така е, тоя случай ми е съмнителен, още повече, че не е обявен предварително на колегата.

---------- Post added at 23:20 ---------- Previous post was at 23:18 ----------

Колега, наистина не прави глупости. Изчакай да се върнат или да направят пълномощно. Това с разговорите по телефона и продиктуване на данни е някакъв абсурд ин някой е гледал много анимационни филми.

Може да даде парите по телефона и той...:calc:

Stefan Caromov
05-12-2012, 16:30
Може може, ако пък тая 156.ца не те кефи, имам една перфектна, на съседа е, ама той не знае, че я продава, имам ключове от колата разбира се. Идвай , давай 2 бона и се меткай у нея. Той съседа няма против, за твое успокоение, ще ти кажа , че е в чужбина, жена е, карала е колата само до магазина и обратно и то само и единствено в Събота. Ти луд ли си да пишеш такива теми , майкооооо

adv_petrov
06-12-2012, 12:33
Всички мислите в грешна посока - в такива случаи перфектната схема която използваме е много простичка и се нарича "предварителен договор", който после става окончателен и така. Не знам дали си направих достатъчна реклама :popesmiley:

Kuku
06-12-2012, 13:17
Предварителния договор нали пак се прави със собственика ;)
Сина му кой е - никой....
За да довършиш рекламата, обясни как да се направи предварителния договор :)

Susscrofa
06-12-2012, 13:41
Всички мислите в грешна посока - в такива случаи перфектната схема която използваме е много простичка и се нарича "предварителен договор", който после става окончателен и така. Не знам дали си направих достатъчна реклама :popesmiley:

Адвокат ПетроФ, искам да ви ангажирам да продадем кочината на съседа.
Искам да ви попитам има ли предпредварителен договор?
Освен това бих искал да знам има ли преддоговорни проучвания?
И не на последно място, необходимо ли е изобщо да се знае кой е собственика на колата?:tooth:

Ladjov
06-12-2012, 15:39
И не на последно място, необходимо ли е изобщо да се знае кой е собственика на колата?:tooth:

През три блока съм харесал една Мазда 6 ще ми я продадеш ли :calc: .
Може и бартер за едно Субару на съседната улица . :idea2:

Susscrofa
06-12-2012, 15:53
През три блока съм харесал една Мазда 6 ще ми я продадеш ли :calc: .
Може и бартер за едно Субару на съседната улица . :idea2:

Ела с един предварителен договор.
Нотариусът ще се подпише по телефона.:picnic:

niki_future
06-12-2012, 15:56

Принципно,
Предварителен договор съществува. Ние в Банката изключително работим с такива договори при ипотечните кредити. Но...............Все пак се сключва със собственика, нали???И идваме на първоначалното - собственика го няма и затова единственото правно основание да се сключи какъвто и да е договор е да се представи пълномощно от собственика или да се яви лично. Иначе при претенции на някоя от страните относно, процедурата при предварителния договор е близка до тази като при запис на заповед. Предв. договор се използва най-често, когато не се дава цялата сума, а плащането става на части, най-вече с участието на трета страна.
Адв. Петрофф, моля четете целите теми преди да се изкажете неподготвен. Ако все още стажа Ви е малко, може да почетете малко от Гришам - полезно ще бъде. Добре е да знаете, че най-важното за един юрист е пълната информация. Всичко друго са празни приказки без особен смисъл, водещи до всеобщо объркване.
Поздрави,

Susscrofa
06-12-2012, 16:00
Принципно,
Предварителен договор съществува. Ние в Банката изключително работим с такива договори при ипотечните кредити. Но...............Все пак се сключва със собственика, нали???И идваме на първоначалното - собственика го няма и затова единственото правно основание да се сключи какъвто и да е договор е да се представи пълномощно от собственика или да се яви лично. Иначе при претенции на някоя от страните относно, процедурата при предварителния договор е близка до тази като при запис на заповед. Предв. договор се използва най-често, когато не се дава цялата сума, а плащането става на части, най-вече с участието на трета страна.
Адв. Петрофф, моля четете целите теми преди да се изкажете неподготвен. Ако все още стажа Ви е малко, може да почетете малко от Гришам - полезно ще бъде. Добре е да знаете, че най-важното за един юрист е пълната информация. Всичко друго са празни приказки без особен смисъл, водещи до всеобщо объркване.
Поздрави,

Знам какво е предварителен договор.:tooth:
Никъде не съм питал какво е:)
И все пак поздравления за доброто описание.

niki_future
08-12-2012, 17:47
Не, погрешно си ме разбрал. Към "адвоката" се обърнах с това описание :)

fred
08-12-2012, 19:09
Та какво стана със сделката в крайна сметка? :busted_cop:

adv_petrov
08-12-2012, 20:51
Към колегата, опитващ се да ме поучава:
1. Чел съм внимателно цялата тема, преди да напиша каквото и да е.
2. Никъде не съм писал, че предварителния договор не трябва да се сключи със собственика. Въпреки че е в чужбина има доста начини договорът да бъде сключен със собственика и този договор да има пълна правна сила. Това все пак го знам по-добре от всички тук пишещи.
3. Опитал съм се само да помогна с мнението си - щом не е разбрано правилно, здраве да е. Но нека не преправяме фамилни имена и разсъждаваме с нападки по правни въпроси, когате не разбираме - нали затова уж дирим помощ.
4. Може и да не пишеш титлата ми с кавички и да се изказваш за някакъв мой стаж - изглежда леко обидно. Предполагам, че там "в банката", където си служител, не го правите.

Susscrofa
08-12-2012, 22:13
2. Никъде не съм писал, че предварителния договор не трябва да се сключи със собственика. Въпреки че е в чужбина има доста начини договорът да бъде сключен със собственика и този договор да има пълна правна сила. Това все пак го знам по-добре от всички тук пишещи.
3. Опитал съм се само да помогна с мнението си - щом не е разбрано правилно, здраве да е. Но нека не преправяме фамилни имена и разсъждаваме с нападки по правни въпроси, когате не разбираме - нали затова уж дирим помощ.
4. Може и да не пишеш титлата ми с кавички и да се изказваш за някакъв мой стаж - изглежда леко обидно. Предполагам, че там "в банката", където си служител, не го правите.

Ама аз не разбрах ти с какво точно помогна?

Kuku
08-12-2012, 22:37
Служител в банка? :D

mordohy
09-12-2012, 21:14
Ей!
Осрахте и тая тема.
На мене например ми е интересно какво е това предварителен договор, как се прави , защо и в кои случаи е уместен.
Ха да ви видя, като толкова много знаете, как ще ми обясните как, кога, защо и с кого се прави.
Предимства и недостатъци!
И се постарайте без свинщини и говеждини!:tooth:

dimitar_vd62
09-12-2012, 21:24
http://www.lawsbg.com/lectures/75-obligacionno-pravo/420-predvaritelen-dogovor.html

hristo2201
09-12-2012, 23:32
Та какво стана със сделката в крайна сметка? :busted_cop:

Стана :)

Със сина на собственика сключихме договор за заем, който договор беше написан от адвокат и нотариално заверен след това, т.е. напълно законен. Получава се така, че аз съм спокоен и сигурен, защото ако баща му не иска да продава Алфата то сина ще ми върне парите на база договора за заем.

Не съм се хвалил още, защото реално колата не е моя собственост /януари 2013 би трябвало да стане/, но иначе е при мен и след като я покарах малко мога да кажа, че е невероятна :) С приятелката ми сме супер доволни :)
Всъщност някой да знае къде в района на гара Искър има майстор, който разбира от Алфи. Някой ми беше споменал, че се казва Антон, но нямам представа къде му е сервиза. Не, че на Алфата и има нещо, но е хубаво човек да е подготвен :)
Ще кача и снимки, но нека времето да се оправи :)

niki_future
10-12-2012, 00:02

Само не разбрах защо предлагаш предварителен договор??? След като така или иначе трябва присъствие на собственик за осъществяане на сделката, не е ли по добре да се изповяда направо нотариално? Единствения начин да не присъства собственика е да направи пълномощно в БГ посолство в чужбина. И моля прочети си по-хубаво законите и недей да практикуваш все още.
П.С. Ние юристите в банки наистина сме просто служители, но все пак се занимаваме изключително с договори :)

adv_petrov
10-12-2012, 17:32
Само не разбрах защо предлагаш предварителен договор??? .... Ние юристите в банки наистина сме просто служители, но все пак се занимаваме изключително с договори :)

Именно, знам че е така колега, знам и че ти си си прочел много внимателно законите засягащи договорите; и за да си отговориш сам на въпроса си, учтиво ще те помоля да публикуваш на тук четящите тая толкова използвана в практиката разпоредба на чл.19,ал.3 от Закона за задълженията и договорите, която ако се зачетеш наново в съставените или проверени от теб предварителни договори, ще видиш че винаги е упомената еееей там долу към края вече - в една специфична клауза и с определена цел, разбира се.
След което ще поразсъждаваме пък ние адвокатите, практикуващи в съд, с какви точно искове се занимаваме, ще ти дам и жокер: Когато продавача е в чужбина, може да му бъде престирано дължимото и е съгласен да се задължи по писмен предварителен договор много експресно и лесно, но после все не си идва, и не си идва за сделката... Съответно и ще помъдруваме как точно интересите на купувача не биха били защитени с един такъв бързо разменен писмен договор и пълно изпълнение към продавача (считай, да му преведеш парите в сметката), че да не се явява този договор най-често използвана защита на купувача относно възмездното придобиване на правото на собственост.
И последен въпрос към теб (понеже нали аз не разбирам, търся съвет): Защо да предпочетем д-ра за заем с 3то лице вместо предварителния д-р със собственика, в случай че заемателят (3тото лице) не притежава на негово име никакви т.нар. "материални блага" и не работи на трудов договор: Предимства и недостатъци.

fred
10-12-2012, 19:47
Стана :)

Със сина на собственика сключихме договор за заем, който договор беше написан от адвокат и нотариално заверен след това, т.е. напълно законен. Получава се така, че аз съм спокоен и сигурен, защото ако баща му не иска да продава Алфата то сина ще ми върне парите на база договора за заем.

Не съм се хвалил още, защото реално колата не е моя собственост /януари 2013 би трябвало да стане/, но иначе е при мен и след като я покарах малко мога да кажа, че е невероятна :) С приятелката ми сме супер доволни :)
Всъщност някой да знае къде в района на гара Искър има майстор, който разбира от Алфи. Някой ми беше споменал, че се казва Антон, но нямам представа къде му е сервиза. Не, че на Алфата и има нещо, но е хубаво човек да е подготвен :)
Ще кача и снимки, но нека времето да се оправи :)
Честито, а дано да е наред всичко.А за тоя Антон не знам, виж сервизите в раздела на форума "Общ технически"

Linkestis
10-12-2012, 20:37
.. Някой ми беше споменал, че се казва Антон, .:)

Имаш лично съобщение за издирвания от теб човек :)

niki_future
11-12-2012, 01:01
Именно, знам че е така колега, знам и че ти си си прочел много внимателно законите засягащи договорите; и за да си отговориш сам на въпроса си, учтиво ще те помоля да публикуваш на тук четящите тая толкова използвана в практиката разпоредба на чл.19,ал.3 от Закона за задълженията и договорите, която ако се зачетеш наново в съставените или проверени от теб предварителни договори, ще видиш че винаги е упомената еееей там долу към края вече - в една специфична клауза и с определена цел, разбира се.
След което ще поразсъждаваме пък ние адвокатите, практикуващи в съд, с какви точно искове се занимаваме, ще ти дам и жокер: Когато продавача е в чужбина, може да му бъде престирано дължимото и е съгласен да се задължи по писмен предварителен договор много експресно и лесно, но после все не си идва, и не си идва за сделката... Съответно и ще помъдруваме как точно интересите на купувача не биха били защитени с един такъв бързо разменен писмен договор и пълно изпълнение към продавача (считай, да му преведеш парите в сметката), че да не се явява този договор най-често използвана защита на купувача относно възмездното придобиване на правото на собственост.
И последен въпрос към теб (понеже нали аз не разбирам, търся съвет): Защо да предпочетем д-ра за заем с 3то лице вместо предварителния д-р със собственика, в случай че заемателят (3тото лице) не притежава на негово име никакви т.нар. "материални блага" и не работи на трудов договор: Предимства и недостатъци.

Пак не си прочел.Никъде не съм споменал, че съм за подписването на договор за зам с трето лице. Само те питам как собственика би могъл да сключи предварителен договор с лице, като разстоянието помежду им е около 1500 км?

Чл. 19.
Предварителният договор за сключване на определен окончателен договор, за който се изисква нотариална или нотариално заверена форма, трябва да се сключи в писмена форма. Предварителният договор трябва да съдържа уговорки относно съществените условия на окончателния договор. Всяка от страните по предварителния договор може да предяви иск за сключване на окончателния договор. В такъв случай договорът се счита сключен в момента, в който решението влезе в законна сила.

Ами това:

Чл. 26.

(Ал. 1, изм. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) Нищожни са договорите, които противоречат на закона или го заобикалят, както и договорите, които накърняват добрите нрави, включително и договорите върху неоткрити наследства.

Нищожни са и договорите, които имат невъзможен предмет, договорите, при които

липсва съгласие

, предписана от закона форма, основание, както и привидните договори. Основанието се предполага до доказване на противното.

(Ал. 3, отм. - ДВ, бр. 30 от 1990 г.).

(Ал. 4, изм. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.)
Нищожността на отделни части не влече нищожност на договора, когато те са заместени по право от повелителни правила на закона или когато може да се предположи, че сделката би била сключена и без недействителните й части.

Питам как ще се сключи предв. договор от разстояние, без да бъде нищожен? Договори по тел. са нищожни. Хипотетично може да подпише единия и после другия, но мисля че знаеш, че при евентуални претенции решенията на съда не са еднозначни. И как ще сключимдоговор помежду си на 11-ти, след като аз ще подпиша на 11-ти, а ти на 12-ти? Или подписвам,превеждам сумата по твоя сметка с основание "капаро по предварителен договор ном. 1/11.12.2012" (договор, който реално не съществува, защото е някаква хартийка подписана само от мен) и докато пътува към теб ти заминаваш със сумата за седмица да се печеш на плажа в Малта??? Така ли тълкуваш разпоредбата? Обясни ми аз с кой сключвам договор ном. 1/11.12.2012 след като си на плаж на 1500 км. от мен?

niki_future
11-12-2012, 10:26
И за последно, за да сложа точка на спора - твърдението ми е, че за да не е нищожен предварителния договор трябва да е подписан и от продавача (в качеството си на длъжник) и от купувача (кредитор) в един ден на едно място:

Като условие за действителност на предварителния договор чл. 19, ал. 1 (javascript:top.navigateDocument('ЗЗД_1950#чл19_ал 1');) ЗЗД (javascript:top.navigateDocument('ЗЗД_1950');) установява писмената форма. Съставени констативни протоколи от нотариус не представляват документи, изходящи от страните, разменени между тях и съдържащи техни волеизявления, поради което не може да се приеме, че чрез тях е сключен такъв договор. Определение № 623 от 17.06.2010 г. по гр.д. № 492/2010 г. на Върховен касационен съд (javascript:top.navigateDocument('GD_O_00623_2010_ 00492_2010_12');)