PDA

View Full Version : За и ипротив доживотният затвор без право на замяна

BLUE1
06-12-2012, 08:44
Както вече знаете има предложение от НК да отпадне наказанието -доживотен затвор без право на замяна. Смятам, че това е стъпка в правилна посока. Присъди от над 20 години затвор според мен са напълно безсмислени.

Susscrofa
06-12-2012, 09:01
Първо искам да те поздравя за темата.
Чудех се дали толкова важна тема ще остане неразисквана във форума.

Сега по темата.

Считам, че не сме достигнали нужната зрелост като общество, за да отменим това наказание.
Аз разбирам магистратите, но когато поставим нещата от гледната точка на това, кой издържа тези затворници, нещата с бързането се изясняват.
Има голям смисъл в тази присъда и ще се обоснова.
Ако ние имаме бърза и ефективна съдебна система, то всеки убиец излязъл на свобода след излежаване на първа присъда и извършил второ убийство ще получи ефективна присъда в кратки срокове.
В БГ този същия хубвец е възможно да се размотва на свобода години, докато трите инстанции се произнесат оносно неговата виновност.
Ние имаме нужда от доживотна присъда та дори и такава без право на замяна.
Не смятам, че един двоен или троен убиец би се поправил. И мисълта, че такъв човек може да те вози в таксито, което вземеш зад ъгъла никак не е добра.
Хайде поне този път да не папагалстваме на далеч по- стари от нас демокрации без да сме подготвени за това.

bager
06-12-2012, 09:18
Не само че съм против премахването на доживотните присъди без право на замяна, но и съм за връщане на смъртното наказание(което за съжаление няма да стане, естествено).
Истината е, че в България затвора не е място за превъзпитание, както всички се опитват да ни убедят. Той е място, където можем да държим опасните за обществото, за да може то да живурка поне малко нормално. Той е кофата за болкук, която трябва да стои затворена, за да не се разнася онази смрад, която в тая държава много добре познаваме. Обаче тук всички знаем колко от болкука е в кофата и колко около нея ;)...
На този етап мнението ми е това. Бих се радвал, ако някога имам повод да си го променя...

BLUE1
06-12-2012, 09:21
Размера на наказанието не възпира престъпниците, и друг път сме коментирали, че неизбежността от наказание има възпиращ ефект. В този ред на мисли, тезата ми е следната. Изключвам убийствата по непредпазливост, под афект или при превишаване пределите на неизбежна отбрана- те не се наказват толкова тежко, що се отнася до осъзнатите престъпници то те не са станали убийци от един ден. Преди да извършат престъпление наказващо се с доживотен затвор те са преминали десетки пъти линията на закона и или не са били наказани или са се отървали леко! Преди години едно момче от квартала уби баба си заради 20 лева, това нямаше да се случи ако той беше получил някакво реално наказание за десетките престъпления които вършеше години наред преди това. В крайна сметка той живееше с мисълта, че нищо не може да му се случи. За убийството получи 6 години ефективно- защото в момента на извършването беше на 17 години. Излезе след 4 години.

Kuku
06-12-2012, 09:32
Аз съм ЗА!

Susscrofa
06-12-2012, 09:32
Размера на наказанието не възпира престъпниците, и друг път сме коментирали, че неизбежността от наказание има възпиращ ефект. В този ред на мисли, тезата ми е следната. Изключвам убийствата по непредпазливост, под афект или при превишаване пределите на неизбежна отбрана- те не се наказват толкова тежко, що се отнася до осъзнатите престъпници то те не са станали убийци от един ден. Преди да извършат престъпление наказващо се с доживотен затвор те са преминали десетки пъти линията на закона и или не са били наказани или са се отървали леко! Преди години едно момче от квартала уби баба си заради 20 лева, това нямаше да се случи ако той беше получил някакво реално наказание за десетките престъпления които вършеше години наред преди това. В крайна сметка той живееше с мисълта, че нищо не може да му се случи. За убийството получи 6 години ефективно- защото в момента на извършването беше на 17 години. Излезе след 4 години.

Да, но както написа Багер, тази присъда ги държи далеч от нормалните, от тези, които искат да живеят спокойно.
Ние не обсъждаме престъпниците. В едно оцеляващо на ръба общество не остава време да мислим за тях. Това е разликата между нас и старите добре развити икономически демокрации.

bager
06-12-2012, 09:49
И пак се хващаме за най-маловажното нещо, в случая - затвора.
Проблема не ни е затвора, той е последното нещо което има значение за нивото на престъпността. Прах в очите е това, имитиране на дейност от страна на "властите".

ecotronic
06-12-2012, 09:55
Напълно споделям мнението на колегата Bager.
Присъди до 7 - 8 години биха могли да имат възпитателен характер. Но тук не става въпрос за такива.
Става въпрос за престъпници доказано неподлежащи на превъзпитание.
Тогава те просто трябва да бъдат извадени от обществото.

BLUE1
06-12-2012, 10:15
Вие сами го казвате- да ги държим отделени от обществото. Просто скриваме проблема от погледите си и смятаме, че той е решен, да ама не. Това общество продължава да бълва престъпници. Някой общувал ли е с хора лежали дълги години в затвора? На мен ми се е налагало - след 7~8 години повечето са напълно асоциализирани. Имал съм случаи в полицейската си практика на човек пуснат от затвора след 12 годишна присъда, които извърши изключително малоумна кражба и бе заловен на място. Докато разговарях с него в началото просто смятах, че престъпника си е престъпник и не може да спазва правилата, само че като си поговорихме повече ми стана ясно, че постъпката му е напълно осъзната и е искал да бъда арестуван. Думите му бяха, че неговият свят си е в затвора там той има приятели, легло, храна, топлина през зимата там той е бил някой. За негово съжаление му обясних, че най -много 6 месеца ще полежи и пак ще излезе на което той се замисли и каза, че следващият път ще направи нещо по-тежко за да си лежи години. Общувал съм и с хора с 20 годишни присъди и с доживотни такива .......това просто не са хора вече! Та така смятам аз, да вкараме някой до живот е замазване на проблема- нищо не решава и нищо не възпитава, тежи на опърпаният бюджет за поддръжката на живота на същества само външно наподобяващи човеци.

mordohy
06-12-2012, 10:17
Гласувах със "ЗА" и ще се обоснова веднага.
До живот в единична килия е по-страшно от смъртното наказание.
С това ние не наказваме , а отмъщаваме.
Наказанието има смисъл само тогава, когато превъзпитава.
При до живот без замяна, това изобщо липсва. Този човек вече знае, че няма никога да го пуснат, каквото и да направи. Вместо да го превъзпитава, това допълнително го стимулира да не се променя. Това ни обрича и нас да го гледаме до живот като някой паразит.
Когато има за него някаква надежда, то той тогава може да развие неподозиран потенциал и да се преобрази като човек. Тоест да стане съвсем друга личност. Примери бол на тая тема.
Преди да скочите за серийните убийци, изнасилвачи и прочие садисти, ще ви кажа, че те са хора със сериозни психически отклонения и за това си има криминални психиатрии.
Там режима не е по-малко строг от затворя, както и охраната. Там се обработват с препарати и медикаменти, както и се кастрират някои, особено опасни личности. Това ги прави съвсем прилични люде.

bager
06-12-2012, 10:39
...

...

Вие за какви хора ми говорите?
На кои хора им се дават сега доживотни без право на замяна? За кражби ли са им дали присъдите?
За този (http://btvnews.bg/kriminalno/ubiistvo-potrese-starozagorsko-selo.html) ли ми говорите?
Или за този (http://www.factor-bs.com/news-7350.html)?
А може би тези (http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5164211)?
Или тоя (http://www.moreto.net/novini.php?n=192164)благ човечец?
...
Да продължавам ли?
За такива"хора" искам смърт, или поне доживотни. Не искам да са по улиците.
А вие???

BLUE1
06-12-2012, 11:01
Вие за какви хора ми говорите?
На кои хора им се дават сега доживотни без право на замяна? За кражби ли са им дали присъдите?
За този (http://btvnews.bg/kriminalno/ubiistvo-potrese-starozagorsko-selo.html) ли ми говорите?
Или за този (http://www.factor-bs.com/news-7350.html)?
А може би тези (http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5164211)?
Или тоя (http://www.moreto.net/novini.php?n=192164)благ човечец?
...
Да продължавам ли?
За такива"хора" искам смърт, или поне доживотни. Не искам да са по улиците.
А вие???

Каква полза от смъртта на тези след като те вече са убили. Всичките които даваш като пример са извършвали престъпления преди това и е нямало ефективно наказание за тях, под ефективно не говоря само за затвор, а за такова което да ги промени или принуди да спазват законите. Мордохи ти го каза по-нагоре наказанието не е мъст. Аз не искам тези да бъдат убити или затворени до живот, искам навременна реакция която да не им позволи да убият.

Ladjov
06-12-2012, 11:18
Вие сами го казвате- да ги държим отделени от обществото. Просто скриваме проблема от погледите си и смятаме, че той е решен, да ама не. Това общество продължава да бълва престъпници. Някой общувал ли е с хора лежали дълги години в затвора? На мен ми се е налагало - след 7~8 години повечето са напълно асоциализирани. Имал съм случаи в полицейската си практика на човек пуснат от затвора след 12 годишна присъда, които извърши изключително малоумна кражба и бе заловен на място. Докато разговарях с него в началото просто смятах, че престъпника си е престъпник и не може да спазва правилата, само че като си поговорихме повече ми стана ясно, че постъпката му е напълно осъзната и е искал да бъда арестуван. Думите му бяха, че неговият свят си е в затвора там той има приятели, легло, храна, топлина през зимата там той е бил някой. За негово съжаление му обясних, че най -много 6 месеца ще полежи и пак ще излезе на което той се замисли и каза, че следващият път ще направи нещо по-тежко за да си лежи години. Общувал съм и с хора с 20 годишни присъди и с доживотни такива .......това просто не са хора вече! Та така смятам аз, да вкараме някой до живот е замазване на проблема- нищо не решава и нищо не възпитава, тежи на опърпаният бюджет за поддръжката на живота на същества само външно наподобяващи човеци.

Добре кажи как може да се превъзпита и за колко време човек с 3 убийства извършени с особена жестокост примерно ? За година , две или десет ще може ли ако се превъзпитава по най-ефективният и най-хуманен начин ?
Достатъчно ли е само да обещае че няма да прави повече така ?

ecotronic
06-12-2012, 11:28
Има едно просто философско правило, което гласи:

Ако едно нещо се е случило веднъж, има голяма вероятност то да не се случи никога повече.

Ако едно нещо се е случило 2 пъти, има голяма вероятност то да се случи отново.

Това правило, отнесено към конкретния казус гласи:

Ако един човек е извършил тежко престъпление повече от един път, то е много вероятно той да продължи.

Ако има доказана вероятност един индивид да извърши предумишлено убийство, той трябва да бъде държан далеч от обществото.

Тук не говорим за превъзпитание а за превенция.

BLUE1
06-12-2012, 11:28
Пак повтарям, човек извършил три убийства никога не е започнал с това престъпният си живот, освен ако не е психопат. Преди да извърши трите убийства е извършил десетки други по-леки престъпления за което не е бил наказан ефективно, не е вкаран в правият път. Както ценностната система на някои колеги допуска правото да убиеш от името на държавата, така на някои хора ценностната система допуска да извърши убийство от свое име. Какво ни различава от тях?! Единствено това, че ние смятаме, че сме по-добри защото го правим чрез закон. Доживотна присъда или смърт не носи нищо за обществото освен разходи.

bager
06-12-2012, 11:29
Каква полза от смъртта на тези след като те вече са убили. Всичките които даваш като пример са извършвали престъпления преди това и е нямало ефективно наказание за тях, под ефективно не говоря само за затвор, а за такова което да ги промени или принуди да спазват законите. Мордохи ти го каза по-нагоре наказанието не е мъст. Аз не искам тези да бъдат убити или затворени до живот, искам навременна реакция която да не им позволи да убият.

Хаха, ами ползата е, че няма да убиват повече. Елементарно е!
Но според твоето желание, тия същите ще са "навън" след незнам си колко години и пак ще убиват - това е!

А за тези, които още не са убили и не са за такива присъди не е тази тема. Нали така?

undy
Твърдо "НЕ".....+ смъртно наказание.
Обичам строгите принципи и справедливото отношение.

Susscrofa
Предлагам държавата да инвестира в тях.
Курсове по чужди езици.:tooth:
А защо не и готварски курсове.:tooth:
Разбрете, че само богатите и развити общества могат да си позволят лукса да превъзпитават затворници.
Мордохи, никой не отмъщава, просто изолираме, а когато си рецидивист, изолацията е до края на дните ти.

Багер, не намесвай тук смъртното наказание.
Невинен осъден може да излезе от затвора, но не и да го върнем от отвъдното.

Аз съм твърдо против смъртното наказание.

BLUE1
06-12-2012, 11:33
Има едно просто философско правило, което гласи:

Ако едно нещо се е случило веднъж, има голяма вероятност то да не се случи никога повече.

Ако едно нещо се е случило 2 пъти, има голяма вероятност то да се случи отново.

Това правило, отнесено към конкретния казус гласи:

Ако един човек е извършил тежко престъпление повече от един път, то е много вероятно той да продължи.

Ако има и някаква вероятност един индивид да извърши предумишлено убийство, той трябва да бъде държан далеч от обществото.

Тук не говорим за превъзпитание а за превенция.

Ооооои драги, много грешиш като си мислиш, че да държиш някой в затвора за да не убие повторно е превенция. Ако ти си порежеш ръката има вероятност раната на загной и да не заздравее дълго време, ти ще си одрежиш ли ръката за да не загноява раната или ще я излекуваш? Надявам се разбираш сравнението.

ecotronic
06-12-2012, 11:38
Ооооои драги, много грешиш като си мислиш, че да държиш някой в затвора за да не убие повторно е превенция. Ако ти си порежеш ръката има вероятност раната на загной и да не заздравее дълго време, ти ще си одрежиш ли ръката за да не загноява раната или ще я излекуваш? Надявам се разбираш сравнението.

Моля, да ми отговориш на следния въпрос кратко и ясно:

Кога има по-голяма вероятност един човек, който до момента е извършил 2 убийства да извърши трето - когато е в затвора или когато е на свобода?

BLUE1
06-12-2012, 11:45
Предлагам държавата да инвестира в тях.
Курсове по чужди езици.:tooth:
А защо не и готварски курсове.:tooth:
Разбрете, че само богатите и развити общества могат да си позволят лукса да превъзпитават затворници.
Мордохи, никой не отмъщава, просто изолираме, а когато си рецидивист, изолацията е до края на дните ти.

Багер, не намесвай тук смъртното наказание.
Невинен осъден може да излезе от затвора, но не и да го върнем от отвъдното.

Аз съм твърдо против смъртното наказание.

Не съм сигурен, че липсата на превенция и превъзпитаване на лицата склонни към престъпления излиза по -евтино на държавата от изолацията им в затвор за винаги. Във всяко общество има прослойка която е склонна към извършването на тежки престъпления- нашата система не ограничава тази прослойка, даже напротив. Затварянето на индивиди от тази група хора не превъзпитава нито тях , нито подобните на тях. За това, това наказание смятам за безсмислено.

---------- Post added at 11:45 ---------- Previous post was at 11:40 ----------

Моля, да ми отговориш на следния въпрос кратко и ясно:

Кога има по-голяма вероятност един човек, който до момента е извършил 2 убийства да извърши трето - когато е в затвора или когато е на свобода?

Ако такъв човек е изтърпял наказанието си в пълен размер (в Швеция например е 21 години) в комплект с мерките които трябва да приложи държавата за превъзпитанието му в затвора , а и след това, най-вероятно нямаше да извърши второ убийство, камо ли трето.
Да ти допълня обаче въпроса, а какво ще попречи на човека в затвора да убие четвърти път ако знае, че с това съдбата му с нищо няма да се промени?

Susscrofa
06-12-2012, 11:46
Не съм сигурен, че липсата на превенция и превъзпитаване на лицата склонни към престъпления излиза по -евтино на държавата от изолацията им в затвор за винаги. Във всяко общество има прослойка която е склонна към извършването на тежки престъпления- нашата система не ограничава тази прослойка, даже напротив. Затварянето на индивиди от тази група хора не превъзпитава нито тях , нито подобните на тях. За това, това наказание смятам за безсмислено.

Докато НИЕ не изградим модерно, богато и социално развито общество, най-добрата и единствено приложима мярка е изолацията.
Трябва да престанем да налагаме модели работещи в развити демокрации при нас.
Този модел на откопиране доказа, че не работи.
Нека отчитаме социо-културните и икономически параметри реално.:mf_Flush:

ecotronic
06-12-2012, 11:57
Ако такъв човек е изтърпял наказанието си в пълен размер (в Швеция например е 21 години) в комплект с мерките които трябва да приложи държавата за превъзпитанието му в затвора , а и след това, най-вероятно нямаше да извърши второ убийство, камо ли трето.
Да ти допълня обаче въпроса, а какво ще попречи на човека в затвора да убие четвърти път ако знае, че с това съдбата му с нищо няма да се промени?

Ако живеех в Швеция, може би становището ми по въпроса щеше да е различно.
Но аз живея в България и с оглед на това обстоятелство изказвам настоящото си становище.

BLUE1
06-12-2012, 12:14
Докато НИЕ не изградим модерно, богато и социално развито общество, най-добрата и единствено приложима мярка е изолацията.
Трябва да престанем да налагаме модели работещи в развити демокрации при нас.
Този модел на откопиране доказа, че не работи.
Нека отчитаме социо-културните и икономически параметри реално.:mf_Flush:

Съгласен съм с всичко освен, че трябва да сме богато общество за да налагаме цивилизовани мерки.
Ще върна примера с момчето което уби баба си. Той не се е родил убиец, също така не е бил и съдист (на откриването на учебната година обезглави зайче на трибуната пред всички). Отрасъл само с майка си, която го е третирала така, сякаш той е бил виновен, че баща му ги е зарязал. Та къде е била държавата, институциите ....майната им на тях! Къде са били роднините, съседите които са ставали свидетели на тормоза над момчето когато е бил още дете? И ако такъв човек убие мои близък, а те повечето да не кажа всички са с проблеми коренящи се в детството, мен какво ме грее, че щял да лежи до живот в панделата. Ако не е той ще е друг, ако тоя е в затвора нали други необезпокоявано и безпроблемно развиват престъпното си съзнание до момента в който убият. И какво щото сме бедни за това ще ги вкарваме в затвора и готово. Пак повтарям тези присъди не решават абсолютно нищо.

bager
06-12-2012, 12:31
Хора, не си ли давате сметка, че използвате твърде много "ако" ? Не ми говорете в хипотетичната държава България какво би се случило и какво би трябвало да се случва.
В момента ИМА много изроди, които са непоправими престъпници и мястото не им е на улицата. Да давам ли пак примери?
Какво да правим с тях е въпроса, не е ли така? Не касаят ли тях тези най-тежки присъди, които вие с лека ръка искате да се премахнат?
Не размивайте темата, просто отговорете - какво да правим с тези престъпници? Кой ще прецени колко години са необходими да се превъзпитат? 20, 30, 50 или може би 100? Така погледнато и аз съм За премахване на доживотната присъда, ако е заменена с такава около 100 години, примерно.

ecotronic
06-12-2012, 12:35
На всеки стадий на развитие, всяко общество се е борило с проблемите си чрез адекватни за времето и обстановката методи. Много често в тази борба не е било възможно да се намери соломоновото решение, а се е налагало да се избира по-малкото зло.

Да вземем за пример Франция. Някога там са се борили срещу проблемите свързани с обществените врагове чрез бесилото и гилотината. Но това общество е еволюирало до някаква степен и сега тези средства вече не се ползват.

У нас понастоящем животът в обществото е труден и за нормалните хора а какво остава за психически обременените.

За да може да се мисли за превъзпитание и за ресоциализиране на доказани престъпници, първо трябва да се създадат условия за това. Т.е - да се подобри климата вън от затвора.
А докато дойде това време, и ние трябва да избираме по-малкото зло. А именно - закоравелите престъпници да бъдат изолирани от обществото.

mordohy
06-12-2012, 13:09
Не сте разбрали тънкият момент.
Ако някой е психопат, мястото му е в лудницата, а не в затвора.
А за превенцията съм напълно съгласен.
Психопатите никой не ги лекува и за това се стига до няколко убийства.
Наскоро ме обявиха за изверг, защото издърпах ушите на един келеш, който стискаше малките котенца, до като им "изкара аките"
Мисля, че майката е за тояга!

myato
06-12-2012, 13:51
Аз съм ЗА превръщането на затворите в места за изтърпяване на наказание, а не в хотели за обмяна на опит между престъпници.
Да не се е свършила работата в тази държава?

ФЕРАРИСТ
06-12-2012, 23:50
За такива"хора" искам смърт.....
Хубаво си изредил некви случай, айде не коментираме дали трябва да ги изтрепем тия щото са гадове и допускаме безспорното ти убеждение че като си прочел новината и си решил че са виновни.......
Но я ми кажи ако на 9 такива гадове, се убие един невинен кво прайм тогава.......щото съдебната система не е безгрешна, камо ли пък у нас.......
А ако сме склонни да прежалим един невинен за сметка на 9 гада, то оттам насетне трепането като количество е въпрос на гледна точка.......
Смъртното наказание е абсолютно недопустимо.....
Ся моля някой да не почне да ме пита кво бих искал за някой ако ми утрепе близките - 20 години или смърт........

Susscrofa
07-12-2012, 08:47
Хубаво си изредил некви случай, айде не коментираме дали трябва да ги изтрепем тия щото са гадове и допускаме безспорното ти убеждение че като си прочел новината и си решил че са виновни.......
Но я ми кажи ако на 9 такива гадове, се убие един невинен кво прайм тогава.......щото съдебната система не е безгрешна, камо ли пък у нас.......
А ако сме склонни да прежалим един невинен за сметка на 9 гада, то оттам насетне трепането като количество е въпрос на гледна точка.......
Смъртното наказание е абсолютно недопустимо.....
Ся моля някой да не почне да ме пита кво бих искал за някой ако ми утрепе близките - 20 години или смърт........

Темата не касае смъртното накзание.
Вкарай си мисълта в релси.:band:

Stefan Caromov
07-12-2012, 10:09
Грешката е, че затвора в Бг, не е това, за което е предназначен, а именно, в нормалните, развити държави, затвора служи запревъзпитание, което има ефект. Тук в затвора влизаш крадец на гуми, излизаш касоразбивач. BLUE1 го е написал сто процента правилно. След като си лежал един милион пъти и не си се превъзпитал, няма как да стане с присъда от 10-15 години. Отделно съм напълно съгласен, че един убиец, който ще съдят по 115-116 НК, преди да убие е бил много пъти залавян за по-леки престъпления, от които не си е взел поука - присъдите им. Остава и другата страна, че един път лежал присъда повече от 3 години, в момента на пускането, индивида излиза и попада в обществото като в небрано лозе. Тоест ... спрямо него в това заведение не се изпълнява нито една мярка за интегриране, за възтановяване на нормалните общоприети навици, не се подлага на преглед и задължителни часове при психолог, той излиза от едно затворено общество, с което е живял Н години, в което общество приоритетите са съвършено различни, ценностите също. Как този индивид да се самоинтегрира след като излезе на свобода, като нито приятели има,нито роднини вече. Как да влезе в правия път, като тази институция ГДИН, не му осигурява нито работа, нито дом. Как да живее, ами естествено, прави ново престъпление и така нататък. Като всеки път престъплението е по-сериозно ,като на финала стига до едно, или повече убийства, бива заловен и край.

old alfist
07-12-2012, 10:29
Доживотен затвор трябва да има, като затворниците трябва да бъдат поставени в условия постоянно да се борят за живота си.

Susscrofa
07-12-2012, 11:02
Грешката е, че затвора в Бг, не е това, за което е предназначен, а именно, в нормалните, развити държави, затвора служи запревъзпитание, което има ефект. Тук в затвора влизаш крадец на гуми, излизаш касоразбивач. BLUE1 го е написал сто процента правилно. След като си лежал един милион пъти и не си се превъзпитал, няма как да стане с присъда от 10-15 години. Отделно съм напълно съгласен, че един убиец, който ще съдят по 115-116 НК, преди да убие е бил много пъти залавян за по-леки престъпления, от които не си е взел поука - присъдите им. Остава и другата страна, че един път лежал присъда повече от 3 години, в момента на пускането, индивида излиза и попада в обществото като в небрано лозе. Тоест ... спрямо него в това заведение не се изпълнява нито една мярка за интегриране, за възтановяване на нормалните общоприети навици, не се подлага на преглед и задължителни часове при психолог, той излиза от едно затворено общество, с което е живял Н години, в което общество приоритетите са съвършено различни, ценностите също. Как този индивид да се самоинтегрира след като излезе на свобода, като нито приятели има,нито роднини вече. Как да влезе в правия път, като тази институция ГДИН, не му осигурява нито работа, нито дом. Как да живее, ами естествено, прави ново престъпление и така нататък. Като всеки път престъплението е по-сериозно ,като на финала стига до едно, или повече убийства, бива заловен и край.

Глупости, затрворът винаги е играел ролята на изолатор.
Разберете, че геномът не се превъзпитава.
Педофилът няма да започне да харесва зрели жени.
Клептоманът няма да спре да краде.
Изнасилвачът няма да започне да ухажва жени преди да иска да си легне с тях.
Стига с тези абсурди с превъзпитаването.
Превъзпитаване може да има само при малолетни и евентуално при непълнолетни и то пак не винаги, не винаги.
ИЗОЛАТОР, това е затворът.

Kuku
07-12-2012, 11:36
Прав си, ама не съвсем!
И преди съм казвал, че имам познати лежали в затвора - определено им се е дръпнало лайното, особено на единия, който по принцип е по-лудата глава :?

Susscrofa
07-12-2012, 11:45
Прав си, ама не съвсем!
И преди съм казвал, че имам познати лежали в затвора - определено им се е дръпнало лайното, особено на единия, който по принцип е по-лудата глава :?

Превъзпитанието няма нищо общо със страха да не попаднеш оново в този изолатор.
Иначе да, затворът трябва да е място където нормален човек да не иска да попада.

bager
07-12-2012, 11:50
Май не говорим за едно и също.
Темата е " За и против доживотният затвор без право на замяна "
Тук е въпросът на кои хора им се присъжда " доживотен затвор без право на замяна "? Каква друга присъда да им се даде като/ако се отмени тази?
Всичко останало е за темата " Какво не трябва/трябва да се прави, за да не стане човек закоравял престъпник" . Отворете я и там можем да обсъдим кокошкарските истории дето ми разправяте.
Но тук, в тази тема не видях нито един свестен довод защо трябва да се махне доживотната присъда без право на обжалване.

Kuku
07-12-2012, 11:53
Превъзпитанието няма нищо общо със страха да не попаднеш оново в този изолатор.
Иначе да, затворът трябва да е място където нормален човек да не иска да попада.Точно това имах предвид - не просто ги е страх от връщане в затвора, а изобщо не мислят като преди :)
Дълго е за разказване, но ако държиш....

BLUE1
07-12-2012, 12:16
Точно това имах предвид - не просто ги е страх от връщане в затвора, а изобщо не мислят като преди :)
Дълго е за разказване, но ако държиш....

Подкрепям напълно. Познавам много хора, някой от които само след няколко месеца арест, до затвор даже не стигнаха, тотално си промениха възгледите за ценностите в живота. А страха от изолация също е възпитание.

nikolaaaay
07-12-2012, 19:05
Колегата bager е прав. Това за превенцията и превъзпитанието преди да се стигне до убийство е съвсем друга тема. Въпросът е когато вече се е стигнало до убийство дали да се дава доживотна присъда без право на замяна или да се дава по-лека присъда. Аз съм ЗА доживотна без замяна. Първо защото хора стигнали дотам няма как да се превъзпитат, т.е. остава само вариантът да бъдат изолирани и второ - самата присъда "доживот без замяна" създава страх в потенциалните убийци да не стигат до убийство. Ако най-тежката присъда стане 20 години с възможност за излизане след 14-15 тогава страхът от затвора няма да е толкова голям и ще има повече убийства. А и какъв е смисълът да се пускат затворници след 15-20 години, които са асоциализирани и пак са останали потенциални убийци? Те няма да се поколебаят пак да убият. И да се върнат в затвора няма да ги е грижа, защото и без това там се чувстват в свои води.

fred
07-12-2012, 19:44
Глупости, затрворът винаги е играел ролята на изолатор.
Разберете, че геномът не се превъзпитава.
Педофилът няма да започне да харесва зрели жени.
Клептоманът няма да спре да краде.
Изнасилвачът няма да започне да ухажва жени преди да иска да си легне с тях.
Стига с тези абсурди с превъзпитаването.
Превъзпитаване може да има само при малолетни и евентуално при непълнолетни и то пак не винаги, не винаги.
ИЗОЛАТОР, това е затворът.
Ама може да спре някой прохождащ млад бандит да не стане закоравял рецидивист все пак.
Принципно клептоманията е заболяване, а изналсивачите и педофилите не са преобладаваща част от бандюгите бре

mordohy
07-12-2012, 22:03
Сега се усещам, че темата е неправилна.
Тя е неправилна по презумпция!
Щом има присъда над 20 години, тя си е по принцип до живот.
Освен това, на всеки 20 години има промяна в обществото така, че дали си чешаме сега езиците или не, няма никакво значение. След 20 години се сменя модела и на практика затворниците се помилват за някакво събитие.
20-30 години затвор е толкова голям период, че на практика човека е вече съвсем друг.
Според мен въпросът не е дали да се отмени или не доживотният, а в какви условия се държат тия хора.
Строг тъмничен в единична килия....
В тия условия след 3-5 години и индивида вече няма да го има.
Тука ми се ще да дискутираме.
Иначе темата е безсмислена.

dimitar_vd62
08-12-2012, 01:13
Аз си мисля, че щом един съд е осъдил някого на доживотен без право на помилване, то има защо.Такава присъда се дава на хора които нямат място в едно общество.Ако не се лъжа преди около две години синчето на един общински съветник мисля че беше, наръга 90 пъти едно 20 годишно момиче - Радостина, само защото не искала бъде с него.На всичкото отгоре я беше снимал и с телефона си.Само защото еблюто, свикнал да получава от тати каквото поиска и не могъл да понесе унижението да му отказват.И заради това обесмисли живота на едни родители, лиши от възможност това момиче да стане майка и да се радва на семейство и деца.Добре че бе, обществения натиск, та съда взе правилното решение.Иначе, ако беше го осъдил на по-малко или да му заменят присъдата с по-малка и след някое и друго време да излезе заради примерно поведение, каква е гаранцията че няма пак да му откажат и пак да убие.Аз не бих рискувал да повярвам че човек способен на такова нещо ще му се дръпне лайното и ще стане примерен гражданин.Можеше да е дъщерята или близка на някой от нас, ама тогава ще искаме да го обесим ,одерем жив и т.н.Ако беше вашето дете на колко бихте го осъдили? Примери още много и дори и по-страшни, и смятам че такива присъди са необходими.Не мога да мисля хуманно за такива хора.А в случая си мисля че става ъпрос за лобиране с цел да се отърве някой техен човек, а защо не и този младеж.В тоя свят, за хуманност не ми се говори, след като човека се е доказал като много изобретателен да убива себеподобните си, да произвежда оръжия за тази цел и да позира гордо пред тях, да обявява джихад заради нещо което не съществува.Примери още много и съм твърдо това наказание да остане, да не говорим че не виждам смисъл да отделям от залъка си за да храня такива изроди до края на жалкия им живот вместо тези пари да отидат за нещо смислено.

code
08-12-2012, 07:54
Присъди от над 20 години затвор според мен са напълно безсмислени.

На същото мнение съм, смъртното наказание е много по-удачно и за двете страни. Бесните кучета ги убиват не ги хранят до живот. Никакъв смисъл не виждам в това. Скоро серийните убийци ще ги водят в санаториум и ще им осигуряват психолог. :ghost:

alex052
08-12-2012, 08:14
Това наказание трябва да се замени със смъртна присъда.
-не съм съгласен с мойте данъци да хрантутят изнасилвач,убиец и т.н.
-не съм съгласен данъците ми да отиват за обслужващ персонал на гореописаните
-ако има бърза процедура за смъртно наказание вероятно тажките престъпления ще намалеят драстично

а и още нещо-личното ми мнение е, че за кражба на стойност над 500лв трябва ампътация на крайник по избор от средната става.Без право на инвалидна пенсия или каквато и да е помощ от държавата.

code
08-12-2012, 08:55
а и още нещо-личното ми мнение е, че за кражба на стойност над 500лв трябва ампътация на крайник по избор от средната става.Без право на инвалидна пенсия или каквато и да е помощ от държавата.

ех сега ти пък, за над 5000 ампутация през кръста :jason2:

mordohy
08-12-2012, 12:21
Аз предлага, с цел диеренциация, освен ампутациите да се върнат и наказанията: набиване на кол, разчекване с четири коня, варене в казан, надуване с ковашки мях...

alex052
08-12-2012, 18:29
Аз предлага, с цел диеренциация, освен ампутациите да се върнат и наказанията: набиване на кол, разчекване с четири коня, варене в казан, надуване с ковашки мях...

...........6 месеца след тези мерки със сигурност ефекта ще е поразителен.

mordohy
08-12-2012, 22:25
...........6 месеца след тези мерки със сигурност ефекта ще е поразителен.

Нищо подобно!
На рецидива изобщо не му пука!
Разбойничеството не го премахват със съд, а с бесене на място!
Тоест с унищожение!

fred
09-12-2012, 12:42
Точно това е истината-доказана в развитите държави, където има правова система.Не тежеста на наказанието е важна, а сигурността, че ще бъде приложена.
И в наши дни съдят разни мангали и всякакви на бая години, но какво е общото между тях?Че почти всички си мислят, че тях няма да им се случи това да ги осъдят.Това идва от липсата на превенция в ранна фаза.Ширещата се корупция и липсата на реформи в съдебни органи, МВР и прочее води до там, че докато не нагазиш в дълобото се измъкваш.А ако имаш пари може да се измъкнеш и от дълбокото в дадени случаи.
Та, ако се приложат меркита на Мордохай, нищо няма да се промени, защото Главата, Куката и прочее, ще са почти сигурни, че тях няма да ги разчекнат, обесят или набият на кол.Това ще важи за тия дето нямат пари и връзки.
Та такива работа, а наздраве, че стана обяд :idea2:

RUNNING WILD
14-12-2012, 16:08
значи има хора който заслужават или едното или другото,и не ревете че е много скъпо щото има комисия Кушлев има икономическа полиция,има данъци има НАП има акцизи има конфискация на имущество има кръвнина и тн,ето ти пари то колелото се върти,да не забравяме че като осъдят някой като иска да излезе по-рано почва да работи и това е полезно за държавата а и за него по-рано излиза и некой лев в джоба,да не говориме от безплатният затворнически труд колко блока пътища,каменоломни,тухларни щайги,щипки и какво ли не е произведено,айде и тия неща да ги гледаме някой найстина ли си мисли че коя и да е държава храни някой ей така,а иначе минеш ли 6 години психиката ти се променя,май не познавам някой дето да е бил в затвора за криминални деяния и да се е променил,по-скоро се кротва снишава се и мисли по друг начин,другото което е представете си че загубите някой близък някой го хване и го бие реже го тормози го и го утрепе,е ако му дадат 20 години и излезе с труд след 13 доволни ли ще сте?и който се разминава с него по улиците и знае какво е направил дали ще се чувства комфортно,защо аз трябва д амисля за един абстинентен наркоман или некъв изтрещеняк какво ще му е бъдещето като не мислят за нас,всеки си заслужава съдбата.

Susscrofa
14-12-2012, 16:43
значи има хора който заслужават или едното или другото,и не ревете че е много скъпо щото има комисия Кушлев има икономическа полиция,има данъци има НАП има акцизи има конфискация на имущество има кръвнина и тн,ето ти пари то колелото се върти,да не забравяме че като осъдят някой като иска да излезе по-рано почва да работи и това е полезно за държавата а и за него по-рано излиза и некой лев в джоба,да не говориме от безплатният затворнически труд колко блока пътища,каменоломни,тухларни щайги,щипки и какво ли не е произведено,айде и тия неща да ги гледаме някой найстина ли си мисли че коя и да е държава храни някой ей така,а иначе минеш ли 6 години психиката ти се променя,май не познавам някой дето да е бил в затвора за криминални деяния и да се е променил,по-скоро се кротва снишава се и мисли по друг начин,другото което е представете си че загубите някой близък някой го хване и го бие реже го тормози го и го утрепе,е ако му дадат 20 години и излезе с труд след 13 доволни ли ще сте?и който се разминава с него по улиците и знае какво е направил дали ще се чувства комфортно,защо аз трябва д амисля за един абстинентен наркоман или некъв изтрещеняк какво ще му е бъдещето като не мислят за нас,всеки си заслужава съдбата.

Няма безплатен затворнически труд.

RUNNING WILD
14-12-2012, 20:25
що ти да не познаваш затворник-милионер да се е върнал? копирам ти го Пенчо бре чети
по-рано почва да работи и това е полезно за държавата а и за него по-рано излиза и некой лев в джоба,

то и в армията войниците получават заплата,знам че не си ходил в казарма и аз не съм ама съм подкован,питай некой затворник доволен ли е от заплатата си или войник за това което е построил или направил

BLUE1
14-12-2012, 20:41
що ти да не познаваш затворник-милионер да се е върнал? копирам ти го Пенчо бре чети
по-рано почва да работи и това е полезно за държавата а и за него по-рано излиза и некой лев в джоба,

то и в армията войниците получават заплата,знам че не си ходил в казарма и аз не съм ама съм подкован,питай некой затворник доволен ли е от заплатата си или войник за това което е построил или направил

Това не е съвсем вярно, мнозина в затвора желаят да работят заради намаляване на присъдата, но работа няма за всички. Помисли малко и ще се сетиш защо е така, и дали наистина затворническият труд е безплатен и носи единствено печалба за държавата.

Susscrofa
15-12-2012, 08:41

Нищо не знаеш.
Ходил съм в казарма и наистина взимах заплата, стигаше за разни вафли в лафката.
Безплатният затворнически труд противоречи на международното законодателство.
Доколкото знам, ако работиш в затвора се броят няколко дни за един и ти изтича доста по-бързо наказанието, даже съм сигурен, че е така.:picnic:

Ти с този набор как не си ходил казарма, или си се покрил?

RUNNING WILD
15-12-2012, 09:55
Това не е съвсем вярно, мнозина в затвора желаят да работят заради намаляване на присъдата, но работа няма за всички. Помисли малко и ще се сетиш защо е така, и дали наистина затворническият труд е безплатен и носи единствено печалба за държавата.

мнозина не желаят щото ги мързи и са озлобени към системата и обществото,да не са 1 милион затворници лишените от свобода да ги извозват с влакове по работните им места,има отдели в затворите който се занимават точно с това да намират работа и да подписват договори.

---------- Post added at 07:55 ---------- Previous post was at 07:49 ----------

Нищо не знаеш.
Ходил съм в казарма и наистина взимах заплата, стигаше за разни вафли в лафката.
Безплатният затворнически труд противоречи на международното законодателство.
Доколкото знам, ако работиш в затвора се броят няколко дни за един и ти изтича доста по-бързо наказанието, даже съм сигурен, че е така.:picnic:

Ти с този набор как не си ходил казарма, или си се покрил?

колко няколко 1000?,не няколко щото няколко е разтегливо понятие търси в Гугъл,не съм ходил в казарма казах им че крака ми нема да стъпи там да им служа на червените ботуши,бегах им имах много проблеми с тях,трябваше да вляза 96 та

BLUE1
15-12-2012, 09:59
мнозина не желаят щото ги мързи и са озлобени към системата и обществото,да не са 1 милион затворници лишените от свобода да ги извозват с влакове по работните им места,има отдели в затворите който се занимават точно с това да намират работа и да подписват договори.

---------- Post added at 07:55 ---------- Previous post was at 07:49 ----------

Ти си пишеш просто ей така!

Susscrofa
15-12-2012, 10:24

Добро утро:)

RUNNING WILD
15-12-2012, 17:02

ами не знам що си мислиш че ако си бил в МВР си подкован и жизненият ти опит е от бебе едва ли не,преди спорих с тебе за правомощията на жандармерията защото беше написал че НИКОГА не са имали специални права,копирах ти закона и го постнах и ти написа че това било старият закон и питах полковник от жандармерията казва се Кирил Николов,стария новия имало го е не си го писал ти или аз,не ми казвай само че си изчел Кафка Ницше Фройд или си написал учебниците по криминалната психология в света,колко интервюта взе от затворници интересно ми е с колко от тях се сблъска лично,от къде черпиш безкрайният си жизнен опит,щото тия дето си чел по вестниците за тях без да искам в некви периоди съм бил покрай тях,ти излежа доживотна присъда ли какво,колко календара захапа в кяриза,поне можеш ли да ми кажеш какво е думата инкяр и от къде идва?

---------- Post added at 15:02 ---------- Previous post was at 15:01 ----------

Добро утро:)

ей Суска Суска мед ти капе на сърцето като видиш некъде да се зараждат коментари бате.

BLUE1
15-12-2012, 22:09
ами не знам що си мислиш че ако си бил в МВР си подкован и жизненият ти опит е от бебе едва ли не,преди спорих с тебе за правомощията на жандармерията защото беше написал че НИКОГА не са имали специални права,копирах ти закона и го постнах и ти написа че това било старият закон и питах полковник от жандармерията казва се Кирил Николов,стария новия имало го е не си го писал ти или аз,не ми казвай само че си изчел Кафка Ницше Фройд или си написал учебниците по криминалната психология в света,колко интервюта взе от затворници интересно ми е с колко от тях се сблъска лично,от къде черпиш безкрайният си жизнен опит,щото тия дето си чел по вестниците за тях без да искам в некви периоди съм бил покрай тях,ти излежа доживотна присъда ли какво,колко календара захапа в кяриза,поне можеш ли да ми кажеш какво е думата инкяр и от къде идва?

---------- Post added at 15:02 ---------- Previous post was at 15:01 ----------

ей Суска Суска мед ти капе на сърцето като видиш некъде да се зараждат коментари бате.

Прав си пич, прав си! Споко.

old alfist
15-12-2012, 23:31
Хора извършили тежки наказателни престъпления по особено жесток начин не трябва да са сред обществото.

mordohy
16-12-2012, 09:36
Хора извършили тежки наказателни престъпления по особено жесток начин не трябва да са сред обществото.
То за това и в развитите общества, дето няма и доживотна присъда, такива престъпници викат и преса и телевизия да се предадат, когато се затегне обръча, защото....Снайперист:

Ама у нас и снайпери не останаха, нито ченгета...

viki
16-12-2012, 10:03
Ако живеехме в "демократична" държава,ако имаше правосъдие,може би щях да съм "за " отмяната.
Сега съм против !
Нито затворите са станали по-"европейски", нито социалната политика се е променила, за да намалее престъпността.
Ако има поправили се затворници,те са единици,но това не е основание да се пускат всички и хората да живеят в страх.
По стечение на обстоятелствата,общувам с една дама,която работи като психолог във варненския затвор.Тя между другото е една от най-изключителните жени,които съм срещала в живота си,но това е друга тема :):):)
Дискутирали сме този въпрос.
Тя ми разказа,че
хората ("хората":roll:...)с такава присъда живеят съвсем отделно от другите затворници.Те не живеят.Те вегетират,съществуват в безвремието,от това по-голямо наказание няма.Някои намират спасение в религията,други в това... да съдят държавата за какво ли не:roll:
Патологичната оптимистка в мен казваше"Дори в най-лошите хора има мъничко добро .." Реалността обаче се оказва друга .Оказва се,че има завършени изроди,напълно с ума си,които не заслужават да бъдат свободни.
Излязат ли,действителността ги смазва.Те не знаят как да се държат,не могат да се приспособят,отхвърлени са от обществото и...извършват друго престъпление,за да се приберат "на сигурно" в затвораhttp://r25.imgfast.net/users/2515/84/14/08/smiles/52226.gifТам,където се усещат "някои", там където йерархията е изградена като при животните...Алфа мъжкарят води глутницата и т.н
Много ме впечатли това,че агресията при най-тежките престъпници и най-закоравелите психопати(серийни ) се отключвала ,ако е имало доминиране от жена (може и майка да е )http://r25.imgfast.net/users/2515/84/14/08/smiles/925815.gif
Отплеснах се :shutup:
п.п.
Не искам да влизам в правни спорове със специалистите тук (зная,че има такива ),защото не съм "в час".
Това е само едно мнение .Признавам си, че не
нямам достатъчна база за сравнение и все още не мисля,че съм разучила въпроса напълно:-)

fred
16-12-2012, 10:10
Но и да имахме демокрация, правна система и т.н, пак това щеше да е сила - опасни престъпници ще има и нищо няма да ги превъзпита. В крайна сметка мярката е правилна.
Но от друга страна-представи си опасен престъпник, който е арестуван и осъден на 25 г.Максимално наказание - 30 г., е като излезе на 55 мислиш, че той ще прави престъпления наново??
Аз силно се съмнявам.

BLUE1
16-12-2012, 10:54
Но и да имахме демокрация, правна система и т.н, пак това щеше да е сила - опасни престъпници ще има и нищо няма да ги превъзпита. В крайна сметка мярката е правилна.
Но от друга страна-представи си опасен престъпник, който е арестуван и осъден на 25 г.Максимално наказание - 30 г., е като излезе на 55 мислиш, че той ще прави престъпления наново??
Аз силно се съмнявам.

При нашите условия избора му след излизане от затвора ще е или да извърши престъпление за да се върне в средата си или да се хвърли пред някой влак.

fred
16-12-2012, 22:41
При нашите условия избора му след излизане от затвора ще е или да извърши престъпление за да се върне в средата си или да се хвърли пред някой влак.

Да, то последното важи за много от тези дългогодишните, имаше го добре показано във филма по романа на Ст.Кинг, Престъплението Шоушенк

Susscrofa
17-12-2012, 08:31
Да, то последното важи за много от тези дългогодишните, имаше го добре показано във филма по романа на Ст.Кинг, Престъплението Шоушенк

Я пак опитай с романа, че нещо не ти се получи.:humpx:

Доко
17-12-2012, 09:17

Издребняваш пак за една дума, Изкуплението Шоушенк трябва да е. ;-)

fred
17-12-2012, 20:07

ъъ, какво да опитам ?:lol_sign:
Имаше сцена, когато осовободиха един второстепенен герой, беше доста възрастен и лежал сума ти години.Та туриха го на работа в един супер и той се обеси, не говорим за главния герои /М Фриман и Т Робинс в главните роли/.
Та ти опитай отново :) Филма (говоря по принцип) често пъти има много готини епизоди извън главните герои
Аааа, сега видях, че съм писал Престъплението, просто това ми е било в главата, престъплението като мотив, не съм обърнал внимание, сори

---------- Post added 18-12-2012 at 00:07 ---------- Previous post was 17-12-2012 at 23:53 ----------

Издребняваш пак за една дума, Изкуплението Шоушенк трябва да е. ;-)

Бе ако не си перфекционист, ти режат главата тука :)

Доко
17-12-2012, 23:50
Бе ако не си перфекционист, ти режат главата тука :)

Прави се на интересен, не му обръщай внимание. :sheep: ;-)

Susscrofa
18-12-2012, 08:40
Прави се на интересен, не му обръщай внимание. :sheep: ;-)

Имената на филмите са като личните имена, не бива да се грешат.
А и когато не си сигурен в нещо можеш лесно и бързо да го провериш.

mordohy
18-12-2012, 10:22
Ако живеехме в "демократична" държава,ако имаше правосъдие,може би щях да съм "за " отмяната.
Сега съм против !
Нито затворите са станали по-"европейски", нито социалната политика се е променила, за да намалее престъпността.
Ако има поправили се затворници,те са единици,но това не е основание да се пускат всички и хората да живеят в страх.
По стечение на обстоятелствата,общувам с една дама,която работи като психолог във варненския затвор.Тя между другото е една от най-изключителните жени,които съм срещала в живота си,но това е друга тема :):):)
Дискутирали сме този въпрос.
Тя ми разказа,че
хората ("хората":roll:...)с такава присъда живеят съвсем отделно от другите затворници.Те не живеят.Те вегетират,съществуват в безвремието,от това по-голямо наказание няма.Някои намират спасение в религията,други в това... да съдят държавата за какво ли не:roll:
Патологичната оптимистка в мен казваше"Дори в най-лошите хора има мъничко добро .." Реалността обаче се оказва друга .Оказва се,че има завършени изроди,напълно с ума си,които не заслужават да бъдат свободни.
Излязат ли,действителността ги смазва.Те не знаят как да се държат,не могат да се приспособят,отхвърлени са от обществото и...извършват друго престъпление,за да се приберат "на сигурно" в затвораhttp://r25.imgfast.net/users/2515/84/14/08/smiles/52226.gifТам,където се усещат "някои", там където йерархията е изградена като при животните...Алфа мъжкарят води глутницата и т.н
Много ме впечатли това,че агресията при най-тежките престъпници и най-закоравелите психопати(серийни ) се отключвала ,ако е имало доминиране от жена (може и майка да е )http://r25.imgfast.net/users/2515/84/14/08/smiles/925815.gif
Отплеснах се :shutup:
п.п.
Не искам да влизам в правни спорове със специалистите тук (зная,че има такива ),защото не съм "в час".
Това е само едно мнение .Признавам си, че не
нямам достатъчна база за сравнение и все още не мисля,че съм разучила въпроса напълно:-)

Пак идваме на въпроса с интеграциата или по-точно с адаптацията. На мен не ми е исвестна друга такава държава , като нашата, която толкова малко да прави в това отношение.Тука не става въпрос само за затворниците, а за всички останали категории:Военни след мисия, полицаи, деца и юноши от специалисирани училища....
Списъка е дълъг, но хората не са чак толкова много, че да не може да се обхванат.
Напоследък се нароиха цял куп психолози и завършили няаква социология, но кой знае защо никой не иска да се занимава с това.
Евала на приятелката ти. Знам на какво е подложена. Много е трудно да останеш обективен и най-вече с разсъдака си при подобна професия.
И аз на някакъв етап съм бил убеден че е по-полезно за обществото да се отстрелват някои типове. Най-малкото е по-евтино и ефективно за обществото.
После се върна един стар пандизчия в квартала. Мислехме го за тих луд. Прекарал целия си съзнателен живот там ,той не успя да се интегрира, а може би и хората не го взеха на сериозно.
После...
После падна една топола и се разбра, че около четиридесет години обществото беше виновно, а той невинен. До като обикалях окоо крушата, на която се беше обесил си дадох сметка, че никой не може да бъде самостоятелно съдия, за каквото и да било престъпление. Обесенията труп нямаше нищо общо с онова момче, което някога бяха обвинили в нещо, което не е извършил.
Отплеснах се!
В други общества, престъпниците се държат строго диференцирани.
С изродите се справят по много начини.При голяма част от най-голямите престъпници са налице хормонални заболявания, включително и хромозомни аномалии. Ламброзо не е знаел за хромозомите, но добре е обобщил наблюденията си. Хромозомният дефект "свръх мъж" се характеризира с огромни дози тостестерон, които не само моделират външният им вид, но и водят до специфично поведение. Те са изпълнени с агресия и доминантност. Алкохола ги кара да полудяват. Имат свръх сексуална активност. На ръст са високи, сухи и мускулести, с нисо чело и масивна челюст. Плешви по принцип и здраво окосмени по торса. Може да ги видите навсякъде, където могат да доминират над хората: полиция, бойни спортове, охрана, началници от нисък клас и др.
Такива по принцип стават изнасилвачи и примитивни убийци. Ключа е тостестерона.
Как се оправят с тях ли!?
Ами сещате се.
Промяната е учудваща .
Най-страшни са ония, с късите, дебели пръстчета, малки пишки и закръглени задници. Там проблема е обратен и няма за сега лечение!:prescription:
Та някъде може да се приложи и принципа: доживотен или 20 плюс :jason2:

morfius
18-12-2012, 10:39
Май започваме да осъзнаваме, че нищо в живота няма еднозначен отговор... което е добре.

По темата, първо да си оправим съдебната система, после да мислим наказанията.
Не е толкова важна големината на тежките, колкото неизбежността на леките наказания за превенцията.
То да мине метър с неща дето се лежи година 10 пъти, после чакай да осъзнае, че може да лежи и за убийството.

mordohy
18-12-2012, 11:38
Май започваме да осъзнаваме, че нищо в живота няма еднозначен отговор... което е добре.

По темата, първо да си оправим съдебната система, после да мислим наказанията.
Не е толкова важна големината на тежките, колкото неизбежността на леките наказания за превенцията.
То да мине метър с неща дето се лежи година 10 пъти, после чакай да осъзнае, че може да лежи и за убийството.

Преди малко по телевизията казаха, че средната присъда у нас е само 9 месеца!
Причината е, че за това време минава делото и той пак е на улицата, за да може на ново да върши престъпления, после пак хонорари за съдии, подкупи за магистрати и колелото се завърта.
Страшно е!

Susscrofa
18-12-2012, 11:43
Ето как превъзпитават в развитите демокрации.
10 години затвор за хакера, пуснал голи снимки на звезди

Кристофър Чейни, проникнал в електронните пощи на редица холивудски звезди, бе осъден на 10 години затвор плюс глоба от 76 000 долара.

Присъдата бе произнесена от федералния съд на Лос Анджелис. На 36-годишния Чейни бяха предявени обвинения по 26 пункта, предвиждащи 126 години сумарно лишаване от свобода. В крайна сметка срокът на наказанието бе редуциран до "само" 10 години, тъй като Чейни призна своята вина и сключи споразумение с прокуратурата.

Хакерът от Флорида бе арестуван през март след разследване на ФБР, продължило почти година. Установено бе, че Чейни е прониквал в електронните пощи на филмови звезди, регистрирани в Google, Apple и Yahoo, припомня БГНЕС.

Сред откраднатите данни бяха и множество снимки, в това число на голата Скарлет Йохансон. От действията на Чейни пострадаха още Мила Кунис и Кристина Агилера. По-пикантните фотоси на всички тях изтекоха в интернет, ставайки публично достояние.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1012610

Kuku
18-12-2012, 12:26
Не е точно така, в смисъл, в САЩ - да, но не навсякъде е така....
Точно вчера мои приятели се прибраха от Германия. Ходиха на свиждане на друг приятел, осъден за кредитни карти. Разказаха доста интересни неща :)
5 години ефективно, но ще излежи 2 години реално - казали са му, че могат да намалят присъдата за призната вина, за първо провинение, за добро поведение, за отработени дни и т.н., предполагам, намаляването и облекчения режим са възможни заради вида престъпление :?
Затвора, ако някой не ви каже, че е затвор, никога няма да разберете - то и с полицейските управления в малките градове е така (от личен опит).
Затънтен в гора, на вид като общежитие, с решетки, НО без 5м. ограда с течащ по нея ток. Изглежда по-скоро като някакъв огромен пансион :?
Двойна килия с телевизор, която за нашите стандарти се равнява на някои хотели по морето. Полагат им се по три разходки дневно след ядене, имат достъп до спортна зала, библиотека, телефон по веднъж седмично или месечно (не разбрах), свиждане всяка седмица, получават преса, могат да пишат писма..... НО всичко става след предварителна заявка и по график!!!
Колко пари е изкарал само той си знае, според него е осигурил семейството си за цял живот :shutup:
Та, как аджеба се очаква този човек утре да спре да бръмчи по чужбина, като за 2 години.... айде нека са 5 години, осигурява толкова пари на съпругата и двете си деца, колкото някои хора не успяват за 50 години? При това живее едва ли не на хотел, докато стане време да се прибира :?
Нали идеята на превъзпитанието, в центровете за изпълнение на накзанията, е да си лишен от нещата в нормалния живот и усещайки липсата им да се замислиш, дали пак би се лишил от всички удобства?

ivan dimitrov
19-12-2012, 12:47
---

mordohy
19-12-2012, 21:50
С това всички сме съгласни!
Въпроса е да има диференциация и изродите да си гният по специализирани психиятрии, а не в затворите.
Ама съвсем разводнихме темата

ivan dimitrov
19-12-2012, 22:30
---

mordohy
19-12-2012, 22:51
Не разбирам. Тькмо по темата е.
Алтернатива на доживотната е смьртната присьда. А се надявам да не я врьщаме.
Замислих се - какво провокира тоя дебат в обществото. Дане би пак да прокарваме закон за някой "наш" човек?
Ами нарича се задръстване с дребнотемие.
Какво значение има дали доживот или разстрел, след като няма да го има в обществото.

Kuku
19-12-2012, 23:27
Е, не е все едно ;)

Crusader
20-12-2012, 09:31
Подкрепям напълно. Познавам много хора, някой от които само след няколко месеца арест, до затвор даже не стигнаха, тотално си промениха възгледите за ценностите в живота. А страха от изолация също е възпитание.

Пък аз познавам едни същи боклуци, които периодично се въртят през системата, благодарение на милостивото ни законодателство и некадърните ни съдии...
Пресен пример - скоро един мангал с 4 присъди, между 6 месеца и 2 години...и какво мислите стана - акумулация, в крайна сметка боклука ще лежи най много 2, а има 7 висящи дела които тепърва предстои да минат...и тия присъди ще акумулира в първата и каква е равносметката - 2 години за 11 доказани престъпления /и десетки недоказани/....

Мислите ли че боклука Илия Харалампиев, който е изнасилил и убил 6 годишно момиченце /а после се самозадоволявал над трупа му/ заслужава пощада...
...Здравко Петров - 5 доказани убийства, едното на майка с дете..., прострелва девойка в корема, докато я изнасилва...наемен килър с Мосин-Наган /с оптичен прицел/...
...мога да продължавам да изброявам около 100 доживотни без право на замяна в БГ...но какъв е смисъла, престъпленията са им подобни

...май дрънкат хора които не са ровили в тая помия...плюя на вас, плюя и на законодателната и съдебната система, че позволява подобни твари да живеят...

Liminat
20-12-2012, 10:57
... плюя и на законодателната и съдебната система, че позволява подобни твари да живеят...
Със или без право на замяна, всяко националноотговорно правителство трябва да си има тайна група, която да подпомага нещастните случаи при битови инциденти на подобни изверги.

BLUE1
20-12-2012, 20:22
Пък аз познавам едни същи боклуци, които периодично се въртят през системата, благодарение на милостивото ни законодателство и некадърните ни съдии...
Пресен пример - скоро един мангал с 4 присъди, между 6 месеца и 2 години...и какво мислите стана - акумулация, в крайна сметка боклука ще лежи най много 2, а има 7 висящи дела които тепърва предстои да минат...и тия присъди ще акумулира в първата и каква е равносметката - 2 години за 11 доказани престъпления /и десетки недоказани/....

Мислите ли че боклука Илия Харалампиев, който е изнасилил и убил 6 годишно момиченце /а после се самозадоволявал над трупа му/ заслужава пощада...
...Здравко Петров - 5 доказани убийства, едното на майка с дете..., прострелва девойка в корема, докато я изнасилва...наемен килър с Мосин-Наган /с оптичен прицел/...
...мога да продължавам да изброявам около 100 доживотни без право на замяна в БГ...но какъв е смисъла, престъпленията са им подобни

...май дрънкат хора които не са ровили в тая помия...плюя на вас, плюя и на законодателната и съдебната система, че позволява подобни твари да живеят...

А ти с нищо не си по-читав от тези твари!!! :rotfl:

Susscrofa
20-12-2012, 20:25
А ти с нищо не си по-читав от тези твари!!! :rotfl:

Как го реши това?

Еднакво съдиш човек убил дете или изнасилил бременна жена с този, който след това би искал, или му е откъснал гръкляна ли?

Нееее, не си прав.:bath:

BLUE1
20-12-2012, 20:34
Как го реши това?

Еднакво съдиш човек убил дете или изнасилил бременна жена с този, който след това би искал, или му е откъснал гръкляна ли?

Нееее, не си прав.:bath:

Ако той е роднина или близък на жертвите щях да смятам, че е луд ако не иска точно това, но той очевидно не е , а желае смърт за нещо което само е чел... Е с какво е толкова по-различен от убиеца с това че в името на държавата и на неговото чувство за справедливост е готово да отнема животи...., че какво наказание е смъртта за престъпника? Въпросният Здравко Петров след 10 години в затвора е тотално луд, не е човек!

Susscrofa
20-12-2012, 20:45
Ако той е роднина или близък на жертвите щях да смятам, че е луд ако не иска точно това, но той очевидно не е , а желае смърт за нещо което само е чел... Е с какво е толкова по-различен от убиеца с това че в името на държавата и на неговото чувство за справедливост е готово да отнема животи...., че какво наказание е смъртта за престъпника? Въпросният Здравко Петров след 10 години в затвора е тотално луд, не е човек!

А мен какво ме вълнува, че Здравко е луд?
Мислиш ли, че дори майката на Здравко би се радвала той да излезе навън.
Смъртта не е изход, но тя няма и еднаква тежест.
Винаги нечий живот е приоритет спрямо друг.
Когато е застрашен живота на родилка, кой живот избират лекарите да спасят?
Еднаква тежест ли има живота на бебето и на майката?
С този пимер се отклонявам, но цената на живота варира, когато обществото избира и решава.
Животът е безценен само за индивида, но за обществото не е. Обществото има свой собствен живот и индивиди, които го застрашават се изолират или унищожават.
Не можем да слагаме живота на един рецидивист редом до живота на един нормален член на обществото.
Да искаш да убиваш за мъст не е равнозначно да убиваш за удоволствие.

BLUE1
20-12-2012, 21:03
Да искаш да убиваш за мъст не е равнозначно да убиваш за удоволствие.

А дали е така? Мъст може да търси само пряко засегнатия, макар че в правова държава това не е нормално, но от морална гледна точка е разбираемо. А този който е само "сеирджия" и да се пеняви как трябва да се пролее кръвта на престъпника за мен не го прави по-добър от самият престъпник. За мен това е задоволяване на нисши страсти прикрити зад уж общото благо.

Susscrofa
20-12-2012, 21:18
А дали е така? Мъст може да търси само пряко засегнатия, макар че в правова държава това не е нормално, но от морална гледна точка е разбираемо. А този който е само "сеирджия" и да се пеняви как трябва да се пролее кръвта на престъпника за мен не го прави по-добър от самият престъпник. За мен това е задоволяване на нисши страсти прикрити зад уж общото благо.

ок, разбрахме се:)
С това съм съгласен.
Само да вметна, че аз съм твърд противник на смъртното наказание.

mordohy
20-12-2012, 21:44
ок, разбрахме се:)
С това съм съгласен.
Само да вметна, че аз съм твърд противник на смъртното наказание.
Аз също!
Обаче много съм за това, правоохранителите да си гледат работата.
Като спипаш изверга да изнасилва, граби и убива, просто да му пуснеш един куршум в главата.
Няма какво да му се церемониш толкова.
Да , ама .....

Едит: Тъжния е много прав! От ентусиасти, дето не са виждали жив престъпник, са пострадали много добри ченгета!

Liminat
20-12-2012, 21:47
Мисля, че пропускаш нещо важно, има хора, които са опасни за обществото. Те не могат да се променят, днес са извършили едно престъпление, утре отново ще извършат друго, защото то си в тях, да са зверове. На никой не пожелавам да излезе от ролята на "сеирджия" и да влезе в тая на пострадал от такива, но нека всеки е наясно, че днес е сеирджия, но утре може да е във филма, ако правосъдието не е "проляло кръвта" на доказани садистични убийци.

BLUE1
20-12-2012, 21:57
Мисля, че пропускаш нещо важно, има хора, които са опасни за обществото. Те не могат да се променят, днес са извършили едно престъпление, утре отново ще извършат друго, защото то си в тях, да са зверове. На никой не пожелавам да излезе от ролята на "сеирджия" и да влезе в тая на пострадал от такива, но нека всеки е наясно, че днес е сеирджия, но утре може да е във филма, ако правосъдието не е "проляло кръвта" на доказани садистични убийци.

Не знам как по-просто да го кажа! Непрекъснатото изрязване на тумори не ни предпазва от тях. Ако ще да ги избиваме всеки ден десетки по стадионите, да ги гъчим до живот по затворите, докато не премахнем причините тези хора да се появяват или поне мерките да са такива, че да ги възпират, файда никаква. Какво от това дали женати ще е изнасилена и убита от някой "чисто нов" пръкнал се изрод или от такъв пуснат от недействуващата система на правосъдието?

fred
20-12-2012, 23:03
И в тая насока на мисли, Шуменският съд, първата инстанция осъди трима от килърите на доживотен без право на замяна.
Честно казано съм доволен.Въпросът е тези присъди да оцелеят и на следващите инстанции.

Crusader
21-12-2012, 07:00

Душевна педерастия - така мога да определя начина ти на мислене...но за щастие това рано или късно ще се промени и за това ще се погрижат самите престъпници...
"...Чел..." всеки ден ровя в тази помия - такава ми е работата, гадна , мръсна, противна...НО, някой трябва да я върши, за да могат лигльовците да спят малко по-спокойно....
Навремето държавата ми даде АК и ми каза иди в Ирак и стреляй по хора, тогава не бях луд...а имай в предвид , че онези просто вярваха , че защитават родината си...
...ТИ какво предлагаш да е наказанието на Алкин Топалов, който убива 11 момиченце и реже ушите му за да свали златните обеци ?!?
...Какво да е на наказанието на Владимир Петров, убил и транжирал съквартиранта си, а после го скрил във фризера /макар че Владимир вече е мъртъв по една или друга причина/?

И като предложиш наказанията имай в предвид че убитите имат майки, бащи, братя, деца....пред тах как ще мотивираш предложеното наказание?

И като говориш за Здравко, имай в предвид ,че има 3 опита за бягство и колкото и да е луд, се кани ако се върне в обществото да продължи "работата" си....та думай какво да правим с него, да го пуснем, да го държим заключен до края на живота му или просто да му пуснем един куршум в главата. Кое е най правилното, кое би било най-милостиво за общество и за самия Здравко?

Liminat
21-12-2012, 07:34
... докато не премахнем причините тези хора да се появяват или поне мерките да са такива, че да ги възпират, файда никаква.
И как ще ги премахнеш тия причини? Ще осигуриш деца за забавления на откачените педофили, момичета /или каквото си пожелаят/ на изнасилвачите, ще кастрираш всички слабоумни, които постоянно "даряват" на държавата по едно ново полуидиотче, тва е един път годишно на душевноболна, ще забраниш спортовете, които развиват агресия или увреждат поради тупаниците в главата, употребата на каквото се сетиш, което подлудява?
Казвам ти, че хора, които са опасни за обществото, са опасни и за себе си и не могат да са различни, абсолютно не е решение към сегашните изроди да се добавят и предполагаемите нови, на които да не забравяме, че ще им се дръпне фъша доста, като разберат, че за деянията им е осигурен куршум / и смъртоносна инжекция става/ и ше прежалят по 5 лева за циганка проститутка.
И да не е всичкото само литературен опит за малък разказ, ще кажа, че 2 години съм бил до човек, който впоследствие уби по садистичен начин, мачкаше когото може и това си беше в него, не можеше да се преодолее, та да е човек и тежко на този/тази, която не искаше да изпълни налудничавите му идеи.
Не ми е кеф, че държавата му реши въпроса със смъртна присъда /щото беше познат, а и на мен не можеше да ми стори нищо/ но знам, че такъв ще е безопасен само ако е прикован за 24 часа, е, ще е опасен само за този, който ще го обслужва, докато и той не превърти, тогава ще го обслужват други и т.н.

Susscrofa
21-12-2012, 08:42
И в тая насока на мисли, Шуменският съд, първата инстанция осъди трима от килърите на доживотен без право на замяна.
Честно казано съм доволен.Въпросът е тези присъди да оцелеят и на следващите инстанции.

E, нали идат избори.
Седи гледай сеира сега в апелативния.
Искаш ли да ти припомня оправдани от опелативния, осъдени на доживотен от окръжен.:):picnic:

Kuku
21-12-2012, 09:28
.... Батка, дали разбираш, че разстрелването на престъпници те прави същия, като тях :!:

Susscrofa
21-12-2012, 09:51
Батка, дали разбираш, че разстрелването на престъпници те прави същия, като тях :!:

От каква гледна точка????????

Заеш ли, че преди години здравата слоница умишлено бутна "болната" в ямата, за да я убие.
Причината е, че тя застрашаваше живота на по-младото слонче.

Винаги съм казвал, че хуманизмът не бива да се разбира като мазохизма.

Аз не подкрепям съртното наказание, само защото е възможно убития след години да се окаже невинен.

Kuku
21-12-2012, 10:11
Слоницата???
Мууууахахахахахахаха-ха-ха-ХА-ХА....... :wierdo: :wierdo: :wierdo: :wierdo: :wierdo:
Мислех те за тъп, но май ще се окажеш вдлъбнат :moon:
Слонско прасенце :baby:

bager
21-12-2012, 10:14
...
Аз не подкрепям съртното наказание, само защото е възможно убития след години да се окаже невинен.

И затова искаш да му направиш живота черен :) !?
По-добре смърт! По-милостиво е :) .

Susscrofa
21-12-2012, 10:38
И затова искаш да му направиш живота черен :) !?
По-добре смърт! По-милостиво е :) .

Милостива смърт няма.
Невинността може да се докаже в раките на няколко години.
В САЩ има доста такива случаи.
Всеки миг живот на свобода си е ценен.

---------- Post added at 08:38 ---------- Previous post was at 08:36 ----------

Слоницата???
Мууууахахахахахахаха-ха-ха-ХА-ХА....... :wierdo: :wierdo: :wierdo: :wierdo: :wierdo:
Мислех те за тъп, но май ще се окажеш вдлъбнат :moon:
Слонско прасенце :baby:

Нали знаеш вица за сомалиеца, който се присмивал на на индианеца, че е много мургав.:)

Не давай оценка за порше, ако търкаш седалка на голф.:)

:picnic:
Не очкавам да ме разбереш ти, просто ми беше удобен текста на поста ти, за да дам своя пример.

Kuku
21-12-2012, 11:00
Нямаш какво да кажеш ли, слонско прасенце? :)
Това, което аз и всички останали разбрахме е, че приравняваш човешката раса до животинско стадо, което изцяло обяснява начина ти на мислене и живота ти изобщо :idea:
Не очаквам да ме разбереш, просто си смешен....
Ареее, мамата, слонче :baby:

Susscrofa
21-12-2012, 11:10
Нямаш какво да кажеш ли, слонско прасенце? :)
Това, което аз и всички останали разбрахме е, че приравняваш човешката раса до животинско стадо, което изцяло обяснява начина ти на мислене и живота ти изобщо :idea:
Не очаквам да ме разбереш, просто си смешен....
Ареее, мамата, слонче :baby:

Ти кой си, че да говориш от името на всички бе.......ххахахаха.
Егати самочувствието:)

Нищо не си разбрал, обясних що е то хуманизъм, но както и да е:):picnic:

Liminat
21-12-2012, 11:35
...Това, което аз и всички останали разбрахме е, че приравняваш човешката раса до животинско стадо, което изцяло обяснява начина ти на мислене и живота ти изобщо :idea:
Не отричам, че понякога дразни, но в случая даде добър пример, като каза, че понякога трябва да се реже болното от здравото.

Kuku
21-12-2012, 12:17
Моля те, недей и ти!
Да започнем да изоставяме и болните, защото понякога слоновете правят така? :hmm:

RUNNING WILD
21-12-2012, 12:28
http://www.mediapool.bg/%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%BA%D0%B8%D0%BB%D1%8A%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81-%D0%B4%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BD%D 0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B8-%D0%B1%D0%B5%D0%B7-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D1%8F%D0%BD%D0%B0-news200948.html

още 3 ма били ставали 61 не е толкова много за държава като нашата

Liminat
21-12-2012, 13:24
Моля те, недей и ти!
Да започнем да изоставяме и болните, защото понякога слоновете правят така? :hmm:
Ми то от приказки/случки с животни научаваш доста и за хората :) Пътува Иванчо с влака с баща си заедно и гледат едни магарета се чукат на поляната, Иванчо бил малък и пита, "Тате, абе какво правят тия магарета?" А пък баща му, какво да каже, амиии... това задното е болни крачка и предното го е качило на гърба си, да му помага да ходи..." Иванчо помълчал и после вика, "Татеее, тате... Такова нещо е живота - ти гледаш да му помогнеш, то гледа да те на_бе! " :)

Susscrofa
21-12-2012, 13:49
Моля те, недей и ти!

Не залитай в крайности.

Не става дума за тези болни, които визираш ти.

Мисли, бе човек, мисли!

Kuku
21-12-2012, 16:22
Ти обясняваш, как един слон умишлено убива друг слон - аз съм залитал в крайности ?! :?
Я си е.....

Crusader
22-12-2012, 09:11
Батка, дали разбираш, че разстрелването на престъпници те прави същия, като тях :!:

Батка, не убиването на садисти ме прави престъпник, виж убиването на невинни граждани, имали неблагоразумието да въстанат срещу американската "демокрация" със сигурност би ме направило такъв....ма нали се сещаш - конюнктура, днес за едно си герой, утре за същото си престъпник, а в други ден мъченик...

Я кажи, ако подобен садист убие детето ти по зверски начин, ти ще го чакаш да умре от старост ли?

Liminat
22-12-2012, 13:00
...Я кажи, ако подобен садист убие детето ти по зверски начин, ти ще го чакаш да умре от старост ли? E, и и сега... Давай примери, в които лоши неща се случват на други хора, много по-лесно се коментират...
Имаше един клип в нета, един баща застреля убиеца на сина си по пътя му към съда, беше се дегизирал с брада и му пръсна мозъка в някакъв коридор, като мина край него, охраната на убиеца само успя да приклекне.

fred
22-12-2012, 13:15
E, нали идат избори.
Седи гледай сеира сега в апелативния.
Искаш ли да ти припомня оправдани от опелативния, осъдени на доживотен от окръжен.:):picnic:

А, това си е така-по принцип.Има и надежда де, все трябва да се почне отнякъде.

Crusader
22-12-2012, 17:03
А бе, авторчето на темата, я кажи чичовото, защо сега инициираш темата, баш след делото в Шумен...пък гледам и по други форуми се пръкнаха подобни теми... как по рано на никой не му дремеше , че има доживотно осъдени, а сега изведнъж....ти от родата на осъдените ли си, или от платените драскачи

Susscrofa
22-12-2012, 17:59
А бе, авторчето на темата, я кажи чичовото, защо сега инициираш темата, баш след делото в Шумен...пък гледам и по други форуми се пръкнаха подобни теми... как по рано на никой не му дремеше , че има доживотно осъдени, а сега изведнъж....ти от родата на осъдените ли си, или от платените драскачи

Да не се окаже, че ти е колега.

morfius
22-12-2012, 18:40

Човече, не параноясвай... темата излезе след изказванията на министърката ли беше на вице-президентката ли, за отмяната на това конкретно наказание, щото сме били имали 2 вида доживотен, което го нямало другаде.
Колко е вярно това последното не знам, на медиите с 1 на ум... но темата тогава се появи.

Crusader
23-12-2012, 07:38
Да взема да инициирам тема "премахване на акумулирането на присъди"? ...на американския принцип, последователно излежаване по всяко едно обвинение, или "големия джакпот"
Защо престъпниците ще лежат един срок за 5 престъпления, нека лежат 5 срока за петте си престъпления, какво ще кажете?

Доко
23-12-2012, 10:45
Да взема да инициирам тема "премахване на акумулирането на присъди"? ...на американския принцип, последователно излежаване по всяко едно обвинение, или "големия джакпот"
Защо престъпниците ще лежат един срок за 5 престъпления, нека лежат 5 срока за петте си престъпления, какво ще кажете?

Така и трябва да е.

BLUE1
23-12-2012, 12:07

Чичо, целият ти маниер на писане и обръщение към участниците във форума е неприемлив за мен, някак си не мога да ти влезна в стила ! Вероятни си в интелектуални висини недостижими за мен и поради това не просто нямам желание да ти отвърна, а и не мога.

morfius
23-12-2012, 17:27

Давай, определено си заслужава.
Аз лично ще кажа - ДА, ако зависи от мен по някакъв начин.

ivan dimitrov
23-12-2012, 19:04
---

fred
23-12-2012, 19:16
В крайна сметка престъпността обаче е най ниска в държави, в които няма смъртно наказание и огромни присъди, но има ред и добър стандарт, не на последно място.Тоест системата в една държава не е сама за себе си, а част от общественото устройство.
Тоя норвежкия убиец например, можеше да бъде осъден максимално на 20-тина години затвор и го осъдиха на 21.
У нас на тоя етап подобна присъда би трябва да съществува (доживотна).А след 30 години или когато ситуацията у нас се промени, може и да се обмислят други мерки, но това трябва да бъде съчетано с ефекитвна съдебна система, полиция и следствие, прокуратура и т.н.

Crusader
23-12-2012, 22:49
Чичо, целият ти маниер на писане и обръщение към участниците във форума е неприемлив за мен, някак си не мога да ти влезна в стила ! Вероятни си в интелектуални висини недостижими за мен и поради това не просто нямам желание да ти отвърна, а и не мога.

Знаеш ли колко ми дреме кое е приемливо за теб и кое не?!?
Скивай какви са резултатите от допитването ти...
Бруталните и поръчковите убийци трябва да бъдат извадени завинаги от обществото /по един или друг начин/, простичко е ...само трябва да го схванеш ... ;)

mordohy
23-12-2012, 23:02
Знаеш ли колко ми дреме кое е приемливо за теб и кое не?!?
Скивай какви са резултатите от допитването ти...
Бруталните и поръчковите убийци трябва да бъдат извадени завинаги от обществото /по един или друг начин/, простичко е ...само трябва да го схванеш ... ;)

Колега, май хлопаш по отворена порта в полето.
Най-малко върви да поучаваш Тъжния.
Всички усещаме един патос в тебе, който обаче е крайно вреден за обществото.
Дразни категоричността на съжденията ти.Тия, които ти опонират го правят, не защото не са съгласни с тезата ти, че престъпиците трябва да се отделят от обществото, а защото не са съгласни с факта, че искаш да се съсредоточи и охранител и обвинител и съдия и палач на едно място, тоест в един човек, тоест в тебе, както се изразяваш.
Поне така го разбираме.:choice:

Crusader
24-12-2012, 00:30
Колега, май хлопаш по отворена порта в полето.
Най-малко върви да поучаваш Тъжния.
Всички усещаме един патос в тебе, който обаче е крайно вреден за обществото.
Дразни категоричността на съжденията ти.Тия, които ти опонират го правят, не защото не са съгласни с тезата ти, че престъпиците трябва да се отделят от обществото, а защото не са съгласни с факта, че искаш да се съсредоточи и охранител и обвинител и съдия и палач на едно място, тоест в един човек, тоест в тебе, както се изразяваш.
Поне така го разбираме.:choice:

Нищо не си разбрал...

mordohy
24-12-2012, 01:15
Нищо не си разбрал...
Аз те разбирам много добре!
Казвам, какво другите разбират!:cheers: