View Full Version : Странно вибриране при 70-80км/ч
Здравейте, колеги
От скоро имам следния проблем. Колата вибрира, но не винаги, случва се само понякога и то при точно определена скорост от около 70-80 км/ч и то без подаване на газ, а само натискане на педала, колкото за поддържане на скоростта.
При силно ускорение, при висока скорост нямам проблеми, колата върви перфекто.
И малко предистория, ако може да Ви помогне да определите проблема. Горе долу по-едно и също време преди 2-3 седмици сложих зимни гуми /не са нови/ и ми светна лампичката на горивната система, при което отидох на диагностика и смених датчика на разпределителния вал.
Минал съм и стенд на преден мост - няма проблем.
На първо четене се сещам за няколко причини:
1. Крива гума
2. Крива джанта
3. Разхлабени болтове
Celestrial
11-12-2012, 13:31
Така е. Крива джанта най-вероятно. При мен сееше точно на 35-40 км/ч, след това се оправяше. Когато отидох при гумаджийте, доста работа им се отвори.
Провери и за лагер главина!
Явно имаш луфт някъде: лагер, шарнир, накрайник, втулки на носача...
След смяна на гуми със същата скорост и аз имах подобен проблем,оказа се небалансирана джанта,а ужким ги балансираха пред мен.
колега и аз май имам подобен проблем реши ли твоя и какво се оказа защото аз забелязах че джантата ми загрява и то не всеки път..?
колега и аз май имам подобен проблем реши ли твоя и какво се оказа защото аз забелязах че джантата ми загрява и то не всеки път..?
А ти не е зле да си видиш спирачните апарати!
nikolai_145_qv
09-02-2013, 06:55
На мен ми се е случвало и от каре да тресе при
определена скорост.
и аз за апарати си мисля но какво точно да гледам..? забелязах че само предната дясна беше загряла... след това покарах пак след което проверих и беше ок.. днес ще видя пак .. ;)
значи пак си загрява и се чува нещо като бучене.. днес свалих апарата разглобих го и съответно вътре беше пълен с "гной" хаха почистих го сглобих и покарах малко за сега няма проблем уж..., но имам др. въпрос трябва ли да обезвъздушавам и другите.. колела???
Едва ли.
Но ако ти е изтекла цялата течност, вече е задължително.
Щом не е влязъл въздух в помпата, значи няма проблем.
Majed_146
10-02-2013, 00:02
На мен ми се е случвало и от каре да тресе при
определена скорост.
Вътрешно ли???
Вътрешно ли???
И от двете.
На мен ми се е случвало от изпаднала зегерка на вътрешното каре така да бие полуоската, че ум да ти зайде!
И то все при писаното положение.
С малко газ, колкото да не спира по инерция.
Makarona
10-02-2013, 09:44
Здравейте, колеги
От скоро имам следния проблем. Колата вибрира, но не винаги, случва се само понякога и то при точно определена скорост от около 70-80 км/ч и то без подаване на газ, а само натискане на педала, колкото за поддържане на скоростта.
При силно ускорение, при висока скорост нямам проблеми, колата върви перфекто.
И малко предистория, ако може да Ви помогне да определите проблема. Горе долу по-едно и също време преди 2-3 седмици сложих зимни гуми /не са нови/ и ми светна лампичката на горивната система, при което отидох на диагностика и смених датчика на разпределителния вал.
Минал съм и стенд на преден мост - няма проблем.
Колега аз съм гумаджия да започнем с проверка на гумата погледни да не е изметнала провери баланса и налягането по принцип точно на 70-80 км тресе от баланс.
Колега аз съм гумаджия да започнем с проверка на гумата погледни да не е изметнала провери баланса и налягането по принцип точно на 70-80 км тресе от баланс.
И аз съм почти сигурен, че е или баланс, или крива джанта. Моята като я купувах и я пробвах на еднопосочното на излизане от Враца, така бучеше при тая скорост около 80 км и почти се бях отказал да я взимам, минахме на гумаджия и изправи джантата и всичко заспа.
etrovskii
11-02-2013, 17:16
Здравей, скакви гуми караш ,нови стари:laser:
втора употреба са, но оправих проблема оказа се запушен маркуч за това е загрявала джантата а относно вибрирането просто са ми били паднали балансите... :-)
Колега джанта трябва да е ако не ти бие бие педала на спирачката когато го натискаш, Джантата ти е 90% най-вероятно предна, след 100 обичайно започват да се усещат задните. Огледай дали ти е чиста джантата от вътре, може да имаш много кал по борда и той да прави дисбаланса, случвало ми се е след дълго пътуване, една автомивка на джантите и една проверка за баланс не са проблем. Балансирането ще ти излезе 3 4 лева, но ходи само при грамотни гумаджии (оборотни, с много хора и с видимо малко по нови машини ) Тези малките "майстор" ползват стари машини, при тях е мърляво мирише на готвено, и обичайно не изправят алуминиеви джанти, а тези който го правят го правят с чук !!
Спях веднъж през живота си при един такъв (бравото ми нямаше абс и спрях внезапно и захабих гумата от едната страна) Този пич взе да лепи тежести по джантата да я балансира, а ти му казваш ако има някаква гума 2ра рака да ти сложи да се прибереш(после ще си купуваш 2 нови) Тоя налепи 100 грама нервира ме, развиках му се, сложих патерицата и си прибрах джантата която беше със 100 грама по тежка и все не балансирана.
ами да след като смених маркуча отидох и на баланс и за сега всичко е ок ;)
etrovskii
15-02-2013, 06:44
Колега джанта трябва да е ако не ти бие бие педала на спирачката когато го натискаш, Джантата ти е 90% най-вероятно предна, след 100 обичайно започват да се усещат задните. Огледай дали ти е чиста джантата от вътре, може да имаш много кал по борда и той да прави дисбаланса, случвало ми се е след дълго пътуване, една автомивка на джантите и една проверка за баланс не са проблем. Балансирането ще ти излезе 3 4 лева, но ходи само при грамотни гумаджии (оборотни, с много хора и с видимо малко по нови машини ) Тези малките "майстор" ползват стари машини, при тях е мърляво мирише на готвено, и обичайно не изправят алуминиеви джанти, а тези който го правят го правят с чук !!
Спях веднъж през живота си при един такъв (бравото ми нямаше абс и спрях внезапно и захабих гумата от едната страна) Този пич взе да лепи тежести по джантата да я балансира, а ти му казваш ако има някаква гума 2ра рака да ти сложи да се прибереш(после ще си купуваш 2 нови) Тоя налепи 100 грама нервира ме, развиках му се, сложих патерицата и си прибрах джантата която беше със 100 грама по тежка и все не балансирана.
Ужаса е голям и аз го имах същия случай.:grin: