Log in

View Full Version : Винетни стикери...

badmadafaka
02-01-2013, 08:46
:blah:

Stoyan Georgiev
02-01-2013, 09:10
благодаря ти, че направи такава тема, адски полезно :D :rofl:

Linkestis
02-01-2013, 09:11
Аз мога да ти изрева веднага макар да си купувам две винетки.
Това в момента е пародия...или пладнешки обир.За да се движиш по второкласни и третокласни пътища плащаш годишна такса все едно се движиш постоянно по първокласен път.
В нормалните държави такива парадокси няма.Имаш алтернатива да стигнеш от една точка до друга по заобиколни пътища.Ако не,качваш се на първокласния път и си плащаш.Гражданската отговорност е доказано сбъркан грабеж,така че не виждам защо е иронията в написаното от теб.

Kuku
02-01-2013, 09:14
Сдраха ни.... :?

ФЕРАРИСТ
02-01-2013, 10:17
Купувам си една винетка, менкам си я......нямам никакви угризения.......
Доста познати карат и с фалшиви......трябва да кажа че бях впечатлен от качеството им.......

Alfa User
02-01-2013, 10:30
За фалшиви пътища и менте-магистрали - фалшиви винетки !!!

Но пък има раздвижване по въпроса :

"Въвеждането на система за електронно таксуване, която е напълно възможно да бъде за изминато разстояние по пътищата и трябва да замени сегашните винетни стикери за период от време, ще може да се осъществи до 2016 г."
цитат от в-к "Монитор"

Ама до колко ще стане реалност това ... кой-знае ?!?

thecleaner
02-01-2013, 10:34
Питайте хора работещи в системата, дали си купуват винетки ;)

ФЕРАРИСТ
02-01-2013, 10:38
ще може да се осъществи до 2016 г."
цитат от в-к "Монитор"

Ама до колко ще стане реалност това ... кой-знае ?!?
Няма как да стане това, трябва доста неща и закони да се променят, а като се знае колко е мудна системата......
Отделен е факта че мърсолите знаят че с това доста ще паднат приходите.......

Liminat
02-01-2013, 10:49
Та ето я темата, в която всеки може да реве на воля и да плюе колко нечестно е всичко в тази държава... :blah:
Кво толкова, викаме, дракаме се и... си плащаме, просто е.

bouncer
02-01-2013, 12:05
Мен са ме спирали за менте винетка и едвам се оправих с 50 лв и един час молби. Катаджиите много добре знаят как да те хванат и какво да гледат. Стикера може и да е перфектен, но бележката за купуване на винетката не могат да я докарат различна. Онзи без да я погледне ми каза от къде е и какво пише на нея и в колко часа съм я "купил" и т.н.

Ще си плащам от тук нататък и няма да тарикатея.

Linkestis
02-01-2013, 12:22
Мен са ме спирали за менте винетка и едвам се оправих с 50 лв и един час молби. Катаджиите много добре знаят как да те хванат и какво да гледат. Стикера може и да е перфектен, но бележката за купуване на винетката не могат да я докарат различна. Онзи без да я погледне ми каза от къде е и какво пише на нея и в колко часа съм я "купил" и т.н.

Ще си плащам от тук нататък и няма да тарикатея.

В закона никъде не е упоменато че си длъжен да носиш касовата бележка със себе си.Единственото което си длъжен да носиш е вторият отрязък на стикера.
Това че са те извозили не значи че са преки роднини на Ванга.

gigi
02-01-2013, 12:28
В закона никъде не е упоменато че си длъжен да носиш касовата бележка със себе си.Единственото което си длъжен да носиш е вторият отрязък на стикера.
Това че са те извозили не значи че са преки роднини на Ванга.
А и квитанция и касов бон може си направиш какъвто ти кефне.

sole_moe
02-01-2013, 12:29
Имат защита вече винетките .А за фалшива ако ви хванат се образува дело за фалшифициране на цени книжа иииии за 20 лв неси струва да те осъдят .Във Плевен има такъв случай

Кайо
02-01-2013, 13:08
Още на 31-ви декември си купих годишна винетка и тройно съм навит да я платя ако имаше читави пътища........бе нов път от Люлин до Перник, добра настилка ама ни маркировка ни светлоотразителите по мантинелите кат ората.
.....след новото трасе на такава яма се натресох са нещо лопа у лево......яд ме е ,че си купих винетка.

Иначе на ми казаха да си пазя касовата бележка за винетката.

Kuku
02-01-2013, 13:14
Всичко направено, ама недоправено....

Linkestis
02-01-2013, 13:25
Всичко направено, ама недоправено....

Не си прав,има евро-фондове за тази работа :)
След време още два камиона пари за маркировка.
След това още два за запълване на дупки.
После още два за комисия която да види защо турската фирма не си е свършила качествено работата.
После още два камиона с пари за новата фирмичка по поддръжката на ускорителя.
Ама следват Тракия и Хемус :)
Пък после ще разширяват стеснените случайно ленти на новата отсечка на магистралата.
Па послееее комисия за два камиона с пари ще излезне със становището че гражданите не си плащали данъците и винетките за автомобилите.И нямало пари за пътища.Нищо че идват от евро-фондовете.

Kuku
02-01-2013, 13:45
Горките.... :D

ShoxXx
02-01-2013, 15:10
Без да чета нищо по темата:

Баси простотията. Одраха ни кожите. Тва е долнопробно лицемерие.

Liminat
02-01-2013, 15:52
Почакай да понапишат и други хора в темата какво мислят и пак ще видим дали е просто... :roll:
Аз във фиата като питах как са се казвали тия данъци, налози и такси по турско време, ме пратиха в Турция да ставам роб, десета година ги дъвча из форумите тия такси и все има мераклии да плащат, че да се правели пътища с парите.
Просто е приел ганьо вече, че да живееш, значи да плащаш.

Kuku
02-01-2013, 15:56
А как?

Liminat
02-01-2013, 16:22
А как?
Знам ли, кой както може.
Одобряваш ли тези цени на всичко, което се дава докато дойде реда и за гориво в резервоара?

Kuku
02-01-2013, 16:42
Чисто ценово - да.
С оглед обстановката - не.
:)

ФЕРАРИСТ
02-01-2013, 17:21
.А за фалшива ако ви хванат се образува дело за фалшифициране на цени книжа иииии за 20 лв неси струва да те осъдят .Във Плевен има такъв случай
По принцип не е точно така, щото едно е да имаш фалшива винетка, друго е ти да фалшифицираш такива и да си имаш печатница у вас......различно е.......
Ако на тебе ти върнат 20 лв фалшиви и не се усетиш щото са идеално копие, това не те прави фалшификатор, нали?
Купил си я от Пенчо Генчев който си взел две погрешка и това е......даже не е проблем да си намериш и касова бележка от истинска винетка, макар че не е задължително да се пази.......
Ся че в Плевен някой са го хванали и той си е казал че е знаел че е фалшива е друг въпрос, надали са го осъдили за фалшификация в крайна сметка.......

Бобби
02-01-2013, 17:50
А бе в БГ всичко е фалшиво ...правителство, парламент, законодателство, президент , премиер и т.н...
какви евро пари...:roll:...Меркел каза още преди време -Б-я няма да получи европейска субсидия, заради престъпноста(мафията) несъществувашото законодателство...:spell: и незнам какво още беше....
Тия евро пари с който Бойко прави вълноломи(магистрали) и запълва дупки, къде ли не....са едни трохи който Еврото хвърля на просяците...и тези трохи пак не стигат до българският народ ..а се изяждат от постаевни фирми, на който народа ще им плаща лихвитте
пълен фалш и заблуда за тези който вярват......
Я вижте какви пари се наляха в Гърция, Португалия, Италия и др. европейски страни и какво се наля в Б-я...смях, пълен смяях...овце и овчар...ДОБЪР ДЕН БЪЛГАРИЯ.....някой ден може и народът да ти прогледне..дано да е по скоро!!!

sole_moe
02-01-2013, 18:02
По принцип не е точно така, щото едно е да имаш фалшива винетка, друго е ти да фалшифицираш такива и да си имаш печатница у вас......различно е.......
Ако на тебе ти върнат 20 лв фалшиви и не се усетиш щото са идеално копие, това не те прави фалшификатор, нали?
Купил си я от Пенчо Генчев който си взел две погрешка и това е......даже не е проблем да си намериш и касова бележка от истинска винетка, макар че не е задължително да се пази.......
Ся че в Плевен някой са го хванали и той си е казал че е знаел че е фалшива е друг въпрос, надали са го осъдили за фалшификация в крайна сметка.......
Принцип 20 лв е разлика от фалшива винетка и оргинална . Делото е заведено по тоя член ,казали са му да каже от каде е купил или да посочи лицето но не върви от пазара,гарата и темподобни неща взели са винетката за експертиза

stelt
02-01-2013, 18:04
Тъжната истина.

Mury
02-01-2013, 18:15
Тъжната истина.

Кое бе майка...............................аз винетка си купувам,освен за зиминалата 2012,просто ми беше подарък,тъст ми като си купувал по погрешка му дали 2/били слепнали/цяла година никой не ми е искал касовата бележка....................:headbang::headbang::he adbang::headbang:

П.С.Аз не се дразня толкова на тва че трябва да си купувам винетка,а на тва че трябва за пробитите софииски улици да плащам 250 лв. данък/до миналата година беше 480/...................................

Doomguy
02-01-2013, 18:22
Не съм си и помислил да хитрувам с винетките, но вижте какво получавате срещу тези такси. Ние сме една жалка страна която е 600км по диагонал, а над половината пътища са непригодни за нищо по-ниско от СУВ. Винетките за тир са по 1000лв, данъците за коли над 100 коня също са големи, обаче резултата е, че се сменя предница заедно с обслужването, а понякога и по-рано.

stelt
02-01-2013, 18:37
Кое бе майка...............................аз винетка си купувам,освен за зиминалата 2012,просто ми беше подарък,тъст ми като си купувал по погрешка му дали 2/били слепнали/цяла година никой не ми е искал касовата бележка....................:headbang::headbang::he adbang::headbang:

П.С.Аз не се дразня толкова на тва че трябва да си купувам винетка,а на тва че трябва за пробитите софииски улици да плащам 250 лв. данък/до миналата година беше 480/...................................

Тони, "тъжната истина" беше коментар за поста на Бобката. Иначе и мен не ме бърка една или две винетки съм си купил, това е най-малкия проблем.

Бобби
02-01-2013, 20:54
Слави в тази песен каза за какво говорим в тая тема, за което го уважавам......макар, че не го признавам за много неща...отнасящи се за него...и проче
http://www.youtube.com/watch?v=wI_OpZiMdeU

undy
02-01-2013, 21:32
При всяко плащане на винетен стикер и при всеки удар в дупка "им го слагам":angry1:......и това е всичко,за съжаление.
За фалшивите,не си и помислям.

Doomguy
02-01-2013, 21:58
Добре значи аз доколкото разбирам повечето нямат против да плащат, но се изнервят, че срещу огромната сума от 67 лева нищо не получават (което е факт)...
Ами ако например винетката струва 1000 лева на година и ти гарантира, че пътищата за които се отнася са като на запад..? По-добре ли е така или..? Защото на фона на 200 лева гражданска и средно към 200 данък, тия 67 лева направо нищо не са... :crazy:

Да, на драго сърце бих дал 1000лв за винетка, ако пътищата са като на запад. Защото ми спестява 2000 за окачване...

undy
02-01-2013, 23:41
Но защо да е 1000лв.....да бъде пропорционална на заплатите както в западните страни.Тогава няма да е толкова скъпо.

rossenvn
03-01-2013, 08:11
Но защо да е 1000лв.....да бъде пропорционална на заплатите както в западните страни.Тогава няма да е толкова скъпо.

Ами тя и сега си е пропорционална - към 10% от средната за страната заплата. А че тия 2-300 млн. лв, които се събират, са капка в морето. А и те са за междуградските пътища, които няма как да не признаем са в много, подчертавам много по-добро състояние от градските такива. Поне в такъв сравнително голям град като Варна са отвратителни. Не искам да защитавам никого, наливането на пари в бездънна каца не е най-умното нещо, а точно такава каца е пътното строителство. Но за да има ремонти трябват и пари, а за да останат пари след кражбите, трябват много повече пари.

Liminat
03-01-2013, 09:32
Ами ако например винетката струва 1000 лева на година и ти гарантира, че пътищата за които се отнася са като на запад..? По-добре ли е така или..? Защото на фона на 200 лева гражданска и средно към 200 данък, тия 67 лева направо нищо не са... :crazy:
Aми ако е 1000, ще сме балъци, които дават по 1000 за да блъскат в дупки, какво означава "гарантирано" в тая държава.
200 данък, 200 ГО, винетка с преглед още 100= 500 лв срещу какво?
То и вдъхновение нямам да развивам глупости в темата, всичко е изприказвано във форумите вече...

Gogata
03-01-2013, 15:16
Те и сега повече от половината пътища са на самотек. И докато българският тарикат не се научи, че за да получава трябва и да плаща, няма да е по-различно. Защото не може само да се реве, че пътищата са скапани, а в същото време да не си плащаш данъците и таксите!

Dimitar111
03-01-2013, 15:19
Прав е gogata ама пък то като се плаща дали ще отидат под предназначение тия пари не е ясно :D

kolev
03-01-2013, 17:00
данък мпс има, ГО има, винетки въведоха, сложиха сини зони. сега ще пуснат и тол такси, но и това ще е малко. още може.... овча работа.
но в крайна сметка всички събрани пари отиват по предназначение :crazy:

rossenvn
03-01-2013, 17:31
данък мпс има, ГО има, винетки въведоха, сложиха сини зони. сега ще пуснат и тол такси, но и това ще е малко. още може.... овча работа.
но в крайна сметка всички събрани пари отиват по предназначение :crazy:

И? В коя що годе цивилизована държава ги няма? И какво общо има данъка, ГО и винетката. Само за "предназначението" си прав.

undy
03-01-2013, 17:51
Ами тя и сега си е пропорционална - към 10% от средната за страната заплата. А че тия 2-300 млн. лв, които се събират, са капка в морето. А и те са за междуградските пътища, които няма как да не признаем са в много, подчертавам много по-добро състояние от градските такива. Поне в такъв сравнително голям град като Варна са отвратителни. Не искам да защитавам никого, наливането на пари в бездънна каца не е най-умното нещо, а точно такава каца е пътното строителство. Но за да има ремонти трябват и пари, а за да останат пари след кражбите, трябват много повече пари.
Съгласен съм,но в северозападна с една заплата от 300-500лв за кое по-напред да дадеш......карат се 30-се годишни дараци,а събота и неделя отиват на село-да се засилят малко с провизии.....вместо да си направят уикенд-почивка някъде си...примерно.

kolev
03-01-2013, 17:55
И? В коя що годе цивилизована държава ги няма? И какво общо има данъка, ГО и винетката. Само за "предназначението" си прав.

кое го има в цивилизованите държави - да цоцаш европари уж за пътища и в същото време да събираш всички познати данъци и такси от народа пак уж за същото.

viki
03-01-2013, 17:56
Каквото и да си говорим, едва ли има човек в България, който да е убеден, че е в негова полза да плаща данъци. :hmm:
Всички се осигуряват на минимума и са в сивия сектор ,обаче претенции към държавата имаме...
Изобщо има ли някой в тази държава,който не укрива никакви доходи ?!
п.п.
Купувам си винетки :balloon:

kolev
03-01-2013, 18:07
трябва да замениш "България" със "света" ми се струва :-D

viki
03-01-2013, 18:24
Прав си.Обаче ,
не знам дали някъде другаде по света ,някой си купува кола с ясното съзнание и нагласа,че няма да плаща нищо.Защото тук всички предварително са наясно,че има разходи (данък,преглед,ГО,винетка ) и купувайки си кола се съгласяват с това (според мен ) ,а после въпреки всичко не плащат и недоволстват .Как му се казва на това ?!
Може и аз да мисля е грешна посока,не знам :evil:

Doomguy
03-01-2013, 18:30
Прав си.Обаче ,
не знам дали някъде другаде по света ,някой си купува кола с ясното съзнание и нагласа,че няма да плаща нищо.Защото тук всички предварително са наясно,че има разходи (данък,преглед,ГО,винетка ) и купувайки си кола се съгласяват с това (според мен ) ,а после въпреки всичко не плащат и недоволстват .Как му се казва на това ?!
Може и аз да мисля е грешна посока,не знам :evil:

Е защото някой не плаща трябва всички да се трошим по дупките ли? Логиката ти е валидна в белия свят, не в анадолската провинция Булгаристан.

viki
03-01-2013, 18:52
Оправданието е най-лесният начин да не бъде направено нещо:-)

Alfa User
03-01-2013, 18:58
...
Изобщо има ли някой в тази държава,който не укрива никакви доходи ?!
...

Еми аз например, поради естеството на работата ми, не мога да укривам никакви доходи без риска после да ми излезе през .... ммм, да речем носа ...
Също си купувам винетката, но съм меко казано бесен от състоянието на пътната мрежа.
Някак е безумно постоянно да се хвали някой си какви магистрали е направил, при положение, че пътуването по магистрала Хемус или Тракия може да се сравни единствено и само с не толкова забавен офроуд. И за да кажа какво имам в предвид :
- вижте магистрала Тракия в района около Пазарджик - имам чувството, че карам по паваж там ... или ако щете - по стълби;
- магистрала Хемус - изненадващи гърбици или вдлъбнатини без никакво предупреждение - и това на път, по който очевидно се кара с над 120 км/ч ...
За какви магистрали говорим ... а да не питам и за безопасността ?!?
Ама какво да говорим повече - избираме си ги наште "любимци", търпим си ги, ще им сърбаме попарата ! До следващата трагична катастрофа с много жертви, в следствие на "несъобразена скорост" на магистрала, която не е такава...

Doomguy
03-01-2013, 18:59
Оправданието е най-лесният начин да не бъде направено нещо:-)

Ама аз си плащам, не се оправдавам. Обаче овчото е повече в някои от нас. На това разчитат и управляващите в момента. Те те стрижат, ти си блееш и така...

rossenvn
03-01-2013, 19:46
кое го има в цивилизованите държави - да цоцаш европари уж за пътища и в същото време да събираш всички познати данъци и такси от народа пак уж за същото.

Кое те кара да мислиш, че там това го няма? Корупцията там е на много по-високо ниво и за още по-много пари - само не е толкова нагла и некадърно замаскирана. Давам един пресен пример: Екълстоун е дал подкуп от $56 млн. при продажбата на Формула 1 (http://www.dnevnik.bg/sport/2012/06/21/1851433_ekulstoun_e_dal_podkup_ot_56_mln_pri_proda jbata_na/). Просто при нас всичко е пропито с корупция, а там само на високите нива. Другата разлика е, че там остава и за хората...

Liminat
03-01-2013, 20:25
За северна България към другите такси добавяйте и стойността на GPS и антирадар, че да идеш от Варна до София и обратно, без да те изпраска някоя камера на безбройните ограничения, трябва да ти има нещо...

rossenvn
03-01-2013, 20:27
За северна България към другите такси добавяйте и стойността на GPS и антирадар, че да идеш от Варна до София и обратно, без да те изпраска някоя камера на безбройните ограничения, трябва да ти има нещо...

Като получиш няколко снимки, започваш да караш много прилично - личен опит ;).

thecleaner
03-01-2013, 23:35
Не знам дали забелязваш, но дотук никой не спорделя мнението ти, че си ОК (теоретично разбира се) да платиш 1000 лева и да си караш спокойно...
Ти нали се сещаш, че си пълно балъчЕ сега щом така отговаряш на тоя въпрос, защото правилния отговор на двата ми въпроса ако не се усещаш е един: най-добре да плащаме по 2.60 на година и да искаме гаранции все едно, че плащаме по 1000 лева (абе нещо като правилния отговор на въпроса "Кое е по-добре: къс и дебел или дълъг и тънък?")... :calc:

ПС: Ако ти беше този, който ми помогна с разяснение в един друг форум днес, мерси за помощта още веднъж... :)

Къс и дебел ;) ем не стига, ем боли.

morfius
04-01-2013, 00:40
Мрън, мрън, мрън... и затворен цикъл.
Някой каза 1000 лв... че ние и повече плащаме (ако към данъците и застраховките сложим и ремонтите).
Въпроса е какво получаваме?
А това последното точно с дребен тарикатлък не се променя.

Бобби
04-01-2013, 01:27
Ами ако е 2.60 лева (два лева и шестдесет стотинки) за година обаче съвсем, ама съвсем зарежат пътищата и ги оставят на самотек..? Така ще има ли повече доволни..?
Ами те пътищата са ни на самотек бе момче.....правят се и след това никва подръжка, а старите само кръпки от време на време.....
И да те попитам....ти виждал ли си пътищар по нащте пътища и особено по проходите, или изобщо незнаеш какво означава това...?.....защото преди нямаше южни, северни дъги и тем подобни...но пътищата не се затваряха при първият по обилен сняг или се наводняваха като магистрала Люлин и т.н......и да ти кажа, тогава данаците бяха символични......

---------- Post added at 23:27 ---------- Previous post was at 23:24 ----------

Мрън, мрън, мрън... и затворен цикъл.
Някой каза 1000 лв... че ние и повече плащаме (ако към данъците и застраховките сложим и ремонтите).
Въпроса е какво получаваме?
А това последното точно с дребен тарикатлък не се променя.
:))))...карай внимателно и няма да мрънкаш за окачването...мрън, мрън...ама и ти мрън:)))

fred
04-01-2013, 09:11
И в крайна сметка добре е да си плащаме, но и трябва да изискваме-тук ни е проблемът.То не е само винетка-като си плащаме здравни осигуровки, получава ме ли адекватно лечение?И още много други.Нещата не се оправят и само с протести, а и с действия в цялото ни ежедневие и като отделен човек и като общество.Но така или иначе процесът е бавен.
Носим се бавно по течението и това е,

Liminat
04-01-2013, 09:37
... а "пътищар" съвсем не знам какво е...

Ми "стар говнярин " е ласкателно в средите на хората с много опит в поддържането на канализации, "пътищар" би следвало да е човек с опит в проектиране, изграждане или поддръжка на пътища.

Liminat
04-01-2013, 10:14
Тия дето проектират имат по "ногу вишута" а тия дето "поддържат" имат завършен 8-ми клас в най-добрия случай, та едва ли са едни и същи хора... Иначе разбрах... :yes:
И тия с 8-ми клас понякога са незаменими в професията си. Гледал съм човек на автогрейдер, който ако не си разбира от работата и ти му плащаш, за 5 минути ще те натика с 40-50 бона. Тия, които са на машината за асфалт също струват повече от 50 проектанта от... сегашните :)

ivan dimitrov
04-01-2013, 17:51
---

Crusader
04-01-2013, 19:34
Те и сега повече от половината пътища са на самотек. И докато българският тарикат не се научи, че за да получава трябва и да плаща, няма да е по-различно. Защото не може само да се реве, че пътищата са скапани, а в същото време да не си плащаш данъците и таксите!
И аз като си ги плащам 20 години, кво има на среща?!?

viki
04-01-2013, 19:40
Ч
обаче само не разбрах кой какво е направил по темата (освен интеУегентно да го обяснява на другите, които между другото също си го знаят и го обясняват на третите, които и те го знаят и т.н....)... :wierdo:

А ти направи нещо велико,пусна цяла тема http://www.foxes2.be/k/girl_blum2.gif
Понякога (признавам ) ми е трудно да те разбера.

Liminat
04-01-2013, 21:53
... ОбъркАх се вече... :surrender:
Нема а ти пука. Тук във Варна ще си ги платим с чувството на най-трепетна радост, защото днес гледам изпушват кратерите по Аспарухов мост.

ivan dimitrov
04-01-2013, 22:16
---

Liminat
06-01-2013, 10:52
Като получиш няколко снимки, започваш да караш много прилично - личен опит ;).
Бре... Че тия не са ли християни бе... Как така ще пращат снимки?! :)

mordohy
06-01-2013, 11:16
Както дойде времето за винетките, така и се отвориха дупките по околовръстното.
Сякаш са се наговорили.
Тоест дупките и управляващите.
Сигурно Дянков и на дупките им е заповядал или обещал нещо.
А :idea2:бе има нещо перверзно в цялата работа!

angelovi69
03-01-2017, 19:11
Питам за срока на валидност на годишните винетки.
1. до 31.01.2018 г., както досега бяха,
ИЛИ
2. за 1 календарна година, считано от датата на закупуване.
Малко стрелям напосоки, чул-недочул по някое от радиата, докЪт пътувам в колата.
Благодаря на отзовалите се.

lordliness
03-01-2017, 19:37
До края на януари, както до сега.
Приятел си купи днес и му написаха номера на колата в касовата бележка.
Не знам само по кой закон трябва да си носим и показваме касовите бележки.

ivan dimitrov
03-01-2017, 20:45
До края на януари, както до сега.

И аз останах с такова впечатление. Не обърнах особено внимание, но съм почти сигурен че не я перфорираха.
Пазенето на фискалното бонче, по принцип е желателно.
Нямаме навик да ги пазим, но живият живот е кадърен учител. Аз се научих да пазя тия от мобилните оператори, поне месец.
Не зная според кой закон сме длъжни да носим и касовата бележка. Обаче ми е много интересно какво ще се получи, ако ме спрат без стикер, а им връча(гордо) контролното талонче на винетката(което също трябва да се представя) и касов бон, с номерът на колата. Като това го придружа с обяснение, че сега виждам че са ми откраднали стикера.

lordliness
03-01-2017, 20:55
Мога да си я пазя, но не и да я показвам, със същия успех може да ми искат касовата за телефона, обувките или дънките. Пази се до напускане на обекта.

Sunny
03-01-2017, 22:30
Чл. 100. (1) (Предишен текст на чл. 100 - ДВ, бр. 6 от 2004 г.) Водачът на моторно превозно средство е длъжен да носи:
1. (доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) свидетелство за управление на моторно превозно средство от съответната категория и контролния талон към него;
2. (доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) свидетелство за регистрация на моторното превозно средство, което управлява, и за тегленото от него ремарке;
3. (изм. - ДВ, бр. 103 от 2005 г., доп., бр. 51 от 2007 г.) документ за сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите за моторното превозно средство, което управлява, и за тегленото от него ремарке;
4. превозните документи, определени от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията;
5. (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) при напускане на територията на страната - валиден международен сертификат за "Гражданска отговорност" на автомобилистите за чужбина - "Зелена карта".
(2) (Нова - ДВ, бр. 6 от 2004 г., изм., бр. 51 от 2007 г.) Водачът на моторно пътно превозно средство е длъжен да залепи валиден винетен стикер за платена винетна такса съгласно чл. 10, ал. 2 от Закона за пътищата в долния десен ъгъл на предното стъкло на моторното пътно превозно средство при движение по републиканските пътища и да премахва незабавно винетния стикер след изтичането на неговата валидност.
(3) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водачът на моторно превозно средство, което не е било спряно от движение, е длъжен да залепи в долния ляв ъгъл на предното стъкло на моторното превозно средство валиден стикер на знак за сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите и да носи контролен талон към знака. Когато моторното превозно средство технологично не разполага с предно стъкло и е невъзможно стикерът на знака да бъде залепен на указаното място, същият стикер на знака се залепва на застрахователната полица, която се носи от водача на моторно превозно средство, и при проверка се представя заедно с контролния талон.

Никъде в закона не пише да е задължително да се носи документ (касов бон) за закупуването на винетен стикер ....

lordliness
03-01-2017, 22:37
И пише да залепи, но не уточнява как, ако е с плюнка и едва се крепи не трябва да е проблем.

ivan dimitrov
04-01-2017, 01:32
И пише да залепи, но не уточнява как, ако е с плюнка и едва се крепи не трябва да е проблем.

Абе то и кога да го залепи не пише. Пише кога да го отстрани.

Scrapera
04-01-2017, 10:11
И миналата година пишеха (някакъв) регистрационен номер на касовата бележка, след излизането на едно допълнение в ЗДП (не ЗДвП, да не се бъркат), което съвпадна със скъпите винетки.

(4) (Доп. - ДВ, бр. 101 от 2015 г., в сила от 22.12.2015 г.) Винетната такса се заплаща от собственика или ползвателя на пътното превозно средство след деклариране на регистрационния му номер.

С това се изчерпва законът.
Просто се декларира ДКН.
Няма пречка да се ползва на МПС с различен ДКН, от декларираният. Или поне засега!

mell0
05-01-2017, 11:15
Една винетка за много коли е абсолютно позволено в момента. Никой нищо не може да ти каже, че си я залепил с плюнка, веро, мед или друго. Те затова се решиха да вкарват електронния тол скоро, както се въртеше по новините вчера.

ecotronic
05-01-2017, 11:23
Защо седмична винетка е валидна 7 дни, месечна - 30 а годишната - 1 календарна година?

Т.е - защо на 20 - ти юни не мога да си купя годишна винетка, която да е валидна до 20 - ти юни на следващата година?

veli
05-01-2017, 12:34
И на мен това ми е чудно, ако е годишна, то тогава срока трябва да й бъде една година от закупуването, а не до края на календарната година. Ако няма да пътувам първите няколко месеца от годината, няма да си купя годишна винетка в началото и после за няколко месеца ще ми излезе златна. Пълно безумие.

ecotronic
05-01-2017, 12:38
Това означава само едно. Чиста проба държавен рекет.

acho_
06-01-2017, 16:35
Това за валидността до 31-ви януари май вече не важи за новите стикери.

lordliness
06-01-2017, 16:59
Важи.

Liminat
07-01-2017, 11:05
Тейната мама.

BO
07-01-2017, 13:11
Никъде в закона не пише да е задължително да се носи документ (касов бон) за закупуването на винетен стикер ....

Нека да не даваме грешна информация!

(2) (Нова - ДВ, бр. 6 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 39 от 2011 г., доп. - ДВ, бр. 101 от 2015 г., в сила от 22.12.2015 г.) Водачът на моторно пътно превозно средство е длъжен да залепи валиден винетен стикер за платена винетна такса съгласно чл. 10, ал. 1, т. 1 от Закона за пътищата в долния десен ъгъл на предното стъкло на моторното пътно превозно средство при движение по републиканските пътища и да премахва незабавно винетния стикер след изтичането на неговата валидност. Водачът на моторно пътно превозно средство е длъжен да предоставя при необходимост валиден документ, доказващ плащането на съответните такси в съответствие с тарифата и наредбата по чл. 10, ал. 6 от Закона за пътищата.

А бе и това не е много така:

1. винетката се състои от две части; първата част е оформена за еднократно залепване в долния десен ъгъл на вътрешната страна на предното стъкло на пътното превозно средство и е осигурена срещу фалшифициране със защитни знаци;
Демек стигнеш ли до съд, със сигурност ще изгориш.

Sunny
07-01-2017, 13:35
Нека да не даваме грешна информация!

(2) (Нова - ДВ, бр. 6 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 39 от 2011 г., доп. - ДВ, бр. 101 от 2015 г., в сила от 22.12.2015 г.) Водачът на моторно пътно превозно средство е длъжен да залепи валиден винетен стикер за платена винетна такса съгласно чл. 10, ал. 1, т. 1 от Закона за пътищата в долния десен ъгъл на предното стъкло на моторното пътно превозно средство при движение по републиканските пътища и да премахва незабавно винетния стикер след изтичането на неговата валидност. Водачът на моторно пътно превозно средство е длъжен да предоставя при необходимост валиден документ, доказващ плащането на съответните такси в съответствие с тарифата и наредбата по чл. 10, ал. 6 от Закона за пътищата.

Да . Прав си . Аз съм цитирал по-стар брой който е без допълнението от 22.12.2015 г. Моя е грешката .

lordliness
07-01-2017, 15:29
Какво означава необходимост и кога възниква такава?
И ако докато си пия кафе, случайно залея касовия бон и номера на колата спре да се вижда, какво следва?
Или той избелее, както става масово с тях какво да им покажа?
Само глупости създават, вместо да създадат нещо модерно, целите ни стъкла са в лепенки и лепенки, и без това има много, ако лепим и касовата бележка няма да пречи много, мъкнем един портфейл документи и картончета и една камара лепенки, включително лист А4, иначе да имаш други лепенки е забранено, пречат на видимостта.

ecotronic
07-01-2017, 15:33
И ако докато си пия кафе, случайно залея касовия бон и номера на колата спре да се вижда, какво следва?
Само глупости създават, вместо да създадат нещо модерно, целите ни стъкла са в лепенки и лепенки, и без това има много, ако лепим и касовата бележка няма да пречи много, мъкнем един портфейл документи и картончета и една камара лепенки, иначе да имаш други лепенки е забранено, пречат на видимостта.

Споко бе, стъклото ти е голямо и място има.

http://store.picbg.net/pubpic/F9/CC/e98e7e41d2eff9cc.jpg

В краен случай ще гледаш през страничното :)

lordliness
07-01-2017, 15:50
Сега гледам касова та бележка за винетката от миналата година, много добре е избеляла, датата не се вижда и са пропуснали да напишат номера на колата и винетката, ще си я показвам за забавление.
Вчера си купих няколко винетки от Български пощи, срещу 10 мин от времето ми написаха всичко в касовите бележки, номера на коли, номера на винетки, няма пропуски

ecotronic
07-01-2017, 16:00
Сега гледам касова та бележка за винетката от миналата година, много добре е избеляла, датата не се вижда и са пропуснали да напишат номера на колата и винетката, ще си я показвам за забавление.
Вчера си купих няколко винетки от Български пощи, срещу 10 мин от времето ми написаха всичко в касовите бележки, номера на коли, номера на винетки, няма пропуски

Снимай си касовите бонове и като избелеят, който иска да вярва на снимката.

На касовия бон от покупката на печката ми дали ще личи нещо след 5 години (колкото е гаранцията)?

lordliness
07-01-2017, 16:11
нищо няма да личи и ще се простиш с гаранцията, обикновено касиерите предупреждават да се снима

BO
07-01-2017, 17:00
Само глупости създават, вместо да създадат нещо модерно, целите ни стъкла са в лепенки и лепенки, и без това има много, ако лепим и касовата бележка няма да пречи много, мъкнем един портфейл документи и картончета и една камара лепенки, включително лист А4, иначе да имаш други лепенки е забранено, пречат на видимостта.
Когато някой ти създаде необходимост да показваш - демек чичко полицай като те подкани да види бележката, тогава рязко настъпва необходимостта. :)
Иначе какъвто народа, такива и изискванията.
Ако сульо и пульо не се правиха на интересни, а най-чинно си спазваха законите, то тогава нямаше да се налагат промени и да си носим една папка към колата за доказателство, че сме изрядни. Погледни от тази страна на нещата.

lordliness
07-01-2017, 17:09
Нали им купиха таблети, да четат разни неща, които ги интересуват през мрежата, защо трябва да им показваме и бележки и да лепим по стъклата. Имам и една торба стъргалки, гъбички и препарати за да чистя по няколко пъти в годината разни лепенки.

BO
07-01-2017, 17:19
Ем така де. Дразни се на хората около теб, че със собственото си държане и тарикатизъм, то те са те накарали косвено да стъргаш, жулиш, мокриш, накисваш... Помисли малко кой е първоизточника, а не изпълнителя на проблема.

DerMeister
07-01-2017, 19:51
Проблемът винаги е бил и си остава в изпълнителя. Просто е най-лесно и просто да прехвърлиш отговорността и проблемът върху хората, вместо да инвестираш и измислиш правилно решение. Далаверата обаче липсва тогава. Най-лесно е да боднеш един знак "Опасност" или ограничение на скоростта и да оставиш хората да се избиват.
Тарикати и простаци има навсякъде, нито сме най-умните, нито сме по-долна категория хора.

От друга страна в България не смеем много, много да принуждаваме хората да спазват закона, защото после не гласуват. Има там едни стриктни и отговорни хора, останалите си живеят от тарикатлък и дребни измами и всички са доволни.

lordliness
07-01-2017, 20:25
По мое мнение, гражданската отговорност трябва да е на шофьора, а не на колата, правото да караш по пътищата също трябва да е на шофьора. Плащам тези неща и мога да карам всяко превозно средство за което имам права за управление.

ФЕРАРИСТ
10-01-2017, 12:57
Карам с 1 винетка, местя си я при нужда......семейството има повече от 1 кола, но винаги се кара само 1......понеже другата няма навика да се разхожда сама по пътищата, не виждам причина да имам 2 или повече винетки......
Тва че държавата е измислила скапан закон за да пълни повече хазната си е нейн проблем......
Същото трябва да е и с ГО - трябва да е на водача, а не на возилото.......но пък тук скапаната държава отново мисли за джоба си - има повече регистрирани коли, отколкото шофери.....значи трябва да обложим първите......

myato
10-01-2017, 13:11
Ей, много сте стиснати. Тея добри ора, от кво да живеят?

Alex_26
12-01-2017, 21:51
Аз мисля следното, което може би съвпада с ВО. Ако мислехме как да махнем корумпираните боклуци и хитреците на момента, нямаше да стигнем до тинята. А ние ги гледаме и се чудим как да направим някоя хитринка надребно. Ето това ние проблемът - Бай Ганьовското мислене

mirchozo
13-01-2017, 08:42
"Сиромах човек - жив дявол ", народа го е казал много отдавна. Вярно е че ги търпим тия измекяри, защо и аз нямам идея..., но пък ако живеехме както в белите държави получавайки справедливо възнаграждение и съответно подобаваща инфраструктура, работещи институции, истински закони еднакви за бедни и богати, повечето щяхме да си плащаме с кеф за данъци, винетки и каквото се сетите. Човек е устроен значително просто, трябва му работа която да върши с удоволствие и да не мисли за глупости, да получава достатъчно за нея, да си почива въпреки това, тогава ще е писенце и ще му вадиш душичката с памуче. Разбира се има изключения за които алчността няма граници, те трябва да се гонят до дупка и да се затварят по затворите за доста дълго, та да осмислят защо им минава най-добрата част от живота именно там. Трябва да си извоюваме тия неща, ма няма качествен човешки матриял както каза вожда-слънце. Ето ви още една актуална мисъл "всеки народ си заслужава управниците" (ако не се лъжа Чърчил).

lordliness
14-01-2017, 19:00
http://trafficnews.bg/bulgaria/news/66387/

mordohy
14-01-2017, 20:01
Малко по малко ни стискат все по здраво за гушата

Alex_26
15-01-2017, 09:17
ВАС постанови, че винетките са незаконни. Аз нямам пари сам да заведа дело с/у България в Брюксел

mell0
20-01-2017, 17:38
Годишната винетка вече ще бъде 12 месеца, а не както до сега до 31.01, това окончателно е прието. Както ще има и 3 месечна винетка, която се пуска защото цитирам: „хората ще могат да ползват тримесечна винетка, което ще помогне на гражданите, които излизат от града основно през лятото". Решението влиза в сила от 01.01.2018. А аз мислех, че ще бъдем "европейци" и ще минем на електронна такса, но уви явно е неизбежно да се хранят печатниците на някой депутати.

lordliness
20-01-2017, 19:24
Годишната ще си важи пак до 31 януари.

ecotronic
20-01-2017, 19:57
Годишната ще си важи пак до 31 януари.

Парламентът окончателно прие въвеждането на тримесечна винетка за леките коли, а срокът на годишната винетка ще е с валидност от дата до дата.

Промените ще влязат в сила от 1 януари догодина.

https://offnews.bg/news/Obshtestvo_4/Godishnata-vinetka-shte-e-ot-data-do-data-shte-ima-i-trimesechen-stik_644921.html

lordliness
20-01-2017, 23:18
Става дума за таз годишната :)
А до следващата година има много време и ще има нов парламент, кой знае какво ще сътворят - никой.
Думата окончателно не означава нищо според мен.

Бобби
21-01-2017, 01:26
Виновни сме Ние, че си я купува ме.....я вижте сега след снега какви дупки зейнаха от асфалтовите бригади на тия същите дет гласуват промените.....избрани от нас...ей това е затворен кръг...и самите ние си го затваря ме... византиците, колко пъти затварят границата...а ние като овце се редим на опашка на ктп-то за да им идем на море...прост народ, слаба държава...
Ебати.....няма какво друго да Ви кажа....мрънкай те си...;)

ecotronic
21-01-2017, 10:32
Отнесена към размера на заплатата му, на швейцареца, годишната винетка му струва, колкото на мен, ако тя струваше 5 лв.
Ако годишната винетка ми струваше 5 лв., въобще нямаше да правя на въпрос това дали тя важи от дата до дата или за календарна година.

Както и да е. По-добре късно, отколкото никога.

lordliness
21-01-2017, 14:57
Малко взимаш :)

Alex_26
21-01-2017, 15:36
Започнаха да слагат протектори за дисплей на винетките за да ги местят. Интересна идея

mordohy
22-01-2017, 16:40
Я сподели!

Alex_26
22-01-2017, 17:24
Я сподели!

Иве, и аз не знам точно как го правят. Един ми се обади да пита протецторите за А7, дето ги продавам, стъклени ли са, че трябвало да ги изрязва за да си прави винетката. То залепяш винетката на протектора, след това го лепиш като фолио за джама с малко веро

lordliness
22-01-2017, 17:40
Я сподели!

Това е стара технология, измислена от няколко години, взимаш протектор за телефон или таблет режеш си парче колкото винетката, от единия край лепиш винетката( не знам после дали може да се разлепи без разрушаване)
другата страна, която трябва да се залепи към дисплея на телефона и махаш предпазното фолио и лепиш на стъклото.
Тази страна има някакво покритие подобно на силикон и се лепи, това покритие сигурно ще се разруши след време.
Може и както си караш, винетката да ти падне на пода и да се окаже, че нямаш когато те спрат :)
Или да забравиш да я залепиш и пак да се окаже че нямаш.
Или да забравиш да я отлепиш и да ти я откраднат.
Впрочем мисля, че крадат точно такива винетки от колите

Alfa User
23-01-2017, 07:23
А новите винетки са едни такива розовкииии ... :gayfight:

Майтапа настрана, но ако умножим броя на регистрираните автомобили в страната по стойността на винетката, и добавим данъците и т.н. таксички - сумата, която завлича държавата всяка година ще ви завърти главата!
С тия пари можем не само да имаме идеални пътища, но и да се почистват както трябва без мрънкане и оправдания!

mirchozo
23-01-2017, 08:20
Лепваш една изолационна лента на стъклото, затопляш със запалката за да се разлигави лепилото и я отлепяш със завъртане и моментно притискане. Така няколко пъти докато се оформи мястото. Лепилото остава на прозореца и след това си лепваш винетката като преди това си изрязал излишното от прозрачното фолио на което е лепната.
Изпитано няколко пъти лично от мен. Неудобство е ако шофирате с отворени стъкла, може да хвръкне заради силната въздушна струя.

Zlobich
23-01-2017, 09:45
А новите винетки са едни такива розовкииии ... :gayfight:

Майтапа настрана, но ако умножим броя на регистрираните автомобили в страната по стойността на винетката, и добавим данъците и т.н. таксички - сумата, която завлича държавата всяка година ще ви завърти главата!
С тия пари можем не само да имаме идеални пътища, но и да се почистват както трябва без мрънкане и оправдания!
Да,така е. Виж,обаче колко начина има една винетка да се прехвърля на "n" на брой стъкла. Да скъпи са,да крадат,парите. Търпим ги,вместо да решим кардинално проблема,хитруваме на дребно и си мислим колко много сме спестили. Не упреквам никой,моля не се сърдете.

---------------------------------------------------
Ръждата никога не спи,явно е работохолик.
Пай сее ...

Alfa User
23-01-2017, 18:56
Ами както казаха колегите и по-горе - народа си е за е*ане, щото вместо да направи нещо по въпроса, се чуди как да шикалкави.
Ако цената на винетката е според стандарта на българина, и парите наистина се влагат в пътищата - сигурен съм, че никой няма да опитва да лъже системата!

pa4ito
23-01-2017, 19:20
Всичкото много хубаво, ама какво правим като ни се налага да пътуваме извън града - даваме еднократно 100 лв, или всеки път по 300, според новия ценоразпис на КАТ? Затова правилния вариант на действие е организиран протест.

Orm
23-01-2017, 19:21
Ами, наща винетка струва 15лв австрийската е 8 евро.... Ако държите много, мога да ви опша разликата в качеството на пътищата и заплатите :)

Zlobich
23-01-2017, 21:01
И ще продължим да ги местим от кола в кола,ще продължим да използваме оправдания от сорта,крадат защо да плащам. Да така е,но си оставаме само на приказки.
Дела трябват. Трудно е,а българина щом има ракийка и салатка е добре. С пачки да ги пълнеха тези дупки,по-евтино щеше да е.

---------------------------------------------------
Ръждата никога не спи,явно е работохолик.
Пай сее ...

mirchozo
25-01-2017, 10:11
Българите сме си тарикати, те затва има и много балами (ние). Истината е много крадът ония горе, нищо не остава след тях.

Alex_26
27-01-2017, 13:40
лепиш винетката за прозрачно фолио за стъкло, а фолиото го лепиш за стъклото така, както се лепи - с вода и малко сапун. Няма да падне. Може и UV защита фолио да и изберете :pancake: