PDA

View Full Version : Какво можем да направим, за да започне държавата да си върши работата?



bager
04-01-2013, 12:36
Какво можем да направим, по отделно и съвместно, за да започне държавата да си върши работата? Идеи някакви?
Да караме по по-добри пътища, да има места за децата ни в детската градина, в училище наистина да се образоват, да ходим на лекар без страх, престъпниците да влизат в затвора и т.н.
С какво други държави са "по-държави" от нашата?
Все се оплакваме от следствията, а не търсим причините. Борим се с последиците, а не виждаме ранните симптоми.
Има ли решение и изход от тая ситуация в момента?
Гласуването част ли е от това решение? А емигрирането?
Какво мога да направя аз и какво - ние?

п.п.
Имам малко свободно време, та се чудя какво да правя ;) .

Stoyan Georgiev
04-01-2013, 12:40
като започнат всички да се държат когато са сами все едно имат публика - от дребните неща - да си хвърлят биклука на правилното място по правилния начин, до разумното каране, отказването да се дават рушвети и учтивото отношение към всеки...

уважението на закона и на личността :)

и да се научим да сигнализираме за нарушения, а не да гледаме безучастно (и аз понякога не се сещам да се обадя на съответния орган когато видя нещо нередно)

според мен нещата са много прости :)

tokata_pz_flex
04-01-2013, 12:44
Нещата са прости , но не са за прости хора ...
От малки децата се учат да са нагли , да замърсяват , да не уважават останалите ... какво да очакваме като пораснат . Аз лично съм избрал да стоя в България , старая се да бъда съвестен гражданин и да карам останалите покрай мен също да бъдат такива . Надявам се да стане работата ...

Kuku
04-01-2013, 12:45
Топки трябват, топки!!!

morfius
04-01-2013, 12:46
Уважение и себеуважение.
Докато не се научим отново на това... няма да я бъде държавата.

boris037
04-01-2013, 14:41
За да работи някоя институция, без значение каква, е необходимо всеки свързан с тази институция да си върши работата. Държавата като институция не прави изключение. Доста по-известни (не казвам умни, за да не засегна някой от членовете на форума)от нас личности са мислили точно върху този въпрос и изводите, до които са стигнали се прилагат в по-напредналите икономически страни. А те са много прости:контрол.
Не става въпрос за антиутопиите на Замятин или Оруел, а става въпрос да има нещо, което да изисква от всеки един човек в държавата да си върши задълженията. В Полша и други католически страна това е религията. На скандивието са данъчните, другаде бил законът. Работата е там да има нещо, което да е за всички, и което да те държи отговорен подчертавам, когато не си си свършил задълженията. Под задължения разбирам служебни, обществени, всичко, което не навлиза в личното пространство.
Ще си позволя малко да коригирам колегата tokata_pz_flex нещата са просто, но те трябва да бъдат за всички. Просто защото, когато човек е оставен безответен(дано използвам термина коректно) за делата си, той не прави нищо. И тук не става въпрос за националност, няма значение дали си австро-унгарец, грък от македонски произход или чернокож ариец, всички хора, навсякъде по света ги тресат едни и същи дертове.
Та накратно моя отговор на въпроса е - когато всички започнем да си вършим работата, както трябва.


Уважение и себеуважение.
Докато не се научим отново на това... няма да я бъде държавата.

И когато разбира се започнем да уважаваме, както себе си така и другите около нас, без това наистина няма как.

RUNNING WILD
04-01-2013, 15:25
днеска гледах до един блок направили пясъчник за децата,хубаво оградили го с автомобили гуми забити до средата,като духне вятър всичките боклуци се набиват там и си седят,котките и кучетата си ги прескачат гумите децата също за кво е това не знам,до тях кофите за боклук са пласмасови кофи от сирене малки и пейките са ковани от дъски и зад тях на земята има пален огън барбекю,общо взето детски кът за възрастни-направи си сам...общината може да отпусне пари но всички ги мързи дори да се поинтересуват дори,между другото тука от 100 човека ако хванеш и ги питаш знаят ли закон за здравно осигуряване или за пенсия или правата му като гражданин или би ли искал да постигне нещо или да промени щи каже че не знае нищо и от него нищо не зависи,само ако някой по-млад от него седне в рейса ще го накара да стане той да седне или ако го предредят на опашката ще бучи,децата ни с пълно право ще ни се сърдят след време че ги обричаме и не правиме нищо в момента както на нас ни е криво сега за отминалите години и как нищо не ни оставиха,всички чакаме ама какво никой не знае,няма да дойдат по добри дни това са

ФЕРАРИСТ
04-01-2013, 15:30
Трябва да се направи това което уж смотаните турци си направиха повече от веднъж - военен преврат.......

ecotronic
04-01-2013, 16:06
Трябва да се намали значително броят на паразитите и на тарикатите в това общество.
Прекалено много хора живеят на чужд гръб и това са хората които живеят най-добре от всички:
Застрахователи, банкери, политици, консултанти, брокери, прекупвачи, чиновници, перачи на пари.................
Прекалено малко са хората, които реално изкарват хляба на народа.
На много места в държавните институции нищо не се е променило за последните 25 години. Продължава това една работа да се върши от 10 човека вместо от един.

myato
04-01-2013, 16:07
Трябва да се направи това което уж смотаните турци си направиха повече от веднъж - военен преврат.......

Извинявай, но от кои военни?
В целият свят редът се налага с принуждение.
Начинът по който живеем също ни е наложен принудително от т.н. управляващи и тъй като нямаме рефлекса на старите "демократични" общества, ние не знаем или не приемаме, че съществува и обратен механизъм на принуждение, като протести, гражданско неподчинение, ползване на административните и законови механизми за противопоставяне.
Колко хора в България познават основния закон(Конституцията), от който произтичат всички права? За другите закони, определящи правата и задълженията им въобще да не говорим.
Пред очите ни се суспендира Конституцията, а ние дремем вгледани в собствения си пъп.
Докато не започнем да се държим като граждани, ще бъдем поданици и данакоплатци - стадо за стригане, доене и клане.
В Щатите се казва, че човек с оръжие е гражданин, другите са данакоплатци.

ФЕРАРИСТ
04-01-2013, 16:30
Извинявай, но от кои военни?

ние не знаем или не приемаме, че съществува и обратен механизъм на принуждение, като протести, гражданско неподчинение, ползване на административните и законови механизми за противопоставяне.

Тва вече е отделен въпрос, говоря принципно.....

bager
04-01-2013, 17:00
Мислех какво да напиша като моя версия за ситуацията, но честно казано нищо позитивно не мога да измисля.
Всичко опира до носене и търсене на отговорност. Такава в България вече никой персонално не носи. Тук сме царе на оправданията и бягането от отговорност. На дребно и на едро. Тук думата не значи нищо. Можеш да кажеш нещо и след това да се отметнеш, без никой да ти потърси сметка. И това се приема за нормално!
Защо?
Не тръгва ли оттам всичко - да си носиш поетата отговорност?
И всеки един от нас, избягвайки от нея(отговорността) не я търси и от другия...

ecotronic
04-01-2013, 17:11
.....
Не тръгва ли оттам всичко - да си носиш поетата отговорност?
И всеки един от нас, избягвайки от нея(отговорността) не я търси и от другия...

Всичко произтича от това какво присъства и как то е степенувано в ценностните ни системи.
Ако чувството за достойнство застане на първите места в класацията, далеч преди удовлетворението от материалните облаги, вероятно ще изпитваме потребността да поемаме отговорности.
Но докато японците си правят сепуко а българите - сек*ро, няма изгледи това да се получи.

dimitar_vd62
04-01-2013, 18:08
Това за мезе на ракията ли е, или ще предприемаме нещо.И тая тема ще иде в забвение ако не я обърнем на пиене и жени.Нищо не може да се промени с писане по форумите, действия трябват.Всички тия дето се наричат политици от 20 години насам трябва да си ходят,да си вземат каквото са заграбили и да се пръждосват на Бахамите или некви други мами, така и протежетата им ще останат без гръб и ще работят не за облаги а за да си заслужат заплатата.Личност трябва да обедини народа и да го събере пред Народното събрание... то всъщност народно ли е?

Crusader
04-01-2013, 19:37
Топки трябват, топки!!!

Имаме, познал правилния отговор...

Doomguy
04-01-2013, 20:01
Да спрем да гледаме телевизия, да си плащаме за услугите, да не чакаме на готово... Държавата - това е народът, от него трябва да започне всичко. Имам в предвид действия, не приказки на ракийка и салатка колко са гадни "управниците". Той народа много обича да го "оправят", за това и държавата е на тоя хал. Едно добро начало са държавните институции. Хард кор дъртаците вън от там, на тяхно място млади хора.

Crusader
04-01-2013, 20:14
Да спрем да гледаме телевизия, да си плащаме за услугите, да не чакаме на готово... Държавата - това е народът, от него трябва да започне всичко. Имам в предвид действия, не приказки на ракийка и салатка колко са гадни "управниците". Той народа много обича да го "оправят", за това и държавата е на тоя хал. Едно добро начало са държавните институции. Хард кор дъртаците вън от там, на тяхно място млади хора.
То и министрите на енергетиката и финансите и здравеопазването са млади хора...но са кукли на верига...
Т-72 трябват и то разположени постоянно около парламента и министерския съвет...и няколко Гвоздики ще свършат работа...
Ех...къде е 13 бронетанкова...те затова и унищожиха армията - от страх! Къде са генералите с топки - имаме си Аньо Ньойски...

myato
04-01-2013, 22:09
Това за мезе на ракията ли е, или ще предприемаме нещо.И тая тема ще иде в забвение ако не я обърнем на пиене и жени.Нищо не може да се промени с писане по форумите, действия трябват.Всички тия дето се наричат политици от 20 години насам трябва да си ходят,да си вземат каквото са заграбили и да се пръждосват на Бахамите или некви други мами, така и протежетата им ще останат без гръб и ще работят не за облаги а за да си заслужат заплатата.Личност трябва да обедини народа и да го събере пред Народното събрание... то всъщност народно ли е?

Моля те, сакън, недей, стига сме си търсили "личности", обединители и спасители. От подобни изпълнения сме я докарали до тук.


Топки трябват, топки!!!


Имаме, познал правилния отговор...

Не трябват топки, а стискане за топките.

pa4ito
04-01-2013, 22:33
Първо трябва полицията или съответният контролиращ орган да не са корумпирани, за да може да саблюдават за извършени нарушения и да санкционират коректно.
Второ трябва всеки един гражданин да следи друг дали върши нещата както трябва и ако не, директно обаждане в контролиращия орган.
Така е в Германия, Швейцария и още други страни.
Обаче тънкият въпрос е - как аджеба да премахнем корупцията. Единият вариант е с "презадоволяване". Другият е с наемане отвън.

fred
04-01-2013, 23:27
За да работи държавата трябва има общество, което да я принуждава да работи, когато това не става.Това е въпрос на съзнание, действие, граждански структури, но манталитет - не става за ден два. Много ясно, че сам човек или група хора не може да се преборят с нещо, но ако има и реални граждански организации, както и работещи ефикасно правораздавателни органи, преса, профсъюзи и свястна църва ако щете, може да бъде по различно.
Как няма да има корупция например, като повечето от тия, дето могат да направят /или да не направят нещо/ чакат да им дадат, а тия дето искат пък, са готови да дадат?Това си е "в реда на нещата" за много хора и върви от 50-60 години у нас.
Защо Ганьо в Австрия, Германя или една Гърция даже става примерен, а тука си прави каквото иска?Що не бутне пари когато бъде заловен да кара пиян или с превишена скорост, а тича да си плати глобата бързо (особено ако му свалят и номера)

---------- Post added at 03:27 ---------- Previous post was at 03:09 ----------


Мислех какво да напиша като моя версия за ситуацията, но честно казано нищо позитивно не мога да измисля.
Всичко опира до носене и търсене на отговорност. Такава в България вече никой персонално не носи. Тук сме царе на оправданията и бягането от отговорност. На дребно и на едро. Тук думата не значи нищо. Можеш да кажеш нещо и след това да се отметнеш, без никой да ти потърси сметка. И това се приема за нормално!
Защо?
Не тръгва ли оттам всичко - да си носиш поетата отговорност?
И всеки един от нас, избягвайки от нея(отговорността) не я търси и от другия...

Това е така-първо трябва да си видим собствените кривици, пак после и на другите и т.н.
То това като се почне от Христос, а и преди него, та до наши дни е актуално.А и човекът си е все човек, нищо ново под слънцето.И както са отбелязали и други-държавата, това сме ние, ако не всеки един, то по-голямата част е това, което виждаме.

rscossworth
05-01-2013, 12:00
Например можем ние да започнем да си вършим работата, защото държавата това сме ние.

Tonimir
05-01-2013, 20:21
Докато няма една ама истински прозрачна ефективна функционираща съдебната система ... няма никога да мръднем и един сантиметър.

Но и хората, докато не почнат да осъзнават смисъла от спазването на законите , пак няма да мръднем и един сантиметър.
Любимата ни фраза: "Ти ще ми кажеш, че не мога това и това ..."

Другото нещо, което наистина го попиляхме е ... "обществения ред". Термин, който много малко хора осъзнават, а още по малко прилагат. Въобще само за последните 10 години, коренно се изкриви нашият обществен ред и вече цари пълна анархия. Хората изкривиха тотално дименсиите на обществения ред, като вече няма никакъв ред и всичко се оправдава с контекста "демокрация" ... "свобода".

Всичко е до манталитет ... възпитание ... взаимоотношения м/у хората , както и стриктното спазване на ИСТИНСКИ обществен ред.

Това е в общи линии ...

Но много от нас, не обръщаме внимание на един истински проблем. Проблем, който до 20 години, ще стане много ярък!
Младите бягат от България! И за жалосто, всичко се случва, защото на хората им е писнало да ги правят на маймуни! Все пак, бащите на сегашните политици правеха нашите бащи и деди на маймуни, та хората им е писнало! Искат ред, искат спокойствие, искат да знаят защо си плащат данаците!
А без млади, никаква "революция" не може да направиш! Мангалите най вероятно ще станат мнонзинство, Българите ще се свият в най-големите градове предимно, а всичко по м/у им пропаднали местности.

Ам какво да кажем за земята ни? Тази за която толкова се хвалим, че е благородна?
Горите ни се изкупуват здраво от Турция и Гърция. Не че те нямат, ама докато има тъпи Българи да си дават дървата на безценица , защо да не си запазват дърветата?
Благородните ни хектари земи, яко се изкупуват от Руснаци , Турци и други ... По този начин, нашите земи работят и произвеждат за чужди държави , и познай дали нещо печели българина от данаци или такси ... някой индивиди, със сигорност, но ние обществото едва ли ...
А после нека хората да си мислят, че сме свободна държава ...

Толкова ме е яд, докато пиша по подобни теми, че само като се сетя, защо за глупав народ сме ... да имаш ти толкова ценна земя и пак да мизерстваш ...
Но това не е от днес ... това е от много години! България е била 500 години под турско робство, не толкова, защото турците са били много силни ... а защото само сме си правили мръсно и никога не сме се обидинявали около една обща полза. (всеки дърпа към неговата си страна) и днес е така ...

Спирам да пиша ... че пак ме хвана яд! :bash:

fred
06-01-2013, 00:07
Българин наби германец, който му направил забележка, че кара бързо, в България разбира се...

http://fakti.bg/krimi/56296-bg-shofyor-nabi-germanec-napravil-mu-zabelejka?utm_source=mobilebg&utm_medium=link&utm_campaign=bottombanner

Kuku
06-01-2013, 02:06
Обърна ли внимание на един от коментарите - турчин с немски паспорт е набит от циганин с български паспорт ;)

mordohy
06-01-2013, 09:40
Когато се научим да не подминаваме с равнодушие простотията и наглостта, чак тогава ще се оправим
Тия телефони не са ни само да ни будят сутрин.
Щом видиш цървула, че си хвърля боклука през балкона, че фучи през улицата със 100, че бие някой.....
Хващаш телефона и на 112.
Иначе пак ще има: ама те мангалите откраднаха целия мост, ама ние какво можем да направим?!...

fred
06-01-2013, 13:23
Обърна ли внимание на един от коментарите - турчин с немски паспорт е набит от циганин с български паспорт ;)
А, това не съм го гледал, но дали е така?:)

nikolaaaay
06-01-2013, 13:54
Когато се научим да не подминаваме с равнодушие простотията и наглостта, чак тогава ще се оправим
Тия телефони не са ни само да ни будят сутрин.
Щом видиш цървула, че си хвърля боклука през балкона, че фучи през улицата със 100, че бие някой.....
Хващаш телефона и на 112.
Иначе пак ще има: ама те мангалите откраднаха целия мост, ама ние какво можем да направим?!...
Точно така. Няма защо да мрънкаме само срещу полицията, а ние да стоим безучастни когато виждаме, че се нарушават грубо правилата. Аз съм се обаждал много пъти на 166 по всякакви поводи и сега на 112. Не знам дали има резултат, но ако това се прави масово, тогава със сигурност ще има.
Преди няколко години един мина с видима скорост 100-150 през жилищен квартал на метри от тротоари с деца. 50 метра по-натам изгуби контрол и се блъсна челно в дърво. Колата беше тоталка естествено, но беше солидна и онзи оживя. Веднага се обадих на 112 и куките дойдоха. После коментарите бяха, че има мръсни хора които са информирали полицията. А това, че онзи мина пиян на куче на метри от мястото, където си играят децата им явно не ги притесни, щом никой не пострада този път. Желязна логика българска.

myato
06-01-2013, 17:25
Когато се научим да не подминаваме с равнодушие простотията и наглостта, чак тогава ще се оправим
Тия телефони не са ни само да ни будят сутрин.
Щом видиш цървула, че си хвърля боклука през балкона, че фучи през улицата със 100, че бие някой.....
Хващаш телефона и на 112.
Иначе пак ще има: ама те мангалите откраднаха целия мост, ама ние какво можем да направим?!...


Точно така. Няма защо да мрънкаме само срещу полицията, а ние да стоим безучастни когато виждаме, че се нарушават грубо правилата. Аз съм се обаждал много пъти на 166 по всякакви поводи и сега на 112. Не знам дали има резултат, но ако това се прави масово, тогава със сигурност ще има.
Преди няколко години един мина с видима скорост 100-150 през жилищен квартал на метри от тротоари с деца. 50 метра по-натам изгуби контрол и се блъсна челно в дърво. Колата беше тоталка естествено, но беше солидна и онзи оживя. Веднага се обадих на 112 и куките дойдоха. После коментарите бяха, че има мръсни хора които са информирали полицията. А това, че онзи мина пиян на куче на метри от мястото, където си играят децата им явно не ги притесни, щом никой не пострада този път. Желязна логика българска.

И проследили ли сте какво е последствието от подобно обаждане. Мога да ви кажа какво е. Никакво.
Това е България за Бога. Не е Германия, Австрия, Швейцария, Англия и т.н до САЩ.
Тук за да получа съдействие от подобни служби, трябва да се представя с титла и служебно положение, не че от реакцията има файда, но поне има реакция.
Това е също една от страните на институционална безотговорност, започваща от най-горните етажи.

Linkestis
06-01-2013, 20:11
.....
България е била 500 години под турско робство, не толкова, защото турците са били много силни ... а защото .....

С всичко съм съгласен ама стига с това робство.България никога не е била под робство,още повече турско такова.

myato
07-01-2013, 11:03
С всичко съм съгласен ама стига с това робство.България никога не е била под робство,още повече турско такова.

:stumm::death:

Linkestis
07-01-2013, 23:16
:stumm::death:

Ти си изключително интелигентен човек.Сам знаеш какво значи думата робство.Предполагам че сте българи всичките
за разлика от мен и освен че не си познавате историята,отричате факти които всеки историк,без назначените такива от комунистите,го знае.А то е че всеки българин е притежавал къща със земя и животни,изповядвал е вярата си въпреки налагания ислям.Имал е жена,деца и т.н т.н така че ми е чудно кога ще ви изчезне думата роб от речника и ще я замените с правилното?
Предполагам също така че си наясно: термина робство е използван от българите по онова време само и единствено да придаде тежест на това което се е случвало в България.

mordohy
08-01-2013, 00:04
Ти си изключително интелигентен човек.Сам знаеш какво значи думата робство.Предполагам че сте българи всичките
за разлика от мен и освен че не си познавате историята,отричате факти които всеки историк,без назначените такива от комунистите,го знае.А то е че всеки българин е притежавал къща със земя и животни,изповядвал е вярата си въпреки налагания ислям.Имал е жена,деца и т.н т.н така че ми е чудно кога ще ви изчезне думата роб от речника и ще я замените с правилното?
Предполагам също така че си наясно: термина робство е използван от българите по онова време само и единствено да придаде тежест на това което се е случвало в България.
По принцип, всички са били роби на падишаха и за това определението си е точно робство.
Ако на някой не му се четат българските класици от онова време нека попрочете гръците, сърбо-хърватските, чешките и турските.
Всички твърдят едно и също.
Османската империя е спряла развитието си с векове.
С това е спряла развитието на всички народи в пределите си, включително и на турците.
Добре, че при тях се появява един Кемал Ататюрк, та плащат по-малка цена от останалите народи и особено нашия.
Робството е факт.
Аз съм учен, че едно нещо можеш да го оцениш само чрез сравнение с друго нещо.
В сравнение другите европейски народи, българите са живели 500 години без война. От края на 18 до Априлското въстание има рязък прираст както на населението така и на богатството на народа. Промишлеността бележи бум.
Но......
Българина влиза в Османската империя с гуглата, ленените гащи и цървули и излиза от нея пак с гуглата и цървулите, като сменя само ленените гащи с потурите!
Не десятъка, девшурмето или башибозука са основните виновници, за да има отрицателно отношение към робството, а факта, че смяната на ленените гащи с потурите не е никакъв напредък.

Ама това сме го дъвкали.
Не ща повече.
Освен това, за да говорим по тая тема се изисква не само сериозна историческа подготовка, а и познаване на някой факти, които можеш да ги намериш само в Турция. Те си седят там и са видни и достъпни, ама никой не им обръща внимание.
Освен това, най-лесно е някой друг да е виновен.

Колкото за това, дали някой ни обръща внимание на 112, трябва да ви кажа, че се обръща.
Най-малкото, че всичко се записва и пази доста време.
Да видим как стават нещата.
Обаждаме се на 112.
Те се обаждат на районното Управление.
Районното Управление си го слага в другия крачол и ние си мислим, че нищо не се е променило...
Стоп!
Променило се е!
Обаждаме се втори път и суобщаваме, че никой нищо не прави.
Сега се намесват други фактори и след второто обаждане от центъра, тия от районното няма къде да мърдат.
Вече са снимани, записани и могат само да се сърдят на себе си.
Ето защо, обаждане му е майката.

aav
08-01-2013, 10:00
Ти си изключително интелигентен човек.Сам знаеш какво значи думата робство.Предполагам че сте българи всичките
за разлика от мен и освен че не си познавате историята,отричате факти които всеки историк,без назначените такива от комунистите,го знае.А то е че всеки българин е притежавал къща със земя и животни,изповядвал е вярата си въпреки налагания ислям.Имал е жена,деца и т.н т.н така че ми е чудно кога ще ви изчезне думата роб от речника и ще я замените с правилното?
Предполагам също така че си наясно: термина робство е използван от българите по онова време само и единствено да придаде тежест на това което се е случвало в България.
”Българине, юнашки сине, престани да бъдеш роб! ...Пробуди се и извикай юнашки: свобода! Земята ще отекне: свобода! Посвети се и извикай: правда и небето ще се отзове; правда, ше подскаже и затръби: народност! Хиляди юнаци ще се провикнат: народност!"
Това е пламенно възвание на български апостол, загубен твърде млад за революционно-освободителното движение. След подобни думи е безумно да се спори имало ли е робство или не. Имал къща нямал къща. Робството не е само зидари в пирамиди и негри в плантации.

fred
08-01-2013, 20:16
Eто дело на наши българи съвременници, които също са недоволни от състоянието в страната ни:

http://dnes.dir.bg/news/snegorin-retzidivisti-avtomagistrala-trakia-12759576?nt=4
Недоволни бол, ама трябва и морал и други ценности, иначе все ще си е така

CBET
08-01-2013, 20:42
Eто дело на наши българи съвременници, които също са недоволни от състоянието в страната ни:

http://dnes.dir.bg/news/snegorin-retzidivisti-avtomagistrala-trakia-12759576?nt=4
Недоволни бол, ама трябва и морал и други ценности, иначе все ще си е така


Само на мен ли ми прави впечатление следното:

"Единият - 39-годишен, е регистриран за грабежи и причиняване на смъртвследствие на катастрофа, а другият - на 31 години - е с регистрации за изнасилване, хулиганство и убийство."

Тия двамата 'убавци са с регистрации!!! Не с присъди!!! Сещам се за едни други хора, които наскоро получиха присъди за 10 кутии цигари без бандерол!!!

mordohy
08-01-2013, 22:01
Теоретично може да са си излежали присъдите, въпреки, че заподобни деяния се полагат доста повече годинки, отколкото те имат.
Абе не знам тоя със снегорина защо не ги е изртинал и тях?!

Tonimir
10-01-2013, 07:57
Само на мен ли ми прави впечатление следното:

"Единият - 39-годишен, е регистриран за грабежи и причиняване на смъртвследствие на катастрофа, а другият - на 31 години - е с регистрации за изнасилване, хулиганство и убийство."

Тия двамата 'убавци са с регистрации!!! Не с присъди!!! Сещам се за едни други хора, които наскоро получиха присъди за 10 кутии цигари без бандерол!!!

:arrow:


Докато няма една ама истински прозрачна ефективна функционираща съдебната система ... няма никога да мръднем и един сантиметър.

Как хората да спят и да живеят спокойно, като никой не знае, какви хора се движат м/у нас по улиците? както и срещаме на обществените места?

pinko
10-01-2013, 12:29
Пускам един гневен едиториал в новия брой на AUTO BILD:

Скъпи читатели,

Тази седмица завърши проверката на Агенция Пътна инфраструктура по повод тежкия инцидент до село Езерово, при който загинаха две жени. Според АПИ причината за челния удар не е дупката, защото направените измервания показали, че има достатъчна широчина в дясната лента за движение, по която безпрепятствено да премине лек автомобил, разминавайки се с автобус. Дори е публикувана и снимка, на която освен че се вижда дълбоката поне десет сантиметра дупка, се вижда, че липсва всякаква хоризонтална маркировка – тоест изобщо не е ясно кое е лентата за движение. Няма да коментираме изключителният цинизъм - държавна агенция прави спешна проверка на собствената си дейност и обявява, че около дупката има останал достатъчно равен асфалт, по който може да се мине. Юруш на гигантския слалом около Езерово! Може би в слънчев ден и при суха настилка опитен състезател като Митко Илиев може, но загиналата жена, движеща се по тъмния и заледен път, не е успяла да избегне дупката – това е потвърдено и от думите на шофьора на автобуса. А ако питате органите на КАТ – от тях ще чуем само дежурното йезуитско „несъобразена скорост”. А вероятно ще се позоват и на „експертизата” на АПИ, че „технико-експлоатационните характеристики на пътния участък не могат да бъдат категорично квалифицирани като основна причина за възникването на пътно-транспортното произшествие.”
Тоест – виновни няма, или ако има – те са мъртви. Чиста работа. А вие продължавайте да си плащате данъци и винетки. Нали прокуратурата вече се произнесе, че двама изядени от кучета в София са „не много на брой”, тоест няма нищо обезпокоително. Така и тук – две жени са мъртви, но те не са „много на брой”. За разлика от дупките по пътищата, които продължават да дебнат шофьорите в засада като безмилостни убийци.

gigi
10-01-2013, 13:33
Тази велика експертиза доказва че има място да се разминат автобус и кола, но всъщност причината за инцидента е че при опит на жената да избегне дупката колата е поднесла и тя не е успяла да я овладее. Удря се странично при поднасянето а не челно при разминаването. Та за пореден път имаме лъжи и дезинформация с цел непоемане на отговорност. Макар на всички да е ясно че ако не е бил пътя в такова състояние инцидента можеше да се избегне. Абе те вече по магистралата ножове хвърлят хора които трябва да са в панделата по 30г............

myato
10-01-2013, 14:36
Пускам един гневен едиториал в новия брой на AUTO BILD:

Скъпи читатели,

Тази седмица завърши проверката на Агенция Пътна инфраструктура по повод тежкия инцидент до село Езерово, при който загинаха две жени. Според АПИ причината за челния удар не е дупката, защото направените измервания показали, че има достатъчна широчина в дясната лента за движение, по която безпрепятствено да премине лек автомобил, разминавайки се с автобус. Дори е публикувана и снимка, на която освен че се вижда дълбоката поне десет сантиметра дупка, се вижда, че липсва всякаква хоризонтална маркировка – тоест изобщо не е ясно кое е лентата за движение. Няма да коментираме изключителният цинизъм - държавна агенция прави спешна проверка на собствената си дейност и обявява, че около дупката има останал достатъчно равен асфалт, по който може да се мине. Юруш на гигантския слалом около Езерово! Може би в слънчев ден и при суха настилка опитен състезател като Митко Илиев може, но загиналата жена, движеща се по тъмния и заледен път, не е успяла да избегне дупката – това е потвърдено и от думите на шофьора на автобуса. А ако питате органите на КАТ – от тях ще чуем само дежурното йезуитско „несъобразена скорост”. А вероятно ще се позоват и на „експертизата” на АПИ, че „технико-експлоатационните характеристики на пътния участък не могат да бъдат категорично квалифицирани като основна причина за възникването на пътно-транспортното произшествие.”
Тоест – виновни няма, или ако има – те са мъртви. Чиста работа. А вие продължавайте да си плащате данъци и винетки. Нали прокуратурата вече се произнесе, че двама изядени от кучета в София са „не много на брой”, тоест няма нищо обезпокоително. Така и тук – две жени са мъртви, но те не са „много на брой”. За разлика от дупките по пътищата, които продължават да дебнат шофьорите в засада като безмилостни убийци.


Тази велика експертиза доказва че има място да се разминат автобус и кола, но всъщност причината за инцидента е че при опит на жената да избегне дупката колата е поднесла и тя не е успяла да я овладее. Удря се странично при поднасянето а не челно при разминаването. Та за пореден път имаме лъжи и дезинформация с цел непоемане на отговорност. Макар на всички да е ясно че ако не е бил пътя в такова състояние инцидента можеше да се избегне. Абе те вече по магистралата ножове хвърлят хора които трябва да са в панделата по 30г............

Единствения коментар, който мога да направя е, че ако не им сложим най-накрая ние кръста на всичките тия "убавци", ще си забиваме нашите кръстове.

veskoacc
10-01-2013, 16:25
Сутринта точно слушах по радиото за инциденти и при какви случаи можем да съдим АПИ ... Такива истории имаше че направо настръхнах на моменти

dimitar_vd62
10-01-2013, 17:04
Тази велика експертиза доказва че има място да се разминат автобус и кола, но всъщност причината за инцидента е че при опит на жената да избегне дупката колата е поднесла и тя не е успяла да я овладее. Удря се странично при поднасянето а не челно при разминаването. Та за пореден път имаме лъжи и дезинформация с цел непоемане на отговорност. Макар на всички да е ясно че ако не е бил пътя в такова състояние инцидента можеше да се избегне. Абе те вече по магистралата ножове хвърлят хора които трябва да са в панделата по 30г............

И аз го слушах, дежурното оправдание, както и при мене седнаха да ми ми пишат акт задето си бях потрошил колата в една дупка, понеже съм карал с несъобразена скорост.Трябвало да имам едно наум че може да има дупка.И то при положение че дупката беше изкопана и зарязана от ВиК или някой друг.КАТ не трябва ли да съблюдават за безопасноста на движението, включително за препятствия, казани за смет оставени на място където пречат на видимоста и стесняват пътното платно и прочие.Много интересно дали могат да скочат с тези оправдания на един германец примерно.

ecotronic
10-01-2013, 17:21
И аз го слушах, дежурното оправдание, както и при мене седнаха да ми ми пишат акт задето си бях потрошил колата в една дупка, понеже съм карал с несъобразена скорост.Трябвало да имам едно наум че може да има дупка.И то при положение че дупката беше изкопана и зарязана от ВиК или някой друг.КАТ не трябва ли да съблюдават за безопасноста на движението, включително за препятствия, казани за смет оставени на място където пречат на видимоста и стесняват пътното платно и прочие.Много интересно дали могат да скочат с тези оправдания на един германец примерно.


Ако на мен ми дадат задачата да разположа n - броя снимачки за превишена скорост из цялата страна, ще извадя данни от архивите и ще видя n на брой места, на които за изминалите 10 години са станали най-много произшествия поради превишена скорост. И именно на тези места ще разположа устройствата. Фасулска работа.
Ако някой ми каже, че КАТ ползват същата методика..........не му вярвам!

КАТ е една организация, която е създадена за да контролира движението.

В действителност истинската и цел е това да пълни хазната.

Това се нарича "демагогия".

ФЕРАРИСТ
10-01-2013, 18:09
Едно малко по радикално мнение - държавата е институция която се подразбира че е подчинена и създадена от народа.......народа е собственик на държавата, а не обратното......народа избира управляващи на държавата, който да създадат и прилагат правила по който да се съществува нормално.......
Народа вкарва под всякакви различни форми и начини пари в хазната на тази държава като ДОД на физ. лица е може би едно от най - малките пера от тия приходи........
...народа очаква с тия пари държавата да му предоставя нужните услуги и обслужване за да може народа да живее що годе добре(на тоя етап "що - годе" звучи що - годе най приемливо, все пак не сме Швеицария)........отделен е факта че въпреки ДОД обикновенния гражданин ако опре до държавата за каква и да е административна услуга пак си я плаща, отделен е и факта че "държавата" мъдро се е разделила на държава и община за да може да скубе пари по различни пътеки.......
След като държавата не предоставя дори и най - нормални условия за здравеопазване, вътрешна сигурност, правораздаване, образование и в нашия случай - приятно и недрусащо придвижване по път без дупки.......и всичко това вече 20 и кусур години преход.......
И защо след всичко това народа трябва да дава пари на тая държава?????
Защо трябва да плаща обикновенния гражданин на заплата ДОД при положение че това е на теория и практика неговия труд, който не е собственост на държавата, и от него зависи неговото оцеляване и живот.......
Излиза че се плаща данък за правото на живот в държавата.......сякаш тя е нещо велико и за народа е чест да живее в нея.......
Ама кво щяло да стане ако всеки спре да плаща данъци и да скатава всеки лев от държавата......?????
Кво щяло да стане ако всеки вземел да се прави на Андрешко и гледа да скатае всеки лев от държавата, и да гледа да мине тънко и тук и там..........???????
Ми мой мисли че може би е крайно време да се провери това........
Не че всеки не го прави по един или друг начин, колкото и да прокламира че "ама данъците са за да се плащат, и законите са за да се спазват".........ми така е, ама се плаща за нещо насреща и закона трябва да започне от държавата........
И много моля всеки който си мисли че той също е държавата, да преосмисли тази теория.......ние не сме държавата - ние сме обществото.......и понеже явно сме безсилни като общество да променим държавата, може би ще трябва да се справим поединично.......

soldier81
10-01-2013, 20:15
Не съм чел мненията до тук,че не ми се четат три страници.

Лично аз все повече стигам до извода,че за да тръгнат нещата в правилната посока и да се стреснат тия лумпени дето ни управляват и крадат от народа и с гъза си,трябва да направим ката Румънците през 1989г.
Един ако го проснем на мегданя и нещата сами ще си дойдат на мястото.

Това си е лично мое мнение и нека не се приема като агитация или пропаганда!

fred
10-01-2013, 20:18
Това е абсолютно правилно, ако обществото не притиска управляващите /постоянно, целенасочено/, независимо кои са те, никога не може да очаква, че управляващите ще дават мило и драго за него.

---------- Post added at 00:18 ---------- Previous post was at 00:16 ----------


Е......и понеже явно сме безсилни като общество да променим държавата, може би ще трябва да се справим поединично.......

Е точно това прави всеки у нас, но в крайна сметка, когато като цяло нещата не вървят.Не е това изхода.
Просто трябва да се развием като общество.Не случайно и Мадридският крадец, каза, че трябва да си сменим чипа, макар, че имаше друго предвид :)

ФЕРАРИСТ
10-01-2013, 21:51
Просто трябва да се развием като общество.
Ми т.нр държава дълги години са труди упорито за да не можем.....

fred
10-01-2013, 22:54
Мда, това е така, но и защото и ние и позволяваме.
Затова твърдя че нищо ново под слънцето-в Библията Мойсей води 40 години евреите към Обетованата земя, за да умрат родените в робство, а пътят е бил къс.
Както виждаш векове по късно нещата не са се променили.

mordohy
11-01-2013, 10:07
Ето и поредната изгъзица, която ще ни унищожи скраперите от класиките и 33-раздела.
Искаш ли да си бракуваш колата, трябва да я предадеш в пунктовете за разфасоване или за скрап.
Е сега ще падне голямото лапане за някой. Много скоро ще ни накарат да плащаме, вместо да ни плащат. Така всеки, който си купи някоя таратайка за чаркове, ще бъде анатемосан . Тоест няма да може да я задържи или ще трябва да и плаща данък.
Абсолютно откачена работа.
Поне във вида, в който ни се представя.

Kuku
11-01-2013, 11:03
Не е задължително, Морди - може при бракуването да декларираш, че сам ще я разглобяваш и поемаш отговорността по опазването.... или нещо такова ;)

mordohy
11-01-2013, 18:48
Не е задължително, Морди - може при бракуването да декларираш, че сам ще я разглобяваш и поемаш отговорността по опазването.... или нещо такова ;)
Ako e така ще черпя, че съм се афектирал!:cheers:

Kuku
11-01-2013, 18:52
147-цата така я бракувах - на копието от личната ми карта декларирах, че автомобила се намира на еди-кой-си адрес и поемам изцяло отговорността по съхранението му :)

mordohy
11-01-2013, 20:15
Да, ама наредбата е от два дена!

Kuku
11-01-2013, 20:18
Е, значи информацията ми е остаряла....