PDA

View Full Version : Към колоездачите

Stefan Caromov
13-01-2013, 11:43
Върпосът е следния :
Каплите са ми 26 цолови. Как да разбера, километражчето на кои данни трябва да се настрои - на 26 - 2073, или на
АТВ 26 х1.4 - 1995 , или АТВ х1.5 - 2030
Също така, магнита и сензора се слагат къде ? Най близо до главината, най-далече от главината ( в близост до борда ) , по средата ?
В тая книжка към велокомпютъра нищо не пише мамка му.

marto92
13-01-2013, 11:47
Мисля че трябва да е на 26-2073, сензора и магнита трябва така да ги сложиш,че когато се разминават да са на около 5 мм едно от друго.

Old Fox
13-01-2013, 12:03
Няма значение къде по отношение на главината слагаш датчика. Той брои обороти и ги смята по обиколката на гумата. Затова нагласяш цолаж от началото.
На първия ти въпрос не мога да отговоря, зависи от самия комп., трябва да е обяснено някъде.

Stefan Caromov
13-01-2013, 12:41
Няма значение къде по отношение на главината слагаш датчика. Той брои обороти и ги смята по обиколката на гумата. Затова нагласяш цолаж от началото.
На първия ти въпрос не мога да отговоря, зависи от самия комп., трябва да е обяснено някъде.

Ахааа, брои обороти и смята в движение. Аз това съвсем не го премислих, да се Е...у простия. Има логика, обаче....По отношение на първия въпрос, цитирал съм всички размери и съотношения, които отговарят на 26 цолови капли. Чета из нета, че с някакви тебишири, обиколки, конци смятат точната дължина, ама нямам нерви за това, пък и не е важно дали карам с 49 , или 52 .. По-интересно ми беше къде точно се слагат въпросните дадчици, на което ти ми отговори . Благодаря. Все пак, ако някой знае на колко да настроя километража, да драсне , моля .

fred
13-01-2013, 12:53
Върпосът е следния :
Каплите са ми 26 цолови. Как да разбера, километражчето на кои данни трябва да се настрои - на 26 - 2073, или на
АТВ 26 х1.4 - 1995 , или АТВ х1.5 - 2030
Също така, магнита и сензора се слагат къде ? Най близо до главината, най-далече от главината ( в близост до борда ) , по средата ?
В тая книжка към велокомпютъра нищо не пише мамка му.
Засечи 1 или няколко км.
А датчика се слага близо до главините, а не в края на каплите.Мястото е възможно най близо, като може да се хване стабилно до мястото къде се кръстосват спиците към главината.

Stefan Caromov
13-01-2013, 12:59
Би трябвало да можеш да избереш опцията за настройка от компютарчето, ако няма един режим и засечи 1 или няколко км.
А датчика се слага близо до главините, а не в края на каплите.Мястото е възможно най близо, като може да се хване стабилно до мястото къде се кръстосват спиците към главината.

Ясноо, мерси и на теб за отговора.

Galeano
13-01-2013, 13:10
Километража си е настроен фабрично на 26ц, ако искаш друг размер смяташ обиколката на гумата.
Сензора долу работи когато е монтиран в едно единствено положение ,иначе не отчита.

Stefan Caromov
13-01-2013, 13:42
Километража си е настроен фабрично на 26ц, ако искаш друг размер смяташ обиколката на гумата.
Сензора долу работи когато е монтиран в едно единствено положение ,иначе не отчита.

Какво значи едно единствено положение ?Не смятам след като го сложа, да го местя всеки ден ? Не беше настроен фабрично на 26 цола. Беше нулиран .

Galeano
13-01-2013, 15:42
Няма значение че е нулиран ,ако ти не му зададеш друг размер той ще работи на 26 цола.
Положението му на вилката е едно и като се монтира трябва да е в правилната посока.

Stefan Caromov
13-01-2013, 15:44
Няма значение че е нулиран ,ако ти не му зададеш друг размер той ще работи на 26 цола.
Положението му на вилката е едно и като се монтира трябва да е в правилната посока.

За посоката знам, има си стрелкичка. Размер съм му задал 2073

BO
13-01-2013, 16:19
Аз съм слага два пъти такива километражи.
Точно цифрата 2073, която си дал отговаря на разстоянието, което минава колелото с един импулс, демек обиколката на колелото.
При 26 инчови гуми, това се равнява на около 2.07метра.
И на двата километражчета можеше да въвеждаш точно цифрите. Да речем вместо 2073 да въведеш 2080 примерно.

Та аз какво правих. Слагаш гумата така, че вентила да е най-долу. Отбелязваш с нещо положението. Буташ колелото точно един оборот на гумата и пак отбелязваш на земята. Резултата между двата белега в милиметри е точно толкова, колкото трябва да въведеш в километражчето на колелото.

Успех.

Stefan Caromov
13-01-2013, 16:33
Аз съм слага два пъти такива километражи.
Точно цифрата 2073, която си дал отговаря на разстоянието, което минава колелото с един импулс, демек обиколката на колелото.
При 26 инчови гуми, това се равнява на около 2.07метра.
И на двата километражчета можеше да въвеждаш точно цифрите. Да речем вместо 2073 да въведеш 2080 примерно.

Та аз какво правих. Слагаш гумата така, че вентила да е най-долу. Отбелязваш с нещо положението. Буташ колелото точно един оборот на гумата и пак отбелязваш на земята. Резултата между двата белега в милиметри е точно толкова, колкото трябва да въведеш в километражчето на колелото.

Успех.

Пууу най-точното обяснение. Бе четох аз ,че слагат някакви конци, мерят с тебишири и така нататък, но в упътването на това километражче има таблица с данните. Затова вкарах 2073. Довечера вкъщи ще направя това точно, както ти каза .

Old Fox
13-01-2013, 19:13
Скъпите компютри освен цолаж искат да им вкараш и размер на гумата, защото и той оказва влияние. Предполагам това при теб са тези АТВ...
Номера с измерване на обиколката вече са ти обяснили, можеш и да измериш радиуса на гумата и по ученически си смяташ 2пr:-)
Ако и това те мързи утре мога да сляза до гаража и да ти кажа какво е въведено в моя километраж и моите гуми са 26 цола.

Stefan Caromov
13-01-2013, 19:50
Скъпите компютри освен цолаж искат да им вкараш и размер на гумата, защото и той оказва влияние. Предполагам това при теб са тези АТВ...
Номера с измерване на обиколката вече са ти обяснили, можеш и да измериш радиуса на гумата и по ученически си смяташ 2пr:-)
Ако и това те мързи утре мога да сляза до гаража и да ти кажа какво е въведено в моя километраж и моите гуми са 26 цола.

Сега, като се прибера, ще направя това, което BO написа. Ще постна резултата, а ако не те мързи, просто може да го свериш, дали е правилно измерен. ::))

EDIT : Сега го измерих, един пълен оборот е 2063 мм . Това ли да вкарам в компютърчето ?

Old Fox
15-01-2013, 08:34
При мен за 26 цола се въвежда 2080. Тази настройка с гуми 26х2.10 дава задоволително точни резултати.
Щом си го измерил вече по-добре вкарай реалните данни.

ecotronic
15-01-2013, 12:06
Едва ли е от голямо значение да се настрои километража на колелото супер точно, но все-пак, принципно за да се постигне по-голяма точност, следва настройката да се прави като се измери по-голямо разстояние вместо това за един оборот на колелото.
Колкото по-голямо - толкова по-точна ще е настройката.

Примерно ако сме измерили някакво точно разстояние от точка А до точка В (примерно с кола).

След това изминаваме това разстояние с колелото, по възможност следвайки същата траектория и отчитаме какво показва уредът на колелото..........

Нека:

T = точното разстояние
О = отчетеното разстояние по уреда да колелото
N = настройката (зададеното число) при която е отчетено показанието "O"
Х = търсената настройка на уреда

Изхождайки от съображението че:

N/O = X/T следва, че търсената стойност е:

X = T.N/O

Колкото разстоянието Т е по-голямо, толкова по-точно ще бъде определена и стойността "X"
Първоначалната настройка на уреда "N" не е от значение каква е.

Stefan Caromov
15-01-2013, 21:57
Направих го отчитането по системата на старата лисица. Днес вдигнах 56 километра Напрво ми измръзнаха бузите хе хе . Смятам, че за този род ППС-та, повече от 35 не е здравословно.

old alfist
16-01-2013, 18:06
Не се втелявай толкова с тези ектронни изгъзици.

Какви са тези скорости в зимно време - пази си здравето, трябва да си хванал някое голямо нанадолнище.

Stefan Caromov
16-01-2013, 18:23
Не се втелявай толкова с тези ектронни изгъзици.

Какви са тези скорости в зимно време - пази си здравето, трябва да си хванал някое голямо нанадолнище.

Към надежда покрай гробищата на равното го вдигнах това .
Ама в това време не си е работа, освен това днес разбрах един съществен минус, спирачките се сменят всеки 200 километра...баси скапаните гумички, добре , че са по 5 лева . Обаче пътьом заприличах на свинско в собствен сос, черен та черен, кален направо не се познах в огледалото после.

ecotronic
16-01-2013, 18:29
Ама в това време не си е работа, освен това днес разбрах един съществен минус, спирачките се сменят всеки 200 километра...баси скапаните гумички, добре , че са по 5 лева . Обаче пътьом заприличах на свинско в собствен сос, черен та черен, кален направо не се познах в огледалото после.

Сега като имаш вече борд компютър, засичаш 200 км пробег и като ги навъртиш, правиш обслужване на спирачната система.:tooth:

Stefan Caromov
16-01-2013, 18:54
Сега като имаш вече борд компютър, засичаш 200 км пробег и като ги навъртиш, правиш обслужване на спирачната система.:tooth:

Харабия, цялото лято миналата година си виках, не ми трябва тая простотия, ама оня ден като го сложих и някак си по-приятно се почувствах. Така не съм се радвал мигачите като му слагах, баси детето съм станал. То това е от годинките, вдетинявам се на дърти години. Ама треа сме рокери, това е положението :):):)

fred
16-01-2013, 19:41
Полезно е, защто може да си засичаш, време, скорост, разстояние и тн., само срещу някой лев, дет се вика

nikolaaaay
16-01-2013, 22:30
Ама в това време не си е работа, освен това днес разбрах един съществен минус, спирачките се сменят всеки 200 километра...баси скапаните гумички, добре , че са по 5 лева .
Ако рамата позволява, сложи му едни дискови спирачки.

Stefan Caromov
16-01-2013, 22:37
Ако рамата позволява, сложи му едни дискови спирачки.

Замислям се, но не знам как се монтират, иначе гледам комплектите по 40 лева

Иначе, това е колелото---- скапано, но мен си ме кефи

ecotronic
16-01-2013, 22:58
Ама ти си с реактивен двигател. А аз се чудех как ги вдигаш близо 60 км/ч на педали:clap:

nikolaaaay
16-01-2013, 22:58
О, ти си с пърпоретка. За спирачките най-добре да отидеш в специализиран магазин. Ще ти предложат варианти - хидравлични, с жило... Мисля, че и да няма уши за монтаж, пак може да се сложат. То, с тия много коне си е направо задължително да имаш яки спирачки.

Old Fox
17-01-2013, 08:45
Отзад нямаш къде да ги хванеш - две движения + още един диск и челюсти ще е кръстословица. Освен отпред нещо да се пригоди.

Stefan Caromov
17-01-2013, 08:47
О, ти си с пърпоретка. За спирачките най-добре да отидеш в специализиран магазин. Ще ти предложат варианти - хидравлични, с жило... Мисля, че и да няма уши за монтаж, пак може да се сложат. То, с тия много коне си е направо задължително да имаш яки спирачки.

С тия невероятни кон и нещо дали има хе хе . Дискови спирачки ми казаха, че няма как да ми се сложат

fred
17-01-2013, 22:38
Споко, слагай едни обувки с по-дебели подметки и си готов :)

old alfist
18-01-2013, 00:40
Да ти кажа честно - не ме кефи този двигател.
Ако беше нещо електро по иди доди.

Stefan Caromov
18-01-2013, 08:06
Да ти кажа честно - не ме кефи този двигател.
Ако беше нещо електро по иди доди.
То не е за кефене, а за придвижване. Плюс това не трябва да нося документи, не се разправям с правилата за движение, мога да си карам по велоалеи, освен това е най-евтиния вариант ( по евтин от скутер ) С 6 лева минавам сто километра, вра се на всякъде. Друго не ми трябва.
Колкото до електрическите колела, по 1000 лева са, дори и по-скъпи. Не ми се дават такива пари за такова нещо.

ecotronic
18-01-2013, 11:05
То не е за кефене, а за придвижване. Плюс това не трябва да нося документи, не се разправям с правилата за движение, мога да си карам по велоалеи, освен това е най-евтиния вариант ( по евтин от скутер ) С 6 лева минавам сто километра, вра се на всякъде. Друго не ми трябва.
Колкото до електрическите колела, по 1000 лева са, дори и по-скъпи. Не ми се дават такива пари за такова нещо.

Супер си е возилото. Готово ли си го купил или ти си му слагал моторчето? Колко ти излезе всичко това?

Stefan Caromov
18-01-2013, 11:42
Супер си е возилото. Готово ли си го купил или ти си му слагал моторчето? Колко ти излезе всичко това?

Готово, чисто нов двигател с гаранция - 80 кубиков, китайски , а колелото беше втора употреба, но току що боядисано и с налепени лепенки - черен мат ::)) фарче, стопче общо 450 лв . Само велокомпютърчето ми изпадна оня ден и си го взех допълнително. Гаранцията му е само шест месеца и вече ми изтича, но, освен една шпилка, от друго нямам оплаквания.