PDA

View Full Version : 150 години от рождението на Алеко Константинов



viki
13-01-2013, 12:03
Google отбеляза в търсачката си юбилея на Алеко Константинов (http://www.dnevnik.bg/sviat/2013/01/13/1983174_google_otbeliaza_v_tursachkata_si_jubileia _na_aleko/)


Напоследък българинът често борави с иронията. Понякога се чудя дали тази черта – да умее да се присмива, не му е вродена. След това обаче се досещам откъде е тръгнало всичко – от живота. Да, той със своите трудности и несгоди е направил от народа ни изкусен шегобиец, който често се надсмива дори над себе си.

Така се ражда и „митът” за бай Ганьо. Но Алековият герой не е част от фолклора ни, той е нещо повече. Защото макар и често осмиван, той отдавна е излязъл от страниците на книгата и дори днес можем да го видим да се разхожда сред хората. Бай Ганьо не е измислица, не е плод на авторовото въображение. И когато е създавал образа му, Алеко едва ли е разбирал каква неизличима следа ще остави в съзнанието ни с тази „карикатура” на българина. „Простотията ходи по хората” – този израз сме чували толкова пъти... а дали сме осъзнали какво точно е искал да каже мъдрият ни народ с това? Силно се съмнявам.

Бай Ганьо пътува из Европа. И не попива нищо от нея. Той просто минава, носейки ценни богатства в дисагите си. Старият континент не успява с нищо да обогати образа на този герой, но затова пък нашенецът съумява да си създаде безспорен имидж сред чужденците. „Келепирът” е важен, затова е хубаво и търговийката да върви. И бай Ганьо дава всичко от себе си. Той лъже, мами, съмнява се в честността на другите (може би защото знае колко пъти той самият е казвал истината!) и не позволява никому да се докосне до скъпоценното розово масло. Прав е. Българинът е тъпкан с векове. И може би затова е успял да си създаде доста удобна черупка – пропускани вътре биват само „своите”, а всеки чужд и съмнителен тип бива отминат пренебрежително.

Бай Ганьо днес... е търговец. Той обича парите, стреми се към тях. Ламти за чест, за власт, за слава. Борави ловко с измамата, усмихвайки се лукаво на тези, които смята да „прецака”; правейки ниски реверанси на онези, от които зависи – за момента. Защото положението утре може да бъде коренно различно. Бай Ганьо често сменя настроенията, цветовете, той е като „лист отбрулен” – готов е да се метне на всеки попътен вятър... няма значение колко пъти ще сменя посоките. Важно за него е да бъде най-отпред, начело, да ръководи и неговата дума да бъде чута. Той скача, катери се и пада, но винаги започва отначало. И не се предава.

„Кесийката, кесийката – ето где е всичката премъдрост.” – това е мотото на съвременния бай Ганьо. Всъщност няма „съвременен” бай Ганьо. Той винаги е бил един и същ. Единственото нещо, което търпи промяна у него през годините, е гардеробът му – първо заменя грубия калпак и антерийката с фраг и вратовръзка, а днес се разхожда по улици и булеварди в моден костюм и лъснати черни обувки. Возят го (превозват все така обемистото му туловище!) с мерцедеси, защото егото му също трябва да бъде подхранвано с нещо. Бай Ганьо не познава втората употреба – за него само най-доброто, първокачественото. И всеки би бил щастлив да се види на негово място, но само за момент. Защото човещината у този герой на всяко време... като че ли липсва. Нему са чужди всички прости добрини и жестове, които правят дните ни по-светли. Той като че ли страда от алергия към малките, ценните неща в живота, развивайки дълбоко чувство на привързаност към простащината и показността.

Ние все още се надсмиваме над неговата дребнава пресметливост, трезв прагматизъм и бедна душевност – нещо, което сме правили винаги. Но никой не се заема със задачата да превъзпита бай Ганьо. Всъщност възможен ли е успехът на подобно начинание? И смее ли някой да опита? Дали ще се намерят желаещи, които от колене до лакти да нагазят в мизерията на една душа, отвратила се от себе си..... Поклащаме недоволно главите си, но до там.

Бай Ганьо съществува! Той е тук, крачи смело в това наше сега и прави плановете си да дочака и общото ни утре! И не може да бъде изтрит, зачеркнат, премахнат от тази реалност. Той просто съществува, битува, шмекерува. Надлъгва се с живота пак и пак, и пак. И спечеленото никога не му е достатъчно. Иска още и още, и още. Разбираемо е. Ние имаме мечти, той има цели. Ние затваряме спокойно очите си в очакване на съня, а неговите клепачи мигат нервно, пресмятайки проценти и печалби. Бай Ганьо завинаги ще си остане величаещ се дребен търговец, просещ съчувствие и не получаващ разбиране. Защото ние знаем защо той е такъв, но не приемаме поведението му, не правим нищо, за да променим нещата. Съпричастни сме на една общонационална трагедия, която има преди всичко общочовешки характер. Защото бай Ганьо е колективен образ – той не е чисто българска, запазена марка. И макар роден в нашата родина, броди смело по света и приема всевъзможни образи. По какво се познава ли? По гладния, празен блясък в очите - блясък за чест, за власт, за слава. Нещо, което той винаги е получавал – историята му е отдала заслуженото, но на каква цена? Може би точно това трябва да се опита да пресметне нашенецът, преди да заспи... и тази вечер.

Автор :
Кристина Цветкова

Liminat
13-01-2013, 12:30
Алеко Константинов - завинаги жив!
Бай Ганьо... Завинаги в нас :)
На епизода в банята и аз се притесних да не му препипат дисагите, ми то си е в нас и как няма - а си забравил за секунда да си държиш "дисагите" под око, а някой си подвил края нанякъде с мускалите...
Как го е описал Алеко тоя герой, винаги го виждаш някъде близо, вечен е.
И, разбира се, никога неостаряващото - "Виж там, оправяй се!" :)

fred
13-01-2013, 12:32
Честно казано Вики надали 70% от българите разбират нещо от Алеко или от който и да е автор.Ако беше обратното нямаше да гледаме разни ежедневни случки и събития.
То не че и по света е по различно, ама там нещата са поставени на друга основа, а у нас тая основа все още я няма.
Алеко е великолепен автор, достоен българин, а и европеец (това също звучи изтъркано), човек, с който всяка една култура би се гордяла.Като отмине мътната вода, ще останат идеите, които той и хора като него винаги са изповядвали.

Alfa User
15-01-2013, 22:13
Малко със закъснение, но все пак ...
Дали нявга ще имаме смелостта да се самоиронизираме публично по начина, по който го направи Алеко ???
Бай Ганьо винаги е бил жив, жив е и сега, и то със страшна сила живее ... Огледайте се около вас - навсякъде се вижда потресаваща простотия, липса на елементарна култура, и велики претенции за нещо, което никога няма да бъдем !!!
Прости сме, прости сме били и прости ще си останем - може да е тъжно, може да е жалко, може да е гадно - но е факт !!! Малцината, които са се осъзнали и надскочили националната черта, или търпят свинщините около себе си, или са вече далеч от тук ...
Въпросът е - докога ще търпим, и какво ще направим по въпроса ??? И втория въпрос - има ли смисъл изобщо да се пробваме да правим нещо, при положение, че масата е овчедушна, и ще се из*ере на това, което опитаме да направим - само и само за да е самодоволна и да не си разрушава сляпото самодоволство ?!?
Наздраве на всички, правилно разбрали ме, и успех - в борбата, в оцеляването, и във всичко останало !!!

mordohy
16-01-2013, 03:07
Бай ти Ганя не го оправдавам, ама не го и осъждам,
Все пак, в онова време, той е могъл до щъка из Европа и да продава мускалите си
Ние и сега имаме розово масло, ама не ни дават да го продаваме.
Вместо това ни дават да си говориме свободно за розовото масло.
Че и за други неща...
И какво от това...

ecotronic
16-01-2013, 14:15
Споко, колеги!

Във всяка литература има най-малко по един "Алеко", който е писал най-малко за един "Бай Ганьо", макар и имената да са различни. Защото Бай Ганьо не съществува в конкретен географски регион а е плод на общочовешкия стремеж към материалното, поставен в среда на немотия. А такива човеци и такива среди по света - колкото искаш.
Накратко - и в случая с Бай Ганьо не можем да се "гордеем" с това, че е само наш "патент".

old alfist
16-01-2013, 15:12
За изграждане образът на Бай Ганьо са използвани всевъзможни литератулни похвати, но като цяло същността му на поведение, мисли, маниери и др. са заложени във всеки човек в различна степен и съотношение.
Самоиронията е признак за интелигентност и е добре всеки да може да се самоанализира и да се сравни с Бай ви Ганя.

fred
16-01-2013, 19:51
Споко, колеги!

Във всяка литература има най-малко по един "Алеко", който е писал най-малко за един "Бай Ганьо", макар и имената да са различни. Защото Бай Ганьо не съществува в конкретен географски регион а е плод на общочовешкия стремеж към материалното, поставен в среда на немотия. А такива човеци и такива среди по света - колкото искаш.
Накратко - и в случая с Бай Ганьо не можем да се "гордеем" с това, че е само наш "патент".

Спор за това няма, ние се гордеем с авторът, а иначе ганьовщината не е национална а чисто човешка черта, присъща на всяко едно общество и народност.