Log in

View Full Version : ISO 9001 : 2008 - Как ? Къде ? Колко ?

tokata_pz_flex
23-01-2013, 12:24
Здравейте . Някой има ли информация относно въпросния сертификат ? Къде се кандидатства за него ? Как става процедурата и колко струва удоволствието ? Благодаря !

Kuku
23-01-2013, 13:01
ЛС ;)

Susscrofa
23-01-2013, 13:16
Има си лицензирани фирми.:)

Куку, развъртя бизнеса:)

Kuku
23-01-2013, 13:18
Грешиш :)

Susscrofa
23-01-2013, 13:19
Грешиш :)

За кое греша?

Kuku
23-01-2013, 13:21
Ти за какво ме споменаваш? :)

Susscrofa
23-01-2013, 13:21
Ти за какво ме споменаваш? :)

Развъртя бизнес на ЛС, според мен.

tokata_pz_flex
23-01-2013, 13:22
Не е :)
Суска намерихме една фирма и ще пишем на тях ... да видим какво ще излезе .

Kuku
23-01-2013, 13:27
Развъртя бизнес на ЛС, според мен.И аз казвам, че грешиш!

Остаряваш ли, какво.... :lupe:

Доко
23-01-2013, 13:27
Развъртя бизнес на ЛС, според мен.

Ти к'во, яд ли те е? :heavy_cry::asthanos:

Ранобудниче
23-01-2013, 13:28
Спамери.
Ще накълцам темата и вашето ще го пратя в блатото, ако не се спрете.

Kuku
23-01-2013, 13:30
Аз...

---------- Post added at 13:30 ---------- Previous post was at 13:29 ----------

...се....

---------- Post added at 13:30 ---------- Previous post was at 13:30 ----------

....спирам!

---------- Post added at 13:30 ---------- Previous post was at 13:30 ----------

Мерси :)

undy
23-01-2013, 13:39
Не е :)
Суска намерихме една фирма и ще пишем на тях ... да видим какво ще излезе .
Подгответе се за много работа,изисквания,условия,проверки и т.н........и е скъпо.

boris037
23-01-2013, 19:56
Занимавал съм се преди време с това, най-лесният вариант е да се наеме фирма, която да подготви всички необходими документи.Във фирмата ако са професионалисти, трябва да са наясно какви кадри с какво образование ще трябва да се назначат, ако е по-специфичен сертификата. Хубавото е, че има доста такива фирми и можеш да избираш и поради тази конкуренция цените не са космически. Но трябва да се внимава да не се наеме нелицензирана фирма, която напрактика ще изготви документи, които няма да имат никаква тежест и ще вземе повече пари отколкото лицензираните.
В интернет има списък с лицензираните фирми можеш да поровиш и да се поинтересуваш. На практика си наемаш хора, които да ти свършат работата, а за теб остава само да им платиш. Неприятно но факт-плащаш само за единия документ, който по никакъв начин не променя начина на работа, работата е да си платиш. На прима виста изрових този списък от нета - http://www.informator.bg/cgi-bin/index.pl?_state=Category&Category=4825 можеш спокойно да ги прослушаш и да избереш най-подходящата оферта. Можеш да ги и измародерстваш като в сделката включиш и те да се занимават с обикалянето по инстанциите, те би трябвало да ги знаят, и накрая да ти дадат направо лиценза.
Информацията която споделям не мисля, че е конфеденциална и нямам нищо общо с фирмите, които посочвам, но въпреки това ако сметнете, че уповестявам нещо, което не трябва да се знае триите спокойно, няма да се сърдя:)
Поздрави и успех с лицензирането!

Susscrofa
23-01-2013, 20:34
Занимавал съм се преди време с това, най-лесният вариант е да се наеме фирма, която да подготви всички необходими документи.Във фирмата ако са професионалисти, трябва да са наясно какви кадри с какво образование ще трябва да се назначат, ако е по-специфичен сертификата. Хубавото е, че има доста такива фирми и можеш да избираш и поради тази конкуренция цените не са космически. Но трябва да се внимава да не се наеме нелицензирана фирма, която напрактика ще изготви документи, които няма да имат никаква тежест и ще вземе повече пари отколкото лицензираните.
В интернет има списък с лицензираните фирми можеш да поровиш и да се поинтересуваш. На практика си наемаш хора, които да ти свършат работата, а за теб остава само да им платиш. Неприятно но факт-плащаш само за единия документ, който по никакъв начин не променя начина на работа, работата е да си платиш. На прима виста изрових този списък от нета - http://www.informator.bg/cgi-bin/index.pl?_state=Category&Category=4825 можеш спокойно да ги прослушаш и да избереш най-подходящата оферта. Можеш да ги и измародерстваш като в сделката включиш и те да се занимават с обикалянето по инстанциите, те би трябвало да ги знаят, и накрая да ти дадат направо лиценза.
Информацията която споделям не мисля, че е конфеденциална и нямам нищо общо с фирмите, които посочвам, но въпреки това ако сметнете, че уповестявам нещо, което не трябва да се знае триите спокойно, няма да се сърдя:)
Поздрави и успех с лицензирането!

Ти откъде знаеш как му функционира сега фирмата, та направи извода, че няма да се промени нищо?

tokata_pz_flex
23-01-2013, 20:39
Така :)
Благодаря много за информацията ! В случая не става въпрос за моята фирма , а за тази на приятел .
Фирмата му се занимава с продажба на билки , семена , масла и т.н. основно за износ из Европа , САЩ , Канада и др. Едно евентуално сертифициране по ISO ще помогне на фирмата да се добере до пазари , които изискват въпросният документ .

Susscrofa
23-01-2013, 20:42
Благодаря много за информацията ! В случая не става въпрос за моята фирма , а за тази на приятел .
Фирмата му се занимава с продажба на билки , семена , масла и т.н. основно за износ из Европа , САЩ , Канада и др. Едно евентуално сертифициране по ISO ще помогне на фирмата да се добере до пазари , които изискват въпросният документ .

Нека си извади и от "семейството" 14 000.:)

tokata_pz_flex
23-01-2013, 20:43
Суска не те разбрах ... 14 000 лв. ли излиза сертифицирането ? Ако е така , поне ще имаме някаква насока за цена :)

Susscrofa
23-01-2013, 20:53
Суска не те разбрах ... 14 000 лв. ли излиза сертифицирането ? Ако е така , поне ще имаме някаква насока за цена :)

Не,не, това е сертифицирането касаещо опазването на околната среда.
Те често вървят ръка за ръка с този за качество.

tokata_pz_flex
23-01-2013, 20:59
Аз мисля , че той само ISO-то няма , ама може и да бъркам :thumbup:

Susscrofa
23-01-2013, 21:05
Аз мисля , че той само ISO-то няма , ама може и да бъркам :thumbup:

То и 14000 са ISO.

kolev
24-01-2013, 10:29

виж сега, първо наемаш фирма която ще изготви документите и начина на работа така че да отговаря на исо стандарта. това е лесно и нескъпо /всъщност не си задължен да наемаш такава фирма и сам да си подготвиш и внедриш системата/, но е много важно. трябва да е внедрен исо стандарта точно за тая фирма така че да е функционален и лесен за поддръжка. исо сертификат се взима лесно, но трудно се поддържа защото имаш одити през известен период от време.
след като системата е внедрена, си избираш сертифицираща фирма - одитор представител за бг на тюв,веритас или който си избереш. точно тая част е скъпото.
този човек се явява и ти прави одит за това дали имаш правилна и работеща система. може да има забележки и предложения към системата и това не е проблем -отстраняват се.ако всичко е ок, ти се издават сертификатите с инструкции кога и как можеш да ги ползваш и какво ти е забранено.
след известно време пак ти се прави одит на който целта е да се види реално тая система наистина ли работи при теб, отстранил ли предишните забележки и евентуално да ти предложи неща за оптимизиране. тия одити се провеждат регулярно и ти си ги плащаш иначе ти пада сертификата.
прието е последния стандарт излязъл да се отбелязва само като исо9001. примерно ако си минал одит по стандарта от 2000 година и си караш по него си длъжен вече да го отбележиш вече като исо9001:2000

kolev
24-01-2013, 10:54
ПП
между другото, неправилно се смята и казва че тоя стандарт е за качество. всъщност стандарта е за управление на качеството - не да правиш по-качествен продукт или по-евтин или по-скъп, а такъв който клиента очаква да получи. примерно някой клиент да си поръча голф, а да получи мазда,тойота или бентли. идеята е твоето производство да отговаря на нуждите на твоите клиенти. много важна част от исо стандарта са референциите от потребителя и/или фирмите с които работиш- това е обратната връзка /нещо като ламбда сондата на колата ти/. без значение е тия референции дали са положителни или отрицателни, важното е да ги има и да ги разглеждаш.
примерно в случая получаваш референции че кончетата на пакетчетата чай се откъсват лесно. взимаш това под внимание и променяш производството така че тия кончета да са малко по-здрави. това е работеща исо система.
всъщност тая система е много хубава, но в бг при повечето фирми не е добре внедрена и не върши работа. просто тука изглежда не се разбира. отделно от нея няма смисъл в малките фирми - 2-3-5 служителя и тоя сертификат се вади само щото някъде го искали.

1115
20-01-2014, 10:18
дъта тема, но да питам
къде можем да се оплачем ако дадена фирма е сертифицирана
пък не се управлява по тези стандарти?

kolev
20-01-2014, 10:38
обикновено на тяхната кореспонденция до надписа 9001.... се слага логото на този който е издал сертификата. ако искаш, на тях се оплачи, но те си правят регулярни одити където се гледа въведена ли е системата, работи ли и какво може да се подобри. трябва да е много зле работата за да отнемат сертификата или да не е платено. възможно е също веднъж да са го въвели, но вече да не го поддържат (тоест реално да нямат).