PDA

View Full Version : Свързване на стерео усилвател без "pre-out" с активен субуфер

badmadafaka
24-01-2013, 13:56
Порових в нета по темата и уж разбрах как стават нещата, но има още нещо, което не намерих обяснено никъде, а знам, че тук има хора, които разбират...

Усилвателя е стерео без pre-out, суб-а е активен и има "high level input" (само това, без "output"), които са общо 4 конектора като на колоните (директно им се закача кабел без накрайник).

Доколкото разбрах от четене в нета, въпросния "high level input" на активния суб се свързва с усиления изход на усилвателя (тоест изхода за колоните), а и съдейки по вида на конекторите, така трябва да е...

Усилвателя има усилени два канала (А и В) за свързване на колони, тоест общо 4 колони могат да се закачат за него и бутоните за управление позволяват двата канала да работят едновременно (има отделни бутони "включено/изключено" за всеки от каналите, А и В, тоест ако искаш можеш да включиш и двата, не е примерно селектор за един от двата канала).
Мисля, че има някакво ограничение за общия импеданс на всички свързани колони, но в случая като, че ли няма значение, защото доколкото разбирам, тъй като въпросния "high level input" на суб-а явно е с пренебрежим импеданс (ако правилно събирам и изваждам той трябва да е някаква огромна цифра от типа на няколко десетки килоома)...

Та въпроса е следния: Как е по-добрия начин да свържа суб-а в конфигурация с усилвателя - да го вържа за усилвателя паралелно с колоните на единия канал, на който са те, или тях да ги вържа на единия канал, а суб-а на другия канал и да пусна и двата канала да са активни..?

По някаква моя си ламерска логика второто ми се струва по-верния начин, защото колкото и пренебрежим импеданс да има тоя суб, все има някакъв, тоест ще окаже влияние върху сигнала ако е паралелно с колоните в един канал, но може и да бъркам. Кажете ако знаете (ама само моля да се въздържате от мнения като "Еми пробвай пък ще си прецениш").
Също така кажете ако нещо не съм го разбрал правилно (защото да свържа усиления изход на усилвателя с нещо друго дето си има усилвател вътре ми е малко странно честно казано)... :crazy:

ivaylo
24-01-2013, 15:07
Колега за музика за кола ли става въпрос? Аудио системата каква е ? Активния субуфер може да хванеш сигнал от изхода за колоните от ЦДто няма проблем и няма да повлияе на качеството, сигнала за А го хващаш от 1таа колона , за Б от другата.
ПП. Ако искаш да го вържеш с усилвателя провери с каква мощност е и виж дали предусилвателя щще го понесе или ще трябват резистори.

kolev
24-01-2013, 15:16
не се притеснявай от входния импеданс на активния суб. той е мнооого голям , а изхода на усилвателя е сметнат за товар с много нисък импеданс. както и да го вържеш на високото ниво, няма да имаш проблем. още повече че не знаеш тоя превключвател какво точно прави. и А и Б вероятно са на същите крайни стъпала.
защо не е добре да взимаш сигнала от там - във входния сигнал са вкарани изкривявания от всяко едно стъпало на усилвателя /предусилвател,екв.,крайно стъпало/ и фактически суба ти ги усилва тия изкривявания като добавя още от себеси да не е капо :D
защо е дадена тази възможност - някой системи нямат изход за активен суб. с входа за високо ниво проблема се решава. всъщност по този начин му трябват и ляв и десен канал защото суба свири сбора от басите на двата канала.
защо има субове - човешкото ухо не можело точно да определи източник на честоти по-ниски от едиколкоси херца /което не е точно така/ но пък позволява да имаме мънички колонки които не свирят бас и само един обемист суб който се занимава само с това.

badmadafaka
24-01-2013, 15:27
Хаха, мерси за кратката лекция... :)
Общите неща са ми горе-долу ясни, даже изпускаш една мнооого важна причина да има субове - възпроизвеждането на ниски честоти е най-скъпото... ;)
Всъщност, докато се ровех за начините за свързване, изрових, че някои фирми пък препоръчват точно по този начин (на усилените изходи) да се слагат техните субуфери... Ама пък и това са от ония фирми, дето при тях колоните трябва да ги съединиш с усилвателя с кабел за няколко хиляди лева, ако правилно ме разбираш... :)

А като сме на теорията още, каква е идеята някои активни субове да имат входове за ляв и десен канал (неусилен)..? На някои си е написано, че единия (обикновено левия) е моно, ама за какво е другия, суб-а ако правилно смятам на пръсти е моно..?

Викаш да мятам суба успоредно на колоните на единия канал само, а..?
Ще трябва с някакви по-тънки кабелчета тогава, че да може да ги вкарам по два броя в една дупка...
А ако както казваш двата канала са на едно стъпало, не е ли все едно дали са успоредно на единия канал или на двата отделни канала..? Разсъждавам точно от гледна точка на кабелите, че ще е по-читаво някак, ако в една дупка влиза само един кабел...

@ivaylo: За домашна система става въпрос, мислех, че става ясно... ;)

kolev
24-01-2013, 16:13
не пише ли нещо на усилвателя от рода на
А (В) - 2x 2-8ohm ....W
A+B - 4 x 4-16ohm ....W

разбираш ли. вържи си го на В, той трябва да е на същите изводи като А.

суба свири ниските честоти и от 2-та канала сумарно така да се каже /щото ниските не са еднакви в двата канала/. това се прави по следните начини

-с чинчове му подаваш ляв и десен канал. неговия си усилвател филтрира ниските честоти, сумира си ги и ги усилва

-с висок вход от 2-та канала - суба си намаля нивото до ниско че да може да си го работи, филтрира ниските, сумира ги и ги усилва

-с един чинч - имаш сурс който е филтрирал и сумирал ниските честоти и ги подава вече готови само на един канал за усилване.

пасивния суб е ясно какво е- тонколона която свири само ниски честоти и евентуално има филтър.

badmadafaka
24-01-2013, 17:06
Aха демек тия дето имат ляв + десен неусилен вход можеш и на мп3 плеара да си го вържеш и той ще си думка, не му трябва филтриран сигнал, тоест трябва пак да има някакъв филтър в него след тоя вход (ляв + десен)...
Тогава защо няма отделен вход (чинч) за вече филтрирания сигнал, ами боцкаш в левия да кажем..? Нещо не мога да си го представя как точно става културно, изглежда ми, че при такова свързване (моно филтриран сигнал от пре-аут-а на стъпалото, което е един чинч) ще свирят ниските честоти или само на левия или само на десния канал (зависи къде си пъхнал въпросния чинч), а както ти каза те не са еднакви, демек не е добре... Или има някаква хватка, която не разбирам..?

Иначе на усилвателя пише следното:
A, B -> 4~16 Ohm/Speaker
A+B -> 8~32 Ohm/Speaker
Май излиза точно както ти го казваш... Е тогава ще свържа бяса на В канал, да е по-естетически приятно... :)

BatVas
24-01-2013, 17:10
Точно - няма да се притесняваш щом баса е активен.
Най добре с пре- аут ако беше , ама като няма ....така

kolev
24-01-2013, 17:37
Aха демек тия дето имат ляв + десен неусилен вход можеш и на мп3 плеара да си го вържеш и той ще си думка, не му трябва филтриран сигнал, тоест трябва пак да има някакъв филтър в него след тоя вход (ляв + десен)...
да ,така ще стане и си има филтър. нали имаш врътка за честотата на слеза. примерно можеш да го настроиш между 150 и 300хз , а той над избраната честота не свири.

Тогава защо няма отделен вход (чинч) за вече филтрирания сигнал, ами боцкаш в левия да кажем..? Нещо не мога да си го представя как точно става културно, изглежда ми, че при такова свързване (моно филтриран сигнал от пре-аут-а на стъпалото, което е един чинч) ще свирят ниските честоти или само на левия или само на десния канал (зависи къде си пъхнал въпросния чинч), а както ти каза те не са еднакви, демек не е добре... Или има някаква хватка, която не разбирам..?
сурса ти ако има изход единичен за суб /примерно звуковата карта/ то значи сигнала от двата канала е сумиран и високите са отрязани от някаква честота нагоре. като го подадеш моно /няма значение на кой от двата чинча на суба между другото/ допълнително можеш да свалиш среза на ниските от суба. той не го бърка щото на единия вход има сумирания сигнал, на другия няма никакъв и фактически сумарно на изхода към крайното стъпало има общия сигнал.
филтрацията и сумирането всъщност в суба се случва още на входа обикновено с операционни усилватели.
всъщност ако му подадеш моно сигнал на единия чинч, а същия този моно сигнал го инвертираш и го подадеш на другия канал , сумата от 2-та канала ще е 0 и суба няма да свири щото няма какво.

Иначе на усилвателя пише следното:
A, B -> 4~16 Ohm/Speaker
A+B -> 8~32 Ohm/Speaker
Май излиза точно както ти го казваш... Е тогава ще свържа бяса на В канал, да е по-естетически приятно... :)
да, така излиза.
виждам си разкарал 5.1-то. на прав път си. сега като разкараш суба и смениш колоните с 2 хубави и всичко ще си дойде на мястото :D

mordohy
24-01-2013, 18:43
Активен СУБ или какъвто и да е усилвател, се свързва от изход за колоните, като задължително го минеш през един потенциометър от 1 до 10 Кома. Настройваш ги, като на изхода на делителя вадиш от 0.5 до 4 волта, според усилвателя към , който подаваш сигнала.
По принцип, тоя потенциометър го има всеки усилвател. но се намират и ментета без него. Тоя делител (потенциометъра) дава обратна връзка към усилвателя и не позволява да се криви сигнала.
Освен това с него можеш винаги да си регулираш точно системата.

badmadafaka
24-01-2013, 19:50
...и всичко ще си дойде на мястото :D
На мен винаги ми е било ясно, че истинския hi-fi звук НЕ е в многото на брой колони/говорители и огромните, думкащи неща... Това 5.1, което съм пуснал всъщност беше уж предназначено за един телевизор, но тъй като никога не е ползвано, реших да "освободя" някоя стотинка... Кофти, че засега единствените "потенциални купувачи", които проявяват интерес са неграмотните гаменчета в разните продавалници, които пускат оферти от типа на "braaat super qko e oba4e imam samo 86 leva 6te go dade6 li za tolko" и подобни... :disgust:
Иначе да ти кажа въпросната марка изобщо не е толкова зле, колкото се опитват да я изкарват, или пък просто аз съм попаднал на по-читави бройки, сглобявани във вторник или сряда примерно (защото други наблюдения над нея нямам)... :D

StanG
24-01-2013, 21:01
Аз не разбрах за кар аудио ли става въпрос или за домашно?Ако имаш изход за суб на CD-то го пъхаш директно в моно инпута на суб-а.Ако нямаш - буташ колоните паралелно в единия канал на усилвателя, а суб-а в другия.Ако пък нищо не стане ми продаваш суб-а за 50лв и трием темата :crazy:

kolev
25-01-2013, 10:24
за домашно бе, то пише. а принципно няма значение.

badmadafaka
12-03-2013, 22:43
Да вдигна темата с още въпроси - ако се ползва "high level input"-a на активен субуфер, това значи ли, че неговия вграден усилвател не се използва на практика? Защото този начи на свързване (амп->суб->колони) на практика е същия като при пасивен субуфер...
Ако значи, че вградения усилвател не се ползва, това значи ли, че при такова свързване суба ще свири без да е захранен от ел мрежата..?

И още един: при такова свързване (high level input) при което суба е свързан за амп-а, а другите колони са свързани след суб-а (тоест свързани са за high level ouput-a на суб-а), какво се случва с ниските честоти, които "свири" суб-а - те отиват ли и до другите колони или суб-а го играе кат филтър и ниските честоти си остават при него без да отиват по-натам..?
Казано по-просто, ако предположим, че колоната след суб-а може да свири същите ниски честоти като него, при такова свързване ще ги свири ли и колоната..?
Ами каква е ситуацията ако колоните и суба са паралелно свързани в усилвателя..?

old alfist
12-03-2013, 23:23
Дай си задния панел.

mordohy
13-03-2013, 00:11
Дай си задния панел.

Мда!
То след последния му пос .....
Само не знам кое да е по-напред.
Боя или....:choice:
Адаш, каквото му подадеш на усилвателя, това ще усилва. Освен това наличните му филтри му казват какво най-вече а усилва и какво да потиска . Суббуфа се стреми да потиска средните и високите честоти.
Входовете на усилвателите са с голямо съпротивление и за това сигнала не може да стигне до говорителя и той да свири, освен ако не е включен усилвателя и той да го прекара до колоната.
Да поясня нещо.
Свикнали сме да казваме че усилвателите усилват звука и прочие..
Всъщност със своите филтри те го модулират както на тях им е зададено. Рядко са сериозните усилватели, които усилват всичките честоти.
Ако сигнала ти е много силен на входа, то усилвателя над един праг ще започне да го криви. Тоест да бръмчи.
И нещо много важно за тебе!!
Усилвателите, поне от двадесет години на сам имат такива защити, че е почти невъзможно да ги изгориш от погрешно свързване.
Така, че свързвай смело!:drunk:

badmadafaka
13-03-2013, 10:16
Чакайте бе пичове, аз питам нещо вие на бой тръгвате :)
Задния панел на кое да дам, на суб-а ли (щото амп-а е напълно стандартен стерео такъв и няма пре-аут за суб)..?

Добре, разбрах, че дори и в хай-левел инпут-а, усилвателя на суба работи...
Обаче съм намирал за един и същи суб информация от мануала му, че може да се свърже (само за хай-левел-а говоря, стандартния пре-аут изобщо няма какво да му обсъждаме) или последователно с другите колони (демек амп->хай левел входа на суб-а->от хай-левъл изхода на суб-а към колоните) или успоредно (демек на един и същи исход на усилвателя бодваш и колоните и суба (по два кабела в една шипка грубо казано)...

Въпроса ми дали това ще повлияе на честотите, които отиват до колоните е защото скоро разбрах с изненада, че в една специфична 5.1 система като и сложиш кросовър на субуфера примерно 100 херца, в другите колони отиват честоти от 100 херца нагоре, демек ако предните ти имат 12-инчови нискочестотни говорители, те седят за украса в тая система...

Та ей това ми е чуденето - по-културно за усилвателя ми изглежда това с последователното свързване, защото колкото и пренебрежим да е импеданса на хай-левъл входа на суб-а, някак интуитивно ми изглежда по-правилно на една щипка да има само една колона закачена (ако правилно ме разбирате)...:roll2:
От друга страна ако се окаже, че суба по тоя начин ще "краде" ниските честоти от другите две колони - не, мерси!
Не знам дали стана по-ясно точно какво питам... :innocent:

EDIT: Нарисувах "схема" на конекторите на суба...

kolev
13-03-2013, 10:19
Да вдигна темата с още въпроси - ако се ползва "high level input"-a на активен субуфер, това значи ли, че неговия вграден усилвател не се използва на практика? Защото този начи на свързване (амп->суб->колони) на практика е същия като при пасивен субуфер...
Ако значи, че вградения усилвател не се ползва, това значи ли, че при такова свързване суба ще свири без да е захранен от ел мрежата..?

И още един: при такова свързване (high level input) при което суба е свързан за амп-а, а другите колони са свързани след суб-а (тоест свързани са за high level ouput-a на суб-а), какво се случва с ниските честоти, които "свири" суб-а - те отиват ли и до другите колони или суб-а го играе кат филтър и ниските честоти си остават при него без да отиват по-натам..?
Казано по-просто, ако предположим, че колоната след суб-а може да свири същите ниски честоти като него, при такова свързване ще ги свири ли и колоната..?
Ами каква е ситуацията ако колоните и суба са паралелно свързани в усилвателя..?

като подадеш сигнал на високото ниво, той минава през един делител и от там по каналния ред предусилвател-усилвател -високоговорител. тоест минава през усилвателя и трябва да е включен суба.
по втория въпрос - ако имаш колона на която нискочестотния говорител е с резонансна примерно 90hz и долна гранична 80hz при -6db и продължава да пада с намаляне на честотата естествено, нужен ли ти е филтър ?!

ecotronic
13-03-2013, 10:21

Усилвателят на субуфера винаги работи. Той просто има 2 входа, които са с различна чувствителност:

1 - High level input e с ниска чувствителност и служи, когато входа на субуфера се свързва към изхода на друг усилвател (сигналът се взема директно от колоните). В този случай входният сигнал е с амплитуда до няколко волта, дори десетки волтове.

2 - Low level input е вход с по-висока чувствителност, който се ползва, когато на субуфера трябва да се подаде стандартен линеен сигнал от източник, който НЕ е усилвател. В този случай сигналът е с ниво, което рядко надвишава 1,5 V.

За по-прецизно съгласуване на входа на субуфера с нивото на източника обикновено има потенциометри (gain).

badmadafaka
13-03-2013, 10:27
по втория въпрос - ако имаш колона на която нискочестотния говорител е с резонансна примерно 90hz и долна гранична 80hz при -6db и продължава да пада с намаляне на честотата естествено, нужен ли ти е филтър ?!
Точно това е - НЕ искам нищо да се "губи" от тази колона (всъщност са две), защото тя е "хайфайска", тоест искам тя да свири колкото си може, все едно е свързана само тя на усилвателя, НО искам към нейното свирене да добавя още малко ниски честоти със суб-а... :innocent:

Заради това е питането ми за свързването на суба с другите колони ("последователно" след суб-а или "паралелно" заедно с него в амп-а) - дали и по двата начина суба се добавя към другите колони, или по единия начин (последователния) суб-а просто замества част от другите колони... :)
Ако има филтър между тия "high level input" & "high level output" на суб-а, това би означавало, че субуфера дефакто замества ниските в другите колони ако се свърже последователно с тях, защото заради филтъра, към другите колони ще отиват само високи честоти...

kolev
13-03-2013, 11:45
ами трябва да пробваш как е в конкретния случай. закачи едната на high out на суба, на другата и сплети кабелите на high in на суба.
ако знаеш до къде ти свирят колонките - примерно 70hz, пробвай там някъде да отрежеш суба - тоест той да свири от 70 надолу. поиграй си. по принцип не е хубаво много да застъпваш честотите щото обикновено става мазало.

badmadafaka
13-03-2013, 13:44
Е то е ясно, че така ще стане, ама е малко трудно да се тества (трябва много разместване на мебели и т.н. за да се сложат кабелите), затова идеята ми беше да получа инфо по въпроса... Ясно, че мога да си отговоря сам като пробвам двата варианта на свързване и слушам какво се случва с другите колони...
Тъпото е, че суба няма кросоувър и тестването ще трябва да е свързано с многократно разкачане и закачане на кабелите...

Има и трети вариант, ама пак кажете за какво да гледам - в момента съм свалил усилвателя на суб-а да го почистя от прах (той е напълно извън кутията, но все пак захванат за нея) и мога да видя какво има от задната страна на тия конектори - ако просто има две дебели жици между high level input и high level output, работата е напълно ясна (няма никаква разлика кой от двата варианта на свързване ще приложа, освен в дължината на кабелите, които ще ми трябват)...
Обаче ако има нещо между тях, как да разпозная дали е филтър или нещо друго (щото съм проЗ и като видя платка с няколко транзистора и кондензатора, ако ще и да е написано на нея, че е филтър, едва ли ще го разпозная)... Как трябва да изглежда филтъра ако го има - някакви бобини трябва ли да има на него или друго, което мога да разпозная като характерно по платката..? :help:

По принцип съм виждал доста субове само с "high level input" (без "output"), което ме навежда на идеята, че е много вероятно да има по две дебели жици зад конекторите и тоя "output" да е направен само за да се спести 5-6 метра скъп кабел... Също така съм гледал няколко юзър мануала на субове, които имат и двете (като въпросния, ма за късмет точно него мануал не мога да го намеря никъде) и навсякъде пишеше, че няма никакво значение дали го боцкаш заедно с колоните (паралелния начин) или свързваш колоните да тръгват от него (последователния начин), или бъркам в разсъжденията..? :)

kolev
13-03-2013, 14:07
не бъркаш.
иначе има 3 варианта
входа и изхода да са с мост - залагам на това :D
да има големи филтри - индуктивности и кондензатори като филтър в тонколона - немислимо
допълнителен усилвател - вероятно такава е била 5.1 системката.

mordohy
13-03-2013, 14:18
Свързвай смело!
Няма да загубиш нищо.
При 2; 4 или осем ома на говорителя и 50 000 до 100 000 ома на входа на усилвателя, колко ще спадне сигнала на говорителите?!
Нищо няма да спадне!
За това и ти налитаме.
Чети внимателно!
Налитаме не само на бой!:Tease:

badmadafaka
13-03-2013, 14:47
допълнителен усилвател - вероятно такава е била 5.1 системката.
Само е това не разбрах...

@mordohy: Прекалено тъп съм за да сметна точно колко ще падне сигнала, ОБАЧЕ в усилвателя са свързани 4 броя (две двойки) колони, всяка от тях по 8 ома, които, както kolev по-нагоре в темата предположи, най-вероятно са на едно и също стъпало (тук вече май мога да сметна колко ще е общия импеданс, ама няма да го кажа :)), а пък усилвателя е предназначен да "храни" озвучително тяло с импеданс от 4 до 8 ома и той (милия) е стерео усилвател (а не куадро)... Сещаш ли се вече от какво и защо се притеснявам..? :)

kolev
13-03-2013, 15:49
става въпрос за суба който си забелязал че реже ниските на аута. обикновено в малките 5.1 системи усилвателите са в кутията на суба - усилвател за суба примерно 60 вата и още 5 усилвателя по 20 вата към които се подава всичко без ниските. на тях мощност им не требе.

иначе ако на канал закачиш 8ома и 8 ома естествено общия ти импеданс е 4 ома
ако закачиш 8ома + 8 ома + суб хай-ин - пак ще е 4
ако закачиш 8ома +суб хай-ин и на него на хай-аут 8ома -пак общо ще е 4.

ПП
и да омажеш нещо, повечето усилватели си имат защита от късо на изхода и от прегряване на крайното стъпало.

badmadafaka
13-03-2013, 16:20
ако закачиш 8ома + 8 ома + суб хай-ин - пак ще е 4
ако закачиш 8ома +суб хай-ин и на него на хай-аут 8ома -пак общо ще е 4.
Е това е... Ама си мисля, че ще е съвсем, съвсем точно така само ако между "хай аут" и "хай ин" има мост - ако няма, може би ще има някаква (явно пренебрежима) разлика между двете опции, която обаче разбирам, че няма да навреди на усилвателя...

Edit: Огледах инпут-а и аутпут-а отзад... Няма мост, и двете неща са свързани директно на най-голямата платка в усилвателя с едни огромни кондензатори, интегрални схеми и не знам още какво... Огледах дали през самата платка не са всъщност на мост ама цъ...

ivan dimitrov
14-03-2013, 10:34
---

badmadafaka
14-03-2013, 10:50
Знам, че ще има допълнителен "боклук" от усилвателя, а за това дали ще изкривява картината, ще го реша след като чуя в различна конфигурация за какво иде реч (може и да реша, че без него е по-добре)...
"Хай-Фай" е малко разтегливо понятие, като го казвам нямам предвид, че колоните са по 5 хиляди лева едната... ;)
По принцип системата започна с два броя колони които по мое мнение имаха дори прекалено силен бас и 100% суб не им трябваше, после обаче реших да добавя още две на другите стерео изходи (както съм писал по-горе усилвателя е от тия дето А и В каналите могат да свирят и едновременно) за да изпълни звука по-добре помещението (че ми се струваше слабичко само с двете колони) - такава конфигурация (4 свирещи колони в стерео режим като задните дублират предните) по мое мнение и базирано на моя опит свири най-добре, но това си е мое мнение. Е добре ама следващите две колони ги избрах умишлено да не са като първите две ами да са такива дето имат по-ясно изразени среди и високи (за да компенсират донякъде баса на първите, който ми се струваше прекалено силен), иначе по размер на говорителите са с еднакви нискочестотни... Е в крайна сметка след свързване на цялата конфигурация мисля, че една идея повече бЯс ще дойде добре, защото прекалено "високо" ми стана сега, но пък не искам да режа високите, защото ми харесва как кристално ясно се чуват... :biggrin1:
Колоните са с 8-инчови нискочестотни говорители и суба, който съм подготвил е със същия размер, като мощността му (RMS) е равна на мощността на само една от колоните в системата... При това положение не мисля, че чак пък толкова изкривяване на картината ще има, но ще тествам и ще преценя...

А пък това за изкарване на допълнителен сигнал, не мисля, че съм толкова технически грамотен, че да го направя, а не ми се разваля усилвателя... Ако толкова много се усещат грешките от усилвателя, ще мисля други варианти, ама след като са предвидили такава опция в суб-а, мисля, че не трябва да е чак толкова зле положението... :)
Иначе ако ти се занимава да го обясниш като за идиоти как да изкарам такъв сигнал и откъде точно, моля... Ще бъда благодарен за информацията.

ivan dimitrov
14-03-2013, 11:25
---

badmadafaka
14-03-2013, 13:47
При посочените цени на колоните, вярвам че всичките последвали промени са били излишни, но в крайна сметка единственото важно мнение е вашето.
Къде има посочени цени на колоните..? :stumm:

ivan dimitrov
14-03-2013, 14:31
---

badmadafaka
14-03-2013, 21:34
Така... Проведох няколко може би не особено смислени теста - субуфера + две съраунд колони... И при двата варианта суба беша свързан на усилвателя с "хай инпут" - при единия вариант съраундите бяха свързани на "хай аутпут" на субуфера, а при другия съраундите ги боднах заедно с кабелите от усилвателя в "хай инпут" на суба... При двата начина разлика не усетих ама абсолютно никаква. Това, което ми се изясни е, че все пак трябва да има някакъв мост между "in" & "out" на субуфера, защото когато колоните са свързани на "output"-a му, не е нужно той да е включен за да свирят (тоест няма как да има някаква реално доловима разлика между "паралелното" и "последователното" свързване на колоните)... :)

Пробвах и друго, за да преценя колко е "замърсяването" на сигнала от хай инпут-а - свързах лоу левъл инпута на суба директно за единия канал на неусилен сорс (с чинчовия кабел) и го пуснах да думка само той... не знам доколко коректно е такова тестване, защото pre-out-a на усилвателите, които го имат доколкото знам вече е филтрирал ниските честоти, а така, както аз го вързах, към суб-а идва всичко... Обаче пък от друга страна не е ли същото като го боднеш на хай-левъл на усилвателя - там филтриране няма как да има..?
Абе с две думи и така разлика не видях - 50 вата RMS явно е прекално слабо за да се чуе нещо "замърсено"... Забелязах друго обаче - не знам дали си внушавам или не, но на хай-левъл инпут-а, субуфера думка малко по-силно отколкото на лоу левъл-а при еднакво ниво на "волумето"... Има ли логика в това, или ми се е сторило..?

kolev
15-03-2013, 10:12
ами правилно си се сетил. иначе можеш да си смъкнеш тон генератор. примерно тоя
http://www.nch.com.au/tonegen/index.html
генерираш синосуиди с различна честота и слушаш какво става.
за силата през хай-ин трябва да имаш някаква врътка на суба за гейн.

ivan dimitrov
15-03-2013, 11:24
---

badmadafaka
15-03-2013, 12:13
Няма гейн, няма кросовър, има само едно бутонче за усилване (пише "волуме" на него) и то е на макс при всички положения...

Но..като се замисля, при 4 работещи колони и стерео източник - вече не гоним стандарти, значи субективната оценка е важната. Значи - врьзваме както ни е удобно и ни харесва.
Това правилно ли го тълкувам, че съм направил нещо супер "селско" и тъпо като съм вързал 4 колони на стерео усилвател..? Каква е идеята на А и В каналите, които повечето стерео усилватели имат тогава..?
Не споря, ясно ми е, че ако имам две колони, които струват примерно 10 пъти повече от моите 4 със се усилвателя и кабелите, ще имам по-качествен звук, просто така казано ми изглежда, че това да вържеш 4 броя на стерео е супер лоша идея и искам да ми се изясни, защото съм тествал всякакви конфигурации и така разликата ми се струва повече от "субективна", включително и на 5.1 система - когато е настроена така, че стереото да го свири от предните и да го "копира" в съраунд колоните, пак качеството ми се струва най-добро...

kolev
15-03-2013, 12:18
основната идея на А и Б колоните е примерно имаш 2 различни чифта. чифт А свири по-добре инструментална музика, чифт Б по-добре електронна и си ги менкаш в зависимост какво слушаш.
в общи линии ги връзвай и пускай така както на теб ти харесва.

badmadafaka
15-03-2013, 13:03
Абе то аз точно такава идея имам, в зависимост от ситуацията и музиката, или само А, или само В, но пък в някои случаи ВСЕ ПАК да може и двете... А това, което @ivan dimitrov написа го разбрах, че съм направил груба грешка, затова питам.
Имам в тая връзка и една друга драма - как да ги разположа - дали да са в 4-те ъгъла на стаята (грубо казано) или само в два ъгъла по два броя една до друга... Ама пак с тестване ще се случат нещата явно... :)

ivan dimitrov
15-03-2013, 14:58
---

badmadafaka
15-03-2013, 15:11
Да, това последното го разбирам и аз също имам опасения, че в крайна сметка може би субуфера ще се окаже излишен (теоретично даже може и да затихнат тия честоти, които се опитвам да увелича)... Ясно ми е това, цялата случка със суб-а е нерешена още... За да я реша трябва да разположа всичко както ще бъде финално, но това не е лесно, защото след като го споменах и се зачудих аз самия дали всъщност ще е по-добре по две колони една до друга отпред, или две отпред, две отзад, защото ако слушам само един от каналите (суб-а го игнорирам за момента, той ми е ясно, че трябва да е извън пространството дефинирано от другите колони ако ще стои изобщо), 100% по-добре ще е всички колони да са отпред, тоест да чувам "нормално" стерео... Обаче ако предимно ще свирят и двата канала едновременно, може би по-добре ще е едните (по-смотаните) да са отзад. Същото важи и ако опциите са "или само по-качествените две, или всичките"...
Абе неизвестните с две думи са доста повече от едно. :(

А още едно нещо се зачудих и порових в нета, засега безуспешно:

А HI-FI е стандарт, има си задьлжитени минимални изисквания.А иммено: Как да разбера дали дадени ОТ са HI-FI, тоест дали отговарят на въпросните минимални изисквания и какви всъщност са точно тези изисквания..? :innocent:

ivan dimitrov
15-03-2013, 15:35
---

badmadafaka
15-03-2013, 16:19
О, аз съм сигурен, че моите колони са такива, но просто ми беше интересно по принцип... Ще потърся още. :)
Иначе определено и двата комплекта са от времето, когато "немаше ни джиесеми, ни интернет", но дори и тогава са си били бюджетно решение - най-обикновени букшелфки от по-големичките са и то от марки, които по принцип нищо особено не представляват в тази област а са по-скоро "ширпотреба" (което не им пречи да сцепват всяко съвременно "домашно кино" и разни подобни дето струват понякога и в пъти повече от тях)... :yes: Иначе едните даже си имат фЙешън лепенки с начертани някакви честотни криви, ма аз не вярвам на всичко, което просто е написано някъде... ;-)

Edit: Понаправих тестове отново, вече с всичките 4 колони + суб-а...
Резултатите са следните:
- По-смотания комплект колони (тия дето са им по-хубави високите и по-слаби ниските) заедно със субуфера свирят горе-долу като по-свестните колони (сами) - so much for the standard...
- Ако ги разположа в 4-те края на стаята просто получаваш усещането, че звука се чува отвсякъде, подобрение в качеството, което получаваш от по-читавия комплект когато свирят сами реално няма...
- Ако са отпред една до друга, най-"богат" звук чувам когато работят и 4-те заедно със субуфера (може да е странно ама така се получи), обаче при това положение подобрението е съвсем слабо спрямо ситуацията в която свири само по-добрия комплект сам (което може би е нормално)...

Сега се чудя между два варианта: 1) Слагам и двата комплекта отпред, по-смотаните + суба ползвам за филми, по-добрите за музика, или 2)Слагам ги в 4-те края на стаята и свирят постоянно заедно (не знам дали така има много смисъл от втория комплект, може да го заменя с едни съраунд колонки "Сони", които принципно съм обявил за продажба)...

mordohy
16-03-2013, 15:05
Ако по-добрите те удовлетворяват като сила,то те съветвам само тях да си ги оставиш. Старите колони имат много високо качество на изработка и понеже електронната база беше смотана, всички до една имат пасивни филтри. Това също дава качество. Ако колоните имат на тях написано поне 40-16 КН, то значи нямаш нужда от буфера.
Ама както казаха и другите, важното е на тебе да ти харесва.

ivan dimitrov
17-03-2013, 10:28
---

badmadafaka
17-03-2013, 17:45
Мда, колоните не трябва да са до ъглите, това го знам (и не са). Фази не съм се сетил да обръщам, но не е сложно да се направи... :)

Така и така в темата пишат хора, които разбират от аудио, ще попитам още нещо, което няма връзка с основната тема... :)
Взех си един грамофон, който пристигна в плачевно на вид състояние (все едно, че е държан в кочина на прасета за съхранение, почти нищо общо със снимките, които бях гледал) от един известен продавач на аудио техника втора употреба от пловдивския регион (на който не му отива ако не на друго на възрастта да прави търгашки номера, но няма значение)... Както и да е, реших да не се разправям и да го връщам (бях го взел запечатан, защото човека съвсем предвидливо не беше сложил опция да го видя в еконт преди да го плащам) пуснах го на едно грамофонно предусилвателче "Беринджер", което имах подръка с едни активни компютърни колонки да видя, че свири само и започнах "работа" по него... Изхабих точно 3 пълни контактни спрея за да проработи коректно цялата механика, но това също няма значение - единственото, което подмених напълно беше чинчовия му кабел - неговия просто беше в брутално състояние. Купих някакъв приличноизглеждащ кабел "3.5 жак към 2 чинча" (за 25 лева, не от тия баш най-"китайските"), отрязах жака, разпоих оригиналния чинчов кабел на грамофона и запоих този... Смених и жичката, която се връзва за замасяване с една по-дебела, защото и тя е на същата платка като чинчовия.

Усилвателя си има "phono" вход, има си и винт за жичката за замасяване... Та включих чинчовете, закачих жичката и ТВГШШШ! ДРАМА - когато просто е пуснат грамофона без да свири, от колоните се чува шум, който е на неприемливо според мен ниво... Все едно, че не е вързана жичката за замасяване примерно, ей от такъв мащаб е...
Кажете сега съответно къде да търся причината... :(
Възможо ли е да съм омазал нещата с въпросния сменен кабел? Стария на вид беше смотан, тип "китайски", новия е с прилично дебели проводници вътре, пише, че е хай-куолити, ала-бала... Съпротивления на новия и стария не съм мерил, реших, че е напълно стандартен чинчов кабел, съдейки по това, че някои грамофони дори са с нормални чинчови изходи без кабели... Спойката си мисля, че съм дал най-доброто от себе си и изглежда като оригиналната... :baby:

Лошото е, че предусилвателчето с което тествах не е в мен вече, а пък и не съм обърнал внимание със стария кабел дали е имало шум, просто пуснах за 3 секунди да врътне нещо за да видя дали изобщо има звук... :online2long:

ecotronic
17-03-2013, 18:17
Трябва да провериш изправността на кабела от дозата до входа на усилвателя. Това може да стане по 2 начина:

1 - Мериш съпротивленията между активните проводници и общия (ширмовката) в посока към дозата. Трябва да измериш еднакви съпротивления - от 100 ома до няколко килоома в зависимост от вида на дозата.

2 - Демонтираш дозата и мериш верига (0 ома) между четирите пина на които контактува дозата и чинчовете на края на кабела. Между 2 от контактните пинове и активните изводи на чинчовете трябва да измериш по 0 ома а между другите 2 и ширмовка също 0 ома.

badmadafaka
17-03-2013, 19:14
Тоест казваш ми да премеря дали не съм окъсил нещо със спойката, или пък не си е имало нещо окъсено, правилно ли разбирам какво трябва да меря..? За първия начин не ми стана ясно какво да измеря и какво трябва да ми покаже то... :baby:
Това означава ли,ч е кабела, който съм сложил си е ОК (в смисъл да не се притеснявам, че е неподходящ като принципно положение)..?

mordohy
17-03-2013, 19:47
Адаш, понеже Ванката и Колев за както винаги без грешки, чета и само допълвам.
При грамофоните, предусилвателите са с много високо входно съпротивление. Тоест с много голямо усилване. Много са чувствителни.
Липсата на маса води до самовъзбуждане, тоест да бръмчене и изкривяване. Да не се бърка с брума от захранването.
Изобщо прегледай масите!
Виж и захранването!
Най-накрая, запали скарата и надроби една салата и викай Неволята!
Тя ще си носи оправдание за скарата и другарче за салатата!
Може пък и грамофона да свирне:whistle:
Ако не, други ще свирят...
Абе наздраве!

ecotronic
17-03-2013, 19:49
Дозата представлява 2 намотки (бобини) от определен брой навивки.
Ако кръстим тези 2 намотки с буквите L и R и приемем, че изводите на всяка една от намотките са 1 и 2,
на дозата имаме следните 4 извода:

L1, L2, R1 и R2

Схемата на свързване към входа на усилвателя е:

L1 - активен извод на канал L
L2 - шаси (ширмовка)
R1 - активен извод на канал R
R2 - шаси (ширмовка)

Често пъти изводите L2 и R2 са дадени накъсо в самата доза.

Така трябва да се провери правилното свързване на дозата с входа на усилвателя.

mordohy
17-03-2013, 19:54
Дозата представлява 2 намотки (бобини) от определен брой навивки.
Ако кръстим тези 2 намотки с буквите L и R и приемем, че изводите на всяка една от намотките са 1 и 2,
на дозата имаме следните 4 извода:

L1, L2, R1 и R2

Схемата на свързване към входа на усилвателя е:

L1 - активен извод на канал L
L2 - шаси (ширмовка)
R1 - активен извод на канал R
R2 - шаси (ширмовка)

Често пъти изводите L2 и R2 са дадени накъсо в самата доза.

Така трябва да се провери правилното свързване на дозата с входа на усилвателя.
Аз залагам на калаената чума!

ecotronic
17-03-2013, 20:03
Адаш, понеже Ванката и Колев за както винаги без грешки, чета и само допълвам.
При грамофоните, предусилвателите са с много високо входно съпротивление. Тоест с много голямо усилване. Много са чувствителни.
Липсата на маса води до самовъзбуждане, тоест да бръмчене и изкривяване. Да не се бърка с брума от захранването.
Изобщо прегледай масите!
Виж и захранването!
Най-накрая, запали скарата и надроби една салата и викай Неволята!
Тя ще си носи оправдание за скарата и другарче за салатата!
Може пък и грамофона да свирне:whistle:
Ако не, други ще свирят...
Абе наздраве!

Високо входно съпротивление и висока входна чувствителност на един усилвател не са непременно взаимно-свързани неща.
Може да има усилвател с ниско входно съпротивление и висока чувствителност (пример - усилвател на термодвойка) ..........и обратното.
Това се прави с цел да има съгласуване между източника на сигнала и входа на усилвателя.
А съгласуване има тогава, когато двете съпротивления (импеданси) са еднакви.

В общият случай по дефиниция идеалният усилвател притежава входно съпротивление безкрайност и изходно съпротивление - нула.

ivan dimitrov
17-03-2013, 20:28
---

badmadafaka
17-03-2013, 21:23
Ами аз си въобразявам, че щом усилвателя има вход "phono", значи трябва да има нещо като корекция там... Грамофона свири и се чува нормално (не е тихо, както примерно би било ако се включи без предусилвател за нормален вход на усилвателя)... Просто когато селектора на усилвателя е сетнат на "phono" има шум, който според мен е прекалено силен... Мога да го "измеря" с една дивотия на андроид-а дето уж мери децибели, ама според мен е бошлаф... :)
Иначе за кабела - да, ползвал съм точно такъв и мисля, че става (даже го мерих преди време да го сравня с някакъв от масовите за по 5-6 лева и излезе, че има по-малко съпротивление), точно затова го купих и сложих него, а не някакъв рандъм... :)

Ще го измеря това, дето ecotronic каза да видя да няма нещо окъсено - то даже няма нужда да свалям дозата, между нея и рамото има едни 4 тънки жички със съответните цветове, които са видими (в смисъл мога да допра там мултицета и без да махам дозата), нали идеята е да видя, че каквото тръгва оттам, същото стига до върха на чинча при усилвателя..? :)

А какво ще рече "калаената чума"..? :baby:

mordohy
17-03-2013, 21:32
Високо входно съпротивление и висока входна чувствителност на един усилвател не са непременно взаимно-свързани неща.
Може да има усилвател с ниско входно съпротивление и висока чувствителност (пример - усилвател на термодвойка) ..........и обратното.
Това се прави с цел да има съгласуване между източника на сигнала и входа на усилвателя.
А съгласуване има тогава, когато двете съпротивления (импеданси) са еднакви.

В общият случай по дефиниция идеалният усилвател притежава входно съпротивление безкрайност и изходно съпротивление - нула.
Благодаря ти!
Пак се почувствах млад!
Като времето, когато бат" Шанко ме тупаше с бастуна по тиквата и ръмжеше: а тоя пад де ще иде бре!?
Конструирах иникален стабилизиран токоизправител.
При входно 45 волта, исках да изкарам 15 ампера на 5 волта!
После се чудех, защо са толкова калпави транзисторите и горят на поразия!:Silent:

ecotronic
17-03-2013, 21:48
Благодаря ти!
Пак се почувствах млад!
Като времето, когато бат" Шанко ме тупаше с бастуна по тиквата и ръмжеше: а тоя пад де ще иде бре!?
Конструирах иникален стабилизиран токоизправител.
При входно 45 волта, исках да изкарам 15 ампера на 5 волта!
После се чудех, защо са толкова калпави транзисторите и горят на поразия!:Silent:

Ти си си млад бре! :)
Само дето на тая възраст дисковете ни започват да се попрепълват и това с което не работим всеки ден трябва да го архивираме за да не заема много място.
Та така де - затова и лесно се сещаме за какво иде реч.

:cheers:

kolev
18-03-2013, 10:36
в грамофона масите трябва да се събират в една точка - звезда. там трябва да са закачени
-2-те маси от дозата
-масата на шасито
-масата на мотора евентуално
-масата на електрониката ако има такава

ако са така вързани и всичко е добре но пак шуми, пробвай да разкачиш 2-те маси от дозата от звездата. тоест те да нямат нищо общо със шасито на грамофона и само те да отиват към усилвателя.

ecotronic
18-03-2013, 10:47
Аз и не разбрах добре в какво се изразява шуменето.
Когато дозата не контактува с плочата има брум или свистене? Или свири но с много съскане. Ако е второто, причината може да е в липсата на RIAA коректор, който практически трябва да повдигне ниските честоти и да подтисне високите. Без тази корекция, звукът ще бъде без ниски и доста свистящ.

kolev
18-03-2013, 11:20
най-вероятно има брум, кой знае какво е преживял горкия грамофон :D

badmadafaka
18-03-2013, 11:27
Звездата, за която Kolev говори всъщност е една малка печатна платка в края на рамото - от едната и страна са запоени кабелите от дозата, от другата и страна е запоен чинчовия кабел, който аз подмених. Оная жичка която се закача за усилвателя допълнително за маса е запоена в отделна точка на въпросната малка платка, но на платката е завинтена една ламаринка, която обгръща цялата платка малко като екранировка или пък да я пази механично, която на практика свързва в една точка масите от дозата, масата, която се връзва на усилвателя, както и всичко друго метално в шасито (качил съм картинка, на която съм я отбелязал). Тоест ако сваля тази метална пластинка, на практика към усилвателя ще отиват само сигналите и ширмовките от дозата, без никакви допълнителни маси - това мога лесно да пробвам, иначе "разкачането" всъщност е разпояване от тази платка, което не е куул, особено за тънките жички от дозата...

А иначе "шуменето" не мога да го определя дали е брум или свистене, ама май по-скоро е свистене - чува се "ШШШСШШШСШШШСШШШШСШШШ" когато грамофона е свързан (без да работи, просто да е пуснат) - абе все едно, че си вързал някакъв музкален инструмент към усилвател, след като и двете неща са събирали прах една година, така си го представете... :)
Вчера забелязах и друго интересно явление за този шум, което може би ще ви насочи - така се чува като е пуснат само единия канал на усилвателя (тоест само на две от колоните, които и да е две); Като включа А и В едновременно, звука вече става нетърпим и звучи по-скоро като брум, едно такова ритмично "БРРРЗГ_БРРРЗГ_БРРРЗГ" (почти го докарва на биит от много хардкор електронна музика направо)... :lol_sign:

ecotronic
18-03-2013, 12:24
Иво, изключи кабела от усилвателя и направи следните 4 измервания с омметър (в посока към грамофона):

1 - между ширмовката на канал R и активния на канал R

2 - между ширмовката на канал L и активния на канал L

3 - между ширмовката на канал R и ширмовката на канал L

4 - между активния на канал R и активния на канал L

kolev
18-03-2013, 13:26
бе я направо откачи дозата и виж ще го има ли пак брума.
също внимавай къде и върху какво поставяш грамофона.
синглите на лили иванова подготви ли ги вече :tooth:

badmadafaka
18-03-2013, 14:11
Довечера ще тествам всичко това (ще мерна съпротивление по чинчовете и ако то е ок, ще сваля дозата) и ще напиша...
Ако се окаже, че дозата е проблемна вече съвсем ще е резил... Аман от търговци, които не вярват в кармата... :(

ecotronic
18-03-2013, 14:34
Довечера ще тествам всичко това (ще мерна съпротивление по чинчовете и ако то е ок, ще сваля дозата) и ще напиша...
Ако се окаже, че дозата е проблемна вече съвсем ще е резил... Аман от търговци, които не вярват в кармата... :(

Гледам, че си на вълна ретро Hi-Fi. Мога да ти харзулна един тунер от онези с тежкото голямо копче за станциите и механична скала със светеща стрелка:)

svetlastf
18-03-2013, 14:54

Мдаммм,
мисля, че това е твоят нов форум....
http://www.bgaudioclub.org/forum.php

badmadafaka
18-03-2013, 15:45
Позачитам там отвреме-навреме, ама като цяло там ми изглеждат прекалено знаещи и разбиращи, че да обясняват нещата ламерски, пък аз не искам да придобивам още едно "вишу" само за да си формулирам въпроса правилно, ако ме разбираш...

@ecotronic: Tунера може да ми го покажеш, ама само за украса ще седи, аз радио не слушам (принципен въпроc - дразни ме друг да ми определя коя песен ще слушам), но пък голямото копче си е голямо копче... :)

А я чакай да не е зян мнението да питам, ако се окаже, че дозата е "шаден" - на грамофона пише точно каква доза му трябва, но съм почти убеден, че точно тази дето е написана там (Technics 270 нещоси) няма да я намеря да си я купя... Може ли да му сложа каква да е доза..?
Шеловете знам, че са еднакви (тоест всяка доза ще пасне на шела) а и след като го разглобих и се убедих, че на практика дозата няма никаква връзка (почти в буквалния смисъл ако не броим масата) с останалата част на грамофона... Та мога ли да сложа какво да е ако се окаже, че в нея е драмата или да хвърлям шасито..?

kolev
18-03-2013, 17:23
може бе. въпроса е да се сработи добре с рамото и да си натъкмиш антискейтинга и тежестта.

badmadafaka
18-03-2013, 19:57
Така. Мерих. Май ivan dimitrov се оказва прав...

Първо мерих всякакви комбинации по чинчовете - нищо с нищо не е свързано, дори ширмовките една с друга. Странното е следното: като ги меря между всяко едно и жичката за маса към усилвателя, няма връзка с никое освен ширмовката на левия канал (което е странно според мен) - там подскачат някакви цифри на дисплея на мултицета за секунда-две и изчезват...
Свалих и дозата, без нея пак бръмчи.
Все пак мерих и само дозата - там между плюса и минуса на левия канал за секунда пак подскача някаква цифра на дисплея на мултицета и изчезва - това значи ли, че тя трябва да си ходи или е нормално след като стабилизира, че няма връзка след секунда (мултицета се сещате, че е китайче за 20 лева)..?

Тъкмо се чудих кое първо да тресна в земята и се сетих нещо друго - взех един обикновен китайски чинчов кабел и го боцнах там на усилвателя без да е включен в нищо - бръмчи още по-силно...
Взех малко по-качествен кабел - бръмчи ама по-слабо (но пак по-силно отколкото с грамофона).
Накрая изкопах от скрапа оригиналния остатък от кабел, който свалих от грамофона - включих го като внимавах на другия край да не окъся нещо и О, ЧУДО - никакъв, ама съвсем никакъв шум.
Явно е в кабела драмата (или поне основната, кажете дозата как е с оглед горното)...
ОБАЧЕ, мерих съпротивлението на този същия кабел - уреда показва 0.04, на другите китайски кабелчета е над 0.07, че и над 0.1 на най-смотаното... Супер - намерих един чинчов кабел, който едно време сам съм правил, премерих - и на него даде 0.04 обаче като го включих в чинча на усилвателя шума е дори по-голям отколкото при най-смотания кабел, тоест к'во пра'йм..?! Явно е от кабела, ма не е свързано със съпротивлението му - тогава с какво..? Имам един дето на него фабрично има ферит, той показа 0.05 съпротивление - с него си бръмчи както с този, който е в момента на грамофона... Давайте акъл, щото оригиналния не е в състояние за слагане - какво му е толкова специалното на тоя кабел..? :dunno:

ecotronic
18-03-2013, 20:15
Не е въпроса в съпротивлението на кабела. Дали ще измериш 0,1 или 0,01 ома не е от съществено значение.
Много е важно обаче как е реализирана ширмовката. На евтините китайчета това е просто един тънък проводник, който върви в изолацията успоредно на активния проводник.
В хубавия кабел ширмовката трябва да е оформена като оплетка около активното жило. Нещо много близко по вид като конструкцията на коаксиалните кабели.
Разчопли изолацията за да се убедиш какъв е кабела.
И разбира се и най-добрият кабел няма да свърши работа, ако не е свързан правилно.
Факт, че не си успял да измериш съпротивленията на намотките на дозата означава, че или мултицетът е за боклука, или не е бил свързан кабела към дозата.

badmadafaka
18-03-2013, 20:36
Ширмовката на оригиналния кабел, който махнах и с който не шуми усилвателя е точно такава - оплетена около основния проводник и е алуминиева (бяла на цвят); на кабела с който подмених оригиналния е същата, ама е медна... ;)
А какво значи, че не съм успял да измеря съпротивление на дозата - искаш да кажеш, че е трябвало да има съпротивление между крачетата на самата доза ли..? Ако е така, значи мултито е траш...
Обаче това с кабела си остава неясно за мен - защо оригиналния не шуми вкаран в усилвателя, а всички други шумят..? :notify:

ecotronic
18-03-2013, 20:46
Ширмовката на оригиналния кабел, който махнах и с който не шуми усилвателя е точно такава - оплетена около основния проводник и е алуминиева (бяла на цвят); на кабела с който подмених оригиналния е същата, ама е медна... ;)
А какво значи, че не съм успял да измеря съпротивление на дозата - искаш да кажеш, че е трябвало да има съпротивление между крачетата на самата доза ли..? Ако е така, значи мултито е траш...
Обаче това с кабела си остава неясно за мен - защо оригиналния не шуми вкаран в усилвателя, а всички други шумят..? :notify:

Ако кабелът е свързан все пак с дозата, трябва съпротивлението между активния проводник и ширмовката да е от няколко десески ома до няколко килоома. Това със всеки посредствен омметър се мери без проблем. А ако омметърът не може да го премери, мястото му е в рицайкъл - бина.

Сигурен ли си че на оригиналния кабел на са му допряни (дадени накъсо) активен проводник и ширмовка?

badmadafaka
18-03-2013, 22:08
Не са дадени на късо на оригиналния кабел със сигурност. А дозата е свързана с чинчовете също 100-процентово, защото грамофона свири (в смисъл чува се през колоните усилено както си трябва); Като свалих дозата видях, че гения е омешал местата на кабелите и, но не е драма - просто каналите ляво и дясно бяха обърнати, плюса и минуса си бяха на правилното място и всеки на правилния си канал...
Не мога да си обясня как само като включиш кабел в усилвателя, на другия край на който няма нищо и той самия не се допира до нищо, се чува шум, брум или каквото е там... Това не ми се струва нормално - да не би драмата да е в самия усилвател? Него като го увелича до край, като селектора е на "phono" и пак чувам шум, без да има какъвто и да е кабел закачен на чинчовете - това нормално ли е..? На другите канали (позиции на селектора) шум няма при същото положение... Сега знам, че входа за грамофон е по-чувствителен, ама нормално ли е все пак без да има нищо включено в него да има шум..?
Предполагам е някакъв електростатичен, въпреки, че чинчовете съм ги чистил четка за зъби, намокрена обилно с контактен спрей и отвън и отвътре... :dunno:
Ама пък дори и да е в усилвателя проблема, откъде-накъде с оригиналния кабел на грамофона всичко е наред..??? :cry:

ivan dimitrov
18-03-2013, 23:08
---

badmadafaka
19-03-2013, 09:06
Добре, супер, че усилвателя не е "шаден" обаче лошо с кабела... Може ли да препоръчате кабел - какво да търся/меря и т.н. за да го оправя - явно големия ми проблем с шума е точно от кабела... :( Примерно кабел, предназначен за музикален инструмент ще свърши ли работа..? Или микрофонен пък аз да си запоя чинчове..?
Иначе не е оферта да ползвам друг канал на усилвателя с отделен пред-, защото всички други канали са заети... Само "phono"-то е свободно...
Само (може и да съм тъп ама) от обяснението не разбрах защо от друг кабел, закачен на phono-входа, се засилва шума без да има нищо закачено на този кабел... За транзистора разбрах, ама как му влияе един кабел, края на който е във въздуха..? :crazy: Между другото като местих и пробвах разните кабели на усилвателя дали ще шуми с тях (без да има нищо на тях), сложих и един интерконект "Proel", който си мисля, че трябва да е поне толкова ОК, колкото някакъв стар, прекършен и издран на 100 места кабел (оригиналния от грамфона), ама не би...

Вчера като разглабях шелове и дози забелязах и друго нещо - стилуса, или по-точно самата игла "няма никаква връзка с този номер" (още едно "браво" на "търговеца")... Стилуса си е оригиналния, но самата игла е някаква си, която дори не стои право напред а е наклонена на една страна (явно няма нищичко общо с този стилус) - съвсем леко я бутнах с пръст и тя изпадна - явно просто е мушната в канала на стилуса и някакси е закрепена... Как изобщо просвири това нещо не знам... Да е жив и здрав тоя дето ми го продаде за "перфектно"...

PS: Мерси за инфото за иглите - порових стабилно в нета да търся само стилус някъде тук (без успех) и мисля, че направо ще скоча на някаква нова доза "Аудиотехника", която е максимално близка до 270С-то... Тя оригиналната игла в спецификациите на шасито я дават конична, така, че няма драми - тия по-еФтинджосите ги гледам, че са си конични... Само кабела да го измисля... То обаче като им гледам цените, май по-евтино ще ми е да купя някой строшен грамофон с читав кабел, да резна кабела и да изхвърля останалото - по-евтино ще ми излезе и може би по-сигурно, че ще проработи... :(

Еdit: Стилуса на 270С-то изглежда като на снимката - ако знаете някакъв съвместим, който може да се купи оттук ще съм благодарен, ако не - "Аудиотехника".

kolev
19-03-2013, 10:54
я пробвай да пуснеш един кабел от шасито на грамофона до шасито на усилвателя.
иначе за сигнален кабел пробвай коаксиален кабел 75 ома.

ПП
игли - в музикалните магазини. примерно
http://www.audio-factor.com/home.php?cat=6

дозата сигурно не си я мерил на правилния обхват. почваш от мегаомите и слизаш надолу.

badmadafaka
19-03-2013, 12:07
Мда, простичък съм - мерих на най-ниските омове, защото така гледах дали няма окъсено по чинчовете... Игла обаче не намирам, директно доза ще е, така, че няма какво да и меря... :)
А за кабела - коаксиален не ме урежда, защото е прекално дебел, няма как да го фиксирам на шасито... Евентуално китарен ако ще стане мога да срежа един... :innocent:

kolev
19-03-2013, 12:18
има коаксиални и с дебелина 5-6мм. и 50ома да е, не го бърка. то в случая няма и значение.
има и други точно за това.
гледай горе в дясно пдф-ите
http://www.filkab.com/main/bg/products/Кабели_и_проводници/Комуникационни_кабели_и_проводници/Кабели_за_предаване_на_аудио_и_видео_сигнал/RG_кабели/155/
http://www.filkab.com/main/bg/products/Кабели_и_проводници/Комуникационни_кабели_и_проводници/Кабели_за_предаване_на_аудио_и_видео_сигнал/ТЧП,_ТЧП_к/157/

китарата не си я разваляй.

ПП
само с кабел забоден във фоното на усилватеря има брум щото усилването на тоя вход е огромно, а кабела действа като антена.

ivan dimitrov
19-03-2013, 12:36
---

kolev
19-03-2013, 13:07
да, от една страна не е много гъвкав кабела, но от друга звука по-харесва едножилния кабел отколкото многожилния, но без да прекаляваме с вманиачаването по кабелите че много измислици има.

svetlastf
19-03-2013, 13:56
В свободния кабел се индуцира ЕДН от електропреносната мрежа и секви други изльчващи променливо магнитно поле джаджи. При качествен екран(оплетката) на кабела, магнитните вьлни имат достьп само до стьрчащия активен край на чинча. В кабелите които ни продават сега, екраньт е заменен от няколко нишки, паралелно на активното жило.В по качествените модели тия нишки са по вечко и са усукани около активното жило. От там и ядовете. А вече писах как в някой случаи екраньт е полуВИН провподник. Идеята на Колев, на пьрво четене може и да ви се струва абсурдна(аз не бих исползвал 2х8мм кабел), но има коаксиален кабел с вьншен диаметьр 3мм, така че това е добро решение. Недостатьк е че активното жило е единичен проводник и не е устойчив на прегьване колкото тончестотния. Скоро не сьм тьрсил такьв обаче, дали се предлага все още е вьпросьт в случая. Аз принципно пазаря вьв Елимекс такива щуротии, дори и да няма нещо, обикновено го доставят.

Точно от Елимекс купих екраниран кабел двойка - такъв брум излезе в суба, че на момента го изхвърлих. Има един екраниран в прозрачна силиконова обвивка - от него съм доволен. Пък и се вижда качеството на оплетката.

badmadafaka
19-03-2013, 14:06
Абе вижте сега аз какво направих (щото сме в беге - ти му приказваш, оно си рупа)... :)
Купих метър и половина кабел "проел", който е същия като чинчовите и това дето е за маса е пак оплетка около основните бял и червен кабели. на кабела пише, че бил "high resolution audio" (уатевър дет миинс) и човека ми каза, след като му обясних какви са ми драмите, че точно за грамофон бил перфектен тоя (а не е като да нямаше още поне 20 вида подобни кабели в магазина). Взех и два фешън чинча, пак "проел" и довечера ще си играя с поялника пък да видим...
Ако не стане с тоя "хай-дефинишън" кабел (то май и на сегашния пише, че е хай дефинишън ама на практика явно е "хай бейби"), ще взема да резна китарения кабел (специално kolev да не ме мисли си имам още един, доста по-читав от тоя, на който му обмислям сеч)... :)
Между другото видях в "продавалника" един пич да продава интерконекти, направени точно от китарен кабел, като ги рекламираше като качествени с нисък шум, а мисля, че човека е сериозен, та китарния кабел го оставям като последен вариант...

И сега разбрах, че кабела дайства като антена и в него се индуцират разни неща и не искам да се заяждам или нещо такова, ОБАЧЕ оригиналния кабел от грамофона (сдъвкания свален кабел) не играе ли и той като същата антена..?!
С него все едно, че нищо не е вързано за входа на усилвателя - такъв е шума... Такава драстична разлика има, че обяснението за антената и индукцията не ми е достатъчно... :)
Или пък е вариант той да е сдъвкан и скършен при самите чинчове и на практика все едно да няма кабел... :yes:

PS: Понеже много, много одавна не съм си играл с поялник (ако изключим подмяната на този кабел, която беше сравнително лесна), има ли някакъв пиниз, който може да ми помогне с монтирането на чинчовете..? Може ли примерно да запоя само основния кабел в средата, а ширмовката само да я стегна с клещите за външната част (като гледам чинча отвътре позволява това да се направи културно), или..?
И много благодаря на всички пишещи за помощта и съветите!

ivan dimitrov
19-03-2013, 15:09
---

kolev
19-03-2013, 15:23
аз си мисля че входовете на чинчовете на фоно на ампа не са вързани към маса нарочно и от там идва цялата драма.
оригиналния кабел вероятно е с по-различна конструкция от стандартното рца и затова проблема можеби не се появява там.

svetlastf
19-03-2013, 15:35
От този купих ,
http://elimex.bg/product/38068/cable-for-2rca-2x4mm-2mm.html
не готови кабели...

ivan dimitrov
19-03-2013, 15:42
---

badmadafaka
19-03-2013, 16:49
Да, правилно - пробвах с отрязания оригинален кабел и няма брум усилвателя, когато този кабел е включен във фоно-входа му. С всеки друг кабел има.

Като откача от болта на усилвателя обувката на кабелчето за маса, което идва от грамофона нещата стават още по-зле (шума се усилва драстично), което май говори, че из масите е драмата...
Както обясних, в грамофона има една платка на която са напълно отделни масите на всеки канал и тази на грамофонното шаси, а последната е всъщност кабелчето с обувка към усилвателя, което се закача на неговия болт "ground".

RCA кабела, който съм запоил сега на грамофона е с метални накрайници на чинчовете - да не би те да се допират и всъщност да окъсяват ширмовките на ляв и десен канал (а пък то да не трябва да е така)..? Ще пробвам да ги махна и да остане само конектора на чинча и пак ще пробвам... Възможно ли е дизайна да е такъв: ширмовките на двата канала да трябва да са напълно независими една от друга и независими от масата на шасито..? Защото ако това е правилното свързване, има логика като боцна какъвто и да е чинчов кабел с жак на другия край (в който на практика масите на двата канала са дадени на късо) да става проблема, а пък с настоящия кабел може драмата да е точно в това, че заради металните накрайници масите на двата канала се допират една до друга... По пинцип съвсем ламерско разсъждение ако масите и ширмовките на двата канала нямаха значение, защо са си играли на дозата да и слагат 4 изхода а не са оставили 3..? :)

Разбрах вече и идеята за антената... :)

@kolev: каква разлика да има между грамофонния и RCA кабела да го еб@ - на вид е най-обикновен кабел тип "хама" с пластмасови некачествени на вид чинчове... Ще разрежа единия му чинч да видя, ама ме съмнява да е нещо по-различно от най-обикновен чинч...
А тия, които купих смея да твърдя, че са най-добре изглеждащите чинчове, които някога съм виждал... Даже в аудио форума ги хвалеха хейтърите. :)

Това с флюса задължително ли е..? няма ли да стане с обикновен колофон..?

ivan dimitrov
19-03-2013, 18:27
---

badmadafaka
19-03-2013, 22:59
Не стана... Чинчовете потвърждавам, че са перфектни - пластмасата между полюсите му не мръдна на милимунда при спойката, а единия ме мъчи доста време, защото се оказа, че има малка разлика между тях (човека в магазина взе от две различни опаковки за да са ми два цвята)...
Кабела на който ги сложих е уникален, основния перфектно оплетен в другия все едно е в кожух като едновремешните кабели на ел. уредите и не - запоих чинчовете, сложих кабела "празен" на входа на усилвателя и бръмчеше като с най-смотания китайски тип "хама", ако не и по-силно...
Между другото се оказа, че тоя, който съм инсталирал на грамофона е корейска марка "HQ", което май горе-долу е с качеството на тоя "Проел"...
Бах'ти мистерията е тоя кабел... Чудя се има ли смисъл изобщо да експериментирам с китарен кабел... Май накрая ще върна сдъвкания, само ще го облека в термошлаух да не го гледам колко е зле на вид... :(

ecotronic
20-03-2013, 10:03
Не стана... Чинчовете потвърждавам, че са перфектни - пластмасата между полюсите му не мръдна на милимунда при спойката, а единия ме мъчи доста време, защото се оказа, че има малка разлика между тях (човека в магазина взе от две различни опаковки за да са ми два цвята)...
Кабела на който ги сложих е уникален, основния перфектно оплетен в другия все едно е в кожух като едновремешните кабели на ел. уредите и не - запоих чинчовете, сложих кабела "празен" на входа на усилвателя и бръмчеше като с най-смотания китайски тип "хама", ако не и по-силно...
Между другото се оказа, че тоя, който съм инсталирал на грамофона е корейска марка "HQ", което май горе-долу е с качеството на тоя "Проел"...
Бах'ти мистерията е тоя кабел... Чудя се има ли смисъл изобщо да експериментирам с китарен кабел... Май накрая ще върна сдъвкания, само ще го облека в термошлаух да не го гледам колко е зле на вид... :(

Направи следния елементарен експеримент:

1 - Включи кабела с чинчовете в усилвателя.
2 - На другия край на кабела дай накъсо активния проводник и ширмовката на всеки канал по отделно.
3 - Провери дали има шум.
4 - Ако няма, не се занимавай повече с кабели и чинчове а фокусирай вниманието си върху дозата и връзката и към кабела.

badmadafaka
20-03-2013, 10:20
Мислех си го това, обаче нали съм проЗ и не знам точно какво се случва зад кадър в усилвателя, та асоциирах това окъсяване с окъсяването на изходите му и затова не посмях да го направя (да не изгори нещо)... :)

Забелязах нещо друго интересно - на този правения ми кабел от другата страна оголих и окъсих двете ширмовки като ги закачих на винта "ground" на усилвателя - нищо не се случи (шуми си зверски), ОБАЧЕ като хвана двете ширмовки с пръст, шума почти изчезва... Нямам си на идея какво означава това, ама вие ще кажете...

А дозата вече е чисто нова "Аудиотехника" (модел, който по характеристики беше най-най-близо до оригиналната 270С) с чисто нова игла, даже вече е монтирана на шела. След като оправя драмата с кабела ще почна да ви разпитвам как точно да си настроя офсет тежестта и антискейтинга, ама нека да оправим това, дето е на дневен ред първо... :naughty:

Междувременно обаче, понеже ми харесаха чинчовете и кабела, аз ще си напазарувам китарен кабел + чинчове да си подменя интерконектите и така и така ще пробвам дали и с тях ще шуми. :kiss:

svetlastf
20-03-2013, 11:23
Това не е ли твоят кабел ?
http://www.exproject-bg.com/index.php?id=337

С допълнителен проводник за масата...

ecotronic
20-03-2013, 12:51
Мислех си го това, обаче нали съм проЗ и не знам точно какво се случва зад кадър в усилвателя, та асоциирах това окъсяване с окъсяването на изходите му и затова не посмях да го направя (да не изгори нещо)... :)

Забелязах нещо друго интересно - на този правения ми кабел от другата страна оголих и окъсих двете ширмовки като ги закачих на винта "ground" на усилвателя - нищо не се случи (шуми си зверски), ОБАЧЕ като хвана двете ширмовки с пръст, шума почти изчезва... Нямам си на идея какво означава това, ама вие ще кажете...

А дозата вече е чисто нова "Аудиотехника" (модел, който по характеристики беше най-най-близо до оригиналната 270С) с чисто нова игла, даже вече е монтирана на шела. След като оправя драмата с кабела ще почна да ви разпитвам как точно да си настроя офсет тежестта и антискейтинга, ама нека да оправим това, дето е на дневен ред първо... :naughty:

Междувременно обаче, понеже ми харесаха чинчовете и кабела, аз ще си напазарувам китарен кабел + чинчове да си подменя интерконектите и така и така ще пробвам дали и с тях ще шуми. :kiss:

За изходите добре си знаеш, че не трябва да се окъсяват.
Входовете можеш да ги окъсяваш без никаква опасност за усилвателя. Окъсяването е равносилно на липса на всякакъв сигнал на входа.

badmadafaka
20-03-2013, 14:09
@svetlastf: Ми май верно е моя, ама аз днес взех още един да пробвам с него за последно... Този път послушах по-опитните батки и взех е такъв (http://proel.com/category/products/hpc800?category_parent=59705) коаксиален да пробвам и с него... Пише, че бил за видео, ама това си мисля, че няма значение - коаксиалния си е коаксиален, нали..?
Ама най-първо ще дам всичко накъсо и ако спре бръмченето зарязвам и не се занимавам повече... :paddle:

svetlastf
20-03-2013, 14:50
Може да съм пропуснал...
Масата на входните букси има ли връзка с кутията на усилвателя или е изолирана?

badmadafaka
20-03-2013, 15:57
По-скоро е изолирана, защото в звездата, откъдето тръгва кабела, който съм сложил и където той се среща с кабелите от рамото, тая жичка, която е за отделната маса за болта на усилвателя, тръгва сама от друго място (в шасито тя е навързана за металните части, но масите на двата канала са си отделни и не са свързани с нея). Пробвах да ги окъся (масите на чинчовете заедно с жичката за маса на усилвателя, заедно с болта на усилвателя - няма разлика. Все пак когато грамофона е включен в усилвателя и откача допълнителната жичка от болта за замасяване на усилвателя, нещата стават 100 пъти по-зле...
Не знам успях ли да го обясня... :drunk:

ecotronic
20-03-2013, 16:22
Това само означава, че поради някаква причина в грамофона общите краища на двете намотки от дозата, които трябва да са свързани към ширмовката на кабела, не са свързани там а са свързани към шасито му.

ecotronic
20-03-2013, 16:45
Ето изводите на една доза:

http://www.soundfountain.com/amb/shellconnect.gif

Двата извода, които са означени с (-) трябва да са свързани към ширмовките на кабела а тези означени с (+) - към активните жила.

Кабелът за свързване на двете шасита (който закачаш на болта на усилвателя) е отделен. Той има за цел да свърже двата корпуса за да изравни потенциалите им за да не се получават пуканки от статично електричество. Този кабел НЯМА екраниращи способности (той не защитава сигнала от индуцираните в кабела шумове).

svetlastf
20-03-2013, 16:57
+1 :thumbup:

Двата извода с "-" на дозата не трябва да имат връзка с шасито на грамофона.

badmadafaka
20-03-2013, 17:44
Да де, нали и аз това казвам... Ама може би да имат след като шуми повече с откачена маса, а..? Пак да прегледам спойките освен... :)

ecotronic
20-03-2013, 18:03
Да де, нали и аз това казвам... Ама може би да имат след като шуми повече с откачена маса, а..? Пак да прегледам спойките освен... :)

Най-сигурното "преглеждане на спойките" се състои в меренето на съпротивлението на двете бобини накрая на кабела.
Откачи кабела откъм усилвателя (замасяващия също) и мери съпротивление между активно жило R и ширмовка R. Така ще установиш дали накрая на кабела е правилно свързана едната от двете намотки. Т.е дали кабелът е добре свързан с дозата (червения и зеления извод от схемата). После мериш същото на другия чинч и така проверяваш дали кабелът прави връзка с другата намотка от дозата (белия и синия извод).
Ако не измериш приблизително еднакви стойности (предполагам в обхвата от 100 ома до няколко килоома), нищо добро не може да се очаква докато тези връзки не са налични.

badmadafaka
20-03-2013, 22:59
Такаааа... Последния кабел, който показах с линк е ДЪ кабела! С него едва ли не става дори по-тихо като го боцна на усилвателя... :)
Сега ми хрумна друга "блестяща" идея - понеже тоя кабел е доста дебел и за да му запоя ширмовката на оная малка платка в грамофона ще трябва доста гимнастика, затова мисля да взема еднa клема с две букси тип женски чинчове, да изрежа шасито и да я хвана там, а пък кабела да си го направя интерконект с чинчове и на другия край...
Дали ще има смущения в сигнала ако сложа такава връзка..? А какво по вид трябва да бъде кабелчето (4-те кабелчета) от платката до буксата (то ще е само няколко сантиметра, ама ще е добре да е перфектно и то :))..? Като кабел за тонколони или по-скоро едножилно фор дъ уйн..?

PS: Тествах с другите кабели това, което ecotronic каза за окъсяването на основен канал и ширмовка като са в усилвателя - за най-голямо съжаление оригиналния сдъвкан кабел не е бил окъсен, просто явно е 100 пъти по-качествен, дори и сдъвкан от същия тип кабели, които се продават днес на някакви човешки цени... :(
А този коаксиален кабел подходящ ли е по принцип за интерконекти (не за грамофона разбира се, за него е явно, че е подходящ), защото си мисля да си "произведа" още няколко такива и да сменя всичките интерконекти (които в момента са някакви готови от тънките)..?

ecotronic
21-03-2013, 10:36
Няма проблем да си направиш междинни връзки на шасито, стига да ги изпълниш както трябва.
Не се вталясвай толкова с търсенето на качествен кабел. Ако кабелът е коаксиален разлика в качеството между отделни кабели ще усетиш при дължини от няколко десетки метра.
За дължини 1 - 2 метра, стига да е свързан към дозата кабелът, разлика едва ли ще усетиш.
Говоря за свързан кабел а не за висящ незапоен край.

badmadafaka
21-03-2013, 11:38
Е да де, точно това питам - как да ги изпълня както трябва (което за мен се свежда до точно какви 4 броя кабелчета да сложа от платката до буксата за интерконекта, която ще монтирам... :) базирайки се на опита описан в тази тема, вече си мисля, че и по 5 сантиметра кабел може и да предизвика нежелан ефект в тоя случай, знам ли го...
Коаксиален няма как да сложа там, щото мястото е малко, платката е малка и няма къде да го запоя. трябва да е някакъв с тънки проводници и точно затова питам - по-скоро едножилен (примерно от един коаксиален да извадя само това вътре в твърдата тръбичка, или многожилен (примерно такъв за тонколони или друг)...

Кажете също така дали има смисъл да си правя интерконекти за другите сорсове (не грамофона) с тоя коаксиален, че няма да излезе хич евтино а пък ако е "се тая" да не се занимавам... :)

И още един въпрос, който осъзнавам, че е тъп, но с оглед на тая сага с кабела все пак ще питам - оная жичка дето свързва двете шасита да им изравни потенциала и дето не трябва да има връзка с ширмовката, трябва ли да е някаква специална и ако не, все пак какво е по-добре да се сложи - нещо тънко или по-дебело (защото оригиналната е една тънка на косъм, аз сложих една дебела медна, като тези в инсталацията на колите (всъщност от там я взех)..?

PS: И се гответе за въпросте за антискейтинга и балансиращата тежест :)

ecotronic
21-03-2013, 11:45
Явно не съм разбрал добре питането ти за интер-конект платката. Няма да стане добре така. Не трябва да увеличаваш тежестта на подвижното рамо. Не трябва и въпросните 4 кабелчета да са по-дълги от 2 - 3 сантиметра.
Накратко - максимално къси кабелчета правещи връзката към екранирани проводници, които са по възможност по-тънки/леки.

badmadafaka
21-03-2013, 11:56
Не, явно аз не съм го обяснил адекватно - рамото си е рамо, от него излзат едни невидимо тънки кабелчета и са запоени на една миниатюрна платка, която е фиксирана за шасито (не тежи на рамото). Тая платка всъщност на практика е преход между невидимо тънките кабелчета от дозата и чинчовия кабел, тоест от едната и страна са запоени тия 4 тънки от дозата и рамото, от другата и страна са запоени 4-те от чинчовия кабел и межди двете части на платката има 4 мостa. Има едно пето краче, на което е запоен тоя за изравняване на потенциалите (ground) и той е навързан от другата страна на платката с разните метални части на шасито.

Mоята идея е да разпоя (пак) чинчовия кабел от платката, на негово място да запоя 4 къси жички (с'а дали са 5 или 8 сантиметра наизуст не мога да кажа) и тези 4 жички да стигнат до едната стена на шасито, където да монтирам конектор за чинчов кабел. Въпроса ми е тези 4 жички какви да са, както и какъв да е отделния проводник за ground (него ще си го оставя да е запоен за платката и ще си стърчи от грамофона, защото ще стане сложно да му търся конектор, ма пък може и да сложа един болт с гайка там където ще е конектора за чинчовия кабел и него да го направя отделяем, нищо не пречи... :comphits:

svetlastf
21-03-2013, 11:59
Би трябвало да стане с усукани двойки проводници примерно от UTP кабел.

badmadafaka
21-03-2013, 12:04
UTP са едножилни, нали..? А кой с кой трябва да е осукан - канал с ширмовка или по друг начин..?
И какво означава, че би трябвало да стане - да стане перфектно или просто да стане, щото тук говорим за кабелчета по 10-тина санта макс, не е идеята да се намери ефтинджос вариант а да е максимално безпроблемен... Примерно ако вътрешния от коаксиалния кабел е по-подходящ ще взема коаксиален и ще го разглобя да извадя основния кабел, няма драми... :)

ecotronic
21-03-2013, 12:05
Връзката между въпросната платка и чинчовете, които ще монтираш някъде по панела на шасито трябва да бъде изградена с екраниран проводник. Използвайки отделни кабели, дори усукана двойка, ще доведе до появата на шумове (дори ако дължината е 8 - 10 см.)

badmadafaka
21-03-2013, 12:07
Връзката между въпросната платка и чинчовете, които ще монтираш някъде по панела на шасито трябва да бъде изградена с екраниран проводник. Използвайки отделни кабели, дори усукана двойка, ще доведе до появата на шумове (дори ако дължината е 8 - 10 см.)
Демек подходящ би бил тънкия коаксиален кабел, за който говорихте по-назад в темата..?

ecotronic
21-03-2013, 12:11
Демек подходящ би бил тънкия коаксиален кабел, за който говорихте по-назад в темата..?

Точно така. Усуканата двойка няма да е подходяща, защото тя е предназначена да гаси смущения, когато се ползват диференциални входове.
В твоят случай входа на усилвателя НЕ e диференциален и затова механизмът по който усуканата двойка "премахва" смущенията е неприложим.

svetlastf
21-03-2013, 12:15
Купувай буксата , хващай поялника и докладвай.
Стига ти теоретична подгтовка...

http://www.bgaudioclub.org/showthread.php?10761-Настройки-по-рамото-тежест-и-антискейтинг

Ето ти за четене...:comphits:

badmadafaka
21-03-2013, 13:16
Мерси за линка :)
А само още едно нещо - понеже не съм сигурен дали ще намеря такъв тънък коаксиален, не мога ли да резна цяло парче UTP, то да си седи "на цяло" и само да пойна съответните по цвят жички вътре - то няма ли си екранировка, или няма да стане толкова просто..? :)

svetlastf
21-03-2013, 13:27
За вътре не ти трябва коаксиален, а екраниран проводник. Нали имаше някакви парчета ?

ecotronic
21-03-2013, 13:37
Мерси за линка :)
А само още едно нещо - понеже не съм сигурен дали ще намеря такъв тънък коаксиален, не мога ли да резна цяло парче UTP, то да си седи "на цяло" и само да пойна съответните по цвят жички вътре - то няма ли си екранировка, или няма да стане толкова просто..? :)

Явно под UTP разбираш изобщо LAN кабел.
Но точно UTP (UN-shielded Twisted Pair) съвсем няма да ти свърши работа, защото той няма екран (външна оплетка)
Сигурно имаш впредвид STP или FTP кабел.

Но аз продължавам да твърдя, че такъв кабел е неподходящ.
Според мен трябва да бъде екраниран ко-аксиален кабел.

badmadafaka
21-03-2013, 14:18
Взех едни мега-фешън чинчове за панел (пробиват се кръгла дупка и е се навива като болт), както и два вида коаксиален кабел от най-тънкия, който предлагаха (ма е далеч от 3мм :() Единия е гъвкав, другия е твърд, ще пробвам и с двата, с който стане, а ако с нито един не успея да се справя, ще мисля други начини...
Дори и да не е задължително да е коаксиален, факта, че за дългия кабел коаксиалния няма абсолютно никакви смущения ме кара поне да опитам с коаксиален. ;)
Единия от тия два дето взех да пробвам е със съпротивление 75 ома, другия е с 50 ома - това мисля, че не би трябвало да има значение или има..?

Иначе да - пиша "UTP" ама си мисля за "FTP"... :dunno:

ecotronic
21-03-2013, 14:26
Когато се каже коаксиален кабел, често пъти човек си мисли за антенен кабел.
В случая идеята е активния проводник и ширмовката да имат един и същи център (ос). Т.е. ширмовката да е изпълнена като оплетка около активния проводник.
По тази логика трябва да се пуснат 2 такива кабела, по един за всеки канал. Предполагам, че няма да е проблем да се ползва и екраниран кабел, който не е коаксиален. Т.е сигналните проводници да са 2 в обща оплетка (екран).
Иначе за вълновото съпротивление на кабела (ако ще ползваш коаксиален антенен кабел, за такива малки дължини, дали е 50 или 75 ома, това е без значение.

svetlastf
21-03-2013, 14:36
Взех едни мега-фешън чинчове за панел (пробиват се кръгла дупка и е се навива като болт), ...
Предполагам си взел от тези с изолационните шайби, така че масите им да нямат връзка с шасито.

kolev
21-03-2013, 15:38
Не, явно аз не съм го обяснил адекватно - рамото си е рамо, от него излзат едни невидимо тънки кабелчета и са запоени на една миниатюрна платка, която е фиксирана за шасито (не тежи на рамото). Тая платка всъщност на практика е преход между невидимо тънките кабелчета от дозата и чинчовия кабел, тоест от едната и страна са запоени тия 4 тънки от дозата и рамото, от другата и страна са запоени 4-те от чинчовия кабел и межди двете части на платката има 4 мостa. Има едно пето краче, на което е запоен тоя за изравняване на потенциалите (ground) и той е навързан от другата страна на платката с разните метални части на шасито.

Mоята идея е да разпоя (пак) чинчовия кабел от платката, на негово място да запоя 4 къси жички (с'а дали са 5 или 8 сантиметра наизуст не мога да кажа) и тези 4 жички да стигнат до едната стена на шасито, където да монтирам конектор за чинчов кабел. Въпроса ми е тези 4 жички какви да са, както и какъв да е отделния проводник за ground (него ще си го оставя да е запоен за платката и ще си стърчи от грамофона, защото ще стане сложно да му търся конектор, ма пък може и да сложа един болт с гайка там където ще е конектора за чинчовия кабел и него да го направя отделяем, нищо не пречи... :comphits:

запои жичките от рамото директно към чинчовете. тях ги постави вътре в грамофона където казваш е тая платка. на корпуса правиш едно ухо да не застъпва кабелите, а тях си ги закачаш под грамофона. можеш да си направиш плочка от гетинакс примерно за конекторите или пък от текстолит за платки като оставиш медта.
кабела между шаситата няма значение какъв е. най-добре и лесно е връзката да е с болт естествено.

екотроник е обяснил какво е коаксиалния кабел. този "видео" коаксиален който ползваш просто има гарантирани качества за разлика от "аудио" кабелите които продават на много напомпани цени.
има някои които дават по 2 бона за комплект кабели и това не им е скъпо. сам прецени дали да сменяш и другите. пробвай и слушай. ако има много разлика - сменяй. тоя кабел който си ползвал едва ли е скъп на метър. вероятно по-скъпи са чинчовете. няма нужда да взимаш скъпи чинчове. взимай някакви метални които ти изглеждат добре направени и добре лягат в гнездата на средна цена и това е.

баланса-четеш при каква тежест свири най-добре дозата и настройваш на нея.
антискейтинг- тази система противодейства на центробежните сили които се стремят да изхвърлят рамото. настройваш да държи пистата при определената настройка на баланса и в зависимост от плочата.

badmadafaka
21-03-2013, 15:39
@svetlastf: Много ясно, въпреки, че значение няма щото шасито е пластмасово... :)
Довечера паля поялника и бормашината и ще видим какво ще покаже сабята... :dunno:

За интерконекти от оня кабел със същите чинчове, с които го сглобих него, три кабела по един метър ще ми излязат към 60-тина лева грубо... Въпроса беше дали коаксиалния "видео" кабел е подходящ принципно за интерконекти, иначе ме съмнява да чуя реална разлика при другите входове на усилвателя ама катое готов кабела нищо не пречи да тествам с него...

А а запояването на невидимо тънките кабелчета от рамото към чинча (тоест игнориране на платката) мисля, че няма как да станат нещата - прекалено къси са въпросните кабелчета... Аз затова питах за жичките от UTP/FTP кабела - те на вид приличат на ония и с тях ще е все едно да удължа ония от рамото с няколко сантиметра (без значение дали ще мине или не през платката)...

kolev
21-03-2013, 15:52
ако това е цената за 3 комплекта, мисля е доста добре. едва ли ще намериш по-добър "аудио" кабел за под 200лв.
а дали е правилно да слагаш такъв - щом свири добре, значи е правилно. абе пробвай как е.

ПП
а за утп-то - те са едножилни, но съм срещал и многожилни. намери от някъде утп кат5е едножилен и пробвай с него. само не прегрявай с поялника щото много лесно му се топи изолацията.

badmadafaka
22-03-2013, 10:07
Снощи до 100 часа мъчих коаксиалния кабел и платката... Не стана, платката е прекалено малка.
Добре поне, че платката е "истинска" защото на няколко пъти при разпояването директно се откъсна цялата спойка, което на стандартната съвременна китайска PCB би означавало края на живота и (разлепване на самите писти)... Тук просто почиствах мястото с колофон и капвах нова капка тинол, след което ставаше като ново всичко... :respect:
На няколко пъти даже се разпоиха невидимите кабелчета от рамото, ама се справих с тях...
После ми просветна, че може от сдъвкания оригинален кабел, с който проблеми нямаше с шума при усилвателя да резна здрави 10-тина санта и го направих така, ама беше много късно и съм запоил кабела за платката, нищо повече...
Понеже спойките станаха малко "дебели" (от 100-кратното запояване и разпояване на коаксиалния), има ли смисъл да се опитвам да ги "пиля" или по друг начин да сваля малко от тинола, или да не се занимавам..?
Мерих с мултицета съпротивление да се уверя, че нищо с нищо не е окъсено по тая въпросна платка и всичко изглежда ОК. Днес/утре продължавам...
А и още нещо, понеже платката от късането на спойки и почистването за да се направят нови е цялата омазана в колофон, който направо е образувал нещо като покривен слой по нея около спойките - дайде идея с какво да го почистя или да го оставя така..?

ecotronic
22-03-2013, 10:22
Недей да пилиш големите спойки да не направиш беля. Това, че са големи не пречи щом можеш да затвориш капаците :)
Излишният колофон също не пречи. Иначе се чисти с чист спирт или с остър предмет.

ivan dimitrov
22-03-2013, 11:13
---

svetlastf
22-03-2013, 11:20
Многото тинол не означава здраво. Щом не е окъсено няма проблем, освен че е грозно, но ще ти мине , като затвориш капака.
Та как е звука след тези интервенции?

badmadafaka
22-03-2013, 12:04
Аз не съм го правил с цел да е здраво, ясно ми е, че най-перфектната спойка е такава, дето почти да не виждаш, че я има... Многото тинол се получи заради това, че 10 пъти разпоявах и запоявах на едно място и то лека-полека се натрупа (щото и аз съм си толкова кадърен с поялника)... :(
Щом няма проблем, няма да го пипам, защото пък го докарах много красиво на вид всъщност (едно такова гладичко и мазничко, даже ще направя една снимка да видите)... Пради тази причина и няма да го разпоявам да го чистя щом това е начина - шанса да го направя още по-грозно е по-голям от шанса да го оправя като се знам колко съм сръчен с точно тоя уред... :yes:
Въпроса по-скоро беше дали има някакви други негативни ефекти, които на мен не са ми ясни, визуалните ОК.

И пак да питам нещо - има ли си някакъв конектор или нещо подобно, който да си е предвиден за оная жичка "ground"..? Мисля да го направя с един по-дълъг болт с две гайки - с едната болта да се държи на стената и жичката да е захваната перманентно за него отвътре, а втората гайка да седи отвън и да се развива и навива за да държи външната част на една жичка, която се закача с куки на него и на усилвателя... С болт ще стане, но идеята е ако си има някакъв готов конектор предназначен за това, който се продава, да го ползвам него (примерно нещо като оригиналния на корпуса на усилвателите)... Не, че е толкова важно, ама като ще се изпипват нещата да е красиво всичко, а не някакви "златни", фЙешън чинчове и до тях един грозен болт с гайка, нали.... :)

svetlastf
22-03-2013, 12:13
Може да ползваш моно жак 3,5 мм примерно за връзка с шаситата.

ivan dimitrov
22-03-2013, 13:55
---

badmadafaka
22-03-2013, 14:08
Еййй не се бях сетил за такава гайка затапена от едната страна или "заглушена" както казваш - така ще е красиво наистина... :)

kolev
22-03-2013, 18:14
колофона е хубаво нещо но задължително го изчисти с памук и етилов спирт 70 или 90%.
за следващия път си вземи универсална паста за запояване. с нея се запоява по-добре и не оставя следи. има българска нелоша и евтина. взимай си оловен тинол 60-40. не си купувай безоловни със сребро и подобни. в самия тинол в средата има и флюс.
обръщаш една керамична чиния. това ти е подложка за поялника и място за изтръскване на излишния калай. човката на загретия поялник я изчистваш примерно с клечка за зъби. топваш я в пастата леко да се почисти и отнемаш калай от спойката. изтръскваш поялника над чинийката и повтаряш докато отнемеш достатъчно от спойката. вакум помпа може да ти трябва само ако ще разпояваш чипове.
това че се отлепва калая от пистата, значи че нещо не е добре.вероятно го прегаряш.

badmadafaka
23-03-2013, 11:55
Оправих я платката - отнех излишното с една ширмовка, както посъветва ivan dimitrov - дори не успяха да се разпоят жичките при процедурата... :yes:
Пластмасовите рингове, които пречат на чинча да се допре в корпуса не съм ги монтирал, защото корпуса е пластмасов и без тях дупките, които се наложи да се пробиват са доста по-малки... По-късно тест (в момента специално за kolev търся плоча на Лили Иванова)... :)

svetlastf
23-03-2013, 15:59
Задобряваш...:-)
Ако искаш имам една платка да си тренираш уменията за запояване...
http://www.bgaudioclub.org/showthread.php?11816-Да-създадем-quot-Франкенщайн-quot-слушалков-с-TPA6120a2&p=261691&viewfull=1#post261691

416 пост :naughty:

ecotronic
23-03-2013, 19:57
В крайна сметка просвири ли таз чудесия? Шумове, брумове, извънземни сигнали има ли?

badmadafaka
24-03-2013, 00:18
:naughty:Айде чак толко колкото явно си ти, нЕма нужда - липсват ми скилс, които са предпоставка да ми се случва да използвам уреда по-често... :)
Още не съм го пускал, само "запалих" усилвателя да видя дали всичко е ОК - брумове няма с кабела, който сглобих, или по-точно казано има съвсем лек шум, който е напълно в рамките на допустимото, нищо общо с предишното...
Утре са баш тестовете, че днес с други неща се занимавах..

badmadafaka
25-03-2013, 21:13
Сетих се нещо друго, което да питам, понеже така и така темата се отнася насам-натам в аудиото...

Има ли значение дали интерконект кабелите са с еднаква дължина при аналогово свързване на 5.1..? Аналогово значи, че от източника има три стерео изхода - един за предния канал, един за задния, един за центъра и суба, тоест три интерконекта между източник и ресивър.
В смисъл теоретично трябва ли задължително да са с еднаква дължина или няма никакво значение..? Не става дума дали на практика можеда "чуеш" някое закъснение с една милионна от секундата, а теоретично дали би имало такова закъснение... :)

ecotronic
26-03-2013, 10:23
Сетих се нещо друго, което да питам, понеже така и така темата се отнася насам-натам в аудиото...

Има ли значение дали интерконект кабелите са с еднаква дължина при аналогово свързване на 5.1..? Аналогово значи, че от източника има три стерео изхода - един за предния канал, един за задния, един за центъра и суба, тоест три интерконекта между източник и ресивър.
В смисъл теоретично трябва ли задължително да са с еднаква дължина или няма никакво значение..? Не става дума дали на практика можеда "чуеш" някое закъснение с една милионна от секундата, а теоретично дали би имало такова закъснение... :)

Теоретично погледнато - кабелите трябва да са с еднаква дължина.
Практически погледнато - не трябва.

badmadafaka
29-03-2013, 07:35
Още драма... :bionic:
Съвсем случайно измерих двата чинча на грамофона както си беше там кабела и се оказаха свързани, че и с болта за замасяване са свързани и двата (ширмовките или външната чaст на чинча)...
Свалих кабелите и с "напипване" нанещата се оказа, че явно в усилвателя всичко що е маса и ширмовка явно е свързано... Това нормално ли е?
Може ли да измерите на вашите усилватели дали е така, че в момента нямам друго такова устройство под ръка..?
Не е само на входа за грамофон - всички чинчови входове са със свързани външни части, там, където е ширмовката и са свързани с корпуса... :bionic:

mordohy
29-03-2013, 09:16
Още драма... :bionic:
Съвсем случайно измерих двата чинча на грамофона както си беше там кабела и се оказаха свързани, че и с болта за замасяване са свързани и двата (ширмовките или външната чст на чинча)...
Свалих кабелите и с "напипване" нанещата се оказа, че явно в усилвателя всичко що е маса и ширмовка явно е свързано... Това нормално ли е?
Може ли да измерите на вашите усилватели дали е така, че в момента нямам друго такова устройство под ръка..?
Не е само на входа за грамофон - всички чинчови входове са със свързани външни части, там, където е ширмовката и са свързани с корпуса... :bionic:
Така трябва да бъде и ти го писах да го направиш ое в първият ми пост:gayfight:

Едит: Бръкни сега в управлението на крайните транзистори, та да се мине към същинската част и темата ще стане култова!

badmadafaka
29-03-2013, 09:31
Аз знам, че каза в първия си пост за грамофона, че масата трябва да се види, обаче после нали започна една дискусия, че ширмовките на двата канала трябва да са отделни и трябва да са отделни от оня кабел за масата на шасито... Сега се оказва, че те са си отделни при грамофона, но са навързани в усилвателя, демек когато грамофона е включен в усилвателя пак са си навързани всички заедно... Тогава какъв е смисъла да са разделени в грамофона..? :crazy:

И още едно, да питам дали правилно съм го направил - четох там за настройка на тежестта на рамото, но като видях,ч е ми трябва електронна везна дето мери една стотна от грама се отказах... Сега съм настроил така: На дозата пише, че натиска трябва да и е примерно между 1.5 и 2 грама; въртя леко тежестта докато застане в една такава уравновесена позиция от която накъдето и да врътна с едно деление, тя се накланя в тази посока и решавам, че там е нулата (и завивам скалата така, че там да е нулата); след това от тази точка навивам скалата на 1.5 в посоката в която натиска иглата надолу... Правилно ли е или малко съм чел..? Всъщност това 1.5 на скалата допускам без да съм го прочел някъде, че е 1.5 грама... :pokey:

mordohy
29-03-2013, 09:45
[QUOTE=badmadafaka;1196801]Аз знам, че каза в първия си пост за грамофона, че масата трябва да се види, обаче после нали започна една дискусия, че ширмовките на двата канала трябва да са отделни и трябва да са отделни от оня кабел за масата на шасито... Сега се оказва, че те са си отделни при грамофона, но са навързани в усилвателя, демек когато грамофона е включен в усилвателя пак са си навързани всички заедно... Тогава какъв е смисъла да са разделени в грамофона..? :crazy:

От иглата идва много слаб сигнал и за това предусилвателя е с много голямо входно съпротивление и огромно усилване. Ако масата е съединена още в началото на ширмовката се получава кондензатор, достатъчен за да смеси сигнала от двата канала.
За това масата не се хваща от където и да е, за да не се прехвърлят сигнали, от където не трябва.
Точно масите и положението на захранващият трансформатор са висшият пилотаж при настройването на един усилвател.
Ето за това, един усилвател на Кенууд, който претендира за марка и качество е метър на два при 450 вата мощност.
В Монтана знам поне петима, които събират в обем 50Х40Х30 см усилвател с 600 вата мощност.
Дадох само пример за това, какво правят майсторите и какво пазарните титани.

ecotronic
29-03-2013, 10:13
............В Монтана знам поне петима, които събират в обем 50Х40Х30 см усилвател с 600 вата мощност.
Дадох само пример за това, какво правят майсторите и какво пазарните титани.

Ако става въпрос за клас D усилвател, да се побере в такива размери не е проблем.

kolev
29-03-2013, 11:53
свързването на масите в усилвателя зависи как е изпълнен предусилвателя (риаа-та), но никога не трябва да разчиташ че чинчовете са вързани на маса към корпуса.
за настройката на рамото-правилна е. можеш също да вземеш 20 стотинки по 1ст и да ги измериш. делиш на бройката и получаваш колко грама е една ст. слагаш нужния брой върху тежестта и настройваш тежестта да е на кантар. фактически рамото ти е един вид везна, но ще получиш същия резултат както сега. стотни от грама не важат. все пак това е аналогова техника и крайната настройка е на ухо.

badmadafaka
29-03-2013, 11:53
...Е това вече ми е ясно. Много бързо схващам принципно, ама преди това много трябва да ми се обяснява... :wow:

За настройката на рамото с тежестта да кажете дали съм близо до истината..?
EDIT: Видях, че kolev вече е казал. Това значи, че скалата дето и се чудя си е баш в грамове значи...

badmadafaka
02-04-2013, 07:52
Пичове пак молба за съдействие... :(
Този път става дума за ОТ...
Прецаках високочестотния говорител напълно и механично увредих нискочестотния.
Въпросите са два:
1) Това на снимките на нискочестотния за смяна ли е на гофра или няма проблем? В аудио форума един пич каза, че щом няма дупка не е за смяна... А колко пари (съвсем грубо сметнато) струва такава смяна (тя и на двата говорителя трябва да се направи), защото на едно място намерих същия говорител да се продава (свален от същите колони) и се чудя дали да не рискувам директно с него..?
Ето снимка на увредения нискочестотен. (http://media.snimka.bg/s1/1905/030054513.jpg)
2) Високочестотните трябва да се сменят, обаче какви да сложа..?
Снимка на високочестотния. (http://media.snimka.bg/s1/1909/030061684.jpg)
На колоната има лепенка, на която пише 6 ома/110 вата. Знам, че не е коректно да се отъждествява импеданса със съпротивление, но все пак да кажа какво премерих с китайския мултицет: На конекторите на колоната отзад съпротивлението е 6.9 ома със закачен говорител и 6.7 с разпоен високочестотен; на самия високочестотен съпротивлението му е 7.2 ома (ако не съм в абсолютна грешка и разчитам правилно лепенката отзад на снимката, импеданса на драйвера е 8 ома). Панела за закрепване си мисля, че е стандартен, защото го наложих върху високочестотния на другите ми колони и съвпада по размер и дупки (а те нямат нищо общо с тези).
Единственото инфо, което аз успях да немаря в нета по цифричките от лепенката беше, че говорителя бил с титаниев купол (невроятно важно и полезно инфо)...
Сега, ясно ми е, че перфектната заменка е с говорител със същата честотна характеристика, чувствителност понасящ същата мощност обаче като няма инфо...
Това, което ме притеснява е колко ватов да е новия говорител - нещо в нета намирам само високочестотни под 50 вата - това ще свърши ли работа или трябва да е колкото пише на колоната (а там пише 110 вата)..? Защото 8-те ома са си написани на хартията отзад, размера да пасне в дупката е ясен, свиренето на слух ще стане ясно, може би ще трябва някоя корекция от усилвателя да се вкара, но да не се окаже, че сложа някакъв прекалено слаб, който да го думна и да няма файда от цялата работа, ето това най-много ме притеснява...? :(
Между другото извадих и нискочестотния да огледам отзад дали пък всъщност няма дупка на увреденото и на него също пише, че е 8-омов, та се зачудих как двата говорителя са 8-омови, пък на колоната е написан импеданс 6 ома, ама сигрно може, а..? :comphits:

ecotronic
02-04-2013, 10:46
....съпротивлението е 6.9 ома със закачен говорител и 6.7 с разпоен високочестотен....

Това няма как да се случи. Или не си мерил вярно или този мултицет го мятай в кофата :)

Иначе е нормално общият импеданс на колоната да е по-малък от импедансите на говорителите, поради наличието на филтри и паралелното свързване на групите филтър+говорител.

Относно мощността на пищялката...........Каква е мощността на колоната?

kolev
02-04-2013, 11:29
едно е съпротивление, друго е импеданс. уреда ти мери съпротивление,а не това ти трябва.на нискочестотния не виждам какво му има. какви точно са колонките.

badmadafaka
02-04-2013, 11:31
Ами на колоната отзад пише "Max Power Input 110W"... Май ще да е това..?
Сещам се и сам, че за да работи коректно кросовъра (филтъра), трябва честотната характеристика на новия да е същата, импеданса да е същия и може би мощността, която да издържа... Ама как да разбера каква е била мощността на стария..? Има ли някаква връзка с тези 110 вата, които са написани на гърба на кутията или не много..?
Намерих някакви два варианта, които ще паснат в дупката без преправяне (май), като честотни характеристики са еднакви (2-20 кHz), разликата е, че на едната пише, че била 100 вата, на другата - 50...
Ето ги:
http://hit-electronics.com/ozvuchavane/za-doma/govoriteli-za-tonkoloni-grupa/vg-avd501.htm (http://hit-electronics.com/ozvuchavane/za-doma/govoriteli-za-tonkoloni-grupa/vg-avd501.htm)
http://tpetrov.com/search.php?prod=%D0%92%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0% BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5 %D0%BB+TM990B+8OM+50W (http://tpetrov.com/search.php?prod=%D0%92%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0% BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5 %D0%BB+TM990B+8OM+50W)
Както казах, не разбирам и не знам каква мощност трябва да "носи" драйвера, ама тия и двата ми изглеждат еФтинджос китайчета, та и написаната на тях не ми се вярва да е много правилна... Ако това няма кой знае какво значение, да пробвам с едни от тях или да търся по-добро решение..?

@kolev: Като казваш, че не виждаш какво му има на големия, имаш предвид, че нищо му няма или, че не се вижда снимката..?
Точно тези колони иначе са "онкйо сц-460", намерих, че същия високочестотен драйвър се слага в някои олд скуул модели на "МБ Куарт" (както и, че доста хора го хейтят стабилно като качество и препоръчват така или иначе да се смени - може пък в крайна сметка да е за добро подмяната)...

ecotronic
02-04-2013, 11:41
Пробвай смело с тази пищялка. Важното е импедансът и да е същия като на старата за да може филтърът и да работи както със старата. Няма никаква опасност за усилвателя. Най-много пищялката да думне, ако не издържи.

kolev
02-04-2013, 18:35
в смисъл че не виждам много много какво им е на нискочестотните.
за високочестотния - не гледай ватовете. енергията във високите честоти е много по-малко.
за ремонта
-ако искаш просто да ги закърпиш и не те бърка- слагай първите които паснат
-ако искаш да ги направиш като хората трябва да разбереш : на каква честота е среза на филтъра, колко децибела на октава е филтъра,импеданса на говорителя,честотната му характеристика в мястото на среза, колко децибела на ват е. след това търсиш заместител.
-ако искаш да ги направиш по-добри - избираш хубав високочестотен който пасва на нискочестотния. изхвърляш филтъра и правиш нов.
за говорители бих ти препоръчал визатон като съотношение цена-качество.

badmadafaka
03-04-2013, 19:07
Драйвърите дойдоха но или продавача ме послъга за монтажния размер, или не се разбрахме нещо - както и да е... По-малки са отколкото ми трябва, дайте идея от какво да им направя фланци..? Вариант е от пластмасата на стария драйвър обаче тя е много тънка и чуплива, нещо друго ми се иска да е, но кажете какво би било подходящо...

ПС: И един тъп и мързелив въпрос: Ако на драйвъра не са маркирани плюс и минус, какво да меря за да определя кое кое е..?

ecotronic
03-04-2013, 20:25
Лист полистирол се обработва лесно и не е трошлив.

За поляритета - вземи говорителя от другия канал, свържи батерия от 1,5 в. на изводите му и виж в коя посока ще мръдне мембраната.
След това направи същото на новия говорител и означи изводите.

badmadafaka
03-04-2013, 20:30
Нещо не разбрах как батерията ми показва кое е плюс и кое минус на високочестотния... :disgust:
А къде се продава този полистирол..?

ecotronic
03-04-2013, 20:39
1 - Допираш изводите на батерията до изводите на говорителя от другата колона, примерно + на батерията с + на говорителя и - на батерията с - на говорителя.
Ще се чуе пукване и мембраната ще мръдне в някоя посока (да речем нагоре)

2 - Допираш батерията до изводите на неозначения говорител и гледаш накъде ще мръдне мембраната.

Ако мръдне нагоре, изводът кам който е свързан + на батерията означаваш с "+"

Ако мръдне надолу, го означаваш с "-"

old alfist
03-04-2013, 21:30
Ползвайте, по-мощни усилватели и изобщо аудио техника от по-висок клас за да нямате проблеми - такива екземпляри от по-малко известни марки са по надеждни от известните маркови екземпляри от по-нисък клас, а цената им е често по-ниска.
Това го казвам, защото изработката и материалите на високи класове са различни.

kolev
04-04-2013, 21:22
PS ,PVC и други пластмасови листи- в рекламните агенции.може и тънък мдф. +-няма значение. гледай на 2-те колони да е еднакво.

badmadafaka
05-04-2013, 17:28
Я да вкарам ново 20 в темата...
Може ли на активен суб, който фабрично НЯМА high level input да му се добави такъв..? В смисъл ясно, че всичко може, по-скоро въпроса ми е мога ли аз да си го направя това с моите умения или не е толкова просто..? Суба има само един чинчов вход, никакви други входове/изходи...

svetlastf
05-04-2013, 17:37
Туй питане го отправи в новият ти форум :naughty:
В стила на раздела - ми що да не може ...

ПП Ха, никъде в нета не видях схема на суб с такива входове...

ecotronic
05-04-2013, 17:51
Я да вкарам ново 20 в темата...
Може ли на активен суб, който фабрично НЯМА high level input да му се добави такъв..? В смисъл ясно, че всичко може, по-скоро въпроса ми е мога ли аз да си го направя това с моите умения или не е толкова просто..? Суба има само един чинчов вход, никакви други входове/изходи...

Ако ще вземаш сигнал от говорител/тонколона, най лесното е с делител на напрежение:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/f/f4/Impedance_Voltage_divider.png

Можеш да започнеш със стойности:

Z1 = 10 Kohm
Z2 = 1 Kohm

така ще получиш делител 10/1

Вместо 2 резистора можеш да ползваш и един потенциометър за всеки канал, или един стерео-потенциометър за двата канала.

svetlastf
05-04-2013, 17:57
Еда, ама входа на суба е друг...
Има вход и изход на сигнала...

kolev
05-04-2013, 17:57
както казаха - може. прост делител на напрежение.
ето и схема която даже има лоу пас филтър на който честотата се променя.
http://www.extremecircuits.net/2010/07/crossover-for-subwoofer.html

badmadafaka
06-04-2013, 23:56
Прекално слжно за моите "познания" в областта... :stumm:

ecotronic
07-04-2013, 13:21
Прекално слжно за моите "познания" в областта... :stumm:

Нищо сложно няма. Трябва само да запоиш 2 съпротивления.

badmadafaka
07-04-2013, 15:44
Май по-културно и лесно ще бъде да изведа един пре-аут на усилвателя или..?

ecotronic
07-04-2013, 15:53
Май по-културно и лесно ще бъде да изведа един пре-аут на усилвателя или..?

Определено ще е по-добре.

badmadafaka
08-04-2013, 09:11
Засега "замразявам" това начинание, но все пак информативно какво ми трябва за да изкарам пре-аут за суб на усилвателя..? Трябва ли по някакъв начин да "срежа" честотите с (нещо тако) филтър или просто пускам сигнала и суба сам си го реже..? Как е при усилвателите, които си го имат като изход..?
И трябва ли ми задължително схемата на точния модел усилвател за тази работа..? :waving:

kolev
08-04-2013, 10:21
зависи дали суба има лоу пас филтър. демек дали има врътка за настройка честотата на среза.
за усилвателя- най-лесно е ако имаш схема. но иначе пак става. разбирасе е добре да се направи една схема с ОУ която да служи за буфер и да не вкарваш разни смущения в крайните стъпала. иначе с кабелчетата директно пак става но е много дърводелско.
най-добре ако питаш мен е да си направиш вход за високо ниво на суба. схемата е супер елементарна, частите са евтини и се събират за отрицателно време на тестова платка. пък и ще натрупаш опит със спойките.
следващия ти проект може да е риаа коректор и предусилвател който да поставиш в грамофона и да го вържеш към нормален вход на усилвателя.

badmadafaka
08-04-2013, 12:32
Елементарна е за тебе... :neko:
Не, като я гледам със съвсем малка помощ ще си я "сглобя", това е факт - даже лекичко ме притеснява дали не е ПРЕКАЛЕНО елементарна (което за мен като ламе в тази област носи усещането, че нещо няма да свири като на "купешките" хай-левъл входове)... :doctor:

Мисълта ми е, че съм пред дилема дали да взема хубав суб (относително понятие в лимитиран бюджет, но да не се отклобняваме в тази посока, знам точно какво искам, само не знам как да го свържа), който обаче няма хай-левъл вход, или пък да взема в същия бюджет по-голЕмо "дърво" само заради това, че има такъв вход... А като взема по-свестния и го отворя да му сложа още една платка се сещаш, че парите съм ги "изхвърлил" защото ако го думна гаранцията отива... Но пък съм слушал достатъучно време и двата и определено има смисъл да се чанча за да "присадя" хай-левъл на въпросния...

ecotronic
08-04-2013, 12:49
Обособяването на вход с ниска чувствителност на субуфера ще го направиш външно и не се налага нищо да разглобяваш.

Ето примерна реализация:

http://www.audioplex.com/photolarge/spkcnv.jpg
Сравнено с това, реализирането на линнеен изход на усилвателя е доста по-трудна задача. Трябва да пипаш вътре и вероятността да наакаш нещо покрай това съществува.

kolev
08-04-2013, 12:50
оти ше го отваряш. събираш платката с потенциометъра в една пластмасова кутийка и я лепваш с двойнолепящо на гърба на суба. входа и е щипки, изхода - мъжки чинчове.

kolev
08-04-2013, 13:58
ПП
какъв суб си избрал. какви входове има, има ли врътка за настройка на честотата на среза, колко му е входния импеданс.

badmadafaka
08-04-2013, 15:16
Ами мислех някоя китайска "Ямаха" или "Жамо" с макс 8-инчов говорител - то ми трябва само за да "подсили" малко стерео колоните, така, че ще свърши работа (тествал съм с една 8-инчова ямаха, даже го бях усилил само на 50% за да ми е ОК като цяло "картината"). Ямахите от ниския клас обаче нямат срез на честотите, Жамо-то имат... Ако това е толкова важно... Май е важно при положение, че усилвателя си няма дедикейтнат изход за суб-а, а..? :crazy:
Другия вариант е да взема някой "чисто" китайски (тъндър, пип, ала-бала) и да го пооправя повърхностно (вата, усилване на кутията, нещо такова)... Те тия обикновено имат всякакви входове, срезове и всичко друго, което една такава колона може да има, та като цяло ще е по-безнервно слагането на такъв...
Имал съм 12-инчов "Тъндър" и с риск да ме обвинят някои в "аудиофобия", не виждам разлика между него и Жамо/Ямаха в ниския клас (дето грубо струват сходни пари), май-по-големия проблем при тях е, че всеки трети е дефектен или бъгнат... Май ще ходя пак да послушам еФтинджоси по магазините, защото с точно тази колона нещо не ми се рискува с втора ръка... :)
А пък четох за един пич дето пуснал суб-а през изхода за слушалки на усилвателя и си свирел екстра... :)

PS: Входния импеданс нали беше някакви килоомове, които са пренебрежимо големи..? Или има значение за тая схема с добавянето на хай-левъл инпута..?

ecotronic
08-04-2013, 15:42
Входният импеданс има значение за стойностите на елементите от филтъра (схемата на Колев).
Въпросните стойности са смятани за стандартния входен импеданс от 47 килоома. Ако се окаже, че той е по-нисък, ще се наложи увеличаване на капацитета на кондензатора за да се запази същата честота на срез. Това в крайна сметка може да стане и експериментално.
Но аз все си мисля, че субуферът би трябвало да си има вграден low-pass филтър. Тъй че на първо време реализирай само делителя на напрежение за да съгласуваш входната чувствителност.

kolev
08-04-2013, 15:46
блок схема знаеш ли какво е. представи си работата на устройството в отделни блокове за всяка дейност - тоест отделни модули.
примерно един суб който си има всичко

-вход хай--хай към лоу--I
-вход лоу----------------I---обединяване канали--лоу пас филтър--усилвател--говорител

ако суба няма нищо значи блок схемата му представлява
-лоу ин моно--усилвател--говорител

значи преди входа трябва да поставиш хай към лоу+лоу пас+обединяване канали

схвана ли принципа. лоу пас филтър е филтър който пропуска само ниските честоти видно от името му. тоест това ти е среза. тъй като за по-лесно схемата ти евентуално ще бъде пасивна, ако в нея трябва да има лоу пас, входния импеданс на суба е важен за да се сметне схемата така че да контролираш среза в определени граници. примерно да се направи да е регулируем между 50 и 200хз.

badmadafaka
08-04-2013, 16:58
Схващам бе, то не е чак толкова сложно, ама понеже не разбирам питам по 100 пъти да съм сигурен, че правилно разбирам... :)
Не разбрах в оная схема какво е това Р (дето се контролира входния сигнал и после среза с него)..? (R и С знам какво са)... И едно друго ме притеснява леко - там пише, че сигнала бил еднакъв в ляв/десен канал и да се вземе сигнал от един от двата, тогава как се обединяват двата канала..?

kolev
08-04-2013, 17:14
Р е потенциометър /врътка/. 10 килоомовия е за нивото, а 2,2к е за честотата на среза.
в този вариант те са ползвали сигнал за суба само от единия канал.ти ако имаш на суба вход 2 чинча - ляв и десен, трябва да направиш схемата 2 пъти /за всеки канал/ и двата ти потенциометра да са стерео. ако имаш само моно, тогава пак може да се удвои схемата и 2-та канала да се съберат.

svetlastf
10-04-2013, 11:45
Тук продават активна електроника с high level
http://www.bgaudioclub.org/showthread.php?21705-Продават-се-тонколони-(пасивни-събуфери)-и-активна-електроника-за-суб-JBL

Можеш да я сложиш в твоята кутия или вземеш входната част.

mordohy
10-04-2013, 11:58
А защо вместо с хай;лоу, оутпут инпут и прочие, не вземеш да си направиш един старомоден Г или Т филтър и да си сигурен, че всичко ще си е наред?!:boost:

ecotronic
10-04-2013, 12:44
А защо вместо с хай;лоу, оутпут инпут и прочие, не вземеш да си направиш един старомоден Г или Т филтър и да си сигурен, че всичко ще си е наред?!:boost:

Той какво толкова ти е направил адаша ти, че го стресираш така с тези идеи? :)

svetlastf
10-04-2013, 13:07
http://elearning-phys.uni-sofia.bg/~dankov/Bachelor%20Course_ORE/Part%20I/ORE05_Multi-port%20boxes.pdf

:crazy::crazy::crazy::crazy:

ecotronic
10-04-2013, 13:16
http://elearning-phys.uni-sofia.bg/~dankov/Bachelor%20Course_ORE/Part%20I/ORE05_Multi-port%20boxes.pdf

:crazy::crazy::crazy::crazy:

Сега остава да постна и телеграфните уравнения от курса по ТОЕ и Иво ще натроши субуфера :)

badmadafaka
10-04-2013, 13:37
Тук продават активна електроника с high level...
Да, видях го това още онзиден и му се зачудих сериозно - то това с един пасивен готов суб ще "спи гардО"... Ама ако го взема него ще стана истински DIY и ще трябва да правя кутия, да избирам говорител, да смятам портове и т.н... Опция е де, ще видим още малко да му помисля... :crazy:

@mordohy: Адаш, отговора е невероятно проЗ - същия е като отговора на въпроса защо примерно не си купя един "Велодайн" за 10 хиляди лева - ами толко си мога... Ако можех, щях да съм направил Т, Г, И-кратко и ЕР-малък филтри, а не да подпитвам тука ламерската... За мен кефа от това, че сам съм си направил интерконект е се едно някой от вас да е проектирал и изпълнил сам 10-слойна платка с 1000 приложения, сеш'се... :roll2:

mordohy
10-04-2013, 20:31
Той какво толкова ти е направил адаша ти, че го стресираш така с тези идеи? :)
Той какво ми е направил си знае, ама аз съм видял доста НЧ говорители изгорели точно заото не са имали пасивни филтри, а само между предусилвателя и усилвателя.

Да, видях го това още онзиден и му се зачудих сериозно - то това с един пасивен готов суб ще "спи гардО"... Ама ако го взема него ще стана истински DIY и ще трябва да правя кутия, да избирам говорител, да смятам портове и т.н... Опция е де, ще видим още малко да му помисля... :crazy:

@mordohy: Адаш, отговора е невероятно проЗ - същия е като отговора на въпроса защо примерно не си купя един "Велодайн" за 10 хиляди лева - ами толко си мога... Ако можех, щях да съм направил Т, Г, И-кратко и ЕР-малък филтри, а не да подпитвам тука ламерската... За мен кефа от това, че сам съм си направил интерконект е се едно някой от вас да е проектирал и изпълнил сам 10-слойна платка с 1000 приложения, сеш'се... :roll2:
То по-просто нещо от това да си направиш Г или Т филтър няма.
Даваш мощност и импеданс на говорителя и бързо-бързо ще го изчислиме. После си намотваш една макара с тел и един кондензатор и си готов.