View Full Version : Да попитам за приблизителна цена на лаптоп
Stefan Caromov
26-01-2013, 18:41
За жалост, лаптопа, който ме интересува, ще го видя едва във Вторник.
Знам единствено, че е dell studio
Червен е , 4 гиги рам, процесора е i3 2.13 мгх , подсветка на клавиатурата, видео картата е ati radeon mobility HD 4500 а хард диска 500 гигабайта рам, цд-то не се отваря, а дисковете влизат като в цд на кола.
До колкото разбрах, тези с подсветката се водели някакви пробуук, или нещо такова. Може ли някой да ми каже приблизителната цена на лаптопа ?
Знам ,че върпросът така зададен е адски тъп, но не намирав из нета, дори подобен на този, за да се ориентирам
Нещо подобно http://www.amazon.com/Dell-Studio-15-i3-350M-Dual-Core/dp/B004CHM1MW
Stefan Caromov
26-01-2013, 19:02
Нещо подобно http://www.amazon.com/Dell-Studio-15-i3-350M-Dual-Core/dp/B004CHM1MW
Този с подсветка на клавиатурата ли е ?
Жената ходи в един сервиз, към Студентския град някъде, много свествен майстор има там, който и продава и компютри стари с гаранция 6 месеца, по добре нещо такова вземи.
Stefan Caromov
27-01-2013, 08:38
Жената ходи в един сервиз, към Студентския град някъде, много свествен майстор има там, който и продава и компютри стари с гаранция 6 месеца, по добре нещо такова вземи.
Аз лаптопа съм го намерил, с параметрите, които дадох в първия пост е. Няма как да намеря същия, или подобен на по-ниска цена, защото го взимам от наша си заложна къща, на цената , на която е заложен . Просто ми е интересно каква е реалната цена на лаптопа.
Stefan Caromov
27-01-2013, 10:01
Ако е наистина на цената, на която е заложен, споко - тия в заложната къща не са се прецакали и със сигурност го взимаш на топ оферта... :)
Мен това ми е ясно, освен това , виждам на колко е заложен лаптопа, освен това работех в тази веврига заложни къщи 5 години. Не е въпросът дали се прецаквам, въпросът е какви пари е нов ? Иначе да, цената му е 300 лева за мен.
Този с подсветка на клавиатурата ли е ?
Да с подсветка е, и с малко по-добър процесор, преди 3 години от когато е модела струваше около 1500 лева, сега втора ръка да е около 500-600 лева.
Stefan Caromov
27-01-2013, 12:37
Да с подсветка е, и с малко по-добър процесор, преди 3 години от когато е модела струваше около 1500 лева, сега втора ръка да е около 500-600 лева.
Ясно, благодаря ти.
Всъщност, току що ми казаха точния модел - studio 1558 . Това по-добро ли е от inspiron.. Аз преди години имах един инспирон, от който бях адски доволен. В смисъл, студио по-висок клас ли е от инспирона, или не .
Този от линка е точно 1558. Иначе по въпроса ти; Студиото са с малко по-добро качество, по-тънки, могат да бъдат конфигурирани по-добре. Лаптопа който си взел за тази цена е супер. Ако не ти е необходим давам ти 310 лева и го грабвам :big_flowers:
Stefan Caromov
27-01-2013, 13:33
Този от линка е точно 1558. Иначе по въпроса ти; Студиото са с малко по-добро качество, по-тънки, могат да бъдат конфигурирани по-добре. Лаптопа който си взел за тази цена е супер. Ако не ти е необходим давам ти 310 лева и го грабвам :big_flowers:
Аз го взимам за себе си. Оня ден си продадох моя лаптоп, точно защото този ми хареса много. Още не съм го взел, утре ще го взема, защото нямам време от работа.
ivan dimitrov
27-01-2013, 15:25
---
Имайте предвид обаче че.. лаптоп "втора рька" е "котка в торба". Това че видеото е Радеон е добре, но и при тях няма гаранция че няма да се е “отлепил“ чипсетьт ако е ползван за игри. Нормално на всяка техника излязла ведньж от магазиньт цената и пада с минимум 20 процента. След изтичане на гаранционният срок с поне още толкова. 3г за сьвременен лаптоп си е много време. Не сьм запознат с модельт, дано е “корав“ и ви радва дьлго време.
По-малка котка е от кола втора ръка а повечето тук караме такива коли.;)
За работа преди две години си взех за 290 лева един FS lifebook P7230 произведен през 2007 година, освен да кажа, че е желязна машина друго няма какво.
ivan dimitrov
28-01-2013, 19:14
---
Stefan Caromov
29-01-2013, 15:11
Не е като и аз да не сьм взимал. Амило РА1538 - два броя. И едно дьно за сьщият модел. Изкарват по годинка (пак за по 300лв).Един MSI пак с видео на Nvidia - go6300, сьщата работа. Интересното е че старите ми още си бачкат безотказно Армада Р3 800мх и Тошиба Сателит Р4 3гх.
Общо взето според мен си струва, но е добре да се остави старият, щото.....
Интересна аналогия с колите:roll2:
Ти някакъв пророк се оказа.... не ми работи wi-fi нито лан картата. След оглед , се оказа, че чип за ниско захранване по южния мост е прецакан. Адски деликатна работа било, АКО стане въобще. Ще го правя , няма начин , като му видях цената в магазина на тоя модел и съм готов и двеста лева да дам за ремонт .
Ти някакъв пророк се оказа.... не ми работи wi-fi нито лан картата. След оглед , се оказа, че чип за ниско захранване по южния мост е прецакан. Адски деликатна работа било, АКО стане въобще. Ще го правя , няма начин , като му видях цената в магазина на тоя модел и съм готов и двеста лева да дам за ремонт .
Не е ли по-лесно да си вземеш ExpressCard уайрлес модул?
Ей ти едно за пример. (http://www.voodoo.bg/%D0%9C%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8/387/products/8551/D-Link-Wireless-N-802.11n-Wireless-ExpressCard-CardDWA-643)
И тука имало. (http://www.stemo.bg/jsp/bg.do?a=cHJvZHVjdC0tLS0wMDA2MzAxMDgxNDI2)
И без това тоя порт за нищо почти не служи...
USB също е вариант.
Stefan Caromov
30-01-2013, 10:09
Не е ли по-лесно да си вземеш ExpressCard уайрлес модул?
Ей ти едно за пример. (http://www.voodoo.bg/%D0%9C%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8/387/products/8551/D-Link-Wireless-N-802.11n-Wireless-ExpressCard-CardDWA-643)
И тука имало. (http://www.stemo.bg/jsp/bg.do?a=cHJvZHVjdC0tLS0wMDA2MzAxMDgxNDI2)
И без това тоя порт за нищо почти не служи...
USB също е вариант.
Да, така работи безпроблемно. Обаче искам да си е оригинално, ако нещо се закучи и не може да се отремонтира, тогава ще си взема такъв уайърлес. Вчера го пробвах така и си работи на пушка. Ще изчакам да чуя присъдата от сервиза. Ако цената е над 150-200 лева, тогава ще го "побългарявам" . Иначе това е лаптопа :
http://interacom.eu/laptop/dell/studio/1558/1558-corei3-350m/
Да, така работи безпроблемно. ... Ако цената е над 150-200 лева, тогава ще го "побългарявам" .
Не се занимавай с празни работи, праскай му един WiFi адаптер и си го карай, хем усилва сигнала и надушва безплатен интернет, ако го има от някое кафене или бензинистанция наблизо.
Stefan Caromov
30-01-2013, 10:23
Не се занимавай с празни работи, праскай му един WiFi адаптер и си го карай, хем усилва сигнала и надушва безплатен интернет, ако го има от някое кафене или бензинистанция наблизо.
Ще чуя първо присъдата. От тоя чип смотан, може и блутута да не работи ( не съм го пробвал, ама...не, че ми и трябва, но...) Лаптопа няма драскотина по себе си, не си заслужава да не вложа малко пари в ремонт. Привърженик съм на мотото, "първо опитай, ако не стане, тогава прави цигании". Поне така мисля аз.
Като се има предвид, че повечето неща са запоени на дъното директно, да не се наложи цялото дъно да се сменя?
Stefan Caromov
30-01-2013, 10:32
Като се има предвид, че повечето неща са запоени на дъното директно, да не се наложи цялото дъно да се сменя?
Не мисля, че, ако не са сигурни, ще започнат да го правят въобще. Освен това съм дал лаптопа в състояние, чиито единствен дефект е липсата на връзка с уайърлеса и лан картата. Така и ще трябва да го върнат в най-лошия случай.
ivan dimitrov
30-01-2013, 20:48
---
Stefan Caromov
30-01-2013, 20:50
Лошо. Всички чипове са SMD и BGA монтаж. Освен това диагнозата ми е сьмнителна малко. Ако липсва захранване на моста, то трябва и други неща да не бачкат. Пак казвам - не познавам модела. Може и да са прави. Дано сте го занесли в свестен сервиз поне.
BGA чипове се запояват качествено, само и единствено с инфрачервена станция. Навьдиха се много малки сервизчета в които се ползват поялници с горещ вьздух. Месец, два след намеса с такова "чудо" лаптопьт ще е за разкостване. От неравномерното нагряване "дьното" се измята, "вдигат" се писти и т.н.т.
Има и още един неприятен момент - чипове с "гол кристал" често се "отлепят" от подложката. При загряване до 180 - 200 гр се случва да се закрепи за неопределено време, което обикновено не е много дьлго.
Изводите - лаптоп втора употреба се взима в работещо сьстояние и се ползва така като си е, без ьпгрейди и ремонти. Ако все пак ще се ходи на сервиз то задьлжително се уверявате че разполагат сьс станция за инфрачервено запояване. и тьрсите поне 3 месеча гаранция.
Ами до колкото знам е сервиз на делл . Утре ще попитам за тази станция за инфрачервено запояване.
ivan dimitrov
30-01-2013, 21:04
---
old alfist
30-01-2013, 21:15
Стефчо, за какво ти е тази машина - с каква цел ще я ползваш.
Имам съмнения, че ще си вземеш беля на главата с това чудо на техниката, което е твърде верояно да е изтормозено до крайност.
Stefan Caromov
31-01-2013, 08:43
Стефчо, за какво ти е тази машина - с каква цел ще я ползваш.
Имам съмнения, че ще си вземеш беля на главата с това чудо на техниката, което е твърде верояно да е изтормозено до крайност.
Ами ползвам си го за всичко, нет , игри, филми, информация, нося си лаптопа в работата, въобще експлоятирам си лаптопа, стария, който продадох също си експлоатирах. Много програми за телефони, ромове, имам и ползвам и така. Но интернета е от първостепенно значение.
---------- Post added at 06:43 ---------- Previous post was at 06:40 ----------
Мен друго ми е интересно - с каква ОС е машината.
Да не се окаже че в крайна сметка "омазани" драйвери са проблемьт?
Няма как да са омазани драйвъри. Аз съм инсталирал чисто нов уиндоус, освен това работя във фирма продаваща интернет. Тук има доста момчета, които разбират и се опитваха да оправят машината.
Олди, не знам колко е изтормозен, но външно няма забележка в буквалния смисъл на думата, все едно е излязъл току що от магазина. Не изглежда да е тормозен грам.
Сервизът, в който е лаптопа ми е със сайт http://servizat.com/
Някакви отзиви за него ?
Лаптопът е готов. Wi-fi то работи перфектно. Проблема е бил в това, че уайърлес адаптера бил изгърмял, като барабар с него бил изгърмял и въпросния чип на захранването, който е точно BGM . Имат въпросния инструмент инфрачервена станция , всичко е тествано и направено вече. Утре си го взимам с 3 месеца гаранция на дъното уж. Остава проблемът с лан картата, за да оправят и нея, трябвало да разпояват някакъв BGM чип , като работата щяла да струва 80 лева. Казах, че за момента ще го преживея и без лан карта. Ремонта ми струва 90 лева - за работа и 40 за нов уайърлес адаптер и чип.
ivan dimitrov
31-01-2013, 20:17
---
Stefan Caromov
01-02-2013, 08:25
До тук - добре! След като го ползвате и за игри е добре да хакнете някоя програмка за следене температурата на видеото и процесорьт, и то такава с аларма. Започне ли рязко да "вдига температура" е време за профилактика.
ако ви трябва лан - има адаптери юсб-лан - 10тина лв.
За момента не ми трябва. До месец, два, ще го реставрирам и него в оригиналното му състояние, може би. в противен случай, ще си взема pcims лан ( или там каквато беше абревиатурата за тези, които влизат в един широк слот)
На тоя модел се водят ExpressCard ... PCMCIA беше стария формат.
Stefan Caromov
01-02-2013, 10:38
На тоя модел се водят ExpressCard ... PCMCIA беше стария формат.
Може и така да е, не ги знам тия странните, неизползвани никога от мен работи ::))