View Full Version : Кои 15-ки са най-леки?
Здравейте,
споделете впечатления, както и проверени стойности на джанти 15 инча за АР 145. Приоритетът ми е тегло, но и да отива на колата все пак. :)
Иска ми се да сложа едни 16-ки (примерно speedline), защото стоят много добре, но предпочитам нещо по-леко и с по-малък диаметър за максимална динамика.
От тези посочените, последните, най-дясно, най-много ми харесват, (предпоследните очевидно са боядисвани и полирани стоят много добре, но не намерих друга снимка)
Не се ограничавам с тези 4-ри, просто ги давам за пример. Вие сте.
Поздрави.
Едва ли ще се намери някой който да е мерил всички тези модели. По-скоро се ориентирай към търсене на информация по разни сайтове. Иначе всеобщо мнение е, че тия които си харесал най-много са и най-леки. Поне при 156 де, има същия модел 16-ки 5х98.
Аз карам с тези които са на втората снимка не са от най красивите но с тях купих колата.За здравина са доста здрави за тегло не мога да ти кажа защото не съм карал колата с други джанти
Jivko7777
03-02-2013, 18:49
Здравейте,
споделете впечатления, както и проверени стойности на джанти 15 инча за АР 145. Приоритетът ми е тегло, но и да отива на колата все пак. :)
Иска ми се да сложа едни 16-ки (примерно speedline), защото стоят много добре, но предпочитам нещо по-леко и с по-малък диаметър за максимална динамика.
От тези посочените, последните, най-дясно, най-много ми харесват, (предпоследните очевидно са боядисвани и полирани стоят много добре, но не намерих друга снимка)
Не се ограничавам с тези 4-ри, просто ги давам за пример. Вие сте.
Поздрави.
По снимки:
1 - 8 кг
2 - 8.64 кг
3 - 8,8 кг
4 - 9 кг
По снимки:
1 - 8 кг
2 - 8.64 кг
3 - 8,8 кг
4 - 9 кг
Ти ме уби. Благодаря!
п.п. Странно, тези първите винаги са ми изглеждали най-плътни и съответно най-тежки. Явно не е така.
thecleaner
03-02-2013, 18:54
Едва ли ще се намери някой който да е мерил всички тези модели. По-скоро се ориентирай към търсене на информация по разни сайтове. Иначе всеобщо мнение е, че тия които си харесал най-много са и най-леки. Поне при 156 де, има същия модел 16-ки 5х98.
Тони, всички оригинални джанти ги има в Епера.
Най леката 15ка Алфова е от старото QV около 7,5 по спомен, най-леката Фиатова е от Браво след 98ма, там са два модела, по лекия е 6,8кг. Останалите са 8+кг.
Най леката 15ка Алфова е от старото QV около 7,5 по спомен, най-леката Фиатова е от Браво след 98ма, там са два модела, по лекия е 6,8кг. Останалите са 8+кг.
Мерси Радо, тъкмо и аз да науча нещо ново :) Явно съм бил в голяма грешка.
За тези ли става дума? http://1.bp.blogspot.com/-GGbYeuuRA90/TgFqT8hTx9I/AAAAAAAACXc/XKndoFCuyUk/s1600/Alfa_Romeo-145_1997_1024x768_wallpaper_02.jpg
Сега се разрових в епера и наистина там я има тази информация. Не знаех, благодаря все пак!
thecleaner
03-02-2013, 19:16
За тези ли става дума? http://1.bp.blogspot.com/-GGbYeuuRA90/TgFqT8hTx9I/AAAAAAAACXc/XKndoFCuyUk/s1600/Alfa_Romeo-145_1997_1024x768_wallpaper_02.jpg
Сега се разрових в епера и наистина там я има тази информация. Не знаех, благодаря все пак!
М не, имах в предвид джантите които си постнал на първата снимка. Тъпото в случая е че са ЕТ 49 пак по спомен и много прибрани, и лично на мен не ми харесват как седят. Най леката фабрична 15ка 4x98 която аз съм открил, е номер 2 както казах вече от Браво и според мен, седят хубаво на 145 .
Колега, дай, моля те, една истинска снимка, не мога да се сетя кои са тези джанти :dunno:
thecleaner
03-02-2013, 19:45
Колега, дай, моля те, една истинска снимка, не мога да се сетя кои са тези джанти :dunno:
Ето http://clubalfaromeo.com/forum/attachment.php?attachmentid=95713&d=1338676020
Ето http://clubalfaromeo.com/forum/attachment.php?attachmentid=95713&d=1338676020
Благодаря. :thumbup:
Majed_146
04-02-2013, 00:56
от ХГТ ли бяха тези???
Васил Петров
04-02-2013, 01:32
Още една.
Още една.
На тази се вижда доста по-добре.
Купувам ги тези джанти, ако някой знае да се продават да казва!
Много странно, моята синя 145-ца имаше абсолютно същото вдлъбнато на вратата като тази.
BillyBoy`
04-02-2013, 10:42
Втората снимка понеже имам такива джанти със гуми 185/55/15 напомпена на 2.4 ако има значение тежи 14.3кг.това показва моя уред за теглене за които не претендирам да е абсолютно точен.
Тези от третата снимка, педи да им сложа декоративните болтове ги измерих 8,72 кг. След болтовете, които са с гайки отвътре, плюс боята на розовия болт :), тежаха 9,17 кг.
Тези от третата снимка, педи да им сложа декоративните болтове ги измерих 8,72 кг. След болтовете, които са с гайки отвътре, плюс боята на розовия болт :), тежаха 9,17 кг.
Ако е джантата от аватара много добре изглеждат:thumbup:
---------- Post added at 13:01 ---------- Previous post was at 12:58 ----------
Втората снимка понеже имам такива джанти със гуми 185/55/15 напомпена на 2.4 ако има значение тежи 14.3кг.това показва моя уред за теглене за които не претендирам да е абсолютно точен.
Гумите и те тежат са съжаление :)
Аз веднъж свалих 400г само от кал по джантата. Трябва да се мият. :grandpa:
Да не говорим как прецаква баланса това...
Един килограм повече или по-малко на джанта няма да окаже чак толкова голямо влияние. Аз лично стандартните джанти, които се предлагат не ги предпочитам, защото или стоят по прибрани в калниците, или са по-тесни и гумата не може да се опъне добре. Избери си джанта, която да ти харесва не само като модел, а и как ще стои на колата.
thecleaner
04-02-2013, 13:42
Един килограм повече или по-малко на джанта няма да окаже чак толкова голямо влияние. Аз лично стандартните джанти, които се предлагат не ги предпочитам, защото или стоят по прибрани в калниците, или са по-тесни и гумата не може да се опъне добре. Избери си джанта, която да ти харесва не само като модел, а и как ще стои на колата.
От огромно значение е ;) Визията разбира се е също от значение, та трябва да се гони нещо средно. За Алфа с тия "мощни" двигатели ако сложиш някакви да речем 10кг джанти с динамиката всичко приключва.
BillyBoy`
04-02-2013, 13:45
А и отделно това оказва влияние и върху окачването.
Под окачването и 100г имат значение. Не че карам порше гт3, но все пак предпочитам да спестя някой килограм, ако мога.
Тези джанти не мисля, че стоят зле на 145, не е като да слагам тези....
mitaka_cs
04-02-2013, 14:54
Колкото са по-леки и алуминиеви, са и по-лесни за кривене.
Според мен 15-те от първата снимка, макар и от дъртото QV и с повечко ЕТ, отговарят екстра на останалото желязо по колата.
А колко тежат ламаринените 15-ки, че ми стана интересно за сравнение?
Иначе аз пак да кажа - не е виновна само масата на джантата за "спъването" на колата - значение има и как е разпределена тази маса - колкото е по към периферията на джантата, толкова по-трудно става за колата(увеличава се инерчния момент)
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2_%D0%B8%D0%BD%D0%B5% D1%80%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%BD_%D0%BC%D 0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82
15" от Junior с гума 195/50 съм мерил 14,6 кг. общо.
17" Azev с гума 215/40 - 24 кг
Джантата тежи 14,5 кг, а гумата гумата 9,5 кг.
А колко тежат ламаринените 15-ки, че ми стана интересно за сравнение?
Иначе аз пак да кажа - не е виновна само масата на джантата за "спъването" на колата - значение има и как е разпределена тази маса - колкото е по към периферията на джантата, толкова по-трудно става за колата(увеличава се инерчния момент)
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2_%D0%B8%D0%BD%D0%B5% D1%80%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%BD_%D0%BC%D 0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82
Естествено, де, нали за това гледам 15ки, не 16ки. :)
Ето, един хубав, показателен тест. http://media.caranddriver.com/images/media/51/effects-of-upsized-wheels-and-tires-tested-chart-photo-341448-s-original.jpg
http://www.caranddriver.com/features/effects-of-upsized-wheels-and-tires-tested
(http://media.caranddriver.com/images/media/51/effects-of-upsized-wheels-and-tires-tested-chart-photo-341448-s-original.jpg)
thecleaner
04-02-2013, 18:49
Естествено, де, нали за това гледам 15ки, не 16ки. :)
http://prodavalnik.com/dzhanti-za-fiat-bravo-i16639885 ето ти такива квито търсиш. Внимавай с продавалника че е пълно със селски тарикати. Накарай го тигъра да ги премери преди да ти ги пусне, ако си 6,8кг. си уцелил бинго. Такива джанти си търсих читави безуспешно 2 месеца, и след 3-4 провалени сделки утре чакам чисто нови едни да видим какво ще ми пратят.
http://prodavalnik.com/dzhanti-za-fiat-bravo-i16639885 ето ти такива квито търсиш. Внимавай с продавалника че е пълно със селски тарикати. Накарай го тигъра да ги премери преди да ти ги пусне, ако си 6,8кг. си уцелил бинго. Такива джанти си търсих читави безуспешно 2 месеца, и след 3-4 провалени сделки утре чакам чисто нови едни да видим какво ще ми пратят.
Мерси, ще ги видя. От форума също ми предложиха. Успех на теб, кажи впечатления после.
BillyBoy`
04-02-2013, 20:07
Тая джанта и мен много ме кефи.Ще взема и аз да си търся такава.
Не се ограничавайте само до заводски джанти. Ако не ви притеснява междуболтовото 4х100 може да си намерите доста по-леки от 6.8кг джанти. Най-лесно откриваемите са OZ Superleggera 15x7, тежат 5.1кг. Избягвайте марки като Momo, Dezent, Borbet, Azev ако си търсите нещо леко, особено избягвайте Момо ;)
Не се ограничавайте само до заводски джанти. Ако не ви притеснява междуболтовото 4х100 може да си намерите доста по-леки от 6.8кг джанти. Най-лесно откриваемите са OZ Superleggera 15x7, тежат 5.1кг. Избягвайте марки като Momo, Dezent, Borbet, Azev ако си търсите нещо леко, особено избягвайте Момо ;)
Чувал съм много хубави неща точно за тези джанти, за съжаление не ми се иска да слагам 4x100. А и парите са от значение в случая, пак за съжаление, иначе щях да си взема на кюнигзег джантите от карбонови нишки.... и да си ги сложа на егерата. :):sleep:
thecleaner
05-02-2013, 00:30
Oz 15ки изпадат мноооооооооого рядко, ама много. Като се замисля за последните 6 месеца ни веднъж. Едни излезнаха скоро, продавача уж ми зе адреса да ми ги праща, и в последния момент постъпи много некоректно.
digitalundgrd
05-02-2013, 00:47
Тия клишираните ОZ много им е надута цената, точно щото всеки е чувал за тях и ги търси...Има и други марки, които правят много леки джанти на цени доста под OZ...
Тия клишираните ОZ много им е надута цената, точно щото всеки е чувал за тях и ги търси...Има и други марки, които правят много леки джанти на цени доста под OZ...
Нови цените им са около 350-400лв бройката, нормално е да струват поне 600-700 лева комплекта ако са в добро състояние. Отделно, че суперлегера вече не се произвежда. Я кажи някои джанти около 5-6кг които са по-евтини ?
Oz 15ки изпадат мноооооооооого рядко, ама много. Като се замисля за последните 6 месеца ни веднъж. Едни излезнаха скоро, продавача уж ми зе адреса да ми ги праща, и в последния момент постъпи много некоректно.
Ми рядко силно казано, просто трябва да си бърз като излязат защото веднага някой ги купува. За няколко месеца събрах 3 комплекта легери 15х7. А този некоректния продавач да не би да беше от Пловдив ?
digitalundgrd
05-02-2013, 16:39
Да той беше (от Пловдив). Ти ли ги взе тия джанти?
Иначе леки и сравнително евтини са ENKEI RPF1 (15ката мисля беше под 5кг).
Да той беше (от Пловдив). Ти ли ги взе тия джанти?
Иначе леки и сравнително евтини са ENKEI RPF1 (15ката мисля беше под 5кг).
Значи с чистача вече сме 1:1 след 038ците :)
Ок, Енкея е по-лек, но успех да си намериш такива за по-малко пари от колкото superlegger-и.
digitalundgrd
05-02-2013, 19:21
BSA 303BR са реплики на въпросния ENKEI и са около 6кг 15-ката.
Не знам до колко ви е известна фирмата ADVANTI RACING, НО имат много модели леки джанти. За да не съм голословен тази 17ка 7J тежи 6.4кг :
http://www.advanti-wheel.com/global/wheels/detail.php?id=188&ptype=1
още една 17ка - 6.89кг
http://www.advanti-wheel.com/global/wheels/detail.php?id=102&ptype=1
Проверихме в ЕМ КОмплект 33 тук в София - 15ки на тази фирма, които са доволно леки струват 150 български левчета парчето - бранд ню ;) Мисълта ми е, че не са безбожно скъпи...
Примери още бол, но нека оставим и на други колеги да се поровят в нета, а не всичко на готово ;)
BSA 303BR са реплики на въпросния ENKEI и са около 6кг 15-ката.
Не знам до колко ви е известна фирмата ADVANTI RACING, НО имат много модели леки джанти. За да не съм голословен тази 17ка 7J тежи 6.4кг :
http://www.advanti-wheel.com/global/wheels/detail.php?id=188&ptype=1
още една 17ка - 6.89кг
http://www.advanti-wheel.com/global/wheels/detail.php?id=102&ptype=1
Проверихме в ЕМ КОмплект 33 тук в София - 15ки на тази фирма, които са доволно леки струват 150 български левчета парчето - бранд ню ;) Мисълта ми е, че не са безбожно скъпи...
Примери още бол, но нека оставим и на други колеги да се поровят в нета, а не всичко на готово ;)
Мерси за инфото. Тази черната глобар... страшна джанта.
digitalundgrd
06-02-2013, 11:07
Мерси за инфото. Тази черната глобар... страшна джанта.
Няма проблем колега ;) Факт е, че доста хора са все още с кИфтета на очите :roll2:
BillyBoy`
06-02-2013, 13:20
Абе прав си аз съм един от тях.Иначе имам и едни 14-ки които едната джанта със гума 185/60/14 тежи 11,3кг.
Аз сега карам на стоманени 15-ки (така я взех колата) и нямам търпение да сложа нещо по-леко. Само дето и гуми трябва да се купуват, че тези, с които съм са ужасни :)
1кг. на джанта е равен на 20кг. в купето на колата.
Колкото са по-леки и алуминиеви, са и по-лесни за кривене.
Според мен 15-те от първата снимка, макар и от дъртото QV и с повечко ЕТ, отговарят екстра на останалото желязо по колата.
Не е така. Колкото са по леки толкова по добре но ако са някаква измислена марка или са произведени в България винаги са на кашкавал. Въпреки че технологията за леене на джанти от алуминий е измислена в България и от българи.
Тия клиширани ОЗ-ки си струват парите защото има 17-ки по 4,5кг и дати кажа не се чупят.
Аз имам ОЗ 15-ки тежи едната джанта 6,4кг. И мога да ти покажа какви са щетите на джантата след удар в бордюр със 70-80км. (падна и само боята)
Обърнете внимание и на гумите. конитата, фалкан и йокахама са по лекички. Аз предпочитам фалкан
digitalundgrd
08-02-2013, 10:44
Тия клиширани ОЗ-ки си струват парите защото има 17-ки по 4,5кг и дати кажа не се чупят.
Аз имам ОЗ 15-ки тежи едната джанта 6,4кг. И мога да ти покажа какви са щетите на джантата след удар в бордюр със 70-80км. (падна и само боята)
Аз лично никъде не споря за здравина...
Говорихме си за тегло, и че има и други марки, които предлагат също леки джанти на конкурентни цени... (като съм дал примери и линкове).
И още по-конкретно ставаше въпрос за ултра и суперледжера, които до колкото виждам аз теглото им е съответно :
OZ Superleggera
17x7 - 6.9кг
17x8 - 7.2кг
OZ Ultraleggera
17x7 - 7.3кг
17x8 - 7.7кг
Таа не разбрах за какви 4.5кг ОЗ 17ки става въпрос?
За жалост обаче, няма цени. Надявам се да съм помогнал. :)
Принципно истинските здрави джанти са леки и твърди, при силен напън просто се чупят. А най-леката 17ка на OZ доколкото знам е Алегерита 17х7 която е 6.29кг
Друг е въпроса защо една от най-касовите джанти в мотоспорта е заприличала на макарон без да се счупи:108411 (Volk Rays TE37)
За жалост обаче, няма цени. Надявам се да съм помогнал. :)
Много добър списък!
---------- Post added at 12:29 ---------- Previous post was at 12:28 ----------
Обърнете внимание и на гумите. конитата, фалкан и йокахама са по лекички. Аз предпочитам фалкан
За гуми мисля едни континенталки за сега на 205/50/15 или дънлоп, които така и не направиха лоша гума.
Това е другия момент - гумата. Предвид кратерите по улиците не мисля, че е разумно да се слага ниска гума на мека джанта. 205/50/15 мисля, че е добре, но не съм сигурен на външен вид как ще бъде с тая гума ( да не заприлича на джипка). :D
badmadafaka
08-02-2013, 15:50
още една 17ка - 6.89кг
Не е ли малко странно, че в линка три различни широчини 17-ка са все с едно и също посочено тегло..? Малко вероятно ми се струва две джанти от един и същи модел, но едната 8 а другата 7 инча широка да тежат точно еднакво... :nono:
Това е другия момент - гумата. Предвид кратерите по улиците не мисля, че е разумно да се слага ниска гума на мека джанта. 205/50/15 мисля, че е добре, но не съм сигурен на външен вид как ще бъде с тая гума ( да не заприлича на джипка). :D
Карал съм 195/55/50 (стандартния размер) и 195/50/15 - много ми е ниска тази, за по-принцип ниската кола. 205/50 ще е малко по-висока и очевдино по-широка, мисля че е най-добрият компромис.
digitalundgrd
08-02-2013, 19:23
Не е ли малко странно, че в линка три различни широчини 17-ка са все с едно и също посочено тегло..? Малко вероятно ми се струва две джанти от един и същи модел, но едната 8 а другата 7 инча широка да тежат точно еднакво... :nono:
Най-вероятно е така, както казваш- тоест по-широките са по-тежки. Предполагам посоченото тегло е за най-тясната джанта.
vankata_ll
10-02-2013, 20:26
Надявам се колегата да няма нищо против да вмъкна едно питане за тегло на джанти. Темата се чете от доста хора с опит и ще се радвам ако някой ми помогне.
Става въпрос за джантите от снимката Zender Challenge. Някой знае ли колко тежи размер 16" 7J ? Както и комбинацията с гума 205/45 R16.
Надявам се колегата да няма нищо против да вмъкна едно питане за тегло на джанти. Темата се чете от доста хора с опит и ще се радвам ако някой ми помогне.
Става въпрос за джантите от снимката Zender Challenge. Някой знае ли колко тежи размер 16" 7J ? Както и комбинацията с гума 205/45 R16.
към 17кг с гумата
vankata_ll
11-02-2013, 11:23
към 17кг с гумата
Благодаря!
thecleaner
17-02-2013, 01:39
Леки, ама наистина леки джанти са тия:
Buddy Club P1 Racing QF
Dymag 9 Spoke
Hole Shot Wheels Hole Star
Hole Shot Wheels Solid