View Full Version : Пълномощно без заверка
Здравейте колеги,проблемът ми е следния:С баща ми написахме пълномощно с което да взема винетка от социалните сл. .Проблема е,че те искат пълномощното да е заверено от нотариус.Надявам се някой от вас да е наясно със закона и да ми каже в какви случаи е задължително пълномощното да е заверено.
Susscrofa
05-02-2013, 14:44
Здравейте колеги,проблемът ми е следния:С баща ми написахме пълномощно с което да взема винетка от социалните сл. .Проблема е,че те искат пълномощното да е заверено от нотариус.Надявам се някой от вас да е наясно със закона и да ми каже в какви случаи е задължително пълномощното да е заверено.
Винаги.:on_da_beach:
Винаги.:on_da_beach:
абсолютна глупост! Като не разбираш не се обаждай...
В много случаи може пълномощното да не е нотариално заверено, но в случая няма как да се мине без заверка.
Колата трябва да е регистрирана на човек, който отговаря на изискванията за такова подпомагане. Доколкото съм запознат се дава безплатна винетка на човек със степен на инвалидност над 60 процента. Попълват се молба, декларация, предоставя се и копие на експертно решение от ТЕЛК, копие на големия талон и копие на лична карта с подпис. Не е нужно пълномощно, поне на мен не са ми искали.
Susscrofa
05-02-2013, 14:50
абсолютна глупост! Като не разбираш не се обаждай...
В много случаи може пълномощното да не е нотариално заверено, но в случая няма как да се мине без заверка.
Аз за кой случай пише БЕ.:)
Къде пред държавна институция ще минеш без заверка бе, турбо пуйка?:on_da_beach:
Колата трябва да е регистрирана на човек, който отговаря на изискванията за такова подпомагане. Доколкото съм запознат се дава безплатна винетка на човек със степен на инвалидност над 60 процента. Попълват се молба, декларация, предоставя се и копие на експертно решение от ТЕЛК, копие на големия талон и копие на лична карта с подпис. Не е нужно пълномощно, поне на мен не са ми искали.
тази процедура е минала.
Защо обаче без заверка мога взема пенсята му?
Susscrofa
05-02-2013, 15:11
Бонсер, мога да те упълномощя да ми вземеш едно колетче от пощата. Ама дали няма да искат да ми занесеш и личната карта там.:)
Или пък да вземам пенсията на съседа с бяло листче с подписа на дядото, еднократно ли ще мога да го направя или два месеца или цяла година?
Това пълномощни ли са и имат ли някаква юридическа стойност.
Хайде де, развий малко темата, не заспивай.:on_da_beach:
Рептил, защо просто не си направиш заверка при нотариус?
Баща ми е в провинцята...Какви пари вземат за заверка?Миналата год. я взех само с л.к.
Susscrofa
05-02-2013, 15:42
Баща ми е в провинцята...Какви пари вземат за заверка?Миналата год. я взех само с л.к.
5-6 лв. май.
Той трябва да го направи като упълномощител и да ти го изпрати.
Бонсер, мога да те упълномощя да ми вземеш едно колетче от пощата. Ама дали няма да искат да ми занесеш и личната карта там.:)
Или пък да вземам пенсията на съседа с бяло листче с подписа на дядото, еднократно ли ще мога да го направя или два месеца или цяла година?
Това пълномощни ли са и имат ли някаква юридическа стойност.
Хайде де, развий малко темата, не заспивай.:on_da_beach:
Рептил, защо просто не си направиш заверка при нотариус?
Коя институция? Да кажем Комисия за финансов надзор. Поднадзорното лице (наречено по закон ЕМИТЕНТ) поже да упълномощи дадено лице да приеме от негово име акт, постановление или друго писмо с пълномощно подписано от представляващото емитентса лице и подпечатано с мокър печат на дружеството. Не е необходима нотариална заверка.
Ето ти един пример.
Ама си прост, значи.....
Susscrofa
05-02-2013, 16:35
Коя институция? Да кажем Комисия за финансов надзор. Поднадзорното лице (наречено по закон ЕМИТЕНТ) поже да упълномощи дадено лице да приеме от негово име акт, постановление или друго писмо с пълномощно подписано от представляващото емитентса лице и подпечатано с мокър печат на дружеството. Не е необходима нотариална заверка.
Ето ти един пример.
Ама си прост, значи.....
Ти си просто един жаден за доказване щраус.
Използваш тази безобидна темичка, в която е ясно, че ще е нужна разискваната нотариална заверка на подписа, за да лъснеш с гениалните си познания.
Тъпо е.
И сто сложни термина да напишеш все ми е тая.:on_da_beach:
Сега може да ми отговориш и кога кметът може да завери пълномощно. хахахахах, мноУ си зле.
Ооооооооооо, колко си прост!!!
Stoyan Georgiev
05-02-2013, 17:17
свинята е страшна фурнаджийска лопата
когато му отърва забива в излишни детайли и подробности, за които никой не го е питал, ама по негова преценка всички други може да са излишно подробни :D
тъпуч голям си, с най-добри чувства
Susscrofa
05-02-2013, 17:20
свинята е страшна фурнаджийска лопата
когато му отърва забива в излишни детайли и подробности, за които никой не го е питал, ама по негова преценка всички други може да са излишно подробни :D
тъпуч голям си, с най-добри чувства
Никога не съм демонстрирал по толкова смешен начин знания, моля, моля.:on_da_beach:
Ти имаш ли нещо по темата да кажеш или дойде да се правиш на звезда.:)
Никога не ти се е получавало.
Знаеш ли на кой тип хора казват "бастуни"?:on_da_beach:
Дали е три не знам, но не е повече от 6 лв
Не необходимо да сте двамата.Пред нотариуса трябва да се яви, този, който издава пълномощното.
Celestrial
05-02-2013, 21:08
Казвам го веднъж и безплатно - пълномощно по закон следва да бъде нотариално заверено само и единствено при положение, че следващото правно действие (сделка, услуга, държавна форма на помощ) е задължително, съгласно закона да има нотариална форма, за да бъде действителна. Единствените случаи, срещащи се в редовия ни живот са прехвърляне на недвижим имот (къща, земя, недвижима собственост на търговско дружество и т.н.) и прехвърляне на МПС. Останалото са измислици на дребните държавни институциики.
Но една борба с тях отнема поне година, следователно, колкото и да е неправилно, дай 6 лева на един нотариус, отколкото да изгубиш това, което е срочно като вземане.
Що говориш глупости. Я се опитай да отвориш сметка в банка без заверено пълномощно. И не закона определя вида на пълномощното, а този при който искаш да извършиш действието с пълномощното.
Susscrofa
05-02-2013, 22:07
Казвам го веднъж и безплатно - пълномощно по закон следва да бъде нотариално заверено само и единствено при положение, че следващото правно действие (сделка, услуга, държавна форма на помощ) е задължително, съгласно закона да има нотариална форма, за да бъде действителна. Единствените случаи, срещащи се в редовия ни живот са прехвърляне на недвижим имот (къща, земя, недвижима собственост на търговско дружество и т.н.) и прехвърляне на МПС. Останалото са измислици на дребните държавни институциики.
Но една борба с тях отнема поне година, следователно, колкото и да е неправилно, дай 6 лева на един нотариус, отколкото да изгубиш това, което е срочно като вземане.
Ще ми бъде интересно да прочета нормативните текстове, които потвърждават написаното от теб.
Ще бъде полезно и за колегата, задаващ въпроса.:on_da_beach:
Помня на бабата телефонния план, не можах да и го закрия без нея лично или с пълномощно с печат от нотариус.
А имах личната и карта , обясних, че е на 83 години и едвам върви в пътя ... и не можах, без да я взема лично и сама да закрие абонамента.
Така, че лично не знам къде вече може с пълномощно без заверка от нотариус :-/
Celestrial
06-02-2013, 21:59
Сега не ми се рови, утре ще ви кажа, но говорим за Закон за Задълженията и Договорите, пръвоначалните текстове, след чл. 26 до чл. 60, но това е наизуст. Нормите са от далечната 68 година, но са непроменяеми, защото са отлично направени, все пак в правото нещат бавно се променят, а в случая няма и нужда. Водил съм над 1000 дела, в никой СЪД не са ми искали нотариално заверено пълномощно, това го казвам, просто да се убедите за идиотщината, която сме принудени да търпим от финансово състоятелните. Пак повтарям, за съжаление, никой не слуша, уредбата на упълномощаването като правен иститут е само в ЗЗД, всичко останало е измислица на службите, банките, енергото, ВиК и какво ли още не, което лапа пари, без да дава отчет.
Stoyan Georgiev
07-02-2013, 00:27
каква звезда бе и фантил....
Susscrofa
07-02-2013, 08:51
каква звезда бе и фантил....
Галактическа, бе, кротил.
п.п. Кротил е мелез между крокодил и катил.:)
Celestrial
07-02-2013, 10:45
И така:
Правна уредба на представителство:
Закон за задълженията и договорите: чл. 36 до чл. 43 включително.
"Кралят е гол, но само детето го видяло"
Susscrofa
07-02-2013, 11:25
И така:
2. ДОГОВОРИ
Г) ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО
Чл. 36. Едно лице може да представлява друго по разпоредба на закона или по волята на представлявания.
Последиците от правните действия, които представителят извършва, възникват направо за представлявания.
Чл. 37. (Изм. - ДВ, бр. 59 от 2007 г., в сила от 01.03.2008 г.) Упълномощаването за сключване на договори, за които законът изисква особена форма, трябва да бъде дадено в същата форма; но ако договорът трябва да бъде сключен в нотариална форма, упълномощаването може да бъде направено и писмено с нотариално удостоверяване на подписа и съдържанието, извършени едновременно.
Чл. 38. Представителят не може да договаря от името на представлявания нито лично със себе си, нито с друго лице, което той също представлява, освен ако представляваният е дал съгласието си за това.
Упълномощителят има право винаги да оттегли пълномощието, а пълномощникът - да се откаже от него. Отказването от това право от страна на упълномощителя или пълномощника е недействително.
Чл. 39. Обемът на представителната власт на пълномощника спрямо третите лица се определя според това, което упълномощителят е изявил.
Когато за известно действие са били овластени неколцина, всеки от тях може да извърши сам действието, ако от овластяването не следва друго.
Чл. 40. Ако представителят и лицето, с което той договаря, се споразумеят във вреда на представлявания, договорът не произвежда действие за представлявания.
Чл. 41. Пълномощието се прекратява с оттеглянето му или с отказването от него, със смъртта на упълномощителя или на пълномощника или с поставянето им под запрещение, а когато упълномощител или пълномощник са юридически лица - с прекратяването им.
Прекратяването на пълномощието не може да се противопостави на трети лица, които добросъвестно са договаряли с пълномощника, освен ако прекратяването е подлежало на вписване и то е било извършено.
Чл. 42. Лицето, което е действувало като представител, без да има представителна власт, дължи обезщетение на другата страна, ако тя е била добросъвестна.
Лицето, от името на което е сключен договор без представителна власт, може да го потвърди. За потвърждаването се изисква същата форма, която е предвидена за упълномощаването за сключване на договора.
Чл. 43. Пълномощникът може да преупълномощи друго лице, ако е овластен за това или ако преупълномощаването е станало необходимо за запазване интересите на упълномощителя.
Преупълномощаването може да бъде оттеглено както от упълномощителя, така и от преупълномощителя.
Пълномощникът е длъжен незабавно да извести упълномощителя за преупълномощаването и да му даде необходимите сведения за преупълномощения. Ако пълномощникът не изпълни това задължение, той отговаря за действията на това лице като за свои действия.
Разтълкувай на сополивото дете, защо му удряш шамар, когато то изкрещи "кралят е гол".
Какво казват тези членове и за какво се отнасят те.
И какво общо имат договорите и задълженията с темата.
Не се заяждам, но искам да помогнем на колегите, използвайки твоята компетентност.
И така:
Като направя едно фалшиво пълномощно тогава и ти източа сметката какво ще кажеш?(разбира се, има и някои подкупни нотариуси, но все пак е доста по сложно и в крайна сметка такъв нотариус е откриваем)
Комбина съм примерно с банков чиновник, той приема пълномощно, което не е нотариално и т.н.Кой ще ти гарантира, че това пълномощно не е фалшиво?
Това важи и за продажба на движимо и недвижимо имущество и още много други.
Тук пък гледам, че има задължително изискване за нотариална заверка на пълномощно в посочените случаи, от 2008, а не от 1968.
От 1 март 2008 г. влезе в сила нов правен режим относно упълномощаването, който неизбежно ще се отрази при сключването на сделки с недвижими имоти в отсъствие на страна и доброволното й представителство от друго лице. В измененият текст на чл. 37 от Закона за задълженията и договорите изпъква новото изискване - нотариално удостоверяване не само на подписа, но и на съдържанието, ............
http://aimoti.com/r.php?id=2040
Susscrofa
08-02-2013, 08:46
Като направя едно фалшиво пълномощно тогава и ти източа сметката какво ще кажеш?(разбира се, има и някои подкупни нотариуси, но все пак е доста по сложно и в крайна сметка такъв нотариус е откриваем)
Комбина съм примерно с банков чиновник, той приема пълномощно, което не е нотариално и т.н.Кой ще ти гарантира, че това пълномощно не е фалшиво?
Това важи и за продажба на движимо и недвижимо имущество и още много други.
Тук пък гледам, че има задължително изискване за нотариална заверка на пълномощно в посочените случаи, от 2008, а не от 1968.
От 1 март 2008 г. влезе в сила нов правен режим относно упълномощаването, който неизбежно ще се отрази при сключването на сделки с недвижими имоти в отсъствие на страна и доброволното й представителство от друго лице. В измененият текст на чл. 37 от Закона за задълженията и договорите изпъква новото изискване - нотариално удостоверяване не само на подписа, но и на съдържанието, ............
http://aimoti.com/r.php?id=2040
Като знам какъв инженер съм, не смея да си наема адвокат:)
Ти си просто един жаден за доказване щраус.
Използваш тази безобидна темичка, в която е ясно, че ще е нужна разискваната нотариална заверка на подписа, за да лъснеш с гениалните си познания.
Тъпо е.
И сто сложни термина да напишеш все ми е тая.:on_da_beach:
Сега може да ми отговориш и кога кметът може да завери пълномощно. хахахахах, мноУ си зле.
Абе, миндил прост, поиска ми една държавна институция и ти я посочих. Ама верно си прост, значи...
Susscrofa
08-02-2013, 12:54
Абе, миндил прост, поиска ми една държавна институция и ти я посочих. Ама верно си прост, значи...
Нищо не си ми посочил.
По-темата бях прав!
Още с първия пост.
Знаеш ли какво е миндил?
п.п. БонСЕР, трябва малко да регулираш телесното тегло, с тази педална гимнастика няма да стане, да знаеш.
Виждам, че и на мисленето ти се отразява пряко.:idea2:
Нищо не си ми посочил.
По-темата бях прав!
Още с първия пост.
Знаеш ли какво е миндил?
п.п. БонСЕР, трябва малко да регулираш телесното тегло, с тази педална гимнастика няма да стане, да знаеш.
Виждам, че и на мисленето ти се отразява пряко.:idea2:
Ти нокога не си прав. Даже обикновенно си наведен. Поиска ми държавна институция, в която не се изисква нотариално заверено пълномощно - посочих ти. Комисия за финансов надзор. От там нататък няма какво повече да коментирам нелепите ти умствени пръдни.
Аз телесното тегло си го регулирам много добре, благодаря. Педална гимнастика не знам какво е, но ми звучи като нещо по твоята специалност и хомосексуалност. Желая ти крепка диария и приятен ден.
И да, много, ама много си прост. Знам какво е миндил и много целенасочено съм го казал за твоята светла личност.
Susscrofa
08-02-2013, 13:22
Ти нокога не си прав. Даже обикновенно си наведен. Поиска ми държавна институция, в която не се изисква нотариално заверено пълномощно - посочих ти. Комисия за финансов надзор. От там нататък няма какво повече да коментирам нелепите ти умствени пръдни.
Аз телесното тегло си го регулирам много добре, благодаря. Педална гимнастика не знам какво е, но ми звучи като нещо по твоята специалност и хомосексуалност. Желая ти крепка диария и приятен ден.
И да, много, ама много си прост. Знам какво е миндил и много целенасочено съм го казал за твоята светла личност.
Педали има в колите, ама откъде да знаеш, като ги ползваш само, за да разхождаш холесторолното си тяло напред-назад и да се дуеш по светофарите колко са ти бРъзи колите.
Не е важна институцията, а за какво носиш самото пълномощно. Ама ти и това не можеш да стоплиш.
На тема сексуална ориентация няма как да ме засегнеш, за разлика от теб съм осъзнат хетеросексуален индивид.
Премери си нивата на тестостерон в кръвта, понякога от застоял начин на живот падат надолу.:idea2:
Педали има в колите, ама откъде да знаеш, като ги ползваш само, за да разхождаш холесторолното си тяло напред-назад и да се дуеш по светофарите колко са ти бРъзи колите.
Не е важна институцията, а за какво носиш самото пълномощно. Ама ти и това не можеш да стоплиш.
На тема сексуална ориентация няма как да ме засегнеш, за разлика от теб съм осъзнат хетеросексуален индивид.
Премери си нивата на тестостерон в кръвта, понякога от застоял начин на живот падат надолу.:idea2:
Много ме кефиш със синтезираната си простота. Дерзай :)
Иначе по темата, дебил прост, да представляваш търговско дружество пред държавна институция, да подписваш и приемаш документи от нейно име, е възможно и с пълномощно без нотариална заверка. Дадох ти пример.
Susscrofa
08-02-2013, 14:50
Много ме кефиш със синтезираната си простота. Дерзай :)
Иначе по темата, дебил прост, да представляваш търговско дружество пред държавна институция, да подписваш и приемаш документи от нейно име, е възможно и с пълномощно без нотариална заверка. Дадох ти пример.
Еми нали там има заверка /подпис и печат/ на лицето на което е регистрацията бе, мой.
И защо намеси юридическите лица.
За какво изобщо се занимаваш с нещо съвсем странично.
Целият казус започна с проблем отнасящ се за физически лица.
Ходи в аптеката и си вземи еспумизан, че ША СА пукнеш от газове.
Изобщо не си забавен, а и си прост. Много прост.
adv_petrov
08-02-2013, 16:44
Къде пред държавна институция ще минеш без заверка бе, турбо пуйка?:on_da_beach:
Ами например, пред КАТ, за регистрация на МПС. (Личен опит, от онзи ден)
По-държавна институция от това....здраве му кажи.
Колегата от Пазарджик наистина написа нещо което е абсолютно вярно, за съжаление всички ЧАСТНИЦИ в тая държава изопачават правилата.
Приятелю, когато не знаем нещо, наистина не е нужно да подхождаме нападателно спрямо другите, с "пуйката". Гледам да подхождам с разбиране към тебе, но това е 2ра тема в която ти чета тоя твой подход (в предната го изрази към мен) и не ми е приятно. Съобразявай се малко, моля.
Аз пЪ съм носил в НАП заявление за регистриране на електронен подпис на упълномощено лице без нотариално заверено пълномощно за приносител.
Susscrofa
08-02-2013, 17:31
Ами например, пред КАТ, за регистрация на МПС. (Личен опит, от онзи ден)
По-държавна институция от това....здраве му кажи.
Колегата от Пазарджик наистина написа нещо което е абсолютно вярно, за съжаление всички ЧАСТНИЦИ в тая държава изопачават правилата.
Приятелю, когато не знаем нещо, наистина не е нужно да подхождаме нападателно спрямо другите, с "пуйката". Гледам да подхождам с разбиране към тебе, но това е 2ра тема в която ти чета тоя твой подход (в предната го изрази към мен) и не ми е приятно. Съобразявай се малко, моля.
Какво точно направи в КАТ и на кое гише, с пълномощно без нотариална заверка?
Можеш и служителя да ми кажеш кой е.:)
Кола ли си прехвърлял, какво точно?
Никой не изопачава никакви правила.
Не ми дръж сметка, как да се държа във форума.
---------- Post added at 15:29 ---------- Previous post was at 15:22 ----------
Вие адвокатите имате изгода, доста неща да се правят с хвърчащи пълномощи, за да имате работа после, така че не ми разтягай локуми за злите институции и частници.
Ама нали твои колеги "коват" законите та за това.
Те с нотариално заверено пълномощно пехвърлиха на президента колата, та какво остава без тази заверка.
Пак ще се повторя, по темата нещата са ясни.
Не ми се хващайте за неща извън конкретния въпрос.
Аз съм вземал пенсия на роднина с пълномощно без заверка, но искаха да нося личната карта на лицето и казаха, че мога само веднъж!
Това са дупки в законодателството, а не искането за задлжителна заверка.
---------- Post added at 15:31 ---------- Previous post was at 15:29 ----------
Аз пЪ съм носил в НАП заявление за регистриране на електронен подпис на упълномощено лице без нотариално заверено пълномощно за приносител.
Ай сега и ти, марш, работния ден приключи.:)
Celestrial
08-02-2013, 22:46
Хора, обръщате темата на лиготия. Както и да е. Така и така е опорочена, да ви питам нещо, ако стоим и се плюем в нета, как можем да очакваме от разни "управляващи" да направят нещо за нас. Как можем да станем нещо повече от овце в техните предтави за света, където само трябва да плащаме, да даваме и т.н. Без градивност не става, няма как просто. Помислете, ще говорим пак.
Поздрави.